Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Biserica si modernitate (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1276)

ancah 03.04.2007 21:17:06

Am fost la o biserica ortodoxa si nu mica mi/a fost mirarea sa vad ca unul din dintre cei doi cantori era femeie. Mi s/a sps ca si la alte biserici vom intalni studente la teologie indeplinind aceasta functie.Este acesta un semn de modernitate? Este accceptat ca postul de cantor sa fie ocupat de o femeie?

Mirean 03.04.2007 22:01:58

Citat:

În prealabil postat de ancah
Am fost la o biserica ortodoxa si nu mica mi/a fost mirarea sa vad ca unul din dintre cei doi cantori era femeie. Mi s/a sps ca si la alte biserici vom intalni studente la teologie indeplinind aceasta functie.Este acesta un semn de modernitate? Este accceptat ca postul de cantor sa fie ocupat de o femeie?

Presupun ca acel "cantor" este sinonim cu "cantaret" sau "dascal". In zona in care locuiesc eu sunt folosite ultimele doua denumiri.
Daca este vorba desprea asta, nu este nici o problema.
Nu exista prevedere caninica prin care sa se interzica femeilor sa fie cantor. In unele zone, mai ales in parohiile de tara, se obisnuia, si inca se obisnuieste, ca acesta functie sa fie detinuta chiar de sotia preotului.

Grigorie 04.04.2007 11:03:03

Citat:

În prealabil postat de iosif
Evolutia e voita de Dumnezeu, darul cresterii este primit dintru inceput. Modul in care crestem este insa important.

Civilizatia occidentala in care traim are la baza autonomia creatiei (si a omului, se intelege) fata de Dumnezeu, rezultat al conceptiilor catolice scolastice: gratia creata si papa ca vicar al lui Hristos. In cer este o plenitudine (Sf. Treime) inchisa, care nu se deschide si nu comunica cu creatia direct (prin energiile necreate, ca in ortodoxie), iar in creatie este plenitudine (Biserica), administrata de un vicar al lui Hristos, devenit intre timp (1870) si infailibil. Denominatiunile protestante, rasarite din catolicism, au mentinut aceeasi autonomie (fiecare protestant este un papa in miniatura). Omul este un stapan (tiran) al creatiei, de care poate dispune dupa bunul sau plac pentru a-si satisface poftele. Cum zice Sf Iustin Popovici, umanismul confesiunilor occidentale a inlaturat divino-umanismul Bisericii. Fara deviatia occidentala, civilizatia ar fi aratat astazi altfel. Poate nu s-ar fi inregistrat progresele tehnice de astazi, dar nici alienarea si lipsa de spiritualitate (si de sens, pana la urma) a omului contemporan.

iosif 04.04.2007 11:26:55

Acolo unde omul nu se mai supune lui Dumnezeu, se pierde toata ordinea fireasca a lucrurilor! Cand punctul de sustinere a intregii creatii este eliminat din locul cuvenit, haosul este inevitabil, atat la nivel individual cat si social!

romandragut 04.04.2007 20:47:59

iosif... uita-te in jurul tau. dar majoritatea oamenilor se supun legilor laice. sunt destul de putini care se supun lui dzeu.

iosif 04.04.2007 22:29:33

Romandragut...calea crestina este calea celor putini, nu ma mira ca multi il exclud pe Dumnezeu din viata lor. Acum sunt din ce in ce mai multi care Il exclud pe Dumnezeu din viata lor si haosul valoric este pe masura.
Legile laice sunt intr-o oarecare masura bazate pe un fundament moral, asta e bine. INsa cat va dura si asta?

Mirean 05.04.2007 08:30:47

Citat:

În prealabil postat de romandragut
iosif... uita-te in jurul tau. dar majoritatea oamenilor se supun legilor laice. sunt destul de putini care se supun lui dzeu.

Consideri ca legile laice intra in contradictie cu preceptele morale? Argumenteaza!
Mie mi se par O.K.

iosif 05.04.2007 09:05:11

Ti se pare ca nu sunt suficiente exemple? Avortul...etc

Mirean 05.04.2007 09:52:33

Citat:

Ti se pare ca nu sunt suficiente exemple? Avortul...etc

Prietene, avortul se face la cerere. Nu te obliga legea sa faci avort.
Sunt cazuri in care se face "avort medical", aspect privit cu ingaduinta si de Biserica.

Ma asteptam la exemple in care legea te OBLIGA sa incalci preceptele crestine!
Astept...

iosif 05.04.2007 12:01:56

Prietene, exprima-te mai clar:)

O lege care legifereaza avortul, prostitutia, homosexualitatea intra, dpdv moral, in contradictie cu perceptele crestine.
O justitie corupta este un organ bolnav si imoral! Acest organ face legi in Romania. Situatia politica din ultimele luni arata starea conducatorilor nostri. Au dat la o parte pe cei competenti si apreciati care s-au zbatut pentru starpirea coruptiei....e imoral! Nu trbeuei sa fie doar legile, ca si oamenii legii trebuie luati in vizor!

Grigorie 05.04.2007 12:28:04

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Ma asteptam la exemple in care legea te OBLIGA sa incalci preceptele crestine!
Astept...

In general, acele legi controversate dpdv crestin nu obliga la pacat, ci prezinta pacatul ca una din optiunile legale. Devine cumva interzis sa combati acele pacate, sa spui ca sunt nefiresti si daunatoare.

Am auzit (nu stiu sigur daca e adevarat) ca intr-un stat din USA exista o lege care interzice folosirea publica a textelor biblice care condamna homosexualitatea. Daca vor sa fie in legalitate, crestinii trebuie sa se autocenzureze pentru a nu ofensa vreo minoritate (homosexuali, evrei).
La noi s-a incercat cu icoanele din scoli, in Franta cu interzicerea simbolurilor religioase. Ce mai, trebuie redusa agresivitatea crestinismului!

In viitor probabil ca vor aparea si legi care sa oblige la nerespectarea unor precepte crestine. In perioada Antihristului, cu siguranta. E drept ca in sensul cel profund, acela de libertate duhovniceasca, nimeni si niciodata nu va putea obliga pe cineva la pacat fara ca acela sa consimta.

Mirean 05.04.2007 14:52:20

Citat:

Prietene, exprima-te mai clar:)

O lege care legifereaza avortul, prostitutia, homosexualitatea intra, dpdv moral, in contradictie cu perceptele crestine.
O justitie corupta este un organ bolnav si imoral! Acest organ face legi in Romania. Situatia politica din ultimele luni arata starea conducatorilor nostri. Au dat la o parte pe cei competenti si apreciati care s-au zbatut pentru starpirea coruptiei....e imoral! Nu trbeuei sa fie doar legile, ca si oamenii legii trebuie luati in vizor!

Pai legea nu te obliga la pacat.
Omul pacatuieste. Legea ii da doar libertate. E normal sa fie asa.
Problema e daca ai avea o lege care sa te oblige la homosexualitate...
Pe de alta parte prostitutia nu este legiferata.
Statul nu este teocratic ci democratic asa ca legile sunt ... normale.
Daca omul nu ar pacatui in sensul mentionat de tine legile ar deveni inutile...
Pe vremea lui Ceausescu era interzis avortul. Femeile faceau, totusi, avorturi empirice si mureau sau ramaneau cu sechele pentru tot restul vietii. Vezi si partea pozitiva: o femeie care a facut un avort la medic, cu sanse maxime de supravietuire, se poate cai la un moment al vietii si se poate indrepta.

Vorbesti de justitia corupta. Nu justitia da legi, ci Parlamentul. In Parlament sunt oamenii pe care i-ai ales, poate, si tu. Oameni care ar trebui sa te reprezinte. Aici e buba.

Te iei de conducatorii statului si de starea politica actuala...as prefera sa nu facem politica pe forum.

Concluzia: nu poti obliga pe cineva la ceva cu o lege restrictiva, respectivul va gasi o "portita" sau pur si simplu va incalca legea. Dragoste cu de-a sila nu se poate. Si ma refer la dragostea de Dumnezeu.

Biserica nu vrea inchisori pline de homosexuali si femei cu avorturi. Vrea ca acestia sa vina la Biserica si sa se indrepte.

iosif 05.04.2007 16:06:52

E foarte adevarat ceea ce spui. Eu ti-am exemplificat doar faptul ca cum legea laica este in contradictie cu ea morala. Trebuie respecata libertatea omului, asta o face Dumnezeu Insusi.

Politica pe forum....n-ar strica si un punct de vedere crestin. Modernitatea este un produs cu adanca amprenta politica!

Mirean 05.04.2007 16:08:39

Citat:

E foarte adevarat ceea ce spui. Eu ti-am exemplificat doar faptul ca cum legea laica este in contradictie cu ea morala. Trebuie respecata libertatea omului, asta o face Dumnezeu Insusi.

Politica pe forum....n-ar strica si un punct de vedere crestin. Modernitatea este un produs cu adanca amprenta politica!

Daca doresti sa vb despre politica pe forum poti deschide un topic separat "Biserica si politica"

iosif 05.04.2007 17:20:52

:)) Ok, o sa fac si asta...dar nu acum ca suntem in Saptamana mare si trebuie sa ne concentram pe alte lucruri!

Mirean 05.04.2007 23:17:43

Citat:

:)) Ok, o sa fac si asta...dar nu acum ca suntem in Saptamana mare si trebuie sa ne concentram pe alte lucruri!

Stii ce nu imi place la majoritatea ortodocsilor? Ca sunt mai darnici de Craciun si mai "smeriti" si cucernici in Saptamana Patimilor.
In rest..."No comment"

iosif 06.04.2007 11:34:42

Pai, no comment...totusi Saptamana Patimilor este o saptamana in care ar trebui sa ne concentram pe cele interioare si poate, facand astfel, o sa devenim mai buni, mai curati pentru mai mult decat saptamana aceasta.

Si nu stiu de ce vorbesti despre o majoritate....poate ca nu e asa.

Mirean 06.04.2007 11:39:29

Citat:

Pai, no comment...totusi Saptamana Patimilor este o saptamana in care ar trebui sa ne concentram pe cele interioare si poate, facand astfel, o sa devenim mai buni, mai curati pentru mai mult decat saptamana aceasta.

Si nu stiu de ce vorbesti despre o majoritate....poate ca nu e asa.

Poate...

cristiboss56 06.04.2007 17:58:12

Citat:

Citat:

Stii ce nu imi place la majoritatea ortodocsilor? Ca sunt mai darnici de Craciun si mai "smeriti" si cucernici in Saptamana Patimilor.
In rest..."No comment"

Nu cred ca asta ii caracterizeaza pe majoritatea ortodocsilor. Este o caracteristica ( un pacat) , a omului in general sa fie mai smerit, mai bun , mai tacut , mai uman in preajma unor evenimente cu caracter religios si chiar dupa niste evenimente mai putin placute, chiar tragice.

09.04.2007 16:22:09

Impacare impacare fara nici o suparare....sa ieratm Toate pentru Inviere!!! ok Iosif si mirean?? cu dragoste jenica:)

Mirean 09.04.2007 18:23:47

Citat:

În prealabil postat de jeny
Impacare impacare fara nici o suparare....sa ieratm Toate pentru Inviere!!! ok Iosif si mirean?? cu dragoste jenica:)

Nu inteleg ce vrei sa spui....

iosif 23.04.2007 12:14:35

Pozitia Bisericii fata de modernitate. Biserica trebuie sa denunte minciunile modernitatii. Atata vreme cat datoria ei este aceea de a marturisi adevarul, nimic nu trebuie sa o impiedice sa dezvaluie oamenilor capcanele epocii in care traim.

Cea mai mare capcana a zilelor noastre este iluzia atotputerniciei omului.

Mirean 23.04.2007 14:49:44

Citat:

Pozitia Bisericii fata de modernitate. Biserica trebuie sa denunte minciunile modernitatii. Atata vreme cat datoria ei este aceea de a marturisi adevarul, nimic nu trebuie sa o impiedice sa dezvaluie oamenilor capcanele epocii in care traim.

Cea mai mare capcana a zilelor noastre este iluzia atotputerniciei omului.

Care sunt minciunile modernitatii? Eu zic ca sunt si aspecte bune ale ei...

iosif 24.04.2007 14:56:15

Fara indoiala ca sunt si aspecte pozitive, sub nicio forma nu trebuie sa contestam acest lucru.
Minciuna cea mai mare a modernitatii este aceea ca da impresia falsa omului ca este centrul universului. Acest proces de pozitionare a omului in centrul universului incepe inca din perioada Renasterii si astazi asistam la o accentuare a impresiei ca omul este masura tuturor lucrurilor, ca atotputernicia omului este doar o chestiune de timp.
Materialismul isi are rol central in creearea acestei impresii!

Mirean 24.04.2007 15:24:59

Citat:

Fara indoiala ca sunt si aspecte pozitive, sub nicio forma nu trebuie sa contestam acest lucru.
Minciuna cea mai mare a modernitatii este aceea ca da impresia falsa omului ca este centrul universului. Acest proces de pozitionare a omului in centrul universului incepe inca din perioada Renasterii si astazi asistam la o accentuare a impresiei ca omul este masura tuturor lucrurilor, ca atotputernicia omului este doar o chestiune de timp.
Materialismul isi are rol central in creearea acestei impresii!

Sunt de acord cu tine...

iosif 25.04.2007 08:20:07

M-as bucura sa fii mai clar in argumentele care infirma lejer faptul ca modernismul presupune o inversare de pozitii intre Dumnezeu si om.

Evanghelia vorbeste de intreaga fiinta umana, de scopul ei existential, despre destinul ei eshatologic, despre ceea ce este omul in adevar. Si pentru ca adevarul doare cel mai tare si venirea la lumina este una dureroasa pentru fiecarfe dintre noi, Evanghelia ramane accesibila doar celor ce doresc sa cunoasca adevarul despre ei insisi.

Asa cum ADN contine informatii biologice despre individ, asa si Sf. Scriptura contine date despre structura spirituala a omului. Sf. Scriptura descopera date importante despre profilul spirtual al omului, despre soarta omenirii, despre evolutia ei pana in cele din urma. In lumina Sf Scripturi putem sa intelegem toate rosturile, inclusiv rostul geneticii, al ADN-ului, etc.

iosif 05.05.2007 21:19:57

Si nici nu trebuie sa fie atat de rau incat sa nu intelegi ca preotii au dreptul sa traiasca din slujirea pe care o fac! Vrednic este lucratorul de plata sa! Hai sa nu exageram si sa generalizam de la o anumita categorie de preoti si sa punem amprenta pe intreaga realitate care este intotdeauna diferita. Indiferent de cat de realisti suntem, nu vom avea niciodata o precizie in evaluarile noastre vizavi de un aspect atat de larg cum e cel referitor la aceste matrapazlacuri.

iosif 07.05.2007 10:26:35

E f bine daca ai preciza acest lucru si nu ai extinde afirmatiile tale si asupra vrednicilor lucratori. Oamenii vad un caz de preot nevrednic la TV si apoi concluzioneaza: asa-s preotii! Si nu e asa! De aceea, isi fac pacate mari pentru ca judeca si oamenii nevinovati.

Trebuie sa fim cu luare aminte la ceea ce spunem!

Mirean 07.05.2007 15:54:02

Citat:

E f bine daca ai preciza acest lucru si nu ai extinde afirmatiile tale si asupra vrednicilor lucratori. Oamenii vad un caz de preot nevrednic la TV si apoi concluzioneaza: asa-s preotii! Si nu e asa! De aceea, isi fac pacate mari pentru ca judeca si oamenii nevinovati.

Trebuie sa fim cu luare aminte la ceea ce spunem!

As vrea sa vad la TV si preoti care fac lucruri deosebite (pozitiv). Imi recomanzi o emisiune?

ancah 07.05.2007 16:53:03

Cred ca e cazul sa-i cautam pe preoti in biserica, atunci cand slujesc, atunci cand mergem la spovedanie. Sa ne gandim cu totii la saracii preoti, cam cate rele trebuie sa auda de la noi. Noi nu ne ferim de a face rele si mergem apoi si aruncam pe preoti toata duhoarea faptelor noastre reprobabile. Sa ne gandim la acest lucru. Iar ei, in loc sa arunce cu pietre in noi de scarba si lipsa de rabdare, ne asculta si cu glas bland ne iarta. Cam cata forta spirituala trebuie sa aiba un preot, ca sa-si tina cumpatul la toate spurcaciunile pe care le aud? Ne asculta, ne iarta, ne sfatuiesc de bine. Iar noi ce facem, iesim din biserica usurati de propriile noastre fapte si in loc de recunostinta, incepem sa dam cu pietre in preoti, pentru ca nu sunt asa cum vrea fiecare dintre noi in parte. De parca noi am fi cum ar vrea preotul sa fim.

iosif 07.05.2007 18:46:41

Ceea ce erau arenele in antichitate, sunt astazi unele televiziuni. Nu vor prezenta decat circ! Nu sunt interesate sa promoveze valorile, ci sa denigreze oamenii, sa incurajeze oamenii la barfa si la rautate. Asa ca greu vei gasi o emisiune in care sa fie prezentati oameni de seama. Plus de asta, preotii smeriti si plini de dar raman de multe ori in anonimat. Ii descoperi, asa cum frumos a spus Anca, in biserica, in spovedanie mai ales.

Cel mai greu lucru penru un preot este sa spovedesti oameni, sa le auzi toate spurcaciunile, sa le dai degraba uitarii, sa te feresti de judecata si sa le daruiesti de indata pe Hristos, Cel Ce i-a iertat si i-a primit. Multi iesind de la spovedanie, uita de pacatele lor si incep a judeca si condamna pe aproapele lor.

A fi realist nu inseamna a judeca. Granita dintre aceste doua lucruri este f sensibila.

Mirean 08.05.2007 15:58:27

Citat:

Cred ca e cazul sa-i cautam pe preoti in biserica, atunci cand slujesc, atunci cand mergem la spovedanie. Sa ne gandim cu totii la saracii preoti, cam cate rele trebuie sa auda de la noi. Noi nu ne ferim de a face rele si mergem apoi si aruncam pe preoti toata duhoarea faptelor noastre reprobabile. Sa ne gandim la acest lucru. Iar ei, in loc sa arunce cu pietre in noi de scarba si lipsa de rabdare, ne asculta si cu glas bland ne iarta. Cam cata forta spirituala trebuie sa aiba un preot, ca sa-si tina cumpatul la toate spurcaciunile pe care le aud? Ne asculta, ne iarta, ne sfatuiesc de bine. Iar noi ce facem, iesim din biserica usurati de propriile noastre fapte si in loc de recunostinta, incepem sa dam cu pietre in preoti, pentru ca nu sunt asa cum vrea fiecare dintre noi in parte. De parca noi am fi cum ar vrea preotul sa fim.

Vorbesti de preoti la modul ideal...

Mirean 08.05.2007 16:01:44

Citat:

Ceea ce erau arenele in antichitate, sunt astazi unele televiziuni. Nu vor prezenta decat circ! Nu sunt interesate sa promoveze valorile, ci sa denigreze oamenii, sa incurajeze oamenii la barfa si la rautate. Asa ca greu vei gasi o emisiune in care sa fie prezentati oameni de seama. Plus de asta, preotii smeriti si plini de dar raman de multe ori in anonimat. Ii descoperi, asa cum frumos a spus Anca, in biserica, in spovedanie mai ales.

Cel mai greu lucru penru un preot este sa spovedesti oameni, sa le auzi toate spurcaciunile, sa le dai degraba uitarii, sa te feresti de judecata si sa le daruiesti de indata pe Hristos, Cel Ce i-a iertat si i-a primit. Multi iesind de la spovedanie, uita de pacatele lor si incep a judeca si condamna pe aproapele lor.

A fi realist nu inseamna a judeca. Granita dintre aceste doua lucruri este f sensibila.

Nu te obliga nimeni sa te uiti la TV, iti poti petrece timpul exclusiv in biserici.
Am vazut si o specie aparte de circ la TV: popi beti, la sex-shop, scandalagii, iubitori de arginti, curvari. Am vazut si preoti buni, care au construit orfelinate, cate un azil pentru batrani.

cozia 08.05.2007 16:08:56

Citat:

la TV: popi beti, la sex-shop, scandalagii, iubitori de arginti, curvari.

Eu cind vad aceste lucruri ma gindesc la neputintele mele si cit de mult sunt mai rau decit ei:(
Multumim TV pentru ca ne reamintiti de pacatele noastre:(

Mirean 08.05.2007 17:44:45

Citat:

În prealabil postat de cozia
Citat:

la TV: popi beti, la sex-shop, scandalagii, iubitori de arginti, curvari.

Eu cind vad aceste lucruri ma gindesc la neputintele mele si cit de mult sunt mai rau decit ei:(
Multumim TV pentru ca ne reamintiti de pacatele noastre:(

???

iosif 04.06.2007 19:32:39

Ce poate face Biserica pentru a combate partile negative ale modernitatii? Cred ca o parte esentiala a modernitatii este tehnologia. Sigur tehnologia avansata ii da omului modern sentimentul ca este intr-un proces sigur de dobandire a atotputerniciei. Se va vedea insa daca este asa.

Exista doua grupari: una pentru modernitate, entuziasta de schimbarile aduse, de noutati, de largirea posibilitatile de alegere si cealalta, nostalgica, traditionalista, rezervata, suspicioasa, conservatoare care este antagonica modernismului. Avantaje sunt si intr-o parte si in cealalta.

Fara noutate, schimbare nu exista progres, dar si fara trecut nu se poate. Revenim iarasi la cumpatare, la echilibru, la intelepciunea de care avem nevoie pentru a pastra mostenirea secolelor trecute si pentru a face loc lucrurilor bune din prezent.

ancah 04.06.2007 22:44:02

Citat:

Citat:

Vorbesti de preoti la modul ideal...

Mirean: eu asemenea preoti am intalnit: adevarati sfinti. Daca lumea ar fugi de la preotii care nu le plac, poate s-ar "cuminti" si cei care mai gresesc. Dar eu nu am intalnit asemenea preoti.

ancah 08.06.2007 00:15:23

IAta un citat gasit pe acest site, si care este concluzia la articolul "Identitate si ecumenism", autor Pr. Ion Bria:
"Problemele de ansamblu ale societatii constituie acum probleme de ansamblu ale Bisericilor. Evolutia sociala si culturala a tarii nu este un fapt "extern", ci se reflecta in evolutia interna a Bisericilor. De fapt, Bisericile nu pot fi "comunitati slujitoare" decat daca si-au asumat, dupa modul lor propriu si specific, mutatia pe care a parcurs-o societatea in care ele traiesc si lucreaza. Fiti siguri ca tot mai multe Biserici din comunitatea ecumenica vor sa inspire din experienta ecumenismului din tara noastra, o experienta dominata de simtamantul ca exista noi cai si noi posibilitati pentru o slujire crestina autentica. "

Societatea este in continua schimbare. Sa intelegem deci ca pe masura ce societatea se schimba, biserica va urma cursul luat de societate, venind cu un sir nesfarsit de innoiri?!?
Ma intreb ca o nestiutoare, si ma ingrozesc totodata, caci dus la extremis, acest lucru inseamna pentru mine, ca daca din n motive nu merg la biserica, risc, ca atunci cand revin sa gasesc asemenea schimbari , incat sa ma simt pierduta intr-un spatiu, pe care nu-l mai recunosc. Ori biserica pentru mine este spatiul, mereu acelasi, in care Il intalnesc pe Dumnezeu.
Nu-mi pot deloc imagina, de ex. o biserica decorata cu grafitti...

iosif 08.06.2007 11:22:58

Schimbarile la care se adapteaza Biserica nu se refera la astfel de lucruri. Este vorba aici de adaptarea mesajului la nevoile oamenilor moderni, la adpatarea propovaduirii la cerintele timpului. Nu va mai fi suficient sa povestim din amintiri, ci oamenii vor fi tot mai pretentiosi vizavi de mesaj, vor dori un mesaj mult mai clar, mult mai bine argumentat.

Totusi cred ca in Romania lucrurile stau foarte bine in comparatie cu alte tari si aceasta situatie trebuie bine valorificata si pentru viitor.

cozia 08.06.2007 17:34:12

Citat:

... incat sa ma simt pierduta intr-un spatiu, pe care nu-l mai recunosc.

Nu-mi pot deloc imagina, de ex. o biserica decorata cu grafitti...

Anca, in situatia descrisa de tine, noi macar o sa mai avem un punct de reper, Biserica Ortodoxa actuala, a lui Hristos neschimbata de 2000 de ani, insa gindeste-te la miile de tineri care cuprinsi de frici de tot felul se vor adresa bisericii pentru vindecare si nici nu vor stii ca Ea sarmana este modificata, modernizata, "actualizata" si in loc sa se adreseze lui Hristos si Maicii Domnului, se vor adresa Antihristului pentru ajutor si deasemenea banuiesc ca aceiasi tineri cuprinsi de mindrie se vor uita la noi ca la felul 14-shpe cind vom incerca sa-i indrumam spre Liturghia noastra "demodata"

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:49:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.