![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Cu sau fara acceptul tau, ortodoxia propovaduieste (prin Catehismul Ortodox) cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci Dumnezeiesti. Da dovada de onestitate (in calitate de viitor preot) si raspunde (intr-un final) la intrebarea acestui topic: care este explicatia faptului ca ortodocsii nu respecta invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci, iar adventistii respecta aceste invataturi si pazesc poruncile?
Cea referitoare la nerespectarea indemnurilor din Catehismul Ortodox, de catre ortodocsi si respectarea acestor indemnuri, paradoxal, de catre adventisti. Sigur ca o incalca, cu buna stiinta (mai ales acum cand stiu foarte bine care este ziua a saptea). In plus, este ceva de neinteles faptul ca, in Catehismul Ortodox este propovaduita cunoasterea si pazirea celor 10 Porunci Dumnezeiesti, iar acest indemn biblic este incalcat, de catre ortodocsi. Asadar, cum explici faptul ca ortodocsii nu respecta unele invataturi din Catehismul Ortodox? Si, sa ramanem la exemplul in discutie (pazirea celor 10 porunci). Astept un raspuns de la tine (daca sunt demn de asa ceva sau daca te poti cobora pentru a-mi raspunde). Poate ne lamuriti dvs. cum este cu contradictia intre ceea ce invata Catehismul Ortodox, referitor la respectarea Celor 10 Porunci, si practica ortodocsilor (care incalca vadit Porunca a 4-a). Ca fim mai pe subiect, va reamintesc faptul ca adventistii respecta ceea ce spune Catehismul Ortodox referitor la respectarea Celor 10 Porunci. Dar, poate stii tu, Mihai, sa raspunzi care este explicatia la faptul ca, desi Catehismul Ortodox indeamna la pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca despre ziua a saptea), ortodocsii nu respecta acest indemn (il respecta, in schimb, adventistii). Trebuie sa ai o explicatie. Doar esti student la teologie ortodoxa. Care este o diferenta vizibila? Adventistii de ziua a saptea respecta toate Cele 10 Porunci (inclusiv porunca a 4-a, referitoare la ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu, adica ziua a saptea). Ortodocsii de ce nu respecta porunca a 4-a, asa cum a scris-o Insusi Dumnezeu in piatra? Si totusi, in Catehism este propovaduita respectarea Celor 10 Porunci (nu a celor 9). de ce nu respectati ceea ce spune Catehismul Ortodox referitor la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci Dumnezeiesti? Recititi ceea ce am postat din Catehism (doar un mic fragment, ca sa nu umplu pagina) si apoi comentati. Revin la o intrebare legitima: de ce nu respectati invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la Legea Morala (Cele 10 Porunci Dumnezeiesti)? Adventistii o fac. Este bine sau gresesc? vede cineva absurdul aici? |
Citat:
Daca mai credeti ca este ceva pur evreiesc, veniti cu argumente biblice. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
P.S. Eu nu voi mai repeta intrebarea. Faptul ca nu am primit nici un raspuns, nici dupa 12 pagini de forum, spune multe (inclusiv despre onestitatea ortodocsilor care au intrat in discutie). Noapte buna. |
Citat:
|
Citat:
Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele. Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua sambetei” (Deuteronom 5,15). “Sa pazeasca fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din neam in neam , ca un legamant vesnic. Si sa fie aceasta semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel , pentru ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit” (Iesire 31,16-17). Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7), insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”. Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti. Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase. Asa cum am spus, dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit. |
Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel. Iată căderea Legii vechi:
1. În adevăr, Legea având umbra bunurilor viitoare, iar nu însuși chipul lucrurilor, nu poate niciodată - cu aceleași jertfe, aduse neîncetat în fiecare an - să facă desăvârșiți pe cei ce se apropie. ... 7. Atunci am zis: Iată vin, în sulul cărții este scris despre mine, să fac voia Ta, Dumnezeule". 8. Zicând mai sus că: "Jertfă și prinoase și arderile de tot și jertfele pentru păcat n-ai voit, nici nu Ți-au plăcut", care se aduc după Lege, 9. Atunci a zis: "Iată vin ca să fac voia Ta, Dumnezeule". El desființează deci pe cei dintâi ca să statornicească pe al doilea. 10. Întru această voință suntem sfințiți, prin jertfa trupului lui Iisus Hristos, o dată pentru totdeauna. ... 19. Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus, 20. Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său 6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14, 6) ps: daca nici astea nu va lamuresc...va doresc succes in continuare...nu ma afecteaza cu absolut deloc ideile dmv. pur sectare. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
N-aveti identitate! Va roade pe suflet faptul că nu sunteti cu Adevarul. Singurul Adevar este Hristos: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața"; in funcție de Adevarul acesta e tot! - Ortodoxia , chiar numele ei este de la Hristos, cum ne-a invatat El, Hristos si au continuat Apostolii. Care este istoria Biserii AZ7? De cand a luat fiinta? Unde este harul trasmis prin Sfintii Apostoli? ps: icoane si Sfinti aveti?...va de intreb de curiozitate pentru ca nu stiu. |
Citat:
ps: de unde pana unde ma lupt de 14 pagini...am 3-4 interventii in acest topic...dar promit ca sa fiu alaturi de dragul dmv. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Una este sa pazesti sabatul precum fariseii, cu totul alta este sa pazesti sabatul (sambata) asa cum ne invata Domnul Sambetei. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
La intrebari s-a raspuns destul de clar, dar incapatinare vad ca primeaza. |
Citat:
P.S. Dumneata esti ortodox? Respecti invataturile din Catehismul Ortodox sau ai propriile interpretari? |
Citat:
Aici ai o explicatie eleganta in ceea ce priveste icoanele: Cel evlavios are evlavie in mod special la icoane. Si cand spunem ca “are evlavie la icoane”, ne referim la faptul ca are evlavie la persoana zugravita pe ele. Cand cineva are o fotografie a tatalui sau, a mamei sale, a bunicului, a bunicii sau a fratelui lui nu o poate rupe sau calca; cu cat mai mult o icoana. Voi nu aveti icoane. Cinstea pe care o daruim icoanelor o considera idolatrie. “Dumneavoastra nu aveti fotografii in casele voastre?“. “Avem“, mi-a raspuns. “Ei bine, mama nu saruta fotografia fiului lei, atunci cand ele este departe?“. “O saruta”, imi spune. “Saruta hartia sau copilul?“. “Pe copilul ei“, imi raspunde. “Ei, precum aceea atunci cand saruta fotografia fiului ei isi saruta fiul si nu hartia, asa si noi sarutam pe Hristos, si nu sarutam hartia sau scandura”. |
Citat:
Oare cine interpreteaza Biblia dupa cum il taie capul? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
[quote=osutafaraunu;415946]Dumnezeu Însuși afirmă despre Avraam:
Pentru că Avraam, tatăl tău, a ascultat cuvântul Meu și a păzit poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele![/i]"(Facerea 26,5)[/font][/center] Întreb și eu așa ca un naiv: care porunci, care povețe, care îndreptări și care legi? Că doar nu se dăduse încă nici Legea Morală (Decalogul), nici Legea Ceremonială. Nu, exista doar legea firi, cea dupa care vor fi de altfel judecati cei care nu au primit legea Lui Hristos.(l-a care nu a ajuns, nu ca au refuzat-o) Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Asa ca, ar fi bine sa nu mai indraznesti sa vorbesti despre Inviere. Noi putem vorbi, deoarece credem cu adevarat in Invierea Domnului care ne da marea nadejde a invierii celor din morminte. Asa se "sarbatoresete" Invierea.Asa o "sarbatorea" si Biserica din vremea Sfintilor Apostoli (fara sa mimeze o sarbatoarire intro anumita zi). Citat:
|
Citat:
Deut 5: 1 Moise a chemat pe tot Israelul și i-a zis: „Ascultă, Israele, legile și poruncile pe care vi le spun astăzi în auzul vostru. Învățați-le și împliniți-le cu scumpătate. 2 Domnul Dumnezeul nostru a încheiat cu noi un legământ la Horeb. 3 Nu cu părinții noștri a încheiat Domnul legământul acesta, ci cu noi, care suntem toți vii astăzi aici. Aratati-mi in NT reafirmarea poruncii de a tine Sabatul. Eu va arat contrariul. |
Citat:
Vezi aici un articol despre (tzeitgeist): http://www.lovendal.net/wp52/minciun...tile-egiptene/ |
Citat:
De ce ati numit Decalogul ca fiind "Legea Morala"? porunca cu Sabatul nu are nimic moral in ea ci ceremonial. |
Citat:
Dar, ce spuneti despre Iesirea 20:8-11 (Porunca a 4-a)? Acolo cu cine a incheiat legamant? Pentru cine a creat Dumnezeu lumea (pamantul, marea si tot ce este in ele)? Nu pentru toata omenirea? Nu se vede ca ziua a saptea (sfintita si binecuvantata de Dumnezeu) este un memorial al creatiunii (o sarbatoare a Creatorului impreuna cu coroana creatiei, omul)? Citat:
Dvs. ce concluzie trageti din faptul ca in NT apare cuvantul "sabat/sambata" de peste 40 de ori? Puteti spune ca porunca nu a fost "reafirmata" sau ca a fost ignorata (sau, mai rau, ca a fost desfiintata)? Nu aveti cum sa spuneti asa ceva. Asteptam argumentele dvs. Am o mentiune: va rog sa nu faceti confuzie intre sabatele ceremoniale (sarbatori in ncare aveau loc diferite slujbe care prefigurau venirea Mantuitorului si lucrarea Sa) si sabatul zilei a saptea (care nu are nici o legatura cu planul de mantuire - acest sabat fiind instituit cand toate erau bune si pacatul nu intrase in lume). |
Citat:
P.S. Imi pare rau ca trebuie sa plec. Merg la servici. Nu stiu daca o sa ma pot conecta de acolo. O zi buna. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
ps. bine ca aveti servici, tineti de el cu dintii. |
Citat:
Incepeti de la Coloseni 2:14 si vedeti vedea ca este vorba despre sabate ceremoniale. Care erau caracteristicele acestora? 1. erau scrise pe zapis, de Moise (1 Coloseni 2:14) - sabatul zilei a saptea a fost scris pe piatra de insusi Dumnezeu; 2. contineau reguli referitoare la bautura si mancare (1 Coloseni 2:16) - sabatul zilei a saptea nu avea astfel de reguli; 3. erau o prefigurare a lucrarii lui Hristos ("umbra lucrurilor viitoare iar trupul este a lui Hristos"- Coloseni 2:17 sau 18) - sabatul zilei a saptea nu are nici o legatura cu lucrarea Mantuitorului. Sabatul zilei a saptea este un memorial al creatiunii si maretiei Creatorului. Pentru o edificare mai buna, cititi Levitic 23, incepand cu versetul 4 ("Iata sarbatorile Domnului"). Veti gasi descrise anumite sarbatori cremoniale (care prefigurau lucrara Mantuitorului), dintre care, unele, erau numite sabate si contineau tot felul de reguli (inclusiv la mancare si bautura). Asa ca, revin cu rugamintea sa luam in seama tot ce spune Scriptura si sa facem distinctie intre sabatul zilei a saptea si sabatele ceremoniale. Sunt doua lucruri total diferite. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:33:19. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.