Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Postul + (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5079)

geo.nektarios 21.11.2009 22:29:13

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 183872)

O carte excelenta recomandata noua la Facultate de IPS.Prof.Dr. Laurentiu, Mitropolitul Ardealului! O recomand cu caldura ca si „Euharistia - Taina Imparatiei”!!!

cristiboss56 26.11.2009 20:36:43

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 183561)
Ma bucur ca ai venit!
Intrebare: este corect sa mancam lucruri bune? (Eu am gasit retete excelente vegetariene, chiar fara ulei..). Se mai numeste asta post? (Ma refer ca trebuie sa ne abtinem de la placeri, in general, deci si placerea de a manca).

Nu neapărat ce este "excelent"pentru tine, poate fi la fel și pentru altcineva, dar punem prea mult până la urmă accentul pe ale gurii și uităm că postul până la urmă este un alt mod de a trăi , de a gândi , de a te comporta , de a reacționa . . . Înstrăinarea de patimi , păcate este cea mai importantă , capitală chiar. Bine spunea Sf. Vasile cel Mare : "cu toate că nu mănânci carne, te hrănești cu însuți fratele tău . . ."să ne mai amintim de : "Vai de cei care se îmbată fără să bea vin" ( Isaia 28 , 1 ) . . . .Orice patimă care zăpăcește mintea, este și o beție !

Doriana 26.11.2009 21:18:29

Domnul Dumnezeu explica in Sfintele Scripturi cum i-ar placea sa fie postul nostru:

Isaia 58

6 Nu știți voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor.
7 Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
8 Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.
9 Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, amenințarea cu mâna și cuvântul de cârtire,
10 Dacă dai pâinea ta celui flămând și tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric și bezna ta va fi ca miezul zilei.
11 Domnul te va călăuzi necontenit și în pustiu va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale și vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată.
12 Pe vechile tale ruine se vor înălța clădiri noi, vei ridica din nou temeliile străbune și vei fi numit dregător de spărturi și înnoitor de drumuri, ca țara să poată fi locuită.

Noesisaa 26.11.2009 21:39:55

Colegul meu de apartament este bulgar si s-a botezat ortodox acum vreo 2-3 ani ( are acum 25 de nai, nu e neobisnuit la bulgari ca oamenii sa fie fie nebotezati, sau botezati la varste adulte). Ca o paranteza, l-am intrebat de ce, si a spus ca fiindca a insistat bunica lui si fiindca a auzit ca ti se iarta toate pacatele facute inainte de botez, si i s-a parut un lucru bun. :D In fine, in afara ca este botezat, nu prea stie nimic despre credinta, la ortodocsi nu se face cateheza inainte de botez, nu prea a dat pe la biserica, etc. Si la inceputul postului m-a intrebat daca am sa tin post, ca a citit in ziar ca incepe postul Craciunului. I-am spus ca am sa incerc, incercand sa nu ma dau mare ca tin post, si ca sa vad daca reusesc. M-a intrebat cum se tine, i-am explicat cum se tine oficial, cum tin multi oameni in realitate, ca e destul de greu, mai ales daca iti place carnea, cum ca ideea nu este de fapt mancarea, ci este un fel de exercitiu spiritual, de renuntare, etc. A ramas ca o sa vada el. Eu gandindu-ma ca hehe, poate am convins pe cineva. Si apoi l-am vazut ca nu manca de post. :( Deci mi-am dat seama ca nu am fost prea convingatoare, si ca de fapt trebuie sa mai lucrez la exemplul personal. A propos de citatele peste citatele de mai sus, usor de teoretizat, dar mai greu sa convingi, sau sa te convingi, sau ales cand neam de neamul tau nu a facut asa ceva.

cristiboss56 26.11.2009 22:21:20

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 185498)
Colegul meu de apartament este bulgar si s-a botezat ortodox acum vreo 2-3 ani ( are acum 25 de nai, nu e neobisnuit la bulgari ca oamenii sa fie fie nebotezati, sau botezati la varste adulte). Ca o paranteza, l-am intrebat de ce, si a spus ca fiindca a insistat bunica lui si fiindca a auzit ca ti se iarta toate pacatele facute inainte de botez, si i s-a parut un lucru bun. :D In fine, in afara ca este botezat, nu prea stie nimic despre credinta, la ortodocsi nu se face cateheza inainte de botez, nu prea a dat pe la biserica, etc. Si la inceputul postului m-a intrebat daca am sa tin post, ca a citit in ziar ca incepe postul Craciunului. I-am spus ca am sa incerc, incercand sa nu ma dau mare ca tin post, si ca sa vad daca reusesc. M-a intrebat cum se tine, i-am explicat cum se tine oficial, cum tin multi oameni in realitate, ca e destul de greu, mai ales daca iti place carnea, cum ca ideea nu este de fapt mancarea, ci este un fel de exercitiu spiritual, de renuntare, etc. A ramas ca o sa vada el. Eu gandindu-ma ca hehe, poate am convins pe cineva. Si apoi l-am vazut ca nu manca de post. :( Deci mi-am dat seama ca nu am fost prea convingatoare, si ca de fapt trebuie sa mai lucrez la exemplul personal. A propos de citatele peste citatele de mai sus, usor de teoretizat, dar mai greu sa convingi, sau sa te convingi, sau ales cand neam de neamul tau nu a facut asa ceva.

Marea SANSA a ta , draga Cristina , este tineretea ! La mine , trebuie sa suflu si-n iaurt , caci timpul s-a cam imputinat . . .:1:

George.m 07.12.2011 00:17:22

Sfantul Isaac Sirul arata ca postul este "aparatorul a toata virtutea si incepatorul nevointei. El e cununa celor ce se infraneaza si frumusetea fecioriei si a sfinteniei; e stralucirea neprihanirii si inceputul caii vietuirii crestine; e maica rugaciunii si izvorul neprihanirii si al cuminteniei; e invatatorul linistirii si inainte mergatorul tuturor faptelor bune.

Cand incepe cineva sa posteasca, doreste sa ajunga la vorbirea cu Dumnezeu in cugetarea lui. Pentru ca trupul care posteste nu rabda sa doarma in asternutul lui toata noaptea. Cand pecetea posturilor s-a intiparit in gura omului, gandirea lui e strabatuta de strapungere si din inima lui izvoraste rugaciunea si pe fata lui e asternuta tristetea. atunci gandurile murdare stau departe de el, in ochii lui nu se vede veselie si este dusmanul poftelor si al intalnirilor desarte.

Niciodata n-a vazut cineva pe un postitor cu dreapta-socoteala, robit de pofta pacatului. Marele drum spre tot lucrul bun e postul cu dreapta socoteala (cu discernamant). Si cel ce nu are grija de el clatina tot binele. Pentru ca el este porunca data firii noastre de la inceput, ca sa se pazeasca de desfatarea gustarii; si cu aceasta si-a luat inceputul faptura noastra. Pe de alta parte, din calcarea cea dintai a lui si-au luat inceputul cei ce se nevoiesc din frica lui Dumnezeu, care incep sa pazeasca legile Lui" (Cuvinte despre nevointa, Cuvantul LXXXV: Despre post si priveghere, Filocalia X).

George.m 08.12.2011 00:58:17

In continuarea celor de mai sus, Sfantul Isaac Sirul, amintind ca Insusi Mantuitorul a postit patruzeci de zile in pustie, spune ca "postul e arma lucrata de Dumnezeu. Care din cei ce o nesocotesc nu se va osandi? Si daca Cel ce a dat legea a postit, care dintre cei ce pazesc legea nu trebuie sa posteasca?

Cand diavolul vede pe vreunul dintre oameni imbracat cu aceasta arma, indata vrasmasul si tiranul se infricoseaza si-si aduce aminte de infrangerea lui cea din pustie, de catre Mantuitorul, si puterea lui se frange si e ars de vederea armei date noua de Conducatorul luptei noastre. Ce arma e mai puternica decat ea? Si ce da mai multa indrazneala inimii in lupta impotriva duhurilor rautatii, decat foamea rabdata pentru Hristos?"

George.m 13.12.2011 01:31:08

Sfantul Ioan Casian spune ca Sfintii Parinti "n-au lasat un singur canon despre postire, nici un singur chip al impartasirii de bucate, nici aceeasi masura pentru toti. Fiindca nu toti au aceeasi tarie si aceeasi varsta; apoi si din pricina slabiciunii unora, sau a unei deprinderi mai gingase a trupului.

Insa un lucru au randuit tuturor: sa fuga de imbuibare si de saturarea pantecelui. Iar postirea de fiecare zi au socotit ca este mai folositoare si mai ajutatoare spre curatie, decat cea de trei sau de patru zile, sau decat cea intinsa pana la o saptamana.

Caci zic: Cel ce peste masura intinde postirea, tot peste masura se foloseste adeseori si de hrana. Din pricina aceasta se intampla ca uneori, din covarsirea postirii, slabeste trupul si se face mai trandav spre slujbele cele duhovnicesti; iar alteori, din prisosul mancarii, se ingreuiaza si face sa se nasca in suflet nepasare si molesire" (Despre infranarea pantecelui, in Filocalia I).

cristiboss56 23.02.2012 23:12:39

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 413776)
In continuarea celor de mai sus, Sfantul Isaac Sirul, amintind ca Insusi Mantuitorul a postit patruzeci de zile in pustie, spune ca "postul e arma lucrata de Dumnezeu. Care din cei ce o nesocotesc nu se va osandi? Si daca Cel ce a dat legea a postit, care dintre cei ce pazesc legea nu trebuie sa posteasca?

Cand diavolul vede pe vreunul dintre oameni imbracat cu aceasta arma, indata vrasmasul si tiranul se infricoseaza si-si aduce aminte de infrangerea lui cea din pustie, de catre Mantuitorul, si puterea lui se frange si e ars de vederea armei date noua de Conducatorul luptei noastre. Ce arma e mai puternica decat ea? Si ce da mai multa indrazneala inimii in lupta impotriva duhurilor rautatii, decat foamea rabdata pentru Hristos?"

Dar sa nu uitam ca in perioada Postului navalesc mult mai multe ispite asupra noastra , si cate odata aproape ca ni se pare o lupta nedreapta si grea , dar cu siguranta ca toate cate or veni asupra noastra nu sunt peste puterile noastre , numai ca noi suntem lipsiti de rabdare , in primul rand , si mult prea alipiti de cele lumesti , si atunci lupta ni se pare nedreapta si mult prea grea .
Fie ca Postul ce-l incepem luni , sa ne gaseasca in stare de veghe , de trezie , si sa nu ne limitam doar la postul de bucate .
Post binecuvantat !

George.m 24.02.2012 23:32:29

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 431444)
Dar sa nu uitam ca in perioada Postului navalesc mult mai multe ispite asupra noastra , si cate odata aproape ca ni se pare o lupta nedreapta si grea , dar cu siguranta ca toate cate or veni asupra noastra nu sunt peste puterile noastre , numai ca noi suntem lipsiti de rabdare , in primul rand , si mult prea alipiti de cele lumesti , si atunci lupta ni se pare nedreapta si mult prea grea .
Fie ca Postul ce-l incepem luni , sa ne gaseasca in stare de veghe , de trezie , si sa nu ne limitam doar la postul de bucate .
Post binecuvantat !

Desigur, diavolul lupta cu mai multa inversunare impotriva celor ce postesc, dorind ca acestia sa nu aiba niciun folos de pe urma postului, ba chiar, de e cu putinta, postul sa le fie prilej de afundare in noroiul a mii de pacate.
Sa nu uitam ca si demonul e postitor, si inca unul mare, in sensul ca n-are trebuinta de hrana. Dar asta nu-l impiedica sa fie focar al rautatii.
Sa ne ajute Hristos, Cel pentru noi a primit moarte pe Cruce, ca acest post sa ne fie prilej de a muri pacatului pentru ca El sa invie in inimile noastre!

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:27:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.