Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   Preotii din tara, cu parohii minuscule (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6532)

dorinastoica14 19.06.2009 13:10:26

Citat:

În prealabil postat de bmd (Post 146316)
Dorina am pus o iconita ca sa-ti dai seama ca glumesc.
Vasi si preotul meu lucreaza ca bibliotecara, a facut-o toata viata si cunosc si altii care au muncit in fabrici, la curatenie samd. Munca nu poate fi o rusine! Nici nu este nicaieri(excluzind BOR)!

Sunt atâtea exemple de monahi care au fost trimiși într-un loc uitat de lume împreună cu câțiva viețuitori să renoveze sau să construiască o mânăstire și cu ajutorul și mila lui Dumnezeu în câțiva ani au făcut adevărate minuni.De ce un preot dintr-un mic cătun nu ar putea să se descurce?Dar după cele spuse de tine se pare că mai mult preoteasa este nemulțumită.Poate ar dori ca tu să-l ajuți pentru a pune pe picioare o biserică decentă în acel loc uitat de lume. :39:

bmd 19.06.2009 14:09:00

Bai Dorina tu nu vrei sau nu poti sa intelegi? Asta nu-i calugar, are familie, copii, impozite de platit, face neveta ca au avut parintii gtije sa-i lase o casa (ca altfel statea sub pod) iar cele 20 de familii de tigani nu o sa puna cu siguranta mina de la mina sa faca biserica,
Acum de ce crezi tu ca eu sint Gigi Becali nu prea inteleg. Problema nu-i ca n-are unde face Liturghia ci ca n-are cui si din cauza asta moare de foame. Ca sa se sature si el ar dorii sa lucreze cite ceva dar nu poate pt ca ierarhul ii tine cartea de munca blocata.
Nu are nici banii necesari sa-si cumpere un loc intr-o parohie bogata asa cum este traditia in biserica noastra!

sophia 19.06.2009 15:03:31

Dar bmd, eu citisem ca nu mai este cartea de munca, la fel ca in vest s-a desfiintat. Cei vechi o mai au, dar la cei noi le mai face?
Si mai exista si legi lumesti in tara asta. Trebuie vazut ce spune legea, in ce conditii si ce joburi poti avea in paralel.
Nu stiu, nu ma pricep si nu vreau sa spun prostii. Nu stiu cum e la preoti, dupa care legi trebuie sa se ia.

bmd 19.06.2009 17:22:02

Sa-l dea in judecata pe ierarh?:4:

Anca-Miha 19.06.2009 18:11:18

Cred ca acel preot are o misiune f nobila printre familiile de tigani. Multi dintre ei s-au convertit; din pacate am auzit ca unii sunt la Martorii lui Jehova, dar sunt seriosi si se tin de religia lor. Si acest preot ar putea sa-i catehizeze si sa vina mai aproape de parohia lui. Au si tiganii nevoie de Dumnezeu, caci au si ei boli si necazuri, ca tot omul. Trebuie sa stea de vorba cu oamenii; poate trebuie botezati, cununati. Dar pasivitatea nu e buna in acest caz. Si apoi tiganii pot avea multi bani, indiferent cum se poarta... Daca e nevoie, poate face demersuri la Parlament, sectia MINORITATI. Reprezentantul lor primeste o multime de bani pentru intr-ajutorarea si culturalizarea tiganilor, pentru tabere, expozitii, etc. Cunosc acest lucru de la alta minoritate, mai putin mare. E vorba de bani seriosi; totul e sa dea un telefon si sa ceara ajutor, si asa vor veni si tiganii la biserica, daca preotul lor ii ajuta cu ceva.

florin1966 12.02.2010 11:38:51

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 146294)
Acum ceva timp am urmărit pe un post de la TV exact despre această problemă pusă în discuție de tine.Din cele ce am văzut acolo se pare că mulți preoți de la țară lucrează la diferite publicații ortodoxe,predau religia în școlile de la comună,în domeniul asistenței sociale și în alte munci care au oarecum legătură cu preoția.
Să știi Marius că am lucrat la țară și asta cu destui ani în urmă și în general oamenii din sate se îngrijesc ca preotul,învățătorul,medicul veterinarul și chiar primarul dacă nu este din localitate să aibă cele de trbuință.Dar se pare că nimeni nu se mai mulțumește în ziua de azi cu puțin și toți dorim să avem toate cele lumești în scurt timp.
Iertare dacă am supărat pe cineva:77:

exceptia intareste regula .cel satul nu-l crede pe cel flamand.daca sunt sate care se ingrijesc de medic primar sau preot nu inseamna ca peste tot e la fel.nu uita ca suntem romani si noi in general ni se pare ca daca dam ceva ce aruncam ni se pare ca am facut nu stiu ce fapta buna si ne uitam mai mult peste gardul vecinului n e plingem mereu si sintem nemultumiti.mereu avem de obiectat la adresa preotilor.

Mihailc 15.02.2010 18:17:44

Preoția nu este o meserie ca oricare alta. Cine nu face față exigențelor (nu puține) se poate reprofila. Dacă se întâmplă să se instituționalizeze compromisul și relativizăm această vocație ortodoxia se surpă de la temelie, temelia fiind parohia. Desigur, omenește avem înțelegere pentru situații delicate și chestiunea preoteselor este delicată. Am vazut aici pe forum și prin alte părți (în viața reală mai ales) cât de importantă este preoteasa în viața duhovnicească a unui preot și a comunității pe care o păstorește. Dacă preoteasa face lucrarea Domnului, preotul va spori în pastorația sa, dacă face lucrarea celuilalt (și vai!, cunosc atâtea cazuri) preotul va surpa și puținul pe care-l are.
În general, preotul este sprijinit de primărie în multe lucruri dacă se stabilește în parohie dar va primi sprijin pe măsura credinței și rugăciunii lui, pentru că tot ajutorul e de la Dumnezeu. Uneori primește ajutor de la oameni de care n-a auzit niciodată, așa cum i s-a întâmplat și cum i se întâmplă în continuare unui prieten, preot într-un sat în care iarna și pe vreme umedă nu poți să intri decât cu tractorul sau pedestru. A avut curaj și credință , a înfruntat lipsuri dar a rabdat și acum se descurcă și cu cele de trebuință familiei sale. Dar trebuie să precizez că prietenul meu, părintele, când a ajuns în locul acela izolat, nu s-a apucat să se lamenteze că n-are din ce trăi ci s-a apucat de rugăciune în bisericuța modestă și părăginită. Agricultura de subzistență se învață chiar dacă ești născut și crescut la oraș (are dreptate Mihailt). E greu la început dar ajunge să-ți placă dacă ai răbdare și drag de muncă. În prezent satul păstorit de prietenul meu este o adevărată rezervație de trăire autentic ortodoxă, oamenii își încep și încheie ziua la Sfânta Biserică, sărbătoarea e sărbătoare pentru toată lumea și nu vezi picior de sectar.
Trist este că exemplul de mai sus nu e regulă, ci mai degrabă o raritate. Cele mai multe parohii modeste sunt "deservite" de preoți navetiști iar casele parohiale sunt transformate în case de vacanță la țară. Ei vin duminica dimineața în sat și pleacă la prânz. În rest nu-l prea vezi în parohie pe domn' părinte cu doctorat. Dacă se întâmplă să moară un parohian, domnul pr. dr. pretinde să i se plătească în plus carburantul consumat până la locul de muncă. Săptămâna Mare începe la el cu Joia Patimilor și a treia zi de Paști nu mai face slujbă că e deja epuizat.
Poate vă supărați pe mine , dar pentru atâta osteneală eu unul nu i-aș da salariul părintelui din exemplul anterior, caz real dealtfel, . Dacă tot îî place așa de mult la oraș să se facă preot misionar (ăștia nu sunt plătiți) și să facă cele ale preoției din dragoste pentru Hristos și Sfânta Biserică.

florin1966 17.02.2010 17:50:56

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 212411)
Preoția nu este o meserie ca oricare alta. Cine nu face față exigențelor (nu puține) se poate reprofila. Dacă se întâmplă să se instituționalizeze compromisul și relativizăm această vocație ortodoxia se surpă de la temelie, temelia fiind parohia. Desigur, omenește avem înțelegere pentru situații delicate și chestiunea preoteselor este delicată. Am vazut aici pe forum și prin alte părți (în viața reală mai ales) cât de importantă este preoteasa în viața duhovnicească a unui preot și a comunității pe care o păstorește. Dacă preoteasa face lucrarea Domnului, preotul va spori în pastorația sa, dacă face lucrarea celuilalt (și vai!, cunosc atâtea cazuri) preotul va surpa și puținul pe care-l are.
În general, preotul este sprijinit de primărie în multe lucruri dacă se stabilește în parohie dar va primi sprijin pe măsura credinței și rugăciunii lui, pentru că tot ajutorul e de la Dumnezeu. Uneori primește ajutor de la oameni de care n-a auzit niciodată, așa cum i s-a întâmplat și cum i se întâmplă în continuare unui prieten, preot într-un sat în care iarna și pe vreme umedă nu poți să intri decât cu tractorul sau pedestru. A avut curaj și credință , a înfruntat lipsuri dar a rabdat și acum se descurcă și cu cele de trebuință familiei sale. Dar trebuie să precizez că prietenul meu, părintele, când a ajuns în locul acela izolat, nu s-a apucat să se lamenteze că n-are din ce trăi ci s-a apucat de rugăciune în bisericuța modestă și părăginită. Agricultura de subzistență se învață chiar dacă ești născut și crescut la oraș (are dreptate Mihailt). E greu la început dar ajunge să-ți placă dacă ai răbdare și drag de muncă. În prezent satul păstorit de prietenul meu este o adevărată rezervație de trăire autentic ortodoxă, oamenii își încep și încheie ziua la Sfânta Biserică, sărbătoarea e sărbătoare pentru toată lumea și nu vezi picior de sectar.
Trist este că exemplul de mai sus nu e regulă, ci mai degrabă o raritate. Cele mai multe parohii modeste sunt "deservite" de preoți navetiști iar casele parohiale sunt transformate în case de vacanță la țară. Ei vin duminica dimineața în sat și pleacă la prânz. În rest nu-l prea vezi în parohie pe domn' părinte cu doctorat. Dacă se întâmplă să moară un parohian, domnul pr. dr. pretinde să i se plătească în plus carburantul consumat până la locul de muncă. Săptămâna Mare începe la el cu Joia Patimilor și a treia zi de Paști nu mai face slujbă că e deja epuizat.
Poate vă supărați pe mine , dar pentru atâta osteneală eu unul nu i-aș da salariul părintelui din exemplul anterior, caz real dealtfel, . Dacă tot îî place așa de mult la oraș să se facă preot misionar (ăștia nu sunt plătiți) și să facă cele ale preoției din dragoste pentru Hristos și Sfânta Biserică.

sa mori tu ?esti convins ?ai face asa ceva?sau e din carti ca da bine?punete in locul lui macar citeva luni si apoi da cu parerea si despre preoti si medici de tara profesori tot de pe acolo vezi cit sustine primaria aceste categorii nu mai da cu presupusu fara sa fii in tema sau ai un dinte cu un preot

Mihailc 18.02.2010 10:19:33

Din viață prietene , din viața.
Dar te călcași tare pe coadă de răstești așa la mine.
Sau ești cu musca pe căciulă?

ory 18.02.2010 10:36:33

Da, cata imaturitate si insensibilitate; " eu i-as face, eu i-as drege...", dar dumneata, te-ai gandit vre-o clipa, dumneata ce ti-ai face ? Crezi ca esti perfect pentru statutul pe care-l detii, crezi ca esti remunerat in mod echitabil fata de ceea ce intreprinzi ? Crezi ca esti demn de admirat si inteles ? Crezi ca esti perfect, pentru a emite atatea critici fata de un om care se considera nedreptatit, poate justificat.
Un preot este , inainte de toate un om, cu nevoi si responsabilitati sociale, nu este un duh si nici nu-l face harul pe care-l detine, doar ii atribuie si o indatorire sufleteasca fata de semeni, pe care o avem cu totii, de altfel.

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:27:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.