![]() |
Citat:
Drept sa-ti spun, nu mi-au iesit niciodata ardeii, nu stiu de ce, orice am facut. Nu le-a mers bine nici in gradina, nici in sera. Ardeii iuti ii pun in glastra si am chiar si iarna. Toamna tarziu i-am bagat in casa si incepand din februarie au aparut florile, iar acum e plin de ardei iuti, si in continuare apar flori. Glastra am pus-o peste calorifer si la geam, cu multa apa. Am vazut ca gradinarii fac concursuri de ardei iuti: castigatorul a avut 325 de ardei iuti pe o singura planta, tinuta in glastra in sera. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ce animatie!
Si uite asa,incet,incet,am trecut din gradina in bucatarie...ce urmeaza?? |
Citat:
|
Citat:
Chiar ma gandeam in mai multe dati(cand imi faceam shakeuri din fructe si lapte de caju)cat de rezistenta as fi eu pe durata unei crize fara cumparaturile bio,vegetale,vegane etc... Parerea mea personala este ca la o seceta,razboi sau foamete primii care mor sau se imbolnavesc vom fi noi astia,cu pretentii vegetariene,hrana sanatoasa si bio. Acum scuzati-ma de off topic :) |
Citat:
Este firesc sa se treaca din gradina in bucatarie deoarece ce produci in gradina aia pui pe masa! Si apoi este mai placuta atmosfera de aici decat de pe alte threaduri unde oamenii se impugn si ridiculizeaza pe motive mult mai mici decat melcii nostri :) |
Citat:
De altfel numai cei cu cochilie se gatesc nu si limaxii! Am nevoie de un soricel mic si dragut,si as scapa de ei urgent :) |
Citat:
Ma bag sa omor numai in autoaparare(am avut un paianjen vaduva neagra in garaj),in rest cei care nu-mi pun pe specia in pericol merita sa traiasca . Idea este sa gasesc o modalitate sa-i gonesc(dar nu este) si atunci trebuie sa-i adun ca de omorat nu ma bag. |
Citat:
Un arici, însă, cred că chiar te-ar ajuta. |
[quote=N.Priceputu;
Un arici, însă, cred că chiar te-ar ajuta.[/QUOTE] Imi place ideea,dar...sa zicem ca am sa gasesc arici,cum fac sa nu-mi plece??? |
Citat:
|
Citat:
L.E. Apoi ai grijă să nu le lipsească niciodată melcii, insectele, râmele... și ce-or mai mânca. |
Citat:
Pai,eu nu stiu sa-i deosebesc,care-i mascul si care-i femela... Anul trecut venea unul mic,pui cred,venea doar seara tarziu pana in apropierea cainelui,care mai ,mai sa rupa lantul...prindeam ariciul intr-o galeata si-l duceam in parcul din apropiere.Doar ca,dupa cateva zile aparea din nou,nu stiu daca era acelasi sau altul... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Iarta-ma, Yasmina, dar nu inteleg. Crezi ca autoapararea e motiv suficient ca sa omori? Nu sunt convinsa de acest lucru; dar sa revenim la limacsii nostri: Eu cunosc pe cineva, care a stat vreme indelungata la spital si a plutit intre viata si moarte, de la o salata mancata, care nu fusese spalata bine, au spus atunci medicii la spital. Salata continea niste oua, care au prins viata in ficatul omului. In final a scapat, dar a indurat destula suferinta. Acum, daca ma gandesc bine, cred ca erau oua de limacsi, caci ei depun ouale si pe salata. Umbra frunzelor de salata e ideala pentru acestia, ca sa se dezvolte si sa se inmulteasca. Incerc acum o mica comparatie: Am vazut un film documentar despre niste vest-europeni, care s-au hotarat sa manance mancare fara conservanti, faca chimicale, etc. Au facut o ferma cu o gradina de legume si o crescatorie de gaini. Toate bune si frumoase, pana cand au trebuit sa taie din gaini, ca sa le manance. Toata lumea era oripilata de "salbaticia" taierii gatului la gaini. In final s-a oferit un voluntar sa taie gainile. A urmat "salbaticia" jumulirii fulgilor. Lumea era pe jumatate lesinata; nu mai vroiau nimic. Dar au facut fata si acestei cerinte. Apoi, au taiat in bucatele gainile - alta monstruozitate, pe care au perceput-o ca pe picatura care varsa paharul - si a venit momentul frigerii bucatilor pe gratarul cu jar. Adultii erau cu stomacul intors pe dos; nu le trebuia nimic de mancare. Dar mirosul carnii de pe gratar i-a atras pe copii, care s-au aratat incantati de perspectiva de a manca friptura. Au fost singurii, care au reactionat normal. Atat de mult s-a indepartat omul de natura, desi noi ne hranim de la primii oameni pe pamant si pana acum din vanat, sau din animale de curte. Ai citit Psalmul8? 1.Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele Tău în tot pământul! Că s-a înălțat slava Ta, mai presus de ceruri. 2.Din gura pruncilor și a celor ce sug ai săvârșit laudă, pentru vrăjmașii Tăi, ca să amuțești pe vrăjmaș și pe răzbunător. 3.Când privesc cerurile, lucrul mâinilor Tale, luna și stelele pe care Tu le-ai întemeiat, îmi zic: 4.Ce este omul că-ți amintești de el? Sau fiul omului, că-l cercetezi pe el? 5.Micșoratu-l-ai pe dânsul cu puțin față de îngeri, cu mărire și cu cinste l-ai încununat pe el. 6.Pusu-l-ai pe dânsul peste lucrul mâinilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui. 7.Oile și boii, toate; încă și dobitoacele câmpului; 8.Păsările cerului și peștii mării, cele ce străbat cărările mărilor. 9.Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul. Ca sunt scarbosi limacsii, da, fara indoiala; dar ca sa ne mustre constiinta, nu cred ca e cazul. Sau... poate am inteles eu gresit ce ai spus si in cazul acesta sunt gata sa imi cer scuze fata de tine, Yasmina. |
Citat:
|
Citat:
Documentarul cu pricina imi aminteste de copilaria mea. Adultii din familie erau oripilati la taierea porcului,femeile stateau in ultima camera triste,in timp ce barbatii munceau pe afara cu porcul.Nici macar bunicul nu-l taia ci avea un om in sat care se indeletnicea cu aceasta treaba. Ieseam si noi copiii,cand ne chemau la frigari si sorici fiind placut,dar cum am crescut mai mari nu ne-a mai trebuit,fiind mai degraba un spectacol macabru. Daca au vazut bunicii ca nu ne mai fac o placere au renuntat si ei la taiatul porcului,care si pt ei era deja o corvoada. Bunica si acum creste pasari doar pt oua,in rest mor de batranete. Vanatoarea nu-si mai gaseste rostul in lumea moderna decat daca tii neaparat sa fii primitiv,caci supravietuirea omului nu mai depinde de ea. |
Lev Tolstoi: "Cit vor fi abatoare, vor fi si cimpuri de lupta".
Citat:
Exista substante, numite repelenti, care ii fac pe "daunatori" sa isi ia talpasita de pe proprietatea dvs. Nimeni nu moare, si nu se fac nici pagube economice. Singurii daunatori reali, la scara cosmica, sunt Diavolul si Omul. |
Sfaturi pentru casa si gradina la tara
Cu taierea porcului este un obicei vechi romanesc, care ar fi bine sa ramana! E si un prilej de intrajutorare la sate, plus aceea ätmosfera"specifica! Indiferent ce zic unii de la UE, ar trebui sa ne conservam anumite traditii romanesti (bineinteles- cele care tin de folclor, datini, obiceiuri si nu öbiceiurile"" formate dupa 1990- spaga, comisionul, sau nemunca si asteptarea de pomeni si ajutoare sociale!)!
Cel putin aici in zona Moldovei-unde vremea este mai secetoasa- pentru cei care ar vrea sa aiba o gradina de legume la tara se pune acut problema aprovizionarii cu apa de udat! Cum retele centralizate de alimentare cu apa la sate nu prea exista, singura solutie este construirea unei fantani (care costa nu chiar putin) cu pompa electrica! Apoi bineinteles ca ar fi de preferat legume bio, care sa nu fi fost tratate cu substante chimice! Insa din cauza diverselor boli si daunatori care apar, acest lucru este foarte riscant- nimeni nu cred ca i-ar conveni sa se trezeasca cu recolta distrusa! Un alt aspect este cel al cresterii animalelor: cum aici fiecare are cel mult 2-3 hectare de pamant, este foarte dificil sa cultivi si plante de nutret, si grau, si floarea-soarelui si porumb! Acolo unde exista asociatii agricole, sau unde terenurile au fost arendate catre oameni seriosi, care sa aiba forta financiare de a investi in utilaje performante (cazul lui Adrian Porumboiu in judetul Vaslui), se pot obtine productii la hectar destul de bune! E preferabil pentru o familie obisnuita compusa sa zicem din 4 persoane sa aiba un 4-5 hectare la o asociatie puternica, care la terminarea campaniei agricole sa-i dea o canditate rezonabila de faina de grau, faina de porumb, ulei si plante de nutret! Pentru a se putea asigura o alimentatie echilibrata, trebuie pus accentul si pe cresterea animalelor si zootehnie! Un numar rezonabil de animale pentru o familie de 4 persoane ar fi: sacrificati 2-3 porci pe an (si carnea rezultata preparata si mai ales pastrata intr-un mod potrivit, cum se face in zona Ardealului! Din pacate aici in Moldova se taie doar un porc pe an, iar modul de consumare a carnii este unul haotic- cateva luni pe an iarna se mananca numai carne, iar tocmai cand vine primavara si incep muncile agricole, si cand omul ar avea nevoie de mai multe proteine, atunci se termina carnea de la Craciun si se trece pe loboda si stevie!), o vaca cu lapte, un cal si caruta (necesare pentru transportul produselor agricole) si cel putin 10 oi. Insa pentru a hrani si ingriji aceste animale e nevoie de: spatii de adapostire (grajduri) construite trainic (daca vreti sa vedeti cat de gospodar este un m de la tara prima data intrati in grajd) si mai ales bine intretinute, dar si de nutreturi de calitate (nu poti sa astepti de la o vaca de rasa Holstein sa dea o productie de lapte superioara daca o tii numai cu ciocane si stiuleti!) |
Citat:
N-as fi stiut acest amanunt daca niste soricei nu si-ar fi facut cuib in motorul masinii,in garaj.Au ros un mop si l-au carat tot in motor,au facut o plapuma draguta si gata apartamentul!Alaturi de cuib,am gasit vreo 20 cochilii goale de melci. De omorat nu i-am omorat,doar i-am dat afara :) |
Să sperăm că cochiliile nu le-au adunat doar pentru decor. E adevărat că sunt omnivori, totuși, acum îmi amintesc că nu se dau în lături nici de la o bucățică de slănină sau de brânză.
|
Citat:
Vanatoarea isi gaseste inca un rost, limitat ce-i drept, si anume pentru controlul numarului de animale salbatice din padurile noastre. |
Ati auzit de hidroponie: cultura pe apa?
http://www.youtube.com/watch?v=SVZDnELJBYg Ce parere aveti? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
As dori sa incerc legume si verdeturi rezultate din aceasta tehnica de crestere,sa ma conving ca sunt si bune si nu au gust de...apa :) |
M-au invadat furnicile. Știe cineva cum le pot face să plece?
|
Citat:
|
Citat:
Ca daca sunt in gradina nu produc pagube. |
Buna dimineata!Foarte multe sfaturi si informatii utile pe acest topic.Este in acelasi timp relaxant dar si util sa ii parcurgi paginile! :)
Personal am o dilema,poate cineva dintre voi ma poate indruma,mai ales Yasmina,ca stiu ca ea este pasionata de floricele: una dintre plantutele mele,mai precis o violeta de Parma,mi-a facut cred ca un soi de "purici",niste ganganii marunte care se observa la suprafata pamantului si ii dauneaza bietei flori,pentru ca e tare pleostita si ma tem sa nu o pierd.Ce solutii exista pentru o atare problema? Multumesc si o duminica frumoasa! :) |
Citat:
Poti sa-mi trimiti o poza sa vad despre ce insecte este vorba? Oricum,chiar pana a le vedea banuiesc ca un spray insecticid ar rezolva problema pe loc. Ideea este sa continui cu spreiarea si dupa alte 10 zile (sa zicem) pt ca insectele lasa oua pe care sprayul nu le rezolva! Puricii sunt mortali pt plante intr-adevar.Cele mai periculoase sunt afidele. Dar exista ac si de cojocul lor. Pana cumperi spray,uda planta cu apa si sapun lichid.Stiu ca nu fumezi :) dar daca ai la indemana o tigare,prepara un"ceai"din apa fiarta si tutunul din tigare,lasa-l sa se raceasca si uda planta cu asta. Izoleaza planta bolnava de celelalte! Insectele cu pricina paraziteaza planta la radacini sau pe tulpina?Daca o paraziteaza la radacina,are nevoie sa fie transplantata intr-un alt mediu(alt sol,acelasi ghiveci igienizat cu clor). |
Citat:
|
Eu am avut furnici mari,rosietici si cu aripi...in perioadele ploioase invadau casa.La fel cum spunea Maria am folosit sare,sare grunjoasa,apoi cineva m-a sfatuit sa pun praf de copt.Au disparut o perioada apoi au reaparut...am gasit un spray turcesc,nu stiu cum se numeste dar se gaseste in toate magazinele,este pentru muste,tantari si alte insecte.Am inceput sa dau cu spray in exteriorul casei,pe langa fundatie de cate ori le vedeam ca vor sa-si faca musuroi,si asa am scapat de ele,de doi ani nu mai am.
|
Citat:
Voi încerca și cu scorțișoară. |
Citat:
|
(Cand luati o mica pauza de la insecte si alti daunatori, va recomand mazarea congelata de la Mega Image - Delhaize se numeste, e mica-mica la bob iar la gust este precum cea proaspat culeasa din gradina! Nu se compara cu nici o alta marca din cate am folosit pana acum.)
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 21:18:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.