![]() |
Sa nu cofundamn "Sfant" (de calendar) cu "mantuit".
|
-asa putem sa-i consideram sfinti pe toti ereticii,ratacitii,inselatii...
-eu tin cont de ceea ce a zis Sfantul Ignatie, ca Francisc si ceilalti "sfinti" ai catolicilor erau in inselare demonica -pe aceeasi idee ecumenista...merg unii cand afirma ca p Boca e sfant desi multi duhovnici au zis ca a fost in inselare |
Stai linistit, ca mai este pana cand tu sau Adin Lucian Roman ajungeti ca Sfantul Ignatie.
|
Citat:
|
Nu era vorba despre Hristos ci despre "argumentul" tau.
|
Citat:
|
Da, dar pe langa.
|
Citat:
|
Da, a mea.
Si numai a mea. Atat timp cat tu nu poti percepe o eroare de rationament. |
Citat:
|
Har
Eu l-am vazut o data pe Parintele Necula la Cluj. Omul are har de la Dumnezeu. O spun cu o convingere absoluta. Eu zic sa ne pretuim putinii oameni de calitate pe care ii avem.
|
Citat:
|
Citat:
Poate doar infaibilitatea. |
Infaibilitatea
Eu nu am auzit de infaibilitate la preotii ortodocsi si in ortodoxie. El face o lucrare pe care poate nu o intelegem. Are nuanta lui....
Atat timp cat este sub binecuvantarea ierarhilor si a Bisericii, hai sa ii acordam increderea cuvenita. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Legat de acel citat din Parintele Arsenie ti-am mai scris de cateva ori de ce a afirmat parintele asta. Pentru ca nu stia daca au si catolicii Taine adevarate. In acelasi interviu spune ca e de acord ca nu se pot mantui cei din afara Bisericii, precizand ca nici catolicilor nu le garantam mantuirea. Parintele insista doar pe invatatura gresita a catolicilor, de aceea spune ca sfintii aceia nu faceau dogmatica. Pentru ca daca ar fi avut Taine doar in invatatura aveau erori, n-as fi avut nici eu de obiectat ceva cu privire la posibilitatea mantuirii lor. Daca parintele ar fi stiut ca nu au Taine i-ar fi trecut si pe catolici in rand cu ceilalti. Dar noi stim ca nu au catolicii Taine. |
Citat:
In ortodoxie nici credinta nici faptele nu mantuiesc singure, ci Sfintele Taine. Hristos nu a adus credinta, cum considera protestantii, ci harul pierdut, har care ni se da prin Sfintele Taine. Principalul rol al Bisericii tocmai acesta e, administrarea Sfintelor Taine. Cei din afara Bisercii se afla in situatia in care se aflau si cei de dinainte de Hristos, chiar daca ar avea credinta si fapte ca si dreptii din Vechiul Testament, toti mergeau in Iad. Din cauza urmarilor pacatului stramosesc, adica pierderea harului. Invatatura mantuirii celor din afara Bisericii nu e doar o mica neintelegere, contrazice toata invatatura. De exemplu ar insemna ca nu mai era nevoie de intruparea Mantuitorului (chiar si Maica Domnului a avut nevoie de stergerea pacatului stramosesc de catre Iisus, la zamislire). Oamenii s-ar fi putut mantui si asa, prin propriile fapte. Ar insemna ca nu e neaparat nevoie de Biserica si de Sfintele Taine. Nu e greu de observat ca o astfel de invatatura, mantuirea in afara Bisericii, a Sfintelor Taine, este perfect mulata pe invatatura protestanta, e usor de observat de unde isi are originea. Nu o sa citim la sfinti nu doar ca ar fi spus ca se pot mantui si cei din afara Bisericii, dar nici macar sa fi spus ca e posibil sa se mantuiasca din ei. |
p Necula zice multe lucruri bune crestinesti,si despre educatia copiilor la scoala si altele, dar are si greseli dogmatice,
-il considera pe ereticul Francisc sfant -ii considera crestini botezati pe ereticii papistasi,neoprotestanti... Replica la interviul cu parintele Nicolae Necula (Repetarea Botezului ignoranta teologica) http://cartearomaneasca.blogspot.ro/...parintele.html " Dacă credinciosul este în Biserica Romano-Catolică sau Luterană ori Calvină sau aparține altor culte neoprotestante în care se săvârșește botezul în numele Sfintei Treimi și dorește să treacă în Biserica Ortodoxă, acestuia nu i se mai repetă Botezul, el fiind considerat creștin." -desi :"Cel care vine de la un pseudobotez, conform Pidalionului (Carma Bisericii, Sf Ciprian de Cartagina, Sf Nicodim Aghioritul, Sf Vasile cel Mare, Sf Nectarie de Pentapole,etc) trebuie BOTEZAT, si nu rebotezat, pentru ca primul”botez” nu este botez, conform Sfintilor Parinti." "Canoanele prescriu, prin urmare, botezarea ereticilor, ca unii care nu au botez adevărat și caterisirea clericilor care consideră valid botezul ereticilor, ca și orice “taină” săvârșită de aceștia (Apost: 46, 47, 68; Sobor 2: 7; Sobor 6: 84; Carhid: 1; Apost: 47, 68; Sobor 2: 7; Sobor 6: 95; Cartag: 1; Vasilie: 1, 20, 47, 2, Cartag: 6, 15)." -Unii invocă, în sprijinul mirungerii fără botez a ereticilor, acel canon apostolic care interzice repetarea botezului (Apost. 47), „uitând” că unul și același canon spune să se caterisească acel cleric care nu botează pe cel „botezat” de eretici! " |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Până când o țineți așa? :39:
|
Citat:
Cand o exista administrarea Sacramentelor de catre mireni in ortodoxie, atunci poate dom' Raglean sa fie patriarh...in garajul casei dansului. Pana atunci, pe loc repaus, cum zisei mai sus. |
Eu am comentat unde a trebuit.
În rest, continuați. P.S. Nici preoții nu fac vreo prefacere anume. |
Citat:
|
Păi n-am înțeles.
Vezi tu? Eu sunt inginer de formație și-n meseria asta tre' să fii clar în ceea ce faci. Inclusiv în exprimare. |
Citat:
Citat:
Citat:
-nu il judec ,oricum articolul este scris de p Vulcanescu, care e preot si tine cont de pidalion,carma Bisericii si de sfintii parinti ,de care si noi trebuie sa tinem cont -asa ca pe loc repaus tu cu atacul la persoana mea, si daca nu vrei tu sa tii cont de sfinti treaba ta -intr-adevar ar trebui un episcop,mitropolit,patriarh sa-I zica ca se boteaza ereticii,pt ca ei nu au botez -si sa-I zica p Necula ca Francisc era in inselare,erezie asa cum zice Sf Ignatie CANONUL 46 Episcopul, sau prezbiterul, ereticesc botez primind, sau jertfă, a se caterisi poruncim. Că ce conglăsuire este lui Hristos cu veliar? Sau ce parte Credinciosului cu necredinciosul? [Apost: 47, 68; sobor 2: 7; sobor 6: 95; Cartag: 1; Vasilie: 1, 20, 47, 2, Cartag: 6, 15] TÂLCUIRE Dreptslăvitorii creștini se cuvine a se feri de eretici, și slujirile lor a le urî. Iar mai vârtos însuși ereticii se cuvine a se mustra și a se înțelepți de către episcopi și prezbiteri, doar cumva vor înțelege și se vor întoarce, din rătăcirea lor. Pentru aceasta și Sfântul Ieromartirul Chiprian care a stătut episcop al Carhidonului, și tot soborul cel dimprejurul său, cel de optzeci și patru de episcopi, ce s-au adunat în Carhidon, urmând apostolescului acestuia canon care leapădă botezul ereticilor de obște, încă și apostolescului canon 68 celui ce zice, că cei de eretici botezați sau hirotonisiți, este cu neputință, a fi ori creștini, ori clerici. Urmând ei zic, canoanelor acestora, au așezat canon prin care leapădă botezul ereticilor, și al schismaticilor împreună. Dovedindu-o aceasta, și din alte multe scripturilnice ziceri, iar mai ales din acea apostolească: ,,Un Domn, o Credință, un botez” (Efeseni 4). Că dacă, zic ei, una este soborniceasca biserică, și unul este botezul cel adevărat, cum poate fi adevărat botezul ereticilor, și al schismaticilor, de vreme ce ei nu sunt înlăuntru în biserica cea sobornicească ci s-au rupt dintr-însa prin eres? Iar de este adevărat botezul ereticilor și al schismaticilor, și este adevărat și cel al drept slăvitoarei și al soborniceștii biserici, apoi nu este un botez, precum Pavel strigă, ci două. Care este prea cu necuviință. -…botezul schismaticilor, care în întâiul său canon îl primește marele Vasilie, în cel 47 al său îl leapădă, zicând, noi cu un cuvânt, pe cei curați, și înfrânatici, și de sac purtători, pe toți îi botezăm. - Iar în canonul al 20 al său hotărâtor zice, că pe eretici nu-i primește biserica, fără a-i boteza. CANONUL 47 Episcopul, sau prezbiterul pe cel ce are botez după adevăr, de-l va boteza din început, sau pe cel spurcat de către cei necinstitori de Dumnezeu, de nu îl va boteza, să se caterisească. Ca unul ce-și bate joc de Crucea, și de Moartea Domnului, și nu osebește pe ierei de către minciunoierei. [Apost: 46, 68; sobor 2: 7; sobor 6: 95, 84; Carhid: 1] TÂLCUIRE Că apostolescul canonul acesta, pe care spre mărturia socotelii lor îl aduc, nu zice pentru dreptslăvitorii cei mai-nainte botezați, ci pe cei ce din naștere sunt eretici, și de dânșii spurcați, apoi venind la dreapta slăvire. Drept aceea și nu zice de al doilea să-i botezăm, ca pe unii ce mai-nainte au fost botezați, ci să-i botezăm (că de nu va boteza zice) ca pe unii ce niciodată ar fi fost botezați după dreapta slăvire. “ -asa ca preotii ar trebui sa tina cont de canoanele sfintilor,si p Necula Din cuvantul Sinodului al VII- lea Ecumenic (Niceea, 787) “Sa nu faceti nici inovatie, nici omitere in Predania pe care am pazit-o cu evlavie pina acum. Deoarece toti citi s-au pastrat inlauntrul Sfintei Biserici Universale, nu au primit nici adaosuri, nici omiteri. Si cu mare pedeapsa va fi condamnat cel ce va face fie adaugiri, fie omiteri.” Sfintul Ioan Gura de Aur (+ 407) “Daca episcopul sau clericul este viclean in chestiunile credintei, atunci fugi si leapada-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar si inger din cer de-ar fi. “ Sfintul Teodor Studitul (+826) “Atunci cind Credinta e primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere. Daca e vorba de Credinta, nimeni nu are dreptul sa zica: “Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un cirmuitor? Nici acesta nu doreste sa aiba vreun amestec. Sau un sarac care de-abia isi cistiga existenta? … Nu am nici cadere, nici vreun interes in chestiunea asta. Daca voi veti tacea si veti ramine nepasatori, atunci pietrele vor striga, iar tu ramii tacut si dezinteresat?” “Avem porunca de la insusi Apostolul Pavel ca, atunci cind cineva invata ori ne sileste sa facem orice alt lucru decit am primit si decit este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeaza a fi osindit, ca nefacind parte din clerul sfintit. Nici un sfint nu a incalcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfint, daca ar fi calcat-o.” |
-deci conform CANONULUI 47, preotii,episcopii,mitropolitii,patriarhul care nu ii boteaza pe ereticii papistasi,protestanti...trebuie caterisiti, raspopiti,scosi din functia de preot...
|
Citat:
In cazul credintei acest curent e propagat de ecumenism. Pentru uniunea credinciosilor din toate cultele nu ar trebui evidentiate erorile unui cult, pentru ca ar insemna ca ii judeci pe cei din acel cult. In aceasta invatatura erezia nu are prea mare importanta, deci nu au importanta erorile dogmatice. In cazul ortodoxiei, ascultarea de cler si ierarh merge pana la invatatura dogmatica sau morala gresita (adica daca preotul ar spune ca cineva isi poate lua o amanta nu il asculti, putem chiar sa-i atragem atentia ca greseste). In acest chiar chiar e bine ca cineva sa-i spuna unui parinte daca greseste, ca sa poata sa se indrepte. Judecarea inseamna a nu-l condamna pentru pacatele sale, personale. In fine, in al patrulea rand, e o confuzie de nume, e vorba acolo de alt parinte Necula, de la Bucuresti (chiar mai cunoscut decat primul, apare des la televizor). |
Citat:
2. Desigur ca ambii parinti Necula au fost afectati de invatatura ecumenista, dar de cea mai ampla, care ii include si pe neoprotestanti (pe care ii considera probabil crestini botezati). Sunt multi preoti care ii considera pe catolici nu cu mult diferiti de ortodocsi (adica filocatolici), dar sunt vehementi impotriva neoprotestantilor. Si foarte putini preoti care ii includ in aceasta fratietate si pe neoprotestanti. 3. Parintele Vulcanescu are partial dreptate, dar greseste intr-un loc, in cazul iconomiei nu se repeta botezul eterdocsilor. Parintele explica gresit iconomia, ca fiind nebotezarea celor ce au plecat din ortodoxie si s-au intors, deci ar fi fost botezati in Biserica Ortodoxa. E surprinzator ca da aceasta definitie, toate textele despre iconomie sunt clare, se vorbeste de botezul savarsit de eretici sau schismatici. Altfel era evident ca cel botezat nu se mai boteaza odata, nu trebuia sa faca subiectul unor hotarari la sinoadele ecumenice. Asta e o alta neintelegere, pe langa cea cu cele doua firi ale Mantuitorului, despre care s-a discutat mult timp pe forum. Asta nu inseamna ca botezul savarsit in afara ortodoxiei ar fi valid, despre asta vorbeste iconomia. |
Citat:
-asta datorita politicii pro-ecumeniste a patriarhului si a aunor ierarhi -si datorita poate "sfantului Ardealului", p Boca, care considera biserica papistasa aproape fara greseala... -"E surprinzator ca da aceasta definitie, toate textele despre iconomie sunt clare, se vorbeste de botezul savarsit de eretici sau schismatici." -detaliaza, nu stiu ce vrei sa zici -"..cea cu cele doua firi ale Mantuitorului, despre care s-a discutat mult timp pe forum." -pai da sunt 2 firi,dar nu 2 persoane... |
Citat:
Am ascultatul faza cu Beiusul, si toti s-au purtat perfect: pastorul Pustan, credinciosii penti, si insusi parintele, care a zis la un moment dat ca mandru ca e preot ortodox. Adica...a facut o marturisire de credinta, explicita si curajoasa. Ce era sa faca? Ceva necugetat, ca ucenicul acela din pateric, care a gafat crunt fatza de un un om de alta credinta? E prea versat in propovaduire ca sa faca asa ceva. |
Citat:
|
Pr. profesor Constantin Necula de la Sibiu este o persoană magnifică. E atât de facil sa-l judecati superficial extragând din context anumite afirmatii de-a dânsului. E dureros să văd cum e discutat și neiertat pentru sinceritățile sale.
Părintele ne învață ca atunci când identificăm un flămând, un bolnav, un om în nevoie, dacă-i întindem mâna, o facem cu acordul și în onoarea lui Hristos...nu stăm să-l intrebăm dacă e botezat ortodox, că dacă nu e, ne luăm mâna înapoi. Acesta e ecumenismul la care dumnealui face referire...dragostea față de aproapele nostru... Citiți-i cărțile, ascultați-l în conferințe și apoi ridicați bolovanii. Prea repede și facil se lasă manipulați unii dintre noi. Noi suntem creștini ortodocși cu fapta și cu inima, nu cu tastatura și cu televizorul. Iar fără mila lui Dumnezeu noi nu biruim nimic. |
Citat:
|
Citat:
Dar aceasta nu e doar o problema romaneasca, stim ce au facut Patriarhii ecumenici in ultima suta de ani. Iar prima data cand au fost introduse aceste idei in Biserica a fost odata cu enciclica patriarhiei ecumenice din 1920: http://www.ecum.ro/infoecum/files/en..._ecumenice.pdf Citat:
Dar nu aceasta este iconomia, ci nerepetarea botezului (sau a altor taine) savarsit in afara Bisericii. E evident ca botezul facut in BO nu se repeta, nu era nevoie de vreo iconomie. La sinoade sunt mentionate gruparile eretice ale caror botezuri nu se mai repeta si al carora se repeta. Chiar si Sf. Vasile, in canonul amintit de parintele Vulcanescu spune acest lucru. Parintele nu a inteles exact aceste lucruri si le-a potrivit dupa cum a inteles. Chiar si arienilor nu li se repeta botezul, desi nu credeau in divinitatea lui Iisus, doar pentru ca spuneau formula corecta. In schimb botezul facut in afara Bisericii nu este valid, doar cand cuiva care vine in Biserica i se poate aplica iconomia (sau nu, in alte regiuni). Citat:
|
Citat:
Si cand ne gandim ca este profesor la Facultatea de teologie din Sibiu. La fel si parintele Nicolae Nicula, fost decan la facultatea din Bucuresti. Ce ar putea sa invete cei ce vor sa devina preoti? Pot iesi din facultate mai putin ortodocsi decat atunci cand au intrat acolo, daca nu au grija. Interviul cu parintele Constantin Necula: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recom...ele-ecleziale/ |
De obicei preotii care vor sa iasa in evidenta, isi fac singuri reclama, au probleme cu mandria, printre altele. Trebuie sa fie tot timpul in atentie, sa bata tobele sa fie vazuti. Mai era un parinte cunoscut, apreciat si pe forum, Parintele Calistrat, cine avea curiozitatea sa se uite si in biografia sa vedea ca a avut numeroase probleme, mergand de la alunagarea din manastiri pana la caterisirea sa o perioada.
Parintii extraordinari nu au nevoie sa isi faca reclama si nu isi fac, dimpotriva, sunt modesti si nu vor asta. Reclama li se face doar de catre credinciosi (cum era Parintele Cleopa sau Parintele Arsenie Papacioc, de exemplu). |
Citat:
Din moment ce "ambii părinți Necula au fost afectați de învățătura ecumenistă", cum scrii într-o postare mai sus, ai deocamdată mult de lucru cu dânșii, până îi aduci pe calea cea dreaptă. Ei, nu-i nimic, cu răbdare vei reuși mai întâi să faci îndreptarea rătăciților Necula, apoi va veni desigur și rândul lui Vulcănescu. Spor la treabă! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:49:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.