Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   despre bolnavii psihici (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7976)

tigerAvalo9 04.01.2010 23:07:41

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 197083)
Ba cred ca da.
Cred ca de multe ori anxietatea si depresia provin din presiunile si asteptarile care vin din partea societatii. Adica, daca nu castigi atat, daca nu ai masina, haine, vacante.. daca nu corespunzi modelului promovat de mass media, atunci te simti deznadajduit, temator...ai dat gres.
Modelele sociale sunt preluate automat, fara a le investiga cat de cat, fara a ne intreba daca asta vrem, pentru asta traim, asta ni se potriveste etc.. Ni se da de inteles ca doar unele sunt lucrurile care ne vor face fericiti si suntem "programati" din copilarie sa le urmarim asiduu.

De cele mai multe ori depresia este rezultata din cauza singuratatii,pierderii unei persoane dragi,despartirea de iubit/iubita,deci probleme sufletesti,psihologice.La fel si anxietatea,majoritatea tulburarilor anxioase sunt din cauza fricii de rau,de pericol,de moarte.De aceea depresia anxietatea trebuiesc tratate obligatoriu (dupa parerea mea) SI LA PSIHIATRU/PSIHOLOG si LA PREOT,DUHOVNIC ,BISERICA.

adam000 05.01.2010 00:08:24

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 197085)
Pana la urma, tot Dumnezeu ne ajuta, nu noi, indiferent cat de grozavi ne credem, cat citim, investigam etc.
(Aaaa...eu am cautat vreo 2 ani sa interpretez niste vise urate care se tot repetau.. Iin fine, mi-au trecut dupa ce am citit cartea "Despre Inselare" a Sf Ignatie Briancianinov. Asta ca fapt divers. Dupa asta am donat cartile de psihanaliza coafezei mele)

Cat de adevarata e chestia asta!

Anna, doamna (sau domnisoara?), va ofer un :53:

costel 19.01.2010 17:20:00

Bolile psihice erau cunoscute in trecut, dar nu erau la "moda". Acum din cauza problemelor a devenit o "moda" pe care multi nu o mai pot refuza.

Galilei 19.01.2010 17:22:10

eu cred ca se mantuiesc din oficiu..

costel 24.02.2010 17:13:42

Nu am intalnit niciun verset si nicio marturie a vreunui parinte in acest sens. Sa inteleg ca daca cineva a ajuns la nebunie, fara a vorbi de ereditate, se mantuieste doar pentru ca este nebun? Nu cred.

mirelat 25.02.2010 07:16:12

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 216170)
Sa inteleg ca daca cineva a ajuns la nebunie, fara a vorbi de ereditate, se mantuieste doar pentru ca este nebun?

da, probabil pentru ca el nu mai poate sa lucreze constient la mantuirea lui. si poate nici nu are pe nimeni care sa-l ajute, macar sa se roage pentru el.

ceea ce mi se pare neclar este cazul sinucigasilor. eu nu cred ca o persoana in deplinatatea facultatilor mintale poate alege sa-si ia viata, este o actiune impotriva instinctului de conservare. atunci, de ce sa nu li se faca slujba de inmormantare?

ory 25.02.2010 10:03:10

Exact Mirela, ai pus punctul pe " i " in ceea ce priveste acest subiect . si pe mine m-a intrigat uneori, dar stiu ca multe din legile oamenilor sunt doar ale oamenilor, iar ale Lui Dumnezeu imi par altfel, deseori.
Cred din toata inima ca Dumnezeu judeca altfel lucrurile, se spune ca da omului atat cat poate duce, si totusi ,daca ajungi la sinucidere, deja a avut mult prea mult de dus .
Bine-nteles, credinciosii ar sari cu gura ca cel sinucigas este necredincios, este lipsit de smerenie si asa mai departe, insa, numai Bunul si Milostuvul Dumnezeu stie ce a fost in sufletul acestuia si doar El este in masura sa-i judece viata si moartea, omul, respectiv preotul, ar trebui sa-si faca datoria fiindca suntem oameni cu totii.
Pana la urma, acea slujba reprezinta o managaiere spirituala, reprezinta tot ceea ce mai poti face pentru un om care nu mai este, exact cum sunt toate celelalte rugaciuni, de ce ar fi slujba de inmormantare departajata ?
Este foarte trist, chiar ingrijorator, atata timp cat cel mai de seama instinct al omului o reprezinta chiar supravietuirea cu orice scop.
Cat despre formele diferite de dereglare psihica ale omului, acestea sunt trasaturi reale ale vietii, trasaturi pentru care religia nu prea si-a facut timp sa le analizeze din punct de vedere spiritual.
Din pacate, aceasta a devenit o forma de manifestare mult mai des intalnita in perioada moderna, fapt pentru care omul incearca sa-si gaseasca raspunsurile si in biserica.
Sufletele bolnave psihic, sunt cele mai chinuite suflete, minti si trupuri, iar aceasta nu se datoreaza neaparat necredintei, ci si sanatatii trupesti, a creierului, multi factori cunoscuti si necunoscuti contribuie la aceasta subrezire dezastruoasa .
Oricum, multe lucruri sunt exprimate atat de ambiguu, superficialitatea jucand rolul permisiv in unele dintre principiile religioase, dar Dumnezeul cel Adevarat ramanand acelasi Iubitor, Intelegator si Iertator al fiintei umane pentru ca El o cunoaste cel mai bine, in acelasi timp in care OMUL emite legi inchizitorii afata de aceasta.
Omul a ramas la fel de mandru si de ipocrit, chiar si atunci cand pretinde ca-L slaveste pe Dumnezeu. Asa a fost intotdeauna !

costel 25.02.2010 12:46:15

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 216381)
da, probabil pentru ca el nu mai poate sa lucreze constient la mantuirea lui. si poate nici nu are pe nimeni care sa-l ajute, macar sa se roage pentru el.

Foarte delicat acest subiect. De multe ori nebunul lasat in lume ucide. Sa inteleg ca si acesta se mantuieste doar pentru faptul ca e nebun si ucide? Oare asa sa lucreze Dumnezeu printr-un om care este "sigur" de mantuirea sa?

AndruscaCIM 25.02.2010 14:30:42

Eu cred ca depinde foate mult de contextul in care cineva a devenit bolnav psihic...pentru ca daca e repercusiunea sentimentului de disperare, a necredintei, a vietii dezorganizate, a consumului de droguri, alcoolice...lucrurile nu mai sunt atat de simple.

Daca e senilizare, se poate datora varstei inaintate, desi stilul in care traim isi pune amprenta asupra batranetilor noastre...si un trai sanatos se cunoaste, si altfel sunt cei care mor linistiti, impacati...lucizi, in timp ce altii cam nu prea...

Mai sunt si boli psihice ereditare, de care poate ca nu sunt raspunzatori intru totul descendentii...dar banuiesc ca pot lua si ei o medicatie, avea credinta...si atunci Dumnezeu poate face minuni.

Eu stiam de asemenea ca nebunii si betivii nu pot da raspuns la Judecata de Apoi...deci se pare ca aceasta aceasta stare nu e privita ca fiind neutra si nevinovata, pentru ca de obicei cam are niste cauze netratate, lasate sa isi faca de cap...de care cam ar fi raspunzatori cei in discutie :4:

mirelat 26.02.2010 08:37:14

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 216500)
Foarte delicat acest subiect. De multe ori nebunul lasat in lume ucide. Sa inteleg ca si acesta se mantuieste doar pentru faptul ca e nebun si ucide? Oare asa sa lucreze Dumnezeu printr-un om care este "sigur" de mantuirea sa?

pai el n-are cum sa fie sigur de nimic, ca doar e nebun. doar noi astialalti ne dam cu parerea, ca poate ar trebui sa aiba si el parte de mantuire. deci sa nu fie exclus tocmai din cauza actelor necugetate, nebunesti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:00:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.