Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Miscarea Legionara (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14694)

Miha-anca 13.03.2013 02:59:54

Un sfat...

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 509348)
Hehe, lucrurile nu sunt niciodata atat de simple pe lumea asta asa cum nici diavolul nu e chiar atat de prost.

Sa zicem ca este canonizat un fost legionar.

Trecem peste eventualul car-mar al unor anumite organizatii care au ce au cu legionarii din motive mai mult sau mai putin intemeiate, sa zicem ca nu e asta o problema.

Ce te faci daca apar pe urma carti chipurile scrise de el, sau marturii a celor care chipurile l-au cunoscut direct in care ar spune sau ar fi spus ca legiunea a fost asa si pe dincolo, ca toti ar trebui sa fim legionari, etc?

Chiar si daca nu e nimic scris de el (chipurile) sau atribuit lui, probabil cunosti vesnicul si nu o data uzitatul argument al infaibilitatii sfantului, in tot ce a spus si a facut, din frageda pruncie pana la moarte si dupa.

Ce rezulta de aici nu e greu de intuit.

Exemplu clasic de bataie de cap si discutii interminabil si fara a fi legionar - parintele Arsenie Boca si taman asta ar mai lipsi din miezul dezbaterilor, sa fie declarat si sfant ca si mai si se inteteste bataia.

Acum ai priceput?

Daca, impotriva tuturor avertizarilor si calculelor, V. Gafencu tot va fi canonizat, tu spala-te pe maini, aidoma lui Pontiu Pilat si nu mai risti nimic; asta bine inteles in cazul in care si tu ai avea un cuvant de spus in privinta acestei canonizari.
Acum macar stim in baza caror temeri nu doresti canonizarea sfintilor, pe care Dumnezeu i-a preamarit prin moarte martirica.

Ai dreptate, despre unii sfinti din inchisori nu se stie nimic; dar iata ca ingerii ne spun numele celor, carora le apartin moastele. Un nume este cel al lui Gheorghe. Alte nume vor fi facute cunoscute in masura in care Dumnezeu va considera ca trebuie sa le stim pentru a le cinsti asa cum se cuvine.
Si atunci ce facem? Ne opunem voii lui Dumnezeu?!? Se intelege ca NU!

iuliu46 13.03.2013 03:15:40

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 509327)
După aceea am rămas singur cu Richard. Am început să ne amintim de vremurile din închisori, iar el si-a amintit ceva foarte emotionant. Mi-a spus: "Eram în închisoare cu diferiti oameni: ortodocsi, catolici, români, unguri, germani, etc. Am observat că Axionul Maicii Domnului există în toate limbile, mai putin în ebraică.

M-am hotărât să compun acest imn în ebraică, pentru că Maria a fost evreică si ea vorbea această limbă." A început să cânte, cu o voce tremurată si slăbită. Melodia era foarte evreiască, compusă de el. Am fost foarte impresionat. Mi-a spus că, în inima lui, iubeste Ortodoxia, dar se consideră nevrednic de ea si de aceea nu poate deveni un ortodox deplin."

Am gasit eu o inregistrare, cred ca este dintr-o emisiune radiofonica din SUA in care este prezentata imprejurarea in care s-a facut inregistrarea si se aude si Richard Wurmbrand cantand imnul acesta in ebraica si engleza : ( sa ne amintim totusi ca era extrem de bolnav si probabil nu avea nici talent la cantat deci nu-l taxati pentru calitatea interpretarii )

http://audio.ancientfaith.com/freder..._wurmbrand.mp3

In aceeasi emisiune se spune ca zvonul ca ar fi devenit Ortodox nu este adevarat.

AlinB 13.03.2013 11:27:14

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 509356)
In aceeasi emisiune se spune ca zvonul ca ar fi devenit Ortodox nu este adevarat.

Binenteles ca nu e adevarat, daca ar fi fost adevarat, am fi primit o marturie directa si certa in acest sens, dar au fost probabil unii ortodoxisti care s-au gandit sa-l "recicleze" pentru ortodoxie si sa profite poate nitel de pe urma autoritatii lui.

Daca a stat atat timp langa ortodoxie si nu a priceput nimic, in timp ce altii, chiar evrei fiind au inteles si s-au convertit, vorba care s-a zis deja ca ar fi spus-o, este cel mai mare adevar: nu a fost vrednic.

Dovada ca nu oricine trece prin inchisorile comuniste si chiar scrie carti care pot fi etichetate "zguduitoare" si pline de experiente "profund spirituale" gaseste neaparat si sfintenia.

DragosP 13.03.2013 11:33:35

Citat:

În prealabil postat de redemptor (Post 509324)
După moartea Sf. Mucenic Corneliu Zelea Codreanu

Ce face? "Sf. Mucenic"???? De unde până unde și mai ales până când aberațiile astea?

AlinB 13.03.2013 11:33:39

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509355)
Daca, impotriva tuturor avertizarilor si calculelor, V. Gafencu tot va fi canonizat, tu spala-te pe maini, aidoma lui Pontiu Pilat si nu mai risti nimic; asta bine inteles in cazul in care si tu ai avea un cuvant de spus in privinta acestei canonizari.

Nu am nimic impotriva canonizarii lui Valeriu Gafencu.
Dar tocmai faptul ca nu i s-au gasit moastele, desi inainte de moarte si-a dorit sa-i fie gasit trupul, cerand sa fie ingropat intr-un anumit fel, cred ca e o buna dovada ca el nu vrea sa fie canonizat.

Avem in schimb multe exemple de sfinti ortodocsi a caror canonizare a inceput prin vointa sfantului (sfintei) care a facut in primul rand sa-i fie gasite moastele.

Citat:

Ai dreptate, despre unii sfinti din inchisori nu se stie nimic; dar iata ca ingerii ne spun numele celor, carora le apartin moastele. Un nume este cel al lui Gheorghe.
Personal sunt reticent in fata unor astfel de marturii.
De unde sa stiu ca nu e vorba de o persoana schizofrenica care i se pare ca aude voci sau pur si simplu un aranjament dubios?
Orice are iz si aparente de evlavie e musai sa fie luat ca atare, fara a cerceta duhurile?
Asa ceva NU este ortodox.

Si sa luam si reperul ortodox al Sfintei Traditii, as vrea si eu niste cazuistica ortodoxa din ultimii 2000 ani in care cineva ia niste oase dintr-o groapa comuna si le pune la icoane pe motiv ca sunt moaste si un inger i-a spus cum il cheama pe respectivul (si nimic despre cine a fost, ce a facut, cum si de ce s-a savarsit).

Aa cum ti-am cerut sa aduci dovada canoane ortodoxe dupa care poate fi judecata starea de sfintenie a unui om sau in ce raport se afla cu mantuirea, dupa culoarea osemintelor - cum ai afirmat, si ai disparut in ceata.

Citat:

Si atunci ce facem? Ne opunem voii lui Dumnezeu?!? Se intelege ca NU!
Yah, cunosc poezia de la neoprotestanti daca ii contrazici vizavi de "revelatiile" pe care le au (si se bat cap in cap cu ortodoxia) te ameninta ca "te faci potrivnicul lui Dumnezeu".

AlinB 13.03.2013 11:37:09

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509404)
Ce face? "Sf. Mucenic"???? De unde până unde și mai ales până când aberațiile astea?

De unde...de pe Internet sau o certa manastire care i-a facut acatist sau l-a bagat fortat ca mucenic in cel al "Marturisitorilor romani" impreuna cu asasinii lui Duca si a lui Mihai Stelescu.

Miha-anca 13.03.2013 12:44:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 509405)
Nu am nimic impotriva canonizarii lui Valeriu Gafencu.
Dar tocmai faptul ca nu i s-au gasit moastele, desi inainte de moarte si-a dorit sa-i fie gasit trupul, cerand sa fie ingropat intr-un anumit fel, cred ca e o buna dovada ca el nu vrea sa fie canonizat.

Avem in schimb multe exemple de sfinti ortodocsi a caror canonizare a inceput prin vointa sfantului (sfintei) care a facut in primul rand sa-i fie gasite moastele.

Personal sunt reticent in fata unor astfel de marturii.
De unde sa stiu ca nu e vorba de o persoana schizofrenica care i se pare ca aude voci sau pur si simplu un aranjament dubios?
Orice are iz si aparente de evlavie e musai sa fie luat ca atare, fara a cerceta duhurile?
Asa ceva NU este ortodox.

Si sa luam si reperul ortodox al Sfintei Traditii, as vrea si eu niste cazuistica ortodoxa din ultimii 2000 ani in care cineva ia niste oase dintr-o groapa comuna si le pune la icoane pe motiv ca sunt moaste si un inger i-a spus cum il cheama pe respectivul (si nimic despre cine a fost, ce a facut, cum si de ce s-a savarsit).

Aa cum ti-am cerut sa aduci dovada canoane ortodoxe dupa care poate fi judecata starea de sfintenie a unui om sau in ce raport se afla cu mantuirea, dupa culoarea osemintelor - cum ai afirmat, si ai disparut in ceata.

Yah, cunosc poezia de la neoprotestanti daca ii contrazici vizavi de "revelatiile" pe care le au (si se bat cap in cap cu ortodoxia) te ameninta ca "te faci potrivnicul lui Dumnezeu".

Stau si ma intreb de ce la tine nu scrie "ortodox"? Iti este rusine sa recunosti ca esti ortodox, sau nici macar nu esti ortodox?!?
Ai trecut iar la atac la persoana? Alte argumente nu mai ai?
Dupa ce vei fi cerecetat duhurile, spune-ne si noua la ce concluzie ai ajuns.

DragosP 13.03.2013 13:05:34

Iar începi cu paranoia atacatului la persoană?

Miha-anca 13.03.2013 13:15:15

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509424)

Iată aici o listă incompletă de exprimări care intră în categoria de atac la persoană:
  • Comentarii nefondate prin care un editor este în mod insistent acuzat de anumite defecte: „Ion este un vandal”, „Maria scrie articole proaste”.
  • Comentarii negative despre persoana editorilor: „Nu faci nici doi bani”.
  • Afirmații de genul „Eu sunt mai deștept decât tine”.
  • Epitete de natură sexuală, religioasă, etnică, rasistă adresate altor contribuitori. Aceste insulte sunt cu atât mai grave cu cât sunt exprimate prin cuvinte de batjocură. Ele sunt considerate jignitoare chiar dacă persoana căreia îi sunt adresate este într-adevăr un reprezentant al grupului etnic, religios, sexual respectiv.
  • Discreditarea contribuției unui utilizator pe baza simplei apartenențe a acestuia la un grup politic sau social, chiar dacă grupul respectiv este în general considerat extremist.
  • Cuvinte vulgare adresate altui contribuitor.
  • Amenințări de trimiterea în judecată.
  • Amenințări cu moartea.
  • Amenințări sau acțiuni care pun un alt editor de la Wikipedia în pericolul de a fi persecutat (politic, religios etc.) de către autorități, superiori etc. Asemenea amenințări și acțiuni sunt suficient de grave pentru ca orice administrator să aplice pe loc sancțiunea de blocare pe termen lung. Administratorul respectiv va anunța pe căi confidențiale Comisia de arbitraj și pe Jimbo Wales despre sancțiunea aplicată și motivele sale.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Wikiped...curi_personale

DragosP 13.03.2013 13:16:27

Deci: iar începi cu paranoia atacurilor la persoană?

Vezi că ai rămas datoare cu sursa anumitor afirmații ușor tendențioase de pe alt topic, asta apropos de indicarea sursei.

catalin2 13.03.2013 13:27:19

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 509317)
Deobicei , discutiile pe acest forum sunt un soi de dialog al surzilor.
Multe , multe afirmatii facute in necunostiinta de cauza...
Puteti sa va documentati si in "Reducarea de la Aiud" a lui Andronescu Demostene pt. a va completa informatiile despre Valeriu Ananaia ca si din " Marturii...marturii, din iadul temnitelor comuniste" a lui Gh. Andreica.

Frate Zaharia, e adevarat ce spui, cu un dialog al surzilor. Uite, chiar acum un an ti-am aratat ca Demostene Andronescu de fapt i-a luat apararea Mitropolitului Bartolomeu, acum scrii acelasi lucru. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ene#post434523
Putem ca data viitoare sa includem si aceasta informatie adevarata in afirmatii?
Demostene Andronescu a scris si un articol in apararea Mitropolitului Bartolomeu, in revista "Puncte cardinale", aprilie 2006. Ca ar fi fost colaborator scrie doar Grigore Caraza in cartea sa, iar Nistor Chioreanu il citeaza pe Caraza. Caraza era un legionar impatimit si s-a suparat ca IPS Bartolomeu s-a dezis de miscare. Demostene Andronescu îi ia apărarea ÎPS Bartolomeu Anania relativ la „denigrarea” acestuia în cotidianul România liberă. Demostene Andronescu scrie despre Caraza ca a trait fără a face nici un compromis, dar „nu face parte dintre cei pe care suferința i-a înțelepțit”. Astfel, Andronescu afirmă că Grigore Caraza exagerează atunci când îl numește pe Valeriu Anania „șef al Comitetului de reeducare” și că, de fapt, un asemenea comitet nici măcar nu exista. La Aiud, potrivit acestuia, erau „cluburi” care aveau „moderatori”, ce „conduceau discuțiile din „clubul” respectiv, puneau întrebări celor ce se „spovedeau”, întocmeau rapoartele pentru administrație etc”. Acești șefi erau cunoscuți de către deținuți, iar Demostene Andronescu scrie că nu a știut de vreun club care să-l aibă drept șef pe Valeriu Anania.
Andronescu mai spune ca a discutat cu un fost coleg al IPS. Batolomeu in spitalul penitenciarului si acesta povestea ca "atunci când șeful clubului a început să țină „lecții de ateism științific”, Anania a protestat și, drept urmare, a fost mutat."

Caraza a raspuns si el acestui articol al lui Andronescu, spunand ca "
Andronescu a înotat prin smârcuri și mlaștini, este în aceeași barcă cu Anania.”
Nicolae Purcărea, alt fost deținut politic la Aiud în aceeași perioadă cu tânărul Valeriu Anania, a declarat că l-a cunoscut pe acesta în timpul detenției de la Aiud, când au lucrat împreună la zidărie, dar că nu l-a întâlnit niciodată în timpul reeducărilor.
De asemenea, IPS. Bartolomeu a spus: "Sunt vreo 30 de foști deținuți politici care nu spun același lucru. Nu-l cunosc pe acest domn Caraza dar ei ar ști mai bine dacă am făcut ceva necuviincios sau nu. Este o minciună ceea ce spune acest domn."
In mesajul urmator in urma cu un an am dat si ce spune Pr. Calciu despre IPS. Bartolomeu.

catalin2 13.03.2013 13:46:36

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509325)
Daca era pastor luteran, atunci botezul a fost inainte de intalnirea lui cu legionarii din inchisoare. Ori, inchisoarea i-a schimbat vederile cu privire la legionari si la ortodoxie. Dovada botezul, care a avut loc in inchisoare. Wurmbrandt nu scrie nicaieri despre acest botez, dar cei, care l-au botezat si l-au nasit au consemnat in amintirile lor.

E evident ca nu a fost un botez ortodox in inchisoare, chiar pastorul declarand ca nu a trecut la ortodoxie si fiind luteran pana la moarte. Exista o povestire ca ar fi trecut la ortodoxie inainte sa moara, dar e infirmata informatia de fiul sau, care spune ca a in ultimii patru ani a stat in pat in casa sa, nu la manastire. Oricum aici exista o posibilitate sa fie adevarat (fiul nu statea tot acolo), dar la botezul in inchisoare nu exista nicio posibilitate.
Cum scrie si fiul sau, cel despre care se spune ca ar fi afirmat asta nu sccrie in memoriile sale de botezul pastorului. "Cea mai bună dovadă totuși de cât de neverosimilă este această “noutate” provenită conform autorului (era un articol din Academia Catavencu) de la dr.Lefa, este chiar cartea autobiografică a dr.Aristide Lefa, tipărită în 1998: Fericiți Cei Ce Plâng, apărută la Editura Eminescu, unde își descrie activitatea ca doctor-pușcăriaș la Târgu Ocna. Deși Richard Wurmbrand este menționat pe larg și nu necesar pozitiv, absolut nimic despre o presupusă convertire la ortodoxie. Mihai Wurmbrand”
De asemenea, mai scrie ca el insusi i-a dus tatalui sau fiolele cu morfina la penitenciar.

Fara legatura cu subiectul, am gasit ceva interesant in acest articol. Fiul lui Wurmbrand il critica pe dr. Lefa pentru ca a spus: “Cea mai mare parte a evreilor de astăzi nu au sânge semit, cu excepția evreilor sefarzi, foarte reduși numeric. Restul sunt chazarii aschenazi, un trib turco-mongol din regiunea dintre Marea Neagra și Marea Caspică.”
Foarte interesant e ca ultimele cercetari genetice arata ca acesta e chiar adevarul, majoritatea evreilor din Europa sunt descendenti si triburilor din acea zona convertite la iudaism.

zaharia_2009 13.03.2013 13:49:58

Puterea de a privi si a judeca lucuri esentiale pt. neam si tara , pt. credinta ortodoxa si pt. starea de sanatate morala a unui popor nu depind doar de 2-3 lucruri pe care voim noi sa le consideram importante .
Vad ca aici se da exemplul jigodiei de Stelescu , tradator nu al Miscarii (in care a intrat de buna voie si in care a jucat la 2 capete) ci al insasi natiei romane , care facea jocuri murdare si periculoase si disimula in patriot de nadejde .
Om care vina functia de capitan al miscarii dar care vazind ca nu este in stare de ea ,dara-mi-te sa poata ajunge la ea prin consens camaraderesc , a hotarit sa faca exact ca si Arie, a inceput sa tradeze , sa critice si sa vinda .
Acela nu ajunsese episcop iar asta nu putea sa fie sef ... si amindoi au tradat .
O alta jigodie monumentala , Armand, care facea jocul ocultei , intocmai ca si astazi liderii,in paguba monstruoasa a neamului.
Si nu intelegea nici el ce au patriotii cu el ?
Escrocii si vinzatorii de neam din ziua de astazi ii intelegem insa si ii acceptam pt. ca nu mai exista patrioti care sa tina treaza constiinta neamului , pt. ca nu mai avem triied de orientare, pt. ca nu mai are cine sa ne trezeasca din somnul ratiunii.
Prezicerea maimarilor cu bani se implineste perfect si astazi : romanul este bun numai de dat cu sapa , nu sa conduca in tara lui !

Care oameni de sex masculin din ziua de astazi , oropsiti si privati de educatia ostaseasca si patriotica , care se facea (macar in doza aceasta zisa minima !) pe timpul satisfacerii stagiului militar, abolit in prezent, credeti ca mai poate intelege care este semnificatia notiunii de neam, tara, patrie, barbatie, ostasie, camaraderie, s.a.m.d. ???
Pai din partea acestora va asteptati surorilor sa ii observe corect pe Capitam, Miscarea , Rezistenta anticomunista din munti de pina la 1955,pe Vasile Ogoranu, pe taranii iubitori de glie si uritori ai colectivizarii sfirsiti in temnite,s.a.m.d.???
Nu surorilor, ci asteptativa sa deschida threaduri cu elogii la adresa lui Stelescu , Armand, Pataplesii, Tismaneanu, Madalin Voicu, Valentin Ceausescu, Serghei Mizil, Mihai Wurmbrand, Carol II, Mihai I, etc, considerindu-i onorabili, necriminali,cultivati si culturalizanti, oameni cu discernamint national si vizionari europeni sau ai timpurilor lor.
Mamica ta, daca are suficienta dragoste de neam, poate sa iti povesteasca despre Prizlea cel voinic si tepele de aur ale Vladului dar nu poate sa te faca sa traiesti viforul sau naduful responsabilitatii apartenentei la acest neam atunci cind esti cu arma in mina (arma de foc , arma gindirii strategiei sau tacticii prin care sa rezisti in fata hulitorului de neam) si in slujba neamului .
Pustani , fie ei si de 40 de ani, care nu au vazut arme decit in magazinele specializate si care nu le-au auzit sunind decit in filme, pustani care nu au trait nici o data in pericolul pierderii vietii pt. tara lor si care nu au dus deasupra capetelor lor nici o secunda posibilitatea disparitiei de pe fata pamintului intr-o clipa , fara urma si fara stiinta a prea multora , datorita faptului ca tara i-a pus de "santinela" oarecind ... pustani doar cu informatie patriotarda dar fara educatie patriotica ... va asteptati sa inteleaga compelxitatea politicomilitara a vremurilor martirice si sa poata deosebi zerul de lapte ?
Sau si mai mult , in aceasta complexitate, incilceala a realitatii, va asteptati sa vada sfintii acolo unde sunt ei ??/
Desarte vise !
Eu observ aceste discutii pe forum, despre Miscare, despre regele Mihai I, despre problemele cu ungurimea lovita peste noapte in cap de parul democratiei, despre oamenii "de cultura" contemporani, s.a.m.d. si inteleg ca este f. probavbil ca acesti pustani sa nu faca vreo data parte din jertfele neamului inca cerute de Hristos si in prezent pt. pacatele noastre ca natie !Ci ceilalti care traiesc neobservat printre ei !

Principiile de discutie a acestora sunt imuabile , si le-am amintit de multe ori : ba pe mata baaaa... tu esti ala !
Si atita vreme cit aceste reguli troneaza , de unde consens ?
Si atunci poate ca este mai bine sa vedem, sa ascultam si sa trecem mai departe !

Este o parere doar ... deoarece numai respiratia este obligatorie !

catalin2 13.03.2013 14:21:03

Citat:

În prealabil postat de redemptor (Post 509324)
Apropo legat de Sf. Mucenic Corneliu Zelea Codreanu are și acatist cât despre canonizare, sper ca sinodul să facă ceva.

In primul rand mucenic e considerat cel ce moare din cauzaa credintei, nu din cauza unei razbunari politice. In al doilea, doar daca sunt sfinte moaste se incepe procesul de canonizare, la fel ca in cazul pr. Lacatusu. Altfel dupa 200-300 de ani se incepe procesul de canonizare, ca sa se arate in timp sfintenia.
Un alt lucru la care ne putem gandi, cati din legionarii iesiti din inchisoare au avut o viata induhovnicita sau sfanta? Inchisoarea inumana i-a facut sfinti pe credinciosi.

catalin2 13.03.2013 14:38:27

Daca tot s-a adus in discutie, iata si marturiile lui Wurmbrand despre credinciosii ortodocsi din inchisoare. Desi este glorificat de protestanti, chiar el arata ca de fapt de la ortodocsi a invatat sa fie asa si i-a avut ca exemple: http://www.odaiadesus.ro/wurmbrand.html

"Primul a fost un preot arestat si închis la vârsta de saptezeci de ani. Numele lui era Surianu. Acest preot avusese un fiu care murise într-o închisoare sovietică. Fiica lui era condamnată la douăzeci de ani de puscărie. Doi dintre ginerii lui erau cu el în închisoare - unul chiar cu el în celulă. Nepotii lui mureau de foame, fiind nevoiti să mănânce din gunoaie. Întreaga lui familie era distrusă. Îsi pierduse si biserica. Dar omul acesta avea o fată asa de luminoasă - pe buzele sale era mereu un zâmbet. Nu saluta niciodată pe nimeni cu "Bună dimineata" sau "Noapte bună", ci cu cuvintele "Bucură-te totdeauna".
Ne-a spus: "Să te bucuri e foarte usor. Dacă împlinim măcar un cuvânt din Scriptură, unde spune 'Bucurati-vă cu cei ce se bucură.' Acum, dacă unul se bucură împreună cu cei ce se bucură, atunci el are o multime de motive să fie plin de bucurie. Eu sad în închisoare si mă bucur că multi altii sunt liberi. Eu nu merg la biserică, dar mă bucur cu cei care sunt în biserică."

"Am să vă povestesc despre un alt crestin ortodox. Acesta nu era preot, ci un simplu tăran. Acest tăran sărman încerca să-l convertească pe un membru al Academiei de Stiinte, dar tot ce primea în schimb era numai batjocură. Acum îl văd pe băiatul meu în fata mea, acum o văd pe nora mea, acum îmi văd nepotelul. Oricine poate vedea. Si mai este o vedere. Îl văd pe Iisus. "Domnilor, veniti să auziti ce ne spune omul acesta. Face haz de noi. Spune că îi zâmbeste Iisus. Arată-mi, cum îti zâmbeste?" A urmat unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea. Tăranul deveni foarte, foarte serios. Chipul lui începu să strălucească. Astăzi în Biserică sunt teologi care nu cred toată Scriptura. O cred numai pe jumătate sau pe sfert. Uneori nu cred minunile. Eu o cred pe toată pentru că am văzut minuni. Pe chipul tăranului apăru un zâmbet. Chipul său era murdar, dar pe el strălucea zâmbetul minunat al cerurilor.[SIZE=2]Profesorul si-a plecat capul si a spus: "Domnule, ai dreptate. L-ai văzut pe Iisus. Si ti-a zâmbit."[/SIZE]

redemptor 13.03.2013 14:41:13

Și asta e drept cert e că au fost 50 de ani în care jidovii comuniști au spălat creiere cu tot felul de idei marxiste și leninisto-staliniste, s-a încercat ateizarea poporului român, din cauza asta mulți din ziua de azi nu mai merg la biserică, nu mai cred în preoți, au uitat ce înseamnă naționalismul ortodox, nu știu dacă Corneliu Zelea Codreanu a fost ucis dintr-o răzbunare politică.

AlinB 13.03.2013 16:57:31

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509424)

Asa face cand ramane fara replica.

AlinB 13.03.2013 17:13:16

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509428)
Vezi că ai rămas datoare cu sursa anumitor afirmații ușor tendențioase de pe alt topic, asta apropos de indicarea sursei.

Doar altii trebuie sa faca asta, ea nu, da?
Egalitate, dar nu pentru catei, da?

celestial_pottery 13.03.2013 17:16:39

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509404)

Ptiu, drace, piei! Cum sa fie un criminal mucenic?!??!?!?? Poate "mucenic" al Aluia de Jos.

celestial_pottery 13.03.2013 17:19:35

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 434343)
Acesta nu este un forum istoric. Oricine ar un dram de cunostinte de istorie stie ca Antonescu nu era legionar.

Ce isi spovedeau, crimele pe care le faceau in numele apararii credintei si a neamului? Am spus deja ca foloseau demagogic sau prost inteles invataturile credintei, dar nu le urmau.

Niciodata. Ultranationalismul include ura sau intoleranta fata de altii si credinta ca un neam este superior sau are o misiune speciala. Toate neamurile au o misiune speciala: mantuirea.

Admirabil. E atit de evident, ca e greu de vazut...

antiecumenism 13.03.2013 19:49:16

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 509521)
Ptiu, drace, piei! Cum sa fie un criminal mucenic?!??!?!?? Poate "mucenic" al Aluia de Jos.

http://s16.postimage.org/6r4brolqt/d..._dreptate2.jpg
photo uploader

Miha-anca 13.03.2013 20:05:06

Nu toti cei intemnitati erau legionari. Un exemplu este Pr. Adrian Fageteanu, care ne povesteste in cartea sa "Viața mea. Mărturia mea", din care citez:
Ați fost arestat într‑un mod mai deosebit, spuneați…
Da. Părintele stareț zice: „Mie mi‑e urât să merg singur cu cabrioleta la Moara săracă, vino și – cum se spunea între noi – cuvioșia ta!” Bine… Mă urc și eu lângă el, el mână calul și, după ce facem un kilometru de la mănăstire spre sat – numai un kilometru! –, ajungem la șosea. Eu mă urc în șaretă, merg cu părintele un kilometru și ceva, ajung la șosea, și acolo era o dubă. Știți ce înseamnă dubă, nu? O mașină care n‑are geamuri, totul e negru. Și domnii securiști spun: „Să trăiești, tovarășe colonel! Bine că ni l‑ai adus!” – pentru că pentru ei era penibil să vină în mănăstire, să mă aresteze în mănăstire, să audă toți că au venit securiștii și au arestat un călugăr sau ieromonah. Nu era mai bine că mă duce plocon?
Deci, starețul era colonel?
Da, dar până atunci n‑am știut nici că e colonel, nici că la Moara Săracă la șosea era duba pentru pușcăriași. El, acuma, datorită faptului că a fost colonel, a ajuns episcop.
Cum îl chema, părinte?
Aaaaa! Dacă‑mi aduci buletin că ești de la securitate, îți spun. Am destule de astea în chilie, care înregistrează…
V‑au bătut foarte tare în închisoare, părinte? Ați fost bătut de multe ori?
Da. Odată eram dus de la Suceava la Jilava. Închisoarea din Suceava e foarte aproape de mănăstirea de acolo… Nu Sfântul Ioan, este altă mănăstire acolo. Și văd că intră într‑o zi un securist în celulă. N‑a trecut nicio secundă de când a intrat, întâi mi‑a dat cu bâta în cap, pe urmă a început cu picioarele să‑mi dea în burtă, și mai jos de burtă. M‑a trântit jos, și a început să dea cu toată setea, să mă distrugă. Eu m‑am uitat, probabil, nu speriat, ci mai mult ciudat, la el… El: „Ce te uiți așa la mine?” Zic: „Ați auzit că am făcut eu așa ceva cu altul și vreți să vă răzbunați? Sunt de acord. Dar, dacă nu știi cine sunt, ce‑am făcut, de ce dai cu atâta sete, cu atâta cruzime?” Și el îmi spune: „Ce crezi, că eu n‑am conștiință?” În loc de „of” și „au”, am început să râd. „Ai conștiință!”

Și pe Valeriu Gafencu cum l‑ați cunoscut?
L‑am cunoscut, dar am stat foarte puțin lângă el. Pe cine am admirat eu cel mai mult dintre toți pușcăriașii a fost un țăran, Ilie Imbrescu, din comuna Socetu, de aici, aproape, lângă Roșiorii de Vede. Pentru că, orice i‑ar fi făcut, ori îl băteau, ori îl omorau, el niciodată nu și‑a schimbat poziția lui de creștin și român. Român, român! Cea mai mare pildă de statornicie. Mântuitorul a spus așa: „Ce‑ați ieșit să vedeți în pustie, la Ioan Botezătorul? O trestie bătută de vânt? Nu! Un stâlp care, orice‑ai face împotriva lui, nu se mișcă și nu se schimbă”.
http://apologeticum.wordpress.com/20...ian-fageteanu/

Moastele pot proveni si de la preoti si calugari, care au sfarsit prin a muri in inchisoare.

antiecumenism 13.03.2013 20:24:24

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509557)
Deci, starețul era colonel?
Da, dar până atunci n‑am știut nici că e colonel, nici că la Moara Săracă la șosea era duba pentru pușcăriași. El, acuma, datorită faptului că a fost colonel, a ajuns episcop.
Cum îl chema, părinte?
Aaaaa! Dacă‑mi aduci buletin că ești de la securitate, îți spun. Am destule de astea în chilie, care înregistrează…
[.

-care o fi acest episcop? sa fi cu securitatea,cu comunismul satanist si sa ajungi episcop...doamne fereste; dar poate ca unii securisti dinastia "crestini" au ajuns mitropoliti,sau patriarh...

DragosP 13.03.2013 20:44:56

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 509519)
Doar altii trebuie sa faca asta, ea nu, da?
Egalitate, dar nu pentru catei, da?

Mai mult, a început iar să-mi scrie pe PM.

Miha-anca 13.03.2013 21:47:37

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 509560)
-care o fi acest episcop? sa fi cu securitatea,cu comunismul satanist si sa ajungi episcop...doamne fereste; dar poate ca unii securisti dinastia "crestini" au ajuns mitropoliti,sau patriarh...

Nu e treaba noastra sa cercetam, antiecumenism. Ii vede Dumnezeu pe toti! De asta sa nu ne indoim.

DragosP 13.03.2013 22:00:56

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 509560)

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509600)
Nu e treaba noastra sa cercetam, antiecumenism. Ii vede Dumnezeu pe toti! De asta sa nu ne indoim.

Nu v-ar fi rușine obrazului!

Parascheva16 13.03.2013 22:34:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 509405)

"Stiati ca in muntele Athos calugarii dau urmatoarea explicatie: oasele mirenilor mintuiti sunt albe la culoare si curate, fara carne sau piele; oasele sau moastele sfintilor sunt galbene-maro la culoare; oasele cenusii,griideschis si inchis cu iros urat sunt cei nemantuiti si la talpa iadului; oasele negre si carbonizate sunt ale vrajitorilor. " (http://deveghepatriei.wordpress.com/...irii-mortilor/)

Oasele Sfintilor au o culoare galbuie si emana miros placut. Oasele martirilor au o culoare rosiatica. Asa stiu de la duhovnici ce au scris si spus. In rest nu stiu, trebuie cautat.
*
(multi din sfintii inchisorilor au facut minuni. unii si-au dezvaluit identitatea, au izvorat mir din moastele lor, multi duhovnici spun ca sunt Sfinti acestia) Nu cred ca va canoniza BOR acesti Sfinti prea curand, nu ptr. ca nu sunt Sfinti, ci din cauza presiunilor politicienilor. Asa cum nici tortionarii si comunistii nu au fost cercetati si sanctionati, multi inca conduc tara.

antiecumenism 13.03.2013 22:43:35

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509606)
Nu v-ar fi rușine obrazului!

-fi mai explicit; adica tu esti de acord daca un episcop a avut legaturi cu securitatea si comunismul ?

DragosP 13.03.2013 22:47:41

Tâlharul de pe cruce fost luat de Mântuitor în rai.
Nu am eu căderea să judec un ierarh. Nu am fost eu de față și nu am habar de pocăința lui...

Miha-anca 13.03.2013 23:15:02

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 509648)
Tâlharul de pe cruce fost luat de Mântuitor în rai.
Nu am eu căderea să judec un ierarh. Nu am fost eu de față și nu am habar de pocăința lui...

Foarte bine, Dragos. Atunci pastreaza tacerea.
Am dat un citat din amintirile Pr. Adrian Fageteanu. Nu cred ca necesita comentarii. Cuvantul Parintelui e prea greu, ca traitor al acelor vremuri tulburi, in care si manastirile au avut atat de mult de suferit, el insusi, desi achitat la recurs, a primit totusi 20 ani de inchisoare, adica pedeapsa cea mai mare ceruta pentru el, care nu facuse nimic rau; era doar calugar intr-o manastire.
Bine ar fi ca acel colonel sa se fi pocait... Nu stim noi asta.

iuliu46 13.03.2013 23:29:20

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509667)
Bine ar fi ca acel colonel sa se fi pocait... Nu stim noi asta.

Da nu stim nici de sfinti care sa scrie pe bloguri sau sa-i ispiteasca pe parinti, sa stoarca de la ei cate o declaratie "tare". ( nu ma refer neaparat la cazul acesta dar de multe ori am avut impresia ca unii si-au promovat ideile lor prin vocea Parintilor.

Miha-anca 13.03.2013 23:37:10

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 509676)
Da nu stim nici de sfinti care sa scrie pe bloguri sau sa-i ispiteasca pe parinti, sa stoarca de la ei cate o declaratie "tare". ( nu ma refer neaparat la cazul acesta dar de multe ori am avut impresia ca unii si-au promovat ideile lor prin vocea Parintilor.

E vorba despre o carte; nu e un interviu oarecare. Si nu e singura carte de acest gen.

iuliu46 13.03.2013 23:41:42

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509688)
E vorba despre o carte; nu e un interviu oarecare. Si nu e singura carte de acest gen.

Am spus ca nu ma refer neaparat la cazul acesta. E trist totusi sa vezi ca ne preocupa foarte mult scandalul, dar daca maine s-ar petrece o alta nenorocire probabil am deveni mai toti colonei...ma refer la cei care nu sunt deja.:71:

Miha-anca 14.03.2013 00:14:18

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 509690)
Am spus ca nu ma refer neaparat la cazul acesta. E trist totusi sa vezi ca ne preocupa foarte mult scandalul, dar daca maine s-ar petrece o alta nenorocire probabil am deveni mai toti colonei...ma refer la cei care nu sunt deja.:71:

Esti sigur de ce spui?!? Pe ce te bazezi?

iuliu46 14.03.2013 00:28:22

Pai nu scriem si citim ca sa gasim modele de oameni adevarati ci sa iscodim cine este colonel, cine cui i-a dat streptomicina, cine ajunge in rai si cine in iad, ce-a zis X despre Y, ale cui oase miros mai frumos etc. Asta fac coloneii nu martirii.

Miha-anca 14.03.2013 00:50:21

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 509710)
Pai nu scriem si citim ca sa gasim modele de oameni adevarati ci sa iscodim cine este colonel, cine cui i-a dat streptomicina, cine ajunge in rai si cine in iad, ce-a zis X despre Y, ale cui oase miros mai frumos etc. Asta fac coloneii nu martirii.

Viata sfintilor nostri din inchisori face parte din istoria Romaniei.
Iar oasele frumos mirositoare sunt moaste, care mai fac si minuni.
Cat despre fiola aceea de streptomicina, a fost minunea acelor zile: toti cei inchisi au trecut sa o vada, sa o tina in mana, fiind unicat in tenebroasele inchisori, pline de tuberculoza: speranta lor la viata. Sa nu o minimalizam. Azi nu ne mai miram de o fiola; dar nu cu ochii nostri de azi trebuie sa privim acel episod din inchisoare, ci cu ochii muribundului, caruia i se intinde o mana.
Cat despre colonei deghizati in stareti... nu merita cuvinte.

Miha-anca 14.03.2013 00:56:25

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 509676)
de multe ori am avut impresia ca unii si-au promovat ideile lor prin vocea Parintilor.

Crestinul nu trebuie sa fie banuitor. Parintii, care au suferit ani de zile in inchisori nu mai sunt influentabili. De asta poti fi sigur! De aceea si impresia ta e gresita. Ia, gandeste-te!

Miha-anca 14.03.2013 01:08:21

Iata inca niste pareri autorizate:

Pr. Prof. Constantin Galeriu
„Eu am fost cercetat dacă să îl canonizeze pe Ștefan cel Mare. A venit un arhiereu la mine. N-am fost de a­ce­eași părere. Mai repede sunt pentru părintele Ilie Lă­că­tu­șu pentru că sunt niște semne de la Dumnezeu: are mi­reas­mă și este neputrezit… Trebuie să atrageți atenția Pa­triarhatului. Trebuie să miște cineva, dar este mai greu să îl sanctifice. Pentru că cel mai evident lucru, de nedis­cu­tat, este că nu a putrezit și că are mireasmă… A rămas toa­tă lumea cu această credință (că părintele este sfânt). Dis­puneți, eventual, o canonizare…”

Arhimandritul Arsenie Papacioc
„Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române nu au curaj să declare că rămășițele pământești ale foștilor deținuți politici uciși pentru Hristos în temniță sunt moaște. De altfel, la Patriarhie au fost depuse mai multe dosare de canonizare, cum e cel al părintelui Ilie Lăcătușu, despre care eu cred cu tărie că este sfânt, sau cel al lui Valeriu Gafencu. Și Sinodul nu s-a pronunțat. În majoritate, foștii deținuți politici au fost legionari, și ierarhii se tem ca gestul lor să nu fie interpretat politic. Trebuie să ne raportăm cu înțelepciune și cu atenție. Dacă Dumnezeu vrea, prin sfinți, chiar necunoscuți sau nerecunoscuți de noi, ne poate face bine.”

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa
„Părintele Ilie Lăcătușu trebuie cinstit ca un sfânt, pen­tru că este un argument puternic împotriva mate­ria­lis­mu­lui și a rătăcirii idolatre. I se pot înălța rugăciuni ori­când, pentru că sfinții sunt adevăratele mărturii ale vie­ții noas­tre ortodoxe, chiar în vremurile în care trăim. I se pot pic­ta icoane , i se poate face o raclă cum este la Sfân­tul Ioan de la Suceava, la Sfânta Paraschiva. Pentru noi și pen­­­tru toată creștinătatea trebuie să îi sărbătorim ziua de a­dormire. Suntem într-o aleasă mândrie în fața popoa­re­lor, a protestanților, a catolicilor pentru aceste descope­ri­ri: a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul și a Sfântului părinte Ilie Lăcătușu.

Arhimandritul Ioanichie Bălan
„- Despre noii martiri în Biserica noastră nu se mai spune nimic. Știți că au fost atâția în închisorile comuniste; acuma au descoperit un părinte cu corpul neputrezit.
- Ia uite!
- Da, părintele Ilie Lăcătușu Și nu se spune nimic. Acum noi ce trebuie să facem?
- Vedeți? Lucrarea ispititorului. Vedeți cum a progresat răutatea? Pe acela învederat l-a arătat Dumnezeu și după moartea lui sfânt, și, uite, condu­cătorii nu iau măsuri ca să-l sfințească [canonizeze, n.n.] și să propo­văduiască că nevoile și chinurile pe care le-a suferit l-au sfințit pe el, că ăsta-i adevărul. Da, dar n-au îndrăzneală. Vedeți unde am ajuns?
- Și despre toți cei care au suferit în închisori nu se povestește nimic. Adică, atâția mucenici au fost, poate au fost mai mulți acum, în ultimul veac, decât în primele trei veacuri.
- Sigur că da. Uite, lucrarea ispititorului e asta, ca să nu se propovăduiască adevărul. Vezi? Da’ la Dumnezeu ei s-au sfințit și stau acolo în viața cea fără de sfârșit unde se vor veseli cu îngerii lui Dumnezeu și cu toți sfinții mucenici care au pătimit. Omenirea așa e.
http://www.sfaturiortodoxe.ro/ro/201...ilie-lacatusu/

iuliu46 14.03.2013 02:13:51

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509713)
Viata sfintilor nostri din inchisori face parte din istoria Romaniei.
Iar oasele frumos mirositoare sunt moaste, care mai fac si minuni.
Cat despre fiola aceea de streptomicina, a fost minunea acelor zile: toti cei inchisi au trecut sa o vada, sa o tina in mana, fiind unicat in tenebroasele inchisori, pline de tuberculoza: speranta lor la viata. Sa nu o minimalizam. Azi nu ne mai miram de o fiola; dar nu cu ochii nostri de azi trebuie sa privim acel episod din inchisoare, ci cu ochii muribundului, caruia i se intinde o mana.
Cat despre colonei deghizati in stareti... nu merita cuvinte.

Eu am spus altceva, ca se pune prea mult accentul pe barfa. N-am spus nici ca unii nu ar fi sfinti, nici ca n-ar exista moaste, nici ca nu s-a dat streptomicina, nici ca n-au fost colonei. Am zis doar ca e mult mai important exemplul unor oameni adevarati care au suferit si marturisit cu adevarat decat ca unul sau altul a luat sau a luat steptomicina, ca unul sau altul a fost colonel etc. Si moastele nu fac minuni. Dumnezeu le face, uneori prin moaste.
Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 509715)
Crestinul nu trebuie sa fie banuitor. Parintii, care au suferit ani de zile in inchisori nu mai sunt influentabili. De asta poti fi sigur! De aceea si impresia ta e gresita. Ia, gandeste-te!

Ba da-mi voie ca atunci cand ii aud pe unii cum se hlizesc in timpul unui interviu sau atunci cand ii simt ca incearca sa smulga o anumita zicere de la un parinte doar ca sa-si poarte ei razboaiele sa fiu circumspect.

DragosP 14.03.2013 06:23:56

În completarea celor spuse de arhimandritul Bălan: ’lucrarea ispititorului’ e și să ne dăm noi (niște neaveniți până la urmă) cu părerea cine merită sau nu să fie-n calendar, ba mai osândindu-ne și ierarhii că-s mai proști ca noi și nu fac ce zice deșteptăciunea din noi.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:29:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.