![]() |
Citat:
daca din punct de vedere crestin natiunea sau rasa, cum vrei tu sa ii zici, nu mai conteaza, asta nu inseamna ca natiunile sau culturile diverselor popoate ar trebui aruncate la gunoi. Dimpotriva, daca oamenii ar trai mai profund crestinismul, ar putea sa isi dezvolte in liniste culturile lor respective. Un exemplu concret de 'contopire a raselor' fara contopire culturala; cunosc un preot ortodox neamt care este castaorit cu o japoneza, si ea ortodoxa (poate ai auzit de biserica ortodoxa din Japonia, infiintata de sf. Nicolae din Rusia in sec. al 19lea). Amandoi sunt deci ortodocsi si asta i-a unit, au copii pe care i-au crescut credinciosi. Insa ea a crescut copiii si in cultura japoneza. Au invatat toti si japoneza, cu mare efort din partea ei, si bineinteles sunt si nemti - prin tata, care este foarte cultivat, cunosc cultura germana. Deci, se poate unire intru Hristos fara contopire si nivelare! |
Citat:
Nationalism nu inseamna manifestarea urii si intolerantei fata de cineva,ci apararea cu demnitate a valorilor crestine romanesti,atunci cand sunt real amenintate de altii. |
Citat:
Depinde ce intelegi prin 'amenintate de altii' si in ce ar putea consta acea aparare si ce se intelege prin demnitate. Daca Biserica (si in seusul de fiecare credincios in parte) ar apara 'demnitatea' romaneasca si ar incalca astfel demnitatea omeneasca sau chiar dogmele Bisericii? Ce elegem? Si crede-ma ca nu inventez. Stand in alte tari decat Romania am avut ocazia sa vad astfel de comportamente. Ultimul comunicat al Patriarhului, semnat de intregul sinod,acel 'apel la demnitate si unitate romaneasca' (nu stiu cati l-ati citit), este un exemplu cras de nationalism care incalca credinta Bisericii. |
crestinismul nu are nimic de-a face cu nationalismul. sau ar trebui sa nu aiba.
nationalismul a aparut odata cu formarea statelor europene in sec 18 pe criterii etnice. criterii discutabile de altfel. de altfel soarta nationalismului s-a cam scris. viitorul (ca si trecutul) apartine imperiilor. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
preot Marcel Răduț Seliște, Cum a fost și cum poate fi condusă România (Rememorări de istorie politică post-decembristă și gânduri despre un catehism politic național-creștin), din care un scurt citat (restul articolului la pagina indicată): (a se vedea în special partea a doua a articolului intitulată "Gânduri despre un Catehism politic Național-Creștin ca viziune pentru o Românie creștină și deopotrivă europeană")
Citat:
|
Daca imi e permisa un fel de gluma, poate nu e potrivita dar ca sa ne dam seama aproximativ despre ce vorbim, problema e simpla, de fapt testul e simplu si pentru romani si pentru unguri, intrebarea ar fi cam asa:
Cand auzi "ungur", ce simti? a) Tinutul Secuiesc pamant romanesc, Treceti batalioane romane Carpatii b) injur, afara cu ungurii din tara c) devin turbat, imi vine sa apuc arma sa-i nimicesc pe toti, astept clipa razbunarii, pentru sangele strabunilor d) ma gandesc la ce gustos e colacul secuiesc, la gulas, la excursia de la Budapesta etc Exemplu pentru unguri: Cand auzi "roman", ce simti? a) Transilvania e a noastra, sa piara Trianon b) injur, pun discul cu Karpatia c) vad ostile lui Attila cum fac varsare de sange si ii nimicesc pe toti, la razboi, sa redobandim pamantul sacru Transilvania. d) ma gandesc la peisajele frumoase din Transilvania, la mamaliguta si sarmalele gustoase Daca raspunsul e a) nationalist daca e b) xenofob, daca e c) dezaxat, daca raspunsul e d) pofta buna P.S. E un test in gluma, are si niste adevar dar nu e cu intentia de a jigni pe cineva |
Ungurii din tara sau ungurii din Ungaria? Mie imi place si ii admir ce au facut in Ungaria si ca nu se lasa calcati in picioare de UE. Nu imi place cand isi baga nasul in treburile noastre si tot zic ca Ardealul e al lor, cand nu a fost si nu va fi niciodata. Doar pentru ca ocupi un teritoriu, nu inseamna ca e al tau. Ideea e urmatoare, daca vor in sa traiasca in Ungaria, sa se duca. Daca vor in Romania, sa respecte legile si majoritatea, adica pe romanii. Nu mi se pare normal ca intr-o tara, minoritatile etnice sa aibe mai multe drepturi decat majoritatea.
|
Citat:
Citat:
"Parascheva", te rog foarte clar să nu mai deviezi discuția de la subiect. Sper că ai înțeles. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:07:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.