Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   "Adevarata stiinta duce la credinta" (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15129)

Demetrius 18.09.2012 01:38:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 471130)
Cred ca le-ai incurcat, Dawkins e impotriva Intelligent design, ca orice ateu. E posibil sa confunzi cu altceva, citeste te rog ce este intelligent design de pe internet. De exemplu: http://ro.wikipedia.org/wiki/Design_inteligent

Wikipedia nu e o sursă garantată, eventual de confirmare. Iată ce contradicție am găsit unde m-ai trimis, aliniatul 2:
Susținătorii de bază ai conceptului, care sunt toți asociați cu Discovery Institute din Statele Unite ale Americii, cred că realizatorul designului inteligent, așa numitul designer inteligent, este Dumnezeu, așa cum este cunoscut în creștinism. Avocații designului inteligent susțin că aceasta este o teorie științifică, căutând, în același timp, redefinirea științei pentru a accepta explicații supranaturale ale tuturor fenomenelor.
Oare autorul este un Dumnezeul creștin, dar teoria este științifică acceptând manifestările supranaturale ca procese științifice?

În linkul următor: http://old.richarddawkins.net/videos...r-george-coyne , vei găsi un interviu(în engleză) luat de Richard Dawkins preotului George Coyne(om de știință)), fost șef al Obs. Astronomic Vatican în legătură cu părerea lui despre Intelligent design, iar preotul îi răspunde de la 2,35 la 3,25 că:
”Părerea mea, reprezentativă pentru o mare parte a cercetătorilor catolici, este următoarea: cea mai bună explicație științifică pe care o avem despre originea universului și a tot ce este în el, incluzând toate sistemele vitale și pe noi înșine este teoria neo-darwinista, prin asta înțelegând teoria darwinistă modernizată cu mutații genetice, selecție naturală și celelalte; cred că este cea mai bună explicație pe care o avem despre originea universului.”

Din interviu se înțelege că R.D. este promotor al inteligent design.

ioan cezar 18.09.2012 10:23:52

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 471152)
Wikipedia nu e o sursă garantată, eventual de confirmare. Iată ce contradicție am găsit unde m-ai trimis, aliniatul 2:
Susținătorii de bază ai conceptului, care sunt toți asociați cu Discovery Institute din Statele Unite ale Americii, cred că realizatorul designului inteligent, așa numitul designer inteligent, este Dumnezeu, așa cum este cunoscut în creștinism. Avocații designului inteligent susțin că aceasta este o teorie științifică, căutând, în același timp, redefinirea științei pentru a accepta explicații supranaturale ale tuturor fenomenelor.
Oare autorul este un Dumnezeul creștin, dar teoria este științifică acceptând manifestările supranaturale ca procese științifice?

În linkul următor: http://old.richarddawkins.net/videos...r-george-coyne , vei găsi un interviu(în engleză) luat de Richard Dawkins preotului George Coyne(om de știință)), fost șef al Obs. Astronomic Vatican în legătură cu părerea lui despre Intelligent design, iar preotul îi răspunde de la 2,35 la 3,25 că:
”Părerea mea, reprezentativă pentru o mare parte a cercetătorilor catolici, este următoarea: cea mai bună explicație științifică pe care o avem despre originea universului și a tot ce este în el, incluzând toate sistemele vitale și pe noi înșine este teoria neo-darwinista, prin asta înțelegând teoria darwinistă modernizată cu mutații genetice, selecție naturală și celelalte; cred că este cea mai bună explicație pe care o avem despre originea universului.”

Imi pare confuz textul... Nu inteleg mesajul tau, poate ai fost prea criptic si din text nu reiese ce vrei sa spui de fapt. O reformulare clarificatoare ar fi de dorit.

Patrie si Credinta 18.09.2012 11:37:53

Citat:

mai mult ca preotul e foarte darwinist. atat

Demetrius 18.09.2012 12:41:45

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 471178)
Imi pare confuz textul... Nu inteleg mesajul tau, poate ai fost prea criptic si din text nu reiese ce vrei sa spui de fapt. O reformulare clarificatoare ar fi de dorit.

Posibil sa fie confuz, imi cer scuze.
Am vrut sa spun ca linkul pe care mi l-a dat Catalin ca un contra-argument nu mi se pare relevant, ca inteligent design mie imi demonstreaza ca e o teorie care vrea sa-L excluda pe Dumnezeu cu orice pret chiar daca atinge aspecte supranaturale, iar in final, am adus o informatie on-topic despre relatia stiinta-credinta(linkul youtube) pe care pr. George Coyne o sustine nu ca pe o conceptie a BC, ci ca pe cea mai buna teorie oferita de stiinta pe care multi cercetatori si preoti din BC nu au motive sa o respinga.

Eugen7 18.09.2012 13:03:47

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 471182)
mai mult ca preotul e foarte darwinist. atat

Preotul romano-catolic sustine creationismul evolutionist teist in detrimentul creationismului ad litteram "intelligent design".
http://en.wikipedia.org/wiki/Theisti...atholic_Church

Concluzia este inechivoca: creationsmul ad litteram (de tipul "intelligent design") "il <<cauta>> pe Dumnezeu in <<locul>> nepotrivit":
http://www.theistic-evolution.com/design.html

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

catalin2 18.09.2012 13:10:40

Citat:

Eu am dat o sursa, dureaza doua minute sa cauti pe google expresia intelligent design si sa citesti unul din link-uri. Toate spun acelasi lucru, tu nu ai avut infrmatiile necesare pana acum. Eu am dat inainte un alt citat, nu inteleg ce sustii tu. Toti cei preocupati de acest subiect stiu ce este intelligent design si controversa din SUA legata de introducerea in scoli in locul sau in paralel cu evolutionismul.
Pe scurt, intelligent design spune ca lumea nu a aparut din intamplare, exista dovezi ale unei interventii inteligente. A fost conceputa ca sa poata sa fie acceptata in scoli si sa fie mai apropiata de o teorie stiintifica si de cei ce nu sunt crestini. Creationismul stiintific spune ca lumea a fost creata de Dumnezeu din Sfanta Scriptura.
Unii atei accepta si ei Intelligent design, spunand ca planul inteligent apartine extraterestrilor. Si eu am discutat cu un ateu ce credea asta. Se pare ca nici Dawkins nu respinge aceasta ipoteza: http://www.theoligarch.com/richard-dawkins-aliens.htm
In legatura cu catolicii, acestia dupa Conciliul Vatican II, de la conservatorism au trecut la o deschidere prea mare.

Eugen7 18.09.2012 13:20:02

Citat:

Richard Dawkins este unul din cei 4 promotori ai noului curent ateist extrem de agresiv care considera ca orice manifestare religioasa nu trebuie tolerata!
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Atheism

Impertinenta creationismului ad litteram (de genul "intelligent design" promovat si in ortdoxie de nefastul site web: www.hexaimeron.ro) a avut o contributie extrem de importanta la sporirea numarului adeptilor noului curent ateist.

Desigur impertienta si aroganta noului curent ateist care sustine inechivoc o antropologie exclusiv materialista, este relativ usor de contracarat cu ajutorul creationismului evolutionist teist.

Sunt lucrari de specialitate in acest domeniu:
TEOLOGIE ORTODOXĂ ȘI ȘTIINȚĂ:
ICĂ Ioan, Pr., Alexandros Kalomiros, Andrei Kuraev, Doru Costache, Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului. Sibiu: Deisis, 2003.
KALOMIROS Alexandros, Dr., De la Facere la Apocalipsa, București: Lumea credinței, 2005.
LUCA AL CRIMEEI, Sfântul, Puterea inimii, trad. Savga Evdochia, Bucuresti: Sophia, 2010.
MATSOUKAS Nikolaos, Teologia Dogmatica si simbolica vol.II, Expunerea credinței Ortodoxe, trad. Nicușor Deciu. București: Bizantină, 2006.
NESTERUK Alexei, Light from the East: Theology Science and the Eastern Orthodox Tradition, Minneapolis: Fortress Press, 2003.
NESTERUK Alexei, Universul in comuniune, trad. Mihai-Silviu Chirilă. București: Curtea Veche, 2009.
PETCU Lucian-Razvan, Pr., Cosmologia creștină și teoriile fizicii moderne, București: Sophia, 2008.
PUHALO Lazăr, IPS, Dovada lucrurilor nevăzute. Ortodoxia și fizica modernă, trad. Corina Stavinschi, Doina Ionescu. București: XXI Eonul Dogmatic, 2005.

RELIGIE ȘI ȘTIINȚĂ:
ALEXANDER Denis, Creation and Evolution: Do We Have to Choose?. Oxford: Monarch , 2008.
ALEXANDER Denis, Ronald L. Numbers, Biology and Ideology from Descartes to Dawkins, Chicago: University of Chicago Press, 2010.
COLLINS Francis, DNA and the Revolution in Personalized Medicine, London: HarperCollins, 2010.
COLLINS Francis, The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief. New York: Free Press, 2006.
HICK John, Noua frontiera a religiei și științei, trad. Alexandru Anghel. București: Herald, 2012.
McGRATH Alister, Dawkins' God: Genes, Memes, and the Meaning of Life. New Jersey: Wiley-Blackwell, 2004.
McGRATH Alister, The Dawkins Delusion? Atheist fundamentalism and the denial of the divine. London: SPCK, 2007.
McGRATH Alister, Why God Won't Go Away: Engaging with the New Atheism. London: SPCK, 2011.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

catalin2 18.09.2012 13:54:33

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 471140)
Acuma, opinia mea personală este că tot claponi cu ifose sunt și teologii. În fine, majoritatea lor. Aceleași tipuri de erori pe care le văd în științele particulare le văd și în teologie și în filosofie. Așa cum cercetătorii din fizică ori biologie își prezintă modelele drept certitudini, și teologii își prezintă părerile drept sententiae certae, dacă nu cumva drept dogme.

In zilele noastre cine scrie 2-3 carti e aproape considerat teolog. De fapt teologi sunt sfintii, Evagrie Ponticul spune: "Teolog este cel ce se roagă și cel ce se roagă este teolog."

catalin2 18.09.2012 14:45:31

Evolutionismul teist e o teorie adoptata de unii stilisti, principalul promotor fiind Kalomiros, care a luat citate din sfinti si le-a interpretat in mod intentionat partinitor. El afirma ca acesti sfinti ar fi spus de evolutionismul teist. Dar sa vedem neadevarul scris de Kalomiros si preluat si de alti stilisti si chiar 1-2 ortodocsi.

Interpretarea Facerii facuta de sfintii parinti:

Sfântul Vasile învață:
"Să răsară pământul iarbă verde. Și într-o clipită de vreme pământul, ca să păzească legile Creatorului, a trecut plantele prin toate fazele lor de creștere, începând cu odrăslirea, și le-a adus îndată la desăvârșire. Fânețele erau încărcate cu belșugul ierbii; câmpiile bine roditoare erau acoperite cu semănături care, prin mișcarea spicelor lor, dădeau imaginea valurilor mării. Orice fel de iarbă și orice fel de verdeață, fie dintre păioase, fie dintre legume, umpleau atunci din belșug întreg pământul. [...] Și pom roditor, a zis El, care să facă rod, căruia să fie sămânța lui într-însul după fel pre pământ. La acest cuvânt, toate pădurile s-au îndesit, toți arborii s-au ridicat iute în sus, cei care în chip firesc se ridică la mare înălțime: brazii, cedrii, chiparoșii, pinii; toate crângurile s-au acoperit îndată de tufani deși și de așa-numiții arbuști care slujesc la facerea ghirlandelor: trandafirul, mirtul și dafinul, care nu erau mai înainte pe pământ; toți, într-o clipită de vreme, au apărut, fiecare cu mirosul său, deosebiți prin însușiri foarte precise de alți arbuști, fiecare cunoscut prin însușirea sa.”

Kalomiros si adeptii sai dau citate din Sfantul Vasile care spun ca ar sustine evolutionismul teist. Mai spun ca sfintii sunt in acord cu aceasta teorie. E evident ca e o minciuna.

Sfântul Efrem Sirul afirmă explicit:
"Ierburile, la vremea facerii lor, s-au ivit într-o singură clipă, dar la înfățișare arătau ca de mai multe luni. Tot așa copacii, la vremea facerii, s-au făcut într-o singură zi, dar împlinirea și roadele care făceau să le atârne crengile la pământ îi arătau ca și cum ar fi fost de câțiva ani."

Sfântul Ioan Gură de Aur scrie:
"De-aceea îți arată [Moise], înainte de facerea soarelui, pământul acoperit cu de toate, ca să nu pui pe seama soarelui desăvârșirea roadelor, ci pe seama Creatorului universului.”

Sfântul Ambrozie:
"Nască-se dar iarba cea verde mai înainte de ivirea luminii soarelui, fie lumina ei înaintea celei de soare. Fie ca pământul să odrăslească înainte de a primi întăritoarea îngrijire a soarelui, spre a nu se da prilej de sporire omeneștii rătăciri. Fie ca toți să cunoască că nu soarele e pricinuitorul creșterii plantelor… Cum ar putea soarele să dea puterea vieții plantelor crescătoare, când acestea au fost mai înainte făcute să crească de dătătoarea de viață putere ziditoare a lui Dumnezeu, înainte ca soarele să fi început a lua parte la astfel de viețuire ? Soarele e mai tânăr decât mugurii, mai tânăr decât ierburile.

Sfântul Ioan Gură de Aur: "După cum pământului i-a spus numai atât: Să răsară, și pământul a dat fel de fel de flori, de ierburi și de semințe, și numai cu cuvântul au fost aduse toate la ființă, tot așa și acum a spus: Să scoată apele vietăți cu suflete vii și păsări, zburătoare pre pământ sub tăria cerului, și dintr-o dată au fost create atâtea feluri de târâtoare, atât de deosebite păsări, că nici nu este cu putință a le înșira cu cuvântul.”

Sfântul Ambrozie:
"Aceeași clipă și aceeași putere ziditoare au adus la existență și chitul și broasca.”

catalin2 18.09.2012 14:56:47

Citate si mai explicite:

Sfântul Efrem Sirul:
"Așa cum toate – copacii, ierburile, dobitoacele, păsările și omul – erau deodată și bătrâne și tinere: bătrâne după înfățișarea mădularelor și alcătuirii, tinere după vremea zidirii lor; tot așa și luna era în acea vreme și bătrână și tânără: tânără, căci numai ce fusese zidită, bătrână fiindcă era plină precum în ziua a cincisprezecea.”

Despre cele sapte zile:
Sfântul Efrem în tâlcuirea sa la Facere:
"Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva. Dimpotrivă, trebuie să știm că întocmai cum cerul și pământul care s-au zidit întru început sunt chiar cerul și pământul, iar nu altceva ce s-ar înțelege sub numele de cer și pământ, tot creadă orice altceva se zice a fi fost zidit și tocmit cu rânduială după zidirea cerului și a pământului nu sunt numiri goale, ci însăși ființa firilor zidite corespunde puterii numelor acestora."
"Deși atât lumina, cât și întunericul au fost zidite într-o clipită, totuși atât ziua cât și noaptea Zilei întâi au ținut câte douăsprezece ceasuri fiecare."

Si sf. Vasile cel Mare spune ca Facerea nu se poate interpeta la modul figurat:
"Cei care nu interpretează cuvintele Scripturii în sensul lor propriu spun că apa de care vorbește Scriptura nu e apă, ci altceva, de altă natură, și interpretează cuvintele plantă și pește cum li se pare lor; la fel și facerea târâtoarelor și facerea fiarelor le interpretează răstălmăcindu-le după propriile gânduri, întocmai tâlcuitorilor de vise ce tâlcuiesc în folosul lor vedeniile din timpul somnului.
Eu, când aud că Scriptura zice iarbă, înțeleg iarbă, când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg creadă cum sunt spuse. Nu mă rușinez de Evanghelie.
Mi se pare însă că cei ce nu înțeleg lucrul acesta, adică cei care folosesc interpretarea alegorică, au încercat să dea Scripturii o vrednicie închipuită, punând pe seama ei propriile idei, schimbând sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat. înseamnă însă să te faci mai înțelept decât cuvintele Duhului când, în chip de interpretare a Scripturii, introduci în Scriptură ideile tale. Deci să fie înțeleasă Scriptura cum a fost scrisă!"

catalin2 18.09.2012 15:13:00

Alexandros Kalomiros, care e punctul de reper in toate cartile citate despre evolutionismul teist a scris o carte in sensul asta in 1974. Dar cine este acesta?
Este un doctor, cunoscut in principal pentru cartea sa impotriva ecumenismului "despre falsa unire", scrisa in 1964. Peste doar un an are loc ridicarea anatemelor si Kalomiros cu familia trece la stilistii greci. Cartea despre evolutionismul teist o scrie cand era la acestia. La scurt timp are o disputa cu acestia si ramane doar o biserica fara episcopi si fara comuniune cu cineva. Prin 1979-1980 intra in ROCOR, de aceea are loc dialogul cu Parintele Serafim si Puhalo. Dar in 1986 ROCOR rupe legatura si iar ramane parohia singura, pana la moartea dr. Kalomiros. Practic dr. Kalomiros la sfarsit nu era in comuniune cu nimeni, era doar o biserica fara episcop, fara ierarhie, nimic.

ioanna 29.11.2012 08:28:53

Teologia si stiinta, de Gheorghe Covaci

,,Știința ia o lacrimă de mamă si o definește în termenii structurii ei fizice: atâta apă, atâta sare etc.; dar este oare aceasta definiția exactă a unei lacrimi ? Religia spune că există și alte realități, idei, valori, sensuri, care folosesc drept vehicul structura fizică a acestei lumi. Deci, pentru a da o definiție exactă lacrimii, trebuie să luăm în atenție răspunsurile ambelor discipline.” E. Stanley Jones

O anumită legatură, un anumit raport între teologie și știință a existat intotdeauna, putem spune prin urmare că ne situăm aici în interiorul categoriei postulatului, indiferent dacă cei implicați, din vechime sau de azi -chiar și aceia care mai văd cele două domenii ale cunoașterii ca fiind total independente- acceptă sau nu acest lucru.

Un prim motiv îl constituie aptitudinea de "căutător" a omului, de spirit neliniștit, cu care a fost daruit în cele mai intime structuri ale sufletului său. Numai astfel omul a putut și poate în continuare să iși sporească virtuțile, în strădaniile sale de asemanare cu Dumnezeu, Creatorul lui.

Al doilea motiv -și nu ultimul- îl gasim în faptul că ambele discipline sunt circumscrise în abordarea cunoașterii umane de cunoașterea însăși, iar delimitarea, granița dintre ele fiind foarte fină, omul a depășit-o cu ușurință,mai ales la modul mental :omul transcede,cum a făcut-o întotdeauna,de la ontic la divinitate. Asistăm așadar la dualitatea : om de știintă cu preocupări în sfera religiei și invers, teolog cu preocupări în sfera științei.

Modelul unității cunoașterii este acceptat astăzi și de oamenii de știință din întreaga lume, nu numai de teologi, deoarece aceștia își dau seama de faptul că realitatăți sunt mai multe, însă sunt circumscrise de un adevăr unic, adică adevărul științei și cel al lui Dumnezeu trebuie să coincidă la un moment dat. Dar științele sunt fragmentare și fragmentabile, avănd fiecare competențe din ce în ce mai limitate, iar micro-adevărurile sunt greu de descoperit uneori, dar încă de coroborat.

Privind problema din perspectivă didactică, istoria ne furnizează nenumărate mărturii ale comunicarii dintre știință si religie. Școlile crestine renumite din Alexandria, Antiohia îi instruiau pe catehumeni în doua cicluri, profan (științific) si creștin, iar în școlile laice (Atena),dascălii îi învățau și despre suflet, adevăr, cer, bine, rău, nemurire, virtute.

Privind raportul teologie-știință din perspectivă istorică, nu neapărat cronologică, o categorie sintetică o reprezintă concordismul, în viziunea căruia trebuie să existe un „acord perfect”, o simetrie, o reflexie ca în oglindă, între explicațiile bibliei și cele ale științelor. Acest tip de relație s-a practicat de la Fer. Augustin încoace. Dacă în vechime diverși autori au încercat să pună în concordanță existența și nemurirea sufletului cu matematica, în timpurile moderne s-a încercat etapizarea celor 7 zile din Facerea cap.1 și2, în perioade geologice, apoi teoria Big Bang-ului a fost asimilată momentului când Dumnezeu a rostit cuvintele „Să fie lumină !”.

Teologul britanic Michael Buckley demonstrează într-un studiu că tocmai tentativa unor savanți –eșuată în final- de a demonstra fundamentul rațional al credinței, bazându-se pe științele naturale, a dus la „coruperea” credinței religioase; oameni de știină redutabili, amintiți anterior în cap.2 (Copernic, Galilei, Kepler, Newton, dar și Descartes),s-au hazardat să explice prin experimentele lor, diferite fenomene relatate de Biblie (spre exemplu fenomenul legării apelor de către Dumnezeu, fenomenele de la Facerea lumii, fenomenul „steaua Bethleemului” sau cel al opririi Soarelui pe cer). Știința nu s-a putut însă constitui în furnizorul bazelor religiei. Faptul că rezultatele științei nu au concordat perfect cu textele biblice, au făcut ca Biserica să asocieze cercetarea științifică cu ateismul și asta pe durata câtorva secole.

Un al doilea tip de relație teologie-știință îl reprezintă compromisul, materializat prin apropierea epistemologică dintre categoriile biblice și științifice, ca de pildă între „nimic” și „vid”. Dar paralelismul din exemplul enunțat este ambiguu și confuz, deoarece mistagogia creștină consacră vidului atributul de transcendență totală a divinității, de izvor al existenței, iar în fața acestuia omul este un nimic, care tinde să se adape din acest izvor, călăuzit fiind de Hristos.

Un al treilea tip de relație teologie-știință este definit de termenul complementaritate, adică de completare reciprocă. Astfel, dacă știința ne arată cum este definit cerul, teologia ne spune ce trebuie să facem în calea noastră spre cer. Teologii creștini consideră știința „ca valoroasă, dar nu ca valoare ultimă, ca fiind competentă, dar nu cu competență absolută; ca fiind o parte a vieții, dar nu totul pentru viața umană; ca fiind umană, dar nu cea mai înaltă vocație umană; ca una care rezolvă probleme, dar nu cea mai importantă problemă a vieții umane, care este Dumnezeu. Prin Dumnezeu, alienarea umană este anulată”. S-a făcut, în sfârsit, un pas important pe calea dialogului, a apropierii și reconcilierii teologiei și științei.

Al patrulea tip de relație teologie-știință, cel mai potrivit și mai productiv, adaptat perioadei actuale, este dialogul, despre care vom vorbi pe larg în ultima parte a studiului.

Revenind la perspectiva istorică asupra relației dintre știință și religie, facem câteva observații foarte importante. După încetarea persecuțiilor din Evul Mediu occidental, în timpul Renașterii și mai ales a Iluminismului, între cele două domenii se producea o adevărată ruptură. Iluminismul proclama atunci suveranitatea ordinii naturale, scolasticii vremii eliminau cu brutalitate prezența lui Dumnezeu în lume, respingeau implicarea teologiei în „afacerile” științei. Nu după mult timp știința se radicaliza, prin apariția curentului pozitivist întemeiat de filosoful August Comte, în ideile căruia activitatea științifică bazată pe experiențe, pe fapte „pozitive” deci, devenea atotputernică, fără drept de apel, iar antropocentrismul începea să se dezvolte, alimentat fiind și de orgoliul nemăsurat al adepților lui; conform acestei teorii, omul devine cantonat în lumea terestră, trăiește doar prin senzații și trăiri subiective, fără a mai concepe existența unei realități obiective și fără a mai încerca reflectarea acelei realități în conștiința sa. Poate din acest motiv, Paul Tournier, om de știință francez din timpul nostru, ne dă soluția sa pentru învingerea violenței din noi și din afara noastră, prin trecerea de la concepția antropocentrică la cea teocentrică, motivând că numai Dumnezeu ne poate ajuta în acest demers. Antropocentrismul era de fapt o teorie despre omul de tip nou –preluată în sec. al XIX-lea de ideologia marxistă și dezvoltată apoi în țările blocului comunist la nivel de ideologie de stat- om care, crezându-se înzestrat cu posibilități nelimitate și totală autonomie față de divinitate, își închipuie că nu mai are nevoie de Dumnezeu.

În sec. al XIX-lea, din sânul pozitivismului apare o doctrină și mai radicală, scientismul, care absolutizează puterea și rolul științei în cunoaștere și în viața socială, negând complet implicarea teologiei și a metafizicii; în opinia adepților acestui curent filosofic, știința poate rezolva singură orice problemă. Ajungându-se în acest punct, se putea crede că nici o conciliere între teologie și știință nu mai era posibilă.

Dar cu cât ne vom apropia de mijlocul sec. al XX-lea, vom vedea că adevărata teologie nu poate intra în conflict cu adevărata știință, numai pseudo-teologia cu pseudo-știința, iar conflictele pot aparea fie din ignoranță, din păcatul mândriei, sau din dorința de originalitate cu orice preț.

O notă distinctă și cu conotații atipice o reprezintă perioada comunistă a țărilor din Estul Europei. Chiar dacă durata ei nu a fost foarte mare, teologia și știința au avut încă de la început relații antagoniste și conflictuale în diferite grade, comunismul manifestându-se din acest punct de vedere ca un adevărat Ev Mediu modern, răsturnat: credincioșii și preoții au fost, de data aceasta, cei persecutați sau uciși pentru „vina” de a nu fi fost de acord cu doctrina ateistă și de a-și fi păstrat credința, nenumărate biserici desființate sau dărâmate, aceasta a fost în câteva cuvinte „lucrarea spirituală” a comunismului. Alimentate de tezele ateist-materialiste ale lui Marx și Engels, state întregi și-au proclamat „suveranitatea” față de credința în Dumnezeu, iar Biserica a fost redusă la o simplă instituție, aservită țelului suprem: construirea omului de tip nou, împlinit din punct de vedere rațional, însă golit din punct de vedere spiritual. Conceput ca un sistem totalitar, egalitarist și închis, chiar dacă a rezistat o perioadă de timp, comunismul nu a corespuns nevoilor și aspirațiilor spirituale umane și nici măcar a celor materiale. Eliberarea din această „colivie” a spiritului, a dovedit încă o dată faptul că omul dorește și este capabil să-și manifeste liber și deschis credința, în comuniune cu Dumnezeu, ca fundament ontologic al său, iar pentru acest deziderat nimeni și nimic nu-i poate sta împotrivă.

În continuare vom expune evoluția raportului teologie-știință în ultimele 3 secole, de la conflict la deschidere reciprocă și dialog. În acest sens, se pot evidenția, gradual, 4 etape (modele) distincte:
- etapa I-a (sec. XVII-XVIII): apariția ateismului modern:
- etapa a II-a (sec. al XIX): anticlericalismul occidental;
- etapa a III-a (deceniile 1-6 ale sec. al XX-lea): deșteptarea interesului pentru știința modernă;
- etapa a IV-a: poziția actuală a Bisericii față de știință, dialogul.

ioanna 29.11.2012 08:34:32

În anul 1987 se consumă un alt moment important al dialogului. Cu ocazia aniversării tricentenarului operei capitale a lui Newton, in mesajul său, papa Ioan Paul II transmite întregii lumi științifice următoarele : „știința nu poate să fie folosită în mod simplist ca bază rațională pentru credința religioasă, nici nu poate fi considerată prin natura ei atee sau în contrast cu credința în Dumnezeu: creștinismul are în sine însuși izvorul propriei justificări și legitimări, deci nu pretinde să-și facă propria apologie sprijinindu-se sumar pe știință. În timp ce religia și știința pot și trebuie să se susțină reciproc, ca dimensiuni distincte ale comunei culturi umane, nici una dintre cele două nu ar trebui să pretindă să fie o presupunere absolut necesară pentru cealaltă. Astăzi avem o oportunitate fără precedent de a stabili un raport interactiv comun, în care fiecare disciplină își conservă propria integritate, rămânând totuși deschisă față de descoperirile și intuițiile altora. Știința, de fapt, se dezvoltă mai bine când conceptele și concluziile sale sunt integrate în cultura umană generală și în interesele ei pentru descoperirea sensului și a valorii ultime a realității”.

Câteva idei, măiestrit argumentate, sunt de o importanță crucială și jalonează direcțiile viitoare de dialog:
1) abandonarea abordării concordiste în analiza fenomenelor și textelor, mesajul de mai sus reprezentând o lovitură fatală data adepților acestui curent;
2) abandonarea ideii conform căreia știința este atee;
3) recunoașterea –dacă mai era necesar- a autonomiei celor două domenii distincte,componente ale unicei culturi umane;
4) deschiderea orizontului de interacțiune dintre religie și știință, bazată pe deschiderea fiecăreia față de descoperirile și intuițiile celelaltei părți, pe sprijin reciproc, dar și pe conservarea integrității proprii.

Întrezărirea unei noi etape în istoria relației teologie-știință, trecerea de la etapa dialogului la cea a interacțiunii reciproce, este o viziune curajoasă și de mare perspectivă.

Un sociolog italian, Pierpaolo Donati, a efectuat o cercetare interesantă în mediul occidental, iar rezultatele sunt publicate în lucrarea sa „Științele sociale și gândirea creștină în fața societății contemporane”. Sunt menționate aici patru contraargumente împotriva validității unei gândiri sociale creștine –ca ghid etic în societate- și trei modalități prin care comunitatea creștină poate elimina distanța ce o separă de spiritul secular actual.

Trăsăturile imputate gândirii sociale creștine sunt, în opinia sa:
1) anacronismul, caracterizat prin necorespondența dintre structura societății
prezente și viitoare și tradiția creștină milenară (antichitatea creștină),
2) anistoricitatea, care constă în discrepanța dintre caracterul nedemonstrabil -cu metode obișnuite- fix și imobil al gândirii creștine și faptele empirice, impulsurile de emancipare și de eliberare ale omului postmodern,
3) statutul utopic și abstract, identificat prin faptul că principiile enunțate nu pot fi realizate imediat, neapărat și într-un loc anume, ceea ce le face neatrăgătoare pentru majoritate,
4) autoritarismul, manifestat prin impunerea unor norme „de tip arhaic și extern, incompatibile cu conștiința omului modern”, oferind constrângeri etice ce nu corespund nevoilor, dorințelor și opțiunilor sociale care dau garanția dinamicii progresului).

Demersul propus de autorul studiului, rezidă în integrarea societății creștine în realitatea cotidiană, fără însă a aduce vreo atingere conținutului sacru al acesteia

Există așadar eforturi de recuperare a omului ca rod al dialogului comun teologie-știință, în speță a sufletului individual uman, din perspectivă social-religioasă; știința urmărește și aici nobila cale și misiune a religiei. Atât în Orient, cât și în Occident, preocuparea se găsește în stadiu avansat, sub raport interinstituțional. Amintim doar câteva dintre aceste preocupări, care demonstrează deschiderea de care este capabilă Biserica.

În țara noastră institutele teologice au înființat, găzduiesc și încurajează activitatea unor grupuri inter și transdisciplinare participante la dialogul știință-teologie. Un asemenea pol de dialog – coordonat de Pr. Prof. Dr. Ioan Chirilă și funcționând în cadrul Asociației pentru Dialogul dintre Știință și Teologie din Romania- alcătuit din cadre didactice, cercetători și studenți din diverse domenii, este găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, însă există asemenea colective și la București, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu și chiar un pol la Paris. Au luat ființă de asemenea comisii de dialog teologie-știință între diferite instituții de învățământ superior din țară.

În Occident, Conciliul II Vatican a dezbătut mult acest subiect, apoi Observatorul Vatican, întemeiat cu mult timp înainte de antamarea dialogului, a preluat în ultimul timp inițiativa. În direcția încurajării continuării dialogului se înscriu și declarațiile unor ierarhi ai Bisericii, adevărate „manifeste”, din care vom cita un exemplu grăitor: papa Leon XIII, într-o enciclică din anul 1891, scria: „Biserica nu s-a preocupat doar să facă să progreseze o știință nobilă (religia), care mai mult decât orice altă disciplină umană înalță inimile pământești, ci și-a propus progresul umanității”.

La nivel internațional, transdisciplinaritatea este conceptul actual care întreține dialogul activ și constructiv religie-știință, atingând chiar nivelul instituțional. Cu participarea meritorie a reputatului om de știință român Acad. prof. dr. Basarab Nicolescu, a fost întemeiat la Paris Centrul Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) –al cărui director este conaționalul nostru- iar primul Congres Mondial al Transdisciplinarității, ținut în noiembrie 1994 în Portugalia la Convento de Arrabida, a adoptat Carta Transdisciplinarității, elaborată de un colectiv din care a făcut parte și Acad. prof. dr. Basarab Nicolescu. În preambului acestei Carte, se enunță motivațiile elaborării importantului document: „Considerând că viața este serios amenințată de o tehnoștiință triumfătoare ce se supune doar înspăimântătoarei logici a eficacității în slujba eficacității, considerând că ruptura contemporană dintre o cunoaștere din ce în ce mai bogată și o ființă interioară din ce în ce mai săracă duce la apariția unui nou obscurantism ale cărui consecințe pe plan individual și social sunt incalculabile...participanții adoptă prezenta Cartă, concepută ca un ansamblu de principii fundamentale ale comunității spiritelor transdisciplinare, constituind un contract moral pe care fiecare semnatar al acestei Carte îl face cu sine însuși, fără nici o constrângere de ordin juridic ori instituțional.”

Este lăudabilă poziția promotorilor împăcării dintre știință și religie, în resorturile lor cele mai intime, cu atât mai mult cu cât inițiativa a fost luată de cei de la care ne așteptam cel mai puțin și anume de către oamenii de știință; teoria susținută de ei este aceea că știința, în structura sa intrinsecă, nu are o poziție ostilă religiei, iar prin unele poziții manifestate, putem spune că știința, prin eforturi specifice, bate la porțile transcendenței, intersectându-se cu religia, fizicienii devenind astfel metafizicieni. Amintim totuși faptul că teologia răsăriteană, începând chiar cu Părinții Bisericii, deci cu mult înaintea cercetărilor științifice, a sesizat că raționalitatea supranaturală stă la temelia întregului univers.

Este rândul teologilor creștini să manifeste o mai mare deschidere, să promoveze și să încurajeze cercetările științifice serioase iar activitatea științifică să nu devină ținta unor ironii răutăcioase, să se renunțe la atitudinea triumfalistă în relațiile cu oamenii de știință, ambele păguboase pentru climatul general actual și direcției unei mai mari conlucrări a creștinismului cu știința. Teologia și știința sunt datoare umanitații să se întâlnească, pentru construirea unei lumi mai bune. Acest deziderat are caracter de urgență din două motive principale. Primul motiv este faptul că destui oameni de știință caută răspunsuri la diverse probleme, apelînd la vechi sisteme orientale păgâne. Al doilea motiv este caracterul limitat al științei în direcția îmbogățirii lăuntrice a omului modern și postmodern, ea nedeținând metode, în acest sens; știința nu deține –spre exemplu- calea de utilizare nedestructivă a reușitelor omului, din perspectivă socială și ecologică.

Dialogul teologie-știință este benefic în ambele direcții. Reîncreștinarea științei este unica soluție pentru evitarea utilizării rezultatelor științei, acum și pe viitor, în scop distructiv și pentru punerea ei exclusiv în slujba binelui umanității.

Evoluția raportului teologie-știință a urmat evoluției istoriei rațiunii umane și a filosofiei în același timp: de la conflict la deschidere reciprocă și dialog, de la antagonism la convergență, de la intoleranță reciprocă, la respect și chiar la colaborare pe baza unor principii actuale clar stabilite, între care un loc de prim rang îl ocupă și-l va ocupa pentru un timp nedefinit autonomia.

Teologia și știința aparțin sferei cunoașterii unitare, nu se exclud una pe alta, ci sunt complementare în procesul cunoașterii lumii și a vieții, având în acesași timp o finalitate comună: ajungerea la esența cunoașterii, la descoperirea adevărurilor date omului de Dumnezeu, Creatorul. De acest lucru a inceput să conștientizeze și știința modernă.

De modul în care va evolua raportul dintre teologie și știință va depinde, într-o mare măsură, evoluția și destinul omului post-modern. Continuarea dialogului și întrepătrunderea, integrarea celor două domenii (atât externă, cât și internă individuală, în rațiunea și în sufletul omului), reprezintă condiția și șansa supraviețuirii civilizației umane în viitor.

Verso, Nr. 40-41 /07.08
http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=10679

celestial_pottery 29.11.2012 10:21:46

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 471198)
In zilele noastre cine scrie 2-3 carti e aproape considerat teolog. De fapt teologi sunt sfintii, Evagrie Ponticul spune: "Teolog este cel ce se roagă și cel ce se roagă este teolog."

Cat de adevarat; sunt prea multi ciudatei care emit teologumene ca pe dioxidul de carbon din respiratie, si ba au atitudini cripto-secularist-apostatice, ba atitudini zelotist-fanatice. Sfintii pe care i-a aprobat si cinstit ca atare Biserica si implicitul consensum patrum, pe langa altele: acestea sunt sursele de siguranta si putere a credintei.

neica_nimeni_altul 29.11.2012 10:54:16

observati ca din 2008 pina azi 2012 lucrurile "au evoluat" ???

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484891)
Gheorghe Covaci, un articol postat pe romaniaculturala in iulie 2008
http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=10679

Asa s-a pus problema in 2008 de catre "Gheorghe Covaci" care stim pe cine reprezinta si in numele cui vorbeste - I.C.R.
Intre timp multe lucruri sau modificat, oamenii de stiinta s-au sucit, azi ne explica cu ajutorul Teoriei M orice, fara a mai avea nevoie de Dumnezeu ... totusi multi (gen Ioanna) vor sa ne tina blocati in trecut, cu orice pret.

Adevarata stiinta (Teoria M) duce la credinta ??? Cine mai poate crede asa ceva, cat de naiv trebuie sa fii ???

"Intr-o carte provocatoare intitulata "The Grand Design", scrisa in colaborare cu fizicianul american Leonard Mlodinow si aparuta pe data de 9 septembrie 2010, profesorul Stephen Hawking afirma ca fizica moderna (Teoria M) ca stiinta nu trebuie sa lase niciun loc lui Dumnezeu in ecuatia aparitiei Universului, iar stiinta (Teoria M) poate explica singura originea tuturor lucrurilor."

Ioanna, cine este Gheorghe Covaci, poti sa ne dai detalii ?

Obs:
1. Romania Culturala, in 2008, era o revistă on-line realizată de Institutul Cultural Român, condusa de Patapievici - un om cu o viziune profund anti-romaneasca si anti-religioasa, un ateu convins.

Ioanna se pare ca se inspira ... din surse "credibile" si ne face educatie materialist-dialectica.

2. Credința și filozofia ateilor se numește materialism-dialectic, adică teoria relativității cunoașterii umane, care sugerează reflectarea materiei în veșnică dezvoltare. Filozofia marxismului este materialismul. MATERIALISMUL s-a dovedit a fi singura filozofie consecventă, credincioasă tuturor teoriilor darwiniste despre științele naturii și ostilă tuturor credințelor religioase. Materialismul dialectic este o concepție "științifică" de ansamblu asupra lumii și, totodată, o metodă revoluționară de cunoaștere și de transformare a realității.

ioanna 29.11.2012 13:45:05

neica_nimeni_altul

Nici n-ai citit materialul (care a fost publicat in revista Verso), insa comentezi aiurea, total pe langa subiect! Ai atatea topice incepute de tine sau de alti membri ai fan clubului hexaimeron, te rog sa te desfasori acolo in voie, nu murdari si topicul asta. Multumesc.

Citat:

Ioanna se pare ca se inspira ... din surse "credibile" si ne face educatie materialist-dialectica.
Materialul nu se refera la asa ceva. Nu l-ai citit! Scuza-ma ca nu fac educatie geocentrista, insa cred ca fan clubul hexaimeron are suficienti membri pe acest forum,nu mai e nevoie ca si altii sa va sustina.

neica_nimeni_altul 29.11.2012 13:55:08

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484931)
Nici n-ai citit materialul, insa comentezi aiurea, total pe langa subiect!

Incredibil, cat de multe stii tu in general mai Ioanna, stii inclusiv ca nu ti-am citit crezul ... esti cumva parapsiholog, ai viziuni ?
Atat ai putut spune, ca "comentez aiurea" ... vai ce subtila crezi ca esti ... saracuta de tine (spiritual vreau sa zic)

Esti categorica, te exprimi axiomatic, faci clasificari si judecati de valoare ... am fost "total pe langa subiect"?
Sfatul meu ramane valabil: incearca sa te rezumi la Glosa lui Eminescu, macar acolo sper ca te pricepi.

Ioanna, cand ai sa pricepi ca esti doar o anonima ascunsa in spatele unui avatar si nu moderator/admin de forum ?

ioanna 29.11.2012 13:58:01

Felicitari, ai reusit sa intoxici si acest topic. Probabil admin-ul il va inchide, asa cum face cu toate pe care tu activezi.

neica_nimeni_altul 29.11.2012 14:04:54

toxinfectie spirituala

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484935)
Felicitari, ai reusit sa intoxici si acest topic. Probabil admin-ul il va inchide, asa cum face cu toate pe care tu activezi.

Esti la fel de subtila ca de obicei, sugerezi ca adminul ar inchide topicurile unde "activez" eu, neica_nimeni_altul

Si eu remarcasem in mod gresit la un moment dat ca atunci cand apare Dumitru73 se inchide topicul ... se pare ca m-am inselat.

Tu in schimb nu esti doar categorica ci si un pic "intoxicata".

Am observat ca esti de-a dreptul intrigata ca ar exista "fan-clubul hexaimeron", asa de rau te doare, nu ne spuneai/sugerai ca
tu "ramai la toate rece" ?

Remarc ca pentru prima oara ai venit si tu cu o idee buna: infiintam fan-clubul hexaimeron !!!

ioanna 29.11.2012 14:10:49

neica_nimeni_altul

Daca postez un material pe “Arta bisericeasca in general”, o sa te bagi si acolo cu off topicuri grosolane, o sa distrugi si topicul acela? Spune-mi ca sa stiu daca are sens sa postez.

DragosP 29.11.2012 14:13:40

Don't feed the troll!

neica_nimeni_altul 29.11.2012 14:17:24

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484939)
Daca postez un material pe “Arta bisericeasca in general”, o sa te bagi si acolo cu off topicuri grosolane, o sa distrugi si topicul acela? Spune-mi ca sa stiu daca are sens sa postez.

Ce faci Ioanna, imi ceri sfatul ? Sfatul meu e sa te abtii sa postezi atunci cand nu stapanesti subiectul ! Altfel nu are sens.

Dumitru73 29.11.2012 16:38:45

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 484898)
Cat de adevarat; sunt prea multi ciudatei care emit teologumene ca pe dioxidul de carbon din respiratie, si ba au atitudini cripto-secularist-apostatice, ba atitudini zelotist-fanatice. Sfintii pe care i-a aprobat si cinstit ca atare Biserica si implicitul consensum patrum, pe langa altele: acestea sunt sursele de siguranta si putere a credintei.

de fapt Biserica numește doar 3 persoane cu apelativul "Teolog": Ioan Teologul, Grigorie Teologul și Simeon noul Teolog.

Dumitru73 29.11.2012 16:42:58

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484938)
Esti la fel de subtila ca de obicei, sugerezi ca adminul ar inchide topicurile unde "activez" eu, neica_nimeni_altul

Si eu remarcasem in mod gresit la un moment dat ca atunci cand apare Dumitru73 se inchide topicul ... se pare ca m-am inselat.

Tu in schimb nu esti doar categorica ci si un pic "intoxicata".

Am observat ca esti de-a dreptul intrigata ca ar exista "fan-clubul hexaimeron", asa de rau te doare, nu ne spuneai/sugerai ca
tu "ramai la toate rece" ?

Remarc ca pentru prima oara ai venit si tu cu o idee buna: infiintam fan-clubul hexaimeron !!!

până la urmă, care dintre noi este vinovatul? :)

neica_nimeni_altul 29.11.2012 16:53:09

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 484977)
până la urmă, care dintre noi este vinovatul? :)

Cand adminul acestui forum inchide un topic, probabil ca considera ca subiectul este epuizat ... sau participantii, tot aia e.

Daca tu cauti un vinovat (asa ai pus problema), probabil ca ai patit ceva, iti lipseste ceva, sau ceva de acest gen, pentru acest gen de probleme mergi si tu la militie ... :))

Dumitru73 29.11.2012 16:56:30

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484980)
Cand adminul acestui forum inchide un topic, probabil ca considera ca subiectul este epuizat ... sau participantii, tot aia e.

Daca tu cauti un vinovat (asa ai pus problema), probabil ca ai patit ceva, iti lipseste ceva, sau ceva de acest gen, pentru acest gen de probleme mergi si tu la militie ... :))

răspuns tipic ...
era o glumă ...

neica_nimeni_altul 29.11.2012 17:08:24

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 484984)
răspuns tipic ... era o glumă ...

prin urmare nu noi inchidem topicul, nu de alta, dar Ioanna s-ar putea sa nu inteleaga ... :))

Dumitru73 01.12.2012 13:59:00

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484995)
prin urmare nu noi inchidem topicul, nu de alta, dar Ioanna s-ar putea sa nu inteleaga ... :))

poate nu noi ... dar poate noi îi facem pe alții să se comporte în așa hal încât topicul să fie inchis :(

LgMihail 02.12.2012 20:20:58

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 484976)
de fapt Biserica numește doar 3 persoane cu apelativul "Teolog": Ioan Teologul, Grigorie Teologul și Simeon noul Teolog.

Cu toate ca nu ma voi baga pe topic si nici nu ma atrage discutia, am sesizat remarca ta. Si, cu toate ca nu avem mai nimic in comun si - teoretic vorbind - suntem "la cutite", tin sa te felicit! :D Da, ai avut o remarca buna.

Dumitru73 02.12.2012 21:24:48

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 485706)
Cu toate ca nu ma voi baga pe topic si nici nu ma atrage discutia, am sesizat remarca ta. Si, cu toate ca nu avem mai nimic in comun si - teoretic vorbind - suntem "la cutite", tin sa te felicit! :D Da, ai avut o remarca buna.

e, mai îmi iese și mie câte una :D
oricum, mulțumesc pentru apreciere.

Pelerin spre Rasarit 07.07.2013 19:02:57

In timp ce europenii apuseni se zbateau in ghearele Evului Mediu intunecat,cu tot bigotismul,superstitia si violenta sa,adevarati barbari cu cruci doar pe piept,invatatii arabi infiintau moschei-universitati,precum Inama sau Al Azhar unde temeiul islamic,gravat pe pereti, pentru cercetare era: ,,Eu sunt miezul cunoasterii.Invata".Nu numai ca studiau si conservau operele anticilor,in special ale grecilor,dar odata ce le traduceau si studiau treceau la aplicatii care sa le continue sensul cercetarii si cunoasterii,adica preluau baza si o aprofundau,precum in astronomie,matematica sau medicina.De altfel unul dintre genialii invatati arabi care au activat in asemenea centre universitare islamice,Ibn al Haythan,a inteles secretul functionarii ochiului uman,studiind proprietatile esentiale ale luminii si mai ales realizand un experiment intitulat ,,Al Bat al Muthlim"care a fost similar cu ceea ce azi numim ,,camera obscura".Astfel prin aprofundare si experiment au transformat ceea ce greci numeau ,,filosofie naturala"in ceea ce apoi s-a numit stiinta.Experimente in fizica si chimie,savanti sclipitori precum Ibn al Nafis,au fost elemente care au condus la descoperiri precum instrumente astronomice de care mai apoi europenii se vor servi pentru a descoperi Lumea Noua,si au inclinat astfel,intr-un anumit sens, balanta influentei in favoarea civilizatiei vestice pentru o lunga perioada de timp.

Ca sa vedeti mai bine disproportia existenta inainte de interferenta culturala inevitabila ar trebui notat ca in jurul anului 1000 AD disproportia dintre bibliotecile apusene si cele musulmane era covarsitoare,o biblioteca medievala cu peste 200 de carti fiind considerata ca fiind de referinta.In comparatie biblioteca araba din Cordoba avea aprox 80000 de volume.Odata cu inceperea cruciadelor nu au plecat spre Tara Sfanta doar cruciati si calugari ci si invatati europeni in cautarea unui univers mai amplu de cercetare.Ceea ce au gasit i-a socat profund,observand ca pana si motivele decorative de pe peretii moscheilor-universitati erau de fapt ilustrari ale unor principii geometrice.In Toledo,dupa Reconquista,cum observa si un savant englez al vremii,Daniel din Morley,s-a inceput imediat traducerea in latina a imenselor biblioteci arabe,cu Aristotel in prim plan alaturi de cel mai bun talcuitor al sau Averroes.Profesoara de istorie Bettany Hughes(o admir profund pe aceasta femeie de stiinta,mi-as dori enorm sa ajung la o prelegere a dansei despre Grecia antica)spunea ca in timpul Renasterii,un efect al acestui tsunami cultural(nu neaparat cauza Renasterii cum s-a exagerat cateodata)aproape fiecare student al unei universitati europene avea in geanta o carte a lui Aristotel si una a lui Averroes cu explicatii. Descoperirile lui Copernic fusesera la randul lor anticipate de studiile lui Al Tusi,un savant arab din Iran,ce studiase aceleasi probleme de astronomie.In Florenta renascentista,orasul care de-a lungul timpului au trait genii precum Dante,Machiavelli si Leonardo,eruditia in domeniul antic se impletea cu ideile revolutionare ce razbateau din tratatele arabe traduse.Nimic nu avea sa fie cum fusese,stiinta isi intra in drepturi dar as dori sa inchei cu niste cuvinte,dintr-o scrisoare, ale unui savant anonim al acelui timp care cred ca s-ar potrivi cumva cu tema topicului si cu care inchei,cu scuzele de rigoare,aceasta digresiune:,,Desigur ca Dumnezeu domneste peste univers.Dar putem si trebuie sa studiem fenomenul natural.Arabii ne-au invatat asta"

Ar fi interesant de realizat in oglinda,pe acelasi esantion de timp,un scurt portret al culturii rasaritene pentru a se observa mai bine confluentele sau liniile de demarcatie,si astfel implinind un vechi dicton latin(avem dese momente de amnezie culturala ca popor,uitand ca suntem o insula a latinitatii in arealul nostru):Docendo discimus

Dumitru73 09.07.2013 18:18:49

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 525738)
In timp ce europenii apuseni se zbateau in ghearele Evului Mediu intunecat,cu tot bigotismul,superstitia si violenta sa,adevarati barbari cu cruci doar pe piept,invatatii arabi infiintau moschei-universitati,precum Inama sau Al Azhar unde temeiul islamic,gravat pe pereti, pentru cercetare era: ,,Eu sunt miezul cunoasterii.Invata".Nu numai ca studiau si conservau operele anticilor,in special ale grecilor,dar odata ce le traduceau si studiau treceau la aplicatii care sa le continue sensul cercetarii si cunoasterii,adica preluau baza si o aprofundau,precum in astronomie,matematica sau medicina.De altfel unul dintre genialii invatati arabi care au activat in asemenea centre universitare islamice,Ibn al Haythan,a inteles secretul functionarii ochiului uman,studiind proprietatile esentiale ale luminii si mai ales realizand un experiment intitulat ,,Al Bat al Muthlim"care a fost similar cu ceea ce azi numim ,,camera obscura".Astfel prin aprofundare si experiment au transformat ceea ce greci numeau ,,filosofie naturala"in ceea ce apoi s-a numit stiinta.Experimente in fizica si chimie,savanti sclipitori precum Ibn al Nafis,au fost elemente care au condus la descoperiri precum instrumente astronomice de care mai apoi europenii se vor servi pentru a descoperi Lumea Noua,si au inclinat astfel,intr-un anumit sens, balanta influentei in favoarea civilizatiei vestice pentru o lunga perioada de timp.

Ca sa vedeti mai bine disproportia existenta inainte de interferenta culturala inevitabila ar trebui notat ca in jurul anului 1000 AD disproportia dintre bibliotecile apusene si cele musulmane era covarsitoare,o biblioteca medievala cu peste 200 de carti fiind considerata ca fiind de referinta.In comparatie biblioteca araba din Cordoba avea aprox 80000 de volume.Odata cu inceperea cruciadelor nu au plecat spre Tara Sfanta doar cruciati si calugari ci si invatati europeni in cautarea unui univers mai amplu de cercetare.Ceea ce au gasit i-a socat profund,observand ca pana si motivele decorative de pe peretii moscheilor-universitati erau de fapt ilustrari ale unor principii geometrice.In Toledo,dupa Reconquista,cum observa si un savant englez al vremii,Daniel din Morley,s-a inceput imediat traducerea in latina a imenselor biblioteci arabe,cu Aristotel in prim plan alaturi de cel mai bun talcuitor al sau Averroes.Profesoara de istorie Bettany Hughes(o admir profund pe aceasta femeie de stiinta,mi-as dori enorm sa ajung la o prelegere a dansei despre Grecia antica)spunea ca in timpul Renasterii,un efect al acestui tsunami cultural(nu neaparat cauza Renasterii cum s-a exagerat cateodata)aproape fiecare student al unei universitati europene avea in geanta o carte a lui Aristotel si una a lui Averroes cu explicatii. Descoperirile lui Copernic fusesera la randul lor anticipate de studiile lui Al Tusi,un savant arab din Iran,ce studiase aceleasi probleme de astronomie.In Florenta renascentista,orasul care de-a lungul timpului au trait genii precum Dante,Machiavelli si Leonardo,eruditia in domeniul antic se impletea cu ideile revolutionare ce razbateau din tratatele arabe traduse.Nimic nu avea sa fie cum fusese,stiinta isi intra in drepturi dar as dori sa inchei cu niste cuvinte,dintr-o scrisoare, ale unui savant anonim al acelui timp care cred ca s-ar potrivi cumva cu tema topicului si cu care inchei,cu scuzele de rigoare,aceasta digresiune:,,Desigur ca Dumnezeu domneste peste univers.Dar putem si trebuie sa studiem fenomenul natural.Arabii ne-au invatat asta"

Ar fi interesant de realizat in oglinda,pe acelasi esantion de timp,un scurt portret al culturii rasaritene pentru a se observa mai bine confluentele sau liniile de demarcatie,si astfel implinind un vechi dicton latin(avem dese momente de amnezie culturala ca popor,uitand ca suntem o insula a latinitatii in arealul nostru):Docendo discimus

Europa era atunci în "Evul mediu întunecat". ei trăiau un fel de "Renaștere", ce a cuprins mai târziu Europa.
partea proasta este ca ei au luat-o în sens invers cu civilizația, trăindu-și evul întunecat acum.

Pelerin spre Rasarit 09.07.2013 18:31:51

Cred ca au pierdut undeva pe parcurs echilibrul,ultra dezvoltarea lor accentuata si adeseori rapida a cam ars etapele si au sacrificat timpul normal de dezvoltare in favoarea performantei.Acum admira intoarcerea bumerangului.Se spune ca echilibrul ar fi trebuit sa vina de la cei care nu au impartasit acest mod de evolutie dar,culmea ironiei,tocmai acele tari se grabesc sa se occidentalizeze acum.Romania este un exemplu tipic de tara stranie,nu stie cum sa scape de o parte din trecut,nu prea o intereseaza prezentul dar vrea viitorul la fel ca al celor care acum nu mai sunt asa de siguri ca-l vor :) Parem usor nauci la acest moment istoric de reconfigurare,pt ca asta traim,o repozitionare si reconfigurare a lumii.

Dumitru73 09.07.2013 18:49:59

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 525878)
Cred ca au pierdut undeva pe parcurs echilibrul,ultra dezvoltarea lor accentuata si adeseori rapida a cam ars etapele si au sacrificat timpul normal de dezvoltare in favoarea performantei.Acum admira intoarcerea bumerangului.Se spune ca echilibrul ar fi trebuit sa vina de la cei care nu au impartasit acest mod de evolutie dar,culmea ironiei,tocmai acele tari se grabesc sa se occidentalizeze acum.Romania este un exemplu tipic de tara stranie,nu stie cum sa scape de o parte din trecut,nu prea o intereseaza prezentul dar vrea viitorul la fel ca al celor care acum nu mai sunt asa de siguri ca-l vor :) Parem usor nauci la acest moment istoric de reconfigurare,pt ca asta traim,o repozitionare si reconfigurare a lumii.

tind sa-i cred pe cei ce spun ca perioada colonială i-a,distrus și i-a adus în situația asta, indirect.

Pelerin spre Rasarit 09.07.2013 18:54:36

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 525880)
tind sa-i cred pe cei ce spun ca perioada colonială i-a,distrus și i-a adus în situația asta, indirect.

Da,este logic ce spui si cred ca ai dreptate,poate fi o cauza plauzibila insa cred ca era,cumva, inevitabil,spre diferenta de alte parti ale lumii,pentru ca elementele care au stat la baza dezvoltarii lor si factorii care au concurat de-a lungul timpului spre acest gen de situatie duc,ramine o intrebate deschisa cum se vor adapta la noua realitate,cam dura si timpul nu este aliatul lor.Ciudat cum marile imperii repeta mereu aceleasi greseli si mor,in linii mari,de aceleasi boli.Sau poate deloc ciudat :)

Dumitru73 09.07.2013 19:03:07

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 525882)
Da,este logic ce spui si cred ca ai dreptate,poate fi o cauza plauzibila insa cred ca era,cumva, inevitabil,spre diferenta de alte parti ale lumii,pentru ca elementele care au stat la baza dezvoltarii lor si factorii care au concurat de-a lungul timpului spre acest gen de situatie duc,ramine o intrebate deschisa cum se vor adapta la noua realitate,cam dura si timpul nu este aliatul lor.Ciudat cum marile imperii repeta mereu aceleasi greseli si mor,in linii mari,de aceleasi boli.Sau poate deloc ciudat :)

nu de mult am dat un link de pe TED, cu un turc ce explică aceste aspecte.

Pelerin spre Rasarit 09.07.2013 23:34:28

Ma gandeam Dumitru ca aceasta cursa nebuneasca are in ea si explicatia,poarta in ea samanta cum s-ar spune.Wolfhart Pannenberg spunea ceva sugestiv pe aceasta tema,tratand antropologia actuala in lumina teologiei:

,,Viitorul nu se lasa calculat decat in mica parte pe baza lucrurilor prezente,oricat de uriase progrese a realizat stiinta omeneasca in aceasta privinta.Adevarata esenta a lucrului viitor sta in noutatea imprevizibila ce zace ascunsa in sanul viitorului si care zadarniceste destul de des orice plan omenesc.Ori tocmai spre o atare noutate a celor viitoare se indreapta speranta.Scurt spus speranta incepe exact acolo unde se sfarseste calculul.Tocmai in situatiile fara iesire speranta se poate aprinde cel mai tare.Totusi,de obicei,in dorintele si in visele noastre speranta si calculul se leaga oarecum.

Prin speranta se isca o incredere,un curaj de a infrunta viata care inaripeaza calculul si-i da sarcini.Pe de alta parte,calcularea viitorului pastreaza un element de nesiguranta,astfel incat si aici intra in joc speranta si teama.Ideea de viitor are o putere de fascinatie asupra imaginatiei.Aceasta putere a viitorului asupra imaginatiei omenesti se intemeiaza pe faptul ca impulsurile omului nu ajung niciodata la deplina satisfactie in prezent.De aceea oamenii privesc cu jind spre viitor,care urmeaza sa aduca ceea ce prezentul refuza. Imaginatia,cu idealurile ei,o ia inainte intracolo. Intrucat ea se indreapta spre nou la fel cum viitorul aduce noul,imaginatia gaseste in dorinta si in visul legat de viitor imparatia peste care stapaneste in mod absolut. Astfel caracterul infinit al menirii omului,radicala lui deschidere,il indeamna sa se aventureze mereu in viitor si sa spere la o implinire cu prisosinta".

cezar_ioan 10.07.2013 01:23:16

Din păcate, deseori imaginația stăpânește ca un tiran nemilos peste împărăția ei...
Din fericire o mai sabotează memoria, această "înaltă trădare"...:)

Pelerin spre Rasarit 10.07.2013 14:49:05

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 525933)
Din păcate, deseori imaginația stăpânește ca un tiran nemilos peste împărăția ei...
Din fericire o mai sabotează memoria, această "înaltă trădare"...:)

Intr-un comentariu la romanul ,,Ma numesc Rosu" a lui Orhan Pamuk se spunea ca nostalgia are la origine accelararea istoriei si deriva din fracturarea memoriei.Se mai spunea ca timpul oamenilor este un timp al decadentei si al alienarii si ca singurul ,,timp fericit"este timpul vesnic al lui Dumnezeu care transcede timpul nostru relativ.In acest timp infinit al divinitatii opereaza si memoria lui Dumnezeu,atat de bine surprinsa in raportul cu memoria omului in Isaia 43:25-26.Doua versete foarte complexe care chiar scoase din contextul lor istoric,al limbajului profetic,m-au facut sa ma gandesc daca nu cumva solutia divina este singura reala la distrugerea sistematica a memoriei pe termen lung,precum in cartea lui Pamuk,golirea ei de miez cu efect atat asupra individului cat si a identitatii colective,generand crize sociale majore si cred ca in acest punct critic,al uciderii memoriei intervine solutia divina din versetele mentionate la naufragiul uman.Daca nu ar exista iertare si restaurare am fi prizonierii unui timp strict mecanic si dement,unde lipseste aceea parte a memoriei care sa ne reaminteasca cum vede Dumnezeu lumea.

cezar_ioan 10.07.2013 15:08:24

Multe feluri de memorie sunt în om. Așa de amuzament hai să listez ce... îmi mai amintesc:
- memorie de scurtă durată și memorie de lungă durată
- memorie ecoică (de foarte scurtă durată, milisecunde, cât e necesar procesorului să identifice stimulul)
- memorie logică și memorie mecanică
- memorie semantică și memorie imagistică
- memorie declarativă și memorie procedurală
- memorie colectivă
- memorie vizuală, auditivă, gustativă etc., după analizatorii deserviți
- memorie implicită și memorie explicită
- memoria de lucru

Și multe altele, fiecare cu bogatul ei specific, dar ... nu îmi mai amintesc acum pe toate. Deh, bătrânețea, lipsa de antrenament, disprețuirea psihologiei etc....!

La care dintre aceste memorii care lucrează în om, uneori în competiție și confruntare, în baza unor legi complexe care răspund, printre altele, de nivelul de activare al unităților mnezice din sisteme distincte

La care dintre aceste subsisteme mnezice se referă, oare, autorul?
Și care memorie e responsabilă de aducerea aminte de Dumnezeu?

Nu te-am întrebat cu speranța să aflu răspunsul, pentru că bănuiesc multitudinea de răspunsuri posibile zămislite de jocul memoriei și imaginației...:)

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:39:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.