Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce popor vom ajunge ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13235)

LapetiteMoc 05.07.2011 08:07:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 374635)
Au mai fost timpuri grele; nu e prima data acum.
Profesoara mea de mate a venit timp de 3 ani cu acelasi pulover de lana, tricotat de mana, dar acest lucru nu a impiedicat-o sa ne invete matematica. Vorbesc de perioada de dupa razboi, cand a fost si foamete si prigoana si altele. Oamenii insa se respectau si din respect munceau cu pasiune si daruire. Acest respect a disparut, caci este confundat cu avutia.

Profesorii care si-au ales meseria ca vocatie si-o fac cu drag, indiferent de cat sunt platiti.

Fibril 05.07.2011 08:23:55

Nu salariile sunt cauza

Citat:

În prealabil postat de alinnasser2010 (Post 374250)
cum sa spui ca ai picat pentru ca nu ai putut copia ? m-a lasat mut !

Are dreptate elevul respectiv. Cunosc cazuri de elevi care au luat BAC-ul prin frauda incurajata de profesori.Cauzele acestui dezastru:
- Indiferenta elevilor fata de procesul de invatamant;(locuiesc langa o scoala si sunt uimit de comportamentul elevilor in afara scolii, imi inchipui ce se intampla in clasa );
- Slaba pregatire a profesorilor (daca sub 5o% nu pot lua cel putin un 5 la examenul de definitivat)
- Lupta parintilor pentru exitenta si neglijarea copiilor
N.B. Este adevarat ca sunt mici salariile rofesorilor dar nu sunt o exceptie si un motiv de a nu isi indeplini sarcina in meseria pe care au ales-o. Un muncitor cu salariul minim pe economie trebuie sa munceasca de mantuiala?

Mirela0110 05.07.2011 09:13:44

Citat:

În prealabil postat de melissa (Post 374618)
hitler comenteaza rezultatele la bac :-))))

super tare !!! :))

cat despre subiect... am auzit si eu cand a zis un elev ca nu a luat ca nu a putut copia ... ceva de genu ... lasa-ma in pace ca tineretul in ziua de azi e de jale ... dar e vina tuturor ... si mai ales a parintilor ... prea multi parinti nu se mai ocupa de copii, fie ii lasa singuri ca ei is ocupati cu serviciul si nu mai comunica cu ei, fie sunt plecati in strainatate si copiii sunt parasiti si lasati de izbeliste, fie copiii sunt atrasi in cercuri cu moravuri usoare, in care biblioteca este la bar, in discoteci, si creionul este tigarica si sticluta de bauturica, prea multa destrabalare in ziua de azi. este ceva de speriat.

nu or fi toti asa din cei care au picat, normal, dar majoritatea... si bineinteles motivele sunt diverse, nu numai cele care le-am enumerat ...

in general, tineretul a luat-o razna rau de tot ... foarte mult tupeu care duce la o nesimtire crasa .. pe vremea mea, si nu is chiar asa de batrana, am 28 de ani, se zicea "Sarumana" la doamne si "buna ziua" la domni, mai ales daca sunt mai in varsta... acum, un pustan de 15 16 ani zice "la revedere" la o doamna sau la un domn de 50-60 de ani? da-o-n colo de treaba ... treceam odata printr-un parc si erau vreo 4 5 tineri cocotati cu picioarele pe o banca (si din cate stiu eu pe banca se sta in fund) si rumegau seminte si scuipau cojile pe jos, si in jurul bancii era o mizerie de nedescris . si le-am zis eu ceva acolo am comentat dar nici macar nu m-au bagat in seama. sau in sat la sot, baieti de 14 15 ani povesteau cum au devenit cu o seara inainte "barbati" si pe unde i-a pus mana...si gura ... este ingrozitor :(( si cate si mai cate se intampla ...

sincer mie imi este frica sa imi cresc copiii in societatea asta ... si nu stiu daca nu este peste tot asa ... :(

mai bine in munti frate sa mananci alune si frunze decat in societatea din ziua de azi ... dar na cum asta e mai greu... ramane sa ne rugam doar la Dumnezeu sa ne fereasca de rele si sa ne aiba in paza in permanenta.

richard_d 05.07.2011 09:28:35

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374648)
Profesorii care si-au ales meseria ca vocatie si-o fac cu drag, indiferent de cat sunt platiti.

Nu-i adevarat, peste 90% din profesori fac meseria asta pentru ca nu au reusit sa intre la alte facultati sau nu se pricep la meseria lor. Nu au nici o treaba cu vocatia.
Cine se pricepe la o meserie, o practica, cine nu ii invata pe altii.

LittleSparrow 05.07.2011 10:14:37

Citat:

În prealabil postat de AllegroNonTroppo (Post 374631)
Nicaieri in lume nu se face performanta fara bani. Investesti 0 in invatamant, rezultatele sunt pe masura. Ar trebui sa ne bucuram ca inca mai exista oameni care-si fac treaba.

Corect!
Mai există și oameni care își fac treaba...profesori și elevi deopotrivă.
Bravo lor pentru "lupta de rezistență".

Melissa 05.07.2011 11:01:52

Sinucidere dupa BAC

Un tânăr în vârstă de 19 ani, dintr-o localitate arădeană, s-a împușcat în cap, în noaptea de luni spre marți, cu o armă de vânătoare a tatălui său, care este pădurar și care l-a găsit mort în casă, rudele afirmând că băiatul picase examenul de bacalaureat și era deprimat din această cauză.

http://www.romanialibera.ro/actualit...at-230267.html

floricica 05.07.2011 11:08:08

[quote=Adriana Cluj;374306]Personal de multa vreme observ cat de mult a decazut invatamantul la noi. Iar rezultatele se vad, cu ochiul liber. Sunt extrem de slab pregatiti, toti elevii.

Pe ce va bazati cand catalogati TOTI copiii ca fiind "extrem de slab pregatiti"?

ory 05.07.2011 11:13:14

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374648)

Te rog, vino in Romania sa predai in scolile de-aici pe un salariu de 700 ron, cu o rata la casa de 1500 roni, si atunci sa ne spui cum sta treaba cu " vocatia si dragostea de meserie " !

ory 05.07.2011 11:15:53

Mult timp mi-am dorit sa fiu profesoara, acum mi se pare o meserie foarte grea, nu atat pentru salariul josnic, desi reprezinta un factor negativ destul de major, cat pentru impertinenta elevilor care nu mai cunosc notiunea de respect, nici pentru propria educatie, nici pentru oameni.
Sincer, nu mai stiu cine este de vina !

LapetiteMoc 05.07.2011 11:24:40

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 374666)
Te rog, vino in Romania sa predai in scolile de-aici pe un salariu de 700 ron, cu o rata la casa de 1500 roni, si atunci sa ne spui cum sta treaba cu " vocatia si dragostea de meserie " !

Draga mea, am predat in Romania pe salariu mic, dar fara rata, pentru ca nu ma intind mai mult decat mi-e plapuma. Am fost in vizita la banci sa vad ce sanse am sa pot face rata pentru o garsoniera cat de mica si peste tot am primit urmatoarea replica: "Pai, cu salariul asta?" Asa ca m-am multumit sa stau in gazda unde plateam ceva mai mult de jumatate din salariu. Dar meseria mi-am facut-o constiincios, nu mi-am batut joc nici de meseria mea , nici de elevi. Poate tocmai de aceea am o foarte buna relatie cu ei chiar si acum, la distanta.

Pentru a-mi suplini veniturile lucram ca redactor la jurnalul politiei si corector la diverse edituri. Chiar cu cele trei venituri cumulate bancile nu mi-au acordat credit pentru casa.

ory 05.07.2011 11:26:09

Nu-mi place cand, cei care au parasit tara indraznesc sa-i critice pe cei care au ramas in Romania pentru ca sunt carcotasi fata de sistemul nedrept la care societatea ii supune, in conditiile in care acestia din urma platesc 1 % din salariu pentru o sticla de ulei.

floricica 05.07.2011 11:28:47

Citat:

În prealabil postat de tc_emanuil (Post 374530)
Strainii deja ne conduc (aparent din umbra,dar o fac) copii destepti inca mai avem, doar ca ii exportam (ce cuvant trist dar adevarat) atata timp cat guvernele ce se rotesc incontinuare la putere nu opresc acest proces vom ajunge sa............copii nostri pleaca in vest unde multi se vor stabili acolo si intemeia familii, cu cetateni, din tarile respective si isi vor schimba credinta.Iar in urma la noi vor veni oameni din orient si la fel va fi un amestec in asa fel incat nustiu daca poporul Roman va mai fi un popor majoritar Ortodox ?!Mie mi se pare ca deja a inceput procesul (si sper sa mi se para mie!).

Da, asta este de fapt drama acestui popor.

ory 05.07.2011 11:29:57

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374669)
Draga mea, am predat in Romania pe salariu mic, dar fara rata, pentru ca nu ma intind mai mult decat mi-e plapuma. Am fost in vizita la banci sa vad ce sanse am sa pot face rata pentru o garsoniera cat de mica si peste tot am primit urmatoarea replica: "Pai, cu salariul asta?" Asa ca m-am multumit sa stau in gazda unde plateam ceva mai mult de jumatate din salariu. Dar meseria mi-am facut-o constiincios, nu mi-am batut joc nici de meseria mea , nici de elevi. Poate tocmai de aceea am o foarte buna relatie cu ei chiar si acum, la distanta.

Pentru a-mi suplini veniturile lucram ca redactor la jurnalul politiei si corector la diverse edituri. Chiar cu cele trei venituri cumulate bancile nu mi-au acordat credit pentru casa.

OK ! Nu faci rata, dar undeva trebuie sa locuiesti ! Iar pentru o chirie platesti intreg salariul.... De spus ar fi multe, dar vad, inca o data, ca cei de afara au raspunsuri pentru toate, numai obiectivitate nu prea au, fiindca lucrurile nu sunt chiar atat de simple pe cat par. Sa ne fie cu iertare, dar este mult mai usor a se judeca lucrurile de la distanta, decat aflat in miezul problemei. Si, sa stii ca este mult mai greu decat iti imaginezi ! Asta, daca-ti permiti sa-ti imaginezi !
Si totusi, cum ramane cu sticla de ulei care costa 1 % din salariu ? Ma indoiesc sa fie tot asa acolo unde te afli !
Oricum ai da-o, este destul de trist, mai ales in conditiile in care se tot vorbeste la televizor de politicieni cu milioane de euro in banci. Iti vine sa-i impusti pe toti ! Asta este sfidare, este hotie pe fata, este demagogie, si totusi nimeni nu poate sa faca nimic.
Nu spune nimeni ca trebuie apreciati profesorii nedemni, insa este un cerc vicios in societatea noastra, iar trasaturile malefice se leaga intre ele pe toate ramurile, nu doar la nivel de individ. Este un fel de adaptare la mizerie pentru supravietuire, desi am uitat faptul ca tocmai de la individ poate veni curatenia. Crede-ma, aproape ca nu mai putem gandi rational, ne-am hazardat intr-o boala universala, ne-am contaminat....este destul de dificil !

LapetiteMoc 05.07.2011 11:38:09

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 374672)
OK ! Nu faci rata, dar undeva trebuie sa locuiesti ! Iar pentru o chirie platesti intreg salariul.... De spus ar fi multe, dar vad, inca o data, ca cei de afara au raspunsuri pentru toate, numai obiectivitate nu prea au, fiindca lucrurile nu sunt chiar atat de simple pe cat par. Sa ne fie cu iertare, dar este mult mai usor a se judeca lucrurile de la distanta, decat aflat in miezul problemei. Si, sa stii ca este mult mai greu decat iti imaginezi ! Asta, daca-ti permiti sa-ti imaginezi !
Si totusi, cum ramane cu sticla de ulei care costa 1 % din salariu ? Ma indoiesc sa fie tot asa acolo unde te afli !
Oricum ai da-o, este destul de trist, mai ales in conditiile in care se tot vorbeste la televizor de politicieni cu milioane de euro in banci. Iti vine sa-i impusti pe toti ! Asta este sfidare, este hotie pe fata, este demagogie, si totusi nimeni nu poate sa faca nimic.

Am relatat o realitate traita, concret, nu cai verzi pe pereti albastri. Ideea de baza este ca un profesor constiincios isi face meseria serios, indiferent de salariul pe care il primeste. Tu fiind in afara sistemului nu ai cum sa-ti dai seama. ( a propos de ulei: nu folosesc, asadar habar nu am pretul la ulei).

PS: chiria era ceva mai mult de jumatate din salariul pe care il primeam la scoala (150 de euro din 285).

ory 05.07.2011 11:42:59

Ok ! Am inteles !
Eu nu am cum sa inteleg, asa cum nici tu nu ai cum sa intelegi...atata timp cat lucrurile sunt caracterizate superficial. Marii mei prieteni, multii mei prieteni sunt cadre didactice si, oarecum inteleg aceasta latura, bine-nteles din atitudinea si " cuvintele " lor mahnite de adevar.
P.S. Chiria este cat salariul, deci, este o mica mare diferenta...asadar, s-au mai inrautatit lucrurile.
Uleiul este baza intr-o tara saraca, tu, poate-ti permiti sa nu-l consumi....deci, iti permiti ! Deja este altceva !

Melissa 05.07.2011 11:45:36

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 374672)
Sa ne fie cu iertare, dar este mult mai usor a se judeca lucrurile de la distanta, decat aflat in miezul problemei. Si, sa stii ca este mult mai greu decat iti imaginezi ! Asta, daca-ti permiti sa-ti imaginezi !

Trebuie sa luam in calcul ca celor care au parasit tara, le-a fost la acel moment mult mai greu decat noua, celor care am ramas. Ca de ceea au plecat. Din lipsa unui lucru care dispare ultimul : speranta! Speranta ca s-ar mai putea schimba ceva in viata lor.

cristian sergiu 05.07.2011 11:49:38

"1 din 2 tineri au picat bac-ul"

incerc sa imi dau si eu cu parerea despre bac

Mi s-ar parea normal ca si la limba romana sa fie ca la matematica adik pe grade de dificultate si la randul sau bacul sa fie pe grade de dificultate. Nu este corect ca un elev care a facut 1 ora pe sapt de limba romana sa aiba aceleazi subiecte ca si unul care a avut 5 ore pe saptamana.

ory 05.07.2011 11:50:20

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 374681)
Trebuie sa luam in calcul ca celor care au parasit tara, le-a fost la acel moment mult mai greu decat noua, celor care am ramas. Ca de ceea au plecat. Din lipsa unui lucru care dispare ultimul : speranta! Speranta ca s-ar mai putea schimba ceva in viata lor.

Nu este chiar asa, cei care au ramas, nu au ramas pentru ca le-a fost mai bine asa. Aici este vorba de mentalitate, de gandire, de sanse, de informatii, de posibilitati, alternative si motive. Nu putem gandi toti la fel, si nu ne putem manifesta intr-un mod similar .
Crezi ca cei care au ramas s-au agatat de sperante ? Prea putini !
Sunt care au ramas si au sfarsit prin a se sinucide . HALAL SPERANTA !

Yasmina 05.07.2011 11:58:40

Observ ca se naste un nou curent de dezapreciere si dezaprobare vis-a-vis de romanii care au emigrat...
Ma gandeam ca este numai o problema de timp,pana cand va apare si asta!

Miha-anca 05.07.2011 12:01:32

Bacalauratului i se spunea alta data Examen de maturitate, liceul fiind o institutie de de formare a culturii generale la elevi.
Problemele "este" cu cei, care scapa acest tren... Si de multe ori trenul este scapat din clasele primare.

ory 05.07.2011 12:08:33

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 374686)
Observ ca se naste un nou curent de dezapreciere si dezaprobare vis-a-vis de romanii care au emigrat...
Ma gandeam ca este numai o problema de timp,pana cand va apare si asta!

Ei, asta-i buna, " un nou curent ", " un timp "...astea-s teorii de doi bani care vor sa mascheze o realitate ce nu imbraca nici forma " curentului " si nici a " timpului petrecut de curent ", ci doar a existentei .
Nu este vorba de o aversiune fata de aceasta categorie de oameni, dar, ar fi totusi indicat ca ei sa nu judece pe cei care au ramas, ci sa inteleaga de ce i-au parasit, astfel nemultumirea lor sa fie justificata.
Si eu am rude apropiate care au placat, dar nu au capatat o aroganta si o " pertinenta" ( din punctul lor de vedere ) de-a judeca pe amaratii din urma, ci, dimpotriva, ii compatimesc si nu inteleg cum ar putea sa supravietuiasca " fara ajutorul celor care au plecat ". Este un subiect prea spinos, asa ca, mai bine renuntam, mai ales ca suntem off topic, desi, educatia se leaga foarte mult de aceste trasaturi sumbre ale societatii romanesti.

Patrie si Credinta 05.07.2011 12:20:51

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 374283)
Societatea umana naturala, organica, a fost mereu o ierarhie,in care fiecare clasa sociala isi avea locul sau bine-stabilit !

Egalitarismul tamp,nu este decat gaselnita nivelatoare a comunismului bolsevic !

Nu trebuie sa avem o mentalitate egalitarista, pentru ca noi oamenii suntem inegal dotati sub multiple aspecte !

deci nu trebuie sa-si ia toata lumea bacalaureatul !

Avem nevoie atat de o elita sociala buna, cat si de palmasi, maseriasi,tarani,etc...
buni !

sa nu uitam ca,daca tot suntem pe acest site,ca si ingerii sunt organizati ierarhic si au diferite roluri.

richard_d 05.07.2011 12:45:20

Citat:

În prealabil postat de cristian sergiu (Post 374682)
"1 din 2 tineri au picat bac-ul"

incerc sa imi dau si eu cu parerea despre bac

Mi s-ar parea normal ca si la limba romana sa fie ca la matematica adik pe grade de dificultate si la randul sau bacul sa fie pe grade de dificultate. Nu este corect ca un elev care a facut 1 ora pe sapt de limba romana sa aiba aceleazi subiecte ca si unul care a avut 5 ore pe saptamana.

Nu exista elev care sa fi facut 1 ora de romana pe saptamana. In programa sunt minim 4.

LapetiteMoc 05.07.2011 13:04:29

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 374678)
Ok ! Am inteles !
Eu nu am cum sa inteleg, asa cum nici tu nu ai cum sa intelegi...atata timp cat lucrurile sunt caracterizate superficial. Marii mei prieteni, multii mei prieteni sunt cadre didactice si, oarecum inteleg aceasta latura, bine-nteles din atitudinea si " cuvintele " lor mahnite de adevar.

Tu de fapt ce reprosezi, si cui?

Ideea principala:

Salariile in invatamant sunt mici.
a) sunt profesori care isi spun ca pentru un asemenea salariu nu merita sa-si consume neuronii;
b) sunt profesori (mai ales cei de romana, matematica, in general materii de examene) care muncesc pe branci in clasa cu elevii, fac cu ei ore suplimentare neplatite etc.

richard_d 05.07.2011 13:10:26

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374708)
Tu de fapt ce reprosezi, si cui?

Ideea principala:

Salariile in invatamant sunt mici.
a) sunt profesori care isi spun ca pentru un asemenea salariu nu merita sa-si consume neuronii;
b) sunt profesori (mai ales cei de romana, matematica, in general materii de examene) care muncesc pe branci in clasa cu elevii, fac cu ei ore suplimentare neplatite etc.

Oricum multe dintre persoanele care intra in invatamant nu au pregatirea profesionala necesara pentru a face fata slujbei.

Melissa 05.07.2011 14:41:19

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 374683)
Nu este chiar asa, cei care au ramas, nu au ramas pentru ca le-a fost mai bine asa. Aici este vorba de mentalitate, de gandire, de sanse, de informatii, de posibilitati, alternative si motive. Nu putem gandi toti la fel, si nu ne putem manifesta intr-un mod similar .
Crezi ca cei care au ramas s-au agatat de sperante ? Prea putini !
Sunt care au ramas si au sfarsit prin a se sinucide . HALAL SPERANTA !

Tocmai pentru ca nu gandim toti la fel, nu simtim la fel si nu ne putem manifesta intr-un mod similar, ar trebui macar sa ne autoeducam sa fim indulgenti unii cu altii, pentru ca toti suntem romani.

Ai spus ca ai si tu rude plecate din tara care "nu au capatat o aroganta si o " pertinenta" ( din punctul lor de vedere ) de-a judeca pe amaratii din urma, ci, dimpotriva, ii compatimesc si nu inteleg cum ar putea sa supravietuiasca fara ajutorul celor care au plecat ".

Si eu am rude apropiate plecate in Germania, Canada, SUA, Australia si care atunci cand revin in Romania in vacanta, privesc "peisajul" de aici de la nivelul vulturilor in zbor, dispretuitor si plini de superioritate. Traiesc atat de bine acolo unde sunt incat atunci cand vin in Romania au niste figuri in cap de zici ca ei au pus cozile la cirese, uitand ca atunci cand nu sunt in tara, plang cu muci de dor. E un dor pe care nu stiu sa-l defineasca. Zic ei ca nu-i totusi dor de tara. Mai repede o nostalgie pierduta si dor de familiile ramase. Dar eu cred ca "glasul pamantului natal" ii doare in soapta. Cu toate acestea, eu nu pot generaliza. Nu pot sa condamn oamenii de aici de pe forum care nu traiesc in Romania pentru imbecilitatea rudelor mele. Le consider un caz particular. Desi or mai fi ca ei, multi.

Ideea e ca nu este corect nici sa ne uitam noi chioras la romanii care au ales sa nu mai traiasca in Romania.Trebuie sa ne iubim unii pe altii. Eu una, am mai spus, ii admir pentru curajul pe care l-au avut s-o ia de la zero in alta parte. Si vorba Annei21, avem chiar noroc cu cei plecati pentru ca aduc(trimit) multi bani in tara. Deci sa nu ne descarcam nervos pe ei.:-) N-au nici o vina ca traiesc mai bine decat noi cei ramasi. Din contra, au un merit : ca au avut CURAJ sa ia taurul de coarne!

ory 05.07.2011 15:56:26

Doamne fereste ! Nu am spus ca cei plecati din tara au vre-o vina ca traiesc mai bine ca noi, sau ca nu li se datoreaza lor faptul ca nivelul de trai al romanilor este mai acceptabil, ba, din contra, apreciez acest aspect.
Insa, ei nu trebuie sa ne judece pentru nemultumirea cu care traim fata de sistemul social, tocmai ei nu sunt in masura sa faca acest lucru .
Si eu mi-am luat o casa muncind afara...altfel, nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi fost viata cu posibilitatile oferite de " patria noastra scumpa " .

hydro314 05.07.2011 16:50:58

Stam foarte bine fata de celelalte tari UE la gaze, carbuni si petrol.
Locurile 2-3!

http://www.energy.eu/#Industrial

Title: Natural gas reserves by country by the end of 2009

In josul paginii.

17 Norway 2.0
18 Kazakhstan 1.8
19 Canada 1.8
20 Kuwait 1.7
21 Uzbekistan 1.7
22 Libya 1.5
23 Azerbaijan 1.3
24 Netherlands 1.1
25 India 1.1
26 Oman 1.0
27 Ukraine 1.0
27 Pakistan 0.9
29 Vietnam 0.7
30 Bolivia 0.7
31 Romania 0.6
32 Myanmar 0.6
33 Yemen 0.5
34 Mexico 0.5

horatiu.miron 05.07.2011 16:52:25

Sunt elevii romani nepregatiti? Sunt. In acelasi timp, subiectele la limba romana, cel putin, arata la fel de ani de zile. Va invit sa cititi acest articol.

hydro314 05.07.2011 16:55:39

Sunt elevii romani nepregatiti? Sunt.
De ce? PARINTII nostri ne-au platit meditatii, aveau timp de noi sa ne supravegheze-acum sunt plecati la munca in strainatate!

LapetiteMoc 05.07.2011 16:57:31

Citesc declaratii diverse despre bacalaureatul de anul acesta, ii ascult pe fostii mei elevi care au dat bac-ul saptamana trecuta (ii stiu din clasa a V-a si am lucrat cu ei pana in clasa a X-a). Parintii dau vina pe profesori. Profesorii acuza pe de o parte dezinteresul elevilor, iar pe de alta parte educatia din familie. Din punctul meu de vedere, toata aceasta harababura este o consecinta directa a coruptiei generalizate. Scoala are autoritate in masura in care este lasata sa-si manifeste autoritatea.

Peste tot in lume sunt profesori care muncesc serios, si profesori care fusaresc, sunt elevi care invata si elevi care nu invata, parinti care isi educa bine copiii in spiritul muncii si al respectului pentru munca si parinti care ii educa sa fie practici si egoisti calcand pe cadavre etc. etc. etc.
INSA, cel putin aici in Franta, scoala are autoritate. Ce a spus profesorul parintelui despre copilul sau, trebuie luat in serios si considerat ca atare pentru evolutia lui. Niciunui parinte nu-i trece prin cap sa conteste "diagnosticul" unui profesor. Daca incearca macar, este privit ca atare (adica in afara legii si este pasibil de amenzi drastice).
La noi, pe cand?

LapetiteMoc 05.07.2011 17:10:35

Bac

Citat:

În prealabil postat de horatiu.miron (Post 374752)
Sunt elevii romani nepregatiti? Sunt. In acelasi timp, subiectele la limba romana, cel putin, arata la fel de ani de zile. Va invit sa cititi acest articol.

Eiii, acum si Alina Mungiu se manifesta acid fara a stapani toate detaliile. Este sustinuta in aceasta atitudine si de mama ei, profesor de limba romana in Iasi (pensionara).
Subiectele pentru limba si literatura romana se concep in fiecare an dupa un sablon pedagogic care sa sigure candidatului promovabilitatea. Textul cu cele 10 intrebari de minime cunostinte literare poate fi abordat de catre orice elev care a citit cat de cat si a mai participat si la toate orele de romana din liceu. Apoi, se poate descurca de minune si la subiectul de comunicare (de obicei intocmirea unei cereri - asadar, minimum necesar in viata). In tratarea subiectului de literatura (carecterizare, argumentare etc.), iar sunt punctate toate informatiile ce sunt in relatie cu opera literara (titlu corect, autorul, incadrarea in perioada, in curent literar etc.).
Nota de trecere, minimum 6 ,se poate obtine cu destula usurinta la aceasta disciplina.

richard_d 05.07.2011 17:12:51

Citat:

În prealabil postat de hydro314 (Post 374754)
Sunt elevii romani nepregatiti? Sunt.
De ce? PARINTII nostri ne-au platit meditatii, aveau timp de noi sa ne supravegheze-acum sunt plecati la munca in strainatate!

Regula nu e universal valabila.

Sonia19 05.07.2011 17:22:02

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374755)
Citesc declaratii diverse despre bacalaureatul de anul acesta, ii ascult pe fostii mei elevi care au dat bac-ul saptamana trecuta (ii stiu din clasa a V-a si am lucrat cu ei pana in clasa a X-a). Parintii dau vina pe profesori. Profesorii acuza pe de o parte dezinteresul elevilor, iar pe de alta parte educatia din familie. Din punctul meu de vedere, toata aceasta harababura este o consecinta directa a coruptiei generalizate. Scoala are autoritate in masura in care este lasata sa-si manifeste autoritatea.

Peste tot in lume sunt profesori care muncesc serios, si profesori care fusaresc, sunt elevi care invata si elevi care nu invata, parinti care isi educa bine copiii in spiritul muncii si al respectului pentru munca si parinti care ii educa sa fie practici si egoisti calcand pe cadavre etc. etc. etc.
INSA, cel putin aici in Franta, scoala are autoritate. Ce a spus profesorul parintelui despre copilul sau, trebuie luat in serios si considerat ca atare pentru evolutia lui. Niciunui parinte nu-i trece prin cap sa conteste "diagnosticul" unui profesor. Daca incearca macar, este privit ca atare (adica in afara legii si este pasibil de amenzi drastice).
La noi, pe cand?

Asa o fi in Franta, nu zic nu, dar in Romania, o astfel de relatie profesor-parinte, nu numai ca nu este posibila din cauza indolentei parintilor, dar este si de evitat! Nu stiu daca dvs v-ar conveni sa decida viitorul copilului dvs un absolvent de universitate privata, sectia istorie, care nici romana nu stie prea bine, ce sa mai vorbim de materia pe care o preda! Ne intrebam/miram de ce nu stiu elevii cand au avut loc cele doua razboaie mondiale. Pai daca noi, in buricul Bucurestiului, anul acesta la istorie am vorbit despre diferentele de preturi la cartofi in Piata Matache si magazinul mic.ro din Baneasa, ce sa mai zica elevul din Bolintin Vale, care, probabil, are pe post de profesori numai suplinitori care nu si-au gasit o scoala mai buna!
Revenind la atributiile profesorului de care aminteati in mesajul anterior, mie una mi s-ar parea infricosator sa se petreaca asa si la noi. Bine ca am terminat scoala ca sa nu mai am surprize de genul asta. Din punctul meu de vedere, ascultarea asta orbeasca de "autoritati" (fie ei profesori, politicieni etc) mi se pare ca denota o lispa crancena de inteligenta. Adica, in loc sa-ti cunosti tu, ca parinte, copilul stai si iei de bun tot ce zice un profesor, fara ca macar sa treci informatiile prin filtrul prorpiu al gandirii.
Ca un amuzament (care intareste opinia expusa mai sus): profesoara din ciclul primar a lui Einstein le-a spus parintilor lui ca este un copil subdotat, care nu are nicio sansa sa ajunga la nivelul mediu al celorlalti elevi si ca cel mai bine ar fi sa fie retras de la scoala. Ma intreb ce s-ar fi intamplat cu relativitatea daca parintilor lui "nu le-ar fi trecut prin cap sa conteste diagnosticul pus de profesoara"

AlinB 05.07.2011 17:22:33

Citat:

Ok ! Am inteles !
P.S. Chiria este cat salariul, deci, este o mica mare diferenta...asadar, s-au mai inrautatit lucrurile.
Uleiul este baza intr-o tara saraca, tu, poate-ti permiti sa nu-l consumi....deci, iti permiti ! Deja este altceva !

Noi cei axati pe cele materiale care ne zbat intre frustrari, ca am vrea si aia si aia si cealalta, e mai greu sa-i intelegem pe cei care sunt putin mai desprinsi de cele materiale si isi fac datoria exemplar indiferent daca se simt sau nu rasplatiti material..

Sonia19 05.07.2011 17:27:18

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374757)
Eiii, acum si Alina Mungiu se manifesta acid fara a stapani toate detaliile. Este sustinuta in aceasta atitudine si de mama ei, profesor de limba romana in Iasi (pensionara).
Subiectele pentru limba si literatura romana se concep in fiecare an dupa un sablon pedagogic care sa sigure candidatului promovabilitatea. Textul cu cele 10 intrebari de minime cunostinte literare poate fi abordat de catre orice elev care a citit cat de cat si a mai participat si la toate orele de romana din liceu. Apoi, se poate descurca de minune si la subiectul de comunicare (de obicei intocmirea unei cereri - asadar, minimum necesar in viata). In tratarea subiectului de literatura (carecterizare, argumentare etc.), iar sunt punctate toate informatiile ce sunt in relatie cu opera literara (titlu corect, autorul, incadrarea in perioada, in curent literar etc.).
Nota de trecere, minimum 6 ,se poate obtine cu destula usurinta la aceasta disciplina.

Sablonul s-a schimbat in 2010. Subiectul al doilea nu mai testeaza abilitatile de comunicare, asa ca, in loc de cereri, scrisori sau dialoguri fictive, se cere elaborarea unui eseu argumentativ pornind de la un citat dat (anul acesta- "A avea un ideal inseamna a avea o oglinda" Nichita Stanescu)

LapetiteMoc 05.07.2011 17:32:45

Citat:

În prealabil postat de Sonia19 (Post 374764)
Sablonul s-a schimbat in 2010. Subiectul al doilea nu mai testeaza abilitatile de comunicare, asa ca, in loc de cereri, scrisori sau dialoguri fictive, se cere elaborarea unui eseu argumentativ pornind de la un citat dat (anul acesta- "A avea un ideal inseamna a avea o oglinda" Nichita Stanescu)

E drept ca in 2008 am fost ultima oara intr-o comisie la bacalaureat.

Ti s-a parut dificil de abordat un asemenea subiect? Iti expui o opinie personala structurata logic pe schema de gandire teza, antiteza si sinteza. E dificil ?

Sonia19 05.07.2011 17:39:27

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 374766)
E drept ca in 2008 am fost ultima oara intr-o comisie la bacalaureat.

Ti s-a parut dificil de abordat un asemenea subiect? Iti expui o opinie personala structurata logic pe schema de gandire teza, antiteza si sinteza. E dificil ?

Nu asta am spus! Doar spuneam ca nu a mai ramas aceeasi structura. Si da, fata de o cerere, mi se pare mai dificil sa argumentezi citatul lui Nichita Stanescu, tinand cont de faputul ca un numar mare de elev cred ca Nichita Stanescu este o femeie cocheta care sta toata ziua si se aranjeaza in oglinda.
Sa ne intelegem, eu nu am spus tot ce am spus la topicul despre bac din punctul meu de vedere. Eu am trecut...cu bine chiar, tinand cont ca am luat 9,80 la romana (mi-au scazut ca am depasit numarul de randuri la eseul literar). Eu vorbesc din perspectiva celor 56% care au picat...

LapetiteMoc 05.07.2011 17:42:03

Citat:

Din afirmatiile tale sa inteleg ca oamenii saraci, neavand alte posibilitati, beau ulei pentru a se hrani? Care este logica afirmatiei tale?

- cartofii se pot fierbe, nu e musai sa fie prajiti;
- salatele se pot manca si fara ulei, sunt delicioase (eu asa le fac, fara ulei);
- pestele se poate face la cuptor cu putina apa si e delicios;
- carnea, de asemenea

etc. etc. etc.

LapetiteMoc 05.07.2011 17:45:33

Citat:

În prealabil postat de Sonia19 (Post 374767)
Nu asta am spus! Doar spuneam ca nu a mai ramas aceeasi structura. Si da, fata de o cerere, mi se pare mai dificil sa argumentezi citatul lui Nichita Stanescu, tinand cont de faputul ca un numar mare de elev cred ca Nichita Stanescu este o femeie cocheta care sta toata ziua si se aranjeaza in oglinda.
Sa ne intelegem, eu nu am spus tot ce am spus la topicul despre bac din punctul meu de vedere. Eu am trecut...cu bine chiar, tinand cont ca am luat 9,80 la romana (mi-au scazut ca am depasit numarul de randuri la eseul literar). Eu vorbesc din perspectiva celor 56% care au picat...

Referitor la fragmentul pe care l-am subliniat din postarea ta:
Il consideri vinovat pe profesor ca a predat opera lui Nichita Stanescu explicandu-va universul de gandire al poeziei lui, insa elevul in vremea respectiva se gandea ce frumosi sunt ochii Ariadnei si abia astepta pauza?

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:20:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.