![]() |
Maria, asa vad si eu lucrurile. Cei care vad ecumenismul cu ochi buni nu înteleg ce este crestinismul. |
Uite cum invata catolicii despre meditatie:
ascultare tăcută, respectuoasă şi primire ascultătoare a cuvântului lui Dumnezeu, în vederea conformării întregii vieţi proprii cu acest cuvânt; a fi şi a sta cu Dumnezeu: "Rămâneţi în mine şi eu în voi. După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine dacă nu rămâne în viţă, tot la fel nici voi" (In 15,4); "menită pentru obţinerea virtuţii şi a iubirii lui Dumnezeu şi nu pentru dobândirea ştiinţei în general sau a unei dispoziţii psihologice deosebite" (Sfântul Francisc de Sales, Introduction ŕ la vie dévote, Filotea, II, V); "a reflecta asupra vreunui adevăr al credinţei, pentru a-l crede cu convingere mai mare, a-l iubi ca pe o valoare atrăgătoare şi concretă, a-l practica cu ajutorul Duhului Sfânt. Este vorba de o cunoaştere iubitoare. Implică reflecţie, iubire şi propunere practică.VALOAREA SA NU CONSTA IN A GANDI MULT CI IN A IUBI MULT" (CEI, nr. 996). Nu stiu voi dar eu nu vad aici nimic contrar luptei cu gandurile. Lupta cu gandurile nu cred ca inseamna a starpi orice gand, caci dumnezeu ne-a dat mintea, si Isus a spus sa-L iubim pe Dumnezeu "din tot cugetul". Deci lupta cu gandurile inseamna lupta cu imprastierea mintii si aducerea ei la Dumnezeu. Nu e asa? Dar daca e asa, cu ce contrazice meditatia aceasta lupta? |
Nu contrazice cu nimic, pe unii ii sperie cuvantul asta, meditatie, pare a veni din orient. Daca ar sti cate elemente din mistica Ortodoxa sint legate de cultura noastra mostenitoare si a traditiilor orientale, ar sta putin pe ganduri.
Orice aspect religios e legat de meditatie, insasi Liturghia, e o actualizare si o meditatie la intregul ciclu al activitatii pamintesti al Domnului Hristos. Nu trebuie sa actionam ca niste speriati, daca auzim un termen fugim strigand "Erezie !" Asta ar dovedi slabiciunea noastra, pe cand noi nu avem de ce ne teme. Noi avem greseli, avem pete, invatatura noastra de la Sfintii Parinti insa, e curata si nimic nu o poate pune in pericol. |
Si mai adaug un lucru pe care voiam sa-l spun mai de mult:
Toleranta pare sa fie cuvantul cheie al civilizatiei noastre. Civilizatie cu multe greseli si neajunsuri, dar la care s-a ajuns dupa sute de ani de razboaie, plagi, foamente si orori. Nu sintem buni, dar tot am invatat ceva din greselile istoriei si unele sintem hotariti a nu le mai repeta. Toleranta e astfel o valoare esentiala a timpului nostru. Toleranta inseamna a-l accepta pe cel de langa tine asa cum e, chiar si cu greselile lui, a-i respecta opiniile si felul de a fi chiar daca il consideri gresit. Nu inseamna insa a-ti schimba propriile convingeri, nu inseamna a copia sau a prelua de bun ceva ce nu corespunde cu credinta ta. Poti sa fii tolerant, dar hoatrit si sigur de tine ! |
Citat:
sfintii parinti meditau si ei cand se rugau , catolici nu fac decat sa le ofere o sansa celor care se roaga meditand pentru a le concentra atentia in timpul rugaciunii asupra a ceea ce se roaga ades ispita cea mai mare in timpul rugaciunii e "zborul gandului", meditatia Rozariului face ca raul sa nu mai poata distrage atentia de la rugaciune rugandu-ne Nascatoare de Dumnezeu si meditand la Buna Vestira [ prima decada din Rozariul bucuriei ]nu facem decat sa fim atenti la ceea ce ne rugam si sa-i oferim un mai mare respect Maicii Domnului eu am participat la meditatiile catolice si nu sunt deloc asa cum le descrieti ceea ce e frumos si crestin si simplu, unii combatanti ai credintei complica lururile intr-atat incat nu mai pot vedea adevarul schsma dintre cele doua biserici nu e legata de cum se roaga fiecare biserica in parte ci de cum se "comporta" fata de enoriasi si intre ele adevarata ruptura a fost provocata de ura si dominare noi nu mai avem aceasta scuza, civilizatia a evoluat si noi ar trebui o data cu ea |
Nu contrazice cu nimic, pe unii ii sperie cuvantul asta, meditatie, pare a veni din orient. Daca ar sti cate elemente din mistica Ortodoxa sint legate de cultura noastra mostenitoare si a traditiilor orientale, ar sta putin pe ganduri.
Orice aspect religios e legat de meditatie, insasi Liturghia, e o actualizare si o meditatie la intregul ciclu al activitatii pamintesti al Domnului Hristos. Nu trebuie sa actionam ca niste speriati, daca auzim un termen fugim strigand "Erezie !" Asta ar dovedi slabiciunea noastra, pe cand noi nu avem de ce ne teme. Noi avem greseli, avem pete, invatatura noastra de la Sfintii Parinti insa, e curata si nimic nu o poate pune in pericol. Nu e vorba de cum suna meditatiile catolice ci de ce sunt ele si ce efect au. Ele sunt gândire deliberata si asta afecteaza mintea. Nu ati observat ca catolicii practicanti au un mod ciudat de a fi? Judecata lor e afectata. sfintii parinti meditau si ei cand se rugau , catolici nu fac decat sa le ofere o sansa celor care se roaga meditand pentru a le concentra atentia in timpul rugaciunii asupra a ceea ce se roaga De unde stii ce faceau Parintii? Citeste pe Siluan care se straduia sa se roage cu mintea curata (deci fara gânduri) si o sa întelegi ca scrii neadevaruri. Concentrarea atentiei e o practica asiatica daunatoare. Parintii se straduiau sa adune mintea din risipirea ei dar nu prin meditatii, asta era opusul a ce urmareau ei. ades ispita cea mai mare in timpul rugaciunii e "zborul gandului", meditatia Rozariului face ca raul sa nu mai poata distrage atentia de la rugaciune Meditatia este ea însasi o abatere de la rugaciune, la fel cu rispirea mintii. Dar acesta e aspectul mai putin grav. Grav e ca cine practica meditatia (budistii, catolicii etc) îsi distruge mintea în mod real si pentru totdeauna. schsma dintre cele doua biserici nu e legata de cum se roaga fiecare biserica in parte ci de cum se "comporta" fata de enoriasi si intre ele Schizma e generata de ereziile aparute în vest. Catolicismul e erezie, nu altceva. adevarata ruptura a fost provocata de ura si dominare noi nu mai avem aceasta scuza, civilizatia a evoluat si noi ar trebui o data cu ea Si spre ce evoluezi? Hristos si Sfintii sunt în trecut, nu în viitor. |
Traditie, te-as ruga sa comentezi si postul meu. Vad ca l-ai ignorat
|
ascultare tcut, respectuoas _i primire asculttoare a cuvântului lui Dumnezeu, în vederea conformrii întregii vieci proprii cu acest cuvânt; Gresit. Trebuie sa ne conformam lui Dumnezeu, o Fiinta vie, nu unui cuvânt mort. a fi _i a sta cu Dumnezeu: "Rmâneci în mine _i eu în voi. Dup cum mldica nu poate aduce rod de la sine dac nu rmâne în vic, tot la fel nici voi" (In 15,4); Orice lucrare deliberata a mintii noastre ne separa de Dumnezeu. Legatura dintre un om si Dumnezeu e ca legatura dintre doi oameni: când sunt împreuna (si noi suntem permanent împreuna cu Dumnezeu) daca unul începe sa naluceasca niste gânduri, aceasta este o închidere în lumea proprie, o separare de celalalt. "menit pentru obcinerea virtucii _i a iubirii lui Dumnezeu _i nu pentru dobândirea _tiincei în general sau a unei dispozicii psihologice deosebite" (Sfântul Francisc de Sales, Introduction U la vie dévote, Filotea, II, V); Multe i se par omului bune dar nu sunt. Împlinirea voii lui Dumnezeu presupune cautarea acestei voi a Dumnezeului personal. Este deci o actiune sau stare concreta care Dumnezeu vrea s-o facem/sa fim în ea în fiecare secunda. A face voia lui Dumnezeu nu înseamna a ne stradui cum ne trece noua prin cap ci a cere permanent luminarea Lui pentru cele ce avem de facut. "a reflecta asupra vreunui adevr al credincei, pentru a-l crede cu convingere mai mare, a-l iubi ca pe o valoare atrgtoare _i concret, a-l practica cu ajutorul Duhului Sfânt. Este vorba de o cunoa_tere iubitoare. Implic refleccie, iubire _i propunere practic.VALOAREA SA NU CONSTA IN A GANDI MULT CI IN A IUBI MULT" (CEI, nr. 996). Alta nascocire omeneasca, iubirismul. Iubirea se manifesta în fapte, nu în exercitii mintale sau emotionale. Nu stiu voi dar eu nu vad aici nimic contrar luptei cu gandurile. Lupta cu gandurile nu cred ca inseamna a starpi orice gand, caci dumnezeu ne-a dat mintea, si Isus a spus sa-L iubim pe Dumnezeu "din tot cugetul". Deci lupta cu gandurile inseamna lupta cu imprastierea mintii si aducerea ei la Dumnezeu. Nu e asa? Dar daca e asa, cu ce contrazice meditatia aceasta lupta? Tu vezi ce-ti place. Ca sa afli voia lui Dumnezeu trebuie întâi sa omori voia si parerea proprie. Lupta cu gândurile e unul din aspectele ramânerii permanente în Dumnezeu. Meditatia este o îndepartare de Dumnezeu. |
"Gresit. Trebuie sa ne conformam lui Dumnezeu, o Fiinta vie, nu unui cuvânt mort"
Cuvantul lui Dumnezeu este un cuvant mort pentru tine? "Orice lucrare deliberata a mintii noastre ne separa de Dumnezeu. Legatura dintre un om si Dumnezeu e ca legatura dintre doi oameni: când sunt împreuna (si noi suntem permanent împreuna cu Dumnezeu) daca unul începe sa naluceasca niste gânduri, aceasta este o închidere în lumea proprie, o separare de celalalt. " Adica lupta cu gandurile inseamna a nu avea ganduri deloc? "Multe i se par omului bune dar nu sunt. Împlinirea voii lui Dumnezeu presupune cautarea acestei voi a Dumnezeului personal. Este deci o actiune sau stare concreta care Dumnezeu vrea s-o facem/sa fim în ea în fiecare secunda. A face voia lui Dumnezeu nu înseamna a ne stradui cum ne trece noua prin cap ci a cere permanent luminarea Lui pentru cele ce avem de facut." Exact acest lucru se face prin meditatie, incerci sa afli voia lui Dumnezeu, nu citind carti desarte, ci citind Cuvantul lui Dumnezeu. De ce ni l-a dat Dumnezeu? Sa-l ignoram? "Alta nascocire omeneasca, iubirismul. Iubirea se manifesta în fapte, nu în exercitii mintale sau emotionale." meditatia catolica nu este un exercitiu mintal si emotional: "menită pentru obţinerea virtuţii şi a iubirii lui Dumnezeu şi nu pentru dobândirea ştiinţei în general sau a unei dispoziţii psihologice deosebite". Si din citatul meu n-ai vazut :a-l practica cu ajutorul Duhului Sfânt,Implică reflecţie, iubire şi propunere practică. Si am o intrebare pentru tine: ce crezi ca facea Maria, sora Martei la picioarele Mantuitorului cand Il asculta? "Tu vezi ce-ti place. Ca sa afli voia lui Dumnezeu trebuie întâi sa omori voia si parerea proprie" Ai dreptate. Si un Sfant catolic iti da dreptate: "Leapada-te de dorintele tale, si vei gasi ceea ce doreste cu adevarat inima ta"(adica voia Domnului)-Sf Ioan al Crucii "Lupta cu gândurile e unul din aspectele ramânerii permanente în Dumnezeu. Meditatia este o îndepartare de Dumnezeu" Mai intai spune-mi ce este de fapt lupta cu gandurile, pentru ca nu mi-e clar |
Cuvantul lui Dumnezeu este un cuvant mort pentru tine?
Nu exista cuvânt al lui Dumnezeu. Adica lupta cu gandurile inseamna a nu avea ganduri deloc? Nu. Înseamna a nu urma acele gânduri care implica înclinarea noastra deliberata spre ele. Exact acest lucru se face prin meditatie, incerci sa afli voia lui Dumnezeu, nu citind carti desarte, ci citind Cuvantul lui Dumnezeu. De ce ni l-a dat Dumnezeu? Sa-l ignoram? Nu putem cauta voia lui Dumnezeu cu ajutorul unei carti. Si am o intrebare pentru tine: ce crezi ca facea Maria, sora Martei la picioarele Mantuitorului cand Il asculta? Nu ma intereseaza. Crestinismul meu nu este arheologic. Ai dreptate. Si un Sfant catolic iti da dreptate: "Leapada-te de dorintele tale, si vei gasi ceea ce doreste cu adevarat inima ta"(adica voia Domnului)-Sf Ioan al Crucii Asta zic si cei cu Zen-ul. Eu vorbeam de altceva: de cautarea voii divine. Dumnezeu e o Fiinta concreta, prezenta si trebuie ca permanent sa fim deschisi Lui ca El sa ne poata lumina asupra voii Sale. Mai intai spune-mi ce este de fapt lupta cu gandurile, pentru ca nu mi-e clar E o latura a împlinirii voii divine. Atunci când îti urmezi gândurile te calauzesti singur cu propria imaginatie. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:43:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.