Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Din Vechiul Testament (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5015)
-   -   Credinta imi este pusa la incercare (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9328)

anna21 01.05.2010 17:06:22

Nu cred ca ai inceput bine.
Biblia nu se citeste ca un roman.
Cred ca ar fi trebuit sa citesti catehismul ortodox inainte de orice:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...icii-ortodoxe/
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...inta-ortodoxa/

Apoi Noul Testament si scrierile sf parinti.
(nu se incepe cu VT)

Citat:

În prealabil postat de izotaurel (Post 241516)
Buna ziua frati crestini

Am inceput de curand sa studiez Biblia in speranta ca ma va aduce mai aproape de Dumnezeu. Din pacate incep sa imi pierd credinta dupa ce am citit mare parte din Vechiul Testament . Multe lucruri mi se par de-a dreptul ciudate si par ca nu au legatura cu lumea in care traiam, am vazut si cateva contradictii (poate nu am inteles eu bine) dar cel mai mult m-a afectat cruzimea :(.

Frati crestini chiar nu stiam ca Biblia poate contine pasaje atat de violente care instiga la ura si intoleranta. Preotii spun ca Dumnezeu ne iubeste pe toti si ca este drept cu toti dintre noi si ca Dumnezeu nu poate face rau.

Nu pot sa inteleg cum de Dumnezeu a ascultat rugaciunea unui profet care s-a rugat ca niste copii sa fie ucisi pentru ca radeau de el ca e chel, nu pot sa inteleg de ce Dumnezeu a trimis ursi sa-i macelareasca. Va rog sa ma ajutati, vreau sa ma mantuiesc dar acum mi se pare foarte greu.

Nu inteleg cum de Dumnezeu a facut pact cu Ieftae judecatorul sa ii omoare pe amoniti daca el fiind Atotstiutor stia ca Ieftae isi va sacrifica propria fiica. Cum poate Dumnezeu permite un sacrifiu uman ?

Am gasit multe astfel de lucruri. Va rog sa-mi explicati si sa nu ma lasati pe calea necredintei.

izotaurel 01.05.2010 17:34:50

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 241639)
P. S.
Nu Avraam a ras, ci Sara...

17. Avraam a căzut atunci cu fața la pământ și a râs, zicând în sine: "E cu putință oare să mai aibă fiu cel de o sută de ani? Și Sarra cea de nouăzeci de ani e cu putință oare să mai nască?" (Facerea 17)

Citat:

În prealabil postat de gabriela8 (Post 241648)
Cumva crezi ca Dumnezeu e sadic? :39: Nici pe departe!!! E adevarat ca in Vechiul Testament se simte din plin dreptatea lui Dumnezeu insa in Noul Testament primeaza iubirea lui Dumnezeu!
Iadul nu a fost creat de Dumnezeu si Dumnezeu nu doreste ca noi sa ajungem in iad! Omul prin faptele sale alege apropierea de Dumnezeu sau separarea de El. Dumnezeu nu e nedrept! S-a descoperit lumii prin prooroci si in mod deplin prin Fiul Sau. Daca Dumnezeu ar fi vrut sa pedepseasca omenirea vesnic, nu ar fi trimis pe Fiul Sau sa Se jertfeasca pentru noi, si aceasta a facut-o ca sa putem fi noi mantuiti! Dumnezeu a facut partea Sa depinde de noi daca dorim Raiul sau nu! Dumnezeu ne respecta libertatea, a spus clar ce trebuie sa facem pentru a ne mantui si avem zilnic inaintea ochilor invatatura Sa si indemnul la savarsirea faptelor bune...dar, Il ascultam?
Nu putem sa Il condamnam pe Dumnezeu pentru judecata dreapta de la sfarsitul lumii. Cea care ne va indrepta spre un loc sau altul este constiinta. Si apoi daca pe pamant nu ti-a placut sa fii cu Dumnezeu, cum vei rezista o vesnicie alaturi de El? Dumnezeu nu iti face o defavoare, te excluzi singur din Rai!

Nu e nimic drept in a indemna la razboi fata de alte popoare si fata de semenii tai. Cum ar fi sa vina unii peste poporul tau,sa va omoare barbatii, baietii si femeile si sa la lase doar virginele pe care sa le foloseasca ca sclave si sa zica "Asta este porunca lui Dumnezeu". Asta ti s-ar putea intampla si tie. Daca tu imi spui ca nu te-ar deranja asta atunci felicitari, ati atins un nivel de credinta superior.
Dumnezeu doreste sa ajungem in Iad altfel ar face ce ne cere Iisus noua : sa iertam oricate oricui. La fel cum Avraam s-a rugat pentru Sodoma si Gomora asa trebui noi toti sa ne rugam pentru semenii nostrii sa nu ajunga in Iad, nimeni nu merita !

Daca cineva l-ar bate pe sotul tau si tu ai interveni sa-l scapi si ai atinge organele genitale ale celuilalt barbat cum ti s-ar parea daca tu ai fi vinovata si ar trebui sa ti se taie mainile ? Ar trebui implementata in sistemul nostru de legi actual la cat de perfecta este aceasta regula. La fel si regula in care violatorul poate cumpara fata violata ca sotie.

Nu inteleg cum faptul ca Iisus a murit pe cruce justifica aceste actiuni ? Dumnezeu ne poate ierta oricum , nu inteleg de ce a mai pus aceasta regula cu credinta in Iisus. Dumnezeu nu ne respecta libertatea, toti ce care nu cred in Dumnezeu trebuie UCISI, asta spune Biblia. Faptul ca in societata actuala avem libertatea de alegere nu este meritul Bibliei.

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 241652)
Nu cred ca ai inceput bine.
Biblia nu se citeste ca un roman.
Cred ca ar fi trebuit sa citesti catehismul ortodox inainte de orice:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...icii-ortodoxe/
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...inta-ortodoxa/

Apoi Noul Testament si scrierile sf parinti.
(nu se incepe cu VT)

Am citit Noul Testament mai demult. Acum am vrut sa iau toata Biblia de la cap la coada.

Doriana 01.05.2010 17:38:45

Citat:

În prealabil postat de izotaurel (Post 241670)
17. Avraam a căzut atunci cu fața la pământ și a râs, zicând în sine: "E cu putință oare să mai aibă fiu cel de o sută de ani? Și Sarra cea de nouăzeci de ani e cu putință oare să mai nască?" (Facerea 17)
.

Aha, scuze. Mi s-a parut ca te referi la faza din cort, cand Sara a ras si a negat ca a ras.

Mihnea Dragomir 01.05.2010 19:02:43

Citat:

În prealabil postat de izotaurel (Post 241516)
Buna ziua frati crestini

Am inceput de curand sa studiez Biblia in speranta ca ma va aduce mai aproape de Dumnezeu. Din pacate incep sa imi pierd credinta dupa ce am citit mare parte din Vechiul Testament . Multe lucruri mi se par de-a dreptul ciudate si par ca nu au legatura cu lumea in care traiam, am vazut si cateva contradictii (poate nu am inteles eu bine) dar cel mai mult m-a afectat cruzimea :(.

Frati crestini chiar nu stiam ca Biblia poate contine pasaje atat de violente care instiga la ura si intoleranta. Preotii spun ca Dumnezeu ne iubeste pe toti si ca este drept cu toti dintre noi si ca Dumnezeu nu poate face rau.

Nu pot sa inteleg cum de Dumnezeu a ascultat rugaciunea unui profet care s-a rugat ca niste copii sa fie ucisi pentru ca radeau de el ca e chel, nu pot sa inteleg de ce Dumnezeu a trimis ursi sa-i macelareasca. Va rog sa ma ajutati, vreau sa ma mantuiesc dar acum mi se pare foarte greu.

Nu inteleg cum de Dumnezeu a facut pact cu Ieftae judecatorul sa ii omoare pe amoniti daca el fiind Atotstiutor stia ca Ieftae isi va sacrifica propria fiica. Cum poate Dumnezeu permite un sacrifiu uman ?

Am gasit multe astfel de lucruri. Va rog sa-mi explicati si sa nu ma lasati pe calea necredintei.

Părerea mea este că sunteți victima unui curent teologic pe care îl numesc "iubirism", care vrea să ne prezinte un cu totul alt fel de Dumnezeu decât este El și decât este oglindit în Sf Scripturi. Iubirismul ăsta (prezent din plin și în Biserica Catolică) are legătură și cu emascularea Bisericii (deja se văd tot mai puțini bărbați la biserică) și se bazează pe niște axiome fără nici o bază în doctrina credinței. Iată numai câteva:
-ideea că majoritatea oamenilor (eventual toți) se vor mântui.
-ideea că Dumnezeu nu pedepsește. Cel mult I se concede administrarea unor medicamente mai amare.
-ideea că războiul este ilegitim moral în orice situație.
-ideea că Dumnezeul Noului Testament este Altcineva decât Dumnezeul Vechiului Testament
-ideea că ar exista un progres în înțelegerea lui Dumnezeu de cătra oameni.

izotaurel 01.05.2010 19:24:48

Totii preotii ortodocsi mi-au spus ca Dumnezeu ne iubeste pe toti , ca nu face rau, ca ne vrea numai binele, etc. Problema nu vine de la Biserica Catolica. Aproape toti crestini tind sa creada asta.

Acum m-am convins ca Dumnezeu nu este cum ne este prezentat in viata de zi cu zi de catre Biserica. Dumnezeu pedepseste uneori arbitrar doar pentru a-si arata puterea chiar daca asta inseamna suferinta oamenilor, nu il intereseaza ca omoara copii,etc. Dumnezeu conform standardelor omenesti este foarte imoral. Dumnezeu vrea sa-l iubim dar eu nu mai pot sa-l iubesc :(.

Mihnea Dragomir 01.05.2010 19:36:50

Citat:

În prealabil postat de izotaurel (Post 241742)
Dumnezeu pedepseste uneori arbitrar doar pentru a-si arata puterea chiar daca asta inseamna suferinta oamenilor,

Că Dumnezeu pedepsește, asta e evident din nenumărate locuri atât din Vechiul cât și din Noul Testament. În schimb, nu-mi amintesc de nici un episod în care pedeapsa să fie arbitrară. La ce vă gândiți concret ?

Citat:

nu il intereseaza ca omoara copii,etc.
Este normal ca Dumnezeu "să omoare" copii, adulți și bătrâni. El este stăpânul vieții. Anormal este ca oamenii să omoare copii, adulți și bătrâni, ori pe ei înșiși: nu ei sunt stăpânii vieții. E foarte simplu.

Citat:

Dumnezeu conform standardelor omenesti este foarte imoral. Dumnezeu vrea sa-l iubim dar eu nu mai pot sa-l iubesc :(.
Să fie din cauză că Dumnezeu nu a ajuns la înălțimea standardelor omenești de moralitate ? Ar trebui judecat în cazul acesta.

Ioana-Andreea 01.05.2010 19:38:43

Citat:

În prealabil postat de izotaurel (Post 241742)
Totii preotii ortodocsi mi-au spus ca Dumnezeu ne iubeste pe toti , ca nu face rau, ca ne vrea numai binele, etc. Problema nu vine de la Biserica Catolica. Aproape toti crestini tind sa creada asta.
Acum m-am convins ca Dumnezeu nu este cum ne este prezentat in viata de zi cu zi de catre Biserica. Dumnezeu pedepseste uneori arbitrar doar pentru a-si arata puterea chiar daca asta inseamna suferinta oamenilor, nu il intereseaza ca omoara copii,etc. Dumnezeu conform standardelor omenesti este foarte imoral. Dumnezeu vrea sa-l iubim dar eu nu mai pot sa-l iubesc :(.

De ce mai bine nu te gandetsi la tot binele pe care ti-l face?Ti-a facut ceva rau pana acum?
Din moment ce El a creat,are tot dreptul asupra creaturii.
Cere un semn!

Citat:

Iisus Hristos este Domnul vesnic sau nu crezi in Sfanta Treime ? Este acelasi Dumnezeu in Vechiul Testament ca si in Noul Testament.
Da."Sa nu ucizi!".

Scotianul 01.05.2010 19:48:28

Pt Izotaurel

Citat:

În prealabil postat de costin_byby (Post 241546)
Frate drag,citeste Noul testament mai intai si apoi mergi la Vechiul Testament.Mantuitorul spune clar ca judecatile lui Dumnezeu nu sunt ca judecatile oamenilor.Noi cautam raspunsuri logice si este firesc,insa le privim din perspectiva legii noi,a iubirii pe care cei din vremurile vechi testamentare nu o cunosteau.Legile divine erau pazite numai din sentimentul de frica.De aceea in multe randuri le cerea sa se teama de El.Orice popor din vremea aceea rezista numai cu sabia in mana si numai daca era protejat de Dumnezeu.Din acest motiv vedem ca profetii insisi ucideau cu sabia pentru a rezista si pentru a pazi ceva sacru,ca de pilda Chivotul Legii si nu numai.Din perspectiva vesniciei insa(adica a luiDumnezeu)orice om chiar daca plateste prin suferinta si uneori prin moarte,asta nu inseamna ca acel om plateste prea mult in comparatie cu ceea ce-i pregateste Dumnezeu in vesnicie.Moartea e dureroasa si pierderea cuiva drag ni se pare nedreapta,ca si suferintele fara o explicatie logica.Dar trebuie sa ai incredere ca Dumnezeu ni le trimite cu un scop bun.Scopul suprem pana la urma este o fericire vesnica care merita orice sacrificiu sau suferinta.Il avem ca exemplu pe Mantuitorul care a suferit pentru altii desi nu avea nici un pacat si nici o vina.Acum ce mai poti spune? Logica omeneasca aici ne-ar determina sa credem ca Dumnezeu a fost nedrept fata de propriul sau Fiu? Da !E ca si cum fiul meu ar trebui sa fie omorat in locul altora. Numai ca Iubirea lui Dumnezeu sfideaza orice logica omeneasca iar noi trebuie sa ne predam viata Lui plini de incredere si sa acceptam prin credinta ca El stie cel mai bine de ce le ingaduie .

Subscriu la acest punct de vedere si intrucat omul care l-a scris a spus totul foarte bine>eu nu mai adaug nimic.Cel de Sus sa fie alaturi de tine.

izotaurel 01.05.2010 19:55:28

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 241749)
Că Dumnezeu pedepsește, asta e evident din nenumărate locuri atât din Vechiul cât și din Noul Testament. În schimb, nu-mi amintesc de nici un episod în care pedeapsa să fie arbitrară. La ce vă gândiți concret ?

E plina Biblia de astfel de momente. Hai sa luam unul foarte cunoscut : Dumnezeu ii intineaza inima faraonului sa nu-i lase pe evrei sa iasa din Egipt pentru a-si arata maretia aducand pedepse asupra Egiptului. Sau cand Dumnezeu porunceste uciderea copiilor si pruncilor pana si a animalelor . Exemplele pot continua.

Citat:

În prealabil postat de Ioana-Andreea (Post 241751)
Da."Sa nu ucizi!".

Te rog sa citesti mai departe, nu sa te rezumi doar la "Sa nu ucizi". Dumnezeu a poruncit de nenumarate ori uciderea oamenilor.

Ioana-Andreea 01.05.2010 20:01:19

Gandeste-te ca toti sfintii care si-au dat viata pentru El,citisera si ei Vechiul Testament.Deci,exista explicatia.Erau si profeti,deci aveau revelatii probabil si in legatura cu motivele acestea.
Si eu m-am simtit cam geloasa cand am citit,pentru ca a ales un popor,la inceput,dar acum S-a razgandit si ne-a ales pe toti,nu avem de ce sa ne simtim mai putin importanti decat evreii.Plus ca exista f multi oameni rai care nu-s pedepsiti,din mila Lui.De ce sa vedem doar celelalte cazuri?
Daca un om ar copia si ar lua 10 si tu ai invata si ti-ar pune 4,ai spune ca e nedrept.Asa ar fi nedrept si ca un om rau sa ajunga in Rai,la fel ca unul sfant.

Tu esti credincios si te-ai rugat si cu siguranta ai primit,de multe ori,ceea ce ai cerut.Nu uita toate astea:2: Daca tu ai primit ceea ce ai cerut,inseamna ca exista un motiv pt care altii n-au primit.Au mai multe pacate ,probabil.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:29:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.