Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Catolicii de traditie bizantina in SUA (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3517)

MariaB 01.07.2008 13:52:35

Citat:

În prealabil postat de ancah
Un preot trebuie sa fie mai bine pregatit sa reziste ispitei, decat un barbat casatorit.

la ce te referi?

ancah 01.07.2008 15:21:03

Preotul are pregatirea duhovniceasca si cunoasterea necesara in ceea ce priveste pacatele; stie deasemeni ca scopul vietii este mantuirea. In acelasi timp barbatul casatorit sau ne-, se dedica mai mult placerilor vietii si nu are neaparat cunoastere in privinta pacatului si a mantuirii. De aceea il vad pe preot, cu cunoasterea sa si rugaciunea, mai pregatit pentru a face fata pacatului. Oricum asa ar trebuisa fie...

costel 01.07.2008 15:52:26

Anca, in relatia cu Hristos nu e important cate cunostinte ai despre El. Important e cat de intens il traiesti. A fi preot nu inseamna a poseda ceva mai mult decat un simplu credincios in a-l trai pe Hristos. Nu casatoria te face sa te dedici mai mult palcerilor, ci patimile din tine. Iar un om patimas fie ca este casatorit, fie ca nu, el nu vede decat satisfacerea poftei. Eu nu sunt de acord ca preotul trebuie sa fie mai curat decat mine. Oare eu nu sunt chemat sa ma impartasesc? Si daca da, eu o pot face oricum? Sigur nu. Uneori suntem pretentiosi cu preotul - vrem sa fie intr-un anumit fel, dar mult prea ingaduitori cu noi - cand facem ceva gresit ne spunem: nu-i asa mare pacat asta.

ancah 01.07.2008 22:35:54

costel, eu ma refeream strict la pregatirea profesionala a preotului. Volens nolens el, prin natura meseriei sale, trebuie sa stie mai multe, in ce preiveste ispitele si pacatele, decat un om oarecare. Asta nu-l face mai putin pacatos, dar il face sa fie mai pregatit sa recunoasca o ispita venind asupra lui, adica sa o radiografieze urgent si totodata sa stie ce are de facut; il ajuta sa stie cum, cand si cat sa sanctioneze pacatul, spre indepartarea de el. Simtind ispitele pe pielea lui va sti cu atat mai bine sa povatuiasca pe altii. Preotul trebuie dealtfel si el sa se spovedeasca, chiar mai des decat noi, ceilalti oameni.
Ori ceilalti oameni, daca nu au traditia din familie, nu stiu neaparat sa recunoasca un pacat de care sunt ispititi; nu stiu nici sa se apere si nu stiu nici sa se spovedeasca de fiecare data pentru a se restaura, incazul in care nu au duhovnic.
Despre cunoastere Sf. Ap. Petru spune ca se afla pe locul 3 dupa credinta si fapte bune; deci nu e chiar cantitate neglijabila, chiar daca unora, datorita curatiei inimii nu le-a fost necesara pentru a se mantui. Dar noi suntem mai rationali, din pacate, si atunci avem nevoie de aceasta cunoastere, mai ales daca suntem intelectuali si mandria s-a cuibarit adanc si temeinic in inimile noastre.

Monachos 28.12.2010 07:14:47

Citat:

În prealabil postat de PadreCory (Post 68984)
Ritul din bisericile catolice de traditie bizantina si din bisericile ortodoxe este practic identic.

O afirmatie convenabila din partea cuiva care NU stie cum este ritul in Biserica Ortodoxa. E suficient sa te duci ca ortodox intr-o biserica greco-catolica, de la noi, cum ar fi cea din Timisoara sa-ti dai seama ca sunt de fapt romano-catolici si n-au nicio legatura cu Bizantul.

Mihnea Dragomir 28.12.2010 07:52:24

Citat:

În prealabil postat de Monachos (Post 316821)
O afirmatie convenabila din partea cuiva care NU stie cum este ritul in Biserica Ortodoxa. E suficient sa te duci ca ortodox intr-o biserica greco-catolica, de la noi, cum ar fi cea din Timisoara sa-ti dai seama ca sunt de fapt romano-catolici si n-au nicio legatura cu Bizantul.

Părerea mea este că pr. Coriolan (care nu vă poate răspunde, fiind banat după cum se vede) știe cum este ritul în Biserica Ortodoxă. Măcar pentru faptul că a fost, din câte am înțeles, preot ortodox înainte de a fi catolic și a studiat într-un seminar ortodox (sper să nu confund cu parcursul tatălui cucerniciei sale).
În ceea ce privește cazul particular al bisericii "greco-catolice" din Timișoara, Regina Păcii, aveți dreptate, cu observația că nici romano-catolici nu știu dacă pot fi numiți cei de acolo. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar îmi par tot atâta de catolici pe cât de ortodocși sunt cei de la Pucioasa. Și unii, și alții sunt robiți unor "revelații particulare" neaprobate de Biserica Catolică, respectiv Ortodoxă.
Dacă vreți să vedeți cu adevărat în ce constă ritul greco-catolic, veniți la mine, la Biserica Sf Vasile cel Mare, de pe str. Polonă din București. Sau la oricare biserică din Vicariatul Bucureștiului și Ungrovlahiei. Dacă regula dv vă împiedică să participați la Liturghia catolică, puteți veni la ceasul Vecerniei Mari, sâmbăta la ora 17 (iarna) sau 18 (ora de vară). Sau, după caz, la o panahidă ori o molitvă. Veți descoperi un rit bizantin plin de vigoare.

Monachos 28.12.2010 07:56:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 316831)
Părerea mea este că pr. Coriolan (care nu vă poate răspunde, fiind banat după cum se vede) știe cum este ritul în Biserica Ortodoxă. Măcar pentru faptul că a fost, din câte am înțeles, preot ortodox înainte de a fi catolic și a studiat într-un seminar ortodox (sper să nu confund cu parcursul tatălui cucerniciei sale).
În ceea ce privește cazul particular al bisericii "greco-catolice" din Timișoara, Regina Păcii, aveți dreptate, cu observația că nici romano-catolici nu știu dacă pot fi numiți cei de acolo. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar îmi par tot atâta de catolici pe cât de ortodocși sunt cei de la Pucioasa. Și unii, și alții sunt robiți unor "revelații particulare" neaprobate de Biserica Catolică, respectiv Ortodoxă.
Dacă vreți să vedeți cu adevărat în ce constă ritul greco-catolic, veniți la mine, la Biserica Sf Vasile cel Mare, de pe str. Polonă din București. Sau la oricare biserică din Vicariatul Bucureștiului și Ungrovlahiei. Dacă regula dv vă împiedică să participați la Liturghia catolică, puteți veni la ceasul Vecerniei Mari, sâmbăta la ora 17 (iarna) sau 18 (ora de vară). Sau, după caz, la o panahidă ori o molitvă. Veți descoperi un rit bizantin plin de vigoare.

Am asistat la o panIhida greco-catolica chiar la Bucuresti acum cativa ani. Nu seamana cu nimic din ce stiu deci nu putem vorbi de "rit bizantin plin de rigoare". In rest, raman la opinia mea, avand in vedere ca ritul ortodox nu poate fi practicat decat de ortodoci, in rest, copii de proasta calitate. Nu implic aici si vocabularul folosit de greco-catolicii romani, ultra-latinizat si de neinteles pentru oamenii de azi.

Un preot greco-catolic nu e un preot ortodox ca sa stie ritul ortodox.

Doamne ajuta!

Monachos 28.12.2010 08:16:04

Multumesc pentru invitatie!

Multumesc pentru invitatie, dar nu e cazul.
Am avut ocazia de vreo 3 sau 4 ori sa vad slujbe si liturghii greco-catolice.

Mihnea Dragomir 28.12.2010 08:16:09

Citat:

În prealabil postat de Monachos (Post 316833)
Am asistat la o panIhida greco-catolica chiar la Bucuresti acum cativa ani.

Din punct de vedere științific, corect este panihidă. Practic, circulă mai mult sub forma panahidă sau chiar panacidă (în Moldova). Citiți chiar pe situl căruia acest forum îi este anexat, aici: http://www.crestinortodox.ro/diction...ida-85971.html

Fie-mi îngăduită o paralelă: dacă e corect etimologic să spunem "epitrahil", oare trebuie să fim corectați când spunem "patrafir" ?

Citat:

Nu seamana cu nimic din ce stiu.
Curios ce spuneți, având în vedere că sunt aceleași cărți liturgice din care se citește. În afară de faptul că nu ați văzut colivă grecească făcută din grâu fiert, așa cum se face în Muntenia, ci ați văzut un fel de colac, așa cum fac ortodocșii din Moldova, chiar nimic-nimic nu semăna cu ce știți ?

Citat:

In rest, raman la opinia mea, avand in vedere ca ritul ortodox nu poate fi practicat decat de ortodoci, in rest, copii de proasta calitate.
Domnule dragă, evident că "ritul ortodox" nu poate fi practicat decât de ortodocși. Dacă ne referim, însă, la "ritul bizantin" sau "răsăritean", el poate fi practicat atât de ortodocși, cât și de catolici, că doar nu or fi pus ortodocșii monopol pe rânduielile pe care de la marii sfinți ierarhi catolici, precum Vasile cel Mare sau Ioan Gură de Aur le avem.

Citat:

Nu implic aici si vocabularul folosit de greco-catolicii romani, ultra-latinizat si de neinteles pentru oamenii de azi.
Mie vocabularul ultra-slavizat la ortodocșilor mi se parte greu de priceput de oamenii de azi. Faceți un test și întrebați ortodocșii de pe stradă ce înseamnă următoarele cuvinte (iau la întâmplare): "odovanie", "dveră", "potcap". S-ar putea să aveți surprize. Întrebați pe cineva care hulește fără să știe, folosind, în anumit context, termenul slav de "grijanie", dacă a înțeles ce este.

Citat:

Un preot greco-catolic nu e un preot ortodox ca sa stie ritul ortodox.
Exagerați. Un fost vânător care acum e pescar știe în ce constă vânătoarea. De altfel, numeroșii preoți greco-catolici lapși, care au intrat în schismă după interzicerea Bisericii Greco-Catolice, pesemne că știau ce e "ritul ortodox", dacă BOR nu a considerat necesar să-i catehizeze.

Monachos 28.12.2010 08:21:50

1. Pesemne ca nu stiti ca termenul "panihida" este cel utilizat de cartile de cult BOR. Cata vreme asa apare acolo, n-am motive sa folosesc alt termen.

2. Or semana cartile de slujba, n-am cum verifica, dar nu si ce se face la altar: slujirea cu ostie, slujirea cu fata catre credinciosi, lipsa tamaiei, preoti care nu poarta manecute, in loc de stihar preotii folosesc un fel de vesmant romano-catolic, slujba e scurtata, n-am auzit "Doamne, miluieste" de 3 ori la ectenia intreita. Deci, nici macar nu seamana.

3. Poate dvs. vi se pare o problema, mie ca ortodox, vocabularul nu-mi creeaza vreo problema. Sunt curios cum se zice "potcap" la greco-catolici? Cumva "culion" ?

4. Nu cred ca e nici o exagerare. Cine face cu anii alt rit decat cel bizantin-ortodox, nu mai stie de unde provine.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:20:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.