Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Asemanari esentiale intre ortodoxie si adventism (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16202)

Nastya 04.03.2013 13:06:49

<<Fiindcă voi, fraților, ați fost chemați la libertate; numai să nu vă folosiți libertatea ca prilej de a-i sluji trupului, ci slujiți-vă unul altuia prin iubire. Căci toată legea se cuprinde într'un singur cuvânt, în acesta: Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți. Dar dacă vă mușcați unul pe altul și vă mâncați, vedeți să nu vă nimiciți voi între voi. >>(Galateni 5, 13-15)

<<Dar dacă sunteți duși de Duhul, nu sunteți sub lege. Iar faptele trupului sunt cunoscute; acestea sunt: desfrânare, necurăție, nerușinare, idolatrie, vrăjitorie, dușmănii, certuri, gelozii, întărâtări, gâlcevi, dezbinări, erezii, invidii, ucideri, beții, chefuri și cele asemănătoare acestora, asupra cărora vă previn – așa cum v'am mai prevenit – că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. Iar roada Duhului este iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioșie, blândețe, înfrânare, curăție; împotriva unora ca acestea nu este lege. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele. Dacă trăim cu duhul, cu duhul să și umblăm. Să nu fim iubitori de slavă deșartă, întărâtându-ne unii pe alții, unii pe alții pismuindu-ne.>>(Galateni 5, 18- 26).

Mihailc 04.03.2013 15:55:14

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507417)
Vă dați seama ce blam aruncați prin analiza de mai sus asupra icoanelor din Biserica Ortodoxă? De bună seamă nu v-ați gândit la aceasta când ați postat răspunsul.
Căci icoanele în fața cărora ortodocșii se pleacă, își fac cruce, le sărută, și aprind candelă nu sunt niște simple ilustrații dintr-o carte; ele fac parte integrantă din actul închinării.:33:

Nu-i vorba de niciun blam, întrucât expresia "închinare în Duh și Adevăr" nu trimite nicidecum la tipul de cult protestant și neoprotestant care împinge abstractul și subiectivismul până acolo că fiecare subiect posedă o lume proprie de reprezentări religioase, idei și contrucții logice, în mare parte incomunicabile și neîmpărtășite comunitar. De aici și atomizarea continuă a (neo)protestanților și subîmpărțirile nesfârșite în grupulețe, secte, disidențe, curente ireductibile la o viziune comună.

Sunt conștient că un individ încătușat ideologic nu va înțelege prea ușor că icoanele sunt cu totul altceva decât simple proiecții ale eu-ului cuprins deopotrivă de febra creativității artistice și de o evlavie individuală rezultată în urma macerării unor idei religioase subiective.
Și mă tot gândesc cum aș putea să explic lucrurile astea unui neoprotestant cu o gândire presetată să perceapă realitatea spirituală prin filtrul unor clișee iconoclaste, atâta timp cât marea majoritate a ortodocșilor consideră icoana un fel de obiect sacralizat prin învestire magică, precum totem-ul religiilor primitive.

Am încercat niște tatonări introductive în altă parte, dacă chiar te interesează poți să citești acolo.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=68

Totuși nu pot să nu remarc înțelegerea îngustă și superficială a actului închinării ca o activitate printre altele într-o succesiune discontinuă, izolând-o astfel de ansamblul existenței ca și cum cultul ar fi o simplă gesticulație formal-corectă în fața lui Dumnezeu, o obligație metafizică în urma săvârșirii căreia, și în combinație cu o conduită generală conformă cu principiile morale stabilite printr-o lege cu statut de decret divin, omul primește ca răsplată/retribuție mântuirea.
Adventiștii și o mare parte din ortodocșii contemporani se intersectează în acest stereotip mentalitar, chiar dacă fundalul teoretic pare să fie diametral opus.

Pelerin spre Rasarit 04.03.2013 17:25:26

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 507528)
Am încercat niște tatonări introductive în altă parte, dacă chiar te interesează poți să citești acolo.http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=68s.

Cred ca este una dintre cele mai pertinente explicatii ortodoxe pe care le-am citit pe acest forum cu privire la intelegerea icoanei.Eu cred ca dezechilibrul vine din alta parte,sau mai bine zis si din alta parte.Icoana este un seismograf extrem de sensibil pt deviatiile de la trairea ortodoxa in credinta ortodoxa.Daca se ajunge ca undeva,in angrenajul vietii imbisericite, cum o numiti frumos dvs,ceva sa deraieze atunci ori reprezentarea icoanelor ori raportarea credinciosilor la ele va avea de suferit,ca un semnal de alarma.Doar in acest ultim caz,intr-o raportare viciata a credinciosului la icoana,intelegerea ei spre exterior va avea de suferit si atunci si intelegerea ei va sari de pe sine.Insa nu ea este eronata,ea doar sufera efectele unei situatii.Din exterior,ma refer dpdv al unui protestant,parerea mea este ca nu poti intelege mesajul iconic si raportarea corecta la el decat daca nimeresti intr-un cadru eclezial unde ea nu este nici mutilata si nici transformata in talisman magic dar pt asta trebuie ca acel cadru sa fie el insusi asemenea mesajului de transpunere iconica,cumva transfigurat,fara note false in partitura.La ce asalt de falsuri exista la ora actuala viata icoanei este grav pusa in pericol,pt ca daca ea sau cadrul ei de viata este alterat atunci isi va pierde marele ei dar,ducerea intelegerii si implicit a trairii spre un plan transfigurat,eshatologic.Din ce am vazut va asteapta zile grele in lupta de a mentine iconografia in cadrul ei tainic de vietuire.Insa daca icoana ramine ceea ce trebuie sa fie atunci sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu oamenii,fie si cei din exterior,vor vedea ca icoana este in esenta ei o exceptionala lupta impotriva idolilor lumii acesteia.Raportarea protestanta actuala este mai mult rodul unei intelegeri si raportari,alte framantari istorice, la tablourile religioase, avand ca efect prin ricoseu extinderea criticii si asupra icoanei desi paradoxal icoana adevarata este un excelent manifest anti-tablou religios.Cumva va lovesc criticile destinate altor reprezentari dar in prezent,daca lucrurile nu se vor remedia,atunci s-ar putea ca acele critici sa abia un sambure de adevar in ele.Asta este foarte ciudat pt mine,acesta tendinta din prezent de migrare a reprezentarii iconice,fie si in preferintele credinciosilor,tocmai spre ceea ce o icoana nu si-a dorit niciodata sa fie:un frumos tablou religios mort.Sper ca nu am spus multe prostii,numai bine.

iuliu46 04.03.2013 20:16:45

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 507539)
Cred ca este una dintre cele mai pertinente explicatii ortodoxe pe care le-am citit pe acest forum cu privire la intelegerea icoanei.Eu cred ca dezechilibrul vine din alta parte,sau mai bine zis si din alta parte.Icoana este un seismograf extrem de sensibil pt deviatiile de la trairea ortodoxa in credinta ortodoxa.Daca se ajunge ca undeva,in angrenajul vietii imbisericite, cum o numiti frumos dvs,ceva sa deraieze atunci ori reprezentarea icoanelor ori raportarea credinciosilor la ele va avea de suferit,ca un semnal de alarma.Doar in acest ultim caz,intr-o raportare viciata a credinciosului la icoana,intelegerea ei spre exterior va avea de suferit si atunci si intelegerea ei va sari de pe sine.Insa nu ea este eronata,ea doar sufera efectele unei situatii.Din exterior,ma refer dpdv al unui protestant,parerea mea este ca nu poti intelege mesajul iconic si raportarea corecta la el decat daca nimeresti intr-un cadru eclezial unde ea nu este nici mutilata si nici transformata in talisman magic dar pt asta trebuie ca acel cadru sa fie el insusi asemenea mesajului de transpunere iconica,cumva transfigurat,fara note false in partitura.La ce asalt de falsuri exista la ora actuala viata icoanei este grav pusa in pericol,pt ca daca ea sau cadrul ei de viata este alterat atunci isi va pierde marele ei dar,ducerea intelegerii si implicit a trairii spre un plan transfigurat,eshatologic.Din ce am vazut va asteapta zile grele in lupta de a mentine iconografia in cadrul ei tainic de vietuire.Insa daca icoana ramine ceea ce trebuie sa fie atunci sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu oamenii,fie si cei din exterior,vor vedea ca icoana este in esenta ei o exceptionala lupta impotriva idolilor lumii acesteia.Raportarea protestanta actuala este mai mult rodul unei intelegeri si raportari,alte framantari istorice, la tablourile religioase, avand ca efect prin ricoseu extinderea criticii si asupra icoanei desi paradoxal icoana adevarata este un excelent manifest anti-tablou religios.Cumva va lovesc criticile destinate altor reprezentari dar in prezent,daca lucrurile nu se vor remedia,atunci s-ar putea ca acele critici sa abia un sambure de adevar in ele.Asta este foarte ciudat pt mine,acesta tendinta din prezent de migrare a reprezentarii iconice,fie si in preferintele credinciosilor,tocmai spre ceea ce o icoana nu si-a dorit niciodata sa fie:un frumos tablou religios mort.Sper ca nu am spus multe prostii,numai bine.

Eu cred ca ai mare dreptate si nu e vorba numai de icoane.

Pelerin spre Rasarit 04.03.2013 21:30:19

Nu stiu cata dreptate am,eu privesc situatia din exterior iar intelegerea mea limitata poate fi viciata si de limitele mele confesionale dar sa va spun ceva.In Vechiul Testament,in cartea I Samuel capitolul 16,Samuel tot il plangea pe Saul,neputandu-se consola cu ideea lepadari lui de catre Dumnezeu.Apoi Dumnezeu ii spune ,,Cand vei inceta sa plangi pe Samuel pt ca l-am lepadat?"si il trimite la o alta insarcinare,care il viza pe David.In cuvinte actuale i-a spus ceva de tipul ,,Nu te mai smiorcai si impaca-te cu decizia mea.Ai o alta treaba de facut".Este o lectie impotriva (auto)compatimirii fara sens,pe sistem picat in butoiul cu melancolie si o invitatie la realism(din punctul meu de vedere analiza lui Mihailc ezte foarte realista).Cam toti am avea nevoie de asta,daca tot sunt probleme ce reclama solutii :) Numai bine,Domnul cu voi.

ioanna 04.03.2013 23:00:11

Ma bucur cand un protestant arata pe forum ca a inteles semnificatia icoanei in Ortodoxie ;)

AlinB 05.03.2013 01:20:23

Exista miracole autentice, infaptuite in mod special in prezenta unei anumite icoane.

AlinB 05.03.2013 01:28:58

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507448)
Nu e o asemănare majoră, dar este una Decalogul reprezintă chintesența, expresia caracterului lui Dumnezeu și e datoria oricărui creștin (ortodox, ori adventist) s-o aibă în vedere dacă-L iubește pe Dumnezeu și dacă-și iubește semenii.

"expresia caracterului lui Dumnezeu" mi se pare o expresie stupida si chiar nebiblica dar categoric, este tipic adventista si este derivata din argumentatia cu care se incearca justificarea sabatriolatriei.

Decalogul este doar un subset de porunci morale, din ceea ce ar trebui sa fie viata unui crestin de exemplu.

Poti sa-ti faultezi aproapele in destule feluri (de gresit fata de Dumnezeu nu mai vorbesc) si fara sa incalci practic nici una din poruncile Decalogului.

AlinB 05.03.2013 01:33:57

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507449)
Aceste "canoane" se găsesc cumva în Evanghelii? Mai degrabă în acea "altă evanghelie"...

Da, sunt bucatica rupta din Evanghelii.

Citat:

Că nu au caracter sacru pentru dventiști, ai dreptate;
Justificarea adventistilor in acest sens, fiind care?

Citat:

cât despre "sacralitatea" icoanelor, aceasta e conferită de om.
Exact. A omului care are cu adevarat perceptia dumnezeirii - in sensul autentic.
Nu poti sa te raportezi la reprezentarea a ceva sacru ca la o bucata obisnuita de hartie.

Asa cum tu de exemplu nu cred ca ai putea sa-ti stergi pantofii cu fotografia mamei tale de exemplu.

Desigur, nu excludem nici gestul reflex sau superstitios - in cazurile mai putin autentice de iconodulism.

Citat:

Când Dumnezeu sfințește ceva, El ne și anunță. Chiar în scris. Chiar cu Mîna Lui Proprie. Vezi porunca a IV-a. Când El numește ceva la polul opus, chiar sub amenințarea blestemului, o face la fel. Vezi porunca a II-a.
Interesanta manevra.
Si uite asa ne-am intors la discutia despre sabat, si uite asa dl. aventist demonstreaza inca o data ca nu vrea sa priceapa nimic din idea de icoana.

Macar esti capabil sa explici de ce consideri ca adventistii nu incalca porunca a 2a prin reprezentarile lor grafice, pseudo-icoanele lor?

AlinB 05.03.2013 01:40:22

Citat:

În prealabil postat de roboam (Post 507456)
Revenim la cele doua probleme, desi la prima vi s-a raspuns.
Cunosc antropologia ortodoxa. Tocmai de aceasta era legata nedumerirea mea: care este scopul invierii pentru un mort care traieste deplin (cu gandire, simtiri, etc), in prezenta Domnului? Doar ca sa-si recapete carcasa (trupul)?

Nu este "carcasa" e parte integranta a omului asa cum a fost creat de Dumnezeu, trupul avand aceeasi cinstire ca si sufletul (ai sa afli despre asta cand ai sa aprofundezi Noul Testament).

Omul este deplin, in acord cu planul Creatiei, avand atat suflet cat si trup.

Citat:

Cat priveste traditia, adventistii o respecta (la fel ca ortodocsii) daca nu contravine Cuvantului lui Dumnezeu.
Stim cum se traduce asta in practica.

Pentru adventisti, propria traditie a luat locul "Cuvantului lui Dumnezeu".

Desigur, acelasi lucru il spun si ei despre Sfanta Traditie.

Sa fie asta un lucru comun?

AlinB 05.03.2013 01:51:02

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507466)
fiti sigur ca noi avem convingerea ca respectam porunca, noi tinem ziua Domnului. (sau ma rog, ne straduim) o data pe saptamana, adica tot la a saptea zi.

As zice ca este o perspectiva gresita.
Obligativitatea tinerii sabath -ului este desfiintata clar in N.T.

Secole bune Biserica nu a avut nici o zi de odihna, atat datorita faptului ca nu exista nici o porunca in acest sens dar si datorita contextului social - se muncea in fiecare zi din saptamana.

Ziua de odihna a fost instituita abia de Constantin cel Mare dar vai ..ce neplacut pentru adventisti, aceasta n-a fost sabath -ul evreiesc.

Ei deformeaza sistematic acest aspect istoric, sustinand ca ar fi "schimbat sabath -ul", cand de fapt, adevarul este ca pana atunci Biserica nu avea nici o zi de odihna, chiar daca exista "o zi de inchinare".

Citat:

Alte discutii sunt de prisos.De fapt consider ca adventistii au gresit, insa nu pentru ca au ales sambata, ci pentru ca au facut-o in detrimentul comuniunii cu ceilalti, alegand sa serbeze separat de restul, cand ziua Domnului ar trebui sa fie un prilej de bucurie comuna pentru toti, iar asta s-a datorat, din punctul meu de vedere, “literei” ce ucide, nu “duhului” ce da viata, un amanunt neinsemnat (ziua din calendar) devenind pentru ei premisa a mantuirii.
Evident, nu cunosti adventistii si ma tem ca exista si o slaba intelegerea si asupra relatiilor dintre diversele secte neoprotestante.

Nu exista nici o comuniune nici macar la nivel general intre neoprotestanti prin modul in care se raporteaza la ziua de duminica - fiecare secta neoprotestanta se defineste prin superioritatea fata de ceilalti, neoprotestanti sau ba, adventisti ducand arta diferentierii si a blamarii celorlati in mod intentionat si sistematic la un nivel mult superior.

Practic modul lor de auto-promovare este centrat pe lovirea in ceilalti cu sabath -ul, si desi neaga binenteles acest aspect, oricine ia contact cu ei poate confirma asta.

In ceea ce priveste alti (neo)protestanti nici n-ar putea sa justifice biblic tinerea unei zile de duminica ca zi de odihna in felul sabath -ului, teologic recunoscand si ei desfiintarea sabath -ului prin N.T., "tinerea" oarecum a duminicii este o traditie pastrata de la catolicii din care s-au rupt (una din putinele care nu le-au desfiintat).

AlinB 05.03.2013 01:53:26

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507468)
Despre saduchei se spune că se făleau că sunt cercetători mai exacți ai Scripturilor decât fariseii, dar aici Hristos afirmă că în ciuda a toată cunoștința din Cuvântul lui Dumnezeu cu care se lăudau, ei erau profund necunoscători. Concepțiile teologice bazate pe raționament speculativ din informații incomplete cu siguranța vor duce în rătăcire pe aceia care recurg la această metodă fantezistă de a ajunge la adevăr. Creștinii de astăzi ar trebui să se ferească pentru ca nu cumva și ei să se “rătăcească necunoscând Scripturile”.

Asta ar merge la topicul "Asemanari esentiale intre saducheism si adventism".

ioanna 05.03.2013 07:59:22

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507645)
As zice ca este o perspectiva gresita.
Obligativitatea tinerii sabath -ului este desfiintata clar in N.T.

Secole bune Biserica nu a avut nici o zi de odihna, atat datorita faptului ca nu exista nici o porunca in acest sens dar si datorita contextului social - se muncea in fiecare zi din saptamana. Ziua de odihna a fost instituita abia de Constantin cel Mare dar vai ..ce neplacut pentru adventisti, aceasta n-a fost sabath -ul evreiesc.

Constantin cel Mare nu a impus ziua Domnului, el doar a consfintit o practica veche de trei sute de ani, deoarece crestinii o tineau, fiind insa opriti de pagani sa o serbeze in public. Odata cu Constantin, serviciul divin de obste s-a putut tine si in public. Sfantul Ignatie Teoforul (35 -107 d.Hr) unul dintre Parintii Apostolici “Iată pentru ce noi care am fost crescuți după legea veche, cu toate acestea am ajuns la o vie nădejde, nemai ținând sâmbăta, ci Duminica, în care a început viața noastră prin Iisus”. Porunca a patra nu se regaseste in Noul Testament, insa ea devine o lege nescrisa, pe care o respectam in virtutea legii noi, ce implica principiul libertatii si al iubirii. Sabatul veterotestamentar e "umbra bunurilor viitoare" (Evrei 10:1), astfel, din dragoste fata de Dumnezeu cinstim Ziua Domnului, “cu bucurie noi sărbătorim prima zi în care a Iisus a înviat din morți” (Sfantul Barnaba). Ziua de inchinare publica e si zi de odihna, caci adevarata odihna e cea in Hristos. Se cuvine ca omul sa se opreasca intr-o anumita zi de la munca sa obisnuita, sa mearga la biserica, sa se inchine Lui Dumnezeu si sa-si hraneasca sufletul cu invataturile cele sfinte,adica sa pastreze(sa aiba) ziua odihnei ca sa o sfinteasca. Sabatul ceremonial a fost desfintat, nu tinem randuielile evreiesti, avem o randuiala noua, nascuta din aceeasi porunca dumnezeiasca.

centesimusseptimus 05.03.2013 08:59:47

Citat:

Nu-i vorba de niciun blam, întrucât expresia "închinare în Duh și Adevăr" nu trimite nicidecum la tipul de cult protestant și neoprotestant care

... care este este îngust, superficial și presetat cognitiv. Dar nu spuneți către ce trimite expresia, căci (nu-i așa?) s-ar putea să ne trimită exact unde nu vrem, unde ne temem cu gândul să gândim: la prăbișirea unui întreg sistem dogmatic construit cu migală și pasiune timp de secole.

Citat:

Adventiștii și o mare parte din ortodocșii contemporani se intersectează în acest stereotip mentalitar, chiar dacă fundalul teoretic pare să fie diametral opus.

Aici mi se pare că atingeți o culme a sincerității, doar că generalizați (ca să dea bine) în prima parte.

centesimusseptimus 05.03.2013 09:03:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507638)
"expresia caracterului lui Dumnezeu" mi se pare o expresie stupida si chiar nebiblica dar categoric, este tipic adventista si este derivata din argumentatia cu care se incearca justificarea sabatriolatriei.

Oare cine se bucură când fiii oamenilor acuză respectarea Decalogului ca fiind idolatrie, iar încălcarea lui ca un act pios de închinare? Doamne, în ce lume trăim!

centesimusseptimus 05.03.2013 09:07:14

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 507641)
Da, sunt bucatica rupta din Evanghelii.

Bucățica ruptă de Evanghelie.

Citat:

Justificarea adventistilor in acest sens, fiind care?

Adventiștii (și oamenii în general) nu au nevoie de justificare , căci plăsmuirea minții umane nu sfințește oricât de frumos ar spune-o proverbele. Singur Dumnezeu sfințește cu adevărat.

Citat:

Macar esti capabil sa explici de ce consideri ca adventistii nu incalca porunca a 2a prin reprezentarile lor grafice, pseudo-icoanele lor?

Pentru că:
1. acelea nu sunt icoane (nici măcar "pseudo-icoane")
2. nu se închină la/prin/în fața lor.

iuliu46 05.03.2013 10:18:33

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507664)
Constantin cel Mare nu a impus ziua Domnului, el doar a consfintit o practica veche de trei sute de ani, deoarece crestinii o tineau, fiind insa opriti de pagani sa o serbeze in public. Odata cu Constantin, serviciul divin de obste s-a putut tine si in public. Sfantul Ignatie Teoforul (35 -107 d.Hr) unul dintre Parintii Apostolici “Iată pentru ce noi care am fost crescuți după legea veche, cu toate acestea am ajuns la o vie nădejde, nemai ținând sâmbăta, ci Duminica, în care a început viața noastră prin Iisus”. Porunca a patra nu se regaseste in Noul Testament, insa ea devine o lege nescrisa, pe care o respectam in virtutea legii noi, ce implica principiul libertatii si al iubirii. Sabatul veterotestamentar e "umbra bunurilor viitoare" (Evrei 10:1), astfel, din dragoste fata de Dumnezeu cinstim Ziua Domnului, “cu bucurie noi sărbătorim prima zi în care a Iisus a înviat din morți” (Sfantul Barnaba). Ziua de inchinare publica e si zi de odihna, caci adevarata odihna e cea in Hristos. Se cuvine ca omul sa se opreasca intr-o anumita zi de la munca sa obisnuita, sa mearga la biserica, sa se inchine Lui Dumnezeu si sa-si hraneasca sufletul cu invataturile cele sfinte,adica sa pastreze(sa aiba) ziua odihnei ca sa o sfinteasca. Sabatul ceremonial a fost desfintat, nu tinem randuielile evreiesti, avem o randuiala noua, nascuta din aceeasi porunca dumnezeiasca.

Dar nu a spus ca a impus ziua Domnului ci doar a instituit repaosul dominical .:1:

ioanna 05.03.2013 11:43:59

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 507701)
Dar nu a spus ca a impus ziua Domnului ci doar a instituit repaosul dominical .:1:

cat adevar :71:
"N-am văzut ceva mai urât pe lume decât un oraș mare în zilele de repaus dominical! Toate prăvăliile cu obloanele lăsate ca pleoapele în somn... Ce somn!... Peste tot închis!... Să vrei să te spânzuri, n-ai de unde să-ți cumperi un ștreang... Lipsa asta de activitate, de viață, de mișcare comercială mă apasă pe umeri, mă trage și pe mine la somn; și nu pot dormi măcar - parcă sunt în stare de insomnie... și când mai văd și toată mitocănimea asta parvenită, prostimea asta elegantă, învârtindu-și roatele cu cauciuc în neștire, îmi vin fel de fel de idei... primejdioase... De un ceas umblu să dau de un prietin... parcă toți au intrat în pământ!"

centesimusseptimus 05.03.2013 12:26:22

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 507701)

Corect. Doar că nu se numea repaos dominical (care tot "a Domnului" înseamnă), ci repaus în cinstea zeului Soare ["venerabili die Solis"].

stefan florin 05.03.2013 13:25:15

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507738)
Corect. Doar că nu se numea repaos dominical (care tot "a Domnului" înseamnă), ci repaus în cinstea zeului Soare ["venerabili die Solis"].

amice, m-ai documenteaza-te

iuliu46 05.03.2013 14:37:49

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507738)

Daca eu sunt imparat si sarbatoresc sa-i spunem Festivus in fiecare sambata si maine dau un decret in care spun ca toata lumea se odihneste in venerabila zi a Festivus-ului o sa spui ca de acolo ti-a venit tie ideea cu sambata ? Ce legatura are una cu alta ?

centesimusseptimus 05.03.2013 15:21:12

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 507764)
amice, m-ai documenteaza-te

Amice, mai pune mâna pe gramatică că m-ai exasperat!:1:

Uite aici: "Codex Justinianus," lib. 3, tit. 12, 3; trans. in Phillip Schaff "History of the Christian Church," Vol. 3, p. 380.

centesimusseptimus 05.03.2013 15:22:54

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 507782)
Daca eu sunt imparat si sarbatoresc sa-i spunem Festivus in fiecare sambata si maine dau un decret in care spun ca toata lumea se odihneste in venerabila zi a Festivus-ului o sa spui ca de acolo ti-a venit tie ideea cu sambata ? Ce legatura are una cu alta ?

"Ideea cu sâmbăta" mi-a venit din Scriptură, ideea cu ziua Soarelui a venit de la romanii păgâni cu Constantin (și-al lui decret imperial) în frunte.

Mihailc 05.03.2013 18:26:44

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507676)
... care este este îngust, superficial și presetat cognitiv.

Ei, aici atingi o altă culme a sincerității, la care n-a ajuns până acum niciun alt suporter al ideologiilor religioase postcreștine

Citat:

Dar nu spuneți către ce trimite expresia, căci (nu-i așa?) s-ar putea să ne trimită exact unde nu vrem, unde ne temem cu gândul să gândim: la prăbișirea unui întreg sistem dogmatic construit cu migală și pasiune timp de secole.
Vezi că nu te lasă nici măcar tastatura să scrii tâmpenii. Uite că nu s-a prăbișit și nu se va prăbiși nimic din tot ce s-a clădit pe închinarea în Duh și Adevăr, timp de milenii cu migală, pasiune și jertfă. Biserica a trecut cu asupra măsură proba de autenticitate propusă de fariseul Gamaliel (vezi Fapte 5:38,39)
Desigur, micul tău puseu de triumfalism unilateral conține și o doză importantă de ingratitudine (sau ignoranță) , întrucât rudimentele de hristologie, triadologie etc. din doctrina adventistă sunt tributare, în parte, sistemului dogmatic pe care matale l-ai vrea cu desăvârșire surpat.

Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului.
Mi-ai adus aminte de un prieten care a participat la un curs de câteva ore și, întrebat fiind la final ce i-a plăcut mai mult din cursul respectiv , a răspuns: pauza de cafea.

centesimusseptimus 05.03.2013 19:05:29

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 507829)
Vezi că nu te lasă nici măcar tastatura să scrii tâmpenii. Uite că nu s-a prăbișit

Deh, ține cu tine ca să poți "trumfa".:1:

Citat:

și nu se va prăbiși nimic

Asta va rămâne de văzut... Apoc.14,8.

Citat:

Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului.

N-am dorit să-ți dau [noi] motive de mâhnire, respectiv de furie pentru cei cu aceaastă predispoziție. E bine uneori să rămânem cu un zâmbet în colțul gurii...:3:

zabulon 05.03.2013 19:49:24

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507664)
sa-si hraneasca sufletul cu invataturile cele sfinte,adica sa pastreze(sa aiba) ziua odihnei ca sa o sfinteasca.

Care este singura zi a saptamanii sfintita de Dumnezeu? Ziua a saptea. Poate omul sa sfinteasca o alta zi, ca o contrafacere a ceea ce a sfintit Dumnezeu?

Exista doua mari asemanari intre ortodoxie si adventism, referitoare la pazirea zilei de odihna inchinata Domnului:
1. "Datoria de a pazi ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului" (cine va lua foc - sa vina pompierii) este o invatatura care se gaseste atat in Catehismul Ortodox cat si in doctrina adventista;
2. Ziua a saptea este sambata iar duminica este ziua intaia, atat la ortodocsi cat si la adventisti.

Paradoxal, intre ortodoxie si adventism exista o diferenta care ar trebui eliminata. Pentru asta trebuie sa ne hotaram ce pazim: ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu sau alta zi?

P.S. Argumnetul cu "tot a saptea zi" este bun si pentru musulmani. Si ei pazesc "tot a saptea zi" (vinerea).

iuliu46 05.03.2013 19:55:59

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507796)
"Ideea cu sâmbăta" mi-a venit din Scriptură, ideea cu ziua Soarelui a venit de la romanii păgâni cu Constantin (și-al lui decret imperial) în frunte.

Care ziua soarelui daca pentru crestini era ziua Domnului ? Nici macar adventistii nu mai marseaza la prostia asta cu decretul lui Constantin desi aveau sanse sa mai prosteasca pe unii prin occident ca acolo chiar se numeste ziua soarelui.
Deja exista dovezi cu 200 de ani mai devreme de decretul lui Constantin despre Duminica.Dar cand iti bazezi 50% din propaganda pe decretul lui Constantin si 50% pe donatia lui Constantin e greu sa accepti asta.:1:

centesimusseptimus 05.03.2013 20:19:49

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 507848)
Care ziua soarelui daca pentru crestini era ziua Domnului ?

Pentru Constantin era ziua Soarelui, așa o numea el, la fel ca și creștinii de la acea dată (AD 321).

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 507848)
Dar cand iti bazezi 50% din propaganda pe decretul lui Constantin si 50% pe donatia lui Constantin e greu sa accepti asta.:1:

Ce-are a face Constitutum Constantini cu discuția noastră? În fine, oricum suntem offtopic... Propun să revenim la subiect.

Mihailc 05.03.2013 20:34:19

Citat:

În prealabil postat de centesimusseptimus (Post 507832)
Deh, ține cu tine ca să poți "trumfa".:1:

????

Citat:

Asta va rămâne de văzut... Apoc.14,8.
Versetul ăla se poate referi la multe lucruri, în niciun caz la Biserica lui Hristos. La ce "tradiție" de rateuri profetice are ong-ul adventist, amenințarea ta voalată e chiar apă de ploaie.

Citat:

N-am dorit să-ți dau [noi] motive de mâhnire, respectiv de furie pentru cei cu aceaastă predispoziție. E bine uneori să rămânem cu un zâmbet în colțul gurii...:3:
Singura mâhnire pe care-o mai am, în ceea ce te privește, este faptul că ești hrănit constant de colegii de forum ca să-ți etalezi "argumentele" la fel de leșinate precum erau la începuturile "activității" tale pe acest forum, aceleași aberații repetate la nesfârșit cu aceeași nesimțire ambalată într-o politețe vicleană.

centesimusseptimus 05.03.2013 20:40:00

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 507865)
????

Șmechere, ți-ai editat postarea și acum te faci că plouă! Nu e notă bună, să știi...

Citat:

Versetul ăla se poate referi la multe lucruri, în niciun caz la Biserica lui Hristos.

Acum chiar îți dau dreptate.

Citat:

Singura mâhnire pe care-o mai am, în ceea ce te privește, este faptul că ești hrănit constant de colegii de forum

Ai dreptate... colega! :3:

ioanna 06.03.2013 07:48:56

Citat:

Singura mâhnire pe care-o mai am, în ceea ce te privește, este faptul că ești hrănit constant de colegii de forum ca să-ți etalezi "argumentele" la fel de leșinate precum erau la începuturile "activității" tale pe acest forum, aceleași aberații repetate la nesfârșit cu aceeași nesimțire ambalată într-o politețe vicleană.

E greu sa ramai pasiv in fata gandului sau viclean si a sarcasmului ce strapunge scutul, insa o sa incerc sa-l ignor.
Citat:

În prealabil postat de zabulon (Post 507846)
Paradoxal, intre ortodoxie si adventism exista o diferenta care ar trebui eliminata. Paradoxal, intre ortodoxie si adventism exista o diferenta care ar trebui eliminata. Pentru asta trebuie sa ne hotaram ce pazim: ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu sau alta zi?

Roboam, vad ca ati revenit. In ciuda repetarii obsesive a poruncii a patra (e a saptea oara cand reluati discutia in decurs de doua zile) ar trebui sa va fie clar ca n-avem la ce sa ne hotaram, d-voastra aveti o "problema" cu ziua de duminica, nu noi, problema ce va macina, din moment ce o reluati obsesiv. Va priveste,noi raspundem in fata Domnului, nu in fata adeptilor cultului adventist. Daca Ellie White s-a straduit sa accentueze diferentele intre "ramasita" si Biserica, nu o sa le elimin eu. Ramane sa meditati d-voastra asupra punctelor doctrinare ale cultului d-voastra si sa va hotarati daca paziti intr-adevar sfintenia zilei de odihna sau sunteti fideli, faceti paza strasnica unui calendar.E ultima oara cand va raspund.

Cornel Urs 06.03.2013 08:52:10

Citat:

În prealabil postat de zabulon (Post 507846)
Care este singura zi a saptamanii sfintita de Dumnezeu? Ziua a saptea. Poate omul sa sfinteasca o alta zi, ca o contrafacere a ceea ce a sfintit Dumnezeu?

Exista doua mari asemanari intre ortodoxie si adventism, referitoare la pazirea zilei de odihna inchinata Domnului:
1. "Datoria de a pazi ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului" (cine va lua foc - sa vina pompierii) este o invatatura care se gaseste atat in Catehismul Ortodox cat si in doctrina adventista;
2. Ziua a saptea este sambata iar duminica este ziua intaia, atat la ortodocsi cat si la adventisti.

Paradoxal, intre ortodoxie si adventism exista o diferenta care ar trebui eliminata. Pentru asta trebuie sa ne hotaram ce pazim: ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu sau alta zi?

P.S. Argumnetul cu "tot a saptea zi" este bun si pentru musulmani. Si ei pazesc "tot a saptea zi" (vinerea).

De ce nu vreti sa intelegeti ca Duminica, a inviat Domnul Iisus...

zabulon 06.03.2013 09:46:35

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507955)
In ciuda repetarii obsesive a poruncii a patra (e a saptea oara cand reluati discutia in decurs de doua zile)

Nu sunteti corecta in afirmatii. Deformati adevarul (ca sa nu spun altcumva). Nu am repetat niciodata (nici vorba de obsesiv) porunca a patra.

Am repetat o invatatura scrisa in Catehismul Ortodox.

""""""""""127. Ce invata porunca aceasta (porunca a patra)?

Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului. """""""""""" (Catehismul Ortodox - cap. Cele 10 Porunci.)

Este o mare asemanare intre aceasta invatatura din Catehismul Ortodox si invatatura adventista.

Citat:

ar trebui sa va fie clar ca n-avem la ce sa ne hotaram,

Chiar nu va intereseaza sa paziti ce a sfintit Dumnezeu si a poruncit? Ramaneti la ce a hotarat omul? Nu credeti ca ar fi bine sa va mai ganditi?

Citat:

d-voastra aveti o "problema" cu ziua de duminica, nu noi,

Eu nu am absolut nici o problema. Sunt cat se poate de linistit. Pazesc aceeasi zi pe care au pazito Domnul Iisus Hristos si Maica Domnului: ziua a saptea (sfintita si hotarata de Dumnezeu).

Dvs. ce paziti? Ceva ce nici Domnul si nici Maica Domnului nu au pazit (si nici Domnul nu a poruncit sau sfintit).

Cine are probleme?

ioanna 06.03.2013 10:03:00

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 507957)

N-are importanta pentru el Invierea, cat timp porunca 4 a devenit o adevarata obsesie, avand si tupeu sa ne sugereze pentru a 8-a oara ca noi nu respectam propriul nostru catehism, pe care el, il intelege (cica) mai bine :) Stiti ca adevntistii-s foarte apropiati de verisorii lor martorii lui Iehova, deci nici sa nu-i mai intrebati de Inviere.

zabulon 06.03.2013 10:10:50

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 507957)

Am inteles foarte bine, la fel ca si ortodocsii, ca in ziua intaia a saptamanii a inviat Domnul Iisus Hristos. Lucrul acesta puteti sa-l treceti la asemanari.

Si, mai este o asemanare: atat ortodocsii cat si adventistii stiu ca Cel Inviat nu a spus nimic despre pazirea zilei intaia a saptamanii (desi a ramas pe pamant, pana la inaltare, inca 40 de zile).

Inca o asemanare: si adventistii "sarbatoresc" invierea Domnului. Este adevarat ca o fac in mod diferit de ortodocsi. O fac asa cum ne invata Sfantul Apostol pavel in 1 Corinteni 15:12-34, cand vorbeste despre importanta credintei in invierea Domnului (avand nadejdea revenirii Domnului si invierii celor morti).

zabulon 06.03.2013 10:25:12

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507974)
N-are importanta pentru el Invierea,

Iarasi deformati adevarul (ca sa nu spun altcumva). Adventistii fara credinta in invierea Domnului se considera morti, pierduti.

"Daca nu este o inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos, credinta voastra este zadarnica" (1 Corinteni 15:16,17)

Sfantul Apostol Pavel ne arata ca invierea Domnului este importanta deoarece ne da nadejdea invierii mortilor. La adventisti, revenirea lui Hristos si invierea mortilor este singura nadejde (ei nu cred in nemurirea celui ce moare).

Cititi 1 Corinteni cap. 15 (incepand cu vers. 12). Sfantul Apostol Pavel explica foarte clar si repetat in ce consta importanta invierii. Nu pomeneste de nici o zi ci de credinta in invierea mortilor.

Dvs. credeti cu adevarat in invierea mortilor (sau credeti in nemurirea celui care moare)? In functie de ce va veti raspunde, veti sti cat de importanta este Invierea pentru dvs. A tine o zi (pe care Domnul nu a ceruto), mimand importanta invierii, este doar o nascocire omeneasca.

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 507974)
avand si tupeu sa ne sugereze pentru a 8-a oara ca noi nu respectam propriul nostru catehism, pe care el, il intelege (cica) mai bine :)

Acum, v-ati apropiat de adevar. Numai ca nu este nimic de inteles in invatatura copiata din Catehismul Ortodox. Totul este limpede, clar. Trebuie sa pazesti ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului. Dvs. ati inteles altceva?

ioanna 06.03.2013 11:16:56

Citat:

În prealabil postat de zabulon (Post 507978)
Dvs. credeti cu adevarat in invierea mortilor (sau credeti in nemurirea celui care moare)? In functie de ce va veti raspunde, veti sti cat de importanta este Invierea pentru dvs. A tine o zi (pe care Domnul nu a ceruto), mimand importanta invierii, este doar o nascocire omeneasca.

Cred in Cuvantul Scripturii, care ne arata ca venirea lui Hristos va fi cauza prefacerii lumii si a invierii trupesti a mortilor si de asemenea cred ca omul, fiind o creatura unica, creata dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu se afla intr-o permanenta relatie cu El, deci cred in indestructibilitatea relatiei dintre Dumnezeu si om ca persoane, cred ca pentru El nici o persoana cu care a stat in relatie nu mai inceteaza de a exista. Nu mai continui dialogul cu d-voastra, din moment ce reluati la nesfarsit aceleasi subiect, ajungand in final la discutii sterile. Numai bine.

Florin-Ionut 06.03.2013 11:26:11

Citat:

În prealabil postat de zabulon (Post 507978)
Trebuie sa pazesti ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului.

Totuși Pavel le spune așa galatenilor:

10. Tineti zile si luni si timpuri si ani?
11. Ma tem de voi, sa nu ma fi ostenit la voi, in zadar.

Cum comentați?

Cornel Urs 06.03.2013 11:34:47

Citat:

În prealabil postat de zabulon (Post 507976)

Inca o asemanare: si adventistii "sarbatoresc" invierea Domnului.

eu stiam ca adventistii sarbatoresc moartea Domnului.

zabulon 06.03.2013 11:45:29

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 507985)
Totuși Pavel le spune așa galatenilor:

10. Tineti zile si luni si timpuri si ani?
11. Ma tem de voi, sa nu ma fi ostenit la voi, in zadar.

Cum comentați?

Off topic:
Vreti cumva sa sugerati ca Sfantul Apostol Pavel avea ceva impotriva pazirii uneia din cele zece porunci dumnezeiesti (mai exact, porunca referitoare la pazirea zilei a saptea)? Nu avea cum sa faca asa ceva de vreme ce insusi Sfantul Apostol a pazit ziua a saptea (sambata).

On topic:
Comentez ca pe o asemanare intre ortodocsi si adventisti. Legalismul si formalismul sunt pericole pentru toti crestinii. Putem tine, in mod mecanic diferite zile sau ritualuri si sa nu traim dupa voia lui Hristos. Adventistii pot pazi, cu strasnicie, ziua a saptea, dar sa fie lipsiti de dragoste pentru Dumnezeu si pentru semeni. Despre ortodocsi, va las pe dvs. sa vorbiti.

P.S. A se vedea totusi ca, in versetele postate de dvs., nu se face referire la o porunca din Decalog. Acesta are un caracter vesnic(o spune si Catehismul Ortodox).

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:30:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.