Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Dreapta credinta a poporului roman (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=531)

Anca-Miha 24.10.2008 19:42:36

Sunt de acord ca o mica donatie ar rezolva problema multora, dar lipseste organizarea, nu buna vointa a populatiei. Asta insa nu anuleaza faptul ca romanii sunt crestini. A fi crestin inseamna in primul rand a fi botezat. Eu stiu ca adventistii, baptistii, penticostalii dau zeciuiala. Dar NT nu ne mai cere zeciuiala. Ne cere sa dam cat putem, dar sa dam din tot sufletul.
Se pot face multe cu 5 lei/persoana donati. Dar ce ne facem cu cei care primesc pensii de 16 lei? Pe acestia sa nu ii luam in calcule la donatii; ei ar trebui sa primeasca, nu sa dea.

vasinec 25.10.2008 18:24:11

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 97475)
Sunt de acord ca o mica donatie ar rezolva problema multora, dar lipseste organizarea, nu buna vointa a populatiei. Asta insa nu anuleaza faptul ca romanii sunt crestini. A fi crestin inseamna in primul rand a fi botezat. Eu stiu ca adventistii, baptistii, penticostalii dau zeciuiala. Dar NT nu ne mai cere zeciuiala. Ne cere sa dam cat putem, dar sa dam din tot sufletul.
Se pot face multe cu 5 lei/persoana donati. Dar ce ne facem cu cei care primesc pensii de 16 lei? Pe acestia sa nu ii luam in calcule la donatii; ei ar trebui sa primeasca, nu sa dea.

Zeciuiala (sau zecimea) este altceva. Si in NT, Domnul Iisus Hristos vorbeste despre zeciuiala (Matei 23:23). Dar nu despre asta discutam. Zeciuiala este una iar impreuna simtire cu cei in nevoi este altceva. Nu din zeciuiala s-au construit case pentru fratii ramasi fara adapost. Nu din zeciuiala se are grija de saracii bisericii (ca vorbeati despre pensionari). Este la indemana oricarei biserici sa-si aiba grija de "vaduve si orfani".

Nu trebuie sa dea cei saraci (cu pensie de 16 lei). Am spus ca daca s-ar da in medie 5 lei. Poti sa-i socotesti si pe saraci si pe bebelusi, etc. Eu cunosc un caz, in care, o biserica de 200 persoane majore si bune de munca, la prima strigare, a adunat 200.000.000 lei vechi (fara sa mai pui la socoteala ce a mai urmat). Adica, in medie, 1.000.000/persoana. Daca mai pui si copii, saracii, etc. tot nu scazi la sub 200.000/persoana (adica 20 lei).

Anca-Miha 26.10.2008 10:47:00

"23. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați"

Deci pe acestea trebuie sa le facem, dupa cum spune Sf. Evanghelist Matei: judecata, mila si credinta.

vasinec 26.10.2008 10:57:00

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 97752)
"23. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați"

Deci pe acestea trebuie sa le facem, dupa cum spune Sf. Evanghelist Matei: judecata, mila si credinta.

Exact: "dreptatea, mila si credinciosia"; despre acestea Mantuitorul ne spune ca trebuie sa le facem. Iar despre "zeciuala" si altele spune ca nu trebuie sa le lasam nefacute.

P.S. referitor la o postare anterioara a dvs. Nici zecimea nu este obligatorie; tot din suflet se da. Este un mod de a recunoaste ca tot ceea ce ai castigat ti-a fost dat de Dumnezeu.

Referitor la fatarnicie: cand se face o colecta pentru cei in nevoie, nimeni nu stie cat a dat celalalt. Doar Dumnezeu stie. Se afla public, doar suma colectata si modul cum va fi folosita.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:26:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.