Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Postul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5059)
-   -   Mitul vitaminei B12 (cobalamina) (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15185)

maria32 12.02.2013 15:16:54

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 501625)
Lasa hrisca ,se moaie in apa si e buna ,desi cam scumpa.
Dar fasolea cruda stiu ca este toxica.

Fasolea nu este toxica deloc ci este foarte sanatoasa.
http://www.nutritie-sanatoasa.ro/art...te/Legume/861/

Florin-Ionut 12.02.2013 15:24:12

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 502973)
Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.

Vitamina C. Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.

Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.

Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.

Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.
Cel mai sanatos este sa-i fierbi in coaja la abur sau in apa, timp de 20-25 de minute. Astfel, nutrientii si valoarea energetica (85 kcal/100 g) se vor pastra intacte.

Maria,

Și eu consum cartofi, dar nu ca aliment de bază. Incontestabil aduce și cartoful aportul lui de nutrimente, însă nu are atîtea calități cîte au alte legume.

Ideea e că românii în general consumă cartofi extrem de des, în detrimentul altor bucate pe care nu le mănîncă mai niciodată, cum ar fi de exemplu soia sau năutul sau lintea sau sfecla sau spanacul șamd. Rotația pireu - cartofi fierți sau aburiți sau la cuptor - cartofi prăjiți - cartofi copți NU înseamnă diversitate. :)

maria32 12.02.2013 15:26:15

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 503028)
Maria,

Și eu consum cartofi, dar nu ca aliment de bază. Incontestabil aduce și cartoful aportul lui de nutrimente, însă nu are atîtea calități cîte au alte legume.

Ideea e că românii în general consumă cartofi extrem de des, în detrimentul altor bucate pe care nu le mănîncă mai niciodată, cum ar fi de exemplu soia sau năutul sau lintea sau sfecla sau spanacul șamd. Rotația pireu - cartofi fierți sau aburiți sau la cuptor - cartofi prăjiți - cartofi copți NU înseamnă diversitate. :)

Nici nu am spus ca trebuie consumati preponderent si mai ales nu in detrimentul alimentelor mentionate de tine care sunt foarte sanatoase. Am spus doar ca nu sunt chiar atat de lipsiti de nutrienti asa cum spunea cineva mai inainte.

Florin-Ionut 28.02.2013 12:20:41

Opinia generală după zeci de linkuri găsite pe Internet este că B12 se găsește doar în unele alimente de origine animală. Spre exemplu, aici aveți o listă aparent exhaustivă:

http://www.healthaliciousness.com/ar...itamin-B12.php

Iată totuși un articol destul de detaliat, cu o bibliografie bogată, despre prezența vitaminei B12 în spirulină (folosiți Google Translator la nevoie):

http://www.natesis.com/spiruline-et-...s,fr,8,121.cfm

Este interesant de aflat de mai sus ce forme ale cobalaminei se găsesc în spirulină, cum s-au făcut testele și dacă omul le poate folosi pentru aportul atît de necesar sănătății.

Pînă la proba contrarie, eu unul nu pot crede că B12 nu se găsește decît în carne, lactate și ouă. Dacă animalele sînt capabile să extragă această vitamină din plante, de ce omul nu ar face asta? Dacă plantele nu conțin acea bacterie generatoare de B12, atunci animalele de unde au luat-o pînă să se inventeze suplimentarea sau fortifierea furajelor lor cu această vitamină?

Și la urma urmei, dacă Dumnezeu îi recomandă omului stilul de viață total vegetarian, oare I-a scăpat Lui din vedere că omul va avea carențe de B12 în urma consumului exclusiv de vegetale?

Mi se par întrebări de bun simț care așteaptă răspunsuri. Pînă atunci, deși teoria spune că omnivorii ar trebui să nu aibă probleme, practica arată că și ei au carențe de B12 la modul statistic îngrijorător. Cum este posibil? Poate că din cauza frigerii sau prăjirii cărnii sau ouălor în locul fierberii sau din cauză că nici sărmanele animale de fermă dopate cu suplimente sintetice nu le procesează corect pentru a furniza omului necesarul de cobalamină activă, folosibilă.

De aceea recomand și eu la rîndu-mi să faceți di cînd în cînd teste, indiferent dacă sînteți vegetarieni sau nu. Și, dacă aveți carențe, încercați să evitați produsele sintetice de la farmacie care poartă eticheta de suplimente de B12 și să căutați surse naturale pe care să le consumați, dacă e posibil, cît mai netratate termic.

Rămîne de văzut dacă într-adevăr soia, drojdia, cerealele integrale, murăturile și alte alimente obișnuite pentru noi conțin sau nu această vitamină.

Florin-Ionut 04.12.2013 12:51:05

Ne-am făcut analizele, eu și toată familia. Toți avem carențe, mai ales copilul.

Pînă la proba contrarie, trebuie să suplimentăm deficitul. Din păcate în farmacii se găsește doar cianocobalamina, dar am comandat de pe net metilcobalamina.

Cianocobalamina este forma artificială care nu se găsește în natură și care e mult mai ieftin de produs și cel mai ușor de depozitat, de aia doar forma asta se vinde în farmacii la noi. Plus că e de fapt cianură în cantități mici care se eliberează în corp la metabolizarea în metilcobalamină.

Forma cu metil se pare că e cea mai bună pentru a fi folosită de noi.

Cel mai util sait mi s-a părut ăsta, unde oamenii explică foarte clar ce se știe despre b12, pe înțelesul tuturor.

http://www.methylcobalamininfo.com/v...what-are-they/
http://www.methylcobalamininfo.com/m...yanocobalamin/

Să nu credeți că dacă sînteți omnivori neapărat nu aveți carențe de b12. Ar fi bine să faceți analizele (costă 45 de lei la Synevo) deoarece vitamina asta este de o importanță colosală pentru buna funcționare a organismului. Cîteva funcții: ajută în regenerarea celulelor, menține sănătos sistemul nervos, contribuie la sinteza ADNului, la generarea globulelor roșii - pe scurt cred că e cea mai importantă dintre vitamine.

Chiar dacă aveți la îndemînă surse de b12 activ, depinde de capacitatea de asimilare a fiecăruia dacă ajunge în cantități suficiente unde trebuie. Deci e bine să vă faceți analizele din cînd în cînd.

Despre cum se produce în laborator: http://www.321natural.com/2012/08/ho...-b12-made.html

Mai multe pe saiturile de mai sus. Și, nu uitați, doar niște bacterii o pot sintetiza. Nu plantele, nu animalele, nu omul. Dar probabil că omul a stricat ceva în echilibrul naturii că b12 a ajuns rarisimă în vegetalele care se găsesc în comerț. E posibil ca, dacă mîncați legume crescute într-o grădină în care s-a folosit doar îngrășămînt natural fermentat cum trebuie, să aveți parte de necesarul de b12.

AlinB 04.12.2013 16:54:25

Deci nu e chiar asa un mit pana la urma, nu? :)

Ma indoiesc ca legumele alea incorporeaza B12 in procesul de crestere, e vorba mai degraba de urmele de bacterii producatoare de B12 de pe ele.
Iar legumele alea le speli inainte sa le maninci, deci..

Florin-Ionut 05.12.2013 07:12:32

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 542635)
Deci nu e chiar asa un mit pana la urma, nu? :)

Într-adevăr.

Citat:

Ma indoiesc ca legumele alea incorporeaza B12 in procesul de crestere, e vorba mai degraba de urmele de bacterii producatoare de B12 de pe ele.
Iar legumele alea le speli inainte sa le maninci, deci..
Ar trebui să aflăm mai multe despre bacteria cu pricina. Poate că vitamina generată încă de cînd bacteria e în pămîntul din care încolțește plăntuța e absorbită și ștocată, deci ar face parte din vegetala respectivă. De ce să fie vorba doar de suprafața plantei?

Oricum, la designul inițial al lumii, fii sigur că Lui Dumnezeu nu i-a scăpat din vedere treaba asta cu b12. Altfel ar fi spus omului să adauge la meniu lactate, ouă, ficățel etc. :)

AlinB 05.12.2013 09:22:54

Pacat ca a trebuit sa afli pe calea cea grea, caposule :20:
Sa dea Dumnezue sa nu se fi intamplat deja ceva rau, mai ales la copil.

Nici eu n-am crezut ca au sa se manifeste asa rapid carentele, in definitiv de cand ati renuntat si la lapte/oua? Un an, poate un an si ceva.

Exista tabele cu continutul de B12 in diverse alimente, ca si certitudine rezonabila, legumele sigur n-ai sa le gasesti pe acolo.

Adam, foarte probabil, avea alta biologie.

Acum, in lumea moderna exista alternative la a manca lacatate, oua, carne: pastilutza.

Dar asta ar trebui sa te ajute sa-ti pui niste semne de intrebare vizavi de ceea ce este cu adevarat alimentatie naturala.

Si inca ceva, carentele celor exclusiv vegani nu se rezuma doar la B12.

De celelalte sa nu afli cumva tot din experienta proprie, dar mult mai tarziu si mai dureros.

Florin-Ionut 05.12.2013 10:01:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 542718)
Pacat ca a trebuit sa afli pe calea cea grea, caposule :20:
Sa dea Dumnezue sa nu se fi intamplat deja ceva rau, mai ales la copil.

Amin.

Citat:

Nici eu n-am crezut ca au sa se manifeste asa rapid carentele, in definitiv de cand ati renuntat si la lapte/oua? Un an, poate un an si ceva.
În februarie-martie vor fi 2 ani.

E posibil să fi avut carențe chiar cînd eram mare consumator de carne și produse animale la scală industrială. Dar atunci nici nu știam că există b12.

Citat:

Exista tabele cu continutul de B12 in diverse alimente, ca si certitudine rezonabila, legumele sigur n-ai sa le gasesti pe acolo.
Apropo de tabele, mă întreb cum or fi trăit asceții doar cu pîine și apă 100 de ani. Sănătoși și întregi la minte, activi fizic.

Citat:

Adam, foarte probabil, avea alta biologie.
Adam-Eva androginul? :))

Citat:

Acum, in lumea moderna exista alternative la a manca lacatate, oua, carne: pastilutza.
Sau injecția, plasturele... :) Deh, m-am născut la sfîrșitul lumii, n-am ales eu data.

Citat:

Dar asta ar trebui sa te ajute sa-ti pui niste semne de intrebare vizavi de ceea ce este cu adevarat alimentatie naturala.
Învățăm tot timpul, dacă vrem.

Citat:

Si inca ceva, carentele celor exclusiv vegani nu se rezuma doar la B12.

De celelalte sa nu afli cumva tot din experienta proprie, dar mult mai tarziu si mai dureros.
Oricare ar fi, b12 le bate pe toate la importanță. O listă, un link?

AlinB 05.12.2013 10:39:43

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479225

Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies.

Key TJ, Fraser GE, Thorogood M, Appleby PN, Beral V, Reeves G, Burr ML, Chang-Claude J, Frentzel-Beyme R, Kuzma JW, Mann J, McPherson K.
Source

Imperial Cancer Research Fund, Cancer Epidemiology Unit, Oxford, United Kingdom. key@icrf.icnet.uk

Abstract

We combined data from 5 prospective studies to compare the death rates from common diseases of vegetarians with those of nonvegetarians with similar lifestyles. A summary of these results was reported previously; we report here more details of the findings. Data for 76172 men and women were available. Vegetarians were those who did not eat any meat or fish (n = 27808). Death rate ratios at ages 16-89 y were calculated by Poisson regression and all results were adjusted for age, sex, and smoking status. A random-effects model was used to calculate pooled estimates of effect for all studies combined. There were 8330 deaths after a mean of 10.6 y of follow-up. Mortality from ischemic heart disease was 24% lower in vegetarians than in nonvegetarians (death rate ratio: 0.76; 95% CI: 0.62, 0.94; P<0.01). The lower mortality from ischemic heart disease among vegetarians was greater at younger ages and was restricted to those who had followed their current diet for >5 y. Further categorization of diets showed that, in comparison with regular meat eaters, mortality from ischemic heart disease was 20% lower in occasional meat eaters, 34% lower in people who ate fish but not meat, 34% lower in lactoovovegetarians, and 26% lower in vegans. There were no significant differences between vegetarians and nonvegetarians in mortality from cerebrovascular disease, stomach cancer, colorectal cancer, lung cancer, breast cancer, prostate cancer, or all other causes combined.

De studiat (primul link in special)

http://www.beyondveg.com/index.shtml

http://www.westonaprice.org/vegetari...ina-study-myth

http://healthcorrelator.blogspot.ro/.../China%20Study

http://en.wikipedia.org/wiki/Carnosine

Florin-Ionut 05.12.2013 11:00:43

O să mă uit pe ele, dar să știi că treburile nu stau chiar cum prezintă statisticile generale pentru că a fi vegetarian poate însemna să fii de nevoie (mănînci în mare parte orez că nu ai de ales dacă trăiești în țările asiatice), poți mînca cipsuri, cartofi prăjiți și alte prăjeli / copturi nesănătoase, poți consuma la greu Euri - că doar nu-s din animale (nu neapărat), poți să nu mănînci măcar o dată pe zi hrană crudă, poți să abuzezi de anumite feluri de mîncare (prea multe fructe = exces de zahăr, prea mult spanac gătit și avocado șamd = exces de acid oxalic, prea multă pîine albă = ...), poți să nu-ți pese deloc de nici o regulă de asociere, poți păpa la greu produse modificate genetic (cum mare succes au la americani tofurkey și chestii de genul ăsta), nuci + alune îmbibate cu aflatoxină (naturală, prezentă în coaja lor și de multe ori ignorată) șamd, șamd.

Deci nu-i de mirare că uni-s viigăni și dă boala peste ei de mor înainte de vreme. A fi viigăn și atît nu e suficient.

Oricum, să nu deviem prea mult discuția inițială despre b12.

AlinB 05.12.2013 11:14:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 506469)

Iată totuși un articol destul de detaliat, cu o bibliografie bogată, despre prezența vitaminei B12 în spirulină (folosiți Google Translator la nevoie):

http://www.natesis.com/spiruline-et-...s,fr,8,121.cfm

Este interesant de aflat de mai sus ce forme ale cobalaminei se găsesc în spirulină, cum s-au făcut testele și dacă omul le poate folosi pentru aportul atît de necesar sănătății.

Se pare ca acest continut, depinde de metoda de productie/procesare.

Oricum:

Citat:

Ils quantifient cette méthylcobalamine par essai microbiologique et test de chimiluminescence et trouvent respectivement des teneurs de 38,5 ”g (+/- 2 microgram) et de 35,7 microgram (+/- 2 ”g) pour 100 g de biomasse sèche.
O singura pastila de B12 contine 1000 micrograme si costa cam 0.6ron

3kg spirulina, care contin aceeasi cantitate de B12 (teoretic, practic poate sa nu contina mai deloc), costa de la 1000 RON in sus.

Cantareste singur :)

Am vrut sa-ti zic mai demult, dar oricum erai capos atunci, pe urma ziceai ca sunt eu rautacios. :P
Oricum, nu cred ca ai mancat tu prea multa spirulina sau muraturi sau bors sau drojdie de bere de atunci.

AlinB 05.12.2013 11:19:31

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542735)
O să mă uit pe ele, dar să știi că treburile nu stau chiar cum prezintă statisticile generale pentru că a fi vegetarian poate însemna să fii de nevoie (mănînci în mare parte orez că nu ai de ales dacă trăiești în țările asiatice), poți mînca cipsuri, cartofi prăjiți și alte prăjeli / copturi nesănătoase, poți consuma la greu Euri - că doar nu-s din animale (nu neapărat), poți să nu mănînci măcar o dată pe zi hrană crudă, poți să abuzezi de anumite feluri de mîncare (prea multe fructe = exces de zahăr, prea mult spanac gătit și avocado șamd = exces de acid oxalic, prea multă pîine albă = ...), poți să nu-ți pese deloc de nici o regulă de asociere, poți păpa la greu produse modificate genetic (cum mare succes au la americani tofurkey și chestii de genul ăsta), nuci + alune îmbibate cu aflatoxină (naturală, prezentă în coaja lor și de multe ori ignorată) șamd, șamd.

Deci nu-i de mirare că uni-s viigăni și dă boala peste ei de mor înainte de vreme. A fi viigăn și atît nu e suficient.

Denialist capos :)

Logica nu prea corespunde cu realitatea, pentru ca studiul nu cred ca a fost facut pe cei vegani de nevoie, adica prin Asia, China, etc.iar cei care devin vegan prin alegere in general cauta sa aiba un stil de viata sanatos si la o adica, nu cred ca aia exclusiv vegani ar fi mai viciosi in alegerea alimentelor decat aia care maninca si peste sau ovolacto.

Florin-Ionut 05.12.2013 12:14:51

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 542736)

Oricum, nu cred ca ai mancat tu prea multa spirulina sau muraturi sau bors sau drojdie de bere de atunci.

Spirulină o singură dată am mîncat cu paste, din alea verzi.

”Ești sigur” că murătulile, borșul și drojdia de bere conțin metilcobalamină? :) Adică vreau informații de pe saituri credibile.

De unde obține bacteria cobalt cînd punem varza, gogonelele sau castraveții la murat? În drojdia de bere se pare că ar fi: http://www.lhsc.on.ca/lab/metals/elements/27co.htm .

Cică Green leafy vegetables (oricare?!) ar avea 20-60 micrograme de cobalt la suta de grame

http://apjcn.nhri.org.tw/server/info/books-phds/books/foodfacts/html/data/data5p.html

Despre spirulină părerile sînt împărțite că ar conține b12.

Am întrebat pe net o nutriționistă vegană din Tm cît m-ar costa o întîlnire pentru a afla numele unor cărți serioase despre surse vegetale de b12 și n-a răspuns nimic...

catalin2 05.12.2013 14:27:09

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 542748)
Spirulină o singură dată am mîncat cu paste, din alea verzi.

”Ești sigur” că murătulile, borșul și drojdia de bere conțin metilcobalamină? :) Adică vreau informații de pe saituri credibile.

Exista pastile cu vitamina B12, de exemplu complexul B. La fel, spirulina se gaseste sub forma de tablete. Cine e vegetarian nu trebuei sa ia si niste suplimente nutritive si vitamine? La fel, dieta vegetariana presupune mancarea a mai multor tipuri de alimente, ca sa asigure toate elementele necesare corpului. Pentru proteine sunt legume specifice, care asigura proteine vegetale. Exista doctor nutritionist, cred ca trebuie neaparat ca cineva care tine o dieta vegetariana sa-l consulte macar o data.

sophia 05.12.2013 14:40:06

Dar numai B12 ti-a verificat? (nici nu stiu cum se masoara asta, ce fel de analiza este). Mineralele le-a verificat (Ca, Mg, Fe)?

Eu din cate am inteles este vroba de o (sau niste) bacterii pe care omul le produce in intestinul gros). Ele produc Vitamina B12.

Muraturile si borsul nu au treaba cu asta. Drojdia de bere contine alte B-uri.

Si nu e vorba de cobalt (mineral), ci de un compus al lui (cobalamina). Sunt doua chestii diferite.

Spirulina nu stiu ce contine. Cel mai bine mergi la un medic nutritionist sa te lamureasca.

Si tipul de alimentatie nu este singurul factor care influenteaza viata omului. Mai sunt si altii. Poti sa fii vegan si sa suferi de alte probleme si sa mori devreme, sau invers, sa fii omnivor si sa traiesti peste suta.

Si aspectul genetic conteaza.

Si revin la un lucru pe care tot il repeti: Dumnezeu nu a impus omului o anumita alimentatie. L-a facut incat sa poata manca de toate. Nu la facut nici exclusiv ierbivor (ca atunci ii facea stomca de vaca sau de oaie) si nici exclusiv carnivor.
Si nu a interzis sa manance ceva.
Si ma gandesc eu ca daca intr-adevar asa cum spui tu (si altii), omul era de la inceput altfel orientat. Dar s-a hranit de la inceput din vanat, lapte, oua, fructe, miere. Despre legume nu prea cred. Multe nici nu erau cunoscute pe atunci, iar de cultivat nu mai vorbim.

Si nu s-ar fi pus nici problema postului, n-ar fi fost nevoie (daca Dumnezeu ne-ar fi facut de la inceput doar ierbivori). Aici nu am surse ca stiu de cand dateaza si cum a fost definit postul, si daca Iisus sau apostolii lui au definit alimente de post si de dulce. Stiu ca ei se hraneau in general si cu peste si de aici am unele dubii ca acesta ar fi considerat de dulce (paine si peste mancau).

tabitha 06.12.2013 04:59:22

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 542770)
Si nu s-ar fi pus nici problema postului, n-ar fi fost nevoie (daca Dumnezeu ne-ar fi facut de la inceput doar ierbivori). Aici nu am surse ca stiu de cand dateaza si cum a fost definit postul, si daca Iisus sau apostolii lui au definit alimente de post si de dulce. Stiu ca ei se hraneau in general si cu peste si de aici am unele dubii ca acesta ar fi considerat de dulce (paine si peste mancau).

Peștele nu este considerat de dulce la Muntele Athos, spre exemplu. Este un aliment curent.

Florin-Ionut 06.12.2013 06:52:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 542768)
Exista pastile cu vitamina B12, de exemplu complexul B. La fel, spirulina se gaseste sub forma de tablete. Cine e vegetarian nu trebuei sa ia si niste suplimente nutritive si vitamine? La fel, dieta vegetariana presupune mancarea a mai multor tipuri de alimente, ca sa asigure toate elementele necesare corpului. Pentru proteine sunt legume specifice, care asigura proteine vegetale. Exista doctor nutritionist, cred ca trebuie neaparat ca cineva care tine o dieta vegetariana sa-l consulte macar o data.

Ieri am luat prima pastilă cu metilcobalamină.

Cu spirulina am dubii. Mulți spun că merită să-ți faci acasă acvariu, că spirulina conservată nu are nici pe departe calitățile celei proaspete.

Cine e vegetarian și are o alimentație diversă și echilibrată nu are nevoie de suplimente. Dar există o excepție și, pînă găsesc o sursă naturală, o să iau pastile.

Trebuie să găsesc un doctor nutriționist vegetarian, altfel mă trimite să-mi cumpăr oă. :)

Florin-Ionut 06.12.2013 07:23:35

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 542770)
Dar numai B12 ti-a verificat? (nici nu stiu cum se masoara asta, ce fel de analiza este). Mineralele le-a verificat (Ca, Mg, Fe)?

Ne-am făcut o primă analiză, cît ne-a permis cantitatea de sînge recoltat. Fetiței i-au măsurat în plus calciul și e bine, iar nouă ne-am făcut o hemoleucogramă și din tot tabelul ăla numai un parametru sărea ușor de limită.

Citat:

Eu din cate am inteles este vroba de o (sau niste) bacterii pe care omul le produce in intestinul gros). Ele produc Vitamina B12.
Trebuie să ne mai documentăm despre bacteriile astea, de unde provin. Sînt curios cum le obțin producătorii de metilcobalamină.

Citat:

Muraturile si borsul nu au treaba cu asta. Drojdia de bere contine alte B-uri.
Probabil că nu au, dar nu e 100% cert.

Citat:

Si nu e vorba de cobalt (mineral), ci de un compus al lui (cobalamina). Sunt doua chestii diferite.
Cobalamina e o moleculă complexă ce ocupă jumate de pagină desenată și care are cobaltul în mijloc. Dacă nu e cobalt în butoi, sigur nu va fi nici b12. Dar, dacă e cobalt în butoi, nu știm sigur că va fi și b12...

Citat:

Spirulina nu stiu ce contine. Cel mai bine mergi la un medic nutritionist sa te lamureasca.
E unul din superalimentele pe care bine-ar fi să-l avem în meniu. Articole sînt pe net din belșug.

Citat:

Si tipul de alimentatie nu este singurul factor care influenteaza viata omului. Mai sunt si altii. Poti sa fii vegan si sa suferi de alte probleme si sa mori devreme, sau invers, sa fii omnivor si sa traiesti peste suta.
Da, dar noi acum îl discutăm pe cel alimentar.

Citat:

Si aspectul genetic conteaza.
Așa e. Eu cu vegetalele poate voi muri de moarte naturală la 65 de ani și altul care consumă orice, bea și fumează poate va trăi 85 de ani. Dar ăsta pentru mine nu e un argument să mănînc grăsime animală sau să mă apuc de fumat. Pe mine mă interesează să ating cei 65 de ani, nu să mor de atac cerebral sau de cancer la 45.

În cazul meu particular, tîrîi multe boli încă din copilărie și fac ce pot să mă lupt cu ele. Mai e o problemă care poate fi genetică, nu știu sigur: la 49 de ani bunicul a murit subit mergînd pe stradă și maică-mea la 50 de ani a avut atac cerebral cu urmări grave. Înțelegi deci de ce evit carnea și celelalte lucruri care pot înfunda vasele de sînge, parcă nu mi-e la îndemînă să mor peste 15 ani sau să devin o povară pentru familie.

Citat:

Si revin la un lucru pe care tot il repeti: Dumnezeu nu a impus omului o anumita alimentatie. L-a facut incat sa poata manca de toate. Nu la facut nici exclusiv ierbivor (ca atunci ii facea stomca de vaca sau de oaie) si nici exclusiv carnivor.
Si nu a interzis sa manance ceva.
Si ma gandesc eu ca daca intr-adevar asa cum spui tu (si altii), omul era de la inceput altfel orientat. Dar s-a hranit de la inceput din vanat, lapte, oua, fructe, miere. Despre legume nu prea cred. Multe nici nu erau cunoscute pe atunci, iar de cultivat nu mai vorbim.
Nu. El ne-a făcut liberi să facem ce vrem, inclusiv să mîncăm animale moarte. El a prevăzut posibilitatea căderii omului și a alterării naturii, dar iată că omul poate să atingă 80-90 de ani chiar și după mii de ani de atunci în condițiile în care natura înconjurătoare e alterată, coruptă.

Citat:

Postul datează încă de cînd Adam și Eva trăiau fericiți în Eden, avînd o singură interdicție de respectat.

Iisus a mîncat pește deoarece a locuit în sate de pescari. Ce-ai fî vrînd să aibă ei la masă, quinoa și sacha inchi? :) (Apropo, sacha inchi sînt niște semințe peruane atît de grase, de bogate în uleiuri care se găsesc în pește încît ai impresia că mănînci pește cînd le mesteci...)

Apoi nu confunda intenția bună a Lui Hristos (Rațiunea sau Logosul care a gîndit planul creației) cu pofta gurii și a stomacului omului de după cădere. Vezi spre exemplu episodul cu evreii care pribegeau prin pustie după ce au fost eliberați; oamenii au cerut mîncare, Dumnezeu le-a dat pîine, ei apoi nu s-au mulțumit cu atît și au cerut carne, Dumnezeu le-a îndeplinit cererea... Ce înțelegi de aici?

Florin-Ionut 08.12.2013 15:56:54

Am primit recent un răspuns, îl redau mai jos:

Stimate domnule Ionut,
Radacina de tataneasa, spanacul si soia, cultivate ecologic, contin B12.

Doamne ajuta!

Dr. Doru Laza

Am citit despre rădăcina de tătăneasă și se spune că e singura plantă care poate să absoarbă cobaltul / B12 din sol. Are rădăcini foarte lungi, cică pot atinge 3 metri.

http://www.herballegacy.com/ThesisChemical.html

Frunzele se pare că nu conțin B12 decît extrem de puțină:

http://intellectualliving.blogspot.r...s-comfrey.html

Planta asta are puteri de vindecare miraculoase... dar de unde o luăm? Unde crește?

arwein 08.12.2013 21:01:22

Felicitari...:41:

...Florin Ionut ca ai avut taria sa recunosti ca regimul vegan v-a carentat, pe tine si pe familia ta de B12. Pentru copil lucrul asta pote fi periculos, pentru adultul tanar in principiu se poate remedia fara probleme, dar nu e de dorit. Faptul ca ai scris aceasta si nu ai lasat incertitudinea privitoare la "mitul vitaminei B12" ma face sa te admir pentru ca ai fost curajos! Tu ai in general opinii foarte ferme, probabil multe bune, unele gresite, conteaza ca poti invata din greseli si nu te rusinezi cu asta. Ceea ce ar trebui sa facem toti.

Cateva observatii personale:
- din experienta mea, oamenii care includ carne sau peste in regim nu au deficit de vitamina B12; exceptie fac cei care nu pot absorbi B12 din diferite motive.
- cel mai "natural" rezervor de B12 este ficatul- deci daca veti manca lebar de sarbatori- s-ar putea sa va ajute mult;
- exista si B12 cu administrare injectabila- e cea mai rapida cale de reparare a deficitelor;
- noi nu prea semanam la boli cu bunicii nostri- ce sa ne comparam cu Adam, care se afla pe alt plan fata de noi...facem si noi ce putem, daca acum ne-am nascut, asta a fost voia Domnului si nu putem comenta asta; nu cred eu ca suntem chiar la sfarsitul vremurilor! Poate din cauza vemurilor in care traim avem si asemena apetit pentru imbratisarea diferitelor mode alimentare. Dumnezeu ne-a lasat secretii in organism necesare pentru procesare carnii si absorbtia nutrientilor din ea (HCl, lipaza pancreatica, tripsina, chemotripsina etc), deci probabil ca avem nevoie de principiile alimentare ce apar in urma actiunii lor (nimic nu e inutil in noi).
- ce sa ne comparam cu monahii imbunatatiti.....vai de capul nostru!

AlinB 08.12.2013 22:47:13

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 543060)
Am primit recent un răspuns, îl redau mai jos:

Stimate domnule Ionut,
Radacina de tataneasa, spanacul si soia, cultivate ecologic, contin B12.

Doamne ajuta!

Dr. Doru Laza

Faptul ca ar contine, eventual - de fapt imposibil sa nu contina ceva ceva orice leguma care a stat in pamant sau a crescut pe pamant, este total irelevant.

Adica daca nu stii exact cat este ca sa poti spune daca e sau nu o sursa de incredere de B12, este absolut inutil.

De fapt, i-ai spus ca ai o carenta severa, ca vrei sa stii asta pentru ca vrei musai sa fii exclusiv vegan sau ai intrebat, asa, ca fapt divers?

N-ai si platit pentru consultanta asta, "de specialitate"?:)

Citat:

Am citit despre rădăcina de tătăneasă și se spune că e singura plantă care poate să absoarbă cobaltul / B12 din sol. Are rădăcini foarte lungi, cică pot atinge 3 metri.
De ce, crezi ca bacteriile alea traiesc doar la 3m adancime in sol?
Si vita de vie are radacini adanci, ia ghici cati struguri trebuie sa maninci pentru a-ti asigura necesarul de B12?

Florin-Ionut 09.12.2013 09:50:44

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 543088)
...Florin Ionut ca ai avut taria sa recunosti ca regimul vegan v-a carentat, pe tine si pe familia ta de B12. Pentru copil lucrul asta pote fi periculos, pentru adultul tanar in principiu se poate remedia fara probleme, dar nu e de dorit. Faptul ca ai scris aceasta si nu ai lasat incertitudinea privitoare la "mitul vitaminei B12" ma face sa te admir pentru ca ai fost curajos! Tu ai in general opinii foarte ferme, probabil multe bune, unele gresite, conteaza ca poti invata din greseli si nu te rusinezi cu asta. Ceea ce ar trebui sa facem toti.

Hop-așa cu laudele, nu ispiti pe fratele tău cu vorbe dintr-astea cauzatoare de mîndrie... Unde am scris eu că regimul vegan ne-a cauzat carențe? Nu ne-am făcut teste înainte, e posibil să fi avut deficiențe și acum 2-3 ani sau mai mult.

Nu mi-e jenă deloc să trag un semnal de alarmă în public deoarece asta e o problemă generală care se extinde la toți oamenii, indiferent dacă sînt sau nu omnivori.

Citat:

Cateva observatii personale:
- din experienta mea, oamenii care includ carne sau peste in regim nu au deficit de vitamina B12; exceptie fac cei care nu pot absorbi B12 din diferite motive.
Ți-ai făcut vreodată un test la o clinică serioasă care să-ți arate nivelul real de B12? Dacă da, care a fost rezultatul?

Citat:

- cel mai "natural" rezervor de B12 este ficatul- deci daca veti manca lebar de sarbatori- s-ar putea sa va ajute mult;
Asta dacă animalul respectiv a consumat vitamina în cantități suficient de mari ca să fie depozitate în ficat. Și dacă într-adevăr B12 nu se distruge prin procesare termică. Știu ce scrie pe internet, dar nu știu care e realitatea, pentru că un singur nene care poate nu întîmplător e profesor doctor în fitoterapie spune simplu că vitaminele sînt distruse prin fierbere, coacere șamd, cam 2/3 din proteine sînt distruse...

Citat:

- exista si B12 cu administrare injectabila- e cea mai rapida cale de reparare a deficitelor;
- noi nu prea semanam la boli cu bunicii nostri- ce sa ne comparam cu Adam, care se afla pe alt plan fata de noi...facem si noi ce putem, daca acum ne-am nascut, asta a fost voia Domnului si nu putem comenta asta; nu cred eu ca suntem chiar la sfarsitul vremurilor! Poate din cauza vemurilor in care traim avem si asemena apetit pentru imbratisarea diferitelor mode alimentare.
Citat:

Dumnezeu ne-a lasat secretii in organism necesare pentru procesare carnii si absorbtia nutrientilor din ea (HCl, lipaza pancreatica, tripsina, chemotripsina etc), deci probabil ca avem nevoie de principiile alimentare ce apar in urma actiunii lor (nimic nu e inutil in noi).
Păi ne-a lăsat, doar știa ce cale va alege omulețul după. El îi zice să mănînce plante, semințe și fructe, omul mănîncă lapte, ouă, carne, El îi trimite mană, omul cere friptură... Nu confunda intenția Lui bună cu pofta burților și a gurilor păcătoase.

Citat:

- ce sa ne comparam cu monahii imbunatatiti.....vai de capul nostru!
Adică? La ei organismiul funcționează diferit?

Florin-Ionut 09.12.2013 10:05:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 543106)
Faptul ca ar contine, eventual - de fapt imposibil sa nu contina ceva ceva orice leguma care a stat in pamant sau a crescut pe pamant, este total irelevant.

Adica daca nu stii exact cat este ca sa poti spune daca e sau nu o sursa de incredere de B12, este absolut inutil.

Rămîne de făcut teste cu rădăcină de tătăneasă bio să vedem dacă valorile sînt undeva la 70 micro / 100 de grame.

Citat:

De fapt, i-ai spus ca ai o carenta severa, ca vrei sa stii asta pentru ca vrei musai sa fii exclusiv vegan sau ai intrebat, asa, ca fapt divers?

N-ai si platit pentru consultanta asta, "de specialitate"?:)
N-am plătit, dar nici nu-ți dau mailul. :)

Citat:

De ce, crezi ca bacteriile alea traiesc doar la 3m adancime in sol?
Si vita de vie are radacini adanci, ia ghici cati struguri trebuie sa maninci pentru a-ti asigura necesarul de B12?
Poate o fi tătăneasa mai cu moț!

sophia 09.12.2013 12:30:50

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 543141)
Hop-așa cu laudele, nu ispiti pe fratele tău cu vorbe dintr-astea cauzatoare de mîndrie... Unde am scris eu că regimul vegan ne-a cauzat carențe? Nu ne-am făcut teste înainte, e posibil să fi avut deficiențe și acum 2-3 ani sau mai mult.

Nu mi-e jenă deloc să trag un semnal de alarmă în public deoarece asta e o problemă generală care se extinde la toți oamenii, indiferent dacă sînt sau nu omnivori.

Ți-ai făcut vreodată un test la o clinică serioasă care să-ți arate nivelul real de B12? Dacă da, care a fost rezultatul?

Asta dacă animalul respectiv a consumat vitamina în cantități suficient de mari ca să fie depozitate în ficat. Și dacă într-adevăr B12 nu se distruge prin procesare termică. Știu ce scrie pe internet, dar nu știu care e realitatea, pentru că un singur nene care poate nu întîmplător e profesor doctor în fitoterapie spune simplu că vitaminele sînt distruse prin fierbere, coacere șamd, cam 2/3 din proteine sînt distruse...

Păi ne-a lăsat, doar știa ce cale va alege omulețul după. El îi zice să mănînce plante, semințe și fructe, omul mănîncă lapte, ouă, carne, El îi trimite mană, omul cere friptură... Nu confunda intenția Lui bună cu pofta burților și a gurilor păcătoase.

Cred ca ori tu nu ai inteles inca mecanismul, ori poate ca eu gresesc pe undeva.
Eu asa am inteles: in unele organisme animale, printre care si omul, exista anumite bacterii care produc vitamina B12.
Nu e vorba ca este consumat ceva de cineva. Vitamina este produsa in organism pentru nevoile proprii.
Adica mai clar uite un alt exemplu: vaca produce lapte. Ea nu mananca lapte pentru asta, doar il produce prin glanda sa.

Eu nu stiu cum anume este detectata vitamina in analize. Stiu insa ca lipsa ei da anumite perturbari si cea mai importanta este anemia.

Oamenii care au forme de anemie, mai ales cele congenitale, au probleme si cu vitamina B12. Daca nu ma insel si cei cu talasemie trebuie sa consume vitamina B12.

Si talasemia asta este o boala congenitala, genetica si in forma ei minora, are putine simptome. Oamenii nu prea stiu ca o au. Doar prin analize speciale se poate detecta. In ultimii ani se fac si aceste analize.

Exista anumite produse care contin sau mai degraba ajuta organismul sa produca si sa utilizeze vitaminele din grupul B.
Ficatul de animal este si o importanta sursa de fier si de alte elemente utile.
De aceea se recomanda oamenilor anemici, slabi, bolnavi.

Revin, caci vad ca nu ai citit mesajul meu anterior. De ce sustii tu ca Dumnezeu ne-a dat sa ne hranim numai cu vegetale? Unde scrie asta?
Ne-a lasat pe pamant de toate, inclusiv animale.
Chiar ma intereseaza sa aflu despre ceea ce ne spune Dumnezeu despre alimentatie. Nici despre post nu este scris ceva concret in scripturi. De aceea este derutant. Fiecare a facut cum a considerat si abia mai tarziu s-a ajuns la postul organizat, in forma lui actuala.
Dar nu sunt prea lamurita si as dori surse.

Inca ceva: (te) intrebi daca monahii imbunatatiti au altfel de organism. S-ar putea.
Eu cred insa ca exista anumite influente care schimba organismul oamenilor.
De ex. o anumita stare psihica, anumite autosugestii.
Cred ca modul de viata (liniste, departe de stres si poluari) intaresc organismul monahilor. La fel si credinta, care este o stare psihica speciala.

Nu e vorba numai de alimentatie si tu nu pricepi asta.
Eu vad foarte bine diferenta intre presiunile, spaimele si grijile vietii lumesti, cotidiene si viata pe care o duc monahii acolo. Pune un monah si unul din lume unul langa altul si ai sa vezi deosebirea.

Sigur, si monahii au influente negative in viata lor de la manastire, in izolarea de lume si mai ales de familie si prieteni. Si asta se vede.

AlinB 09.12.2013 13:17:21

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 543142)
Rămîne de făcut teste cu rădăcină de tătăneasă bio să vedem dacă valorile sînt undeva la 70 micro / 100 de grame.

DZR -ul este undeva pe la 1.5micrograme deci ar fi ok DACA intr-adevar contine si e intr-o forma asimilabila.
Motivul pentru care o pastila care are 1000micrograme, nu e buna fiind..?

Dar cum "ramane de vazut"?

Eviti in continuare pastilutele si alte surse sigure, ramanand de vazut daca dupa 6 luni de consumat radacini din alea deficitul dispare?

Crezi ca mai e loc de joaca?

Citat:

N-am plătit, dar nici nu-ți dau mailul. :)
Nici nu l-am cerut, ce sa fac cu el?

Citat:

Poate o fi tătăneasa mai cu moț!
Nu, remarca era facuta in ideea ca lungimea radacinii nu are nici o legatura..

arwein 09.12.2013 19:21:49

[quote=Florin-Ionut;543141]Hop-așa cu laudele, nu ispiti pe fratele tău cu vorbe dintr-astea cauzatoare de mîndrie... Unde am scris eu că regimul vegan ne-a cauzat carențe? Nu ne-am făcut teste înainte, e posibil să fi avut deficiențe și acum 2-3 ani sau mai mult.

Ca sa nu ispitesc cu vorbele de lauda, as spune ca in mesajul meu era vorba si de alte pareri ale fratelui meu care mi se par mai bizare. Adica poate fratele meu se gandeste mai bine si se schimba si isi schimba parera si in alte privinte. Dar nu vreau sa ii fac tulburare fratelui meu tocmai acum, in post.

Citat:

Mie personal, nu; dar la aceeasi clinica serioasa am facut multe dozari de B12, crede-ma si am tras concluzia ca:
- firma e serioasa, verificata si rasverificata a dat OK;
- oamenii care nu au un motiv major de deficit de B12 (in absorbtie) nu fac deficit; adica daca manaca normal au cat le trebuie;
- nu pretind ca stiu tot despre B12 sau ca nu sunt lucruri nedescoperite, dar functionand pe cunostintele actuale "clasice", iese bine pentru oameni!

Citat:

Sunt un numar de "n" nene si tanti de profesie medici, si nu de pe internet neaparat, care spun ca rezervorul animalelor de B12 e ficatul iar aceasta vitamina se conserva partial prin preparare termica. ca deci e OK sa mancam carne si mai ales ficat pentru B12- nu intru in polemici, din nou.

Citat:

Omul manaca si peste; asta ca paranteza; si de fapt nu mancarea e problema, ci abordarea alimentatiei ca obsesie.

Citat:

Da, cred cu tarie ca au o fiziologie diferita de noi, suprafireasca.

Florin-Ionut 20.12.2014 13:14:38

Un produs vegetal care conține B12 este o rășină denumită mumie. Provine de la altitudini mari, minim 2000m.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shilajit
http://www.kyrgyzstantravel.info/resorts/mumio.htm

Se găsește la

http://www.catena.ro/cauta-in-farmacii/produs/84267 (cu cardul e 40 de lei)
http://www.pronat.ro/magazin/suplime...0-capsule.html (bio, Germania). Dacă faci cont și comanzi de minim 100 de lei, ai 10% reducere. De la ei iau hrișcă verde, direct din depozit.

Două capsule pe zi conțin 4 micrograme de B12, pe lîngă multe alte vitamine, minerale, aminoacizi șamd cu efecte benefice. Mi se pare o alternativă mai bună la capsulele de B12 care au excipienți pe bază de proteină din orez în cel mai bun caz, plus plasticul care conține praful.

Am gustat chestiile astea negre și sînt amărui dar nu necesită îndulcitori. Eu pot dizolva una în gură fără apă sau altceva pe lîngă.

Mihnea Dragomir 20.12.2014 13:34:07

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 575432)
Un produs vegetal care conține B12 este o rășină denumită mumie. Provine de la altitudini mari, minim 2000m.

Un produs vegetal mult mai la indemana care contine cantitati apreciabile de vitamina B12 este polenul.
Orice polen contine B12. Dar nu orice miere.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:37:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.