Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Pilde din PATERIC (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8346)

Imogene 04.02.2010 15:25:41

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 208246)
Este diferenta intre a intelege sf Scriptura si a o practica !

Poti detalia? La ce anume te referi?

andrei_im 04.02.2010 15:26:39

Citat:

În prealabil postat de Imogene (Post 208242)
"Calugarii egipteni nu vorbeau degraba din Scripturi, socotind ca aceasta este indeletnicirea celor desavarsiti. Talcuirea Scripturii nu era recomandata incepatorilor, considerandu-se ca aceasta stinge focul pocaintei si hraneste parerea de sine, asa cum gasim in Cuvintele avvei Isaia si in Scara Sf. Iosif Sinaitul. Pimen cel Mare, fiind vizitat de un pustnic strain, atunci cand i s-a cerut sa discute din Sfanta Scriptura, a refuzat, zicand ca el vorbeste numai despre patimi. Si aici Sf. Antonie foloseste Scriptura ca examen prin care se aleg incepatorii de cei desavarsiti. Spre deosebire de fratii incepatori, avva Iosif a raspuns: "Nu stiu". Nu putem crede ca Sfantul Iosif nu stia raspunsul, ci doar ca nu avrut sa se arate invatator in fata celorlalti. De aceea si Sf. Antonie l-a laudat nu pentru ca nu stie raspunsul, ci pentru ca a zis "nu stiu"."

sarumana. e tare bun comentariul parintelui Savatie.

iustin10 04.02.2010 15:34:14

"Cel ce face fapte bune nu poate sa nu atraga admiratia si vorbirea de bine a oamenilor. Insa virtutea a trezit intotdeauna si invidia si vorbirea de rau din partea celor slabi. Vorbirea de rau smereste sufletul ascetului si pastreaza visteria virtutilor nefurata de slava desarta"

Primele 2 propozitii sunt usor de inteles.Dar asta?
Vorbirea de rau smereste sufletul ascetului si pastreaza visteria virtutilor nefurata de slava desarta"
Adica vorbirea de rau a celorlalti catre tine?

Danut7 04.02.2010 15:38:05

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 208264)
"Cel ce face fapte bune nu poate sa nu atraga admiratia si vorbirea de bine a oamenilor. Insa virtutea a trezit intotdeauna si invidia si vorbirea de rau din partea celor slabi. Vorbirea de rau smereste sufletul ascetului si pastreaza visteria virtutilor nefurata de slava desarta"

Primele 2 propozitii sunt usor de inteles.Dar asta?
Vorbirea de rau smereste sufletul ascetului si pastreaza visteria virtutilor nefurata de slava desarta"
Adica vorbirea de rau a celorlalti catre tine?

Da, vorbirea de rau a altora fata de tine, pentru ca iti aminteste ca ai si defecte.

Imogene 04.02.2010 15:38:05

Da. Vorbirea de rau a celorlalti catre tine sau orice fel de necinste, orice lucru care ar cere sa te micsorezi, sa nu raspunzi cu aceeasi moneda.

iustin10 04.02.2010 15:41:23

Am inteles acu,multumesc .
Ramane sa o mai si pricep ! (sa o fac)

andrei_im 04.02.2010 15:46:09

azi e mai "ocupat" thread-ul ca sa spun asa, ca e prima zi.. ca o doza de soc. dar ar fi frumos sa ne tinem de el si sa punem macar cate o pilda pe zi. si cel mai important - sa nu ne certam!!! daca ajungem si aici la cearta apai... ne trebuie niste fiertura, vorba Sfantului Antonie. :) Doamne ajuta!

Imogene 04.02.2010 15:52:07

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 208237)
21. S-au dus oarecari frati la avva Antonie si i-au zis lui : spune-ne noua cuvant, cum sa ne mantuim ? Zis-a lor batranul : ati auzit Scriptura ? Bine va este voua. Iar ei au zis : voim sa auzim si de la tine, parinte. Si a zis lor batranul : zice Evanghelia : de te va lovi cineva peste fata cea dreapta a obrazului, intoarce-i lui si pe cealalta. Zis-au lui : nu putem face aceasta. Zis-a lor batranul : de nu puteti intoarce si pe cealalta, macar pe aceea una s-o suferiti. Zis-au lui : nici aceasta nu putem. Zis-a batranul : daca nici aceasta nu puteti, nu dati in locul aceluia ce ati luat. Si au zis ei : nici aceasta nu putem. Deci, zis-a batranul, ucenicului sau : fa-le putina fiertura caci sunt neputinciosi. Daca aceasta nu puteti si aceea nu voiti, ce sa va fac voua ? De rugaciuni este trebuinta.

Superb! :D

andrei_im 04.02.2010 15:58:29

Odata au venit dracii la avva Arsenie in chilie, necajindu-l. Si venind cei ce slujeau lui si stand din afara de chilie, l-au auzit strigand catre Dumnezeu si zicand : Dumnezeule, nu ma parasi ! Nimic bun n-am facut inaintea Ta, dar da-mi dupa bunatatea Ta sa pun inceput.

andrei_im 04.02.2010 15:59:57

Intreband avva Arsenie oarecand pe un batran egiptean pentru gandurile sale, altul vazandu-l pe el, a zis : avvo Arsenie, cum atata invatatura latineasca si elineasca avand, intrebi pe acest taran pentru gandurile tale ? Iar el a zis catre dansul : invatatura latineasca o am eu cu adevarat, dar alfabetul acestui taran inca nu l-am invatat.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:34:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.