Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Invataturi biblice si respectarea lor de catre biserica AZS (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14258)

Profetul de carton 17.12.2011 21:47:29

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415946)
Nu ținem Paștele. Acesta (spre deosebire de sabat) este o instituție pur ebraică.

Si Pastele si Sabatul sunt institutii pur ebraice.

grasu77 17.12.2011 21:51:49

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 415945)
Nicaieri nu scrie ca s-a tinut ziua sambetei inainte de decalog.

Nu face afirmatii categorice cand nu cunosti Scriptura. Mai bine intreaba sau urmareste postariel anterioare. Repet:vezi Iesirea cap. 16:29,30. Decalogul inca nu fusese scris dar ziua sambetei era deja pazita.

Patrie si Credinta 17.12.2011 21:59:34

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415717)
Sigur ca o incalca, cu buna stiinta (mai ales acum cand stiu foarte bine care este ziua a saptea). In plus, este ceva de neinteles faptul ca, in Catehismul Ortodox este propovaduita cunoasterea si pazirea celor 10 Porunci Dumnezeiesti, iar acest indemn biblic este incalcat, de catre ortodocsi.

ai zis aceasi chestie de 10 ori deja incontinuu.

grasu77 17.12.2011 22:06:44

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 415955)
ai zis aceasi chestie de 10 ori deja incontinuu.

Bine ai observat. Dar, ai observat si faptul ca nu am primit nici un raspuns? Poate raspunzi dumneata. Daca vrei. Daca nu, nu este nici o suparare. O sa repet "aceeasi chestie" de inca 10 ori. Apoi, trec la alta, asemanatoare.

Patrie si Credinta 17.12.2011 22:11:18

Cu sau fara acceptul tau, ortodoxia propovaduieste (prin Catehismul Ortodox) cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci Dumnezeiesti. Da dovada de onestitate (in calitate de viitor preot) si raspunde (intr-un final) la intrebarea acestui topic: care este explicatia faptului ca ortodocsii nu respecta invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci, iar adventistii respecta aceste invataturi si pazesc poruncile?

Cea referitoare la nerespectarea indemnurilor din Catehismul Ortodox, de catre ortodocsi si respectarea acestor indemnuri, paradoxal, de catre adventisti.

Sigur ca o incalca, cu buna stiinta (mai ales acum cand stiu foarte bine care este ziua a saptea). In plus, este ceva de neinteles faptul ca, in Catehismul Ortodox este propovaduita cunoasterea si pazirea celor 10 Porunci Dumnezeiesti, iar acest indemn biblic este incalcat, de catre ortodocsi.

Asadar, cum explici faptul ca ortodocsii nu respecta unele invataturi din Catehismul Ortodox? Si, sa ramanem la exemplul in discutie (pazirea celor 10 porunci). Astept un raspuns de la tine (daca sunt demn de asa ceva sau daca te poti cobora pentru a-mi raspunde).

Poate ne lamuriti dvs. cum este cu contradictia intre ceea ce invata Catehismul Ortodox, referitor la respectarea Celor 10 Porunci, si practica ortodocsilor (care incalca vadit Porunca a 4-a). Ca fim mai pe subiect, va reamintesc faptul ca adventistii respecta ceea ce spune Catehismul Ortodox referitor la respectarea Celor 10 Porunci.

Dar, poate stii tu, Mihai, sa raspunzi care este explicatia la faptul ca, desi Catehismul Ortodox indeamna la pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca despre ziua a saptea), ortodocsii nu respecta acest indemn (il respecta, in schimb, adventistii). Trebuie sa ai o explicatie. Doar esti student la teologie ortodoxa.

Care este o diferenta vizibila? Adventistii de ziua a saptea respecta toate Cele 10 Porunci (inclusiv porunca a 4-a, referitoare la ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu, adica ziua a saptea). Ortodocsii de ce nu respecta porunca a 4-a, asa cum a scris-o Insusi Dumnezeu in piatra? Si totusi, in Catehism este propovaduita respectarea Celor 10 Porunci (nu a celor 9).

de ce nu respectati ceea ce spune Catehismul Ortodox referitor la cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci Dumnezeiesti? Recititi ceea ce am postat din Catehism (doar un mic fragment, ca sa nu umplu pagina) si apoi comentati.

Revin la o intrebare legitima: de ce nu respectati invataturile din Catehismul Ortodox, referitoare la Legea Morala (Cele 10 Porunci Dumnezeiesti)? Adventistii o fac. Este bine sau gresesc?

vede cineva absurdul aici?

grasu77 17.12.2011 22:12:24

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415950)

Sabatul zilei a saptea este doar pentru evrei? Eu stiu ca odihna de ziua a saptea are continuitate (chiar si fara evrei). A fost instituita de Dumnezeu, de la facerea lumii (cand nu existau evreii); face parte din Cele 10 Porunci date omenirii (nu doar evreilor); a fost pazita pe vremea Domnului Iisus Hristos si de catre Domnul Iisus Hristos; a fost pazita de Sfintii Apostoli; va fi pazita si pe noul pamant (Isaia 66:22,23).

Daca mai credeti ca este ceva pur evreiesc, veniti cu argumente biblice.

grasu77 17.12.2011 22:15:25

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 415958)
vede cineva absurdul aici?

Da. Eu il vad. Catehismul Ortodox propovaduieste cunoasterea si pazirea Celor 10 Poruncii, iar lucrul acesta il fac adventistii si nu ortodocsii. Care este explicatia?

osutafaraunu 17.12.2011 22:18:52

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 415950)

Dacă Sabatul este o instituție pur ebraică, atunci Dumnezeu este evreu.

Patrie si Credinta 17.12.2011 22:28:40

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415961)
Da. Eu il vad. Catehismul Ortodox propovaduieste cunoasterea si pazirea Celor 10 Poruncii, iar lucrul acesta il fac adventistii si nu ortodocsii. Care este explicatia?

nu,eu vad altceva.eu vad un utilizator vine si foloseste acceasi expresie la fiecare 2 pagini intr-un thread de 11 pagini.acesta nu este un dialog ci un monolog stupid,la fel ca la thread despre liturghie in care eu incercam sa explic simbolistica liturgica profunda,dar ma opream in acceasi expresie,cu ritualul din care nu intelegi nimic si ,,ca nu asa se facea in vremurile scripturistice''.nici macar trolling.un spam prost,pe care eu il consider comparabil cu cel pt produsele indoielnice pt marirea penisului pe le poti gasi de exemplu in comentariile dintr-un articol al unui tabloid.iar rasupunsuri cu pct-ul de vedere ortodox s-au dat destule doar ca sunteti prea fixist sa va uitaiti.din acest punct de vedere permiteti-mi sa va consider la fel ca sus-numitii spamboti si sa ignor.

grasu77 17.12.2011 22:37:00

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 415967)
nu,eu vad altceva.eu vad un utilizator vine si foloseste acceasi expresie la fiecare 2 pagini intr-un thread de 11 pagini.acesta nu este un dialog ci un monolog stupid.

Acest "monolog" ar fi fost evitat cu un simplu raspuns, care nu a venit. De ce? In loc sa ma critici, de ce nu faci bine sa dai dumneata raspunsul?

P.S. Eu nu voi mai repeta intrebarea. Faptul ca nu am primit nici un raspuns, nici dupa 12 pagini de forum, spune multe (inclusiv despre onestitatea ortodocsilor care au intrat in discutie).

Noapte buna.

Patrie si Credinta 17.12.2011 22:43:51

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415969)
Acest "monolog" ar fi fost evitat cu un simplu raspuns, care nu a venit. De ce? In loc sa ma critici, de ce nu faci bine sa dai dumneata raspunsul?

P.S. Eu nu voi mai repeta intrebarea. Faptul ca nu am primit nici un raspuns, nici dupa 12 pagini de forum, spune multe (inclusiv despre onestitatea ortodocsilor care au intrat in discutie).

Noapte buna.

am editat un pic mai sus

ovidiu b. 17.12.2011 22:56:50

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415926)
Se vede ca si dvs. sunteti impotriva Catehismului Ortodox, care propovaduieste cunoasterea si pazirea Celor 10 Porunci (inclusiv porunca a patra, care vorbeste despre pazirea zilei a saptea). De ce va contraziceti cu Catehismul Ortodox si vreti sa desfiintati una dintre Cele 10 Porunci ?

Asa cum tu incerci sa repeti...ma repet si eu...Uite aicic un raspuns cate se poate de complet...

Sambata a randuit-o Dumnezeu ca sarbatoare si ca legamant vesnic, numai pentru poporul Sau, Israel, in amintirea iesirii din Egipt, asa cum apare explicit in Sfanta Scriptura . In VT poporul Lui Dumnezeu e strict Israel, in NT sunt toate popoarele.

Adu-ti aminte ca ai fost rob in pamantul Egiptuluisi te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua sambetei (Deuteronom 5,15).

Sa pazeasca fiii lui Israel sambata, praznuind ziua odihnei din neam in neam , ca un legamant vesnic. Si sa fie aceasta semn vesnic intre Mine si fiii lui Israel , pentru ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, iar in ziua a saptea a incetat si S-a odihnit” (Iesire 31,16-17).

Crestinismul se intemeiaza pe Invierea lui Hristos, nu pe legea lui Moise. Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7), insa noi suntem cu „Hristos in Duminica, am trecut cu El dincolo de catapeteasma”.

Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti. Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase. Asa cum am spus, dupa legea mozaica, evreii serbeaza sambata, ca amintire a momentului cand au iesit din robie, cu ajutorul lui Dumnezeu, in vremea lui Moise (Deuteronom 5:15), insa pentru crestini, centrul vietii si al cultului divin este ziua Duminicii, caci Hristos moare cu noi, ramanand asa in ziua Sambetei si invie cu noi in Dumnica fara de sfarsit.

ovidiu b. 17.12.2011 23:03:39

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel. Iată căderea Legii vechi:

1. În adevăr, Legea având umbra bunurilor viitoare, iar nu însuși chipul lucrurilor, nu poate niciodată - cu aceleași jertfe, aduse neîncetat în fiecare an - să facă desăvârșiți pe cei ce se apropie.
...
7. Atunci am zis: Iată vin, în sulul cărții este scris despre mine, să fac voia Ta, Dumnezeule".
8. Zicând mai sus că: "Jertfă și prinoase și arderile de tot și jertfele pentru păcat n-ai voit, nici nu Ți-au plăcut", care se aduc după Lege,
9. Atunci a zis: "Iată vin ca să fac voia Ta, Dumnezeule". El desființează deci pe cei dintâi ca să statornicească pe al doilea.
10. Întru această voință suntem sfințiți, prin jertfa trupului lui Iisus Hristos, o dată pentru totdeauna.
...
19. Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus,
20. Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14, 6)

ps: daca nici astea nu va lamuresc...va doresc succes in continuare...nu ma afecteaza cu absolut deloc ideile dmv. pur sectare.

osutafaraunu 17.12.2011 23:05:23

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415973)
Interpretarile adventiste sunt arhicunoscute (de parca ne-ar interesa pozitia bisericii AZ7)

Nu vă interesează, dar vă luptați preț de 14 pagini (doar în 30 de ore!) să salvați ce mai poate fi salvat și nu puteți răspunde la o singură și insistentă întrebare, căci răspunsul sincer și corect ar nărui și acele puține lucruri ce mai pot fi salvate (aparențele).

osutafaraunu 17.12.2011 23:07:31

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415975)

1. În adevăr, Legea având umbra bunurilor viitoare, iar nu însuși chipul lucrurilor, nu poate niciodată - cu aceleași jertfe, aduse neîncetat în fiecare an - să facă desăvârșiți pe cei ce se apropie.
...
7. Atunci am zis: Iată vin, în sulul cărții este scris despre mine, să fac voia Ta, Dumnezeule".
8. Zicând mai sus că: "Jertfă și prinoase și arderile de tot și jertfele pentru păcat n-ai voit, nici nu Ți-au plăcut", care se aduc după Lege,
9. Atunci a zis: "Iată vin ca să fac voia Ta, Dumnezeule". El desființează deci pe cei dintâi ca să statornicească pe al doilea.
10. Întru această voință suntem sfințiți, prin jertfa trupului lui Iisus Hristos, o dată pentru totdeauna.
...
19. Drept aceea, fraților, având îndrăzneală, să intrăm în Sfânta Sfintelor, prin sângele lui Iisus,
20. Pe calea cea nouă și vie pe care pentru noi a înnoit-o, prin catapeteasmă, adică prin trupul Său

6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. (Ioan 14, 6)

Ce-are a face Sabatul (porunca a IV-a din Decalog) cu legile jertfelor? Hai să nu postăm doar pentru a umple încă o pagină...

ovidiu b. 17.12.2011 23:15:22

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415977)
Nu vă interesează, dar vă luptați preț de 14 pagini (doar în 30 de ore!) să salvați ce mai poate fi salvat și nu puteți răspunde la o singură și insistentă întrebare, căci răspunsul sincer și corect ar nărui și acele puține lucruri ce mai pot fi salvate (aparențele).

Ha ha..asta e chiar buna...ce sa salvam? Amice va doare adevarul...

N-aveti identitate! Va roade pe suflet faptul că nu sunteti cu Adevarul.

Singurul Adevar este Hristos: "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața"; in funcție de Adevarul acesta e tot! - … Ortodoxia…, chiar numele ei este de la Hristos, cum ne-a invatat El, Hristos si au continuat Apostolii.

Care este istoria Biserii AZ7? De cand a luat fiinta? Unde este harul trasmis prin Sfintii Apostoli?

ps: icoane si Sfinti aveti?...va de intreb de curiozitate pentru ca nu stiu.

ovidiu b. 17.12.2011 23:18:02

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415978)
Ce-are a face Sabatul (porunca a IV-a din Decalog) cu legile jertfelor? Hai să nu postăm doar pentru a umple încă o pagină...

De ce sa nu postam? Nu vreti sa acceptati Adevarul? Daca nu va deranjeaza ...eu sa le mai postez de cateva ori...sa mai vada si altii care poate nu citesc tot topicul...asa de dragul dmv. :4:

ps: de unde pana unde ma lupt de 14 pagini...am 3-4 interventii in acest topic...dar promit ca sa fiu alaturi de dragul dmv.

grasu77 17.12.2011 23:19:15

Citat:

Asa cum tu incerci sa repeti...ma repet si eu...Uite aicic un raspuns cate se poate de complet...

Va repetati, contrazicand, in continuare ceea ce indeamna Catehismul Ortodox. Haideti sa sarim peste explicatiile mele sau ale dvs. referitoare la pazirea poruncii a 4-a. Sa luam de bun ce spune Catehismul Ortodox, care ne invata sa cunoastem aceasta Porunca Dumnezeiasca si sa o pazim. Despre asta explicati-ne. Nu este bun Catehismul Ortodox? Sau, care este explicatia faptului ca ortodocsii nu respecta indemnurile Catehismului Ortodox si nu pazesc porunca a patra, asa cum a scris-o Dumnezeu in piatra?

Citat:

Legea divina privitoare la sabat s-a dat de dragul omului, fiindca trebuia ajutat si protejat, dupa o saptamana de munci istovitoare, insa asta nu inseamna ca trebuia sa se ajunga la exagerari, de aceea, Iisus le-a spus „sambata a fost facuta pentru om, nu omul pentru sambata”, condamnand astfel exagerarile din traditiile evreiesti.

Aici sunt intru totul de acord cu dvs.

Citat:

Cei din timpul Lui Iisus Hristos erau evrei crescuti in spiritul legii Vechiului Testament

Nu. Erau crescuti in spiritul fariseic (nu al Vechiului Testament). Cu Vechiul Testament ii combate chiar Mantuitorul.

Citat:

si de aici a plecat mirarea unora dintre farisei in legatura cu faptul ca ucenicii smulgeau spice si mancau intr-o zi de sambata, cand, in conceptia lor , era interzisa orice activitate fizica, desi accentul ar fi trebuit sa cada pe respectul pe care-l datorau Lui Dumnezeu, prin preocupari religioase.

La intamplarea cu ucenicii si spicele, Mantuitorul ii combate pe farisei chiar cu un exemplu din Vechiul Testament (David cel flamand si painile de la templu). Prin asta intelegem ca noi trebuie sa pazim sabatul asa cum ne invata Domnul Sambetei (intelegand ce inseamna "mila voiesc si nu jertfe" - Matei 12:1-8).

Una este sa pazesti sabatul precum fariseii, cu totul alta este sa pazesti sabatul (sambata) asa cum ne invata Domnul Sambetei.

osutafaraunu 17.12.2011 23:19:20

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415983)
Ortodoxia…, chiar numele ei este de la Hristos, cum ne-a invatat El, Hristos si au continuat Apostolii.

Întrebarea aceasta am mai pus-o: unde găsiți asta? Nu mi s-a răspuns. Sper că n-am adăugat încă o întrebare fără răspuns la lista existentă...

osutafaraunu 17.12.2011 23:21:01

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415984)
De ce sa nu postam? Nu vreti sa acceptati Adevarul? Daca nu va deranjeaza ...eu sa le mai postez de cateva ori...sa mai vada si altii care poate nu citesc tot topicul...asa de dragul dmv. :4:

Dați-i înainte cu perdelele de fum! Nu o să ne facă să uităm întrebările la care n-ați răspuns încă...

grasu77 17.12.2011 23:26:23

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415983)

ps: icoane si Sfinti aveti?...va de intreb de curiozitate pentru ca nu stiu.

Tot din curiozitate, nu vrei sa stii de ce crestinii din vremea Sfintilor Apostoli nu aveau icoane? Daca-ti raspunzi la intrebarea asta o sa afli de ce nici noi nu avem icoane (caci nu avem).

ovidiu b. 17.12.2011 23:26:59

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415988)
Dați-i înainte cu perdelele de fum! Nu o să ne facă să uităm întrebările la care n-ați răspuns încă...

Da, da...ar trebui sa dam eventual si cu putina tamaie pe aici :4:...
La intrebari s-a raspuns destul de clar, dar incapatinare vad ca primeaza.

grasu77 17.12.2011 23:35:59

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415975)

.

Citeste cu atentie epistola catre Evrei (in special capitolele 4, 7, 8, 9 si 10). Se vorbeste despre desfintarea legii preotiei pamantesti si a jertfelor (care-L prefigurau pe Domnul Iisus Hristos si lucrarea Sa de mantuire). Nu are nimic de a face cu Legea Morala, care "ramane valabila pentru toate timpurile" (asa cum bine spune Catehismul Ortodox, la capitolul intitulat "Legea Morala" ; vezi aici:http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html)

P.S. Dumneata esti ortodox? Respecti invataturile din Catehismul Ortodox sau ai propriile interpretari?

ovidiu b. 17.12.2011 23:36:29

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415989)
Tot din curiozitate, nu vrei sa stii de ce crestinii din vremea Sfintilor Apostoli nu aveau icoane? Daca-ti raspunzi la intrebarea asta o sa afli de ce nici noi nu avem icoane (caci nu avem).

Amice stai rau la capitlolul infomatie. Mai updateaza-te...

Aici ai o explicatie eleganta in ceea ce priveste icoanele:
Cel evlavios are evlavie in mod special la icoane. Si cand spunem ca “are evlavie la icoane”, ne referim la faptul ca are evlavie la persoana zugravita pe ele. Cand cineva are o fotografie a tatalui sau, a mamei sale, a bunicului, a bunicii sau a fratelui lui nu o poate rupe sau calca; cu cat mai mult o icoana. Voi nu aveti icoane. Cinstea pe care o daruim icoanelor o considera idolatrie.

“Dumneavoastra nu aveti fotografii in casele voastre?“. “Avem“, mi-a raspuns. “Ei bine, mama nu saruta fotografia fiului lei, atunci cand ele este departe?“. “O saruta”, imi spune. “Saruta hartia sau copilul?“. “Pe copilul ei“, imi raspunde. “Ei, precum aceea atunci cand saruta fotografia fiului ei isi saruta fiul si nu hartia, asa si noi sarutam pe Hristos, si nu sarutam hartia sau scandura”.

ovidiu b. 17.12.2011 23:59:13

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415993)
P.S. Dumneata esti ortodox? Respecti invataturile din Catehismul Ortodox sau ai propriile interpretari?

Da sunt ortodox si respect invataturile BO sunt de 2000 de ani? Te intreb tu ce respecti O NOUA LEGE care a luat fiinta acum aprox 150 de ani?

Oare cine interpreteaza Biblia dupa cum il taie capul?

ovidiu b. 18.12.2011 00:01:28

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415993)
Citeste cu atentie epistola catre Evrei (in special capitolele 4, 7, 8, 9 si 10). Se vorbeste despre desfintarea legii preotiei pamantesti si a jertfelor (care-L prefigurau pe Domnul Iisus Hristos si lucrarea Sa de mantuire).

Te intreb cand a Inviat Domnul Iisus Hristos? De Taina Sfintei Liturghii ai auzit?

Lucian008 18.12.2011 00:01:35

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415953)
Nu face afirmatii categorice cand nu cunosti Scriptura. Mai bine intreaba sau urmareste postariel anterioare. Repet:vezi Iesirea cap. 16:29,30. Decalogul inca nu fusese scris dar ziua sambetei era deja pazita.

Am sa raspund doar cu o afirmatie ptr ca chiar daca am sa o justific in jumatate de pagina oricum nu va intereseaza raspunsul si nu il veti accepta. Porunca asta prefigureaza legea. Asa cum si nasterea Lui Hristos a fost prefigurata prin decoperiri indirecte catre alte popoare a caror dumnezei s-au nascut din fecioare, au murit si au inviat a 3-a zi etc. E doar o prefigurare. Daca era lege omului nu ar fi trebuit sa i se reaminteasca de Dumnezeu.

Lucian008 18.12.2011 01:09:14

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 415949)
Fiecare credincios este dator sa schimbe randuiala in viata lui, dupa voia lui Dumnezeu. Eu cunosc ortodocsi care pazesc ziua a saptea (asa cum spune porunca lui Dumnezeu). Si, merg si duminica la liturghie.

Porunca lui Dumnezeu este mai presus de randuielile bisericesti. Veti fi judecata de Insusi Dumnezeu nu de vreo biserica.

Am rezerve ca se intampla asa, iar daca se intampla nu sunt ortodocsi. Ortodox poti fi daca gresesti, dar nu daca nu crezi in invatatura Bisericii. Daca nu crezi in invatatura, te lepezi de credinta, daca te lepezi de credinta nu esti ortodox.

Lucian008 18.12.2011 01:22:00

[quote=osutafaraunu;415946]Dumnezeu Însuși afirmă despre Avraam:
Pentru că Avraam, tatăl tău, a ascultat cuvântul Meu și a păzit poruncile Mele, povețele Mele, îndreptările Mele și legile Mele![/i]"(Facerea 26,5)[/font][/center]

Întreb și eu așa ca un naiv: care porunci, care povețe, care îndreptări și care legi? Că doar nu se dăduse încă nici Legea Morală (Decalogul), nici Legea Ceremonială.
Nu, exista doar legea firi, cea dupa care vor fi de altfel judecati cei care nu au primit legea Lui Hristos.(l-a care nu a ajuns, nu ca au refuzat-o)

Citat:

Dacă într-adevăr Hristos ar fi poruncit duminica, ar fi trebuit să apară consemnat în Evanghelii, iar dacă apostolii ar fi poruncit-o ar fi trebuit să apară în Epistole și în Faptele Apostolilor. Or credeți că că acesta este un lucru chiar atât de neînsemnat?

Dar ptr ca epistolele nu se adresau numai evreilor, nu credeti ca epistolele ar fi trebuit sa contina porunca de a tine ziua sambetei?

Citat:

Ziua de cinstire a Domnului, cu ziua de cinstire a Soarelui.

Exact, ziua de cinstire a Domnului in legea veche cu ziua de cinstire a Soarelui Dreptatii in legea noua. :)

Citat:

de ce să se specifice un lucru care e de la sine înțeles? Nu uitați că Legea lui Dumnezeu "cea sfântă, dreaptă și bună" (Rom.7,12) și veșnică era (și este încă) în vigoare. Era absurd să se specifice că în cele 40 de zile n-a mințit, n-a furat, etc.

Ca sa confirme ca trebuie tinuta ziua a saptea pentru cei care ar fi putut fi indusi in eroare, cum sustineti dvs, de faptul ca cel mai mare eveniment din istoria omenirii s-a intamplat in ziua intai. Si da ar fi fost inutil (nu absurd) să se specifice ca in cele 40 de zile n-a mintit, n-a furat, pentru ca nimeni nu ar fi putut fi indus in eroare, neexistand nici un element care sa sugereze schimbarea acestor legi.
Citat:

În schimb, era absolut necesar să se specifice o atare abatere monstruoasă de la Legea lui Dumnezeu. Și eventual faptul că evreii L-au răstignit a doua oară (de data aceasta pe drept) pentru nelegiuire.... Asta însă face parte dintr-un scenariu de film de groază...*

Vedeti. Exact ca si dvs au gandit si evrei cand L-au rastignit.

grasu77 18.12.2011 08:14:56

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 415994)

Aici ai o explicatie eleganta in ceea ce priveste icoanele:

In loc de o explicatie eleganta (a se citi "aburitoare") nu ai una Biblica? Pentru ca Biserica din vremea Sfintilor Apostoli este descrisa foarte bine in Sfanta Scriptura. Si, nu gasim nici o icoana.

grasu77 18.12.2011 08:18:51

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 416002)
Da sunt ortodox si respect invataturile BO sunt de 2000 de ani?

Serios? Nu se vede deloc.Dimpotriva. Te contrazici cu Catehismul Ortodox, care spune ca Legea Morala (sau Decalogul, sau Cele 10 Porunci Dumnezeiesti) "este valabila pentru toate timpurile". Iar dumneata te chinui sa desfiintezi aceasta Lege. De ce?

grasu77 18.12.2011 08:28:28

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 416003)
Te intreb cand a Inviat Domnul Iisus Hristos?

Acum 2000 de ani. Daca vrei sa stii ce ne invata Sfintii Apostoli ai Domnului Iisus Hristos despre Inviere, citeste 1 Corinteni 15:12-58. Vei intelege ca credinta in Invierea Domnului se manifesta printro puternica incredintare in invierea mortilor. Dar, dumneata nu ai cum sa ai o puternica nadejde si credinta in invierea mortilor, deoarece crezi in nemurirea mortului.

Asa ca, ar fi bine sa nu mai indraznesti sa vorbesti despre Inviere. Noi putem vorbi, deoarece credem cu adevarat in Invierea Domnului care ne da marea nadejde a invierii celor din morminte. Asa se "sarbatoresete" Invierea.Asa o "sarbatorea" si Biserica din vremea Sfintilor Apostoli (fara sa mimeze o sarbatoarire intro anumita zi).

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 416003)
De Taina Sfintei Liturghii ai auzit?

Da. Dar nu din Sfanta Scriptura (Biserica din vremea Sfintilor Apostoli nu tine liturghii). Sfanta Scriptura ne prezinta taine descoperite, explicate, deslusite (cauta cuvantul "taina" in NT - apare de vreo 17 ori - si vezi la ce se face referire).

Profetul de carton 18.12.2011 08:38:11

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 415963)
Dacă Sabatul este o instituție pur ebraică, atunci Dumnezeu este evreu.

Domnul incheie legamant cu cine vrea, cand vrea, cum vrea.

Deut 5:
1 Moise a chemat pe tot Israelul și i-a zis: „Ascultă, Israele, legile și poruncile pe care vi le spun astăzi în auzul vostru. Învățați-le și împliniți-le cu scumpătate.
2 Domnul Dumnezeul nostru a încheiat cu noi un legământ la Horeb.
3 Nu cu părinții noștri a încheiat Domnul legământul acesta, ci cu noi, care suntem toți vii astăzi aici.

Aratati-mi in NT reafirmarea poruncii de a tine Sabatul. Eu va arat contrariul.

grasu77 18.12.2011 08:40:08

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 416004)
Asa cum si nasterea Lui Hristos a fost prefigurata prin decoperiri indirecte catre alte popoare a caror dumnezei s-au nascut din fecioare, au murit si au inviat a 3-a zi etc.

O intrebare cat se poate de serioasa: tu esti crestin? Ai putut sa crezi in porcaria aia(tzeitgeist), plina de minciuni defaimatoare la adresa Mantuitorului? Bravos crestine. Ai ajuns sa crezi in tot felul de minciuni injositoare la adresa Mantuitorului (cum ar fi asemanarea Sa cu diferite plasmuiri pagane - care nici macar alea nu erau asa cum le prezinta "zeitgeist").

Vezi aici un articol despre (tzeitgeist): http://www.lovendal.net/wp52/minciun...tile-egiptene/

Profetul de carton 18.12.2011 08:55:24

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 416027)
Serios? Nu se vede deloc.Dimpotriva. Te contrazici cu Catehismul Ortodox, care spune ca Legea Morala (sau Decalogul, sau Cele 10 Porunci Dumnezeiesti) "este valabila pentru toate timpurile". Iar dumneata te chinui sa desfiintezi aceasta Lege. De ce?

De ce ati numit Decalogul ca fiind "Legea Morala"? porunca cu Sabatul nu are nimic moral in ea ci ceremonial.

grasu77 18.12.2011 08:55:32

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416030)
Domnul incheie legamant cu cine vrea, cand vrea, cum vrea.

[i]Deut 5:

Asa este. In Deuteronom 5 se vede ca ar fi incheiat un legamant doar cu porul evreu (bazat pe eliberarea din Egipt).

Dar, ce spuneti despre Iesirea 20:8-11 (Porunca a 4-a)? Acolo cu cine a incheiat legamant? Pentru cine a creat Dumnezeu lumea (pamantul, marea si tot ce este in ele)? Nu pentru toata omenirea? Nu se vede ca ziua a saptea (sfintita si binecuvantata de Dumnezeu) este un memorial al creatiunii (o sarbatoare a Creatorului impreuna cu coroana creatiei, omul)?

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416030)
Aratati-mi in NT reafirmarea poruncii de a tine Sabatul. Eu va arat contrariul.

In NT (in special in Evanghelii) problema tinerii sabatului a fost cea mai discutata, de catre Insusi Domnul Sabatului. Numai ca nu era necesar sa se reafirme porunca (deoarece era tinuta fara doar si poate - doar erau evrei) ci cum trebuia tinuta porunca. Vedem ca Domnul Sabatului este preocupat sa dezlege sabatul de puzderia de reguli fariseice si sa-i redea frumusetea unei adevarate sarbatori.

Dvs. ce concluzie trageti din faptul ca in NT apare cuvantul "sabat/sambata" de peste 40 de ori? Puteti spune ca porunca nu a fost "reafirmata" sau ca a fost ignorata (sau, mai rau, ca a fost desfiintata)? Nu aveti cum sa spuneti asa ceva.

Asteptam argumentele dvs. Am o mentiune: va rog sa nu faceti confuzie intre sabatele ceremoniale (sarbatori in ncare aveau loc diferite slujbe care prefigurau venirea Mantuitorului si lucrarea Sa) si sabatul zilei a saptea (care nu are nici o legatura cu planul de mantuire - acest sabat fiind instituit cand toate erau bune si pacatul nu intrase in lume).

grasu77 18.12.2011 08:58:50

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416033)
De ce ati numit Decalogul ca fiind "Legea Morala"? porunca cu Sabatul nu are nimic moral in ea ci ceremonial.

De ce imi era frica nu am scapat. Faceti confuzie intre sabatele ceremoniale (cum ar fi "ziua ispasirii" - numita tot sabat - vedeti Levitic 16) si sabatul zilei a saptea. Ce vedeti ceremonial in sabatul zilei a saptea?

P.S. Imi pare rau ca trebuie sa plec. Merg la servici. Nu stiu daca o sa ma pot conecta de acolo. O zi buna.

Profetul de carton 18.12.2011 09:10:07

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 416034)

Dvs. ce concluzie trageti din faptul ca in NT apare cuvantul "sabat/sambata" de peste 40 de ori? Puteti spune ca porunca nu a fost "reafirmata" sau ca a fost ignorata (sau, mai rau, ca a fost desfiintata)? Nu aveti cum sa spuneti asa ceva.

Asteptam argumentele dvs. Am o mentiune: va rog sa nu faceti confuzie intre sabatele ceremoniale (sarbatori in ncare aveau loc diferite slujbe care prefigurau venirea Mantuitorului si lucrarea Sa) si sabatul zilei a saptea (care nu are nici o legatura cu planul de mantuire - acest sabat fiind instituit cand toate erau bune si pacatul nu intrase in lume).

Coloseni 2:16 - orice sabat a fost abrogat si cel din Decalog si cel ceremonial (acolo scrie : "o zi de sabat" , deci orice fel de sabat)

Profetul de carton 18.12.2011 09:11:52

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 416035)
De ce imi era frica nu am scapat. Faceti confuzie intre sabatele ceremoniale (cum ar fi "ziua ispasirii" - numita tot sabat - vedeti Levitic 16) si sabatul zilei a saptea. Ce vedeti ceremonial in sabatul zilei a saptea?

Dar dumneavoastra ce vedeti moral in celebrarea unei zile? adica odihna completa? ce e moral in asta?

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 416035)
P.S. Imi pare rau ca trebuie sa plec. Merg la servici. Nu stiu daca o sa ma pot conecta de acolo. O zi buna.

La fel.

ps. bine ca aveti servici, tineti de el cu dintii.

grasu77 18.12.2011 11:24:25

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 416036)
Coloseni 2:16 - orice sabat a fost abrogat si cel din Decalog si cel ceremonial (acolo scrie : "o zi de sabat" , deci orice fel de sabat)

Nu puteti rade tot cu un verset (scos din context). Mai ales ca acesta este cuprins intr-un context care ne ofera niste amanunte lamuritoare.

Incepeti de la Coloseni 2:14 si vedeti vedea ca este vorba despre sabate ceremoniale. Care erau caracteristicele acestora?
1. erau scrise pe zapis, de Moise (1 Coloseni 2:14) - sabatul zilei a saptea a fost scris pe piatra de insusi Dumnezeu;
2. contineau reguli referitoare la bautura si mancare (1 Coloseni 2:16) - sabatul zilei a saptea nu avea astfel de reguli;
3. erau o prefigurare a lucrarii lui Hristos ("umbra lucrurilor viitoare iar trupul este a lui Hristos"- Coloseni 2:17 sau 18) - sabatul zilei a saptea nu are nici o legatura cu lucrarea Mantuitorului. Sabatul zilei a saptea este un memorial al creatiunii si maretiei Creatorului.

Pentru o edificare mai buna, cititi Levitic 23, incepand cu versetul 4 ("Iata sarbatorile Domnului"). Veti gasi descrise anumite sarbatori cremoniale (care prefigurau lucrara Mantuitorului), dintre care, unele, erau numite sabate si contineau tot felul de reguli (inclusiv la mancare si bautura).

Asa ca, revin cu rugamintea sa luam in seama tot ce spune Scriptura si sa facem distinctie intre sabatul zilei a saptea si sabatele ceremoniale. Sunt doua lucruri total diferite.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:33:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.