![]() |
<<Fiindcă voi, fraților, ați fost chemați la libertate; numai să nu vă folosiți libertatea ca prilej de a-i sluji trupului, ci slujiți-vă unul altuia prin iubire. Căci toată legea se cuprinde într'un singur cuvânt, în acesta: Iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți. Dar dacă vă mușcați unul pe altul și vă mâncați, vedeți să nu vă nimiciți voi între voi. >>(Galateni 5, 13-15)
<<Dar dacă sunteți duși de Duhul, nu sunteți sub lege. Iar faptele trupului sunt cunoscute; acestea sunt: desfrânare, necurăție, nerușinare, idolatrie, vrăjitorie, dușmănii, certuri, gelozii, întărâtări, gâlcevi, dezbinări, erezii, invidii, ucideri, beții, chefuri și cele asemănătoare acestora, asupra cărora vă previn – așa cum v'am mai prevenit – că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. Iar roada Duhului este iubire, bucurie, pace, îndelungă-răbdare, bunătate, facere de bine, credincioșie, blândețe, înfrânare, curăție; împotriva unora ca acestea nu este lege. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele. Dacă trăim cu duhul, cu duhul să și umblăm. Să nu fim iubitori de slavă deșartă, întărâtându-ne unii pe alții, unii pe alții pismuindu-ne.>>(Galateni 5, 18- 26). |
Citat:
Sunt conștient că un individ încătușat ideologic nu va înțelege prea ușor că icoanele sunt cu totul altceva decât simple proiecții ale eu-ului cuprins deopotrivă de febra creativității artistice și de o evlavie individuală rezultată în urma macerării unor idei religioase subiective. Și mă tot gândesc cum aș putea să explic lucrurile astea unui neoprotestant cu o gândire presetată să perceapă realitatea spirituală prin filtrul unor clișee iconoclaste, atâta timp cât marea majoritate a ortodocșilor consideră icoana un fel de obiect sacralizat prin învestire magică, precum totem-ul religiilor primitive. Am încercat niște tatonări introductive în altă parte, dacă chiar te interesează poți să citești acolo. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=68 Totuși nu pot să nu remarc înțelegerea îngustă și superficială a actului închinării ca o activitate printre altele într-o succesiune discontinuă, izolând-o astfel de ansamblul existenței ca și cum cultul ar fi o simplă gesticulație formal-corectă în fața lui Dumnezeu, o obligație metafizică în urma săvârșirii căreia, și în combinație cu o conduită generală conformă cu principiile morale stabilite printr-o lege cu statut de decret divin, omul primește ca răsplată/retribuție mântuirea. Adventiștii și o mare parte din ortodocșii contemporani se intersectează în acest stereotip mentalitar, chiar dacă fundalul teoretic pare să fie diametral opus. |
Citat:
|
Citat:
|
Nu stiu cata dreptate am,eu privesc situatia din exterior iar intelegerea mea limitata poate fi viciata si de limitele mele confesionale dar sa va spun ceva.In Vechiul Testament,in cartea I Samuel capitolul 16,Samuel tot il plangea pe Saul,neputandu-se consola cu ideea lepadari lui de catre Dumnezeu.Apoi Dumnezeu ii spune ,,Cand vei inceta sa plangi pe Samuel pt ca l-am lepadat?"si il trimite la o alta insarcinare,care il viza pe David.In cuvinte actuale i-a spus ceva de tipul ,,Nu te mai smiorcai si impaca-te cu decizia mea.Ai o alta treaba de facut".Este o lectie impotriva (auto)compatimirii fara sens,pe sistem picat in butoiul cu melancolie si o invitatie la realism(din punctul meu de vedere analiza lui Mihailc ezte foarte realista).Cam toti am avea nevoie de asta,daca tot sunt probleme ce reclama solutii :) Numai bine,Domnul cu voi.
|
Ma bucur cand un protestant arata pe forum ca a inteles semnificatia icoanei in Ortodoxie ;)
|
Exista miracole autentice, infaptuite in mod special in prezenta unei anumite icoane.
|
Citat:
Decalogul este doar un subset de porunci morale, din ceea ce ar trebui sa fie viata unui crestin de exemplu. Poti sa-ti faultezi aproapele in destule feluri (de gresit fata de Dumnezeu nu mai vorbesc) si fara sa incalci practic nici una din poruncile Decalogului. |
Citat:
Citat:
Citat:
Nu poti sa te raportezi la reprezentarea a ceva sacru ca la o bucata obisnuita de hartie. Asa cum tu de exemplu nu cred ca ai putea sa-ti stergi pantofii cu fotografia mamei tale de exemplu. Desigur, nu excludem nici gestul reflex sau superstitios - in cazurile mai putin autentice de iconodulism. Citat:
Si uite asa ne-am intors la discutia despre sabat, si uite asa dl. aventist demonstreaza inca o data ca nu vrea sa priceapa nimic din idea de icoana. Macar esti capabil sa explici de ce consideri ca adventistii nu incalca porunca a 2a prin reprezentarile lor grafice, pseudo-icoanele lor? |
Citat:
Omul este deplin, in acord cu planul Creatiei, avand atat suflet cat si trup. Citat:
Pentru adventisti, propria traditie a luat locul "Cuvantului lui Dumnezeu". Desigur, acelasi lucru il spun si ei despre Sfanta Traditie. Sa fie asta un lucru comun? |
Citat:
Obligativitatea tinerii sabath -ului este desfiintata clar in N.T. Secole bune Biserica nu a avut nici o zi de odihna, atat datorita faptului ca nu exista nici o porunca in acest sens dar si datorita contextului social - se muncea in fiecare zi din saptamana. Ziua de odihna a fost instituita abia de Constantin cel Mare dar vai ..ce neplacut pentru adventisti, aceasta n-a fost sabath -ul evreiesc. Ei deformeaza sistematic acest aspect istoric, sustinand ca ar fi "schimbat sabath -ul", cand de fapt, adevarul este ca pana atunci Biserica nu avea nici o zi de odihna, chiar daca exista "o zi de inchinare". Citat:
Nu exista nici o comuniune nici macar la nivel general intre neoprotestanti prin modul in care se raporteaza la ziua de duminica - fiecare secta neoprotestanta se defineste prin superioritatea fata de ceilalti, neoprotestanti sau ba, adventisti ducand arta diferentierii si a blamarii celorlati in mod intentionat si sistematic la un nivel mult superior. Practic modul lor de auto-promovare este centrat pe lovirea in ceilalti cu sabath -ul, si desi neaga binenteles acest aspect, oricine ia contact cu ei poate confirma asta. In ceea ce priveste alti (neo)protestanti nici n-ar putea sa justifice biblic tinerea unei zile de duminica ca zi de odihna in felul sabath -ului, teologic recunoscand si ei desfiintarea sabath -ului prin N.T., "tinerea" oarecum a duminicii este o traditie pastrata de la catolicii din care s-au rupt (una din putinele care nu le-au desfiintat). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
1. acelea nu sunt icoane (nici măcar "pseudo-icoane") 2. nu se închină la/prin/în fața lor. |
Citat:
|
Citat:
"N-am văzut ceva mai urât pe lume decât un oraș mare în zilele de repaus dominical! Toate prăvăliile cu obloanele lăsate ca pleoapele în somn... Ce somn!... Peste tot închis!... Să vrei să te spânzuri, n-ai de unde să-ți cumperi un ștreang... Lipsa asta de activitate, de viață, de mișcare comercială mă apasă pe umeri, mă trage și pe mine la somn; și nu pot dormi măcar - parcă sunt în stare de insomnie... și când mai văd și toată mitocănimea asta parvenită, prostimea asta elegantă, învârtindu-și roatele cu cauciuc în neștire, îmi vin fel de fel de idei... primejdioase... De un ceas umblu să dau de un prietin... parcă toți au intrat în pământ!" |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Uite aici: "Codex Justinianus," lib. 3, tit. 12, 3; trans. in Phillip Schaff "History of the Christian Church," Vol. 3, p. 380. |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Desigur, micul tău puseu de triumfalism unilateral conține și o doză importantă de ingratitudine (sau ignoranță) , întrucât rudimentele de hristologie, triadologie etc. din doctrina adventistă sunt tributare, în parte, sistemului dogmatic pe care matale l-ai vrea cu desăvârșire surpat. Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului. Mi-ai adus aminte de un prieten care a participat la un curs de câteva ore și, întrebat fiind la final ce i-a plăcut mai mult din cursul respectiv , a răspuns: pauza de cafea. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Exista doua mari asemanari intre ortodoxie si adventism, referitoare la pazirea zilei de odihna inchinata Domnului: 1. "Datoria de a pazi ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului" (cine va lua foc - sa vina pompierii) este o invatatura care se gaseste atat in Catehismul Ortodox cat si in doctrina adventista; 2. Ziua a saptea este sambata iar duminica este ziua intaia, atat la ortodocsi cat si la adventisti. Paradoxal, intre ortodoxie si adventism exista o diferenta care ar trebui eliminata. Pentru asta trebuie sa ne hotaram ce pazim: ziua sfintita si binecuvantata de Dumnezeu sau alta zi? P.S. Argumnetul cu "tot a saptea zi" este bun si pentru musulmani. Si ei pazesc "tot a saptea zi" (vinerea). |
Citat:
Deja exista dovezi cu 200 de ani mai devreme de decretul lui Constantin despre Duminica.Dar cand iti bazezi 50% din propaganda pe decretul lui Constantin si 50% pe donatia lui Constantin e greu sa accepti asta.:1: |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Am repetat o invatatura scrisa in Catehismul Ortodox. """"""""""127. Ce invata porunca aceasta (porunca a patra)? Aceasta porunca invata doua lucruri, si anume: datoria muncii in timpul celor sase zile ale saptamanii si datoria de a sarbatori ziua a saptea, ca zi de odihna, inchinata Domnului. """""""""""" (Catehismul Ortodox - cap. Cele 10 Porunci.) Este o mare asemanare intre aceasta invatatura din Catehismul Ortodox si invatatura adventista. Citat:
Citat:
Dvs. ce paziti? Ceva ce nici Domnul si nici Maica Domnului nu au pazit (si nici Domnul nu a poruncit sau sfintit). Cine are probleme? |
Citat:
|
Citat:
Si, mai este o asemanare: atat ortodocsii cat si adventistii stiu ca Cel Inviat nu a spus nimic despre pazirea zilei intaia a saptamanii (desi a ramas pe pamant, pana la inaltare, inca 40 de zile). Inca o asemanare: si adventistii "sarbatoresc" invierea Domnului. Este adevarat ca o fac in mod diferit de ortodocsi. O fac asa cum ne invata Sfantul Apostol pavel in 1 Corinteni 15:12-34, cand vorbeste despre importanta credintei in invierea Domnului (avand nadejdea revenirii Domnului si invierii celor morti). |
Citat:
"Daca nu este o inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si daca n-a inviat Hristos, credinta voastra este zadarnica" (1 Corinteni 15:16,17) Sfantul Apostol Pavel ne arata ca invierea Domnului este importanta deoarece ne da nadejdea invierii mortilor. La adventisti, revenirea lui Hristos si invierea mortilor este singura nadejde (ei nu cred in nemurirea celui ce moare). Cititi 1 Corinteni cap. 15 (incepand cu vers. 12). Sfantul Apostol Pavel explica foarte clar si repetat in ce consta importanta invierii. Nu pomeneste de nici o zi ci de credinta in invierea mortilor. Dvs. credeti cu adevarat in invierea mortilor (sau credeti in nemurirea celui care moare)? In functie de ce va veti raspunde, veti sti cat de importanta este Invierea pentru dvs. A tine o zi (pe care Domnul nu a ceruto), mimand importanta invierii, este doar o nascocire omeneasca. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
10. Tineti zile si luni si timpuri si ani? 11. Ma tem de voi, sa nu ma fi ostenit la voi, in zadar. Cum comentați? |
Citat:
|
Citat:
Vreti cumva sa sugerati ca Sfantul Apostol Pavel avea ceva impotriva pazirii uneia din cele zece porunci dumnezeiesti (mai exact, porunca referitoare la pazirea zilei a saptea)? Nu avea cum sa faca asa ceva de vreme ce insusi Sfantul Apostol a pazit ziua a saptea (sambata). On topic: Comentez ca pe o asemanare intre ortodocsi si adventisti. Legalismul si formalismul sunt pericole pentru toti crestinii. Putem tine, in mod mecanic diferite zile sau ritualuri si sa nu traim dupa voia lui Hristos. Adventistii pot pazi, cu strasnicie, ziua a saptea, dar sa fie lipsiti de dragoste pentru Dumnezeu si pentru semeni. Despre ortodocsi, va las pe dvs. sa vorbiti. P.S. A se vedea totusi ca, in versetele postate de dvs., nu se face referire la o porunca din Decalog. Acesta are un caracter vesnic(o spune si Catehismul Ortodox). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:30:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.