![]() |
@ciprian si altii - da, este stiut ca BO nu accepta si nu are traditia instrumentelor, desi asa cum a aratat cineva mai sus psalmii chiar scriu despre instrumente si ingerii le folosesc.
Voua va suna rau lucrarile superbe, de natura religioasa ale unora ca Bach, Beethoven: oratorii, mise, Ave Maria si altele? S-ar fi putut aplica si la muzica bizantina. Da, in biserica nu se face concert, ci rugaciune. De acord.Dar cu anumite prilejuri festive se pot organiza concerte superbe. La noi exista corurile si strana. Si unele sunt f.frumoase. Exista coruri de preoti, de calugari, de maici. Revenind la tema initiala - muzica, cel putin anumite genuri, sunt placute si lui Dumnezeu. Invata dar instrumentul care-ti place. @Costel - colindele sunt cam la limita intre religios si laic. Am ascultat linkul postat de tine. Mie imi place muzica greceasca in general. Acest colind nu. Si nu-l vad cantat in biserica. Cu bouzouki poate mai mergea, era mai melodios. |
Sophia, stai linistita, a fost un concert. Ceea ce am dorit sa scot in evidenta era ca Biserica Ortodoxa nu este impotriva instrumentului in sine. Asa ca cei ce au darul de a canta, e bine sa cante la instrument. Insa, instrumentul nu trebuie sa fie prezent in cult.
|
Costel - da, si eu zic in mare parte la fel. Singura diferenta este ca mie mi-ar placea un pic de acompaniere la orga, ca la catolici. Este un element care imi place la slujba lor. Atat.
|
Mie orga imi pare rece, obscura, greoaie...si cred ca in Biserica noastra Ortodoxa muzica este cu totul si cu totul deosebita, in primul rand vocile sunt foarte puternice, melodicitatea este de necontestat iar isonul nu face decat sa sublinieze si sa transmita solemnitatea cantarii.
Dar participand in timpul facultatii la un program social...un baiat catolic intra in vorba cu mine, si ce credeti ca a debitat... " Muzica de la voi din Biserica te face sa adormi!!!" :23:...cand am auzit asta, era sa fac instant o cruciada, insa l-am lasat in pace si mi-am zis in gand " Ce stie taranul ce e sofranul!":21: |
@AndruscaCIM - esti culmea! De ce te miri de baiatul catolic. Asa cum tu ai parerile tale rele despre B.C, cladirile si slujbele lor, despre orga, da-i voie sa aibe si el parerea sa.
Afla ca si eu spun ca muzica noastra ortdoxa estef.grea si greoaie. Macar in bisericile de mir este mai melodioasa, decat la manastire. Eu cant la strana si stiu exact cum sunt facute cantarile si ce greu le invatam si cantam. Sunt unele f.frumoase e drept, dar prin natura lor sunt in general greoaie. Stiu si ceva cantari catolice, care sunt mult mai simple. Stiu si pareri ale catolicilor despre slujba si muzica noastra. Fiecare vede in felul sau si este normal. Acum trebuie sa repetam iar Fericit barbatul si Doamne strigatam pentru o vecernie speiala si e cumplit. Sunt grele amandoua. Si macar daca le-am canta mai des ne-ar intra in obicei, dar noi nu avem slujbe de vecernie. |
Citat:
|
Citat:
Prin muzica bizantina nu se intelega doar muzica psaltica. Cum nici muzica occidentala nu insemna doar muzica corala. Si in muzica bizantina se folosesc instrumente muzicale. Ce-i drept putin diferite de cele folosite in muzica clasica |
Citat:
Faptul ca nu e prezent instrumentul in cultul ortodox, imi descopera ca sunt intr-o alta lume si asta nu-i putin lucru. Muzica de aici nu are nimic in comun cu muzica din lume, dupa cum nici pictura din biserica nu are nimic in comun cu cea din lume. Pe cand pictura de la catolici e doar realista, mult prea umana, nu-mi de senzatia ca ceea ce vad e o persoana sfanta, ci doar una de pe strada. |
Citat:
problema e ca suntem prea moderni ca sa mai acceptam esenta ortodoxiei, vrem ca totul sa fie placut urechilor noastre si nu sufletului asta e, suntem slabi, macar sa nu fim cuprinsi de slabiciuni si mai mari referitor la instrumente existente in BO si eu cunosc o biserica unde un preot tanar face cateheze cu tineri liceeni si foloseste orga pt acompaniamentul cantarilor e o metoda sa-i atraga, altfel tinerii nu prea dau pe la biserica, |
Citat:
Trebuie ales ce e bun din ce e rau, si raul domina arta in proportie covarsitoare; sub 1% este macar decent. In Vechiul Testament, vorbim de legea veche a evreilor, si doi la mana ce am zis mai sus; ei cantau lauda lui Dumnezeu si nu lauda desfraului cum face mai toata muzica de azi! Citat:
Care-i problema? Problema este ca exista acum un asa numit 'spirit de innoire', de 'aducere la zi' a credintei; la catolici se numeste 'aggiornamento' si exista chiar si premii pentru preoti, care reusesc cel mai bine sa atraga 'credinciosi' prin modernism; rezultate? "Credinta" din vest este pervertita, asta este adevarul. Imi e teama sa nu vina si peste noi... Biserica lui Hristos nu este spectacol, nu se cheama vedete sa cante muzica moderna, nu este o unealta de a face bani... Citat:
Mie mi se pare foarte grava mentalitatea asta conform careia totul este bun! Si spiritul de toleranta, intelegere, pace si armonie.. bunatate... vai ce ma supara genul asta de 'credinta' Citat:
Literatura la fel, este plina de violenta, uneori mai rau ca filmele. La mare, nudisti sau nu, femeile tot umbla goale. Ce ma obositi... Citat:
"marea minune este Liturghia; marea minune este cand ne intoarcem la Dumnezeu marea minune este ca asistam la aceeasi slujba de 2000 de ani" |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:37:07. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.