Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Sfanta Scriptura (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5014)
-   -   Crede si nu cerceta (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11465)

Fr.Guillaume de Ruszka 28.01.2011 20:27:46

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329408)
ohohohhoo...cautati pe forum ca exista topice pe tema asta...si au pagini multe...:-)

Demonstrat. Nu poate face rau.

Pippo_ 28.01.2011 20:29:07

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329401)
Eu nu sunt de acord cu afirmatia ca duhul omului este mentalul omului.Pentru ca atunci am sustine ca spiritul omului este mentalul lui.Ceea ce nu este corect.Ratiunea nu poate fi duh.
Trebuie sa fim foarte atenti la termeni.Daca tot vrei sa faci un compendiu din toate invataturile, trebuie sa fim atenti la termeni, pentru ca este esential pentru a extrage corect informatiile!

Pai nu eram deja de acord ca spiritul e totuna cu duhul? (spirit este doar versiunea latina a cuvantului duh).

De ce nu poate fi ratiunea duh? (considerand ca duh = informatie ordonat structurata a unui lucru). Ratiunea poate fi un duh (informatie structurata) mai inteligent decat duhul (informatia structurata) unei pietre. Deoarece ratiunea este capacitatea lucrului de a-si restructura singur propria informatie din care este alcatuit (mintea noastra este restructurata si reorganizata de catre ratiune). Pe cand piatra nu are ratiune, nu se restructureaza singura, nu gandeste.

vsovivi 28.01.2011 20:29:43

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329397)
De CURIOZITATE VA INTREB:Dumnezeu poate sa faca rau?

Dacă este pentru un păcat al curiozității atunci nu are sens să răspund, căci e clar o capcană întinsă... deci pentru ce ispitiți un biet păcătos? Oare nu îi este lui suficientă durerea păcatelor sale? Voi ați dori ca să cereți răzbunare? Dumnezeu face bine întotdeauna chiar dacă unii prin asta ajung la fundul mării. Pentru ei e rău, doar că ei și l-au căutat cu lanterna. Și nu va lăsa nepedepsit Domnul pe cel ce ia Numele Său în deșert căci este scris Să nu iei în deșert Numele Domnului.

Pippo_ 28.01.2011 20:32:21

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329409)
INTELIGENTA este asociata Cuvantului,deci a Fiului.

Atunci, de ce un iluminat ar fi afirmat apasat ca "Spiritul omului este un spirit inteligent"?

andreicozia 28.01.2011 20:34:03

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329340)
Pai daca duhul nostru nu-si da silinta sa inteleaga corect lucrurile, nu poate tinde spre perfectiunea Duhului Sfant :)

De acord, cum altfel putem deveni mai buni si mai drepti daca nu cercetind si punindu-ne intrebari

Pippo_ 28.01.2011 20:36:18

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329411)
Pe cand piatra nu are ratiune, nu se restructureaza singura, nu gandeste.

De fapt piatra ar putea avea un singur gand, si acela care ii defineste structura (informatia conceptuala). Conceptul pietrei poate fi chiar unicul ei gand. Putem privi si asa lucrurile.

vsovivi 28.01.2011 20:39:30

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329416)
De fapt piatra ar putea avea un singur gand, si acela care ii defineste structura (informatia conceptuala). Conceptul pietrei poate fi chiar gandul ei. Putem privi si asa lucrurile.

Sunt pietre și pietre, ferice de pietrele care nu gândesc gânduri de ale oamenilor.

Melissa 28.01.2011 20:40:21

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329411)
Pai nu eram deja de acord ca spiritul e totuna cu duhul? (spirit este doar versiunea latina a cuvantului duh).

De ce nu poate fi ratiunea duh? (considerand ca duh = informatie ordonat structurata a unui lucru). Ratiunea poate fi un duh (informatie structurata) mai inteligent decat duhul (informatia structurata) unei pietre. Deoarece ratiunea este capacitatea lucrului de a-si restructura singur propria informatie din care este alcatuit (mintea noastra este restructurata si reorganizata de catre ratiune). Pe cand piatra nu are ratiune, nu se restructureaza singura, nu gandeste.

( si nu are duh, cum spui mai sus)
Sunt de acord cu tot ce am bolduit.(ingrosat:10: )
Dar pleci de la termeni GRESITI, cum am mai spus.Startul e gresit, pt ca tu consideri ca duh = informatie ordonat structurata a unui lucru.

Pippo_ 28.01.2011 20:43:23

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329419)
Startul e gresit, pt ca tu consideri ca duh = informatie ordonat structurata a unui lucru.

Dar tu cum iti imaginezi duhul? Ce intelegi mai exact prin "duh"?

Melissa 28.01.2011 20:45:27

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329414)
Atunci, de ce un iluminat ar fi afirmat apasat ca "Spiritul omului este un spirit inteligent"?

Termenul de "spirit inteligent" nu trebuie inteles ca fiind ratiune.Ca atunci facem ca sectarii.Luam cuvintele mot-a-mot.Spirit inteligent reprezinta un spirit elevat, un duh elevat.Poate ca e natura noastra divina,scanteia divina din noi.Ceva ce tine de suflet,ca si iubirea, nu te intelect,de ratiune!

vsovivi 28.01.2011 20:48:40

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329421)

E o rugăciune Cerească pe Cale... un suflet, o viață, o melodie... e suflarea credincioasă a dragostei curate și tainice... Nu prea are nimic de-aface cu închipuirea sau cu logistica matematică a înțelegerii... căci astea se baziează pe speculații, iar Duhul se bazează pe ascultare și pocăință... E vorba de îndelunga răbdaere în umilință... este iubirea de a urma pe Dumnezeu pe Calea Lui... și nu a ta.

Deci este opusul impertineinței.

Pippo_ 28.01.2011 20:49:40

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329422)
Termenul de "spirit inteligent" nu trebuie inteles ca fiind ratiune.Ca atunci facem ca sectarii.Luam cuvintele mot-a-mot.Spirit inteligent reprezinta un spirit elevat, un duh elevat.Poate ca e natura noastra divina,scanteia divina din noi.Ceva ce tine de suflet,ca si iubirea, nu te intelect,de ratiune!

Sa intelegem intai ce este "duhul". Apoi sa constatam cat de inteligent sau elevat este :) Eu nu pot concepe altfel duhul din toate descrierile pe care le-am citit pana acum, decat ca pe o "structura informationala" - termenul cel mai apropiat de ce inteleg a fi duhul. Tu cam cum intelegi a fi duhul?

Melissa 28.01.2011 20:49:46

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329421)

Uite ca ti se intampla a doua oara in seara asta.In acelasi timp, eu scriam raspunsul si tu intrebarea.Ti sa intamplat si cu Maris.Intreb si eu ca el: coincidenta?:5:

Melissa 28.01.2011 20:51:06

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329426)
Sa intelegem intai ce este "duhul". Apoi sa constatam cat de inteligent sau elevat este :) Eu nu pot concepe altfel duhul din toate descrierile pe care le-am citit pana acum, decat ca pe o "structura informationala" - termenul cel mai apropiat de ce inteleg a fi duhul. Tu cam cum intelegi a fi duhul?

Nu ai inteles ca ti-am raspuns deja?:-)

vsovivi 28.01.2011 20:53:59

Citat:

Nu este un soft mort Duhul... căci toată programarea omului este spre păcat și ușurătate iar planul omului nu este ca Cel al Domnului, și nici un zgârie nori informațional nu este... ci Duhul este Cuvânt din Cuvânt, Lumină din Lumină, este Cuvânt Viu și Înțelept ce purcede de la Tatăl care se pune în lucru și care poate, și nu este o logistică oarbă... Este Viața purtătoare de credincioșie care aduce rod Lui Dumnezeu în fii și frați din dragoste curată spre slava Lui Dumnezeu și nu spre lăudăroșelenia omului. Deci e vorba de pocăință și smerenie și umilință, și nu de ceva științific.

Melissa 28.01.2011 20:54:09

Citat:

ok...hai ca dezbatem mai tarziu daca vrei,ca acum nu mai pot sta...hai ca pana la urma dam noi de vreo concluzie justa!
PS- pe scurt-tind sa cred ca duhul este SUFLETUL omului!:-)

Pippo_ 28.01.2011 20:59:36

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329422)
Poate ca e natura noastra divina,scanteia divina din noi.Ceva ce tine de suflet,ca si iubirea, nu te intelect,de ratiune!

Pai nu definisem ca spiritul (duhul) nu-i totuna cu sufletul? Eu stiam ca sufletul este scanteia divina din noi (sentimentul existentei, constiinta de sine = suflet). Eu asa am inteles din ce am citit. Sau nu-i asa?

Constiinta de sine (sufletul) constientizeaza trupul fizic. Constinta de sine constientizeaza duhul?

Si iar revenim. Ce este duhul? :)) (Ca am vazut ca suflet nu este, nu este scanteia divina din noi).

Pippo_ 28.01.2011 21:00:12

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329430)
ok...hai ca dezbatem mai tarziu daca vrei,ca acum nu mai pot sta...hai ca pana la urma dam noi de vreo concluzie justa!
PS- pe scurt-tind sa cred ca duhul este SUFLETUL omului!:-)

Tocmai ti-am dat raspunsul inainte :))

PS Ok, nici eu nu mai pot sta, mor de foame si de sete daca continuam in stilul asta :))

Noapte buna.

anna21 28.01.2011 21:51:30

info

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329432)
Pai nu definisem ca spiritul (duhul) nu-i totuna cu sufletul? Eu stiam ca sufletul este scanteia divina din noi (sentimentul existentei, constiinta de sine = suflet). Eu asa am inteles din ce am citit. Sau nu-i asa?

Constiinta de sine (sufletul) constientizeaza trupul fizic. Constinta de sine constientizeaza duhul?

Si iar revenim. Ce este duhul? :)) (Ca am vazut ca suflet nu este, nu este scanteia divina din noi).

1. Sfantul Ioan Damaschin diferentiaza intre spirit si suflet :Sufletul este o substanta vie, simpla, necorporala, prin natura sa, invizibila ochilor trupesti, nemuritoare, rationala, spirituala, fara de forma; se serveste de un corp organic si ii da acestuia puterea de viata, de crestere, de simtire si de nastere. Nu are un spirit deosebit de el, ci spiritul sau este partea cea mai curata a lui. Caci ceea ce este ochiul in trup, aceea este spiritul in suflet. Sufletul este liber, volitional, activ, schimbator, adica schimbator prin vointa pentru ca este zidit. Pe toate acestea le-a primit in chip natural, prin harul celui care l-a creat, prin care a primit si existenta precum si de a exista prin fire in acest chip. (din "Dogmatica")

2. Mult mai important decat punctul 1, vad ca in mod constant exista o confuzie intre ratiune si suflet.
Este gresit.
Ratiunea este o putere a sufletului, alaturi de puterea volitiva si cea afectiva (in invatatura ortodoxa se cosnidera ca sufletul are trei puteri sau facultati)

(continuati, va rog.. ma intreb unde se ajunge pe threadul acesta)

3. vsovivi: ma bucur ca ai renuntat un pic la stilul tau si esti acum mai usor de citit (si inainte ma straduiam sa-ti citesc postarile.. dar acum e mai bine).

andreicozia 28.01.2011 22:13:48

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329432)

Si iar revenim

Ce este sufletul?
Tu zici ca este constiinta de sine sau constienta ca existam? Sau poate ca pentru tine acestea doua sunt acelasi lucru?

andreicozia 28.01.2011 22:15:13

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329410)
Demonstrat. Nu poate face rau.

Atunci CINE face rau, sau CE face rau?

Pippo_ 28.01.2011 22:48:46

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 329457)
1. Sfantul Ioan Damaschin diferentiaza intre spirit si suflet :Sufletul este o substanta vie, simpla, necorporala, prin natura sa, invizibila ochilor trupesti, nemuritoare, rationala, spirituala, fara de forma; se serveste de un corp organic si ii da acestuia puterea de viata, de crestere, de simtire si de nastere. Nu are un spirit deosebit de el, ci spiritul sau este partea cea mai curata a lui. Caci ceea ce este ochiul in trup, aceea este spiritul in suflet. Sufletul este liber, volitional, activ, schimbator, adica schimbator prin vointa pentru ca este zidit. Pe toate acestea le-a primit in chip natural, prin harul celui care l-a creat, prin care a primit si existenta precum si de a exista prin fire in acest chip. (din "Dogmatica")

Cred ca este o explicatie putin mai profunda decat punctul de intelegere la care ne gasim. Totusi, se intelege ca sufletul este raspunzator de constiinta de sine, precum si de liberul arbitru (ratiunea). Deci intelegem de aici ca nu spiritul, ci sufletul este raspunzator de ratiune. Si totusi, spiritul omului este inteligent. Deci probabil ne scapa o legatura.

In legatura cu spiritul (duhul), este greu de inteles, deoarece "totul este spirit". Chiar si o carte are spiritul ei. Si continutul cartii are spiritul ei. Sufletul are spiritul lui. Omul are spiritul lui (inteligent). Si tot asa... Deci cum ar putea cineva sa inteleaga altfel spiritul (duhul) decat ca pe o structura informationala? (poate ati observat ca spiritismul demonstreaza clar ca are loc un schimb de informatii intre om si spiritul(duhul) cu care comunica). La fel demonstreaza alte evenimente considerate supranaturale din punctul nostru de vedere ca se poate intra in contact chiar cu spiritul unui personaj dintr-o carte. Il intrebi si iti raspunde in limitele in care l-a personalizat autorul cartii. Deci evident, spiritul este cel putin o structura informationala.

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 329457)
2. Mult mai important decat punctul 1, vad ca in mod constant exista o confuzie intre ratiune si suflet.
Este gresit.
Ratiunea este o putere a sufletului, alaturi de puterea volitiva si cea afectiva (in invatatura ortodoxa se cosnidera ca sufletul are trei puteri sau facultati)

Ai dreptate, ratiunea nu poate fi spiritul si nici o capacitate a sa, deoarece cum ai putea trai cu sufletul viata vesnica daca ai fi irational?... ca o leguma fara liber arbitru? deci nu se poate.

Este evident ca vointa vine din suflet, precum si afectiunea.

Evident ca sufletul nu este ratiunea, ci ratiunea este o caracteristica (putere) a sufletului, deoarece tot sufletului ii putem atribui si constiinta de sine (viata), care nu are nici o legatura cu ratiunea. Se poate exista si fara a rationa. Deci neaparat sufletul trebuie sa fie undeva in spate, coordonatorul ratiunii. E logic.

Deci, din ceea ce inteleg(em) pana aici, spiritul omului este structura informationala pe care sufletul o structureaza inteligent in timpul vietii prin ratiune. (ratiunea fiind caracteristca (putere) a sufletului).

Pippo_ 28.01.2011 22:52:18

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329474)
Ce este sufletul?
Tu zici ca este constiinta de sine sau constienta ca existam? Sau poate ca pentru tine acestea doua sunt acelasi lucru?

Constienta de sine (viata) este evident esenta sufletului. Altfel cum? La ce ti-ar folosi viata vesnica si salvarea sufletului, daca ti-ai pierde constienta de sine?...

Am spus "constiinta de sine" in sensul "constienta de sine". Nu in sensul "te mustra constiinta".

anna21 28.01.2011 23:05:53

off topic

Dintr-un punct de vedere, postarile tale sunt interesante, Pippo.
Majoritatea celor de pe forum vorbesc mult despre iubire si-L reduc la iubire pe Dumnezeu, sensul oamenilor, viata etc.. reduc totul la un concept pe care nici nu-l inteleg si invers, justifica totul prin iubire. Si evident, considera ca pe Dumnezeu il cunoastem iubind..

Mai exista apoi o alta categorie mica de reductionisti, care considera ca Dumnezeu il cunoastem daca exersam vointa pana in punctul in care amutim glasul necesitatilor trupesti (post, abstinenta etc). E categoria de useri pe care o inteleg cel mai bine.

Si apoi esti tu care crezi ca-L putem cuprinde pe Dumnezeu cu mintea.. (sau in fine, am putea ajunge la cunoasterea lui Dumnezeu prin exersarea capacitatilor mentale). Reduci totul la ratiune si informatie. (esti informatician?) Contrabalansezi cumva pozitia celor care vorbesc mult despre iubire.

Ma tem ca de fapt cunoasterea lui Dumnezeu nu merge de jos in sus. Mai mult decat a afirma ca exista Dumnezeu nu prea putem progresa.
Dumnezeu ne-a facut dupa chipul sau (indicandu-ne astfel tinta finala a devenirii noastre: asemanarea - pe care doar intru Hristos o putem dobandi).
Iar noi Il "rasplatim" dandu-i Celui Necuprins chipul nostru de lut.
Dumnezeu nu este nici ce gandim, nici ce simtim.

Cunoasterea vine de sus in jos, in masura in care noi ne despatimim, golindu-ne pe noi de noi ca sa-I facem Lui Dumnezeu loc in inima noastra.

andreicozia 28.01.2011 23:06:03

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329486)
Constienta de sine (viata) este evident esenta sufletului. Altfel cum? La ce ti-ar folosi viata vesnica si salvarea sufletului, daca ti-ai pierde constienta de sine?...

Am spus "constiinta de sine" in sensul "constienta de sine". Nu in sensul "te mustra constiinta".

Asta am vrut sa verific!
Da, suntem pe aceeasi lungime de unda. :)

Pippo_ 28.01.2011 23:16:26

Oricum, cred ca este mai putin important sa mergem cu ratiunea prea departe in directia de analiza a sufletului si spiritului, deoarece ne pierdem in prea multe ipoteze care nu pot fi verificate direct experimental. Eu personal, ma voi mentine rezervat de a continua in sensul asta. Revin la a medita asupra lucrurilor simple care sunt la indemana si se pot verifica direct in practica.

Incepusem sa observ multe lucruri mergand din aproape in aproape. Acum cand sar direct la conceptele astea destul de complicate si mult prea indepartate de experimentarea directa, simt ca ma prostesc, nu am clar ansamblul, nu e bine asa, e prea departe. Deci ma retrag, revin sa meditez asupra altori lucruri mai simple, precum "de ce cerul e albastru" si "de ce zboara randunica" :))

Noapte buna, de data asta am iesit de tot pe seara asta.

MariS_ 28.01.2011 23:21:13

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329486)

Ati adancit bine problema. Intr-adevar "constienta de sine" defineste poate cel
mai bine notiunea de duh al omului. Tot prin constienta de sine ne putem relationa
cu celalalt sau cu Dumnezeu. Deci duhul este partea cea mai inalta a sufletului,
prin care noi putem iesi din noi insine si sa relationam cu altii sau cu Dumnezeu.
Dar sinele nostru cine este? Adevaratul nostru sine este chipul lui Dumnezeu din
noi, chip inegrit de pacatele noastre. Constienta de sine nu este totuna cu constiinta.
Constiinta este un organ al sufletului prin care ne vorbeste ... chiar Dumnezeu.
Ea este si ochiul prin care Dumnezeu vede in adancul sufletului nostru. Numai cel
care acopera acest organ cu "noroi si tina", numai acela nu mai aude glasul lui
Dumnezeu in el. Starea de contemplatie ne dezvaluie adevaratul nostru sine si
legatura lui cu Cel al carui chip este.
Har, smerenie si jertfa de sine.

andreicozia 28.01.2011 23:26:41

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 329493)
Constiinta este un organ al sufletului prin care ne vorbeste ... chiar Dumnezeu.
Ea este si ochiul prin care Dumnezeu vede in adancul sufletului nostru..

Oare cum ai reusit sa verifici prin intelegere directa ca Dumnezeu ne vorbeste prin acest organ?
Ce metoda ai folosit?
Si cum se face ca de multe ori foarte multe sfaturi primite de la constiinta ne duc in pacat sau pe aratura de multe ori efectiv NENOROCINDU-NE VIATA. Oare asta vrea Dumnezeu de la noi?.
Oare sunt mai multe voci, si doar una este a lui Dumnezeu?
Cum sa facem sa le deosebim ca sa nu mai calcam in strachini?

MariS_ 28.01.2011 23:41:10

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329496)
Oare cum ai reusit sa verifici prin intelegere directa ca Dumnezeu ne vorbeste prin acest organ?
Ce metoda ai folosit?
Si cum se face ca de multe ori foarte multe sfaturi primite de la constiinta ne duc in pacat sau pe aratura de multe ori efectiv NENOROCINDU-NE VIATA. Oare asta vrea Dumnezeu de la noi?.
Oare sunt mai multe voci, si doar una este a lui Dumnezeu?
Cum sa facem sa le deosebim ca sa nu mai calcam in strachini?

Verificarea e destul de simpla. Orice "om normal" atunci cand face un rau
simte o mustrare din partea constiintei. El poate s-o ignore, s-o acopere cu
scuze si justificari sau sa asculte de ea.

"Oare sunt mai multe voci, si doar una este a lui Dumnezeu?"
Da, in om mai exista o voce care vine din ego-ul omului, un fals sine, crescut
dintr-o samanta pusa de cel rau atunci cand cu caderea protoparintilor. Acest
egou se comporta cu sinele nostru precum Cain cu Abel, adica va cauta sa-l
reduca la tacere si sa dicteze doar el.

"Cum sa facem sa le deosebim ca sa nu mai calcam in strachini?"
Trebuie sa-ti eliberezi adevaratul sine din captivitatea ego-ului, in limbaj crestin
se cheama lepadare de sine, dar de fapt e lepadare de egou. Cel care se leapada
e egoul, sinele sau chipul fiind vesnic, nu poate fi nimicit. Egoul poate fi nimicit,
dar e foarte viclean si poate simula foarte bine ca el e sinele si te pacaleste.

Melissa 29.01.2011 00:04:14

In loc de noapte buna,

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329491)
Oricum, cred ca este mai putin important sa mergem cu ratiunea prea departe in directia de analiza a sufletului si spiritului, deoarece ne pierdem in prea multe ipoteze care nu pot fi verificate direct experimental. Eu personal, ma voi mentine rezervat de a continua in sensul asta. Revin la a medita asupra lucrurilor simple care sunt la indemana si se pot verifica direct in practica.

Incepusem sa observ multe lucruri mergand din aproape in aproape. Acum cand sar direct la conceptele astea destul de complicate si mult prea indepartate de experimentarea directa, simt ca ma prostesc, nu am clar ansamblul, nu e bine asa, e prea departe. Deci ma retrag, revin sa meditez asupra altori lucruri mai simple, precum "de ce cerul e albastru" si "de ce zboara randunica" :))

Noapte buna, de data asta am iesit de tot pe seara asta.

Sa recapitulam ce ai invatat azi si nu exista dubii ::5:
- duhul personal nu este tot una cu Duhul Sfant! ( si ne-am si lamurit de ce!):10:

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 00:15:47

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de MariS_ (Post 329493)
Ati adancit bine problema. Intr-adevar "constienta de sine" defineste poate cel
mai bine notiunea de duh al omului. Tot prin constienta de sine ne putem relationa
cu celalalt sau cu Dumnezeu. Deci duhul este partea cea mai inalta a sufletului,
prin care noi putem iesi din noi insine si sa relationam cu altii sau cu Dumnezeu.
Dar sinele nostru cine este? Adevaratul nostru sine este chipul lui Dumnezeu din
noi, chip inegrit de pacatele noastre. Constienta de sine nu este totuna cu constiinta.
Ea este si ochiul prin care Dumnezeu vede in adancul sufletului nostru. Numai cel
care acopera acest organ cu "noroi si tina", numai acela nu mai aude glasul lui
Dumnezeu in el. Starea de contemplatie ne dezvaluie adevaratul nostru sine si
legatura lui cu Cel al carui chip este.

Cred ca ar trebui sa studiezi felul in care cunoaste Dumnezeu lucrurile.Dumnezeu nu poate sa foloseasca "medii" pentru a cunoaste,cum ar fi in cazul acesta constiinta.
Dumnezeu cunoaste in doua feluri. Are :1.CUNOASTERE DE VIZIUNE,prin care vede tot (prezent,trecut,viitor) printr-o singura "privire". Si 2.CUNOASTERE DE SIMPLA INTELIGENTA,adica cunoaste tot ce este posibil sa creeze,desi nu le va crea,deci cunoaste tot ce in esenta nu prezinta contradictie.

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 00:28:02

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329485)
Cred ca este o explicatie putin mai profunda decat punctul de intelegere la care ne gasim. Totusi, se intelege ca sufletul este raspunzator de constiinta de sine, precum si de liberul arbitru (ratiunea). Deci intelegem de aici ca nu spiritul, ci sufletul este raspunzator de ratiune. Si totusi, spiritul omului este inteligent. Deci probabil ne scapa o legatura.

In legatura cu spiritul (duhul), este greu de inteles, deoarece "totul este spirit". Chiar si o carte are spiritul ei. Si continutul cartii are spiritul ei. Sufletul are spiritul lui. Omul are spiritul lui (inteligent). Si tot asa... Deci cum ar putea cineva sa inteleaga altfel spiritul (duhul) decat ca pe o structura informationala? (poate ati observat ca spiritismul demonstreaza clar ca are loc un schimb de informatii intre om si spiritul(duhul) cu care comunica). La fel demonstreaza alte evenimente considerate supranaturale din punctul nostru de vedere ca se poate intra in contact chiar cu spiritul unui personaj dintr-o carte. Il intrebi si iti raspunde in limitele in care l-a personalizat autorul cartii. Deci evident, spiritul este cel putin o structura informationala.

Ai dreptate, ratiunea nu poate fi spiritul si nici o capacitate a sa, deoarece cum ai putea trai cu sufletul viata vesnica daca ai fi irational?... ca o leguma fara liber arbitru? deci nu se poate.

Este evident ca vointa vine din suflet, precum si afectiunea.

Evident ca sufletul nu este ratiunea, ci ratiunea este o caracteristica (putere) a sufletului, deoarece tot sufletului ii putem atribui si constiinta de sine (viata), care nu are nici o legatura cu ratiunea. Se poate exista si fara a rationa. Deci neaparat sufletul trebuie sa fie undeva in spate, coordonatorul ratiunii. E logic.

Deci, din ceea ce inteleg(em) pana aici, spiritul omului este structura informationala pe care sufletul o structureaza inteligent in timpul vietii prin ratiune. (ratiunea fiind caracteristca (putere) a sufletului).

Ai mare grija cu afirmetia "totul este spirit".Este PANPSIHISM,si poti cadea in PANTEISM,eroare in care a cazut Hegel.
Spirit este doar sufletul rational.Nu plantele,nu animalele.Ele au SUFLET in sensul de principiu VITAL.SPIRITUL in schimb este principiu VITAL si RATIONAL.Are doua facultati:INTELIGENTA si VOINTA.
Ai dreptate,LIBERUL ARBITRU este una dintre cele mai bune metode de demonstrare a spiritului,dar in sens strict,LIBERUL ARBITRU TINE DE VOINTA,nu de INTELIGENTA.
Si exista si alte argumente a demonstrarii spiritului.
Eu iti propun lectura lui Toma d'Aquino. Are o antropologie filosofica extrem de rationala si de conforma cu noile descoperiri ale stiintei si ale psihologiei.

Melissa 29.01.2011 00:43:56

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329514)
Ai mare grija cu afirmetia "totul este spirit".Este PANPSIHISM,si poti cadea in PANTEISM,eroare in care a cazut Hegel.
Spirit este doar sufletul rational.Nu plantele,nu animalele.Ele au SUFLET in sensul de principiu VITAL.SPIRITUL in schimb este principiu VITAL si RATIONAL.Are doua facultati:INTELIGENTA si VOINTA.
Ai dreptate,LIBERUL ARBITRU este una dintre cele mai bune metode de demonstrare a spiritului,dar in sens strict,LIBERUL ARBITRU TINE DE VOINTA,nu de INTELIGENTA.
Si exista si alte argumente a demonstrarii spiritului.
Eu iti propun lectura lui Toma d'Aquino. Are o antropologie filosofica extrem de rationala si de conforma cu noile descoperiri ale stiintei si ale psihologiei.

No acum e randul tau sa spui diferenta intre spirit/duh si suflet!! Sunt de acord cand spui ca e gresita afirmatia"totul e spirit";cand spui ca liberul arbitru tine de vointa nu de inteligenta,nu sunt de acord pentru ca inteligenta in cazul asta ajuta vointa (adica cu cat esti mai inteligent ,faci alegeri mai bune),deci tine de amble ;cand afirmi ca "spirit este doar sufletul rational"(adica o parte din suflet), acest "doar" inseamna ca sufletul este mult mai mult decat spiritul.Desi pana la urma, cu cine comunicam pe verticala (cu Dumnezeu),cu sufletul sau cu spiritul?
Probabil ca totusi sufletul e duhul din noi ( se zice si cand mori : si-a dat duhul-adica a iesit sufletul din el) si spiritul e constiinta superioara, ceea ce se trezeste in noi si tinde sa intre in comuniune cu divinul.
PS- oricum,mi s-a facut parul cret de la atatea variante( si nu sunt cu degetele in priza):-)

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 00:45:16

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 329477)
Atunci CINE face rau, sau CE face rau?

In primul rand ce este raul? pai,ia sa vedem:daca BINELE in sens existential se identifica cu FIINTA,atunci raul fiind privare de BINE este privare(lipsa) de fiinta,un accident(in sens metafisic).Iar daca Dumnezeu este insasi PURA-FIINTA,nu poate sa aiba in acelasi timp lipsa de fiinta,fiindca ar fi contradictoriu.Deci nu poate sa fie autorul raului.
Putem identificadoua tipuri de rau :fizic si moral.
RAUL FISIC. In sens strict nu este "rau".Sunt hazardele naturale care proced din faptul ca lumea creata este contingenta si limitata.Ori Dumnezeu nu ar fi putut crea ceva ILIMITAT precum este EL,fiindca ar insemna sa creeze un alt Dumnezeu,fapt IMPOSIBIL,fiindca insasi notiunea de DUMNEZEU-CREAT este CONTRADICTORIE. Deci Dumnezeu nu este Cauza acestui tip de rau.Il doreste in schimb in mod indirect in masura in care duce catre un Bine.Ca intepatura seringii de anestezie, care este o durere mica pentru un bine major.
RAUL MORAL. Acesta este practic "raul".Ma refer la Pacat.Procede din libertatea de alegere a fiintelor spirituale:ingerii si oamenii. Deci Dumnezeu nu-l cauzeaza, si spre deosebire de raul fisic, nici nu-l doreste,ci doar il TOLEREAZA in virtutea unui Bine Major,care este in cazul acesta LIBERTATEA fiintelor spirituale.

Melissa 29.01.2011 00:49:20

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329518)
LIBERTATEA fiintelor spirituale.

Ce inseamna libertatea fiintelor spirituale? Care fiinte? In ce consta libertatea?

Pippo_ 29.01.2011 00:49:53

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329514)

Multumesc. Deja am procurat o carte (Toma DAquino - Intrebari disputate despre suflet). Ma abtin sa comentez, deoarece suntem pe teren mult prea minat pentru mine (prea multe confuzii) si daca nu-mi limpezesc putin mintea intai in legatura cu subiectele astea, creez mai multa confuzie in jur.

------------------------------

Nu este gresita afirmatia "TOTUL ESTE SPIRIT", deoarece este spusa de cineva care nu vorbea daca nu cunoastea din experienta directa si daca nu era sigur ca ceea ce spune nu este interpretabil.

Melissa 29.01.2011 00:53:33

Citat:

În prealabil postat de Pippo_ (Post 329521)
Multumesc. Deja am procurat o carte (Toma DAquino - Intrebari disputate despre suflet). Ma abtin sa comentez, deoarece suntem pe teren mult prea minat pentru mine (prea multe confuzii) si daca nu-mi limpezesc putin mintea intai in legatura cu subiectele astea, creez mai multa confuzie in jur.

------------------------------

Nu este gresita afirmatia "TOTUL ESTE SPIRIT", deoarece este spusa de cineva care nu vorbea daca nu cunoastea din experienta directa si daca nu era sigur ca ceea ce spune nu este interpretabil.

Pai atunci suna mai bine daca spunem "totul este energie"..pentru ca in experienta directa intra in contact cu energia,nu cu spiritul..
PS-oricum te rog sa spui si pe forum ce concluzii mai tragi din carte.Raman la parerea mea cu termenii.Chiar daca ideile sunt bune,directia e buna, nedenumirea corecta creaza confuzie.( ca si chestia cu duh/Duh Sfant)

Fr.Guillaume de Ruszka 29.01.2011 00:56:08

Ratiune si Credinta

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329516)
No acum e randul tau sa spui diferenta intre spirit/duh si suflet!! Sunt de acord cand spui ca e gresita afirmatia"totul e spirit";cand spui ca liberul arbitru tine de vointa nu de inteligenta,nu sunt de acord pentru ca inteligenta in cazul asta ajuta vointa (adica cu cat esti mai inteligent ,faci alegeri mai bune),deci tine de amble ;cand afirmi ca "spirit este doar sufletul rational"(adica o parte din suflet), acest "doar" inseamna ca sufletul este mult mai mult decat spiritul.Desi pana la urma, cu cine comunicam pe verticala (cu Dumnezeu),cu sufletul sau cu spiritul?
Probabil ca totusi sufletul e duhul din noi ( se zice si cand mori : si-a dat duhul-adica a iesit sufletul din el) si spiritul e constiinta superioara, ceea ce se trezeste in noi si tinde sa intre in comuniune cu divinul.
PS- oricum,mi s-a facut parul cret de la atatea variante( si nu sunt cu degetele in priza):-)

Eu ceea ce iti spun,o spun ca urmarea unor studii pe care le am facut de antropologie filosofica dupa Toma d'Aquino.
In primul rand ,de acord Inteligenta influenteaza Liberul Aribitru, dar nu le "amesteca".
Sa vedem: Obiectul Inteligentei este ADEVARUL.Obiectul Vointei este BINELE.O.K. Cum se relationeaza? Sa vedem:1. Tu tinzi spre FERICIRE,spre BINE.2.Stabilesti prin INTELIGENTA,prin RATIUNE unde vrei sa ajungi.3.Si intervine VOINTA care alege calea spre destinatie prin LIBERUL ARBITRU.

Pippo_ 29.01.2011 01:01:22

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 329523)
Pai atunci suna mai bine daca spunem "totul este energie"..pentru ca in experienta directa intra in contact cu energia,nu cu spiritul..
PS-oricum te rog sa spui si pe forum ce concluzii mai tragi din carte.Raman la parerea mea cu termenii.Chiar daca ideile sunt bune,directia e buna, nedenumirea corecta creaza confuzie.( ca si chestia cu duh/Duh Sfant)

Omul asta era Iluminat cu I mare. Deci iti dai seama ca nu vorbim de energii inchipuite, ci de spirit (duh) pe care evident il percepea prin experienta directa cat timp era Iluminat cu I mare. :)

Melissa 29.01.2011 01:05:52

Citat:

În prealabil postat de Fr.Guillaume de Ruszka (Post 329525)
Eu ceea ce iti spun,o spun ca urmarea unor studii pe care le am facut de antropologie filosofica dupa Toma d'Aquino.
In primul rand ,de acord Inteligenta influenteaza Liberul Aribitru, dar nu le "amesteca".
Sa vedem: Obiectul Inteligentei este ADEVARUL.Obiectul Vointei este BINELE.O.K. Cum se relationeaza? Sa vedem:1. Tu tinzi spre FERICIRE,spre BINE.2.Stabilesti prin INTELIGENTA,prin RATIUNE unde vrei sa ajungi.3.Si intervine VOINTA care alege calea spre destinatie prin LIBERUL ARBITRU.

Mai simplu, sa nu fie dubii in interpretare:
- am o gramada de bani si vreau sa plec in concediu .Aleg sa merg pe litoral.Fara inteligenta,aleg litoralul romanesc.(liber arbitru )Daca intervine inteligenta,aleg Insulele Mauritius.(liber arbitru in care a intervenit inteligenta,pe langa vointa)
Deci, dupa logica mea,inteligenta ajuta/sprijina vointa si deci,liberul arbitru.Altfel spus, faci alegeri mai bune,daca esti mai inteligent.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:08:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.