Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   legea veche (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11973)

tricesimusquintus 03.02.2011 14:40:01

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 332339)
Nicidecum... psalmul 117 este un psalm mesianic

Am spus eu că nu este?

Citat:

Sfintii Apostoli serbau Dumnica, caci in aceasta zi sarvarseau Sfanta Liturhie.

Sfinții apostoli nici nu serbau duminica, nici nu săvârșeau liturghii. Nu veți găsi în paginile Noului testament așa ceva

Citat:

in concluzie: "rataciti nestiind scripturile"

În concluzie dacă tot vă lăudați cu nerătăcirea, aduceți măcar un singur verset noutestamentar care să vorbească de păzirea duminicii ori măcar despre "liturghii".

Citat:

... macar de ati avea decenta sa recunosteti ca suntei adventist

Am recunoscut de nenumărate ori că sunt adventist, care e problema?

AdrianAamz 03.02.2011 14:46:51

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332258)
Psalmul 117 a fost compus fie în legătură cu celebrarea Sărbătorii Corturilor pe timpul lui Neemia (vezi Neemia 8,14-18) și deci aplică expresia "aceasta este ziua" la evenimentul acela, fie în legătură cu o zi oarecare de bucurie pe care psalmistul urma să o celebreze. În niciun caz nu se face vreo referire la o prezumtivă sărbătoare săptămânală, care culmea să mai fie și diferită de ziua sâmbetei!

Ne puteti spune de unde aveti aceste informatii referitoare la ocazia compunerii psalmului 117 ?

Danut7 03.02.2011 14:50:37

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 332222)
La Sfantul Ioan Damaschin am gasit aceasta analogie- "Legea Veche se aseamna luminatorilor de noapte, iar Legea Nou luminatorului de zi, cand se iveste soarele nu inseamna ca ceilalti luminatori dispar, ei nu se mai vad din pricina stralucirii soarelui".

legea veche inca se mai vede... e scrisa si codificata in VT... undeva aceasta comparatie schioapata..

tricesimusquintus 03.02.2011 14:54:19

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332347)
Ne puteti spune de unde aveti aceste informatii referitoare la ocazia compunerii psalmului 117 ?

Din context și din comentariile făcute de precursori. De exemplu, versetul 24 (cel de la care a pronit disputa) a fost comentat de-a lungul veacurilor de Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes (susținători ai tezei duminicale); precum și de Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni (cei care resping ideea referirii la închinarea duminicală în acest verset).

tricesimusquintus 03.02.2011 14:56:17

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332351)
legea veche inca se mai vede... e scrisa si codificata in VT... undeva aceasta comparatie schioapata..

Există și un alt punct de vedere, anume că vechea lege geremonială nu a fost desființată, ci pur și simplu transferată în Templul Ceresc, căci acolo Mântuitorul pledează în favoarea noastră în virtutea Jertfei proprii în calitate de Mare Preot.

Danut7 03.02.2011 14:56:22

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 332226)
Cele 10 porunci:

"2. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului și din casa robiei.
3. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine!
4. Să nu-ți faci chip cioplit și nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ!
5. Să nu te închini lor, nici să le slujești, că Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam,
6. Și Mă milostivesc până la al miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.
7. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deșert numele Lui.
8. Adu-ți aminte de ziua odihnei, ca să o sfințești.
9. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale,
10. Iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine,
12. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești ani mulți pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l va da ție.
13. Să nu ucizi!
14. Să nu fii desfrânat!
15. Să nu furi!
16. Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău!
17. Să nu dorești casa aproapelui tău; să nu dorești femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui și nici unul din dobitoacele lui și nimic din câte are aproapele tău!" iesirea cap 20

"6. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-am scos din pământul Egiptului, din casa robiei.
7. Să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
8. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a celor ce sunt sus în cer, sau jos pe pământ, sau în apă și sub pământ.
9. Să, nu te închini lor, nici să le slujești, căci Eu Domnul Dumnezeul tău sunt Dumnezeu zelos, Care pedepsește vina părinților în copii până la al treilea și al patrulea neam pentru cei ce Mă urăsc.
10. Și Mă milostivesc până la a! miilea neam către cei ce Mă iubesc și păzesc poruncile Mele.
11. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert, că nu va lăsa Domnul Dumnezeul tău nepedepsit pe cel ce ia numele Lui în deșert.
12. Păzește ziua odihnei, ca să o ții cu sfințenie, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău.
13. Șase zile lucrează și-ți fă toate treburile tale;
14. Ziua a șaptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci în ziua aceea nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici boul tău, nici asinul tău, sau alt dobitoc al tău, nici străinul tău care se află la tine, ca să se odihnească robul tău și roaba ta cum te odihnești și tu.
15. Adu-ți aminte că ai fost rob în pământul Egiptului și Domnul Dumnezeul tău te-a scos de acolo cu mină tare și cu braț înalt și de aceea îi-a poruncit Domnul Dumnezeul tău să păzești ziua odihnei și să o ții cu sfințenie.
16. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ța, cum ți-a poruncit Domnul Dumnezeul tău, ca să trăiești ani mulți și să-ți fie bine în pământul acela, pe care Domnul Dumnezeul tău ți-l dă ție.
17. Să nu ucizi!
18. Să nu fii desfrânat!
19. Să nu furi!
20. Să nu dai mărturii mincinoase asupra aproapelui tău!
21. Să nu poftești femeia aproapelui tău și să nu dorești casa aproapelui tău, nici țarina lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici asinul lui, nici orice dobitoc al lui, nici nimic din cele ce sunt ale aproapelui tău! " Deuteronon cap 5

despre prima porunca: pentru evrei este doar eliberarea din robia egipteana iar pentru crestini este eliberarea din robia mortii (si a pacatului.) eliberarea din robia egipteana prefigura eliberarea din robia mortii si a pacatului ce a fost savarsita de Iisus Hristos.

despre sabat: porunca a 4-a, serbarea zilei de odihna nu poate fi separata de prima porunca! astfel, ziua a 7-a a saptamanii, sambata se serba doar ca aducere aminte a iesirii din robia egipteana si este precizata doar la a doua citire a legii! deci aceasta zi este exclusiv pentru poporul evreu. Exista oare contradictie intre cele doua citiri ale legii?! Nicidecum, caci pe muntele Sinai Moise a primit cele 10 porunci cu valoare universala de aceea Dumnezeu nu precizeaza motivul zilei de sarbatoare, dar a doua citire s-a facut de catre Moise exclusiv pentru poporul iudeu si de aceea e precizat clar motivul serbarii sambetei pentru evrei, ca aducere aminte de eliberarea din robia egipteana.
noi crestinii nu am fost scosi din robia egipteana ci am fost scosi din robia mortii si a pacatului de catre Iisus Hristos, de aceea trebuie sa ne bucuram si sa ne veselim cu Iisus Hristos cel inviat din morti in prima zi a saptamanii (Duminica), care se arata ucenicilor in prima zi a saptamanii (Duminica = ziua Domnului). deci noi crestinii trebuie sa serbam Duminica ca zi de sarbatoare. aceasta este ziua victoriei, a eliberarii omului din robia mortii si a pacatului realizata de Iisus Hristos prin invierea Sa din morti.

"19. Și fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), și ușile fiind încuiate, unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijloc și le-a zis: Pace vouă!
...Duminica "după opt zile, ucenicii Lui erau iarăși înăuntru, și Toma, împreună cu ei. Și a venit Iisus, ușile fiind încuiate, și a stat în mijloc și a zis: Pace vouă! " Ioan cap 20

Serbarea Duminicii este profetia de David intru Duhul Sfant in psalmul 117:
"22. Piatra pe care n-au băgat-o în seamă ziditorii, aceasta s-a făcut în capul unghiului.
23. De la Domnul s-a făcut aceasta și minunată este în ochii noștri.
24. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea.
25. O, Doamne, mântuiește! O, Doamne, sporește!
26. Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului; binecuvântatu-v-am pe voi, din casa Domnului.
27. Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă. Tocmiți sărbătoare cu ramuri umbroase, până la coarnele altarului. " Psalmul 117

piatra cea din capul unghiului = (conducatorul) capul Sfintei Biserici = Iisus Hristos

ziditorii = preotii Vechiului Legamant care ar fi trebuit sa cinsteasca pe profeti si pe Mesia, dar ei i-au prigonit si i-au omorat, caci nu iubeau Adevarul

aceasta este ziua care a facut-o DOMNUL sa ne bucuram si sa ne veselim intru ea = deci Dumnica este ziua de bucurie si de veselie impreuna cu Iisus Hristos cel inviat din morti si aceasta se face nu din voia omului ci din voia lui Dumnezeu. Cine suntem noi oamenii se ne impotrivim vointei lui Dumnezeu ce ce a facut totul...cerul si pamantul si toate ce sunt in ele?

binecuvantatu-v-am pe voi din casa DOmnului = Hristos e cel ce ne binecuvinteaza din Sfanta Biserica

Dumnezeu este Domnul si s-a aratat noua = Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat si om adevarat si s-a aratat si se arata Duminica la "Frangerea Painii" la Sfanta Liturghie, la Taina Sfintei Impartasanii

Tocmiti sarbatoare... pana la altar = Indemn sa savarsim Sfanta Liturghie in Sfanta Biserica unde este Sfantul Altar pe care Iisus Hristos s-a jertifit pe sine pentru noi.

ASADAR NU ESTE NICI O CONTRADICTIE IN CELE 10 PORUNCI.

Doamne ajuta.

am auzit ca sfintii parinti ziceau ca sambata e ziua a saptea a creatiei..

AdrianAamz 03.02.2011 14:58:09

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332262)
Asta și intenționam, să atrag atenția (prin exagerare) că "a dezlega" nu e totuna cu "a desființa". A lăsat Domnul Hristos vreodată impresia că a desființat sabatul? Dimpotrivă, El chiar S-a autodefinit ca Domn al sabatului (Marcu 2,28).

Dar dvs. ce ati inteles prin expresia "pentru aceea cautau si mai mult iudeii sa-l omoare, nu numai pentru ca DEZLEGA sambata..." (in evanghelia dupa Ioan, cap. 5) ? Ce insemna de fapt dezlegarea asta pentru care iudeii cautau sa-l omoare ?

Citat:

Nici nu era cazul, sabatul nu fusese încă "legat" de miile de prescripții absurde ale fariseilor. Acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu după darea "legii vechi", iar Iisus a venit [și] să-l dezlege.

Unde scrie in Biblie ca sabatul era legat de mii de prescriptii absurde ale fariseilor ? Unde sunt enumerate in Biblie aceste mii de prescriptii absurde ?
Revin cu intrebarea: ce inseamna legarea si dezlegarea sabatului de catre Hristos ?
Amintesc ca e vorba de Hristos cel condamnat la moarte din doua motive greu de demontat: calcarea sabatului si pretentia ca este Dumnezeu. conform legii vechi, el merita sa moara din aceste doua pricini.

Citat:

Și mai exact: după interpretarea [eronată] a Legii făcută de preoți, cărturari și farisei. Pentru ei a face un bine în zi de sabat însemna călcare de sabat, pentru ei a mânca boabe de grâu în acea zi era tot o încălcare a sabatului ș.a.m.d.
În Noul Legământ, pedepsa cu moartea pentru călcarea Legii rămâne în vigoare, însă executarea pedepsei nu mai este atributul autorității omenești (ori eclesiastice), ci atributul exclusiv al lui Dumnezeu.

Din punct de vedere logic, a face o vindecare sau a merge 2 km de la un sat la altul, inseamna a face o lucrare sau nu ?

costel 03.02.2011 14:59:37

Hristos implineste planul mantuirii in interiorul Legii Vechiului Testament, pe care dupa ce o implineste, o depaseste. Asa ca nu trebuie sa ramanem la ceea ce a fost depasit.

Danut7 03.02.2011 15:03:20

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332253)
PS

Dati-mi voie sa observ ca VT e plin de prooroci si de alesi ai lui dumnezeu care au facut minuni, inclusiv au inviat morti, care au vestit cuvantul lui Dumnezeu si au vegheat la pastrarea randuielilor legi !!
In afara de NT si de formatiunea dvs. religioasa care sustine ca Iisus din Nazaret este acel Mesia de care spune Moise, ce alta dovada aveti ??

Conform VT, Iisus calca sambata si trebuia sa moara. Scrie in Exodul, cap. 31.

Serios?Spune-mi si mie cum calca Iisus sambata?

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332244)
Domnule Danut,

Nu stiu daca ati observat, dar aveti o problema in privinta identificarii lui Hristos in conditiile in care NU exista Noul testament (NT), nu exista crestinism, nu exista pastor sau preot ca sa va spuna ca Iisus bar-Iosif este acela despre care scrie in Deuteronom !!

Repet: unde scrie in Legea veche "credeti ca Mesia este Iisus, fiul lui Iosif si al Mariei, care s-a nascut in Betleem intr-un staul si a fost plecat in Egipt, apoi s-a intors si traieste in Nazaret, care face minunile X si Y si care dezleaga sambata" ??

Dvs., si toti cei care se identifica drept crestini, credeti in faptul ca Iisus este acela proorocit de Moise si de altii, dar NU din cauza ca ati fi fost de fatza cand Iisus a umblat pe pamant, ci pentru ca asa va spune formatiunea dvs. religiaosa, Biserica sau cultul sau confesiunea, pentru ca asa va spune pastorul sau preotul, ca in NT scrie ca acela despre care zice Moise in Deuteronom e Iisus.

Dar , repet, pe vremea lui Iisus Hristos nu existau nici NT, nici pastorii, nici preotii, nici Biserica, nici cultele sau confesiunile religioase de azi.
Cum l-ati fi identificat pe Mesia in cazul in care ati fi trait acum circa 2000 de ani in Israel ??

Caci daca el nu respecta legea lui Dumnezeu privind sambata, cu singuranta dvs., ca bun credincios iudeu, ati fi respins ideea ca acela face dupa randuiala lui Dumnezeu, exact cum astazi bunii credinciosi crestini care tin sambata ca zi de odihna resping ideea ca cei care tin duminica ar fi buni crestini credinciosi dupa randuiala lui Dumnezeu !

Daca nu vedeti cat de clar si de matematic se lamureste totul conform VT, imi pare rau pentru dvs. si pentru cei pentru care m-am straduit sa argumentez tinerea sambetei in crestinism, cu toate consecintele ei legale, precizate clar in VT !!

Sunt peste 300 de proorocii mesianice cu privire la Iisus in Vechiul Testament... Daca fariseii si carturari ar fi cunoscut legea si proorocii cu adevarat atunci l-ar fi cunoscut si pe Hristos...

Poate imi spui si mie ce legi cu privire la sambata nu a respectat Iisus.

Danut7 03.02.2011 15:06:09

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 332363)
Hristos implineste planul mantuirii in interiorul Legii Vechiului Testament, pe care dupa ce o implineste, o depaseste. Asa ca nu trebuie sa ramanem la ceea ce a fost depasit.

si cum o depaseste? daca Iisus a tinut legea noi de ce nu o tinem?pana la urma nu asta e modelul? apoi e scris... daca ma iubiti tineti poruncile Mele.. la ce se referea aici?

AdrianAamz 03.02.2011 15:09:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332354)
Din context și din comentariile făcute de precursori. De exemplu, versetul 24 (cel de la care a pronit disputa) a fost comentat de-a lungul veacurilor de Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes (susținători ai tezei duminicale); precum și de Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni (cei care resping ideea referirii la închinarea duminicală în acest verset).

Va rog sa-mi citati surse mai apropiate de secolul lui Neemia, sau macar de secolul apostolic. Cei citati de dvs. au trait la prea multe secole dupa Hristos ca sa poata sa fie de vreun real folos.
Chiar dvs. ati spus ca va practicati credinta , citez:
Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332299)
pe baza Scripturii, așa cum ne-a învățat Hristos (Ioan 5,39). Desigur aveam la îndemână VT, în plus îi aveam în viață pe sfinții apostoli care propovăduiau doar învățătura curată a lui Hristos fără imixtiuni păgâne. Iar doar peste câțiva ani, aveam la îndemână și celelalte scrieri ale Scripturii: epistolele lor și Evangheliile.

Deci, eu unul nu ma pot lasa in baza celor citati de dvs., fiindca nu ei au scris vreo carte din Biblie, nu ei au fost apostolii. Daca cunosterea invataturii crestine la dvs. incepe cu Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes, Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni, atunci cred ca tocmai v-ati contrazis in privinta invataturii curate a lui Hristos si a apostolilor.

AdrianAamz 03.02.2011 15:13:42

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332359)
Există și un alt punct de vedere, anume că vechea lege geremonială nu a fost desființată, ci pur și simplu transferată în Templul Ceresc, căci acolo Mântuitorul pledează în favoarea noastră în virtutea Jertfei proprii în calitate de Mare Preot.

Acum ce facem ? mergem pe puncte de vedere particulare, sau ramanem in textul Bibliei ?

Cum adica Mantuitorul pledeaza in favoarea noastra ? E avocat ?
Eu stiam ca in Biblie scrie ca e judecator, caci "Tatal nu judeca pe nimeni, ci toata judecata a dat-o Fiului".
Ori Mantuitorul si Fiul nu sunt aceeasi persoana, ori e nebiblic sa avansam puncte de vedere si sa-l numim pe judecator avocat.

tricesimusquintus 03.02.2011 15:22:05

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332362)
Dar dvs. ce ati inteles prin expresia "pentru aceea cautau si mai mult iudeii sa-l omoare, nu numai pentru ca DEZLEGA sambata..." (in evanghelia dupa Ioan, cap. 5) ? Ce insemna de fapt dezlegarea asta pentru care iudeii cautau sa-l omoare ?

Domnul Hristos a fost acuzat de multe lucruri nedrepte, la un moment dat a fost chiar acuzat de aceiași dușmani că ar avea drac(!) Desigur, nu trebuie să luăm de bune acuzațiile lor.

Citat:

Unde scrie in Biblie ca sabatul era legat de mii de prescriptii absurde ale fariseilor ? Unde sunt enumerate in Biblie aceste mii de prescriptii absurde ?

În NT nu se enumeră aceste mii (unii autori spun că erau chiar zeci de mii), acestea le găsiți în învățătura rabinică. În schimb găsim câteva dintre ele - le-am și amintit deja.

[quote=AdrianAamz;332362]Revin cu intrebarea: ce inseamna legarea si dezlegarea sabatului de catre Hristos ?

Citat:

Amintesc ca e vorba de Hristos cel condamnat la moarte din doua motive greu de demontat: calcarea sabatului si pretentia ca este Dumnezeu. conform legii vechi, el merita sa moara din aceste doua pricini.

"Dezlegarea" sabatului era doar în imaginația preoților și fariseilor, în realitate Dumnezeu nu a specificat niciodată că "leagă" sabatul cu restricții absurde precum următoarele:
- să nu porți batistă în sabat că aceasta înseamnă muncă (deci s-o coși de haină)
- să nu scuipi pe jos în sabat că aceasta înseamnă sistem de irigație, deci mucă
- să nu smulgi spice și să le freci în palmă pentru a le mânca, că ci aceasta înseamnă secerat, treierat și frământat pâinea, etc.

Citat:

Din punct de vedere logic, a face o vindecare sau a merge 2 km de la un sat la altul, inseamna a face o lucrare sau nu ?

Totul depinde de contextualizarea principiului. În sabat nu trebuie să lucrezi, ca în celelalte zile de lucru și nici să "nu-ți faci gusturile tale".
Un medic dacă lucrează în sabat pentru câștigul propriu (salariu) face o greșeală. De asemenea greșește cineva care face 2 Km pentru a merge la bâlciul din satul vecin. Înțelegeți ce vreau să spun?

tricesimusquintus 03.02.2011 15:27:42

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332374)
Va rog sa-mi citati surse mai apropiate de secolul lui Neemia, sau macar de secolul apostolic. Cei citati de dvs. au trait la prea multe secole dupa Hristos ca sa poata sa fie de vreun real folos.
Chiar dvs. ati spus ca va practicati credinta , citez:

Deci, eu unul nu ma pot lasa in baza celor citati de dvs., fiindca nu ei au scris vreo carte din Biblie, nu ei au fost apostolii. Daca cunosterea invataturii crestine la dvs. incepe cu Athanasius, Adam Clarke, Albert Barnes, Augustin, Luther, Calvin și mulți traducători moderni, atunci cred ca tocmai v-ati contrazis in privinta invataturii curate a lui Hristos si a apostolilor.

Mă puneți să aduc dovezi irelevante de la niște autori în definitiv irelevanți. Pentru mine contează principiul scripturistic. Iar aceasta (Scriptura) nu conține (nici în context, nici în subtext) vreo referire cu privire la "porunca duminicală". Aceasta este inexistentă pentru mine și pentru Scriptură. Dacă aveți vreo dovadă contrarie, sunteți liber s-o aduceți, însă nu mai veniți cu plăsmuiri de genul "aceasta este ziua"! Evreii (din timpul lui Moise, Neemia, ori Hristos) nu au serbat niciodată prima zi a săptămânii. E absurd ce pretindeți dvs.!

AdrianAamz 03.02.2011 15:29:31

Citat:

În prealabil postat de Danut7 (Post 332366)

Sunt peste 300 de proorocii mesianice cu privire la Iisus in Vechiul Testament... Daca fariseii si carturari ar fi cunoscut legea si proorocii cu adevarat atunci l-ar fi cunoscut si pe Hristos...

Poate imi spui si mie ce legi cu privire la sambata nu a respectat Iisus.

D-le Danut, eu nu v-am intrebat despre farisei si carturari cum de nu l-au recunoscut pe Mesia in persoana lui Iisus, eu v-am intrebat care erau criteriile dupa care dvs. PERSONAL, cunoscand aceste 300 de proorocii mesianice din VT, l-ati fi identificat pe omul Iisus din Nazaret drept cel la care se refera profetiile !

Cred ca ati observat ca eu v-am intrebat despre dvs., nu despre fariseii din secolul 56 de la facerea lumii !
Noi acum nu le facem proces de constiinta fariserilor de acum 2000 de ani, ci incercam sa vedem cum am fi facut noi daca traiam ca iudei in Israel pe vremea lui Hristos.
Faceti abstractie de Noul testament, care nu exista atunci, faceti abstractie de ce v-au invatat la ora de religie, la biserica sau ce v-a spus pastorul sau preotul dvs. despre Hristos, farisei, Mesia, Iisus.

Dvs. acum sunteti un iudeu din anul 32 de la nasterea lui Hristos, bun cunoascator al Vt si care respecta cu sfintenie toate poruncile lui dumnezeu asa cum sunt ele in VT.
Cu ce va poate determina omul Iisus, care s-a oprit pe strada dvs., sa va faca sa il recunoasteti drept Mesia ?
Caci poporul iudeu , cand Iisus invia mortii si vindeca bolnavii, spunea ca "prooroc mare s-a ridicat dintre noi", nicidecum nu zicea "asta e Mesia".
Fiindca si proorocii anteriori au inviat morti, au vindecat bolnavi, au dovedit ca sunt oameni trimisi de Dumnezeu (vedeti cazul lui Ilia !), si totusi nici unul nu a fost considerat Mesia.

Sa zicem ca Iisus va zicea atunci: "Danut draga, EU sunt Mesia !" Chiar il credeati doar asa, pe baza propriei declaratii ?
Pe ce criteriu il recunosteati dvs. ca fiind Mesia acest Iisus , cand, repet, erati un iudeu corect care nu avea nici NT, nici biserica, nici pastor / preot , ci ii aveati doar pe preotii aronitici si legea VT ??

Daca dvs. nu va considerati vinovat ca nu l-ati recunoscut in Iisus pe Mesia, desi stiti ca sunt 300 de proorocii despre Mesia in VT, de ce ar fi mai vinovati decat dvs. fariseii si carturarii de atunci ??

Cat despre ce legi nu arespectat Iisus cu privire la sambata, el nu a respectat indicatia din Exod (Iesire) 31, 14: "Paziti deci ziua de odihna, caci ea este sfanta pentru voi. Cel ce o va intina, acela va fi omorat; tot cel ce va face intr-insa vreo lucrare, sufletul acela va fi starpit din poporul Meu".
Orice actiune a lui Iisus era o lucrare, caci el insusi spune: "Tatal meu pana acum lucreaza, si eu lucrez" (Ioan 5).

Deci, una din doua: ori Iisus abroga articolele de lege veche care statuteaza sambata ca zi de odihna, si atunci nu mai e vinovat de calcarea sambetei, ori nu le abroga si atunci incalca sambata facand vreo lucrare, si e vinovat si condamnat pe drept.
Dar, atentie ! daca e valabila prima varianta, discutia despre sambata ca zi de odihna pentru cei care sunt ai lui Hristos nu mai are nici un rost !

tricesimusquintus 03.02.2011 15:30:30

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332376)
Acum ce facem ? mergem pe puncte de vedere particulare, sau ramanem in textul Bibliei ?

Cum adica Mantuitorul pledeaza in favoarea noastra ? E avocat ?
Eu stiam ca in Biblie scrie ca e judecator, caci "Tatal nu judeca pe nimeni, ci toata judecata a dat-o Fiului".
Ori Mantuitorul si Fiul nu sunt aceeasi persoana, ori e nebiblic sa avansam puncte de vedere si sa-l numim pe judecator avocat.

Punctul acesta de vedere "particular" îl găsiți în Scriptură. Hristos este și Avocat, și Judecător. De asemeni, El este și Jertfă și Mare Preot în același timp. Degeaba problematizați aceste lucruri, căci le știți la fel de bine ca și mine, haideți să nu ne mai ascundem după deget!

AdrianAamz 03.02.2011 15:59:00

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332378)
Domnul Hristos a fost acuzat de multe lucruri nedrepte, la un moment dat a fost chiar acuzat de aceiași dușmani că ar avea drac(!) Desigur, nu trebuie să luăm de bune acuzațiile lor.

În NT nu se enumeră aceste mii (unii autori spun că erau chiar zeci de mii), acestea le găsiți în învățătura rabinică. În schimb găsim câteva dintre ele - le-am și amintit deja.

Citat:

Revin cu intrebarea: ce inseamna legarea si dezlegarea sabatului de catre Hristos ?

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332378)
"Dezlegarea" sabatului era doar în imaginația preoților și fariseilor, în realitate Dumnezeu nu a specificat niciodată că "leagă" sabatul cu restricții absurde precum următoarele:
- să nu porți batistă în sabat că aceasta înseamnă muncă (deci s-o coși de haină)
- să nu scuipi pe jos în sabat că aceasta înseamnă sistem de irigație, deci mucă
- să nu smulgi spice și să le freci în palmă pentru a le mânca, că ci aceasta înseamnă secerat, treierat și frământat pâinea, etc.

Totul depinde de contextualizarea principiului. În sabat nu trebuie să lucrezi, ca în celelalte zile de lucru și nici să "nu-ți faci gusturile tale".
Un medic dacă lucrează în sabat pentru câștigul propriu (salariu) face o greșeală. De asemenea greșește cineva care face 2 Km pentru a merge la bâlciul din satul vecin. Înțelegeți ce vreau să spun?

O clipa ! Eu v-am spus sa-mi dati din Biblie exemple de incalcare a sabatului, nu din talmud !
In Biblie nu scrie nimic din cele enumerate de dvs., in schimb scrie ca, in conformitate cu Exodul 31, 14, nu e voie sa se faca vreo lucrare. Or, o vindecare e o lucrare.
cand Hristos vindeca in zi de sabat, el nu cumva isi fae voia lui, gustul lui ? Lucrarea lui ? "Tatal meu pana ACUM lucreaza, si EU LUCREZ". (Ioan 5).
El singur recunoaste ca lucreaza. Or, in zi de sabat era oprit sub pedeapsa cu moartea sa faci vreo lucrare (Exod 31, 14).

Am impresia ca dvs. pe de o parte vrreti mentinerea legii vechi privitoare la sabat exact cum era, dar pe de alta parte considerati ca numai Hristos era scutit de tinerea ei. In consecinta, ca sa fii crestin trebuie sa tii cu Moise, si numnai Hristos e derogat de la aceasta. Asta am zis si eu intr-un comentariu anterior: bunul crestin e al lui Moise, nu al lui Hristos.

AdrianAamz 03.02.2011 16:04:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332383)
Punctul acesta de vedere "particular" îl găsiți în Scriptură. Hristos este și Avocat, și Judecător. De asemeni, El este și Jertfă și Mare Preot în același timp. Degeaba problematizați aceste lucruri, căci le știți la fel de bine ca și mine, haideți să nu ne mai ascundem după deget!

Va rog sa-mi dati citatele in care scrie ca e si avocat. Eu v-am dat de fiecare data citate, nu am umblat cu afirmatii entuziaste.
Da, scrie clar in Biblie si de Judecator, si de Jertfa, si de MAre Preot. De avocat, nu scrie.

AdrianAamz 03.02.2011 16:10:47

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332380)
Mă puneți să aduc dovezi irelevante de la niște autori în definitiv irelevanți. Pentru mine contează principiul scripturistic. Iar aceasta (Scriptura) nu conține (nici în context, nici în subtext) vreo referire cu privire la "porunca duminicală". Aceasta este inexistentă pentru mine și pentru Scriptură. Dacă aveți vreo dovadă contrarie, sunteți liber s-o aduceți, însă nu mai veniți cu plăsmuiri de genul "aceasta este ziua"! Evreii (din timpul lui Moise, Neemia, ori Hristos) nu au serbat niciodată prima zi a săptămânii. E absurd ce pretindeți dvs.!

D-le, eu nu am pretins nimic si nu am venit cu nici o asertiune legata de duminica. Unde vedeti aceasta in intrebarile mele ?
Cu ce plasmuire am venit eu ?? Nu cumva ma identificati cu alt user ??

Eu doar voiam sa lamuresc aspecte legate de Biblie.
Si daca e vorba de plasmuiri... nu cred ca eu sunt cel care renunta brutal la proprii martori ai afirmatiilor facute pe topic.
Dvs. mai intai veniti cu o lista de nume ca sa va argumentati un raspuns, apoi spuneti ca acea lista nu are nici o relevanta. Eu ce sa inteleg ? ca ce era valabil acum 3 ore nu mai e valabil la ora asta ?
Ca pana la ora 12 era relevant Luther pt. dvs, iar la ora 16 nu mai este ?

AdrianAamz 03.02.2011 16:16:11

Reiau un pic postarea care v-a inversunat impotriva mea:

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332359)

La aceasta ma refeream cand am pus problema punctelor de vedere particulare, care nu se regasesc in Scriptura.
Aici nu e vorba decat despre ceea ce scrie in Biblie, iar dvs. spuneti ca mai exista un punct de vedere referitor la problema unui transfer de jertfa. Care citat din Biblie ne da garantia ca e asa ?

tricesimusquintus 03.02.2011 16:26:54

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332395)
O clipa ! Eu v-am spus sa-mi dati din Biblie exemple de incalcare a sabatului, nu din talmud !
In Biblie nu scrie nimic din cele enumerate de dvs.,

Unul din exemplele enumerate de mine este în NT. Recunoașteți că era la fel de absurdă pretenția fariseilor în dreptul fiecărei "legări" a sabatului, inclusiv în cazul cu spicele.

Citat:

in schimb scrie ca, in conformitate cu Exodul 31, 14, nu e voie sa se faca vreo lucrare. Or, o vindecare e o lucrare.
cand Hristos vindeca in zi de sabat, el nu cumva isi fae voia lui, gustul lui ? Lucrarea lui ?

Nici pe departe! Hristos nici nu a luat plată pentru vindecări, nici nu și-a făcut gusturile (mendrele, mai pe românește) Lui.

Citat:

"Tatal meu pana ACUM lucreaza, si EU LUCREZ". (Ioan 5).

Hristos (ca și/în calitate de Dumnezeu) nu-Și ia concediu în lucrarea mântuirii. Nici noi n-ar trebui să avem "odihnă" în a-i încuraja și vindeca pe semenii noștri.

Citat:

El singur recunoaste ca lucreaza. Or, in zi de sabat era oprit sub pedeapsa cu moartea sa faci vreo lucrare (Exod 31, 14).

Precum știți, sub stăpânirea romană, evreii nu mai aveau dreptul să pedepsească cu moartea pe călcătorii Legii. Așa că teoria dvs. ce cu atâta migală ați încleiat-o pe mai multe postări cam... cade.

Citat:

Am impresia ca dvs. pe de o parte vrreti mentinerea legii vechi privitoare la sabat

Sabatul este de actualitate, era și în timpul Domnului Hristos, era chiar și înainte de Moise și chiar mai înainte....

Citat:

dar pe de alta parte considerati ca numai Hristos era scutit de tinerea ei.

Nici măcar Hristos nu S-a considerat "scutit". Atelierul Lui de tâmplărie era închis sâmbăta, în schimb nu pregeta să "lucreze" pentru alinarea suferințelor fizice și spirituale ale semenilor Lui. Chiar și în sabat.

tricesimusquintus 03.02.2011 16:34:15

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332399)
Va rog sa-mi dati citatele in care scrie ca e si avocat. Eu v-am dat de fiecare data citate, nu am umblat cu afirmatii entuziaste.
Da, scrie clar in Biblie si de Judecator, si de Jertfa, si de MAre Preot. De avocat, nu scrie.

"Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiți, și dacă va păcătui cineva, avem mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos cel drept." (1 Ioan 2,1)
παράκλητος are [și] sensul de avocat.

Eugen7 03.02.2011 16:34:50

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332343)
În concluzie dacă tot vă lăudați cu nerătăcirea, aduceți măcar un singur verset noutestamentar care să vorbească de păzirea duminicii ori măcar despre "liturghii".

"În ziua întâi a saptamânii (Duminica) adunându-ne noi sa frângem pâinea, " Faptele Apostolilor 20,7

frangerea painii este Taina Sfintei Euharistii, impartasirea cu adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos.

bineinteles ca veti rastalmaci orice invatatura dreapta (ortodoxa)...

vai de cei ce interpreteaza Sfanta Scriptura dupa dupa bunul lor plac si nu in Duhul Sfant intru Adevar!

AdrianAamz 03.02.2011 16:55:38

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332420)
Unul din exemplele enumerate de mine este în NT. Recunoașteți că era la fel de absurdă pretenția fariseilor în dreptul fiecărei "legări" a sabatului, inclusiv în cazul cu spicele.

pai, in problema mancarii spicelor de sabat, se pare , dupa cum reiese din Marcu 7, ca Hristos calca sabatul nu doar in clipa aceea, ci il considera calcat pentru totdeauna:
" Si le zicea lor: Sambata a fost facut pentru om, iar nu omul pentru sambata. Astfel ca Fiul Omului este domn si al sambetei."
ce inseamna ca "este Domn si al sambetei" ? ca in Hristos nu mai exista tinerea sambetei ?

Citat:

Nici pe departe! Hristos nici nu a luat plată pentru vindecări, nici nu și-a făcut gusturile (mendrele, mai pe românește) Lui.

Dar cine vorbeste de luat plata ? scrie in VT "sa nu lucrezi sambata pentru plata" ? Scrie ca cine nu lucreaza pentru plata e scutit de tinut sambata ? sau scrie ca daca face cineva vreo lucrare trebuie starpit (Exod 31, 14) ?

Deci, sa ne axam pe CE SCRIE in VT, nu pe ce NU scrie... De acord ?

Citat:

Precum știți, sub stăpânirea romană, evreii nu mai aveau dreptul să pedepsească cu moartea pe călcătorii Legii. Așa că teoria dvs. ce cu atâta migală ați încleiat-o pe mai multe postări cam... cade.

Pai, atunci inseamna ca orice stapanire putea modifica legea VT ?? Oare nu de aceea l-au refuzat evreii pe Hristos ca fiind Mesia ? fiindca in loc sa restaureze plenar functionalitatea VT, el de fapt a si incalcat ce mai ramasese functional din VT ??
Eu nu am incleiat nici o teorie, eu am aratat matematic criteriile biblice ale judecarii si condamnarii lui Hristos.
In NT scrie ca evreii i-au zis lui Pilat : "noi lege avem, si dupa legea noastra trebuie sa moara". Si Pilat, desi il gasise nevinovat DUPA LEGEA ROMANA (!!!), ii lasa pe iudei sa-si aplice legea lor.
Care, dupa cum zice NT, "e buna si sfanta si dreapta" !!!
Nu eu sunt in impas logic, ci altii...

Citat:

Sabatul este de actualitate, era și în timpul Domnului Hristos, era chiar și înainte de Moise și chiar mai înainte....

Practica istorica dovedeste ca in afara de evrei si de cateva formatiuni neo-protestante, practica sabatului nu mai e de actualitate de mult pentru restul.
Eu unul nu stiu acum daca sa ma dau mai langa Moise si sa tin sambata ca sabat, sau sa ma dau langa Hristos si sa tin ziua invierii lui ca sabat.
Dar am dreptul sa aleg cumva, nu ? S-o fac logic sau sa las hazardul sa decida ?

Citat:

Nici măcar Hristos nu S-a considerat "scutit". Atelierul Lui de tâmplărie era închis sâmbăta, în schimb nu pregeta să "lucreze" pentru alinarea suferințelor fizice și spirituale ale semenilor Lui. Chiar și în sabat.

Asta cu atelierul e din Biblie ? Daca da, va rog citatul care spune ca Hristos avea un atelier. Daca nu, va rog sa nu iesiti din limitele Bibliei, ca eu n-am iesit.
Chiar nu inteleg ceva: dvs. ii acuzati pe altii ca ies din hotarele Bibliei, dar si dvs. o faceti cu nonsalanta.

AdrianAamz 03.02.2011 17:04:18

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332426)
"Copiii mei, acestea vi le scriu, ca să nu păcătuiți, și dacă va păcătui cineva, avem mijlocitor către Tatăl, pe Iisus Hristos cel drept." (1 Ioan 2,1)

Permiteti-mi cateva intrebari off-topic :
1. Dvs. sunteti etnic roman ?
2. Ati studiat cumva sistematic limba greaca , noua sau veche ?

Iosif77 03.02.2011 17:15:02

Tot off-topic:
Domnule Adrian, aveti, va rog, bunavointa sa va declinati confesiunea?

AdrianAamz 03.02.2011 17:20:54

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 332446)
Tot off-topic:
Domnule Adrian, aveti, va rog, bunavointa sa va declinati confesiunea?

Da. Sunt inginer.

Iosif77 03.02.2011 17:24:53

Multumesc, se confirma deci...:))

AdrianAamz 03.02.2011 17:29:48

Citat:

În prealabil postat de Iosif77 (Post 332453)
Multumesc, se confirma deci...:))

Daca cumva e gresit sa incerci sa analizezi o carte, fie ea si Biblia, sau o credinta religioasa, cu instrumentele stiintelor exacte, imi cer scuze ca m-am bagat in asa ceva... dar mi se pare mai dinamic decat disecatul atomului si decat construitul de masinarii care sa faca diverse chestii.

tricesimusquintus 03.02.2011 23:24:16

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332405)
D-le, eu nu am pretins nimic si nu am venit cu nici o asertiune legata de duminica. Unde vedeti aceasta in intrebarile mele ?
Cu ce plasmuire am venit eu ?? Nu cumva ma identificati cu alt user ??

Eu doar voiam sa lamuresc aspecte legate de Biblie.
Si daca e vorba de plasmuiri... nu cred ca eu sunt cel care renunta brutal la proprii martori ai afirmatiilor facute pe topic.
Dvs. mai intai veniti cu o lista de nume ca sa va argumentati un raspuns, apoi spuneti ca acea lista nu are nici o relevanta. Eu ce sa inteleg ? ca ce era valabil acum 3 ore nu mai e valabil la ora asta ?
Ca pana la ora 12 era relevant Luther pt. dvs, iar la ora 16 nu mai este ?

E adevărat că nu dumneavoastră ați venit cu argumentul Psalmului 117, însă sistematic m-ați luat la bani mărunți că "de unde am informațiile", că de ce nu vin cu surse mai vechi, etc. Mă iertați dacă v-am supărat cu probe extrabiblice. În aceeași idee pentru mine, acești autori și aceste lucrări sunt irelevante în raport cu ceea ce spune Biblia și nu ce spune Sfânta Tradiție din care v-ați fi așteptat să vă citez informațiile legate de Ps.117. În fine, se pare că iar v-am supărat și-mi cer iertare.

tricesimusquintus 03.02.2011 23:28:19

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332411)
Reiau un pic postarea care v-a inversunat impotriva mea:

Mă rog... era un răspuns pentru Danut7 și nu mi s-a părut că am fost "înverșunat" nici măcar împotriva lui...

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332411)
La aceasta ma refeream cand am pus problema punctelor de vedere particulare, care nu se regasesc in Scriptura.
Aici nu e vorba decat despre ceea ce scrie in Biblie, iar dvs. spuneti ca mai exista un punct de vedere referitor la problema unui transfer de jertfa. Care citat din Biblie ne da garantia ca e asa ?

Era un simplu punct de vedere față de care am încercat să fiu neutru, însă se pare că nu mi-a reușit. Acel punct de vedere susține un transfer de lege ceremonială (nu de jertfă) ce nu mai acționează pe pământ, însă e în vigoare în cer. Sunt într-adevăr o serie de texte biblice care ar sugera vag o asemenea idee, însă cum am mai zis, nu-mi afectează cu nimic credința proprie. Pentru mine e suficient să-L știu pe Hristos ca Mare Preot al meu ce mijlocește în Templul Ceresc (Evrei 8; Apoc.15,5) cu însuși sângele Său sfânt.

tricesimusquintus 03.02.2011 23:30:07

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 332428)
"În ziua întâi a saptamânii (Duminica) adunându-ne noi sa frângem pâinea, " Faptele Apostolilor 20,7

frangerea painii este Taina Sfintei Euharistii, impartasirea cu adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos.

bineinteles ca veti rastalmaci orice invatatura dreapta (ortodoxa)...

vai de cei ce interpreteaza Sfanta Scriptura dupa dupa bunul lor plac si nu in Duhul Sfant intru Adevar!

Vai de ei într-adevăr, însă eu nu interpretez Sfânta Scriptură (aici nu veți găsi că frângerea pâinii e "Sfântă Taină"), ci doar "răstălmăcesc" subliniata poezie ce-ați memorat-o la catiheză. Apostolii se adunau să frângă pâinea zilnic (Fapte 2,46) fără a face din asta săptămână cu 7 zile de odihnă.

tricesimusquintus 03.02.2011 23:34:20

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332436)
pai, in problema mancarii spicelor de sabat, se pare , dupa cum reiese din Marcu 7, ca Hristos calca sabatul nu doar in clipa aceea, ci il considera calcat pentru totdeauna:
" Si le zicea lor: Sambata a fost facut pentru om, iar nu omul pentru sambata. Astfel ca Fiul Omului este domn si al sambetei."
ce inseamna ca "este Domn si al sambetei" ? ca in Hristos nu mai exista tinerea sambetei ?

Nici pe departe! Așa cum Hristos este Domn al întregii Creații, El este Domn și al Sabatului (tot o creație a Sa) și nu poate fi judecat (de ortodocșii secolului I, ori de fariseii sec.XXI) dacă a păzit sau nu Sabatul în lanul de grâu. Poftim, m-am găsit eu bacteria asta neînsemnată să-L judec pe Creatorul Universului!
Cât despre Marcu 7 (providențial ați greșit capitolul), Hristos atrage atenția acelor "ortodocși" că degeaba păzesc cu acribie Sfânta Tradiție [παράδοσις] în detrimentul Poruncii lui Dumnezeu (Marcu 7,9). Cine are urechi de auzit să audă!
Revenind la Marcu 2 -capitolul cu spicele- putem spune că fariseii considerau călcare de Lege, călcarea sfintei lor tradiții. Mișna înșiră 39 de tipuri de muncă principale sau majore interzise în ziua de Sabat. Primele unsprezece erau faze care duceau la producerea și pregătirea pâinii: semănatul, seceratul, legatul snopilor, treieratul, culesul viei, frământatul și coptul. Cu aceste "activități" Îl acuzau aceștia de călcare de Sabat pe Hristos. Și El nici măcar nu mâncase un bob de grâu! Și mă/vă întreb, în aceste condiții cum anume "Hristos călca sabatul"?

Citat:

Dar cine vorbeste de luat plata ? scrie in VT "sa nu lucrezi sambata pentru plata" ? Scrie ca cine nu lucreaza pentru plata e scutit de tinut sambata ? sau scrie ca daca face cineva vreo lucrare trebuie starpit (Exod 31, 14) ?

Deci, sa ne axam pe CE SCRIE in VT, nu pe ce NU scrie... De acord ?

De acord. Iată CE SCRIE în VT privitor la vânzare/cumpărare în ziua sabatului:
Amos 8,5; Isaia 58,13; Ieremia 17,19-27; Neemia 10,31.

Citat:

Practica istorica dovedeste ca in afara de evrei si de cateva formatiuni neo-protestante, practica sabatului nu mai e de actualitate de mult pentru restul.

Practica istorică dovedește că nu mai e de "actualitate" nici credința în Domnul Dumnezeu, însă majoritatea ne-creștină a pământenilor nu dovedește deloc justețea acestei atitudini. Nici măcar iudeii și (Doamne iartă-ne!) adventiștii nu păzesc totdeauna în spirit porunca sabatului, ce să mai vorbim de "restul"?

Citat:

Eu unul nu stiu acum daca sa ma dau mai langa Moise si sa tin sambata ca sabat, sau sa ma dau langa Hristos si sa tin ziua invierii lui ca sabat.
Dar am dreptul sa aleg cumva, nu ? S-o fac logic sau sa las hazardul sa decida ?

Normal că aveți libertatea alegerii, dar vă-ntreb așa... într-o doară: v-a cerut vreodată Hristos să vă dați lângă El păzind duminica?

Citat:

Asta cu atelierul e din Biblie ? Daca da, va rog citatul care spune ca Hristos avea un atelier.

Nu e din Biblie, e din sfânta tradiție adventistă!:9:
Acum serios vorbind, era doar o ilustrație (există chiar o gravură reprezentând ușa atelierului de tâmplărie cu orarul- sâmbăta închis; adventiștii știu la ce mă refer) a unui adevăr biblic: Hristos n-a venit să strice Legea, ci s-o împlinească; ortodocșii știu la ce mă refer.:58:

tricesimusquintus 03.02.2011 23:38:11

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332440)
Permiteti-mi cateva intrebari off-topic :
1. Dvs. sunteti etnic roman ?
2. Ati studiat cumva sistematic limba greaca , noua sau veche ?

1. Da.
2. Nu.

AdrianAamz 04.02.2011 02:48:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332605)
1. Da.
2. Nu.

Atunci presupun ca , in calitate de etnic roman, nu primiti lectii de limba romana de la un non-roman, mai ales ca acel non-roman nici macar nu are studii temeinice asupra limbii romane.

In compensatie, dati-i voie unui etnic grec sa nu primeasca lectii de greaca de la un non-grec.

Cu iertaciunile de rigoare.

AdrianAamz 04.02.2011 03:13:02

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332604)
Nici pe departe! Așa cum Hristos este Domn al întregii Creații, El este Domn și al Sabatului (tot o creație a Sa) și nu poate fi judecat (de ortodocșii secolului I, ori de fariseii sec.XXI) dacă a păzit sau nu Sabatul în lanul de grâu. Poftim, m-am găsit eu bacteria asta neînsemnată să-L judec pe Creatorul Universului!
Cât despre Marcu 7 (providențial ați greșit capitolul), Hristos atrage atenția acelor "ortodocși" că degeaba păzesc cu acribie Sfânta Tradiție [παράδοσις] în detrimentul Poruncii lui Dumnezeu (Marcu 7,9). Cine are urechi de auzit să audă!

Scuze, la Marcu 7 era cu spalatul mainilor... stiam eu ca nu merita sa ma bazez doar pe memoria cifrelor...
Dar Hristos se rafuieste cu evreii, iar nu cu crestinii , in privinta datinei (in traducerea romaneasca apare "datina", iar la greaca nu va aventurati, va rog, din motivul mentionat in postarea anterioara !).
Pe care crestini ii cearta apostlii pentru vreo traditie crestina ?
Hristos ii cearta pe iudei pentru o datina fariseica, nu pentru ca revendicau o mostenire apostolica.

Citat:

Revenind la Marcu 2 -capitolul cu spicele- putem spune că fariseii considerau călcare de Lege, călcarea sfintei lor tradiții. Mișna înșiră 39 de tipuri de muncă principale sau majore interzise în ziua de Sabat. Primele unsprezece erau faze care duceau la producerea și pregătirea pâinii: semănatul, seceratul, legatul snopilor, treieratul, culesul viei, frământatul și coptul. Cu aceste "activități" Îl acuzau aceștia de călcare de Sabat pe Hristos. Și El nici măcar nu mâncase un bob de grâu! Și mă/vă întreb, în aceste condiții cum anume "Hristos călca sabatul"?

Iar veniti cu scrieri nebiblice _ Mishna ! Pune Hristos pret pe Mishna ? O aminteste undeva ? O citeaza ?
Am impresia ca ii criticati pe ortodocsi si catolici pentru o metoda pe care dvs. o folositi curent: apelul la surse nebiblice.
Dar, pe de alta parte, sunt satisfacut, in numele prietenului meu evreu, ca acordati atentie sporita scrierilor lor ... el ar zice "Vai, Quintus, ci pacat ca nu esti evreu !"...

Unde scrie in Biblie ca au zis :"Pentru ce secera si treiera si macina si coc paine ucenicii tai? " ???
Hristos e intrebat: "de ce fac [[ucenicii tai]] sambata ce nu se cuvine ?"
Si el nu citeaza decat din Biblie, insa fara sa spuna ca ucenicii fac ce se cuvine ! Doar arata ca in istoria practicii religioase iudaice au existat exceptii, derogari de la lege, care insa NU au devenit reguli generale !!

Citat:

Practica istorică dovedește că nu mai e de "actualitate" nici credința în Domnul Dumnezeu, însă majoritatea ne-creștină a pământenilor nu dovedește deloc justețea acestei atitudini. Nici măcar iudeii și (Doamne iartă-ne!) adventiștii nu păzesc totdeauna în spirit porunca sabatului, ce să mai vorbim de "restul"?

Ma refeream la practica istorica crestina, nu a iluministilor sau a marxistilor...

Citat:

Normal că aveți libertatea alegerii, dar vă-ntreb așa... într-o doară: v-a cerut vreodată Hristos să vă dați lângă El păzind duminica?

Daca eu nu ii cer nimic lui Hristos, el de ce mi-ar cere mie ?
Dvs. i-ati cerut lui Hristos sa va denumiti adventist de ziua a 7-a si el v-a dat acordul ? Sau dvs. insiva v-ati dat acordul sa va denumiti astfel ?

Daca ma uit in Faptele apostolilor, zice ca "in Antiohia pentru intaia oara ucenicii s-au numit crestini". Nu i-a denumit Hristos asa, s-au denumit singuri. exact cum unii se denumesc crestini ortodocsi, altii crestini catolici sau adventisti.

Citat:

Nu e din Biblie, e din sfânta tradiție adventistă!:9:
Acum serios vorbind, era doar o ilustrație (există chiar o gravură reprezentând ușa atelierului de tâmplărie cu orarul- sâmbăta închis; adventiștii știu la ce mă refer) a unui adevăr biblic: Hristos n-a venit să strice Legea, ci s-o împlinească; ortodocșii știu la ce mă refer.:58:

Aici nu va inteleg eu: ori luati lucrurile in serios, ori faceti spirite de tip american, cum e ala cu "piercing saved my life" sau acesta cu atelierul inchis sambata...
Dar daca interpretez gravura dvs. la limita fizicii reci, reiese ca Hristos nu lucreaza sambata... chestie care nu i-ar fi deranjat pe dreptcredinciosii iudei, caci nu l-ar mai fi acuzat in acest caz ca lucreaza sambata.
Sa inteleg ca la adventisti e inchis sambata. OK.
Dar pana la urma, dupa Biblie, iar nu dupa gravuri, Hristos lucreaza sambata sau tine inchis ??

tricesimusquintus 04.02.2011 12:01:50

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332676)
Atunci presupun ca , in calitate de etnic roman, nu primiti lectii de limba romana de la un non-roman, mai ales ca acel non-roman nici macar nu are studii temeinice asupra limbii romane.

Sunt oricând dispus să învăț câte ceva, nu mă consider atotcunoscător.

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332676)
In compensatie, dati-i voie unui etnic grec sa nu primeasca lectii de greaca de la un non-grec.

În cazul acesta ați putea chiar să mă ajutați să înțeleg mai bine. Și pentru că a deranjat postarea aceasta:

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332426)

o să vă rog să mă lămuriți de ce apostolul Ioan nu a folosit termenul μεσίτης, ori de ce versiunea sinodală ortodoxă traduce παράκλητος prin "mijlocitor". Mulțumesc anticipat.

tricesimusquintus 04.02.2011 12:06:14

Citat:

În prealabil postat de AdrianAamz (Post 332680)
(in traducerea romaneasca apare "datina", iar la greaca nu va aventurati, va rog, din motivul mentionat in postarea anterioara !).

În acest caz, rugați-i pe confrații ortodocși români să nu se mai aventureze preaslăvind Sfânta Tradiție prin termenul παράδοσις în grafie latină.

Citat:

Pe care crestini ii cearta apostlii pentru vreo traditie crestina ?
Hristos ii cearta pe iudei pentru o datina fariseica, nu pentru ca revendicau o mostenire apostolica.

Credeți că iudeii erau mai buni, ori mai răi, ori credeți că Evanghelia a fost scrisă doar pentru ei? Și ei se lăudau cu sfânta lor tradiție, și ei se lăudau cu vechimea lor de 2.000 de ani (de fii ai lui Avraam), și-I dădeau lecții lui Hristos de cum să respecte canoanele rituale ale credinței strămoșești!

Citat:

Iar veniti cu scrieri nebiblice _ Mishna ! Pune Hristos pret pe Mishna ? O aminteste undeva ? O citeaza ?
Am impresia ca ii criticati pe ortodocsi si catolici pentru o metoda pe care dvs. o folositi curent: apelul la surse nebiblice.

Exact asta am vrut să vă demonstrez, Biblia nu amintește nimic de regulile împovărătoare puse asupra Sabatului. Acestea le găsiți doar în Talmud, de aceea l-am citat. Desigur Hristos nu pune preț pe Mishna, de aceea Și-a permis s-o încalce, iar dvs. Îl acuzați [indirect] că a călcat Sabatul și că pe drept a fost condamnat la moarte.

Citat:

Unde scrie in Biblie ca au zis :"Pentru ce secera si treiera si macina si coc paine ucenicii tai? " ???

Dar unde scrie în Biblie că nu ai voie să mesteci grâu în ziua sabatului? A rupe pâinea și a o mânca nu e călcare de sabat, cum nu era călcare de sabat smulgerea spicelor și mestecarea boabelor de grâu. Căci asta au făcut ucenicii lui Hristos (nu Hristos- țin să se menționeze încă o dată!).

Citat:

Daca eu nu ii cer nimic lui Hristos, el de ce mi-ar cere mie ?
Dvs. i-ati cerut lui Hristos sa va denumiti adventist de ziua a 7-a si el v-a dat acordul ? Sau dvs. insiva v-ati dat acordul sa va denumiti astfel ?

Daca ma uit in Faptele apostolilor, zice ca "in Antiohia pentru intaia oara ucenicii s-au numit crestini". Nu i-a denumit Hristos asa, s-au denumit singuri. exact cum unii se denumesc crestini ortodocsi, altii crestini catolici sau adventisti.

Sunt de acord cu ce spuneți, însă întrebarea mea era cu totul alta. O reformulez: V-a cerut vreodată Hristos să serbați duminica (și încă în detrimentul sâmbetei)?

Citat:

Aici nu va inteleg eu: ori luati lucrurile in serios, ori faceti spirite de tip american, cum e ala cu "piercing saved my life" sau acesta cu atelierul inchis sambata...
Dar daca interpretez gravura dvs. la limita fizicii reci, reiese ca Hristos nu lucreaza sambata... chestie care nu i-ar fi deranjat pe dreptcredinciosii iudei, caci nu l-ar mai fi acuzat in acest caz ca lucreaza sambata.
Sa inteleg ca la adventisti e inchis sambata. OK.
Dar pana la urma, dupa Biblie, iar nu dupa gravuri, Hristos lucreaza sambata sau tine inchis ??

Atelierul Său (interesul Său propriu) îl ține închis. Și nu doar în Sabat! Tot ceea ce face, face în slujba oamenilor. Și fără plată! El dăruiește, și dăruiește necondiționat tuturor Harul Său. Deși în preștiința Lui divină are cunoștință de faptul că mulți nu vor accepta oferta harului și vor pieri pentru veci. Câtă sfântă risipă!

AdrianAamz 04.02.2011 12:49:00

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332739)
vă rog să mă lămuriți de ce apostolul Ioan nu a folosit termenul μεσίτης, ori de ce versiunea sinodală ortodoxă traduce παράκλητος prin "mijlocitor". Mulțumesc anticipat.

Oare cum traduce termenul Παρακλητος versiunea dvs., fie ea sinodala sau nu ?

In fine, sa va expun un raspuns:

in limba greaca , cunoscuta drept Koine (comuna) sau elina, exista urmatoarea familie de cuvinte:

Παρακαλεω = a indemna, a invita; a chema in ajutor; a incuraja, A MANGAIA

Παρακλησις = indemn (indemnare), incurajare, consolare, MANGAIERE

Παρακλητος = mijlocitor, MANGAIETOR

Asta e una.

Doi:

in versiunea romaneasca a Bibliei pe care o am eu, zisa si sinodala, scrie alb pe negru, la Ioan 16, 26, si la 15, 26 si la 16, 7 ca va veni MANGAIETORUL.

Va intreb fara ironie daca cumva in versiunea dvs. sau intr-o versiune cunoscuta de dvs. scrie ca "Avocatul, Duhul Adevarului [...] va va invata toate" sau ca "va veni Avocatul, Duhul Adevarului" sau ca " daca nu ma voi duce, Avocatul nu va veni la voi"

Cine a tradus Παρακλητος prin "avocat" sau "ajutorul acuzatului in tribuna"l, ( de parca Hristos a venit sa fondeze o curte de justitie, iar nu Biserica lui, asa cum zice la Matei 16, 18 ), este tributar unei conceptii juridice despre relatia lui Hristos cu oamenii.

Apostolul Ioan, dupa umila mea parere, a folosit (mai bine zis: a scris !) cuvantul pe care l-a auzit rostit de insusi Hristos. Ca doar era acolo de fatza, nu a scris din povestirile altora pe care sa apoi le-a cosmetizat din punct de vedere gramatical...

AdrianAamz 04.02.2011 13:03:15

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 332741)
În acest caz, rugați-i pe confrații ortodocși români să nu se mai aventureze preaslăvind Sfânta Tradiție prin termenul παράδοσις în grafie latină.

Am impresia ca ma confundati cu papa ortodocsilor...
Credeti ca ma ia in considerare macar un confrate ortodox de-al dvs., mai ales dupa cele postate de mine aici... ??

Apoi, ca si iudeii, dvs. aveti o istorie a confesiunii dvs., si niste norme de cult, de conduita morala, etc., adica o traditie. Ca o considerati sfanta sau nu, e treaba dvs.

Din cate stiu eu (traind totusi intr-un spatiu cat de cat ortodox), traditia datului de batiste si lumanari la inmormantare nu e Sfanta Traditie, e doar un obicei popular.
Deci, daca vreti sa va lamureasca cineva competent in problema diferentei dintre Sfanta Traditie si obiceiurile (datinile) populare nebisericesti sau para-bisericesti, apelati la specialisti. Va recomand scrierile lui Dumitru Staniloae, un mare intelectual crestin.

Ca sa nu cadeti in cine stie ce ispita de a repudia ideea contactului cu o gandire ne-adventista (sper ca nu aveti conceptia iudaica a necuratiei restului lumii si a separarii nete de aceasta !!), citit mai intai ce scrie Staniloae despre Sfanta Treime, apoi ce scrie despre Biblie, si abia la urma despre Sfanta Traditie.

Nu va zic asta ca sa incerc sa va schimb punctul de vedere, ci pentru ca presupun ca, asemenea mie, sunteti doritor de informatie proaspata, chiar daca vine din tabara careia va impotriviti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:16:13.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.