Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   duminica prima zi din saptamana ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11672)

tricesimusquintus 23.01.2011 14:46:00

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 327119)
Nene se vede ca rastalmacesti mereu cuvintele si nu cauti adevarul imi pare rau sa o spun. Eu nu am spus ca adventii sunt majoritari ( ce mincinos perfid esti!) am spus ca daca pana acum nu era nimeni sa fie cu adevarat crestin deoarece nu respecta credinta sabatului si nu numai, acum au aparut pentru prima data crestini adevarati (asa ziceti voi) care respecta sabatul.

Cred că nici tu nu mai știi ce ai spus, cert e că "mincinos perfid" poți fi și tu în aceeași măsură cu care măsori. Când am spus că suntem "pentru prima dată creștini adevărați"?

Citat:

In afara de sabat cu ce se asemana biserica etiopiei cu adventiii? Pe bune ai ramas in urma. Inainte o dadeati cu valdenzii acum cu acestia. Dar si unii si altii nu aveau aproape nimic in rest cu voi.

Ca orice biserică creștină mai are multe puncte comune de credință. În ce privește păzirea sabatului, mai există și alte denominațiuni creștine.

Citat:

Repet aceasta biserica practica taiera imprejur. Deci avand o comunitate mare de evrei (vezi Nt in privinta altor biserici) aceasta biserica a fost atrasa cumva de invataturi iudaice!

"Învățături iudaice" respectă și Biserica Ortodoxă, așa că nu poți fi atât de critic la adresa etiopienilor...

tricesimusquintus 23.01.2011 14:46:47

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 327124)
Cat priveste aluzia "Ce-ar împiedica, ca Biserica Ortodoxă Română să treacă la pasul următor în reforma calendarului?' stai matale linistit ca tot Duminica va fi ziua crestinilor si nu sabatul!

Poți băga mâna-n foc pentru asta?:1:

medusa 23.01.2011 14:56:18

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327128)
"Și Sâmbetele Mele sfințiți-le, și să fie semn între Mine și între voi, ca să cunoașteți, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru" (Iezechiil 20,20 -versiunea sinodală 1914)

cu cine vorbeste Dumnezeu aici si cand? te-ai intrebat vreodata?

tricesimusquintus 23.01.2011 14:57:43

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327137)
cu cine vorbeste Dumnezeu aici si cand? te-ai intrebat vreodata?

Cu oamenii care pretindeau că sunt credincioși Singurului Dumnezeu Adevărat. Tu crezi în alt dumnezeu?

codana 23.01.2011 15:04:52

salut,tricesimusquintus

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327138)
Cu oamenii care pretindeau că sunt credincioși Singurului Dumnezeu Adevărat. Tu crezi în alt dumnezeu?

fara polemica,doar tehnic:care este prima zi a saptamanii?
da ce?

tricesimusquintus 23.01.2011 15:06:20

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327143)
fara polemica,doar tehnic:care este prima zi a saptamanii?
da ce?

Duminica, pentru că a fost prima zi a săptămânii Creației. Pentru același motiv, sâmbăta este ziua a șaptea a săptămânii - deci ziua de odihnă sfințită și binecuvântată de Dumnezeu.

camy_d 23.01.2011 15:07:03

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327128)
"Și Sâmbetele Mele sfințiți-le, și să fie semn între Mine și între voi, ca să cunoașteți, că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru" (Iezechiil 20,20 -versiunea sinodală 1914)

Mare parte din Legea veche a fost desființată în NT. Sunt sigură, de ex., că n-ai făcut circumcizie, obligatorie pt. VT.

medusa 23.01.2011 15:07:04

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327138)

te faci ca nu intelegi ! aceia nu erau sub legea lui Cristos, cea a libertatii.

tricesimusquintus 23.01.2011 15:10:06

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 327147)
Mare parte din Legea veche a fost desființată în NT. Sunt sigură, de ex., că n-ai făcut circumcizie, obligatorie pt. VT.

Ai apreciat corect. În schimb, Decalogul (cele 10 porunci) a rămas în vigoare. Sâmbăta- a 7-a zi a săptămânii (zi de odihnă) face parte integrantă din Decalog.

tricesimusquintus 23.01.2011 15:11:04

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327148)
te faci ca nu intelegi ! aceia nu erau sub legea lui Cristos, cea a libertatii.

Hristos este cumva un Dumnezeu diferit, ori în opoziție cu Dumnezeu-Tatăl?

medusa 23.01.2011 15:12:52

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327154)
Hristos este cumva un Dumnezeu diferit, ori în opoziție cu Dumnezeu-Tatăl?

Este in opozitie cu Moise, prin care venise prima Lege, insa Moise asa a zis, sa asculte de Proorocul ridicat de Dumnezeu, adica de Cristos, si de legea Lui.
Sabatul nu a fost reafirmat ca obligatoriu pt crestini.

codana 23.01.2011 15:14:15

salut,tricesimusquintus

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327146)
Duminica, pentru că a fost prima zi a săptămânii Creației. Pentru același motiv, sâmbăta este ziua a șaptea a săptămânii - deci ziua de odihnă sfințită și binecuvântată de Dumnezeu.

considerand ca io nu cunosc biblia, sa stii ca raspunsul tau nu lamureste problema

devatv 23.01.2011 15:15:28

Citat:

Inca o data spun ca nu inseamna ca daca respecti sabatul esti mai crestin fata de altii sau mai aproape de Dumnezeu! Evreii nu respecta sabatul?

Aici ai dreptate. Nu e suficient doar tinerea Sabatului... pentru ca e doar una din cele 10 porunci... si nici faptul ca te duci la biserica nu-ti garanteaza ca esti mai apoape de Dumnezeu. Unul din cei 12 ucenici a fost la cea mai inalta scoala care a existat vreodata si tinea sambata si nu i-a folosit la nimic. Vezi, tu ai dat cel mai bun exemplu de astazi... evreii tin sambata dar inca il mai asteapta pe Mesia! Nu te obliga nimeni sa tii ziua corecta de odihna... nici chiar Dumnezeu! E alegerea fiecaruia dintre noi! Daca vrei sa tii duminica ca zi de odihna esti liber sa o tii. Fiecare va da socoteala!

Si inca ceva... in NT in cartea Faptele Apostolilor - dupa moartea Domnului Isus Hristos am gasit urmatorul verset:
"Pavel, după obiceiul său, a intrat în sinagogă. Trei zile de Sabat a vorbit cu ei din Scripturi" (Faptele Apostolilor 17:2)

Sa nu fi stiut Pavel nimic din ceea ce am mai citi pe acest forum?

Ma indoiesc!

tricesimusquintus 23.01.2011 15:22:08

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327157)
Este in opozitie cu Moise, prin care venise prima Lege, insa Moise asa a zis, sa asculte de Proorocul ridicat de Dumnezeu, adica de Cristos, si de legea Lui.

E puțin deplasată afirmația, având în vedere că Moise a fost un om al lui Dumnezeu. În ce privește atitudinea lui Hristos vis a vis de Lege, El spune că n-a venit s-o strice, ci s-o împlinească (Mat.5,17).

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327157)
Sabatul nu a fost reafirmat ca obligatoriu pt crestini.

Făcând abstracție de faptul că n-a fost "stricat", îmi poți indica o singură dovadă că duminica a fost afirmată ca obligatorie pentru creștini? Bineînțeles doresc o dovadă biblică, nu una din Tradiție.

tricesimusquintus 23.01.2011 15:25:00

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327159)
considerand ca io nu cunosc biblia, sa stii ca raspunsul tau nu lamureste problema

Pentru un creștin, cunoașterea Scripturii este obligatorie:

"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)

Eu nu pot să lămuresc problema decât din punct de vedere creștin - adică al lui Christos - Cel ce a rostit cuvintele de mai sus.

codana 23.01.2011 15:28:05

salut,tricesimusquintus

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327169)
Pentru un creștin, cunoașterea Scripturii este obligatorie:

"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)

Eu nu pot să lămuresc problema decât din punct de vedere creștin - adică al lui Christos - Cel ce a rostit cuvintele de mai sus.

io nu spun altfel,dar un citat,verset din biblie care sa ateste care e prima zi a saptamanii

tricesimusquintus 23.01.2011 15:32:06

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327170)
io nu spun altfel,dar un citat,verset din biblie care sa ateste care e prima zi a saptamanii

Este și așa ceva:3:

"Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineață, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră." (Luca 24,1)

Duminica, ziua Învierii lui Hristos - este prima zi a săptămânii. Așa spune sf. ev. Luca. Dacă citiți un verset mai sus, aflați că pentru el (un ne-evreu) păzirea sâmbetei era considerată ca Poruncă Divină. Așa cum era și pentru maica Domnului, amintită în acel verset (Luca 23,56).

codana 23.01.2011 15:37:22

salut,tricesimusquintus

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327173)
Este și așa ceva:3:

"Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineață, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră." (Luca 24,1)

bine,ca acu este NT,dar inainte de hristos,in VT.
ori io sunt greu de cap sau tu nu reusesti sa te faci inteles

devatv 23.01.2011 15:39:01

Prima zi a saptamanii este duminica

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327170)

Extrag din Sfânta Evanghelie după Ioan cap. 20 versetul 1 (Biblia Ortodoxa)
"Iar în ziua întâia a săptămânii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineață, fiind încă întuneric, și a văzut piatra ridicată de pe mormânt."

tricesimusquintus 23.01.2011 15:40:47

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327177)
bine,ca acu este NT,dar inainte de hristos,in VT.
ori io sunt greu de cap sau tu nu reusesti sa te faci inteles

Păi ce dorești confirmare mai autorizată? Evanghelia lui Iisus Hristos spune clar că duminica e prima zi a săptămânii, iar ziua precedentă (sâmbăta) e cea de odihnă conform Poruncii. În VT nici nu se punea problema că prima zi a săptămânii ar fi ziua Domnului. Sunt o multitudine de texte care vorbesc de sâmbătă ca zi a Domnului. Iartă-mă dar nu pot fi mai clar decât atât.

codana 23.01.2011 15:45:20

salut,tricesimusquintus

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327180)
Păi ce dorești confirmare mai autorizată? Evanghelia lui Iisus Hristos spune clar că duminica e prima zi a săptămânii, iar ziua precedentă (sâmbăta) e cea de odihnă conform Poruncii. În VT nici nu se punea problema că prima zi a săptămânii ar fi ziua Domnului. Sunt o multitudine de texte care vorbesc de sâmbătă ca zi a Domnului. Iartă-mă dar nu pot fi mai clar decât atât.

bine,atunci merg la biblie sa vad ce a facut dumnezeu in fiecare zi a creatiunii si apoi s-a odihnit.ca sa te odihnesti musai tre sa muncesti intai,nu viceversa.
posibil sa nu ma fi facut io inteles

bairstow 23.01.2011 15:52:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327129)
Cred că nici tu nu mai știi ce ai spus, cert e că "mincinos perfid" poți fi și tu în aceeași măsură cu care măsori. Când am spus că suntem "pentru prima dată creștini adevărați"?

Ca orice biserică creștină mai are multe puncte comune de credință. În ce privește păzirea sabatului, mai există și alte denominațiuni creștine.

"Învățături iudaice" respectă și Biserica Ortodoxă, așa că nu poți fi atât de critic la adresa etiopienilor...

1 nu ai spus dar asa lasi sa se inteleaga!Deci biserica adventa are n greseli?Apoi daca vezi pe unul ca e hot si tipi hotul nu inseamna ca esti si tu hot!
2 chiar daca mai exista si alte dominatiuni ele au aparut mai tarziu nu se aseamana deloc cu adventii de azi iar noi vorbeam despre biserica etiopiana!
3 asta e parerea ta si chiar daca le respecta ele inseamna ca sunt bune!
Rezum: biserica crestina nu avea cum sa-si schimbe crezul din porunca lui Constantin mai ales ca aceia isi dadeau viata pentru Iisus si nu erau lasi! Asa cum ai zis si tu(din cate stiu) orice biserica nu ar trece la respectarea altei zile imediat ! Biserica din Etiopia a fost rupta de biserica adevarata si cu timpul a introdus practici iudaice cum ar fi taierea imprejur! Mai ales ca acolo era o comunitate mare de evrei! Probabil asa cum au facut-o pe vremea lui Luther fiind persecutati acestia sau facut crestini cu numele dar ei tot iudaici erau!
Sa inteleg ca evreii au respectat mai bine legea decat majoritatea crestinilor! Mai ales ca valdenzi si acei etiopieni nu erau deloc niste crestini perfecti ci aveau n greseli!

devatv 23.01.2011 15:55:04

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327182)
bine,atunci merg la biblie sa vad ce a facut dumnezeu in fiecare zi a creatiunii si apoi s-a odihnit.ca sa te odihnesti musai tre sa muncesti intai,nu viceversa.

Pai exact asta a facut si Dumnezeu. A sfintit si binecuvantat ziua a saptea si nu prima! In ce priveste calendarul pe care noi il folosim astazi nu e acelasi pe care il folosea de exemplu Avram sau Iov. Un lucru e sigur si reconfirmat acum de toata lumea academica (ca in Biblie scria de multa, multa vreme): sambata e ziua a saptea iar duminica e prima zi. Care dintre ele a fost sfintita si bincuvantata e concluzia noastra a fiecaruia.

bairstow 23.01.2011 16:08:10

Sunt doua explicatii la schimbare. Una ar fi Evrei cap 4! Alta ar fi oarecum legata de prima! Evreii fiind sub crestini in ce priveste cunoasterea (Duhul Sfant va v-a calauzi in tot adevarul), aveau doar o zi in care se rugau Domnului. Acuma au sapte(Tatal meu lucreaza si acum) .Dar au si o mare zi e sarbatoare: Duminica. De fapt In VT erau doua zile de sarbatoare: sabatul si prima zi!
Cum s-a revenit la sabat? In primii ani de crestinism crestinii erau lamuriti de apostoli si de oamenii pusi de ei! Dupa mai multi ani au venit unii si au inceput sa citeasca Nt incercand sa arate ca biserica nu mai respecta Nt! Si atunci puneu intrebari: de ce se impartea tot avutul si acuma nu? De ce biserica are biserica si nu predica in sinagoga?
De fapt toate erezile revin inspre final. Iisus nu este Dumnezeu sabatul nu e respectat, taierea imprejur este obligatorie etc etc. Astia sunt niste cautatori in papura!

tricesimusquintus 23.01.2011 17:03:33

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327182)

Corect ce zici. Prima zi a săptămânii (duminica) Creației a fost și prima zi de muncă. A urmat a 2-a, a 3-a ș.a.m.d. În ziua a șaptea (sâmbăta), Dumnezeu S-a odihnit, a sfințit-o și a binecuvântat-o. Și așa a rămas până azi, căci ce binecuvântează Dumnezeu, e binecuvântat pe veci!

tricesimusquintus 23.01.2011 17:05:13

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 327185)
Biserica din Etiopia a fost rupta de biserica adevarata si cu timpul a introdus practici iudaice cum ar fi taierea imprejur!

Tăierea împrejur au moștenit-o de la primii iudeo-creștini, nu a fost introdusă "cu timpul". Știți bine că la început a existat o controversă cu privire la circumcizie dacă mai era în vigoare sau nu. Serbarea sâmbetei au moștenit-o tot de la Hristos și sfinții apostoli (se presupune că famenul etiopian a fost primul creștin etiopian botezat de apostolul Filip).

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 327185)
Mai ales ca valdenzi si acei etiopieni nu erau deloc niste crestini perfecti ci aveau n greseli!

Nu cred să existe un creștin "perfect", fiecare om are greșeli și păcate.

tricesimusquintus 23.01.2011 17:05:46

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 327194)
De fapt In VT erau doua zile de sarbatoare: sabatul si prima zi!

E pentru prima dată că aud o asemenea ciudățenie! Unde ai citit așa ceva?

medusa 23.01.2011 17:16:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327167)
E puțin deplasată afirmația, având în vedere că Moise a fost un om al lui Dumnezeu. În ce privește atitudinea lui Hristos vis a vis de Lege, El spune că n-a venit s-o strice, ci s-o împlinească (Mat.5,17).

Normal ca nu Domnul Iisus a stricat Legea, ca nu El a dat-o, ci Tatal Sau. Rolul Domnului Iisus era acela de a o implini, fiind nascut evreu sub Legea mozaica.

tricesimusquintus 23.01.2011 17:18:57

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327214)
Normal ca nu Domnul Iisus a stricat Legea, ca nu El a dat-o, ci Tatal Sau. Rolul Domnului Iisus era acela de a o implini, fiind nascut evreu sub Legea mozaica.

Aici greșiți fundamental! Hristos a dat Legea cum tot El a creat planeta noastră.

codana 23.01.2011 17:32:28

salut,medusa

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327214)

daca iisus, a venit de la dumnezeu prin duhul sfant, cu participarea fecioarei maria, el este evreu?

medusa 23.01.2011 18:13:50

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327216)
daca iisus, a venit de la dumnezeu prin duhul sfant, cu participarea fecioarei maria, el este evreu?

cand a fost pe Pamant, eu zic ca da.

Dumitru73 23.01.2011 18:51:11

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 327210)
Corect ce zici. Prima zi a săptămânii (duminica) Creației a fost și prima zi de muncă. A urmat a 2-a, a 3-a ș.a.m.d. În ziua a șaptea (sâmbăta), Dumnezeu S-a odihnit, a sfințit-o și a binecuvântat-o. Și așa a rămas până azi, căci ce binecuvântează Dumnezeu, e binecuvântat pe veci!

stai sa inteleg.
dupa tine, ar trebui sa sarbatorim sambata, iar duminica, in ziua cea ma importanta a crestinismului, ziua Invierii, ar trebui sa lucram?!

codana 23.01.2011 19:08:57

salut,medusa

Citat:

În prealabil postat de medusa (Post 327220)
cand a fost pe Pamant, eu zic ca da.

doar daca consideri ca dumnezeu iaste evreu,altfel...io cred ca iisus nu are nationalitate

Dumitru73 23.01.2011 19:42:06

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327236)
doar daca consideri ca dumnezeu iaste evreu,altfel...io cred ca iisus nu are nationalitate

dupa trup a fost evreu.
chiar daca s-a zamislit din Duhul Sfant, Maica Sa era evreica.
asta nu e ceva de blamat.

codana 23.01.2011 19:46:51

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 327248)
dupa trup a fost evreu.
chiar daca s-a zamislit din Duhul Sfant, Maica Sa era evreica.
asta nu e ceva de blamat.

io stiu ca cel ce pune samanta are importanta.samanta de pere nu da gutui.
dar daca stiu gresit,ata ete.
pamantul are importanta lui,dar fara samanta,ar fi plin sau gol?

Dumitru73 23.01.2011 19:54:37

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 327250)
io stiu ca cel ce pune samanta are importanta.samanta de pere nu da gutui.
dar daca stiu gresit,ata ete.
pamantul are importanta lui,dar fara samanta,ar fi plin sau gol?

in concluzie: cine a pus liber si sambata si duminica, ala n-a fost om nebum :)

codana 23.01.2011 20:09:26

salut,dumitru73

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 327253)
in concluzie: cine a pus liber si sambata si duminica, ala n-a fost om nebum :)

nu stiu,dar cati oameni isi respecta cu adevarat ziua de odihna?cati sunt care obliga pe ceilalti sa-si incalce ziua de odihna?

bairstow 23.01.2011 20:57:08

Acum nu mai suntem sub legea veche. In Evrei cap 4 se spune clar: s-a dat o alta zi! Acest adventist alege ce vrea. Etiopianul a luat taiera imprejur (aica ceva fals) de la primii crestini si sabatul. Dar asta e o simpla presupunere. Daca aceasta institutie e de la Dumnezeu ea va rezista! Cum a rezistat? A rezistat sub o forma proasta?Apoi de ce abia dupa 1800 si ceva de ani s-a aratat ca sabatul trebuie tinut?
Luand logic ca si in cazul botezului bebelusilor aceasta zi nu avea cum sa fie schimbata fara ca nimeni sa se impotriveasca! Dumnezeu in Nt ne-a spus cum sa ne pazim de falsi invatatori astazi acest om ne preda teologie cand ei nu au stiut ca Ziua Domnului nu o stie decat Dumnezeu Tatal!

tricesimusquintus 23.01.2011 22:05:54

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 327228)
stai sa inteleg.
dupa tine, ar trebui sa sarbatorim sambata, iar duminica, in ziua cea ma importanta a crestinismului, ziua Invierii, ar trebui sa lucram?!

Păi cam așa... dar nu după mine, ci după Scriptură. Așa a făcut maica Domnului și femeile mironosițe în textul citat din Ev după Luca. În ziua sâmbetei s-au odihnit "după Poruncă", iar în ziua duminicii (ziua când a înviat Iisus) s-au dus la mormânt să lucreze.

tricesimusquintus 23.01.2011 22:08:58

Citat:

În prealabil postat de bairstow (Post 327272)
Etiopianul a luat taiera imprejur (aica ceva fals) de la primii crestini si sabatul. Dar asta e o simpla presupunere. Daca aceasta institutie e de la Dumnezeu ea va rezista! Cum a rezistat? A rezistat sub o forma proasta?Apoi de ce abia dupa 1800 si ceva de ani s-a aratat ca sabatul trebuie tinut?

În cazul particular al etiopienilor, s-a arătat timp de 1.800 de ani că sabatul trebuie ținut. Acum că românii au aflat abia după 1.800 de ani, asta-i situația... nu știau carte, ori nu aveau Biblia, ori nu cunoșteau slavona... Dumnezeu nu ține cont de vremurile de neștiință (Fapte 17,30). Dar noi? Cum ne vom putea justifica noi înaintea lui Dumnezeu?!

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:55:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.