Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Menora evreiasca doborata la Chisinau de ortodocsi (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7836)

Danut7 15.12.2009 15:05:50

De vina sunt cei care au amplasat menorah, in parc , in aproprierea statuii lui Stefan cel Mare si a altor simboluri crestine romanesti, chiar daca oamenii nu au fost de acord cu asta si au sugerat o amplasare a ei in locul unde este un moment in memoria victimelor Holocaustului.Pare un incident provocat, si deja cum a mai zis cineva incepe "sa faca inconjurul lumii".Ambele gesturi sunt gresite in primul rand, gestul celor care au autorizat si au continuat amplasarea menorei in ciuda opozitiei oamenilor,dar si a celor care au daramat-o.Nu sunt pentru astfel de lucruri.

Am auzit ca , culmea zilele astea nu prea de mult pe zidurile bisericii Maria Magdalena din Ierusalim a aparut scris in grafitti "Moarte crestinilor".Doar ca invers vestile "circula mai greu" sau "altfel".

Astfel de gesturi alimenteaza comportamente de xenofobie fata de cei de alta religie.

mihailt 15.12.2009 16:23:44

Acel candelabru cu sapte brate se foloseste si in Bisericile Ortodoxe.
Uitati cateva citate din cartea Apocalipsei,de Sfantul Ioan Teologul:
capitolul 1:
"4.Ioan, celor șapte Biserici, care sunt în Asia: Har vouă și pace de la Cel ce este și Cel ce era și Cel ce vine și de la cele șapte duhuri, care sunt înaintea scaunului Lui,"

capitolul 4:
"5. Și din tron ieșeau fulgere și glasuri și tunete; și șapte făclii de foc ardeau înaintea tronului, care sunt cele șapte duhuri ale lui Dumnezeu, "
Si mai sunt si altele locuri in Sfanta Scriptura,in Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul.
Nu stiu cum se talcuiesc,dar candelabrul cu sapte brate poate arata foarte bine ca simbolistica cele sapte Sfinte Taine ale Bisericii,sau cei sapte Sfinti Arhangheli etc,cele sapte daruri ale Duhului Sfant (sapte ca simbol iar nu ca numar pentru darurile Duhului Sfant.).
Dumnezeu Iisus Hristos s-a lasat rastignit si omorat ca asa a vrut El sa se lase.
Ca sa arate ca de bunavoie se lasa rastignit si ca e atotputernic vedeti acest citat din Sfanta Scriptura:
"4.Iar Iisus, știind toate cele ce erau să vină asupra Lui, a ieșit și le-a zis: Pe cine căutați?
5.Răspuns-au Lui: Pe Iisus Nazarineanul. El le-a zis: Eu sunt. Iar Iuda vânzătorul era și el cu ei.
6.Atunci când le-a spus: Eu sunt, ei s-au dat înapoi și au căzut la pământ.
7.Și iarăși i-a întrebat: Pe cine căutați? Iar ei au zis: Pe Iisus Nazarineanul.
8.Răspuns-a Iisus: V-am spus că Eu sunt. Deci, dacă Mă căutați pe Mine, lăsați pe aceștia să se ducă;"
Acolo cand zice Dumnezeu Iisus Hristos :Eu sunt ii si darama pe acestia de venisera sa il prinda la pamant cu atotputernicia sa.Ce daca voia nu putea macar sa ii usuce cum a uscat smochinul?Sau putea sa ii treaca in nefiinta (adica sa nu mai existe aceia de loc,nici sufletele lor.)Avea El nevoie de 12 legiuni de ingeri?Ca doar El este cel ce impartaseste putere ingerilor,pe cat poate fiecare a primi.
Nu de bunavoie au lasat cei care venisera sa prinda pe Dumnezeu Iisus Hristos pe Sfintii Apostoli sa plece ci pentru ca nu au putut sa ii prinda pe Sfintii Apostoli,ca nu le-a dat voie Dumnezeu Iisus Hristos sa ii prinda.

antoniap 15.12.2009 17:24:17

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 191401)
Da' ce are parcul ala fata de altele? Statuia lui Stefan cel Mare?
Cred ca St cel Mare nu era nici pe departe atat de antisemit pe cat sunt unii urmasi de-ai lui astazi.

Deci tie ti se pare ca statuia lui Stefan cel Mare ar trebui sa fie mai putin importanta pentru un moldovean ... Nu pot sa fiu de acord cu afirmatia ta. Chiar trebuie sa ne fie rusine ca suntem roamani si crestini? Popor dezbinat ca al nostru rar se poate vedea. Tine cu evreii daca te rusinezi ca esti romanca. Nu se pune problema daca suntem sau nu antisemiti. Se pune problema sa fim corecti. Nu ma calci nici tu pe batatura nu te calc nici eu. Punct. Ne inchinam lui Dumnezeu, totusi, nu fiecarui evreu care greseste. Parcul respectiv are o insemnatate pentru moldoveni. Chiar nu s-a gandit nimeni la acest aspect? Respectul trebuie sa fie reciproc.

AndruscaCIM 15.12.2009 18:57:20

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 191516)
Deci tie ti se pare ca statuia lui Stefan cel Mare ar trebui sa fie mai putin importanta pentru un moldovean ... Nu pot sa fiu de acord cu afirmatia ta. Chiar trebuie sa ne fie rusine ca suntem roamani si crestini? Popor dezbinat ca al nostru rar se poate vedea. Tine cu evreii daca te rusinezi ca esti romanca. Nu se pune problema daca suntem sau nu antisemiti. Se pune problema sa fim corecti. Nu ma calci nici tu pe batatura nu te calc nici eu. Punct. Ne inchinam lui Dumnezeu, totusi, nu fiecarui evreu care greseste. Parcul respectiv are o insemnatate pentru moldoveni. Chiar nu s-a gandit nimeni la acest aspect? Respectul trebuie sa fie reciproc.

De acord....

konijiro 15.12.2009 19:25:20

Citat:

Respectul trebuie sa fie reciproc.
Aha. Deci ii respectam, dar nu cumva sa iasa la lumina, in public, mama lor de jidani.

Dar altfel, sigur, noi ii respectam.

antoniap 15.12.2009 19:36:04

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 191561)
Aha. Deci ii respectam, dar nu cumva sa iasa la lumina, in public, mama lor de jidani.

Dar altfel, sigur, noi ii respectam.

Hai, hai, nu mai injura provocator. Indiferent ce natie facea acelasi lucru, reactia ar fi fost aceeasi. Povestea cu antisemitismul e veche deja. Cauta o explicatie actuala.

konijiro 15.12.2009 19:53:38

Citat:

Hai, hai, nu mai injura provocator. Indiferent ce natie facea acelasi lucru, reactia ar fi fost aceeasi. Povestea cu antisemitismul e veche deja. Cauta o explicatie actuala.
Explicatia tine de Evul Mediu, la fel ca si comportamentul celor care au facut treaba aia. Antisemismul e o treaba actuala, nu tine de trecut, ci tine foarte mult si de prezent. Faptul ca o auzi mentionata des, si de multe ori aiurea, nu o face veche.

Evreii sunt o minoritate etnica si religioasa, care, din intamplare, au avut o sarbatoare majora pentru cultura si religia lor.

Probabil ca pentru tine si Festivalul Minoritatilor de la Sighisoara, care se tine anual, nu ar trebui sa aiba loc, ca deh, sunt minoritati, deci mars de pe spatiul public.

Noesisaa 15.12.2009 20:03:31

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 191516)

Dar nu este vorba de ce este mai important, statuia sau candelabrul. AMbele sunt importante, ambele pot convietui, pana la urma sunt doar obiecte, si nu merita sa strici pacea pentru obiecte. Da, as fi fost foarte incuidata daca puneau candelabrul pe turla unei biserici. Dar nu e cazul. Pe langa asta , si evreii sunt moldoveni, Chisinaul si parcul e si al lor, asa cum e si al ortodocsilor.

Citat:

Chiar trebuie sa ne fie rusine ca suntem roamani si crestini?
Nu imi e rusine sa fiu nici romanca, nici crestina. Dar, sincer, nu vreau sa fiu asociata cu acei romani sau crestini. Mi se pare o atitudine grozav de copilareasca sa iei jucaria altuia si sa o spargi fiindca ti se pare ca celalt a intrat pe teritoriul tau..asa faceam eu cand eram copil si sora-mea isi punea papusa acolo unde credeam ca e teritoriul meu.

Citat:

Tine cu evreii daca te rusinezi ca esti romanca.
Nu tin cu evreii, putin imi pasa ca sunt evrei, tin cu dreptatea.

Citat:

Parcul respectiv are o insemnatate pentru moldoveni. Chiar nu s-a gandit nimeni la acest aspect? Respectul trebuie sa fie reciproc
Din nou, daca parcul era o biserica, sigur, aveai dreptate. Dar nu este biserica.

antoniap 15.12.2009 20:15:21

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 191573)
Explicatia tine de Evul Mediu, la fel ca si comportamentul celor care au facut treaba aia. Antisemismul e o treaba actuala, nu tine de trecut, ci tine foarte mult si de prezent. Faptul ca o auzi mentionata des, si de multe ori aiurea, nu o face veche.

Evreii sunt o minoritate etnica si religioasa, care, din intamplare, au avut o sarbatoare majora pentru cultura si religia lor.

Probabil ca pentru tine si Festivalul Minoritatilor de la Sighisoara, care se tine anual, nu ar trebui sa aiba loc, ca deh, sunt minoritati, deci mars de pe spatiul public.

Minoritatile au ales Sighisoara si bine au facut. S-au simtit bine si nu au deranjat pe nimeni. Daca alegeau Sala Unirii din Alba-Iulia sau zona apropiata acesteia, ar fi fost o problema, caci romanii considerau ca sunt sfidati. Acesta este un loc sacru al romanilor. Exista gesturi care nu se fac.

Miha-anca 15.12.2009 20:40:40

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 191576)

Nu tin cu evreii, putin imi pasa ca sunt evrei, tin cu dreptatea.

De fapt indiferenta e si mai grava... ori noua trebuie sa ne pese.
Faptul ca unul sau altul nu dau importanta aspectului, nu inseamna ca e un aspect lipsit de importanta.
Moltovenii, care sunt ortodocsi ca si noi, si pe care ar trebui sa-i intelegem, nu doresc acest simbol la ei in parc. Spune-ne te rog care parte din "NU" nu o intelegi, ca sa te ajutam sa intelegi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:29:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.