Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Fecioria (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9487)

ory 19.05.2010 09:33:29

Citat:

În prealabil postat de radu_trandafir (Post 250041)
In acest sens, Sfantul Vasile cel Mare zicea: "Nici femei n-am cunoscut, nici feciorelnic nu sunt."

Exact, cam astfel se defineste, in realitate, fecioria, daca este sa ne rezumam la conceptul ei din punct de vedere crestinesc si fizic.

anita 19.05.2010 09:48:35

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 250069)
Cat timp a fost Domnul pe pamant, apostolii au lasat totul si L-au urmat. Dupa inaltare, insa, nu avem dovezi ca si-ar fi parasit casele si familiile. De Sf Ap Pavel stim sigur ca nu avea familie. Insa ceilalti aveau, caci el spune la un moment dat :
"N-avem, oare, dreptul să purtăm cu noi o femeie soră, ca și ceilalți apostoli, ca și frații Domnului, ca și Chefa?
Sau numai eu și Barnaba nu avem dreptul de a nu lucra?" 1 cor 9:5,6

Deci apostolii [afara de Pavel si Barnaba] aveau sotii pe care le purtau dupa ei. Si Pavel chiar asta spune: ca si apostolii au dreptul sa aiba sotii, dar el nu si-a luat sotie ca sa aiba libertatea deplina de a face lucrarile lui Dumnezeu, fara sa mai fie nevoit sa se ingrijeasca si de o familie. Daca ne amintim si ca Domnul a vindecat-o pe soacra lui Petru si ca ucenicii se rugau in casa mamei lui Marcu, ne dam seama ca apostolii nu rupeau pur si simplu legaturile cu familia, ci doar plecau temporar de acasa.

Doriana ,eu stiu ca din cei 12 apostoli doar sf.Petru ar fi fost casatorit ,restul erau feciori ,sf.Simon Canaaneanul si-a lasat sotia si L-a urmat pe Hristos.
Si in Vechiul Testament scrie despre feciorie.
In Psaltire am citit asta :
"12. Ascultă fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău,
13. Că a poftit Împăratul frumusețea ta, că El este Domnul tău.
14. Și se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, fetei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu țesături de aur și prea înfrumusețată.
16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.
17. Aduce-se-vor întru veselie și bucurie "(ps.44)
Familia este binecuvantata de Dumnezeu dar si calugaria .

Doriana 19.05.2010 09:55:35

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 250106)
Doriana ,eu stiu ca din cei 12 apostoli doar sf.Petru ar fi fost casatorit ,restul erau feciori ,sf.Simon Canaaneanul si-a lasat sotia si L-a urmat pe Hristos.

Posibil sa ai alte surse pe care eu nu le am, eu am scris ce am citit in Biblie. Posibil ca Sf Ap Pavel sa nu se fi referit la cei 12 apostoli ci la altii? Nu stiu...

Citat:

De acord cu tine. Cam asta am spus si eu:

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 250085)
familia este prima institutie creata de Dumnezeu insusi. ...porunca pentru inmultire a dat-o Dumnezeu..... Iar daca e porunca, atunci e porunca. Omul trebuie sa se inmulteasca. Ca au fost unii chemati la feciorie, e altceva, si e un dar minunat. Sf Ap Pavel spune: "fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul așa, altul într-alt fel. " 1 Cor 7:7

anita 19.05.2010 10:03:42

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 250108)
Posibil sa ai alte surse pe care eu nu le am, eu am scris ce am citit in Biblie. Posibil ca Sf Ap Pavel sa nu se fi referit la cei 12 apostoli ci la altii? Nu stiu...

Pai au fost mai multi apostoli ,printre care si Zaheu Vamesul ,70 mi se pare.
Dar dintre acestia 12 care l-au urmat pe Hristos,doar sf.Petru a fost casatorit.
Noi stim asta din Traditie.

Doriana 19.05.2010 10:16:31

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 250112)
Pai au fost mai multi apostoli ,printre care si Zaheu Vamesul ,70 mi se pare.
Dar dintre acestia 12 care l-au urmat pe Hristos,doar sf.Petru a fost casatorit.
Noi stim asta din Traditie.

ok, fie si asa...Sa zicem ca din cei 12 doar Petru a fost casatorit. In context se vorbea de faptul ca apostolii au lasat familiile. Dar se pare ca numai unii au facut-o, si nici macar majoritatea. Pavel spune "N-avem dreptul să ducem cu noi o soră, care să fie nevasta noastră, cum fac ceilalți apostoli și frații Domnului și Chifa?"

Apropo, de cine crezi ca este vorba cand spune "fratii Domnului"? Eu zic ca e vorba [si] de Iacov si Iuda, fratii Domnului, care erau intre cei 12 apostoli.[cel putin Iuda sigur era din cei 12]
http://www.vietile-sfintilor.ro/viet...stol_iuda.html

Deci Pavel spune ca fratii Domnului luau dupa ei sotii, iar noi stim ca cel putin un frate al Domnului era dintre cei 12 apostoli, deci se pare ca Petru nu era singurul casatorit.

img_img 19.05.2010 10:43:09

Parintele Constantin Necula de la Sibiu spunea ca cei care isi vor pastra fecioria in vremurile acestea va fi egal cu mucenicia

anita 19.05.2010 10:55:40

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 250115)
ok, fie si asa...Sa zicem ca din cei 12 doar Petru a fost casatorit. In context se vorbea de faptul ca apostolii au lasat familiile. Dar se pare ca numai unii au facut-o, si nici macar majoritatea. Pavel spune "N-avem dreptul să ducem cu noi o soră, care să fie nevasta noastră, cum fac ceilalți apostoli și frații Domnului și Chifa?"

Apropo, de cine crezi ca este vorba cand spune "fratii Domnului"? Eu zic ca e vorba [si] de Iacov si Iuda, fratii Domnului, care erau intre cei 12 apostoli.[cel putin Iuda sigur era din cei 12]
http://www.vietile-sfintilor.ro/viet...stol_iuda.html

Deci Pavel spune ca fratii Domnului luau dupa ei sotii, iar noi stim ca cel putin un frate al Domnului era dintre cei 12 apostoli, deci se pare ca Petru nu era singurul casatorit.

Uite ,la sf.Luca scrie asa :
" Iar dupa acestea, Domnul a ales alti saptezeci si i-a trimis doi cate doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc unde El Insusi avea sa mearga ."
Deci au fost alti 70 de apostoli ,alesi de Domnul .
De acestia mai scrie si in alta Evanghelie ,nu mai retin unde ,in orice caz acolo unde Domnul intreaba ,"Si voi vreti sa ma parasaiti"
Iar sf.Petru ii raspunde "Tu ai cuvintele vietii vesnice"
Printre acestia or fi fost si casatoriti.
Noi avem incredere in Sf.Traditie dupa care a fost scris si Vechiul Testament.

Fani71 19.05.2010 11:17:55

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 249979)
Fecioria nu este doar una trupeasca. Foarte multi Sfinti Parinti vorbesc despre fecioria mintii si in contradictoriu despre desfranarea mintii.

Exact. Din asta putem deduce si ca fecioria fizica nu este pentru toata lumea. Unii se simt chemati spre ea, pot sublima tendintele sexuale pe care le au in ceva mai inalt; altii trebuie sa le traiasca, in cadrul casatoriei (asta inseamna ce spune sf Pavel 'casatoria este impotriva desfranarii'), si astfel ele devin caste.

Fani71 19.05.2010 11:23:16

Citat:

In Psaltire am citit asta :
"12. Ascultă fiică și vezi și pleacă urechea ta și uită poporul tău și casa părintelui tău,
13. Că a poftit Împăratul frumusețea ta, că El este Domnul tău.
14. Și se vor închina Lui fiicele Tirului cu daruri, fetei Tale se vor ruga mai-marii poporului.
15. Toată slava fiicei Împăratului este înăuntru, îmbrăcată cu țesături de aur și prea înfrumusețată.
16. Aduce-se-vor Împăratului fecioare în urma ei, prietenele ei se vor aduce ție.
17. Aduce-se-vor întru veselie și bucurie "(ps.44)

Acest psalm a fost intortdeauna interpretat in ortodoxie ca referitor la Maica Domnului - nu ca o invitatie generala la feciorie.

Doriana 19.05.2010 12:21:11

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 250136)
Uite ,la sf.Luca scrie asa :
" Iar dupa acestea, Domnul a ales alti saptezeci si i-a trimis doi cate doi inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc unde El Insusi avea sa mearga ."
Deci au fost alti 70 de apostoli ,alesi de Domnul .
De acestia mai scrie si in alta Evanghelie ,nu mai retin unde ,in orice caz acolo unde Domnul intreaba ,"Si voi vreti sa ma parasaiti"
Iar sf.Petru ii raspunde "Tu ai cuvintele vietii vesnice"
Printre acestia or fi fost si casatoriti.
Noi avem incredere in Sf.Traditie dupa care a fost scris si Vechiul Testament.

Iisus a ales cei saptezeci de ucenici, dar multi dintre ei l-au parasit dupa ce a spus ca trebuie sa manance trupul Lui [vezi Ioan 6]. Mai ramasesera doar cei 12 si nu foarte multi pe langa ei:

"Și de atunci mulți dintre ucenicii Săi s-au dus înapoi și nu mai umblau cu El.
Deci a zis Iisus celor doisprezece: Nu vreți și voi să vă duceți?
Simon Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieții celei veșnice." Ioan 6:66-68

E drept ca nu stim cati au fost casatoriti dintre ei, dar probabil , atunci cand L-au parasit, s-au dus la familiile lor. Probabil unora le-a parut rau si s-au intors dupa aceea, nu stim mai mult...

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:18:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.