Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Influente ortodoxe in gandirea penticostala romaneasca (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14511)

Profetul de carton 17.02.2012 08:10:36

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430074)
Domnule Profet [de carton], cu respect vă atrag atenția că acest topic este "Influențe ortodoxe în gândirea penticostală", iar nu "Influențe iehoviste în gândirea Profetului de carton" cum din nefericire s-a cam transformat... http://yoursmiles.org/tsmile/forum/t1233.gif

Dar exact despre asta vorbim, influentele ortodoxe in gandirea penticostala, doctrina Trinitatii este o influenta ortodoxa in penticostalism, asta unu la mana, doi la mana ma acuzati pe mine ca am influente "iehoviste", domnule dumneata nu stii ce vorbesti si nu cunosti invataturile martorilor lui Iehova! eu nu sunt influentat de nimeni, expun exact ce cred eu, si am spus destul de clar, scrie in Scripturi (Evrei 1:5) ca Isus a fost nascut si nu creat de Tatal. Deci domnule, Isus nu e o creatie ca restul ci e Fiul unic nascut al lui Dumnezeu, ia cititi acest psalm 109:

3. Cu Tine este poporul Tău în ziua puterii Tale, întru strălucirile sfinților Tăi. Din pântece mai înainte de luceafăr Te-am născut".

osutafaraunu 17.02.2012 08:15:03

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 430182)
ma acuzati pe mine ca am influente "iehoviste", domnule dumneata nu stii ce vorbesti si nu cunosti invataturile martorilor lui Iehova! eu nu sunt influentat de nimeni, expun exact ce cred eu, si am spus destul de clar, scrie in Scripturi (Evrei 1:5) ca Isus a fost nascut si nu creat de Tatal.

Nu m-am referit doar la acest aspect. Am găsit la dumneavoastră cel puțin trei expresii folosite în apologetica martorilor lui Iehova. Mi se pare cam mare coincidența...

Și nu e o acuză... pur și simplu o constatare...

Profetul de carton 17.02.2012 08:21:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430183)
Nu m-am referit doar la acest aspect. Am găsit la dumneavoastră cel puțin trei expresii folosite în apologetica martorilor lui Iehova. Mi se pare cam mare coincidența...

ce expresii, domnule? aratati-mi expresiile folosite de mine si apoi aratati in cartile martorilor lui Iehova ca apar acele expresii! daca nu, la fel ca ucenicul, ar fi cazul sa va cereti scuze public.

osutafaraunu 17.02.2012 08:25:29

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 430185)
ce expresii, domnule? aratati-mi expresiile folosite de mine si apoi aratati in cartile martorilor lui Iehova ca apar acele expresii! daca nu, la fel ca ucenicul, ar fi cazul sa va cereti scuze public.

Prea ușor se aruncă cu "cere-ți scuze în public!"... E neapărat un lucru rău că aveți expresii asemănătoare, ori chiar identice cu ale martorilor? De exemplu v-am apreciat pentru poziția vis a vis de starea omului în moarte, învățătură întâlnită și la martorii lui Iehova...

Profetul de carton 17.02.2012 08:27:46

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430186)
Prea ușor se aruncă cu "cere-ți scuze în public!"... E neapărat un lucru rău că aveți expresii asemănătoare, ori chiar identice cu ale martorilor? De exemplu v-am apreciat pentru poziția vis a vis de starea omului în moarte, învățătură întâlnită și la martorii lui Iehova...

domnule, dar invatatura aceea am preluat-o de la adventisti, citind cartile lor cumparate de la cineva care mergea pe scara blocului cu carti, am comparat cu Biblia si asa am ajuns sa cred; insa invatatura cu sabatul nu o cred, deoarece nu e biblica.

osutafaraunu 17.02.2012 08:28:40

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 430187)
domnule, dar invatatura aceea am preluat-o de la adventisti, citind cartile lor cumparate de la cineva care mergea pe scara blocului cu carti, am comparat cu Biblia si asa am ajuns sa cred; insa invatatura cu sabatul nu o cred, deoarece nu e biblica.

E dreptul dumneavoastră să credeți ce vă dictează cugetul... doar există libertate religioasă, nu?

Profetul de carton 17.02.2012 08:30:37

mai oameni buni, nu mai vorbiti prostii si nu mai faceti acuzatii nefondate! iata ce se spune despre Isus:

Aramaic Bible in Plain English (©2010)
“And to The Messenger of the assembly of the Laidiqians write: “Thus says The Eternal, The Trustworthy and True Witness, and The Source of The Creation of God:”

(Coloseni 1:15, 16) El este chipul Dumnezeului nevăzut, întâiul născut din toată creația, pentru că prin el au fost create toate celelalte lucruri din ceruri și de pe pământ ...

----------------------------
Isus este Sursa Creatiei lui Dumnezeu, nu face parte din Creatie, El a fost nascut din Tatal in vesnicii, prin Isus au fost create toate, deci Isus creeaza nu a fost creat.

------------------------
Asta cred, asta am spus dintotdeauna, nu ce ma acuza "ucenicul" ! Daca Isus are viata in Sine, cum sa fie El parte din creatie? cine mai are viata in sine decat Tatal si Fiul? Ioan 5:26 ---> daca are viata in Sine, este Creator, Generator de Viata. Cum sa fie parte din creatie????

catalin2 17.02.2012 09:50:45

In ortodoxie se vorbeste despre monarhia Tatalui (nu doar in ortodoxie, aceatsa a fost de la inceput), dar se refera la faptul ca Tatal este nenascut. In rest cele Trei Persone ale Sfintei Treimi sunt egale.
Subordinationismul este o eroare dogmatica afirmata de Pavel din Samosata si Lucian din Antiohia. Monarhianismul este tot o eroare: http://ro.orthodoxwiki.org/Monarhianism
Mai exista sabelianismul sau modalismul, care spune ca e o singura Persoana, nu Trei.

catalin2 17.02.2012 10:03:45

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 429904)
Este o doctrina oficiala a bisericii ortodoxe, este convingerea vreunui sfant sau sunt concluziile tale?

Iti raspund daca ma intrebi ca sa afli raspunsul sau din curiozitate, dar mi-e teama ca e doar o alta intrebare ironica pentru a cauta pricina.
Asadar, daca e vorba de a afla adevarul, de multe ori am dat invatatura aceasta si link-ul din catehism, deci raspunsul este: toate trei, si in completare e si invatatura din Sfanta Scriptura.
Din catehismul ortodox: http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
"236. Chiar persoana Duhului Sfant e aceea prin care vedem pe Hristos si ne unim cu El?
Nu. Daca ar fi chiar persoana Sfantului Duh, atunci ea s-ar face o proprietate a noastra, sau noi ne-am face una cu Duhul Sfant. Unde se vorbeste de Duhul, e vorba de lucrarea Duhului. Dar intrucat unde e lucrarea e si cel ce lucreaza, se poate spune ca Duhul insusi e in noi si lucreaza in noi, fara ca lucrarea insasi sa fie persoana Lui.
237. Lucrarea aceasta prin care Duhul Sfant ne uneste cu Hristos si lucreaza in noi, impreuna cu noi, la mantuirea noastra, nu are un nume deosebit?
Are. Lucrarea aceasta se numeste harul dumnezeiesc. De aceea se spune ca ne mantuim prin har, sau ne unim cu Dumnezeu prin har, sau ne indumnezeim, sau ne facem dumnezei dupa har."
P.S. Am raspuns si pentru ucenic

catalin2 17.02.2012 10:36:24

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 430016)
Pai daca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu (greu de crezut ca se refera la un chip fizic,material,ci la chipul ceresc,dumnezeiesc)...este de inteles ca omul este creatie si faptura divina.
Ca ne manifestam mai mult sau mai putin divinul din noi,de la caz la caz,este alta poveste.

Atentie la ce influente primim ca sa ne ghideze conceptiile. Omul nu e faptura divina, asta e o conceptie din new-age, de exemplu actrita Shirley Mclane, adepta si una din propagatoarea curentului spunea "Eu sunt Dumnezeu".
In conceptia ortodoxa: Sf. Ioan Damaschin spune: "chipul inseamna ratiune si libertate, in timp ce asemanarea reprezinta dobandirea virtutii Dumnezeiesti".
Catehismul ortodox: http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/?p=215

Florin-Ionut 17.02.2012 11:26:36

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 430192)
In ortodoxie se vorbeste despre monarhia Tatalui (nu doar in ortodoxie, aceatsa a fost de la inceput), dar se refera la faptul ca Tatal este nenascut. In rest cele Trei Persone ale Sfintei Treimi sunt egale.

Citîndu-l pe Sorin Dumitrescu, cuvîntul cel mai potrivit este că Cei Trei sînt "deopotrivă". Semnul de egal presupune explicații detaliate, care explicații nu sînt posibile cînd vorbim despre Dumnezeu. Nici cînd e vorba despre trei oameni nu putem afirma că sînt egali, de o egalitate matematică. Fiecare Persoană și persoană este unică, deci mai degrabă folosim termenul "deopotrivă" decît "egal".

Profetul de carton 17.02.2012 12:48:39

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 430206)
Citîndu-l pe Sorin Dumitrescu, cuvîntul cel mai potrivit este că Cei Trei sînt "deopotrivă".

Deopotriva...da, insa ca natura, nu? sunt deopotriva ca substanta, cred ca asta a vrut sa spuna Sorin Dumitrescu.
Dar ca si pozitie, Fiul se inchina Tatalui

cum intelegeti acest verset?:

Cel ce dintru'nceput fiind în chipul lui Dumnezeu a socotit că a fi El întocmai cu Dumnezeu nu e o prădare

Filipeni 2:6
Sfânta Scriptură: Versiunea Anania

eu inteleg ca Fiul nu se socoteste a fi intocmai ca Tatal, deoarece ii recunoaste pozitia pe care o are, si se inchina Lui adica versetul din Filipeni arata ca Fiul acorda onoarea si respectul care i se cuvin Tatalui sau.

Vulgata lasa sa se inteleaga aceeasi idee:

Latin: Biblia Sacra Vulgata
qui cum in forma Dei esset non rapinam arbitratus est esse se aequalem Deo

deci Isus nu este egalul lui Dumnezeu ca si pozitie. Insa este egal, identic ca si substanta, natura, provenind din "pantecele" Tatalui, asa cum arata psalmul 109.
Eu asa vad lucrurile.

Theodor_de_Mopsuestia 17.02.2012 13:29:54

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 430183)

Și nu e o acuză... pur și simplu o constatare...

Off-topic: Iata in fine un aspect, in care sunt de acord cu colegul osutafaraunu. :) Sincer, profetul de carton practica un soi de mozaic confesional: o placuta de aici, una de dincolo, etc. Ca rezulta un kitsch ideologico-confesional, pe alocuri amuzant, dar cam des ofensator, e treaba dansului. E totusi bizar sa afirmi invataturi iehoviste, si sa ii porcaiesti pe forumuri, sa afirmi invataturi adventiste, si sa zici ca nu au Duhul Sfant, etc. Nu mai vorbesc de ura evidenta si ridicola impotriva penticostalilor/carismaticilor.
Si eu am o gandire foarte libera, dovada aderenta mea la reabilitarea lui Nestorius, Diodorus si Theodorus integral ca persoane, si partial ca invataturi, dar asta...e prea de tot.
On-topic: cred ca una din realizarile notabile ale confesiunii penticostale de la noi, fie ea in urma interactiunii cu majoritatea ortodoxa (si subsecvent, cu invataturile sau macar practicile ortodoxe) sau nu, este misionarismul in randul populatiei barbarilor tigani (deh, folosesc si eu termenul de "barbari", foarte nimerit in cazul de fata, asa cum faceau vechii romani, greci si chinezi). In afara de Biserica al carui madular sunt si de BPenticostala, nu prea face mai nimeni misionarism si lucrare civilizatoare pe scara larga, cu sociomarginalii si nu numai, in aceasta tara si in aceasta societate...

Profetul de carton 17.02.2012 13:40:26

domnule, nu te supara, dar unde am scris eu ca adventistii nu au Duhul Sfant asa cum afirmati ? si daca am ajuns la concluzia ca carismaticii au duhuri necurate, cum de ma acuzati ca ii urasc? nu am domnule nicio treaba cu ei, sa fie sanatosi.

Theodor_de_Mopsuestia 17.02.2012 14:05:41

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 430224)
domnule, nu te supara, dar unde am scris eu ca adventistii nu au Duhul Sfant asa cum afirmati ? si daca am ajuns la concluzia ca carismaticii au duhuri necurate, cum de ma acuzati ca ii urasc? nu am domnule nicio treaba cu ei, sa fie sanatosi.

Pai stii unde.

Profetul de carton 17.02.2012 14:10:27

Citat:

În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia (Post 430227)
Pai stii unde.

in primul rand as dori sa exprim faptul ca nu imi place ce s-a ajuns cu acest topic in care ar trebui sa discutam despre doctrinele ortodoxe care se reflecta si in penticostalism, pe de alta parte impolitetea dumneavoastra trebuie taxata, deci va rog sa-mi citati mesajul unde am scris ca adventistii nu au Duhul Sfant, mesajul unde am afirmat ca imi sunt dragi invataturi iehoviste (nici nu folosesc asemenea termeni in inchinare, ca iehova, pare si nume de tigan), unde am "porcait" eu pe adventisti? observ ca scrieti fara simtul responsabilitatii, la fel ca userul "ucenic", care mi-a atribuit invataturi pe care nu le-am formulat niciodata, ba chiar am scris contrariul.

Lucian008 17.02.2012 20:51:50

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 430016)
Pai daca omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu (greu de crezut ca se refera la un chip fizic,material,ci la chipul ceresc,dumnezeiesc)...este de inteles ca omul este creatie si faptura divina.
Ca ne manifestam mai mult sau mai putin divinul din noi,de la caz la caz,este alta poveste.

Intr-adevar "chipul si asemanarea lui Dumnezeu" nu se refera la material ci la spiritual. si totusi voi face o analogie cu cele materiale: Daca unui om i se face o poza (care este copia fidela a chipului sau) inseamna ca poza respectiva este om? Asa cum poza nu e om, nici omul creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu nu este Dumnezeu.

ucenic 18.02.2012 12:49:06

Iertare...

Citat:

În prealabil postat de Profetul de carton (Post 430180)
Domnule, nu va suparati, dar unde am scris eu asta? am scris ca a fost nascut de Tatal. Ar trebui sa va fie rusine ca inventati numai ca sa aduceti oprobiu public asupra unora pe care-i dusmaniti!
Va rog sa citati mesajul meu in care am scris ce ati mentionat dumneavoastra!
DACA NU GASITI ACEL MESAJ, AR FI CAZUL SA VA CERETI SCUZE PUBLIC!
EU POT DEMONSTRA CE AM SCRIS:

Imi cer scuze fata de "Profetul de carton". Am cautat inapoi pe acest topic, m-am folosit si de criteriile avansate din motorul de cautare al forumului si nu am gasit ca dumnealui ar fi facut o asemenea afirmatie. Este posibil ca eu s-o fi "citit-o" la alt user. Si mai rau ar fi ca eu sa mi-o fi "inchipuit-o" si sa o atribui intr-un mod arbitrar si gratuit user-ului "Profetul de carton".
Domnule "Profetul de carton" va rog sa ma iertati pentru ca v-am acuzat de o asa erezie. Primiti, va rog, scuzele mele sincere. Promit ca pe viitor voi fi mai atent si voi folosi modul "Quote" in sprijinul unor afirmatii.

De altfel, "Profetul de carton" a sustinut ulterior in repetate tread-uri, mult mai deslusit, marturia sa de credinta cu privire la Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Domnule "Profetul de carton", retrag afirmatiile mele pe care le consider nedrepte si neavenite, si va rog inca odata sa ma iertati.

Fiti binecuvantat!

-------------------

Si Domnul sa ma ierte!

Profetul de carton 18.02.2012 15:26:35

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 430427)
Imi cer scuze fata de "Profetul de carton".
Si Domnul sa ma ierte!

Bine domnule Marius, sunteti scuzat. Eu chiar am mentionat traducerea corecta a versetului adus de dvs., "Isus e inceputul creatiei lui Dumnezeu" ---> traducerea corecta este "Isus este Sursa zidirii divine", care are un cu totul alt inteles...

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:34:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.