Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Despre frumusetile Raiului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7453)

glykys 03.11.2009 12:11:28

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 178186)
Asta poti sa o faci de pe-acum ;)

Nu am eu traire pentru asta :(, eu ma impiedic in lucrurile minuscule de pe aici, dar sa stii ca sunt oameni care au vazut raiul inca din aceasta viata, de vreme ce l-au si descris. Si astept forumistii care au ravna si traire,care au citit din Sf. Parinti, sa ne spuna ce au citit si ce au inteles ei. lIertare, dar a datul cu parerea despre gripa porcina, gay, oscaruri si pacatele altora, ne pricepem cu totii, inclusiv eu si Topcat, dar la topicurile cu lucruri mai inaltatoare trebuie sa insistam ca sa primim raspunsuri! :12:

ghemis 05.11.2009 20:50:32

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 178189)
Nu am eu traire pentru asta :(, eu ma impiedic in lucrurile minuscule de pe aici, dar sa stii ca sunt oameni care au vazut raiul inca din aceasta viata, de vreme ce l-au si descris. Si astept forumistii care au ravna si traire,care au citit din Sf. Parinti, sa ne spuna ce au citit si ce au inteles ei. lIertare, dar a datul cu parerea despre gripa porcina, gay, oscaruri si pacatele altora, ne pricepem cu totii, inclusiv eu si Topcat, dar la topicurile cu lucruri mai inaltatoare trebuie sa insistam ca sa primim raspunsuri! :12:

Draga dulceata,este frumos acest topic prin tot ceea ce se descrie a fi raiul,dar ce este mai de folos omului?Ce zic sfintii parinti?Sa avem in mintea noastra permanent,moartea, iadul cu chinurile lui si in felul acesta vom priveghea si ne vom pazi mai cu staruinta sa nu cadem in pacate mari(ca cele mici oricum le facem).Visand la Rai,ne putem trezi in Iad.Mai spun sf.parinti ca Raiul este anticamera unde sufletele bune astepta dupa Judecata de Apoi intrarea in Imparatia Cerurilor,iar iadul este anticamera sufletelor rele care vor intra in gheena focului vesnic la Judecata de Apoi.Dealtfel nu sunt impotriva acestui topic despre rai,este bine uneori sa lasam si lucrurile frumoase sa curga inaintea ochilor nostri,dar trezvia si privegherea duhovniceasca ne este mai de folos si nu trebuie slabita.
Toate cele bune pentru tine Glykys,si Doamne ajuta!

glykys 05.11.2009 21:50:03

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 179105)
Draga dulceata,este frumos acest topic prin tot ceea ce se descrie a fi raiul,dar ce este mai de folos omului?Ce zic sfintii parinti?Sa avem in mintea noastra permanent,moartea, iadul cu chinurile lui si in felul acesta vom priveghea si ne vom pazi mai cu staruinta sa nu cadem in pacate mari(ca cele mici oricum le facem).Visand la Rai,ne putem trezi in Iad.Mai spun sf.parinti ca Raiul este anticamera unde sufletele bune astepta dupa Judecata de Apoi intrarea in Imparatia Cerurilor,iar iadul este anticamera sufletelor rele care vor intra in gheena focului vesnic la Judecata de Apoi.Dealtfel nu sunt impotriva acestui topic despre rai,este bine uneori sa lasam si lucrurile frumoase sa curga inaintea ochilor nostri,dar trezvia si privegherea duhovniceasca ne este mai de folos si nu trebuie slabita.
Toate cele bune pentru tine Glykys,si Doamne ajuta!

Multumesc frumos, Ghemis :). Sa-ti ajute Dumnezeu si tie sa sporesti in toate! Foarte frumoase citatele. Cat despre acest topic, eu una consider ca ar fi stimulator pentru noi sa stim ce spun Sf. Parinti despre rai. E ca si cum i-ai spune unui copil: o sa te recompensez daca faci o fapta buna sau o sa te pedepsesc daca faci ceva rau. Si apoi, cand am vazut discutiile de pe topicul vostru cu iadul... cum va bateti voi in teorii care mai de care si la ce concluzii ati ajuns fiecare privitor la acel vierme:17:... mi-am zis sa vorbim putin si despre rai! dar ma mir ca lumea nu gusta asa ceva, ci prefera sa se cantoneze nu neaparat in discutii despre iad (a carui importanta reiese foarte clar din postarea ta), ci in lucruri mult prea lumesti... Adica nu ne gandim nici la rai, nici la iad, ci la ce e aici, la necazurile si framantarile de zi cu zi. :106:Nu minimalizez aceasta viziune pragmatica, dar unde este contemplatia? Timpul trece, trece... si viata se duce.

ghemis 05.11.2009 22:31:35

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 179111)
multumesc frumos, ghemis :). Sa-ti ajute dumnezeu si tie sa sporesti in toate! Foarte frumoase citatele. Cat despre acest topic, eu una consider ca ar fi stimulator pentru noi sa stim ce spun sf. Parinti despre rai. E ca si cum i-ai spune unui copil: O sa te recompensez daca faci o fapta buna sau o sa te pedepsesc daca faci ceva rau. Si apoi, cand am vazut discutiile de pe topicul vostru cu iadul... Cum va bateti voi in teorii care mai de care si la ce concluzii ati ajuns fiecare privitor la acel vierme:17:... Mi-am zis sa vorbim putin si despre rai! Dar ma mir ca lumea nu gusta asa ceva, ci prefera sa se cantoneze nu neaparat in discutii despre iad (a carui importanta reiese foarte clar din postarea ta), ci in lucruri mult prea lumesti... Adica nu ne gandim nici la rai, nici la iad, ci la ce e aici, la necazurile si framantarile de zi cu zi. :106:nu minimalizez aceasta viziune pragmatica, dar unde este contemplatia? Timpul trece, trece... Si viata se duce.

contemplatia???la sfinti

glykys 05.11.2009 22:40:45

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 179119)
contemplatia???la sfinti

Nu am folosit termenul in sensul ... mistic, ci in cel de cugetare (simpla, din partea noastra) la cele inalte sau, daca vrei, la antonimul lui pragmatic. In greaca, antonimul lui pragma e theoria, care inseamna, printre altele, si contemplare, la asocierea asta m-am gandit cand am scris mesajul. Evident, ar fi foarte frumos sa vina cineva cu un pasaj contemplativ despre rai al Sf. Parinti! :)

glykys 07.11.2009 23:39:51

Povestioara medievala

Pe vremea cruciadei lui Ludovic cel Sfant, un frate a vazut o femeie batrana care purta intr-o mana o strachina plina de foc, iar in cealalta, una plina de apa. Intrebata ce vrea sa faca cu ele, femeia a raspuns ca vrea sa dea foc raiului si sa stinga iadul, pentru ca acestea sa nu mai existe, iar oamenii sa faca binele nu pentru a dobandi raiul sau de frica iadului, ci numai din pricina dragostei de Dumnezeu.

ghemis 08.11.2009 19:06:53

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 179596)
Povestioara medievala

Pe vremea cruciadei lui Ludovic cel Sfant, un frate a vazut o femeie batrana care purta intr-o mana o strachina plina de foc, iar in cealalta, una plina de apa. Intrebata ce vrea sa faca cu ele, femeia a raspuns ca vrea sa dea foc raiului si sa stinga iadul, pentru ca acestea sa nu mai existe, iar oamenii sa faca binele nu pentru a dobandi raiul sau de frica iadului, ci numai din pricina dragostei de Dumnezeu.

Frumoasa povestioara,asa si trebuie sa fie, dragoste si iubire pentru Dumnezeu si aproapele nostru.Dar cine se mai poate ridica la o asemenea masura in zilele noastr?Noua ne-a ramas credinta,mila,jertfa si rabdarea.In zilele din urma faradelegea va spori iar dragostea si iubirea se va raci.Oare ne-au ajuns zilele din urma?

BogdanF2 08.11.2009 19:15:29

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 179596)
Povestioara medievala

Ludovic cel sfant? Asta a fost un "sfant" catolic (eretic)?

Sfantul Vasile cel Mare spunea ca sunt 3 feluri de crestini:

1. Robii lui Dumnezeu, cei care fac binele din cauza ca le e frica de iad.

2. Slugile lui Dumnezeu, cei care fac binele ca sa castige Raiul, care lucreaza pentru o plata.

3. Copiii lui Dumnezeu, cei care fac binele din iubire de Dumnezeu si aproape.

Ar fi bine sa fim toti in a 3-a categorie, insa daca nu se poate, e bine si in 2 sau 1.

Bogdan.

glykys 08.11.2009 20:10:25

Scuze... asa a intrat acel rege in istorie. Eu am preluat de undeva povestioara, nu am inventat-o eu si asa aparea. Nu stiu eu de este sfant au ba, nu-mi pot da cu parerea, insa stiu ca si anumiti ortodocsi de-ai nostri nu recunosc ca Stefan cel Mare este si Sfant (desi este canonizat). Asa ca ce sa ne mai miram? Insa ai dreptate, trebuia sa merg pe filiera ortodoxa, se vede treaba ca povestioara medievala e inspirata cumva din Vasile cel Mare.

elizabeta 11.11.2009 10:07:08

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 177641)
Initiez si eu primul meu topic. Vad ca a fost multa agitatie pe topicul cu chinurile iadului, asa ca m-am gandit ca ar fi bine sa vorbim si despre ce ii asteapta pe cei drepti, sa ne bucuram citind cum au vazut altii Raiul in care cred ca dorim toti sa ajungem. Va astept cu frumoase citate din Sf. Parinti (din care eu nu prea am citit) sau pareri personale. Eu voi cita din par. Cleopa:

Despre frumusetile Raiului (22. 07. 1988)

Raiul este un loc de desfatare, unde vazandu-L pe Dumnezeu, asa cum este El, fata catre fata si iubindu-l in mod desavarsit, sufletul se bucura de o fericire vesnica. Paradis sau rai inseamna un loc foarte placut, fie o gradina, fie un loc cu pomi, fie o padure. gradina placuta, unde l-a pus Dumnezeu pe om, dupa ce l-a creat, este numita paradisul terestru sau raiul pamantesc. se mai intelege prin rai locul unde dreptii Il asteptau sa vina pe Hristos. Talharului cel bun i-a zis Hristos: "Astazi vei fi cu mine in Rai". In Rai, adica in sanul lui Avraam. Rai inseamna locul unde sfintii, cei alesi, cei randuiti se bucura cu Dumnezeu de viata vesnica, caci zice Sf. Ap. Pavel: "Caci a fost rapit in Rai la al treilea cer". raiul sau cerul este un loc de desfatari, adica un loc in care afla multimea bunatatilor, fara de niciun amestec al raului,un loc de dorinte fara neincetare si din cele mai vii, unde se gusta din plin cele mai dulci bucurii, un loc de unde este alungat pentru totdeauna ceea ce ar putea cauza cea mai mica greutate, cel mai mic necaz, un loc se bucura de o fericire atat de mare "pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit".
Ceea ce face multimea bucuriei celor alesi in rai este vederea lui Dumnezeu fata catre fata. Intariti in lumina slavei si in stare de a suporta stralucirile Fiintei divine, ei contempla adorabila Treime, se satura in viata vesnica cu aceasta cunoastere desavarsita a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh. VA URMA.

Initiativa este foarte foarte buna, mai ales ca acolo vrem sa ajungem cu totii, nu-i asa?
Eu totusi am o intrebare, la care stiu ca nu prea exista un raspuns clar, dar ma interesa sa stiu parerea ta. Care este d i f e r e n t a intre Rai si Imparatia Cerurilor? Sau care este asemanarea? Este vorba de acelasi loc sau de o diferenta de stare? Adica in Rai suntem ca Adam si Eva, dar in imparatia cerurior, ca fii infiati ai lui Dumnezeu prin jertfa lui Iisus Hristos?

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:17:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.