Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Bucuria Craciunului!... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5000)

dorinastoica14 05.12.2008 23:46:00

Citat:

În prealabil postat de tot.eu (Post 103266)
"prea ne straduim sa fim mai veseli si mai fericiti decat suntem de fapt"
Nu mi se pare chiar asa.Intr-adevar sunt oameni lipsiti de griji dar care nu sunt fericiti totusi.Prefer sa ii admir pe cei care desi sunt asa incearca sa iasa din starea aceasta si sa simta putin bucuria Craciunului decat pe cei care , coplesiti de starea lor,neincercand ca macar in zilele acestea de sarbatoare sa isi revina , spun :Ce e Craciunul?O zi ca oricare alta...

Am spus ce simt eu.Si daca ai reciti ai vedea ca fricita sunt, pana vin de la biserica!Tristetea incepe abia dupa aceea.De ce?Aceasta deja nu mai conteaza .Era o parere personala.Fiecare este liber sa-si traiasca bucuriile sau tristetile asa cum simte.Iti doresc cat mai multa petrecere de Craciun.

cristiboss56 06.12.2008 00:00:27

Dorina, te rog cat se poate de sincer, sa ma ierti ca ma bag asa tam nesam in chestiunea ta, dar vezi ce usor ne smintim de o vorba , un gand a cuiva ? Nu trebuie, ti-o spun din propria experienta si Slava lui Dumnezeu, am ceva . Traieste-ti cum doresti viata, dar nu da "raportul"altcuiva, nu merita. Socoteala dam doar lui Dumnezeu. Iti spun toate astea, din cauza "urarii"tale , de la sfarsitul postarii tale. Vreau pe altii sa-i invat din proprile mele greseli, te rog sa ma crezi. Traieste-ti starea ta de sarbatori , netulburata !

scrabble 06.12.2008 00:19:38

M-ati inteles gresit, eu nu am contestat Craciunul ca o sarbatoare a dragostei, petrecuta in familie si de care ne facem cadouri. Din partea mea, daca n-ar exista Craciunul ar trebui inventat, cu totii avem nevoie de o perioada de liniste dupa un an greu de munca, in care sa stam cu familia, sa facem si sa primim cadouri etc.

Am intrebat doar de ce sunt acceptabile anumite traditii si obiceiuri, unele stramosesti, chiar daca aceste obiceiuri sunt inventate sau chiar rastalmaciri ale doctrinei crestine, sau amestecari intre crestinism si alte religii, sau importuri celtice (vascul, folosit de druizii pagani ca planta universala).

Un brad de Craciun impodobit este frumos de privit, nu contest. Dar bradul, atat de utilizat de taranul roman la momentele cruciale din viata, este un simbol importat, necrestin, pre-crestin.

AM intalnit tarani care faceau confuzie intre Biblie si legenda lui Craciun si pentru care ambele erau la fel de adevarate. Asta inseamna ca tolerarea acestor credinte barbare a contaminat credinta ortodoxa.

Dupa cum spunea altcineva in alta parte pe forum, la Teologie se invata pe langa doctrina crestina unica si obiceiuri regionale din Romania, pentru a fi practicate alaturi de crestin ortodoxie in zonele in care isi va desfasura activitatea viitorul preot.

De ce nu se fac eforturi pentru delimitarea de aceste obiceiuri? De ce se permite batjocorirea imaginii unui sfant?

Este o simbioza periculoasa pentru ortodoxie, dupa parerea mea.

Nu constituie o scuza faptul ca unele din aceste obiceiuri sunt "frumoase", sau se practica "de sute de ani". Paganismul e paganism indiferent cum ar fi el ambalat.

Vreau sa inteleg aceasta simbioza si motivele pentru care este permisa de BOR.

Va multumesc.

cristiboss56 06.12.2008 00:39:16

Domnule scrabble, mi te-ai adresat mie si eu ti-am raspuns. Da, un pacat e un pacat . Nu accepta BOR , pacatele ci noi mirenii le acceptam, le savarsim. Este o mare diferenta. Sa nu amestecam planurile. Traditile populare au elemente primitive, o parte din ele si elemente pagane pe de alta parte. Ele sunt acceptate ca atare, adica traditii populare de secole, cu radacini adanci si ori cat s-ar casni, nevoi , opune cineva, ele sunt si vor ramane, indiferent daca eu, tu, el, noi, voi, ei le accepta sau nu. Despicara firului in patru, nu rezolva nici problema si nici o explicatie in plus nu apare. Aceste traditii , nu dauneaza , nu lezeaza si nu compromit Ortodoxia. Cel ce vrea a intelege bine, iar cel nedumerit, nemdumerit va fi de simplitatea si firescul fenomenului in sine, numit :traditie populara, care inseamna mult mai mult in asta perioada , intizandu-se pana de Anul nou. Sa ne pastram traditiile, fie ele si populare. La multi ani !

dorinastoica14 06.12.2008 11:04:03

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 103486)
Dorina, te rog cat se poate de sincer, sa ma ierti ca ma bag asa tam nesam in chestiunea ta, dar vezi ce usor ne smintim de o vorba , un gand a cuiva ? Nu trebuie, ti-o spun din propria experienta si Slava lui Dumnezeu, am ceva . Traieste-ti cum doresti viata, dar nu da "raportul"altcuiva, nu merita. Socoteala dam doar lui Dumnezeu. Iti spun toate astea, din cauza "urarii"tale , de la sfarsitul postarii tale. Vreau pe altii sa-i invat din proprile mele greseli, te rog sa ma crezi. Traieste-ti starea ta de sarbatori , netulburata !

Multumesc Cristi!Nu am vrut sa intru in polemica cu nimeni si cred ca am reusit pana acum.Fiecare om este unic si trairile lui asemenea.Eu sunt fericita in tristetea mea.:9:

dorinastoica14 06.12.2008 11:05:40

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 103486)

Multumesc Cristi!Nu am vrut sa intru in polemica cu nimeni si cred ca am reusit pana acum.Fiecare om este unic si trairile lui asemenea.Eu sunt fericita in tristetea mea.:6:

cristiboss56 06.12.2008 11:13:41

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 103506)
Multumesc Cristi!Nu am vrut sa intru in polemica cu nimeni si cred ca am reusit pana acum.Fiecare om este unic si trairile lui asemenea.Eu sunt fericita in tristetea mea.:6:

Cat mai multe bucurii si sa fi fericita asa cum vrei tu alaturi de cei dragi tie !

tigerAvalo9 06.12.2008 18:54:41

http://www.youtube.com/watch?v=Iw_KJ...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Y7EwH...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=SCFIa...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=HV3Cd...eature=related

Cateva colinde calde de la Fuego.

Z.Lidia 07.12.2008 18:11:20

Citat:

În prealabil postat de scrabble (Post 103489)
Am intrebat doar de ce sunt acceptabile anumite traditii si obiceiuri, unele stramosesti, chiar daca aceste obiceiuri sunt inventate sau chiar rastalmaciri ale doctrinei crestine, sau amestecari intre crestinism si alte religii, sau importuri celtice (vascul, folosit de druizii pagani ca planta universala).

Un brad de Craciun impodobit este frumos de privit, nu contest. Dar bradul, atat de utilizat de taranul roman la momentele cruciale din viata, este un simbol importat, necrestin, pre-crestin.

AM intalnit tarani care faceau confuzie intre Biblie si legenda lui Craciun si pentru care ambele erau la fel de adevarate. Asta inseamna ca tolerarea acestor credinte barbare a contaminat credinta ortodoxa.

Dupa cum spunea altcineva in alta parte pe forum, la Teologie se invata pe langa doctrina crestina unica si obiceiuri regionale din Romania, pentru a fi practicate alaturi de crestin ortodoxie in zonele in care isi va desfasura activitatea viitorul preot.

De ce nu se fac eforturi pentru delimitarea de aceste obiceiuri? De ce se permite batjocorirea imaginii unui sfant?

Este o simbioza periculoasa pentru ortodoxie, dupa parerea mea.

Nu constituie o scuza faptul ca unele din aceste obiceiuri sunt "frumoase", sau se practica "de sute de ani". Paganismul e paganism indiferent cum ar fi el ambalat.

Vreau sa inteleg aceasta simbioza si motivele pentru care este permisa de BOR.

Interesanta tema de discutie.
Poate ca prin interzicere nu se realizeaza eliminarea obiceiurilor.
Destule obiceiuri nu lezeaza dogmele ortodoxe.
Ne plac povestile, legendele.
Suntem putin compulsivi, dupa ce implinim obiceiurile din strabuni ne simtim mai bine.
Cine stie? Pare ceva inofensiv, poate de-asta au rezistat: bradul, Mos Craciun cu reni, saniuta si costum rosu, altele.
Confuzia cu Biblia tine de incultura.

silverstar 07.12.2008 18:34:22

Citat:

În prealabil postat de Z.Lidia (Post 103594)
Interesanta tema de discutie.
Poate ca prin interzicere nu se realizeaza eliminarea obiceiurilor.
Destule obiceiuri nu lezeaza dogmele ortodoxe.
Ne plac povestile, legendele.
Suntem putin compulsivi, dupa ce implinim obiceiurile din strabuni ne simtim mai bine.
Cine stie? Pare ceva inofensiv, poate de-asta au rezistat: bradul, Mos Craciun cu reni, saniuta si costum rosu, altele.
Confuzia cu Biblia tine de incultura.

[COLOR=green]Obiceiurile si traditiile n-au nici o treaba cu Biblia. Obiceiurile si traditiile pot fi acceptate sau ignorate. Asta depinde de fiecare.[/COLOR]
[COLOR=green]Dar, oamenii care nu stiu sa se bucure, care nu mai cred in povesti, in copilarie, in puritate n-or sa ofere nimic pentru ca nu stiu sa primeasca ce-am mostenit...[/COLOR]

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:11:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.