Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Noaptea nuntii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11634)

ovidiu b. 28.07.2011 09:34:32

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 382777)
Sinistru cata influenta are acest parinte Boca in privinta unei "evlavii" extremiste... desigur, a avut si parti bune, precum felul in care il privea pe Sfantul Francisc de Assisi, zugravindu-l in biserica, ca pe un sfant ce este. In BC canonizarea NU este o joaca de-a populara prost inteleasa si mai ales prost aplicata... Sorry de off-topic.

Sinistru? "Evlavie" extremista? As vrea sa-mi faci cunoscute partile rele ale acestui parinte Boca? Cat despre canonizare....el este un Sfant (cel putin in sufletul meu)...chiar daca nu este inca canonizat de BC.

korinna 29.07.2011 19:05:29

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 382766)
Sa nu uitam, totusi, un lucru esential: spre deosebire de altii care isi planifica / imagineaza si de altii care citeaza din duhovnici, dupa cum mentioneaza pe alt topic, Sophia a indeplinit ceva, a reusit sa isi pastreze fecioria pana la casatorie, care a avut loc la o varsta inaintata, dupa cum a marturisit candva pe un alt topic. Mie mi se pare un lucru de lauda acesta si un model de urmat, ca in cuvinte si sfaturi cu totii suntem maestri.

Nu ma intelegeti gresit, sunt bune sfaturile duhovnicilor, sunt bune intentiile, dar mai trebuie sa ajungem sa le mai si implinim, ca, altfel, nu ne folosesc nici noua, nici altora...

Chiar daca in cazul meu vorbeste gura pacatosului, Adevarul nu vreau sa-l ascund, chiar daca nu-L implinesc... Domnul lucreaza acolo unde samanta incolteste, dar trebuie sa afle Adevarul mai intai, chiar si din gura unui pacatos si neimplinitor (daca cineva care aude din gura mea pacatoasa implineste, ma ajuta si pe mine pacatoasa sa ma ridic apoi) ... chiar citeam undeva ca rau si urat este a vorbi fara a implini (cazul meu) insa e bine sa vorbesti si sa spui Adevarul chiar si in situatia asta.

Pai pastrezi curatia pana la nunta dar si dupa exista randuiala, exista infranare, asa ar trebui cel putin, macar miercuri si vineri, duminica, sarbatorile mari, despre asta vorbesc eu aici.

coralina 29.07.2011 19:41:25

Eu cred ca fiecare trebuie sa procedeze asa cum il sfatuieste duhovnicul.
Iar daca sotii nu ajung la un "acord" in privinta (frecventei) exprimarii fizice a dragostei, atunci primeaza sfatul Apostolului Pavel, asa cum foarte bine a evidentiat Mihnea Dragomir.

N.Priceputu 29.07.2011 20:53:40

Trebuie procedat cu discernământ în această problemă și nu trebuie trăită căsătoria precum călugăria.

Iată, în legătură cu sexualitatea în familie, o părere la care subscriu, deși e a unui călugăr (Teofil Părăian): Despre căsătorie și călugărie

ioanna 29.07.2011 21:32:13

Poate deviez de la topic , insa m-am minunat de unele postari. Ce intelegeti voi prin desfrau in casniciei? Cineva spunea ca „ nu e voie sa-mi placa prea tare”(probabil nici lui). Chiar daca scopul relatiilor intime e procreera, aceasta ramane o manifestare de iubire autentica, te daruiesti din dragoste, sincer, sotii isi ofera bucurie reciproca, exprimandu-si sentimentele unul fata de celalalt. ( Apostolul Pavel chiar sublinia necesitatea satisfacerii nevoilor fizice si emotionale) Eu prin „desfrau” inteleg o patima patologica, o dorinta cronica de sex , barbatul (sau femeia) fiind atat de obsedat de sex incat devine o povara pentru partener, deci manifesta sindrom de nimfomanie (femeia) sau satiriazis (barbatul), un „rau diabolic”, o degenerare ce produce un dezechilibru in relatie. Intimitatea unui cuplu nu se rezuma doar la contact fizic,ci si la deschidere si o buna comunicare verbala, deci daca acestea trei sunt intr-o proportie echilibrata, sotii vor avea o casnicie reusita. Abstinenta indelungata si reducerea contactului fizic la o formalitate ("nu trebuie sa-mi placa"), cu greu mentin acea satisfactie si liniste emotionala, din contra, pot provoca frustrare, neliniste interioara, se pierde armonia in cuplu. In fine, fiecare face in functie de ce-i dicteaza propria constiinta, insa nu inteleg de ce unii condamna o relatie normala, ridicand insa la rang de mare virtute frigiditatea, o reminescenta a gandirii medievale. (cel putin asa se deduce)

Azzuurra 29.07.2011 21:50:03

Citat:

În prealabil postat de korinna (Post 383710)
Chiar daca in cazul meu vorbeste gura pacatosului, Adevarul nu vreau sa-l ascund, chiar daca nu-L implinesc... Domnul lucreaza acolo unde samanta incolteste, dar trebuie sa afle Adevarul mai intai, chiar si din gura unui pacatos si neimplinitor (daca cineva care aude din gura mea pacatoasa implineste, ma ajuta si pe mine pacatoasa sa ma ridic apoi) ... chiar citeam undeva ca rau si urat este a vorbi fara a implini (cazul meu) insa e bine sa vorbesti si sa spui Adevarul chiar si in situatia asta.

Pai pastrezi curatia pana la nunta dar si dupa exista randuiala, exista infranare, asa ar trebui cel putin, macar miercuri si vineri, duminica, sarbatorile mari, despre asta vorbesc eu aici.

De acord. :)

sophia 30.07.2011 14:42:51

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 383757)
Poate deviez de la topic , insa m-am minunat de unele postari. Ce intelegeti voi prin desfrau in casniciei? Cineva spunea ca „ nu e voie sa-mi placa prea tare”(probabil nici lui). Chiar daca scopul relatiilor intime e procreera, aceasta ramane o manifestare de iubire autentica, te daruiesti din dragoste, sincer, sotii isi ofera bucurie reciproca, exprimandu-si sentimentele unul fata de celalalt. ( Apostolul Pavel chiar sublinia necesitatea satisfacerii nevoilor fizice si emotionale) Eu prin „desfrau” inteleg o patima patologica, o dorinta cronica de sex , barbatul (sau femeia) fiind atat de obsedat de sex incat devine o povara pentru partener, deci manifesta sindrom de nimfomanie (femeia) sau satiriazis (barbatul), un „rau diabolic”, o degenerare ce produce un dezechilibru in relatie. Intimitatea unui cuplu nu se rezuma doar la contact fizic,ci si la deschidere si o buna comunicare verbala, deci daca acestea trei sunt intr-o proportie echilibrata, sotii vor avea o casnicie reusita. Abstinenta indelungata si reducerea contactului fizic la o formalitate ("nu trebuie sa-mi placa"), cu greu mentin acea satisfactie si liniste emotionala, din contra, pot provoca frustrare, neliniste interioara, se pierde armonia in cuplu. In fine, fiecare face in functie de ce-i dicteaza propria constiinta, insa nu inteleg de ce unii condamna o relatie normala, ridicand insa la rang de mare virtute frigiditatea, o reminescenta a gandirii medievale. (cel putin asa se deduce)

Subscriu si intreb si eu la fel.

sophia 30.07.2011 14:53:14

Citat:

1. Adevarul nu este nici la tine, nici la mine, nici la atlcineva. Este numai la Dumnezeu.

2. Randuiala de la Dumnezeu nu cere infranare si abstinenta, ci cere doar normalitate.

Si intreb din nou: este vorba de anumite zile, sau de numarul lor?
In ce consta desfranarea: ca se intampla intr-o anume zi, ca avem relatii in general, sau ca se inatmpla mai mult de 1 data in luna/saptamana.

As vrea sa explice cineva.

Da, par. Teofil Paraianu imi place. Este impreuna cu par. Galeriu intr-adevar om al lui Dumnezeu.
Monahii extremi nu-mi plac. Chiar este extrem ceea ce cer unii. Nici Dumnezeu nu cere atat.

coralina 30.07.2011 18:51:34

Cuvinte extraordinare ale parintelui Nicolae Steinhardt despre dreapta socoteala: http://www.razbointrucuvant.ro/2011/...te/#more-30701

ai2 03.08.2011 11:18:20

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 383916)
1. Adevarul nu este nici la tine, nici la mine, nici la atlcineva. Este numai la Dumnezeu.

Pai si de ce nu ni-l zice si noua sa nu gresim din nestiinta?
Citat:

2. Randuiala de la Dumnezeu nu cere infranare si abstinenta, ci cere doar normalitate.
Lasa-ma sa ghicesc! Normalitate este fix exact identic cum crezi tu!
Citat:

Da, par. Teofil Paraianu imi place. Este impreuna cu par. Galeriu intr-adevar om al lui Dumnezeu.
Monahii extremi nu-mi plac. Chiar este extrem ceea ce cer unii. Nici Dumnezeu nu cere atat.
Indraznesti sa nu placi niste preoti care sunt trimisi de D-zeu??? Nici in iad nu o sa scapam de voi? Si mai esti si femeie pe deasupra! Groaznic!

onyx235 03.08.2011 13:29:22

Multa spalare de creiere pe aici...

Theodor_de_Mopsuestia 03.08.2011 19:11:46

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 382814)
Sinistru? "Evlavie" extremista? As vrea sa-mi faci cunoscute partile rele ale acestui parinte Boca? Cat despre canonizare....el este un Sfant (cel putin in sufletul meu)...chiar daca nu este inca canonizat de BC.

Domnul Ovidiu, v-a raspuns pentru mine, admirabil de clar, d-l Priceputu. ORICE EXTREMA E DE LA CELALALT. Slava Maicii Domnului ca un asa popa fanatic si autoinchipuit medic nu a fost si nu va fi canonizat...

Azzuurra 03.08.2011 22:58:41

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 385619)
Domnul Ovidiu, v-a raspuns pentru mine, admirabil de clar, d-l Priceputu. ORICE EXTREMA E DE LA CELALALT. Slava Maicii Domnului ca un asa popa fanatic si autoinchipuit medic nu a fost si nu va fi canonizat...

Personal, am alta parere despre Parintele Arsenie. N-are rost sa-l apar. :)

Doar atat voi spune : nu oricine are darul inainte-vederii.

Sper sa nu va suparati, dar daca veti afla, la un moment dat, ca de fapt a fost Sfant? :) Oricum ar fi, toti putem gresi.

glykys 03.08.2011 23:21:08

Citat:

Sa ne intelegem, si mie mi se intampla acelasi lucru, sa vorbesc de multe ori despre cele ce nu le implinesc, dar ideea e in felul urmator:

"- Eu vorbesc ca un om din lume și vă spun că noi suntem educați să învățăm pe alții, indiferent că noi facem sau nu facem ceea ce învățăm. Dar aici există o primejdie, pentru că a învăța pe alții ceea ce tu însuți n‑ai făcut poate avea două urmări: o dată că nu înveți bine – pentru că nu cunoști problemele pe care le ridică aplicarea în practică a ceea ce transmiți – iar a doua că, în general, dacă faci anumite lucruri bune, este mai bine să nu vorbești despre ele."
http://adorcristy.wordpress.com/2011...-iii%E2%80%A6/

Sunt pentru echilibru, nu pentru judecarea unora si a altora ca de ce nu tin curatia. Acum, si eu personal sunt, in teorie, pentru pastrarea curatiei si dupa nunta, dar in practica nu stiu cum va fi, nu stiu ce va gandi viitorul sot, nu stiu daca ne vom putea infrana, sunt foarte multe lucruri la mijloc si prefer sa nu imi imaginez de acum ce si cum, pentru ca din alte experiente decat cele vizate stiu ca socoteala de acasa nu e precum cea din targ si pentru ca nu e bine sa iti imaginezi anumite lucruri, ca sa nu zic mai multe, despre cum va fi sau cum nu va fi in noaptea nuntii. Una e sa te infranezi de la mancare, spre exemplu, - ca daca nu te ajuta Dumnezeu, pur si simplu nu reusesti, alta de la ceva care nu te implica numai pe tine. Poti sa il fi citit din scoarta in scoarta pe parintele Boca, dar daca te increzi numai in vointa ta sau a prietenului / sotului de infranare, de pastrare a fecioriei, nu ai facut absolut nimic, caci ispitele sunt teribile si tot Domnul iti da putere si gand sa te infranezi- si spun asta ca persoana care a trecut candva printr-o ispita de acest gen. In momentul ala, uiti tot tot ce ai invatat si ai citit si numai Dumnezeu iti e salvarea.

P.S. Si eu consider ca parintele Boca este sfant, ca a fost inzestrat cu mari daruri de la Dumnezeu si ca nu a exagerat cu nimic, tocmai pentru ca a avut o asemenea pozitie privilegiata.

stefan florin 04.08.2011 11:23:41

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 383757)

de acord cu tine!

ioan_strainul 04.08.2011 15:03:14

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 316713)
Se poate să se facă înainte. Nouă nu ne-a spus nimeni să ne spovedim și să ne împărtășim înainte și nu am sesizat nici în alte cazuri când are loc aceasta. Ceea ce am văzut eu erau cupluri care merg întâi la primărie, pe urmă la biserică și pe urmă la chef. Între biserică și chef mai mergeu, pe vremuri, la fotograf.

În Biserica Catolică, mirii se împărtășesc din Sf Potir chiar în timpul administrării Tainei Căsătoriei. Este unul din cazurile în care se face împărtășire cu ambele specii. Și în nici un caz nu există vreun canon să îi oprească de la actul matrimonial din noaptea nunții.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++

Astai si parerea Mea ca nu exista nimic care sa opreasca Impreunarea celor doi.
Sune si Biblia ca ceia ce Dumnezeu a Impreunat omul sa nu desparta .

Acum din dorinta de a cunoaste te Intreb nu cu pacat sau cu alt fel de gnduri, la voi se Impartaseste cu Trupul si Singele Domnului sau numai cu acea particica mica care dupa mine se cheama azima ca eu asa am Inteles ca este dintrun aluat ne dospit. nu te supara pe mine te rog din adincul sufletului meu.
SLAVIT sa fie DOMNUL AMIN AMIN AMIN

Azzuurra 04.08.2011 21:53:04

Citat:

În prealabil postat de ioan_strainul (Post 385956)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++

Astai si parerea Mea ca nu exista nimic care sa opreasca Impreunarea celor doi.
Sune si Biblia ca ceia ce Dumnezeu a Impreunat omul sa nu desparta .

Acum din dorinta de a cunoaste te Intreb nu cu pacat sau cu alt fel de gnduri, la voi se Impartaseste cu Trupul si Singele Domnului sau numai cu acea particica mica care dupa mine se cheama azima ca eu asa am Inteles ca este dintrun aluat ne dospit. nu te supara pe mine te rog din adincul sufletului meu.
SLAVIT sa fie DOMNUL AMIN AMIN AMIN

Am incercat sa arat de ce nu este voi mai sus. ........ Au incercat si altii...

Daca ai primit Sangele si Trupul Lui Iisus Hristos, care sunt Sfinte, nu poti avea relatii intime. Mai ales ca sunt si Taina Cununiei si Taina Sfintei Impartasanii in aceasi zi.

"Sune si Biblia ca ceia ce Dumnezeu a Impreunat omul sa nu desparta ." In niciun caz nu se referea la subiectul de mai sus.

Mihnea Dragomir 04.08.2011 22:11:52

Citat:

În prealabil postat de Azzuurra (Post 386162)
Daca ai primit Sangele si Trupul Lui Iisus Hristos, care sunt Sfinte, nu poti avea relatii intime.

La câte nunți ortodoxe am fost. Clar, mai mult de 10. Poate chiar 100. Nu am văzut NICIODATĂ mirii împărtășindu-se. Ceea ce li se oferă mirilor este un fel de simulare a împărtășaniei, folosindu-se de obicei un pișcot care se înmoaie în vin. Azime în niciun caz. În loc de pișcot, se poate da cozonac sau chec.

La nunta mea, făcută la Sf Silvestru, ne-au dat soției și mie pișcot, ca de obicei. Am și poză în care se vede clar că e pișcot și nu specie consacrată. Aceasta nu este împărtășanie.

maria32 04.08.2011 23:05:36

mirii care au primit dezlegare la sfanta impartasanie de la duhovnic si care participa inainte de cununie la sfanta liturghie se impartasesc. e adevarat ca, din ce in ce mai rar se practica taina cununiei imediat dupa Sfanta Liturghie.

Mihnea Dragomir 04.08.2011 23:32:41

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 386198)
mirii care au primit dezlegare la sfanta impartasanie de la duhovnic si care participa inainte de cununie la sfanta liturghie se impartasesc. e adevarat ca, din ce in ce mai rar se practica taina cununiei imediat dupa Sfanta Liturghie.

Când se împărtășesc ? Sâmbăta ? Că cele mai multe nunți au loc sâmbăta, nu Duminica. Eu zic să vorbim pe concret, bazându-ne pe realitatea de pe teren și nu pe cărți. Să înțeleg că viitorii nași ai dv s-au împărtășit la nuntă ? Ori au fost la Sf Liturghie dinainte de nuntă și s-au împărtășit ? Nu cumva au primit și ei pișcoturi trecute prin vin bisericesc ?

Azzuurra 04.08.2011 23:47:26

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 386207)
Când se împărtășesc ? Sâmbăta ? Că cele mai multe nunți au loc sâmbăta, nu Duminica. Eu zic să vorbim pe concret, bazându-ne pe realitatea de pe teren și nu pe cărți. Să înțeleg că viitorii nași ai dv s-au împărtășit la nuntă ? Ori au fost la Sf Liturghie dinainte de nuntă și s-au împărtășit ? Nu cumva au primit și ei pișcoturi trecute prin vin bisericesc ?

Pai in acest caz concret, mirii vor sa se Impartaseasca si sa se Cunune in aceeasi zi. Adica vor participa la Sfanta Liturghie si vor avea Cununia dupa, cum se face in mod traditional crestin.

Si ca sa te impartasesti trebuie sa-ti dea voie Duhovnicul. Sau daca nu ti s-a dat voie, stai la Liturghie si nu primesti Impartasania si te cununi dupa.

Si am participat la asemenea nunti si a fost frumos. Si sunt cazuri in care lucrurile stau altfel, dar nu despre asta vorbim aici. :)

glykys 05.08.2011 00:24:16

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 386198)

Asta inseamna ca mirii nu mai pupa pe nimeni in ziua respectiva, pana seara, nici pe proaspatul sot / proaspata sotie, nici pe nuntasi... - a propos de petrecerea de nunta...

Si eu stiu un cuplu care dorea sa se casatoreasca in cadrul Sfintei Liturghii, dar nu am mai ajuns la nunta lor, sper sa fi reusit.

sophia 05.08.2011 12:24:32

Eu sunt de acord cu dorinta de a avea o nunta cu adevarat crestina, dar imi pun unele intrebari legate de realizarea ei astazi si mai ales la oras, ca sa nu mai vorbim de o nunta in diaspora.

1. Ca sa poti participa inainte la Sf.Liturghie si sa te impartasesti, trebuie sa fie nunta in zi liturgica si sa fii devreme de dimineata la biserica.
a. Si atunci ma intreb cum faci cu aranjatul (mireasa are o multime de pregatiri de facut dimineata).
b. Cum faci cu mancatul? Stai o zi intreaga fara pic de apa si mancare, pana cand ajungi la restaurant. In zi de emotii si daca este si vreme calda, pica mireasa (si chiar si mirele) literalmente in biserica.
c. Stau mirii, nasii, invitatii toti de dimineata la Sf. Liturghie? Adica inseamna: 3-4 ore minimum de stat in biserica in tinuta (cu cravate, voaluri, alte harnasamente, incaltari etc.), machiati, nemancati, nebauti (apa, suc, ceai, etc. ca nici asta nu ai la biserica), transpira, emotii, etc.

2. Cand are loc cununia civila?
Inainte vreme se facea sambata cununia la "sfat". Apoi dupa amiaza se facea la biserica si seara nunta.
Pe urma s-a mers: civila sambata, in biserica duminica.
Sunt oameni care fac nunta dupa luni sau ani dupa cununia civila.
Cei mai profund religiosi nu lasa distanta.
Se cununa la sfat, se duc acasa (fiecare la parintii lui) si apoi a doua zi cel tarziu se face nunta la biserica.
Si in mod normal dupa nunta de la biserica, ei sunt soti si in fata lui Dumnezeu si se duc impreuna la domiciliul conjugal.

Acum voi considerati ca nici atunci (dupa cununia in biserica) mirii nu sunt soti in fata lui Dumnezeu si trebuie sa se duca sa stea tot singuri.

Totusi explicati-mi si mie cum se planuieste o nunta in care sa fie : cununia civila, impartasit, Sf.Liturghie, cununie in biserica, petrecere etc.

Nu stiu cum este la tara. Stiu numai ca mireasa o data plecata de acasa, isi ia ziua buna de la mama, de la tata si nu se mai intoarce. Se duce la sotul ei acasa.

La tara sunt datini si obiceiuri, din care unele totusi isi au radacian tot in credinta (naframa, fata mare, nasii si etc.).

Si da, asa cum spunea si glykys - cand te-ai impartasit, in mod normal nu mai ai voie sa atingi pe nimeni (cu buzele).

Sigur, se spune de obicei ca nunta nu este un eveniment pentru miri, ci pentru ceilalti (familie, prieteni, invitati).

In conditiile descrise aici, nunta ajunge sa fie o spaima si un chin pentru miri.
Si ajung sa nici sa nu si-o mai doreasca. Si poate nici ceilalti (nasi, parinti), stiind ce ii asteapta.

Asa ca va rog sa-mi explicati si mie cum se planuieste nunta in viziunea voastra, (raspunzand la intrebarile mele) si cand anume se considera mirii casatoriti in fata lui Dumnezeu?

Mai am de raspuns la problema cu toaleta miresei (de ce nu si a mirelui si a nasilor) si petrecerea.

1. Cum ar trebui sa se imbrace/aranjeze acestia? Exista reguli scrise undeva in cartile bisericesti?
Exista scris undeva despre nunta si miri, in general? Cand, cum, etc.

2. La Caana Galileii a fost petrecere, s-a baut vin, s-a dansat. Si a fost si Iisus cu Maica sa acolo. Nunta este o bucurie, o descatusare (mirii sunt slobozi sa fie impreuna, fara pacat, sa se iubeasca, sa faca prunci).

Parerea mea acum este sa ramanem in anumite limite in toate: si tinuta, si organizare, si petrecere. Sa lasam mirilor si iubirii ce este a lor. Ei sunt ocrotiti de Dumnezeu. Insasi faptul ca au ajuns acolo, in fata Sa, in biserica, este tot cu Voia si ajutorul Sau.
Venim noi, oamenii, acum si despartim si ne facem mai mari ca El.

Pentru unii pare usor de spus totul. Dar pentru cei cuminti, care s-au pastrat amar de vreme curati si ei stiu ce viata duc, sa le mai pui bariere si legi inca si in ziua nuntii si dupa si toata viata ("vezi, sa nu te duci cu sotia/sotul ca este mare pacat si desfranare") este cumplit.

Casatoria este casatorie, nunta, nunta si manastirea manastire. Dumnezeu este peste tot si toate. Nu este adevarat ca unii sunt sfinti de-a pururi si ceilalti pacatosi de-a pururi, numai pentru modul de viata pe care si l-au ales.

Azzuurra 05.08.2011 12:42:29

Simplu:joi cununia civila. Dupa cununie se serveste la primarie suc, sampanie si fursecuri.

Duminica:dimineata devreme te duci la coafor, te imbraci vine mirele, ceri binecuvantare de la parinti, plecat la Biserica. La Biserica este invitata toata lumea, doar cine doreste participa, prezenta nu este obligatorie. In general, in afara de miri, ceilalti nu prea imbraca rochiile de la ptrecerea de mai tarziu, ci imbracat decent, "de ocazie" sau nu, dupa preferinte. Asa cum au rezistat si alte dati pentru Sfanta Impartasanie, rezista si acum N-am auzit de miri lesinati la o nunta crestina. Dupa Liturghie si Cununie se face masa saracilor, dupa preferinte, unii poate prefera sa n-o faca. De obicei in curtea sau la cantina Bisericii. Chiar daca nu se face, mireasa si mirele pot manca orice doresc. Nu te pupi cu ivitatatii, sau dormi dupa-amiaza. Nu enimic grav. :D

Si la nunta se recomanda muzica corala vocala.

Asa se cere. Dar in niciun caz Taina Cununiei nu inseamna desfrau in ziua in care te-ai cununat.

Nu vad de ce ar fi un chin???? Poate pentru cei ce vor altceva.

Si nu cred ca nunta e o descatusare. Nu te-ai casatorit ca sa ai cale libera la relatii intime, ci pentru a merge pe calea mantuirii impreuna, pentru a face copii si din iubire. Care nu inseamna gata, hai.....

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 386328)

Pentru unii pare usor de spus totul. Dar pentru cei cuminti, care s-au pastrat amar de vreme curati si ei stiu ce viata duc, sa le mai pui bariere si legi inca si in ziua nuntii si dupa si toata viata ("vezi, sa nu te duci cu sotia/sotul ca este mare pacat si desfranare") este cumplit.

Asa ceva n-am mai auzit pana acum. Pentru ei e foarte usor. Unul care n-a gustat se va abtine mult mai usor ca unul care a gustat. Ca doar visul lor nu era sa se pastrez pana la casatorie, si mor de pofta, si trebuie neaparat in noaptea nuntii.

Cum sa fie cumplit?

Adica daca eu stiam ca ma casatoresc si nu m-am mai casatorit, si in creierul meu a expirat data casatoriei, inseamna ca trebuie neaparat sa am relatii intime, ca na, creierul meu a fost setat? Sau cum?

P.S. Si nu critica nimeni pe nimeni, adica nu se face o evaluare a casniciilor sau fecioriilor altora sa vedem care e mai tare, ci pur si simplu, e vorba de a da sfaturi bune, crestine, unor credinciosi. Adica daca eu m-as fi culcat cu 10, tot as sfatui o fata sa fie feciorelnica in noaptea nuntii si sa-ti pastreze si zilele de dupa nunta. Nu, daca eu am facut asa, ii zic, e bine cu 10 pana la casatorie.

sophia 05.08.2011 13:24:35

1. Joi cununie civila?
Eu n-am mai auzit asa ceva. De cand ma stiu se face numai vineri sau sambata.
Adica la sfat or lucra, dar iei oamenii (colegi, prieteni etc.) deja de joi la nunta. Ei se mai duc poate si la serviciu.
Repet, depinde de conditii. In tara este altceva.
In alte parti te casatoresti cand poti. Te planifica cei de la sfat cand au loc.

2. Duminica dimineata la ora 9:00 incepe Sf. Liturghie. Cand te duci la coafor, cand te aranjezi? Deci te scoli la orele 5:00 dimineata?
Nu inteleg. Mirii stau in tinuta toata ziua, restul se mai duc acasa si se schimba? Asa ai spus? Pai cand se duc?
Intre biserica si nunta? Depinde, daca este spatiu.
Si mirii ce fac in timpul ala?
Eu am auzit si vazut sa li se faca rau la oameni in biserica (mai ales pe mine m-am vazut, si inca fara emotia nuntii).
3. Si daca invitatii vor sa te felicite, sa te pupe (parinti, frati surori, etc.). Nu se poate mai Azurra. Gandeste-te putin.

4. Azurra, eu nu te inteleg, pentru ca nu gandesc si simt ca tine. Iarta-ma. Pentru mine nunta este si descatusare si iubire. Adica te-ai pastrat pana atunci si de atunci incolo ai voie.
Am mai spus si o repete: asteapta sa vezi cum este sa fii indragostit si mai vorbim pe urma. Asteapta sa vezi ce inseamna dragoste adevarata, nu stat cu caietelul in mana: azi n-avem voie, azi doar te ating cu degetul, nu te pup ca este desfrau.

Si nu este asa, eu cred ca este exact invers: cei care s-au pastrat, aceia au probleme mai mari. Unul care a tot avut, nu-l mai intereseaza asa tare, este ceva cunoscut, trait. Ce farmec mai are?
Cei care s-au pastrat au nerabdarea sa fie in sfarsit impreuna, sa tina in brate omul iubit, fara teama de pacat si fara gura lumii.
In orice situatie unde esti impiedicat de la ceva, mai tare ai pofta si stai sa deschida poarta ca sa alergi sa capeti.

Ce n-ai, aia iti doresti mai mult!

Si daca ai relatii cu sotul/sotia nu te mai mantuiesti?

In general nu dau sfaturi. Nici n-am spus aici despre nunta mea sau a finilor mei, pentru ca nu sunt model. Au fost facute in situatii deosebite si cu banii numarati la sange.
Doresc tuturor sa faca mai frumos si mai bine ca noi.

Eu vorbesc intotdeauna despre casatorie ca fiind ceva frumos, curat, inclusiv relatiile dintre soti. Nu inseamna ca dupa nunta sa te duci la bordel. Ci doar sa te iubesti normal cu sotul/sotia.
La voi totul ajunge direct de la biserica la bordel. Zau nu este asa!

Exista o singura situatie in care dau sfat, dar din pacate nu se potriveste cu credinta. Este un sfat ce vine din experienta trista si pe care n-o doresc nimanui.
Este o problema pe care numai Dumnezeu stie s-o rezolve.
Ceea ce sfatuiesc eu:

1. Sa fie pregatitii, invatati mirii despre casnicie. Curatenia aia si nestiinta au si dezavantaje. La catolici se face pregatire la preot inainte de nunta, multe sedinte. Si este f.bine.
Bine ar fi sa faci pregatire si la medic, cu parintii (sau frati, surori daca ai). Are mare importanta.

2. Si eu mai zica sa discute cuplul dinainte totul, inclusiv probleme de sanatate si dorinta de copii si chiar sa se controleze la medic. Macar asta, pentru ca in rest se doreste fecioria. Dar nu stii ce te asteapta dupa, daca este totul in regula...
Sa nu ajunga la regrete mai tarziu pe motivul ca unul vrea copii si altul nu, sau unul nu poate avea copii si celalalt nu accepta alte cai de a avea copii, sau se desparte dupa aceea.
Surprize apar dupa casatorie, pana la moarte. Nu le stie nimeni dinainte.
Cu dragoste se rezolva multe. Dar unele lucruri le duci cu tine in suflet si in lacrimi pana mori.

Azzuurra 05.08.2011 13:41:44

Cununia civila se poate face si Sambata. Este chiar foarte bine. Numai ca mai nou, nu prea se da voie de la primarie, mai exact, e inchisa Primaria.

Da, te scoli la 6-7. Si dupa nunta si masa saracilor, invitatii se duc acasa sau unde vor si mirii la fel. Si seara se vine la petrecere. Sau se pot duce direct la petrecere, depinde cum si-au organizat nunta si la ce ora incepe.

Chiar am participat la astfel de nunta si a fost frumos. Si n-a comentat nimeni ca n-a pupat mireasa. Cred ca se poate atinge pe obraz sau sa nu te pupe ea, daca chiar vrei, dar nu s-a plans nimeni pentru lipsa de pupat. Nu asta era important. Pupai nasii.

Indragostita am fost. N-are rost sa intru in detalii. Si te poti indragosti de aproape oricine, dar trebuie sa te si potrivesti in idei, dorinte, credinta.

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 386341)
1.

2. Si eu mai zica sa discute cuplul dinainte totul, inclusiv probleme de sanatate si dorinta de copii si chiar sa se controleze la medic. Macar asta, pentru ca in rest se doreste fecioria. Dar nu stii ce te asteapta dupa, daca este totul in regula...
Sa nu ajunga la regrete mai tarziu pe motivul ca unul vrea copii si altul nu, sau unul nu poate avea copii si celalalt nu accepta alte cai de a avea copii, sau se desparte dupa aceea.
Surprize apar dupa casatorie, pana la moarte. Nu le stie nimeni dinainte.
Cu dragoste se rezolva multe. Dar unele lucruri le duci cu tine in suflet si in lacrimi pana mori.

De acord. Foarte important tot ce-ai spus mai sus.

Nu este fecioria totu', ci ceea ce vrei de la casnicie si de la cununie. Fecioria poate ajuta, sa zicem ca e ca o garantie, ca daca te-ai infranat pana acum, ai putea rezista si la altele.

Legat de copii, se pot si adopta, important sa-i doreasca amandoi.

AndruscaCIM 05.08.2011 13:49:44

Citat:

Cei mai profund religiosi nu lasa distanta.
Se cununa la sfat, se duc acasa (fiecare la parintii lui) si apoi a doua zi cel tarziu se face nunta la biserica.

Si in mod normal dupa nunta de la biserica, ei sunt soti si in fata lui Dumnezeu si se duc impreuna la domiciliul conjugal.

Sau se poate face cununie civila si Duminica...si programata chiar inaintea celei religioase, pentru a simplifica lucrurile.:1:

Logic...cum altfel!?

sophia 05.08.2011 13:56:31

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 386349)
Sau se poate face cununie civila si Duminica...si programata chiar inaintea celei religioase, pentru a simplifica lucrurile.:1:

Logic...cum altfel!?

Ca sa spun drept mie cea mai buna solutie mi se pare aici cea a catolicilor. Adica se face nunta numai la biserica, fara sfat. Actele de la biserica sunt duse automat la sfat si gata. Simplu, fara doua nunti, doua toalete si etc.

Doua nunti in aceeasi zi? Este f.f.greu pentru miri, mai ales pentru mireasa. Este obositor.
Desi inainte vreme se facea asa, dar...sambata. Si duminica puteai sa te odihnesti. Ca mirii au concediu, dar ceilalti se duc poate la serviciu a doua zi.

Si zau, pe cuvant, de spovedit si impartasit te poti si cu cateva zile (macar) inainte.

Extremele nu sunt bune si aici (pe acest fir) se dscuta de fapt despre o extrema.

AndruscaCIM 05.08.2011 14:07:59

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 386352)
Ca sa spun drept mie cea mai buna solutie mi se pare aici cea a catolicilor. Adica se face nunta numai la biserica, fara sfat. Actele de la biserica sunt duse automat la sfat si gata. Simplu, fara doua nunti, doua toalete si etc.

Doua nunti in aceeasi zi? Este f.f.greu pentru miri, mai ales pentru mireasa. Este obositor.
Desi inainte vreme se facea asa, dar...sambata. Si duminica puteai sa te odihnesti. Ca mirii au concediu, dar ceilalti se duc poate la serviciu a doua zi.

Si zau, pe cuvant, de spovedit si impartasit te poti si cu cateva zile (macar) inainte.

Extremele nu sunt bune si aici (pe acest fir) se dscuta de fapt despre o extrema.

Da, intr-adevar asa ar fi cel mai simplu...nu ar mai fi atata bataie de cap.

De ce ar fi greu pentru miri?! mie mi s-a parut cel mai simplu asa...la cununia civila am mers imbracata in rochia de mireasa...si la foarte mica distanta de primarie se afla biserica unde ne-am cununat, toate acestea avand loc dupa amiaza.

Ba mai mult, din cate stiam exista posibilitatea sa se oficieze cununia civila chiar in biserica...dar din pacate nu a fost posibil acest lucru, desi asa mi-as fi dorit.

Bine...eu vorbesc din experienta mea, restul faca dupa cum si-o doresc.

maria32 05.08.2011 15:34:48

Citat:

1. Ca sa poti participa inainte la Sf.Liturghie si sa te impartasesti, trebuie sa fie nunta in zi liturgica si sa fii devreme de dimineata la biserica.
a. Si atunci ma intreb cum faci cu aranjatul (mireasa are o multime de pregatiri de facut dimineata).

cred ca singura pregatire a miresei ar trebui sa fie sa se roage Domnului. Si nu sa stea 2 ore la coafor sau la machiaj. se poate aranja rapid cu un coc sau o coada impletita, se imbraca, daca i se pare ca e prea palida isi da cu putin rosu in obraji, dar atat. In general la biserica nu mergem fardate nu? in ziua nuntii de ce ar fi altfel?

Citat:

Stau mirii, nasii, invitatii toti de dimineata la Sf. Liturghie? Adica inseamna: 3-4 ore minimum de stat in biserica in tinuta (cu cravate, voaluri, alte harnasamente, incaltari etc.), machiati, nemancati, nebauti (apa, suc, ceai, etc. ca nici asta nu ai la biserica), transpira, emotii, etc.

nu trebuie sa vina la sfanta liturghie chiar toti invitatii ci doar cei care vor sa participe.

Citat:

eu o sa o fac vineri, inainte de cea religioasa cu o zi.

Citat:

Acum voi considerati ca nici atunci (dupa cununia in biserica) mirii nu sunt soti in fata lui Dumnezeu si trebuie sa se duca sa stea tot singuri.

ba se duc impreuna acasa, dupa ce au mancat, au dansat, s-au veselit, si daca s-au impartasit la nunta vor dormi impreuna dupa ce se vor ruga impreuna. Dupa 3 zile pot sa faca ce vor ei :)

si eu sunt de parere ca se pot saruta la nunta ca nu se ia Sfanta Impartasanie de pe buze. Si pe ceilalti invitati ii pot pupa.

Citat:

Si da, asa cum spunea si glykys - cand te-ai impartasit, in mod normal nu mai ai voie sa atingi pe nimeni (cu buzele).

nu sunt de acord cu asta la fel cum nu sunt de acord nici cu exagerarile gen nu ne mai spalam pe dinti dupa ce am luat Sfanta Impartasanie.

Citat:

In conditiile descrise aici, nunta ajunge sa fie o spaima si un chin pentru miri.
Si ajung sa nici sa nu si-o mai doreasca. Si poate nici ceilalti (nasi, parinti), stiind ce ii asteapta.

eu voi fi mireasa peste mai putin de 2 luni si abia astept ziua cununiei.
Nasii nostri se vor spovedi si impartasi (daca primesc dezlegare) in saptamana dinaintea nuntii.

Noi doi vom tine post cu 2 saptamani inainte si daca vom primi dezlegare ne vom impartasi in duminica cu o saptamana inainte de nunta. Vineri vom face cununia civila (si pentru ca e zi de post nu vom manca de dulce) si nu vom consuma alcool. Iar sambata la ceremonia religioasa vom avea parte doar de traditionalul piscot cu vin.

Citat:

Asa ca va rog sa-mi explicati si mie cum se planuieste nunta in viziunea voastra, (raspunzand la intrebarile mele) si cand anume se considera mirii casatoriti in fata lui Dumnezeu?

mirii sunt casatoriti in fata Lui Dumnezeu din momentul in care s-a terminat Taina Cununiei. Insa daca s-au impartasit atunci, nu cred ca le va fi greu sa se mai infraneze inca 3 zile.

Citat:

Mai am de raspuns la problema cu toaleta miresei (de ce nu si a mirelui si a nasilor) si petrecerea.

1. Cum ar trebui sa se imbrace/aranjeze acestia? Exista reguli scrise undeva in cartile bisericesti?
Exista scris undeva despre nunta si miri, in general? Cand, cum, etc.

exista regulile nescrise ale bunului simt. Si mai exista si cele ale traditiei bisericesti. Adica mireasa si celelalte femei participante la petrecere nu au voie sa aiba capul descoperit si nici fustele scurte.

maria32 05.08.2011 15:45:45

Citat:

1. Joi cununie civila?
Eu n-am mai auzit asa ceva. De cand ma stiu se face numai vineri sau sambata.
Adica la sfat or lucra, dar iei oamenii (colegi, prieteni etc.) deja de joi la nunta. Ei se mai duc poate si la serviciu.

pentru ce sa vina colegii si prietenii la cununia civila? aceea se poate face in ce zi vrei pentru ca oricum conteaza doar in acte, adevarata cununie este doar cea de la biserica. eu nici nu as face-o pe cea civila daca nu ar fi legile astea ale statului.

si nici nu voi invita pe nimeni la civila. Vom face vineri pentru ca vor sa vina si nasii insa daca nu tineau ei musai sa vina o faceam marti, miercuri sau joi, doar noi 2 si 2 martori.

maria32 05.08.2011 16:02:51

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 386349)

Logic...cum altfel!?

din pacate nu se poate. cel putin nu in Bucuresti caci nu se mai oficiaza cununii civile sambata si duminica din cauza taierilor din salariile bugetarilor (cei de la starea civila) care nu mai lucreaza in weekend.

maria32 05.08.2011 16:04:55

Citat:

2. Duminica dimineata la ora 9:00 incepe Sf. Liturghie. Cand te duci la coafor, cand te aranjezi? Deci te scoli la orele 5:00 dimineata?

daca vrea mireasa musai sa se mandreasca aratand cat mai bine si nu simpla cum a lasat-o Bunul Dumnezeu, si sa sarute sfanta carte cu buzele rujate..... atunci sa se scoale de la 5.

Dumitru73 05.08.2011 16:15:31

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 386423)
daca vrea mireasa musai sa se mandreasca aratand cat mai bine si nu simpla cum a lasat-o Bunul Dumnezeu, si sa sarute sfanta carte cu buzele rujate..... atunci sa se scoale de la 5.

referitor la noaptea nuntii. nu stiu daca s-a mai comentat.
cu totii stim ce ar trebui sa se intample in noaptea nuntii.
este vreo dezlegare speciala pentru miri in aceasta noapte?
pentru ca de obicei nunta are loc sambata sau duminica.
iar din cate imi aduc aminte, in zilele astea ... nu e voie.

maria32 05.08.2011 16:17:44

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 386425)
cu totii stim ce ar trebui sa se intample in noaptea nuntii.

Nu TREBUIE sa se intample nimic. De ce e musai sa se intample ceva atunci? nu ai toata viata inainte? Mi se pare o traditie stupida asta cu noaptea nuntii. Oricum, dupa atata stress si oboseala cred ca toti mirii abia asteapta sa doarma dupa nunta.

Cu siguranta la noi asa va fi.

Dumitru73 05.08.2011 16:23:46

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 386427)
Nu TREBUIE sa se intample nimic. De ce e musai sa se intample ceva atunci? nu ai toata viata inainte? Mi se pare o traditie stupida asta cu noaptea nuntii. Oricum, dupa atata stress si oboseala cred ca toti mirii abia asteapta sa doarma dupa nunta.

Cu siguranta la noi asa va fi.

eu ma refeream la traditie.
tocmai de aceea am intrebat.
si ai dreptate, nu cred ca le mai arde dupa o noapte de petrecere.

maria32 05.08.2011 16:27:05

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 386428)
eu ma refeream la traditie.
tocmai de aceea am intrebat.
si ai dreptate, nu cred ca le mai arde dupa o noapte de petrecere.

si daca le arde oricum in general nuntile tin pana dimineata si deja nu mai e noaptea nuntii. Deci daca e nunta sambata petrecerea tine pana duminica dimineata, apoi dorm sa se odihneasca, se trezesc, mai merg la ciorba de potroace (ca tot vorbeam de traditie) si deja se face luni seara si au voie sa faca ce vor ei. La fel si daca nunta e duminica.

Insa chestia cu traditia care spune ca TREBUIE sa se intample ceva in noaptea nuntii mi se pare ceva exagerat. Stiu ca era la tigani pe vremuri traditia sa aiba loc actul sexual si nu mai stiu cine sa iasa din dormitorul mirilor cu cearceaful patat de sange ca sa se vada ca mireasa a fost fecioara.

Dumitru73 05.08.2011 16:40:33

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 386430)
si daca le arde oricum in general nuntile tin pana dimineata si deja nu mai e noaptea nuntii. Deci daca e nunta sambata petrecerea tine pana duminica dimineata, apoi dorm sa se odihneasca, se trezesc, mai merg la ciorba de potroace (ca tot vorbeam de traditie) si deja se face luni seara si au voie sa faca ce vor ei. La fel si daca nunta e duminica.

Insa chestia cu traditia care spune ca TREBUIE sa se intample ceva in noaptea nuntii mi se pare ceva exagerat. Stiu ca era la tigani pe vremuri traditia sa aiba loc actul sexual si nu mai stiu cine sa iasa din dormitorul mirilor cu cearceaful patat de sange ca sa se vada ca mireasa a fost fecioara.

asta cu cearsaful tine de mentalitatile evului mediu.
dar si la romani se practica pana nu demult, in unele zone.
imi povestea tata ca la ei in sat se practica, pe vremea cand era copil.
dar era si mai pe langa Lege.
dupa ce hotarau sa se casatoreasca si stabileau nunta, sa zicem in toamna, mirele isi lua mireasa acasa.
avea loc o petrecere care se numea rachiu (sa mori de ras). dupa care noaptea nuntii :))
a doua zi dimineata, soacra mare canta si dansa prin tot satul, aratand la toti cearsaful.
faza tare era ca de multe ori dupa 1-2 saptamani, mirele isi trimitea mereasa acasa. o lasa.
dar fata era cinstita.
ar fi fost de rasul satului sa-si piarda fecioria fara acel "rachiu", o simpla petrecere cu lautari.

maria32 07.08.2011 03:07:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 386435)
asta cu cearsaful tine de mentalitatile evului mediu.
dar si la romani se practica pana nu demult, in unele zone.
imi povestea tata ca la ei in sat se practica, pe vremea cand era copil.
dar era si mai pe langa Lege.
dupa ce hotarau sa se casatoreasca si stabileau nunta, sa zicem in toamna, mirele isi lua mireasa acasa.
avea loc o petrecere care se numea rachiu (sa mori de ras). dupa care noaptea nuntii :))
a doua zi dimineata, soacra mare canta si dansa prin tot satul, aratand la toti cearsaful.
faza tare era ca de multe ori dupa 1-2 saptamani, mirele isi trimitea mereasa acasa. o lasa.
dar fata era cinstita.
ar fi fost de rasul satului sa-si piarda fecioria fara acel "rachiu", o simpla petrecere cu lautari.

sa ne fereasca Dumnezeu de asemenea "traditii" caci nu vad ce bine ar putea sa ne aduca.

maria32 09.08.2011 15:31:10

apropo ca intreba cineva pe aici ceva mai demult daca exista sau nu randuieli privind nunta ortodoxa:

Iata-le:

REGULI CE TREBUIE RESPECTATE LA O NUNTA In cadrul bisericii Ortodoxe:
1. Cei doi tineri care vor sa se cunune unul cu altul, sa nu fie intre ei nici un fel de rudenie trupeasca sau duhovniceasca, adica din Sfantul Botez. Cununia intre rude este oprita cu desavarsire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.
2. Parintii celor doi tineri trebuie sa se invoiasca si sa se uneasca la casatoria copiilor lor. Nuntile facute fara voia parintilor nu aduc bucurie copiilor si sunt canonisite de Sfantul Vasile cel Mare in canoanele 38, 40 si 42 ca si desfranarea, cu trei ani oprire de la Sfanta Impartasanie pana la impacarea celor doi tineri cu parintii lor.
3. Cei doi tineri trebuie sa se iubeasca si sa se invoiasca a se casatori unul cu altul; caci de se casatoresc fara voia lor, la indemnul parintilor sau pentru castiguri materiale, aceasta nunta nu poate dainui.
4. Logodirea celor doi tineri sa se faca cu preot, dupa randuiala Bisericii, cu cercetarea canonica cuvenita.
5. Tinerii logoditi sunt datori sa traiasca la parintii lor pana la cununia religioasa si sa-si pazeasca cu sfintenie fecioria, ca de vor gresi mai inainte sunt canonisiti de Biserica ca niste desfranati si opriti sapte ani de la Sfanta Impartasanie.
6. Mai inainte cu o saptamana sau doua de cununia religioasa cei doi tineri sunt datori sa se spovedeasca la duhovnicul lor din copilarie sau la preotul satului, cu post si rugaciuni si, daca au voie, sa se pregateasca pastru Sfanta Impartasanie.
7. Cununia religioasa se cuvine, dupa traditie, a se face dimineata, de obicei Duminica, mai inainte de inceperea Sfintei Liturghii, iar nasii mirilor sa fie crestini buni, capabili sa invete si sa povatuiasca pe calea cea buna pe finii lor.
8. Dupa slujba cununiei, cei doi tineri stau cu cununiile pe cap in mijlocul bisericii, inconjurati de credinciosi pana la sfarsitul slujbei, iar preotul da binecuvantare de Sfanta Liturghie si se roaga impreuna cu toti cei de fata pentru ajutorul celor incununati. Crezul si Tatal nostru este dator sa le zica mirele.
9. Cand preotul zice : " Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati " , atunci cei doi miri se apropie de Sfantul Potir si se impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos, daca au voie de la duhovnicul lor.
10. Dupa terminarea Sfintei Liturghii cei doi miri sunt condusi la casa mirelui de nuntasi dupa vechea traditie ortodoxa, unde se aseaza la masa, mananca si se veselesc cu cucernicie si buna randuiala, intru slava lui Dumnezeu, precum se cuvine crestinilor.
11. Daca cei doi tineri s-au impartasit, se cuvine sa fie in curatenie pana in seara zilei urmatoare, pentru cinstea Sfintelor Taine.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:33:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.