Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Cum stim ca am tinut postul cu folos? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9000)

vintage 11.04.2011 13:55:10

As avea si eu o intrebare legata de post, de postul la mancare mai precis
In familia mea doar eu tin posti dar sotul si copii nu. Este adevarat, nici nu i-am obligat. Si astfel m-am ostenit toata perioda aceast sa fac mancare de ambele feluri. Un gand imi spune ca toata osteneala asta a mea nu prea este ziditoare... M-a cam pus pe ganduri aceasta problema cand am auzit-o pe o vecina, ortodoxa de rit vechi, ca preotul ei duhovnic n-a vrut s-o impartaseasca, deoarece a gatit mancare de dulce nepoatei ei ( e fetita de liceu, deja).
Eu nici macar nu m-am gandit sa spun la spovedanie ca am dat mancare de dulce alor mei...
( Ar fi trebuit sa citesc un indreptar de spovedanie inainte...).
Intrebarea este:
Oare e atat de grav ca am gatit si mancare de dulce in aceasta perioada?

Un_trecator 11.04.2011 14:55:23

Citat:

În prealabil postat de vintage (Post 353620)
In familia mea doar eu tin posti dar sotul si copii nu. Este adevarat, nici nu i-am obligat. Si astfel m-am ostenit toata perioda aceast sa fac mancare de ambele feluri. Un gand imi spune ca toata osteneala asta a mea nu prea este ziditoare... M-a cam pus pe ganduri aceasta problema cand am auzit-o pe o vecina, ortodoxa de rit vechi, ca preotul ei duhovnic n-a vrut s-o impartaseasca, deoarece a gatit mancare de dulce nepoatei ei ( e fetita de liceu, deja).
Eu nici macar nu m-am gandit sa spun la spovedanie ca am dat mancare de dulce alor mei...
Intrebarea este:

Umila mea parere ca este ca ar trebui sa vorbesti acest lucru cu duhovnicul tau. Pentru ca fiecare din noi putem avea pareri diferite si te putem influenta in fel si chip si poate nu ai lua tocmai alegerea buna.

o zi frumoasa!

MariS_ 11.04.2011 16:04:24

Citat:

În prealabil postat de Ram803 (Post 229813)
Cum stim ca am tinut postul cu folos?

Eu zic ca daca ai legat postul mancarii cu postul buzelor si cel al inimii atunci postul e cu folos. Daca, insa, il tii doar pe primul, posibil sa ai surprize neplacute, adica sa nu fie bineprimit.
Har, smerenie si jertfa de sine.

cristiboss56 11.04.2011 20:46:53

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 229879)
Ai scapat de vreo patima, de vreun duh rau care te tinea strans "la pieptul lui" acum vreo 40 de zile ?!
Eu ma uit la mine... tot manie, mandrie si slava de sine.

Pot spune ca nu simt nici un folos, deci...

... as putea spune: La ce folos atata post ?! Nu mai tin, ca tot prost sunt cu faptele si cu vietuirea.

... dar imi vine iarasi gandul: Oare nu as ajunge si mai rau daca nu as tine si acest post trupesc ?!

Diavolii nu vor slabi niciodata mintea si inima omului, daca omul nu isi va petrece viata in post si rugaciune, caci ne spune Hristos, zicand: "Acest neam de demoni nu iese decat numai cu rugaciune si cu post." (Matei 17,21)

Excelent ai pus problema ! " Oare nu as ajunge si mai rau daca nu as tine si acest post trupesc ? " Cuvintele astea scrise de tine , sa le avem tot timpul in mintea noastra !

Mihailc 11.04.2011 21:44:59

Citat:

Intrebarea este:

Stai liniștită și perseverează în străduința ta cu nădejdea că într-o zi o să postiți cu toții în familie. Postul e un mijloc nu un scop (cred că au mai spus-o și alții pe forum dar nu strică să ne reamintim). Eu cunosc numeroase cazuri de căsnicii destrămate din cauza maximalismului habotnic unor duhovnici incapabili să înțeleagă că exigența de sine a creștinului nu e întotdeauna bineprimită de apropiați. Poate îi convingi să postească măcar miercurea și vinerea cum văd că e la modă acum ( în posturile mari).
Poate că discuția asta era mai potrivită după post și poate întrebarea care dă titlul topicului este ea însăși o ispită. Mă gândesc că o să avem un folos din post atunci când nu ne mai întrebăm ce foloase o să avem, așa cum iubirea e mai autentică cu cât o trăiești fără să ai habar că faci ceva extraordinar.

glykys 11.04.2011 21:47:20

Citat:

Intrebarea este:

Iti voi spune ce a spus un parinte la predica acum cateva saptamani: daca in casa sunt oameni care tin post si altii care nu tin post, atunci cei care postesc sunt datori sa se roage si sa posteasca si pentru cei care nu postesc. In sensul ca actul tau de jertfa nu trebuie sa fie numai unul personal, ci sa vina ca si cum ar veni din partea tuturor ai casei.

Mi-aduc aminte de bunica mea, in vremurile in care putea sta vineri noaptea in picioare la rugaciune si care ii pomenea pe toti ai casei, raportandu-se la ei ca si cum ar fi fost prezenti langa ea si ar fi rostit aceeasi rugaciune (la pasaje de genul: "primeste rugaciunea ce iti aducem acum, noi, robii tai, X, Y, Z"). Practic, nu se ruga decat ea si cel mult eram si eu pe acolo, sub fusta ei, dar ea ii lua pe toti in rugaciune.

Eu una nu cred ca e asa pacat ca le gatesti de dulce, adica nu stiu... Nu ar fi pacat mai mare sa ii lasi nemancati? Desi, de regula, cel care gateste poate impune niste reguli... Sa vorbesti cu parintele tau duhovnic despre asta, nu despre faptul ca tu le faci de mancare de dulce, ci despre faptul ca tu tii post, iar sotul si copiii nu, sa vedeti din ce cauza se intampla asta... El trebuie sa stie mai bine problemele voastre de familie si cum pot fi remediate acestea. Ideea este ca suntem foarte raspunzatori fata de cei care sunt in casa noastra si vom da seama nu doar de ce am facut noi pentru sufletul nostru in parte, ci si de ceea ce s-a ales de sufletele cu care am luat contact. Spunea acelasi parinte de mai inainte ca in rai nu suntem primiti singuri, trebuie sa venim de mana cu cineva...

Yasmina 11.04.2011 21:58:19

Citat:

Intrebarea este:

Eu drept sa spun ca nu am mai auzit de asa ceva...desi sunt sceptica ca ar fi real?!?!
Nu poti sa fortezi pe nimeni sa tina post,ii poti da sugestii insa alegerea ii ramane persoanei in cauza!
Pana la urma la ce serveste religia prin constrangere???
Dar daca sotia ar fi atee,si i-ar constrange pe toti ai casei sa manance carne in post???

George.m 11.04.2011 22:06:20

Citat:

În prealabil postat de windorin (Post 353494)
Personal acoper cu taina posturile personale, tinute in afara celor patru mari posturi si a celor de miercuri/vineri.
Consider ca pe cele poruncite/randuite de Biserica nu trebuie sa le acoperim.
Este bine sau nu ?!

Gandesc la faptul ca spunand colegului de serviciu ca nu mananci friptura, pentru ca e Postul Pastelui, marturisesti intr'un fel pe Hristos. Daca ocolesti subiectul, cel de langa tine poate gandi ca nimeni nu mai posteste posturile randuite de Biserica.

Si eu vad lucrurile astfel. Postul are si o dimensiune a marturisirii lui Hristos, pe care ar fi bine sa nu o ignoram.
In unele situatii, invocand smerenia si ascunzand ca postim, riscam sa smintim multe persoane. Dar adevarata smerenie nu sminteste, ci zideste.

vintage 11.04.2011 22:37:39

Citat:

În prealabil postat de Un_trecator (Post 353630)
Umila mea parere ca este ca ar trebui sa vorbesti acest lucru cu duhovnicul tau. Pentru ca fiecare din noi putem avea pareri diferite si te putem influenta in fel si chip si poate nu ai lua tocmai alegerea buna.

o zi frumoasa!

Un sfat intelept. La urmatoarea spovedanie o sa-l intreb.Dar tare mi-e teama ca o sa-mi zica sa le fac si lor de post si daca mananca bine, daca nu,asta este... Si sa vezi revolta in familie!
Dar va trebui sa fac ascultare de duhovnic. Iar ai mei sa faca ascultare de mine... Doamne ajuta!

vintage 11.04.2011 22:42:54

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 353734)
Stai liniștită și perseverează în străduința ta cu nădejdea că într-o zi o să postiți cu toții în familie. Postul e un mijloc nu un scop (cred că au mai spus-o și alții pe forum dar nu strică să ne reamintim). Eu cunosc numeroase cazuri de căsnicii destrămate din cauza maximalismului habotnic unor duhovnici incapabili să înțeleagă că exigența de sine a creștinului nu e întotdeauna bineprimită de apropiați. Poate îi convingi să postească măcar miercurea și vinerea cum văd că e la modă acum ( în posturile mari).
Poate că discuția asta era mai potrivită după post și poate întrebarea care dă titlul topicului este ea însăși o ispită. Mă gândesc că o să avem un folos din post atunci când nu ne mai întrebăm ce foloase o să avem, așa cum iubirea e mai autentică cu cât o trăiești fără să ai habar că faci ceva extraordinar.

!!!!!!
Multumesc de raspuns! imi convine asa cum ziceti! Mi-a mai venit inima la loc!
Dar totusi mi-ar placea sa posteasca si ei. Poate cu duhul blandetii sau cu pacaleli, de genul: hai sa ne facem vegetarieni ca este trendy...
o rezolv eu cumva

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:46:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.