Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Alte Religii (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5034)
-   -   Meditatii.... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2872)

Negroponte 06.01.2008 15:11:27

:)Daca suntem pe un forum crestin ortodox si vorbim despre meditatie,n-ar trebui sa vorbim despre meditatia Sfintilor Parinti care este catre Dumnezeu Tatal,Fiul Si Sfantul Duh?De ce cautati sa promovati invataturi straine Ortodoxiei?

cristiboss56 06.01.2008 17:55:08

Citat:

În prealabil postat de Negroponte
:)Daca suntem pe un forum crestin ortodox si vorbim despre meditatie,n-ar trebui sa vorbim despre meditatia Sfintilor Parinti care este catre Dumnezeu Tatal,Fiul Si Sfantul Duh?De ce cautati sa promovati invataturi straine Ortodoxiei?

Speram sa ne lamureasca cat mai curand, domnul Godan !

godan 06.01.2008 21:28:25

Pentru Oni: Multumesc pentru mesajul cu care ai revenit. Apreciez deschiderea ta cu care ai tratat o neintelegere si imi spun si eu parerea ca este mult fals in jur si putin autentic. Si nu vorbesc numai de yoghinii sau budistii din Romania, ci si de o gramada de alte persoane de alte religii (nu spun care, sa nu nasc iar polemici) care se cred foarte spirituale, dar de fapt nu fac decat sa-si vada interesul si sa-si hraneasca egoul si asa destul de urias. Sunt departe de tara de ceva vreme si implicarea mea in budism nu are de-a face cu nimeni din Romania. Studiez budismul de mai mult de 17 ani. Am avut onoarea si sansa sa fiu in prezenta lui Dalai Lama de doua ori; am avut onoarea si sansa sa fiu primit in intalniri private si in activitati comune de mari maestri tibetani, sa fiu sfatuit si invatat de ei direct. Am marea sansa (zic eu, nu ma refer la ce cred altii) sa urmez invataturi autentice pe calea budista si sa fiu elev direct a doi maestrii autentici ai budismului tibetan (tibetani de origine). Poate nu sunt cel mai autorizat sa vorbesc despre meditatia budista, dar pot spune ca nu vorbesc in necunostinta de cauza. Nu vreau sa fac nimanui rau pe acest forum, nu vreau sa intru in polemici. Am multe altele mai bune de facut. Credeam doar ca subiectul s-a deschis doar pentru ca lumea vrea sa afle cate ceva despre meditatie, indiferent ca vrea sa se convinga de propria-i deschidere sau de propria-i indarjire. E adevarat, reactionez cand vad ca tocmai crestinii care se considera deschisi, iubitori, cu compasiune se comporta diferit decat vorbele ce le rostesc.

Pentru Cristiboss56: Cristi, inainte de a pleca departe de tara, am colindat mult Carpatii nu ca alpinist, schior sau alt sportiv iubitor de inaltimi, ci ca pelerin, prin manastirile cele mai departate de sate si orase. Faceam retrageri de 5-6 zile departe de lume, doar cu calugari in preajma, cu batrani parinti ortodocsi sau singur doar cu padurea si cu Dumnezeu. Nu sunt strain de ortodoxie, oricat ar parea implicarea mea budista. Poate nu pot vorbi atat de liber despre meditatia existenta in ortodoxie (orice nume ar purta ea), dar o pot face cu mare usurinta despre cea tibetana. Care este falsa? Care este adevarata? nu pot raspunde eu. Fiecare trebuie sa-si raspunda si sa isi asume riscul judecatii proprii. Insa ironia nu cred ca-si are rostul aici, pe un site crestin, nu crezi? Daca vrei sa te lamuresc cu ceva, intreaba-ma te rog si voi incerca. Nu sunt clarvazator sa stiu cu ce vrei sa fii lamurit. Cat despre forum, este un topic deschis "despre meditatie". Daca va deranja, nu aveati decat sa spuneti ca nu va acceptati decat propriile pareri si lumea intelegea, nu se mai obosea sa posteze. La buna auzire tuturor si "iubiti-va aproapele", oricare ar fi el, caci banuiesc ca asa va invata biserica.

oni91 06.01.2008 22:58:52

Godan, as vrea sa te intreb care este conceptia ta despre Iisus Hristos.Am vazut ieri seara un documentar in care era prezentata asemanarea(adevarata sau nu) dintre crestinism si budism.Chiar era un "maestru" numit Sai Baba care avea multi adepti care i se inchinau ca unui zeu, el pretinzand ca maica-sa e fecioara:D, dar nu asta este ceea ce m-a mirat cat ideea budistilor despre Iisus.Ei considera ca Iisus avea aceleasi conceptii budiste, adica atunci cand a pretins ca este Fiul lui Dumnezeu, El de fapt cica ar fi crezut ca orice om poate deveni dumnezeu(nu Dumnezeu, parerea mea) actionand ca un parinte protector si intelept si ca oamenii ar fi ajuns sa-L divinizeze din nevoia unui Dumnezeu palpabil, viu(adica asa cum i se inchina aia lui Sai Baba, asa cica I S-au inchinat oamenii lui Iisus).De asemenea, se insinua ca minunile facute de El nu ar fi fost chiar asa cum scrie in Biblie, ca datorita oralitatii povestile au fost amplificate, iar Iisus a ramas evreu pana la moarte, neinchipuindu-Si ce vor inventa oamenii despre El si ce religie va lua nastere.Apoi se mai arata ca povestea cu nasterea din fecioara se regaseste si la budisti, prin zeitatea numita Krishna, ca potopul si mersul pe apa sunt iarasi mituri preluate de crestinism etc.Totusi majoritatea acelor oameni credeau ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, dar in sensul conceptiei ca orice om poate deveni dumnezeu.Chiar era o femeie care spunea "El Si stia ca este Dumnezeu, noi nu stim asta despre noi" sau ceva de genul asta.Care este opinia ta?Tu crezi ca Iisus a fost in India(sau in Asia) si ca ar fi avut asemenea pareri?Nu ca as fi eu de acord cu asa ceva, nu vreau sa fiu inteleasa gresit, dar sunt curioasa sa vad ce parere are o persoana care poate a luat contact cu astfel de idei.
Godan, macar bine ca nu ai de-a face cu sarlatanii din Romania.Imi pare bine ca s-a rezolvat neintelegerea:).

georgeval 06.01.2008 23:27:40

Citat:

În prealabil postat de godan
Pentru Cristiboss56: Cristi, inainte de a pleca departe de tara, am colindat mult Carpatii nu ca alpinist, schior sau alt sportiv iubitor de inaltimi, ci ca pelerin, prin manastirile cele mai departate de sate si orase. Faceam retrageri de 5-6 zile departe de lume, doar cu calugari in preajma, cu batrani parinti ortodocsi sau singur doar cu padurea si cu Dumnezeu. Nu sunt strain de ortodoxie, oricat ar parea implicarea mea budista. Poate nu pot vorbi atat de liber despre meditatia existenta in ortodoxie (orice nume ar purta ea), dar o pot face cu mare usurinta despre cea tibetana. Care este falsa? Care este adevarata? nu pot raspunde eu. Fiecare trebuie sa-si raspunda si sa isi asume riscul judecatii proprii. Insa ironia nu cred ca-si are rostul aici, pe un site crestin, nu crezi? Daca vrei sa te lamuresc cu ceva, intreaba-ma te rog si voi incerca. Nu sunt clarvazator sa stiu cu ce vrei sa fii lamurit. Cat despre forum, este un topic deschis "despre meditatie". Daca va deranja, nu aveati decat sa spuneti ca nu va acceptati decat propriile pareri si lumea intelegea, nu se mai obosea sa posteze. La buna auzire tuturor si "iubiti-va aproapele", oricare ar fi el, caci banuiesc ca asa va invata biserica.

Mai intai as recomanada o carte a Parintelui Sofronie de la Essex "Rugaciunea-experienta vietii vesnice". Am amintit de Parintele pentru a practicat ptr mult timp yoga, iar dupa convertirea sa rugaciunea inimii. Pentru el acestea doua nu sunt abordate teoretic. Concluzia. Misticul ortodox nu se interiorizeaza pentru a renunta la constiinta propriului eu, ci pentru a-L descoperi in interiorul sau pe Iisus Hristos pe care L-a primit deja prin taine.

mirelat 07.01.2008 00:17:26

Citat:

În prealabil postat de godan
Nu sunt strain de ortodoxie, oricat ar parea implicarea mea budista.

mie una mi se pare trist ca un roman de-al nostru l-a cautat pe Dumnezeu si nu l-a gasit in Ortodoxie, in schimb se regaseste in practicile budiste. :|

godan 07.01.2008 05:20:41

Citat:

În prealabil postat de oni91
Godan, as vrea sa te intreb care este conceptia ta despre Iisus Hristos.Am vazut ieri seara un documentar in care era prezentata asemanarea(adevarata sau nu) dintre crestinism si budism.Chiar era un "maestru" numit Sai Baba care avea multi adepti care i se inchinau ca unui zeu, el pretinzand ca maica-sa e fecioara:D, dar nu asta este ceea ce m-a mirat cat ideea budistilor despre Iisus.Ei considera ca Iisus avea aceleasi conceptii budiste, adica atunci cand a pretins ca este Fiul lui Dumnezeu, El de fapt cica ar fi crezut ca orice om poate deveni dumnezeu(nu Dumnezeu, parerea mea) actionand ca un parinte protector si intelept si ca oamenii ar fi ajuns sa-L divinizeze din nevoia unui Dumnezeu palpabil, viu(adica asa cum i se inchina aia lui Sai Baba, asa cica I S-au inchinat oamenii lui Iisus).De asemenea, se insinua ca minunile facute de El nu ar fi fost chiar asa cum scrie in Biblie, ca datorita oralitatii povestile au fost amplificate, iar Iisus a ramas evreu pana la moarte, neinchipuindu-Si ce vor inventa oamenii despre El si ce religie va lua nastere.Apoi se mai arata ca povestea cu nasterea din fecioara se regaseste si la budisti, prin zeitatea numita Krishna, ca potopul si mersul pe apa sunt iarasi mituri preluate de crestinism etc.Totusi majoritatea acelor oameni credeau ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu, dar in sensul conceptiei ca orice om poate deveni dumnezeu.Chiar era o femeie care spunea "El Si stia ca este Dumnezeu, noi nu stim asta despre noi" sau ceva de genul asta.Care este opinia ta?Tu crezi ca Iisus a fost in India(sau in Asia) si ca ar fi avut asemenea pareri?Nu ca as fi eu de acord cu asa ceva, nu vreau sa fiu inteleasa gresit, dar sunt curioasa sa vad ce parere are o persoana care poate a luat contact cu astfel de idei.
Godan, macar bine ca nu ai de-a face cu sarlatanii din Romania.Imi pare bine ca s-a rezolvat neintelegerea:).

Oni, ceea ce ma intrebi sunt subiecte profunde, pe care evit sa le discut aici din respect pentru cei ce au credinta crestina. Putin mai voalat, pot spune ca eu cred ca istoria adevarata a fost modificata in timp, ca ceea ce a fost cu adevarat in viata lui Isus este mult diferit fata de ceea ce noi primim acum ca imagine. Si nu se intampla numai in religia crestina. Divinitati budiste nascute dintr-o floare de lotus, sau urzitoare care prevedeau viitorul lui Buddha (analogie cu magii veniti la nasterea lui Isus) sunt si in alte religii, nu numai in Crestinism. Oamenii au tendinta de a diviniza si probabil ca multe evenimente ne sunt prezentate sub o alta natura dupa un anumit timp.

Pot insa sa spun ca budistii considera ca toti avem in noi natura de Buddha. Toti putem realiza adevarata natura a spiritului, dincolo de balastul acestei lumi duale, inselatoare. Buddha nu este persoana in sine, pe care noi o stim ca a stat si a meditat sub pom acum 2500 de ani. Buddha este o stare la care Siddhartha Gautama a atins-o. Este aceeasi persoana denumita si Buddha Sakyamuni: adica "inteleptul din Sakya care a atins starea de Buddha". Aceasta stare de Buddha o avem toti in noi si avem mai mult sau mai putin sansa sa ne apropiem de ea. Ca putem spune ca Dumnezeu este in fiecare, ca toti suntem fii lui Dumnezeu, sau ca in fiecare este o picatura din Spiritul Universal, sau orice alta metafora, pentru mine nu conteaza prea mult. As putea spune ca Isus a simtit in intelepciunea sa Dumnezeirea, a realizat Unitatea iar restul este doar o forma prin care a incercat sa ne prezinte acest lucru. Putem lua ca atare aceasta forma sau o putem transcende ... asta este treaba fiecaruia. Dar da, budistii cred ca fiecare dintre noi avem spiritul in natura sa primordiala, insa nu-l putem realiza (constientiza) din cauza atasarilor noastre lumesti, a dorintelor ce ne incatuseaza, a felului in care trecem prin aceasta lume iluzorie.
Cat despre trecerea lui Isus prin Asia ... pot spune ca exista marturii scrise prin anumite temple care pomenesc de un anumit sfant "Issa" cu o istorie asemanatoare a lui Isus si care ar fi petrecut ani buni prin acele locuri. De altfel, Biserica crestita este cam tacuta cu acei "ani pierduti" ai lui Isus. Marturiile exista, insa este libertatea fiecaruia sa creada in ele sau nu ... asa cum este libertatea fiecaruia sa creada sau nu in alte carti sfinte.

Mirela, poate ca il simt pe Dumnezeu in ortodoxie, insa practicile budiste ma ajuta mai mult decat cele crestine sa ma apropii de El. Cand il simti pe Dumnezeu, nu-l simti doar in ortodoxie si in rest il vezi pe diavol. Ce nu cred (si o spun cu tot sufletul) e ca nu putem ajunge la Dumnezeu decat prin Isus. De aceea m-am deschis catre lume si mi-am ales drumul.

anita 07.01.2008 09:59:16

"Mirela, poate ca il simt pe Dumnezeu in ortodoxie, insa practicile budiste ma ajuta mai mult decat cele crestine sa ma apropii de El. Cand il simti pe Dumnezeu, nu-l simti doar in ortodoxie si in rest il vezi pe diavol. Ce nu cred (si o spun cu tot sufletul) e ca nu putem ajunge la Dumnezeu decat prin Isus. De aceea m-am deschis catre lume si mi-am ales drumul. "

Intrebarea mea este:
Ma ajuta budismul sa imi curat sufletul de pacate ca sa am indrazneala la Dumnezeu sau eu pot sa am acces la El cu toate greselile mele?
Ortodoxia este mai mult decat o cunoastere a lui Dumnezeu ,este invierea mea spirituala prin Iisus Hristos cu ajutorul Sfintelor Taine care mi-au fost cunoscute.
Deci scopul oricarui crestin este mantuirea ,dobandirea sfantului Duh.
Meditatia eu o vad ca o rezolvare egoista a problemelor mele sufletesti ,ori crestinuismul implica o comuniune ,un act al iubirii fata de aproapele

mihailt 07.01.2008 10:24:22

Parintele Dumitru Staniloaie:
http://www.youtube.com/watch?v=YQoIbz6mW9g&feature=related
"Sfanta Treime sau La inceput a fost iubirea" este o carte foarte utila deasemenea.
Dumnezeu vorbeste cu Adam dupa ce Adam a cazut in pacat- episod relatat in Vechiul Testament in Facere.
Sfantului Apostol Pavel ii vorbeste Domnul Iisus Hristos-episod relatat in Faptele Sfintilor Apostoli.
Sfantul Antonie cel Mare vorbeste deasemnea cu Dumnezeu- episod relatat in Patericul egiptean.
Sfantul Simeon Noul Teolog a vorbit in trup cu Domnul Iisus Hristos si descrie aceasta in Imnele dragostei dumnezeiesti.
Acestea sunt putine exemple.
Am si eu o curiozitate:
S-a relevat Dumnezeu ca persoana vreunui maestru orientalist?Sa vorbeasca cu el?
Ca nu mai zicem ca ieri s-a sarbatorit in Biserica Ortodoxa botezul Domnului unde Dumnezeu se descopera ca Tatal, Fiul si Sfantul Duh mai exact trei persoane.
"Sa ne iubim unii pe altii ca intr-un gand sa marturisim: Pe Tatal ,pe Fiul si pe Sfantul Duh" din Sfanta Liturghie ortodoxa spune ceva?

Glamorous_witch 07.01.2008 13:36:46

Nu stiu daca s-a revelat vreunui maestru budist(si personal,nu cred,ptr ca nu cred in existenta lui d-zeu),dar de unde stii ca doar revelatia crestina este cea adevarata?Adica,poate unuia i se reveleaza d-zeu ca mama si fiica,ca o lumina albastra,etc.Cum poti combate ce i s-a revelat acelui om?

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:08:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.