Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Marturisire impotriva ecumenismului pana la mucenicie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8000)

Noesisaa 06.01.2010 09:22:05

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197548)
parintele teofil paraianu a spus intr-un interviu ca daca ne adunam cu un frate catolic sau protestant si spunem un "tatal nostru" impreuna nu e nimic gresit. de aici pana la miscarea ecumenica mai e mult de tot.. interviul i l-au luat cei de la trinitas si mai mult l-au tras de limba sa spuna asa.

La fel, intr-un alt interviu, nu luat de cei de la Trinitas, ci de cineva care parea cam nemultumit de treaba asta, p. Teofil a spus ca a avut bucuria de a merge la o liturghie a catolicilor si ca va mai merge cu placere daca i se va mai ivi ocazia.
L-am gasit, chiar pe razboiintrucuvant :D :http://www.razbointrucuvant.net/file...il+22mai08.mp3

andrei_im 06.01.2010 09:44:35

om a fost si parintele teofil paraian, nu poate nimeni sa fie lipsit de greaseala. daca toti sfintii parinti ne spun acelasi lucru de sute de ani, si un inger daca ne-ar spune alta (asa scrie in evanghelie), noi sa nu credem. e si o problema de mandrie aici, zic eu. daca toti sfintii care au avut o viata muuult mult mai vrednica decat ce traim noi, patimasii, deci sunt mai in masura sa se pronunte asupra unor subiecte ce vizeaza biserica, noi de ce sa spunem alta? chiar nu putem sa ne smerim putin?

Noesisaa 06.01.2010 10:03:48

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197555)
om a fost si parintele teofil paraian, nu poate nimeni sa fie lipsit de greaseala.

Pai de ce sa fie o greseala. Omul a avut o opinie, pe care s-a expus-o, este contrara multora, si se deduce din iritarea din vocea parintelui, dar era la o varsta destul de matura in care sa stie ce spune, si sa fie o parere si op pozitie pe care si-o asuma deplin. Apoi vorbea cu destul de mult respect despre papa ca episcop al Romei... Acum ce faceti cu el, in treceti la eretici direct? Sau dat fiind numele lui mare nu prea are nimeni curajul sa fie atat de transant?

Apoi, daca iei logica asta, asa pot sa spun si eu ca ce spune p. Staniloae despre ecumenism a fost doar o greseala spre sfarsitul vietii. Dar probabil ca nu a fost. Depinde de contextul in care a spus-o, depinde despre tipul de ecumenism de care vorbeste, depinde de cu ce alte intrebari ciudate l-au iritat inainte, depinde de multe...si cel mai probabil nu a vrut sa spuna ceea ce cred anti-ecumenistii.

andrei_im 06.01.2010 10:11:08

nu l-am facut niciodata eretic pe parintele teofil, dar aparent il faci tu prin tonul acesta violent. credeam ca putem vorbi civilizat.
parintele staniloae a spus clar si raspicat tot ce trebuia sa spuna in acel interviu. acuma daca ne apucam sa inventam povesti, ca l-au obligat sa spuna asta, ca de fapt nu asta a intentionat, asa putem sa schimbam prin scuza asta absolut orice invatatura.
de parintele arsenie boca, parintele calciu (care a slujit in america, in mijlocul sincretismului religios), parintele papacioc, parintele iustin.. ce sa mai spunem? au cam imbatranit saracii si nu mai stiu ce zic... doamne fereste!
si daca tot ni se pare putin neclar diferenta de opinie intre parintii contemporani, sa ne uitam la ce au invatat SFINTII. Sfintii pe care ii avem in calendar, fratilor, oare degeaba au vorbit acestia??

Lavrentiu 06.01.2010 13:09:12

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 197499)
Faptul ca miscarea ecumenica stagneaza nu este un argument impotriva ecumeniei.
Faptul ca oamenii de atatea secole tot pacatosi raman, nu este un argument impotriva crestinismului, nu-i asa?

Fani, una este dialogul si altceva este ecumenismul. Pot sa dialoghez cu un animist sau un musulman, suntem amandoi oameni, dar s-a ajuns mult dincolo de aceasta: se fac rugaciuni impreuna, in biserici si in moschei etc.

Ca sa nu mai zic ca se aduna ortodocsi si protestanti si dau impreuna "declaratii" despre Impartasanie, Botez, Mirungere etc. Pai in ce impartasanie avem noi partasie cu protestantii si neoprotestantii atunci cand dam declaratii comune? Cred ca nu in cea a Domnului nostru Iisus Hristos, ci intr-alta, mai conforma cu duhul lumii acesteia.

Acesta este ecumenismul de care trebuie sa ne dezbaram si impotriva caruia merita sa lupti pana la sange.

mihailt 06.01.2010 14:04:11

Cum nu au dialogat Sfintii Parinti cu cei rataciti?
Sfantul Macarie cel Mare chiar a inviat un mort pentru a salva sufleteste pe unii (adica 500 de oameni) care erau in ratacire.Vedeti la viata Sfantului Macarie cel Mare.
http://www.sfmacarie.org/viatapelarg.htm
(vedeti minunea Sfantului Macarie care invie pe acel mort pentru ca aceia sa creada).
Daca pentru 500 de suflete atat s-a milostivit Dumnezeu apoi pentru cateva zeci de mii sau sute de mii sau milioane de suflete cat au alte culte crestine de ce nu s-ar discuta cu reprezentantii lor pentru a fi adusi la crestin ortodoxie?

Da la Sfantul Sinod Ecumenic unde s-a discutat cu inselatul de draci Arie cat s-au tinut discutiile?Si acolo nu a facut Sfantul Spiridon minunea cu caramida spre a aduce pe unii de ii inselasera dracii la crestin ortodoxie?

Anatema adica despartirea de Biserica (prin despartirea de Biserica se intelegea ca nu se mai dadea Sfanta Impartasanie aceluia si nici nu mai era miruit sau sa i se dea anafura in cazul in care ar fi fost vremea cand existau acestea etc ) se dadea ca mustrare iar nu ca blestem.

Noesisaa 06.01.2010 15:14:39

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 197559)
nu l-am facut niciodata eretic pe parintele teofil, dar aparent il faci tu prin tonul acesta violent. credeam ca putem vorbi civilizat.

Mie mi se pare ca am scris destul de civilizat si fara violenta, daca te-am jignit, iarta-ma. Din fragmentele pe care le-ai postat tu am dedus ca oricine ar fraterniza in orice fel cu catolicii, sau eterodocsii in general, este eretic sau devine "latinocugetator". Ergo, pr. Teofil ar trebui sa fie eretic in sensul asta, nu?

antoniap 06.01.2010 15:56:04

Fictiune

Sa zicem ca un evreu, un musulman, si crestini de diverse confesiuni se aduna intr-un loc sa se roage impreuna si fiecare crede ca religia lui e cea mai buna si vrea ca toti ceilalti sa manifeste toleranta fata de el. Si discuta si discuta si discuta...
- La ce-ai mai putea renunta tu catolicule, ca sa fii ca noi?
- Cum ? Eu am putere politica mare, cum o sa renunt la ceva? Renuntati voi mai bine. Uite, tu, ortodoxule, prea iti faci de cap cu rigurozitatile tale! Ia mai renunta la ceva!
- Dar mantuirea imi e in pericol! zice ortodoxul.
- Hai, las-o balta cu chestia asta, spune iudeul. Noi avem cele mai multe banci din lume, tine colea un cec si spune ca noi ca n-o sa regreti.

Ispitele sunt ispite, iar daca intri in discutii ecumenice nu se poate sa nu iesi sifonat de pe acolo, mai ales daca esti ortodox. De ce credem ca persoane dragi care au anumite responsabilitati nu pot cadea in ispite? Ba pot cadea in ispite mari. Un singur moment de neatentie si ti-ai pus iscalitura pe un document pe care poate nici nu l-ai citit in intregime si care poate avea efecte asupra fratilor tai.

Eu cred ca nu trebuie sa exageram nici cu toleranta, asa cum nu exageram cu dulceata sau cu bomboanele. Sarea in bucate are rostul ei, iar cuvantul intelept la fel. Da, trebuie sa ramana cateva biserici pravoslavnice pana la a a doua venire a lui Hristos. Care vor fi acelea? Ortodocsii au primit atatea dovezi despre frumusetea credintei lor. De ce sa ne vindem Ortodoxia pentru un blid de linte?

Ecumenismul e doar un pretext pentru ca o religie unica antihristica sa se poata dezvolta ca o ciuperca otravitoare pe ruinele Ortodoxiei. Vorbele frumoase nu ne asigura mantuirea. Il respect pe catolic, pe musulman, pe evreu, dar sa nu vina cu inventii care au implicatii asupra constiintei mele religioase. Daca dialogam prea mult cu oamenii, nu ne ramane timp pentru vorbirea cu Dumnezeu si ne trezim ca suntem doar ortodocsi cu numele, numai buni pentru tocanita ecumenista.

Caci azi renuntam la calendar, maine la nu stiu ce parte din Sfanta Liturghie, poimaine la Crez, ca sa fim noi cei toleranti de parca Dumnezeu ne cere sa toleram pacatul si erezia! Urmatorul pas poate fi renuntarea la Hristos si la Noul Testament si ...gata! ne trezim ca ne ducem buluc dupa Antihrist.

Marturisirea credintei e e necesara in aceste vremuri. Pentru o tinuta festiva trebuie sa muncim mai mult decat pentru o imitatie de haina din hartie gofrata care la prima ploaie lasa sa se vada goliciunea noastra si sa ne facem de rusine. Iar pentru o tinuta duhovniceasca in aceste vremuri, cred ca e necesar spiritul de jertfa pe langa celelalte nevointe duhovnicesti.

andreicozia 06.01.2010 16:02:26

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 197679)
Sa zicem ca un evreu, un musulman, si crestini de diverse confesiuni se aduna intr-un loc sa se roage impreuna si fiecare crede ca religia lui e cea mai buna si vrea ca toti ceilalti sa manifeste toleranta fata de el. Si discuta si discuta si discuta...
- La ce-ai mai putea renunta tu catolicule, ca sa fii ca noi?
- Cum ? Eu am putere politica mare, cum o sa renunt la ceva? Renuntati voi mai bine. Uite, tu, ortodoxule, prea iti faci de cap cu rigurozitatile tale! Ia mai renunta la ceva!
- Dar mantuirea imi e in pericol! zice ortodoxul.
- Hai, las-o balta cu chestia asta, spune iudeul. Noi avem cele mai multe banci din lume, tine colea un cec si spune ca noi ca n-o sa regreti.

.

Ce-ai scris tu aici este intradevar fictiune. Cind cei trei/patru/noua se intilnesc, ei isi cara doar credinta cu specificul ei in " rucsace" dar nu o discuta si nu se cearta, ci doar formeaza o echipa de prieteni care se lupta impotriva intunericului si a pericolului din drumul ce-i asteapta spre virful muntelui.

Nu discuta nimeni NIMIC, toti sunt intariti in credinta lor si-si vad de treaba colaborind in lupta impotriva RAULUI
Asta este ecumenismul ziditor!

Lavrentiu 06.01.2010 16:09:49

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 197682)
Nu discuta nimeni NIMIC, toti sunt intariti in credinta lor si-si vad de treaba colaborind in lupta impotriva RAULUI
Asta este ecumenismul ziditor!

Mie mi se pare ca asta chiar e pura fictiune!

Indeosebi asta cu "ecumenismul ziditor" m-a doborat, e geniala. Parca si vad popoarele ecumenice marsaluind cu zicala asta pe pancarte, spre atingerea celor mai inalte culmi ale progresului duhovnicesc si faurirea omului nou!

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:17:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.