Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Cruciulita catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8520)

Miha-anca 12.03.2010 17:38:40

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 221221)
sa va spun unde se aseamana cele doua biserici:Amandoua fac totul pentru putere si influenta....Catolicii au infaibilitatea papei..iar ortodocsii infaibilitatea Sinoadelor egumenice...Catolicii platesc indulgente iar ortodocsii pomelnice,acatiste,slujbe,molifte,..samd.Amandoua bisericile se declara surori dar lupta pe toate fronturile una contra alteia,Amndoua bisericile aduc argumente ca sant dreapta credinta,..dar de fapt adevarul e pe la mijloc.Amandoua bisericile sant pline de ritualuri pagane..si reprezentari masonice dar nici una nu recunoaste.Amindoua biserici fac de ochii lumii actiuni caritabile..dar de fapt umbla doar dupa bani care nu pot fi niciodata cotrolati...Daca doriti..pot continua..

Oricat ai fi de suparat, tot nu poti pune semnul egal intre "infailibilitatea papala" si "Sfintele Sinoade ecumenice". La aceste Sinoade au avut loc minuni, prin Duhul Sfant. Sa nu uitam acest lucru. La I Sinod sf. spiridon a demonstrat Sfanta Treime, strangand in man o caramida, din care a iesit foc, apa s-a scurs si a ramas cu pamantul in mana. La al II. Sinod, pentru ca a tinut destul de mult, au mai murit dintre episcopi, dar acestia trebuiau sa-si dea votul pentru cele hotarate: au inviat, au spus ce aveau de spus, si au adormit la loc. MINUNI!
Greselile, care spui ca se fac, tin cel mult de individ, nu de Biserica. Capul Bisericii Ortodoxe este Hristos, si in El nu poate fi greseala. Oamenii pot gresi, dar fara ca greseala lor sa aiba repercusiuni asupre Bisericii. Cand vorbim despre Biserica, trebuie sa privim din Inaltul Cerului; iar cand vorbim despre oameni, adica fiecare despre sine, sa privim de la nivelul furnicii, ca sa ne vedem pacatele toate si sa ne indepartam de ele. Nu ajunge sa aratam cu degetul lucrurile, care se fac gresit de catre oameni in Biserica; aceste greseli ne apartin si noua. Ca daca noi am fi mai buni, lucrurile ar fi altfel. Exista o solidaritate in acest sens, de care nu suntem intotdeauna constienti.
Citeam chiar ieri din cele spuse de Cuv. Seraphim Rose: raul trebuie sa se produca; nu putem lupta noi cu el. Noi trebuie doar sa ne tinem de Adevar, pe care il gasim in Scripturi si in Sfintii Parinti.
voxdei, daca esti ortodox, concetreaza-te la invatatura ortodoxa si nu pierde timpul cu alte invataturi, caci timpul s-a scurtat.

Lavrentiu 12.03.2010 17:44:58

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 221221)
sa va spun unde se aseamana cele doua biserici:Amandoua fac totul pentru putere si influenta....Catolicii au infaibilitatea papei..iar ortodocsii infaibilitatea Sinoadelor egumenice...

Voxdei, nu te incrancena acolo unde nu e cazul. Infailibilitatea Sinodala in Ortodoxie este o dogma din vremea Sfintilor Apostoli (o poti vedea la Sinodul Apostolic din anul 50 - "Parutu-sa Duhului Sfant si noua"). In schimb, infailibilitatea papala e o inovatie, si inca destul de recenta.

Nu te duce singur in ispita.

voxdei55 12.03.2010 22:52:13

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 223305)
Oricat ai fi de suparat, tot nu poti pune semnul egal intre "infailibilitatea papala" si "Sfintele Sinoade ecumenice". La aceste Sinoade au avut loc minuni, prin Duhul Sfant. Sa nu uitam acest lucru. La I Sinod sf. spiridon a demonstrat Sfanta Treime, strangand in man o caramida, din care a iesit foc, apa s-a scurs si a ramas cu pamantul in mana. La al II. Sinod, pentru ca a tinut destul de mult, au mai murit dintre episcopi, dar acestia trebuiau sa-si dea votul pentru cele hotarate: au inviat, au spus ce aveau de spus, si au adormit la loc. MINUNI!
Greselile, care spui ca se fac, tin cel mult de individ, nu de Biserica. Capul Bisericii Ortodoxe este Hristos, si in El nu poate fi greseala. Oamenii pot gresi, dar fara ca greseala lor sa aiba repercusiuni asupre Bisericii. Cand vorbim despre Biserica, trebuie sa privim din Inaltul Cerului; iar cand vorbim despre oameni, adica fiecare despre sine, sa privim de la nivelul furnicii, ca sa ne vedem pacatele toate si sa ne indepartam de ele. Nu ajunge sa aratam cu degetul lucrurile, care se fac gresit de catre oameni in Biserica; aceste greseli ne apartin si noua. Ca daca noi am fi mai buni, lucrurile ar fi altfel. Exista o solidaritate in acest sens, de care nu suntem intotdeauna constienti.
Citeam chiar ieri din cele spuse de Cuv. Seraphim Rose: raul trebuie sa se produca; nu putem lupta noi cu el. Noi trebuie doar sa ne tinem de Adevar, pe care il gasim in Scripturi si in Sfintii Parinti.
voxdei, daca esti ortodox, concetreaza-te la invatatura ortodoxa si nu pierde timpul cu alte invataturi, caci timpul s-a scurtat.

Dragii mei..traiesc intr-o tara catolica..si din lipsa de biserica ortodoxa merg la cea catolica.Intre noi fie vorba...catolicii simuleaza credinta..dar nu toti.Am intalnit calugari franciscani..care traiesc intr-o modestie si o credinta pe care putini dintre noi o au.Sant aici o multime de sfinti..care au facut miracole ceea ce ma face sa cred ca adevarul e la mijloc.Sau poate nu credeti...eu cred ceea ce vad.Stiu foarte multe despre sinoade si dogme..e hoby-ul meu de o viata.Majoritatea dintre ortodocsi credem ceea ce ni se serveste..eu incerc sa descopar pe Dumnezeu in mod personal.Cat despre Sfintii parinti...ereziile din lume nu le-am adus noi..ci ei.La inceput si Origen era printre sfintii parinti pana la sinodul a-5-lea si apoi a fost declarat eretic.La fel s-a intamplat cu multi din ei..e doar o chestiune de timp cum vor reactiona generatiile viitoare.

Lavrentiu 15.03.2010 12:11:58

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 223383)
Dragii mei..traiesc intr-o tara catolica..si din lipsa de biserica ortodoxa merg la cea catolica.Intre noi fie vorba...catolicii simuleaza credinta..dar nu toti.Am intalnit calugari franciscani..care traiesc intr-o modestie si o credinta pe care putini dintre noi o au.Sant aici o multime de sfinti..care au facut miracole ceea ce ma face sa cred ca adevarul e la mijloc.Sau poate nu credeti...eu cred ceea ce vad.Stiu foarte multe despre sinoade si dogme..e hoby-ul meu de o viata.Majoritatea dintre ortodocsi credem ceea ce ni se serveste..eu incerc sa descopar pe Dumnezeu in mod personal.Cat despre Sfintii parinti...ereziile din lume nu le-am adus noi..ci ei.La inceput si Origen era printre sfintii parinti pana la sinodul a-5-lea si apoi a fost declarat eretic.La fel s-a intamplat cu multi din ei..e doar o chestiune de timp cum vor reactiona generatiile viitoare.

Dupa parerea mea, ratacesti.

Iata ce zice Parintele Rafail Noica, care si el traieste de-o viata in occident:

Citat:

M’a dus mama de mai multe ori la biserici anglicane. Acolo
intelegeam limba, dar atmosfera era foarte saracacioasa, as zice
acum, foarte rece, plicticoasa chiar. Nu in sensul ca te’ar apuca
cascatul in biserica, ci in sensul ca nu te hranea cu nimic.

Trebuie sa spun ca sectantii si romano-catolicii, in Apus, nu sint ceea
ce cunoasteti aici, pentru ca aceia nu sint oameni care se dezlipesc
de Biserica Ortodoxa. Acolo, ei nu cunosc altceva. Au numai ceea ce
au primit si ei, in forma pe care au mostenit-o. Si, deci, nu este duhul
acesta inrautatit, care poate fi intr-o tara ortodoxa, unde multi s’au
dezlipit de Biserica Ortodoxa, din tot felul de motive, ori vin din afara,
cum se face acum si aici, si incearca sa pescuiasca in apele ortodoxe
pestii Bisericii.

Biserica Ortodoxa nu este o biserica intre altele, ci este, pur si simplu,
firea in care Dumnezeu l’a creat pe om. Esenta Ortodoxiei este firea
omului. Si a luat in istorie numele de dreapta slavire [orto-doxie],
nume foarte frumos si foarte sugestiv, adica nume care tradeaza,
daca vreti, ceea ce au cautat Parintii cei adevarati, care n’au cautat
nici slava lumeasca, nici filosofie mai adevarata, ci au cautat un
singur lucru: sa ramana in dreapta slavire [Orto-doxie], descoperita
de insusi Dumnezeu; au incercat sa pastreze nestricata viziunea
acestei firi omenesti.
Poti citi si marturia - tot de-o viata - a Parintelui Seraphim Rose, ca sa vezi cam cat adevar este "la mijloc". "La mijloc" de fapt nu exista.

redandrei90 15.03.2010 12:26:44

Nu va mai luati de devorator. Profesorul nostru de religie ne spunea la fel despre religia catolica, si sa nu luam obiecte de acolo. Sincer nici eu nu am inteles, tot obiecte sfintite sunt, tot pe Dumnezeu il reprezinta. Dar fiecare cu parerea lui.

Lavrentiu 15.03.2010 15:54:07

Citat:

În prealabil postat de redandrei90 (Post 224014)
Nu va mai luati de devorator. Profesorul nostru de religie ne spunea la fel despre religia catolica, si sa nu luam obiecte de acolo. Sincer nici eu nu am inteles, tot obiecte sfintite sunt, tot pe Dumnezeu il reprezinta. Dar fiecare cu parerea lui.

Problema e ca in vest s-a impus o tehnica ne-canonica in pictura icoanelor. Icoanele astfel nu ne mai vorbesc despre duh, ci ne apleaca gandul spre cele lumesti. E vorba de atitudine aici.

In icoanele ortodoxe, sfintii sunt ascetici, subtiri - asta arata ca n-au pretuit cele lumesti, ci pe cele duhovnicesti. Aceasta duhovnicie iconogrfica contrasteaza violent cu Adam carnos si gol sau cu niste capete de oameni cu aripi.

Aici vorbim asadar nu doar de o tendinta ci de o alta spiritualitate, care nu ne este proprie. Din acest motiv sunt de evitat.

voxdei55 15.03.2010 15:55:35

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 224002)
Dupa parerea mea, ratacesti.

Iata ce zice Parintele Rafail Noica, care si el traieste de-o viata in occident:

Poti citi si marturia - tot de-o viata - a Parintelui Seraphim Rose, ca sa vezi cam cat adevar este "la mijloc". "La mijloc" de fapt nu exista.

Frate,..eu nu inteleg,Iisus a fost evreu si a respectat religia poporului sau adica cea mozaica.Cum poate cineva pretinde ca ne-am nascut in ortodoxie sau chiar cum spunea parintele Cleopa..ca Iisus era ortodox!!!Este culmea absurdului sa cautam sa intelegem lumea fara a gandi la nivel global umanitatea.Sau poate ma astept sa spuna cineva ca nu toata specia umana a fost creata de Dumnezeu:::Parintele Seraphim..e treaba lui cum vede lucrurile,atat timp cat Creatorul ne-a inzestrat cu judecata nu am nevoie de revelatiile unora sau altora.

Lavrentiu 15.03.2010 17:16:01

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 224103)
Frate,..eu nu inteleg,Iisus a fost evreu si a respectat religia poporului sau adica cea mozaica.Cum poate cineva pretinde ca ne-am nascut in ortodoxie sau chiar cum spunea parintele Cleopa..ca Iisus era ortodox!!!Este culmea absurdului sa cautam sa intelegem lumea fara a gandi la nivel global umanitatea.Sau poate ma astept sa spuna cineva ca nu toata specia umana a fost creata de Dumnezeu:::Parintele Seraphim..e treaba lui cum vede lucrurile,atat timp cat Creatorul ne-a inzestrat cu judecata nu am nevoie de revelatiile unora sau altora.

Dar ia spune-mi tu, cu judecata asta a ta cu care te-a inzestrat Dumnezeu, poti sa-mi explici te rog cum se face ca Dumnezeu este Unul in fiinta dar Trei in Persoane?

Sau poate tot cu judecata asta a ta care n-are nevoie de intelepciunea Duhului Sfant ne explici si noua in ce fel Dumnezeu S-a intrupat si s-a unit firea dumnezeiasca cu firea omeneasca, astfel incat Hristos, iar nu Adam este "Intai-nascut intre multi frati" (Romani 8, 29)

Deci daca Hristos este Cel "Intai-nascut intre multi frati", iar nu Adam, nu ti se pare ca mai degraba noi ortodocsii, care suntem urmasii lui Hristos (iar nu evreii), suntem din neamul Lui? Iar daca noi suntem din neamul Lui - noi suntem poporul Lui - nu ti se pare ca El este Ortodox, fiind Capul Ortodoxiei? Asa ca nu te mai grabi sa ii iei la rost asa pe Sfintii Parinti, caci fata de noi ei au fost purtatori de Duh Sfant.

voxdei55 15.03.2010 21:25:08

Citat:

În prealabil postat de Lavrentiu (Post 224147)
Dar ia spune-mi tu, cu judecata asta a ta cu care te-a inzestrat Dumnezeu, poti sa-mi explici te rog cum se face ca Dumnezeu este Unul in fiinta dar Trei in Persoane?

Sau poate tot cu judecata asta a ta care n-are nevoie de intelepciunea Duhului Sfant ne explici si noua in ce fel Dumnezeu S-a intrupat si s-a unit firea dumnezeiasca cu firea omeneasca, astfel incat Hristos, iar nu Adam este "Intai-nascut intre multi frati" (Romani 8, 29)

Deci daca Hristos este Cel "Intai-nascut intre multi frati", iar nu Adam, nu ti se pare ca mai degraba noi ortodocsii, care suntem urmasii lui Hristos (iar nu evreii), suntem din neamul Lui? Iar daca noi suntem din neamul Lui - noi suntem poporul Lui - nu ti se pare ca El este Ortodox, fiind Capul Ortodoxiei? Asa ca nu te mai grabi sa ii iei la rost asa pe Sfintii Parinti, caci fata de noi ei au fost purtatori de Duh Sfant.

Da,..dar noi nu santem poporul ales...ci ei

Lavrentiu 16.03.2010 09:23:30

Citat:

În prealabil postat de voxdei55 (Post 224231)
Da,..dar noi nu santem poporul ales...ci ei

Noi suntem poporul ales (cel nou):

"Dar voi sunteti semintie aleasa, preotie imparateasca, neam sfant, popor agonisit de Dumnezeu ca sa vestiti in lume bunatatile Celui ce v'a chemat din intuneric la lumina Sa cea minunata,
voi, cei ce odinioara nu erati popor, dar care acum sunteti poporul lui Dumnezeu; voi, cei ce odinioara nu aveati parte de mila, dar care acum sunteti miluiti." (1 Ioan 2, 9-10).

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:57:26.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.