Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   BARFA- rana a sufletului! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5549)

vsovi 09.02.2009 16:11:48

Citat:
În prealabil postat de adrian010155 http://www.crestinortodox.ro/forumac...s/viewpost.gif
Sint sigur ca ai spus ceva fosrte important dar, spre rusinea mea, nu reusesc sa decriptez.

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 114968)
poi nu shtii ce faci la egoglinda? cum itzi spui mereu auto-barfa? tu singur itzi spui cand mergi pe strada privind la cate una, dimineatza cand tre sa te trezeshti, cand cineva nu-tzi da pace, cand tre sa faci o treaba in timp ce altzii stau... aia e... shi e mai grava decat barfa ca uneori te batjocureshti shi te pierzi pe tine insutzi shi nici nu-tzi dai seama fiindca o asimilezi ca pe o placere... ca un fel de matzochism... ce se arata printre shtiri la rubrica nouatzti... asha ca slava de la lume... deci nu e nimic de descifrat ci de incercat sa fii atent shi sa iei aminte la tine insutzi... lucru care trebuie sa marturisesc ca e foarte greu...

"cand mananci sa o faci cu cercetare de sine" ceva de genul asta ne indeamna sa facem sfintzii parintzi... taind mereu din bertate shi odihna, din voire shi din mancare... ci cu multzumire Lui Dumnezeu toate sa le rabdam...

caci acestea shi obijnuintza acestora surpa pe om shi sufletul lui... ne spune sf Pimen...

costel 09.02.2009 16:23:06

Prin barfa sunt aproape, insa artificial, de cel pe care il barfesc si de cel in fata caruia barfesc. Barfa nu uneste, ea doar dezbina. Prin barfa ma instrainez de omul care este bine placut lui Dumnezeu.

simona62 07.04.2009 19:59:06

Citat:

În prealabil postat de vsovi (Post 114970)
Citat:
În prealabil postat de adrian010155 http://www.crestinortodox.ro/forumac...s/viewpost.gif
Sint sigur ca ai spus ceva fosrte important dar, spre rusinea mea, nu reusesc sa decriptez.

caci acestea shi obijnuintza acestora surpa pe om shi sufletul lui... ne spune sf Pimen...

Draga VSOVI,
Daca ai putea renunta la stilul tau alambicat ,ar fi un mare castig ....

coralina 07.04.2009 20:46:25

Citat:

În prealabil postat de silverstar (Post 114219)
Conform psihologilor, barfa este o obisnuinta „infantila”, fiind un mod in care fugim de propriile responsabilitati, barfirea unei persoane absente fiind perceputa ca o supapa de descarcare, de eliminare a propriilor nemultumiri, a insatisfactiilor din viata personala.

Cred ca citatul de mai sus explica apetenta multora pentru barfa care a acaparat mass media in totalitate; in ziua de azi aproape ca nu mai poti face diferenta intre un tabloid si un ziar serios sau, la fel de bine, intre un post de televiziune gen OTV si un canal cu (,) coloana vertebrala.

Exista barfa si la nivelul individului, cum sa nu, insa ceea ce izbeste retina si timpanul in zilele noastre este expunerea excesiva, disecarea, analizarea si intoarcerea pe toate fetele a vietilor celor care au strans o bruma de notorietate, persoanele publice. Eu cred ca oamenii isi pironesc privirile-n ecran si sorb cuvintele Magdei Ciumac nu pentru ca ii fascineaza profunzimea celor emise de dansa ci pentru ca au nevoie de prestatii tv care sa le distraga atentia de la multele probleme pe care le intampina in viata de zi cu zi. Acelasi rol il indeplinesc si telenovelele - sunt un substitut existential - te uiti la Marimar si pentru 50 de minute nu mai esti Ionel cel cu datorii la intretinere si copii neascultatori, ci esti direct implicat intr-o poveste fascinanta cu si despre oameni bogati care intotdeauna are un happy end! Lipsa de optimism care domina mentalul colectiv in zilele noastre ii face pe oameni sa simta nevoia acuta a unui happy end, chiar daca nu e al lor.

Stiti cum se spunea pe timpul imparatilor romani: dati poporului circ si paine si el va fi multumit. Cu painea nu stam prea bine din pacate in ziua de azi asa ca doza de circ a trebuit suplimentata pentru a mentine satisfactia "spectatorilor" la aceeasi cota. Neajunsul major al acestei "teorii" este ca circul dureaza 50 de minute (in cazul telenovelelor) si respectiv 2-3 ore in cazul transmisiilor de la OTV... Iar apoi, dupa ce inchizi televizorul, revii la stadiul de "Ionel, cel cu datorii la intretinere si ai carui copii sunt neascultatori". In plus de asta ramai si cu "rana din suflet" de care pomeneste titlul topicului, rana cauzata de sentimentele de invidie si frustrare care te incearca in timp de "plonjezi" in existenta altora tocmai pentru a te elibera, fie si pret de o clipa, de neajunsurile vietii tale...

Doamne ajuta!

windorin 07.04.2009 21:43:28

Mergand intr-un anumit sens, putem spune ca toate cuvintele rostite fara a fi si ziditoare sunt barfa.

Sa fim atenti la noi (trezvia): cat vorbim despre noi si cat vorbim despre cei de langa noi.

coralina 07.04.2009 22:21:06

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 127306)
Mergand intr-un anumit sens, putem spune ca toate cuvintele rostite fara a fi si ziditoare sunt barfa.

Sa fim atenti la noi (trezvia): cat vorbim despre noi si cat vorbim despre cei de langa noi.

Frate Windorin, imi permit sa te intreb care anume sunt cuvintele ziditoare? Cum putem fi siguri ca discutiile zilnice, de-acasa sau de la serviciu, de la o intalnire cu prietenii sau, de ce nu, din postarile noastre de pe Internet, se incadreaza in aceasta categorie?
Ce este mai exact "grairea fara rost" de care si Sfantul Efrem Sirul pomeneste in rugaciunea sa? Sa fie oare toate cuvintele care nu mangaie, nu consoleaza, nu imbarbateaza (pe cei aproape noua) si nu-l maresc pe bunul Dumnezeu ... fara rost? Daca e asa (presupun), atunci cum ne achitam de indatoririle sociale si respectiv de cele profesionale pe care multi dintre noi le avem? Cum mentinem prieteniile, cum interactionam cu vecinii, cunoscutii, vanzatoarea de la supermarket?
Recunosc ca acest concept al "graiului fara rost" reprezinta o necunoscuta pentru mine, nu-l pot defini cu precizie si cu rusine admit ca nu am citit prea multe despre el...

Doamne ajuta!

Traditie1 08.04.2009 05:58:30

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 127317)
Frate Windorin, imi permit sa te intreb care anume sunt cuvintele ziditoare? Cum putem fi siguri ca discutiile zilnice, de-acasa sau de la serviciu, de la o intalnire cu prietenii sau, de ce nu, din postarile noastre de pe Internet, se incadreaza in aceasta categorie?
Ce este mai exact "grairea fara rost" de care si Sfantul Efrem Sirul pomeneste in rugaciunea sa? Sa fie oare toate cuvintele care nu mangaie, nu consoleaza, nu imbarbateaza (pe cei aproape noua) si nu-l maresc pe bunul Dumnezeu ... fara rost? Daca e asa (presupun), atunci cum ne achitam de indatoririle sociale si respectiv de cele profesionale pe care multi dintre noi le avem? Cum mentinem prieteniile, cum interactionam cu vecinii, cunoscutii, vanzatoarea de la supermarket?
Recunosc ca acest concept al "graiului fara rost" reprezinta o necunoscuta pentru mine, nu-l pot defini cu precizie si cu rusine admit ca nu am citit prea multe despre el...

Doamne ajuta!

Trebuie sa te raportezi întotdeauna la Dumnezeu. Numai El stie ce e bine si ce e rau, nu exista niste reguli fixe. Iar ca sa afli voia lui Dumnezeu trebuie întâi sa omori voia ta, atât de a face cât si de a nu face ceva (prima idee e din Sf. Siluan, a doua din Scararul).

Dar pentru asta trebuie întâi sa fi luat decizia sa mori lumii, sa fii gata de orice renuntare, marginalizare sociala, suferinta.

windorin 08.04.2009 09:59:23

Este ziditor tot ceea ce vine din dragoste fata de aproapele si fata de Dumnezeu.

Cearta si mustrarea sunt ziditoare daca nu vin din mania noastra, ci din dragoste.

LapetiteMoc 05.05.2009 13:26:15

Hristos a Inviat!

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 114859)
Barfa tine de natura umana. Declarandu-ne impotriva barfitorilor si aratand cat de mult rau fac ei, de fapt devenim barfitori ai barfitorilor. Eu cred ca este bine sa ne acceptam unii pe altii asa cum suntem, cu defecte, cu lipsuri in educatie, cu lacune in cultura si, de ce nu, poate chiar cu unele mici calitati.

__________________________________________________ __________________________

Nu oamenii sunt judecati aici, dragule, ci este aratat cu degetul pacatul. Pacatul clevetirii este amendat! Trebuie sa facem distinctie intre pacat si pacatos... Cu totii suntem pacatosi , asadar sa lasam piatra la locul ei. Dar pacatele trebuie aratate!

Doamne ajuta intru sporire sufleteasca!

Anca-Miha 05.05.2009 13:44:28

Citat:

În prealabil postat de coralina (Post 127317)

Doamne ajuta!

Coralina, exista si cuvinte neutre, care nu sunt nici spre folosul nostru duhovnicesc, si nici nu au efect negativ.
La fel e si dragostea: cea fata de sot, fata de rude e neutra. Doar dragostea de dusman, cand tu te calci pe tine si sentimentele tale in picioare, facand voia lui Dumnezeu, doar aceea este dragostea ziditoare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:02:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.