Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Monarhia - mai este posibilă? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16477)

cezar_ioan 17.05.2013 12:34:17

Deci de la coreeni ni s-a tras, bată-i focu... Au căzut, bieții Ceaușescu în ispită și nu și-au mai revenit... Deh, aveai tu dreptate când ziceai că ecumenismul nu e bun, nici măcar în politică...:)

Dacă oamenilor le intrase în cap că Ceaușescu e despot, iar ura înflorise precum metastazele în popor, ce se mai putea face? La fel era și-n țările vecine.

În acest context, bine dirijat și din afară, vă întreb: ce-ar fi putut face un monarh?
Oare dacă un monarh e perceput ca despot (chit că poate nu are o politică tocmai despotică) va avea altă soartă decât Ceușescu și regimul lui?

Eu cred că punerea Bisericii într-o poziție cu totul nepotrivită, persecuția preoților și educarea tinerilor în duh ateist a influențat mult istoria noastră recentă. Nu știu în care perioadă a istoriei românilor a fost atât de otrăvită viața creștinilor, a fost atât de umilită credința oamenilor, ca în ceaușism. Eu cred că asta a contat foarte mult, cu mult mai mult decât alte cauze.

De aceea, cred că soluția tot de aici trebuie să vină: din raportarea justă la ce înseamnă Biserica pentru popor. Și din refacerea conștiinței bisericești autentice a românilor, împreună cu conștiința de neam și țară. Monarhia ar fi posibilă și de succes doar în acest fel.

catalin2 17.05.2013 13:35:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 519187)
"cladiri si proiecte mari" au inseamnat scoaterea Romaniei din statutul de tara cvasi-agricola, subdezvoltata si crearea unei industrii moderne.
Si de ce sa nu recunoastem, s-au descurcat destul de bine, fara "fonduri europene nerambursabile".

Ma refeream in special la Casa Poporului, care scrie ca e cea mai scumpa cladire din lume (3 miliarde de euro la valoarea de acum): http://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Parlamentului

AlinB 17.05.2013 14:43:06

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 519199)
Ma refeream in special la Casa Poporului, care scrie ca e cea mai scumpa cladire din lume (3 miliarde de euro la valoarea de acum): http://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Parlamentului

Deci au putut, printre multe altele, cladi o cladire de 3 miliarde de euro si zero euro datorie externa.

Care este la ora actuala datoria externa a Romaniei?
Aprox. 100 miliarde de euro.
Ce semn vizibil au ramas din acesti bani?

AlinB 17.05.2013 14:45:39

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 519188)
. Nu știu în care perioadă a istoriei românilor a fost atât de otrăvită viața creștinilor, a fost atât de umilită credința oamenilor, ca în ceaușism. Eu cred că asta a contat foarte mult, cu mult mai mult decât alte cauze.

Sa fim seriosi.
Nu-ti trebuia vocatie de martir ca sa-ti vezi de credinta ta.
Persecutii, minore si doar daca erai membru de Partid sau/mai ales aveai functie importanta in Partid.
Bisericile erau goale si manastirile primitoare ca si acum.

Dar atunci, ca si acum, romanul era prea comod ca sa-si urmeze chemarea Sfantului Botez.

A, si atunci daca vorbeai de Dumnezeu, macar informatorii si securistii te luau in seama.
Acum nici atat.

ciprian22 17.05.2013 23:55:31

Pentru domnul Mihnea Dragomir.Vad in cele spuse de dumneavoastra o abordare romantic si putin nuantata a situatiei(fara rautate sau vre-un fel de aluzie) .Va intreb daca in momentul de fatza locuiti in Romaniasau daca ati locuit mult in afara granitelor tarii.Intreb asta pentru ca eu cred ca aveti o viziune idealista asupra lucrurilor intamplate.Da,au fost desavarsite multe lucruri frumoase in perioada interbelica,si chiar inainte dar sa nu uitam ca tergiversarea intrarii Romaniei in razboi nu a fost un joc politic abil ci o lupta intre tabara pro Germana si tabara pro aliata in care insusi regale era clar filogerman.Doar ultimatumul Antantei si inclinarea evidenta a sortilor razboilului au facut ca Romania sa intre in tabara castigatoare.Despre jertfa noastra?Bunicul meu mi-a spus povesti interesante despre primul razboi mondial ,istorisiri ale strabunicului meu participant la ofensiva peste munti cat si la retragere.Marea majoritate a taranilor romani nu au mers la razboi din patriotism asa cum lasa multi de inteles.Ei au mers la razboi pentru pamant.Li s-a promis pamant dupa lasarea la vatra.De aceea cred ca au si luptat astfel(la Dragoslavele am inteles ca au muscat cu dintii din inamic la propriu)convinsi fiind ca daca vor pierde razboiul nu vor avea pamantul promis.Armata romana a plecat la razboi in directia nepotrivita, neechipata si nepregatita.Strabunicul meu a inaintat in Transilvania in picioarele goale cu o pusca veche si 5 cartuse pe care nu avea voie sa le traga.Este un fapt stiut ca ofensiva corecta ar fi fost cea din sud spre Bulgaria iar optiunea spre Transilvania o sinucidere.Iar lipsa de pregatire a soldatilor nostril a dus la adevarate tragedii de gen gara Bartolomeu.Numarul mortilor de la Oituz,Marasti,Marasesti a fost daca nu ma insel cel mai mare din tot razboiul ca si batalii in sine,depasint bataliile de la Verdun,Somme etc.Dspre Carol al 2-lea..prima oara a renuntat la tron in 1918 cand a fugit la Odessa pentru a se casatori cu Ioana Lambrino.Si-a anuntat parintii in scris despre asta.Cand a luptat impotriva bolsevicilor unguri a renuntat iar la tron isprava pentru care a primit domiciluiul obligatoriu la Bistrita.In 1925 cand a cunoscut-o pe Elena Lupescu asi anunta parintii intr-o scrisoare trimisa de la venetia ca renunta la titlul de mostenitor al tronului.Astfel Ferdinand al declara o creanga putreda iar Mihai devine mostenitor avand in ajutor consiliul de regenta(Principele Nicolae,Gheorghe Buzdugan,Miron Cristea) .Cred ca avand o diplomatie buna,si fiind neizolata Romania acelor ani ar fi stiut sa jongleze dezmembrarea..pentrul ca pana la urma asta a fost.Da poate ca puterea de compare a profesorilor din perioada interbelica era mare dar..sa nu uitam ca 60% din populatia Romaniei era analfabeta.Iar oamenii despre care dumneavoastra spuneti ca traiau bine erau foarte foarte putini in comparative cu suma totala a locuitorilor.Cred ca pentru noi astazi monarhia nu ar insemna decat o clasa de capuse in plus pe spinarea bugetului.La fel cum va fi si regionalizarea daca se va aplica la noi.Cu respect,Ciprian

Mihnea Dragomir 18.05.2013 01:26:19

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 519268)
Cred ca pentru noi astazi monarhia nu ar insemna decat o clasa de capuse in plus pe spinarea bugetului.

Pai, spuneti asa. Restul e literatura si strategie de Cismigiu.

Daca-i cu parti-pris, nu-i bai.

laurastifter 19.05.2013 21:36:21

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 519172)
Cuvintele mele sunt sarace Laura,trebuie sa intelegi acest lucru,sunt sarace pentru ca vor multe dar pot putine.Primii crestini,de exemplu,in simplitatea lor minunata,aveau o conceptie foarte simpla in comparatie cu iluzoria noastea complexitate.In I Tes 1:9-10 se poate vedea o licarire a credintei lor, intoarcerea de la idoli,slujirea Dumnezeului cel Viu si asteptarea Parusiei.Ce copii simpli si chiar idealisti par ei in comparatie cu tot bagajul nostru teologic.Laura cuvintele mele arunca-le la cos,sunt ca nisipul peste care trece marea efemeritatii si limitatului,dar daca vei avea in suflet,prin harul Lui,o credinta sincera,chiar aparent simpla ca a lor,atunci cu bucurie vei merge spre Imparatie.Dumnezeu sa-ti ajute.

Așa este. Primii creștini știau să trăiască și să moară pentru Dumnezeu, iar contrastul dintre credința lor profundă, autentică, înflăcărată de iubire și credința noastră teoretică este... mai mult decât evident. Ei I se închinau lui Dumnezeu în catacombe, nu în catedrale; Îl mărturiseau nu prin teze de doctorat pe teme teologice, ci prin întreaga lor viață și, de foarte multe ori, prin moartea lor martirică.
Primii creștini credeau în Hristos nu pentru că acestea erau principiile doctrinei la care aderaseră, ci adeziunea la învățătura de credință se datora iubirii lor profunde și necondiționate față de Hristos Care, așa cum s-ar exprima teologul rus contemporan Paul Evdokimov, este "singurul argument al existenței Sale" și "unicul criteriu al adevărului Său".
În fața prigonitorilor, creștinii primelor generații știau să spună: "că dacă trăim, pentru Domnul trăim și dacă murim, pentru Domnul murim. Deci și dacă trăim și dacă murim, ai Domnului suntem. Căci pentru aceea a murit și a înviat Hristos, ca să stăpânească și peste morți și peste vii" (Rm14, 7-9); "dar cele ce-mi erau mie câștig, pe acestea le-am socotit pentru Hristos pagubă" (Flp3, 7); "Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos?..." (Rm8, 35).
Să ne dăruiască Domnul tuturor credința și dragostea acelor creștini, pentru ca și noi să trăim în veșnicie în bucuria comuniunii cu El și unii cu alții!
Dumnezeu să fie cu dvs și să vă ocrotească sufletul!

Pelerin spre Rasarit 19.05.2013 21:41:36

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 519413)
Primii creștini știau să trăiască și să moară pentru Dumnezeu, iar contrastul dintre credința lor profundă, autentică, înflăcărată de iubire și credința noastră teoretică este... mai mult decât evident. Ei I se închinau lui Dumnezeu în catacombe, nu în catedrale; Îl mărturiseau nu prin teze de doctorat pe teme teologice, ci prin întreaga lor viață și, de foarte multe ori, prin moartea lor martirică.Primii creștini credeau în Hristos nu pentru că acestea erau principiile doctrinei la care aderaseră, ci adeziunea la învățătura de credință se datora iubirii lor profunde și necondiționate față de Hristos Care, așa cum s-ar exprima teologul rus contemporan Paul Evdokimov, este "singurul argument al existenței Sale" și "unicul criteriu al adevărului Său".În fața prigonitorilor, creștinii primelor generații știau să spună: "că dacă trăim, pentru Domnul trăim și dacă murim, pentru Domnul murim. Deci și dacă trăim și dacă murim, ai Domnului suntem. Căci pentru aceea a murit și a înviat Hristos, ca să stăpânească și peste morți și peste vii" (Rm14, 7-9); "dar cele ce-mi erau mie câștig, pe acestea le-am socotit pentru Hristos pagubă" (Flp3, 7); "Cine ne va despărți pe noi de iubirea lui Hristos?..." (Rm8, 35).Să ne dăruiască Domnul tuturor credința și dragostea acelor creștini, pentru ca și noi să trăim în veșnicie în bucuria comuniunii cu El și unii cu alții!

Multumesc mult,din toata inima, pentru ca ai inteles exact ce am vrut sa spun.Domnul sa-ti rasplateasca!

adrian010155 20.05.2013 17:58:19

Citat:

Nu știu în care perioadă a istoriei românilor a fost atât de otrăvită viața creștinilor, a fost atât de umilită credința oamenilor, ca în ceaușism.

Dupa ceausism.

Decebal 21.05.2013 10:17:20

Citat:

În prealabil postat de adrian010155 (Post 519509)
Citat:

Nu știu în care perioadă a istoriei românilor a fost atât de otrăvită viața creștinilor, a fost atât de umilită credința oamenilor, ca în ceaușism.

Dupa ceausism.

Poate pentru don Cezar iudeo-bolșevismul, iudeo-comunismul, leninismul, stalinismul or fi fost mai puțin rele decât ceaușismul.

stefan florin 21.05.2013 11:06:34

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 519132)
Care sunt aceste documente? Poti sa ne dai un link sau sa postezi ceva din continutul lor? Ar fi interesant de stiut.
Ma intreb ce a facut Majestatea Sa cu banii de la rusi. Si-a cumparat ferma de pasari din Anglia, ca sa aiba ce manca?!?

intra pe "ziaristi online" sau pe http://lecturiincitante.wordpress.co...-neam-si-tara/

DragosP 21.05.2013 11:35:17

Și cine e acest mihaibeltechi?
Cu ce se califică el pentru a fi citit și pentru a fi și crezut?
Bleah.

guardian knight 21.05.2013 13:51:00

corectitudune istorica !!!

" pentru noi,normalitate,
insemana : Regalitate !!! "

Florinvs 21.05.2013 15:02:48

Monarhia mai este posibila

Eu sunt de acord ca monarhia a avut si parti bune- si Nicolae Ceausescu a recunoscut la un moment dat ca ""monarhia a initiat dezvoltarea economica a Romaniei""- insa a spune ca monarhia este o conditie obligatorie pentru ca Romania sa se dezvolte mi se pare complet exagerat!
Sunt tari cu regim republican- vezi Elvetia, Irlanda, Franta, Germania, Polonia, Finlanda, etc care in privinta dezvoltarii economice stau destul de bine!

Din punct de vedere istoric sa lasam istoricii sa analizeze cea fost bine si cea a fost rau in timpul regimului monarhic, insa astazi ar fi de dorit sa ne concentram asupra gravelor probleme economice si sociale din Romania!

Theodore_of_Mopsuestia 21.05.2013 18:17:08

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 519573)
Poate pentru don Cezar iudeo-bolșevismul, iudeo-comunismul, leninismul, stalinismul or fi fost mai puțin rele decât ceaușismul.

Exact: unii sunt asa de (auto-)spalati pe creier de propaganda burgheza, incit nu sunt in stare sa vada cit de elevata e acea perioada, fata de cea actuala, in foarte multe privinte. Doar pentru ca "democratia " ofera mai multe...atractii pentru simturi si pentru intelectul centrat pe livresc si inchipuire, adica atractii pentru iluzii cu alte cuvinte, la asta se reduce superioritatea iluziei burgheze: la numarul iluziilor componente. Se pare ca oamenii/popoarele din "lagarul de Est" au scapat de un zombie si au dat peste Dracu'.

stefan florin 21.05.2013 19:09:11

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 519578)
Și cine e acest mihaibeltechi?
Cu ce se califică el pentru a fi citit și pentru a fi și crezut?
Bleah.

atat timp cat acest om citeaza din documente care se pot gasi in arhivele statului, cred ca este credibil, in comparatie cu Mihai care nu are dovezi decat propriul lui cuvant. Ma mir ca mai sunt omeni care cred un om pe cuvant, chiar daca a fost sef al statului, si nu cred documente scrise. Bleah!

Florinvs 21.05.2013 19:20:13

Monarhia mai e posibila

Aveti perfecta dreptate- istoria trebuie judecata numai pe baza de documente concrete, sigure, si nu pe baza a ceea ce zice cineva, indiferent ce calitate a avut acel cineva la un moment dat!

Miha-anca 22.05.2013 00:39:11

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 519577)

Trebuie sa luam in serios articole scrise in acel "loc"?!?
Scuze, dar nu am de gand sa ma poluez.
Si nici nu am de gand sa innegresc imaginea unui om, care a trait marea parte a vieii sale in strainatate, dar vorbeste impecabil romaneste, isi iubeste tara si poporul si s-a pus in slujba lor pe vecie.
Iar invatatura comunista nu mai are sansa sa ma influenteze, caci pentru mine si-a dat arama pe fata. Cine e dispus sa mai creada minciunile comuniste, succes! Eu m-am saturat de ele si de cei, crescuti in acest spirit.

Miha-anca 22.05.2013 00:50:37

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 519594)
Din punct de vedere istoric sa lasam istoricii sa analizeze cea fost bine si cea a fost rau in timpul regimului monarhic, insa astazi ar fi de dorit sa ne concentram asupra gravelor probleme economice si sociale din Romania!

Poate ar fi bine sa ne uitam la bataia de joc actuala, ca sa tragem concluzii corecte...

Căci, atunci când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiții mișună pretutindeni. (Psalmul 11.8)

Florinvs 22.05.2013 07:49:47

Monarhia mai este posibila

Intradevar, insa bataia de joc actuala nu cred ca se datoreaza formei de guvernare republicane, ci oamenilor care conduc Romania!
Indiferent ca e monarhia ori republica, ceea ce conteaza este ca cei din conducerea statului sa aiba in vedere in primul interesul statului si a poporului, si nu buzunarul propriul!
Insa la noi dupa 1990 s-a intamplat un fenomen mai rar intalnit: parca toti cei ce ajung intr-o functie de decizie in aparatul de stat se simt obligati sa fure si sa-si umple conturile din banii publici! Nu stiu care ar fi explicatia- poate e ceva ce tine de psihologie!

Putem discuta si analiza daca monarhia ar fi sau nu o solutie potrivita pentru Romania, insa nici monarhia nu poate face minuni peste noapte si nu ofera solutii miraculoase!

Parascheva16 22.05.2013 09:41:37

Ar fi bine ca fiecare roman sa citeasca toate cartile scrise de Nicolae Iorga.

Mihnea Dragomir 22.05.2013 10:13:24

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 519654)
Insa la noi dupa 1990 s-a intamplat un fenomen mai rar intalnit: parca toti cei ce ajung intr-o functie de decizie in aparatul de stat se simt obligati sa fure si sa-si umple conturile din banii publici! Nu stiu care ar fi explicatia- poate e ceva ce tine de psihologie!

Fenomenul nu este nici rar intalnit, nici de neexplicat. Explicatia tine de psihologie, dar mai mult de sociologie. Insa, cel mai mult, explicatia tine de filosofie. Este vorba de sistemul democratic, care isi arata limitele. Ideea ca de la ceva aflat mai jos (gloata, cantitatea, poporul) sa iasa ceva aflat mai sus (conducatorii) este o absurditate filosofica. Sa ne inchipuim o intreprindere in care angajatii aleg cine sa fie director. Este ca acea intreprindere va ajunge, repede, in faliment ? Dupa ce, mai inainte, directorii au ajuns astfel in urma unor campanii electorale, sustinute cu bani delapidati, in care au promis angajatilor concedii de patru ani cu trimiterea salariilor prin posta ?

La fel, sa ne inchipuim o parohie in care credinciosii isi aleg preotul. O dieceza in care preotii isi aleg episcopul. O stana in care oile dezbat intelept si voteaza cine sa fie pastor. Un rau care curge de jos in sus.

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 519656)
Ar fi bine ca fiecare roman sa citeasca toate cartile scrise de Nicolae Iorga.

Cam greu. Omul a scris un raft de biblioteca.

Florinvs 22.05.2013 10:32:15

Monarhia- mai este posibila

Bun- de acord cu dumneavoastra- insa atunci imi puteti explica de ce in alte state- care tot pe acceleasi principii (care cel putin teoretic pe hartie stau la baza functionarii si statului roman) functioneza (democratie, libertate de exprimare, piata libera, separarea puterilor in stat, alegeri prin vot universal, etc)- nivelul de dezvoltare economica si nivelul de trai sunt net superioare fata de cele din Romania ?!
Oare de ce conducatorii din Australia, Finlanda, Suedia, Polonia, Franta, etc (si ei alesi tot prin vot universal si democratic) nu simt nevoia sa fure in asa hal ca in Romania ? Pana la urma si ei tot oameni sunt!

Asadar nu sistemul democratic in sine ar fi problema (dovada ca in tarile sus-amintite chiar functioneza destul de bine) ci oamenii care-l aplica!

Mihnea Dragomir 22.05.2013 10:41:43

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 519669)
Bun- de acord cu dumneavoastra- insa atunci imi puteti explica de ce in alte state- care tot pe acceleasi principii (care cel putin teoretic pe hartie stau la baza functionarii si statului roman) functioneza (democratie, libertate de exprimare, piata libera, separarea puterilor in stat, alegeri prin vot universal, etc)- nivelul de dezvoltare economica si nivelul de trai sunt net superioare fata de cele din Romania ?!
Oare de ce conducatorii din Australia, Finlanda, Suedia, Polonia, Franta, etc (si ei alesi tot prin vot universal si democratic) nu simt nevoia sa fure in asa hal ca in Romania ? Pana la urma si ei tot oameni sunt!

Asadar nu sistemul democratic in sine ar fi problema (dovada ca in tarile sus-amintite chiar functioneza destul de bine) ci oamenii care-l aplica!

Toate tarile enumerate au plecat de la un nivel aflat mai sus decat Romania. Ma refer, desigur, la nivelul moralitatii.

Toate tarile enumerate, poate cu exceptia Poloniei, se afla pe o spirala descendenta in aceasta privinta. Furturile politicienilor democrati se extind peste tot. In urma cu mai multi ani, pentru prima data un cancelar german a trebuit sa plece in urma operatiunii "furt pentru partid". Mai recent, coruptia unor Berlusconi ori Sarkozy a tinut afisul stirilor luni de zile. Vedeti dv, prim ministrii romani, de la Petre Roman la Adrian Nastase se afla in buna companie a colegilor lor din celelalte tari democratice.

La urma urmei, e absolut normal. Populismul, costa. Dupa ce castigi, trebuie sa iti scoti banii cumva, ba chiar sa fii pe bilant pozitiv, ca de-aia ai investit si ai riscat.

stefan florin 22.05.2013 10:51:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 519641)
Trebuie sa luam in serios articole scrise in acel "loc"?!?
Scuze, dar nu am de gand sa ma poluez.
Si nici nu am de gand sa innegresc imaginea unui om, care a trait marea parte a vieii sale in strainatate, dar vorbeste impecabil romaneste, isi iubeste tara si poporul si s-a pus in slujba lor pe vecie.
Iar invatatura comunista nu mai are sansa sa ma influenteze, caci pentru mine si-a dat arama pe fata. Cine e dispus sa mai creada minciunile comuniste, succes! Eu m-am saturat de ele si de cei, crescuti in acest spirit.

pai nu vati uitat cum trebuie. La sfarsitul fiecarui articol sunt date si documentele din care s-a citat in articol, documente care se gasesc in arhivele statului roman. Daca nici asta nu te intereseaza, atunci "poluare" placuta cu vorbele celui care a adus comunistii la putere din prea multa iubire fara de poporul sau, si caruia s-a pus in slujba lui fugind in strainatate parasindu-l in bratele poporului "prieten" sovietic.
ps: o parte din acele documente citate sunt de origine vestica, americane si britanice. Si astia sunt sub invatatura comunista?

Florinvs 22.05.2013 11:40:40

Monarhia mai este posibila ?

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 519670)
Toate tarile enumerate au plecat de la un nivel aflat mai sus decat Romania. Ma refer, desigur, la nivelul moralitatii.

Toate tarile enumerate, poate cu exceptia Poloniei, se afla pe o spirala descendenta in aceasta privinta. Furturile politicienilor democrati se extind peste tot. In urma cu mai multi ani, pentru prima data un cancelar german a trebuit sa plece in urma operatiunii "furt pentru partid". Mai recent, coruptia unor Berlusconi ori Sarkozy a tinut afisul stirilor luni de zile. Vedeti dv, prim ministrii romani, de la Petre Roman la Adrian Nastase se afla in buna companie a colegilor lor din celelalte tari democratice.

La urma urmei, e absolut normal. Populismul, costa. Dupa ce castigi, trebuie sa iti scoti banii cumva, ba chiar sa fii pe bilant pozitiv, ca de-aia ai investit si ai riscat.

De acord ca si politicienii din acele tari mai fura, insa ma refeream la nivelul general de trai- inflatie, puterea de cumparare, infrastructura, etc! Ca politicienii fura- asta e peste tot in lume, insa acolo mai fac ceva si pentru popor! Am vrea si noi sa avem servicii medicale ca in Finlanda, cai ferate si sosele ca in Germania sau o putere de cumparare (venitul raportat la preturi) ca in Australia!
Cand in Romania salariu mediu pe economie este in jur de 200-300 euro, iar in Franta in jur de cel putin 1000- 1500 euro/luna, nu cred ca sufera comparatie! Si nu ma refer aici la profesii foarte bine platite acolo (medici, avocati, etc) ci la meserii mai öbisnuite""- functionari publici, profesori, muncitori calificati (de curiozitate- in Franta cat castiga pe luna sa zicem un electrician ori strungar ori mecanic de locomotiva ?)
Aici e diferenta!

stefan florin 22.05.2013 14:29:29

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 519680)
De acord ca si politicienii din acele tari mai fura, insa ma refeream la nivelul general de trai- inflatie, puterea de cumparare, infrastructura, etc! Ca politicienii fura- asta e peste tot in lume, insa acolo mai fac ceva si pentru popor! Am vrea si noi sa avem servicii medicale ca in Finlanda, cai ferate si sosele ca in Germania sau o putere de cumparare (venitul raportat la preturi) ca in Australia!
Cand in Romania salariu mediu pe economie este in jur de 200-300 euro, iar in Franta in jur de cel putin 1000- 1500 euro/luna, nu cred ca sufera comparatie! Si nu ma refer aici la profesii foarte bine platite acolo (medici, avocati, etc) ci la meserii mai öbisnuite""- functionari publici, profesori, muncitori calificati (de curiozitate- in Franta cat castiga pe luna sa zicem un electrician ori strungar ori mecanic de locomotiva ?)
Aici e diferenta!

lasa amice, daca Romania devine din nou monarhie, O SA PLOUA CU BANI, iar romanii o sa o duca ca "in sanul lui Avraam". De unde vor veni acesti bani? La acesta intrebare sa raspunda monarhistii, cei care sustin acest lucru, ca "monarhia salveaza Romania"

Mihnea Dragomir 22.05.2013 14:56:09

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 519680)
Aici e diferenta!

Nu e aici diferenta. Aici e o simpla reflectare a ei. In spatele lipsei de putere de cumparare, in spatele crizei sistemului medical ori a infrastructurii este, de fapt, o criza morala. Dati-mi un sat de oameni morali si am sa va dau un sat de oameni bogati. Bani poate sa aduca si dracul, dar nu pe termen lung. "In the long run" exista o singura sursa a belsugului: moralitatea. Dati Romaniei cinstea, respectul fata de valorile traditionale si veti primi o tara bine tocmita.

Deci, problema se reduce, dupa mine, la: un regim monarhic sau un regim republican este mai potrivit pentru iesirea din criza morala ?

cezar_ioan 22.05.2013 15:02:57

Orice regim rupt de Dumnezeu este perdant.

De pildă, regimul veganilor!...:)))

Mihnea Dragomir 22.05.2013 15:13:03

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 519724)

Absolut corect. De fapt, nu doar perdant, ci si ilegitim. Nu exista nicio alta sursa a legitimitatii decat Dumnezeu. Nici regele, iar poporul cu atat mai putin, nu pot conferi legitimitate.

Acuma, intrebarea care se pune, in lumina acestui topic, este: care regim are mai mare probabilitate de a aluneca spre ruperea de Dumnezeu, care generaza, in timp, pierdere: regimul monarhic sau regimul republican.

cezar_ioan 22.05.2013 15:16:30

Poate că ar trebui să se pronunțe Biserica, prin ierarhi, mai întâi?...
(Mă tem că-i o capcană veche, veche, veche...)

stefan florin 22.05.2013 15:19:06

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 519727)
Acuma, intrebarea care se pune, in lumina acestui topic, este: care regim are mai mare probabilitate de a aluneca spre ruperea de Dumnezeu, care generaza, in timp, pierdere: regimul monarhic sau regimul republican.

depinde de cetatenii acelei tari

Mihnea Dragomir 22.05.2013 15:28:01

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 519731)

Biserica (ortodoxa) nu s-a pronuntat in niciun fel. Nici asa, nici asa. Si bine a facut.

Mai intai, bine a facut fiindca s-ar fi spus, iarasi, ca Biserica se amesteca in politica. Si, culmea, chiar asa ar fi: problema formei de guvernamant este una de filosofie politica, dar la noi filosofia politica si politica inseamna acelasi lucru: politica.

Pe urma, bine a facut fiindca, din cate imi face impresia, in lumea ortodoxa domeniul de competenta si infailibilitate al Bisericii nu este atat de limpede definit ca in lumea catolica. Altfel spus, oricare dintre cele doua luari de pozitie de o parte sau de alta a Bisericii ar fi fost interpretat ca ceva care vine de la Dumnezeu.

Deocamdata, avem ceva care vine de la Dumnezeu: Biblia. Iar acolo am intalnit despre monarhii bine tocmite si despre monarhii rau tocmite. Despre republici, nu am intalnit nimic. Ceva-ceva despre mecanismul democratic exista in Evanghelii, in partea lor care descrie condamnarea lui Isus. Ceea ce nu a reusit monarhul Irod, sa il omoare pe Dumnezeu, a reusit poporul. Cuvintele "rastigneste-L! rastigneste-L!" si "sangele Lui asupra noastra" imi vor arata mereu ca se poate ajunge la fel de bine la nebunie cu democratia ca si cu monarhia, fiindca nu se poate concepe nebunie mai mare decat atunci cand oamenii il judeca pe Dumnezeu.

AlinB 22.05.2013 17:31:59

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 519731)
(Mă tem că-i o capcană veche, veche, veche...)

Da, aceea a politizarii Bisericii.

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 519724)
De pildă, regimul veganilor!...:)))

Dimpotriva, se pare ca Adam si Eva au primit indicatia de a fi vegani..

AlinB 22.05.2013 17:38:58

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 519669)

Pentru ca au facut dureroasa migrarea dea la stadiu de la epoca agricola (in care se fura mai personalizat) la cea industriala (unde s-a facut migrarea de la hotia personala pe scara mica la cea impersonala, pe scara globala) inaintea noastra.
Noi suntem pe drumul aproximativ invers, ma rog, nu am avut chiar o industrie, dar de la o oarecare industrializare.

Citat:

"in asa hal" - ai marcat bine.
Din aceleasi motive, au facut-o cu o generatie in urma, acum sunt mai putin flamanzi, in plus au primit semnale puternice ca ecosistemul social nu-i mai sustine daca isi ruineaza organismul gazda.

Actualii hoti de la noi vin direct din perioada foametei, cand hotia era si destul de tinuta in frau.

Citat:

Oamenii sunt mereu problema, indiferent ca sunt monarhi, presedinti, capitani, tarani sau oameni oarecare.

Probabil s-a mai spus si pe la inceputul topicului dar atunci era inca prea multa efervescenta intecutala pentru ca o explicatie asa simpla si intr-un fel descurajatoare sa fie luata in seama pe o asa maretzie de topic.

Miha-anca 22.05.2013 21:09:33

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 519674)
pai nu vati uitat cum trebuie. La sfarsitul fiecarui articol sunt date si documentele din care s-a citat in articol, documente care se gasesc in arhivele statului roman. Daca nici asta nu te intereseaza, atunci "poluare" placuta cu vorbele celui care a adus comunistii la putere din prea multa iubire fara de poporul sau, si caruia s-a pus in slujba lui fugind in strainatate parasindu-l in bratele poporului "prieten" sovietic.
ps: o parte din acele documente citate sunt de origine vestica, americane si britanice. Si astia sunt sub invatatura comunista?

Ar trebui sa cercetam mai bine istoria. Romanii s-au luptat, ca Romania sa cada de partea cealalta a zidului de fier... dar altfel a decis Stalin, care si-a impus punctul de vedere in fata lui Churchill:
http://www.miscarea.net/carpatii-yalta-pactul.htm
Exista si filme, nu numai vorbe. Cine contrazice aceste filme, in care se vede clar ca toata Europa tremura de frica in fata lui Stalin, sufera intr-adevar de efectele invataturii comuniste. Stalin si-a luat tot ce a vrut, fara sa se justifice.
Intr-unul dintre episoadele cu Stalin, ambasadorul Poloniei se plange lui Stalin intr-o intalnire oficiala, ca soldatii rusi violeaza fetele si femeile din Polonia. Reactia lui Stalin e hilara: nu numai ca ia in deradere afirmatia, dar ii pune pe toti cei prezenti la intalnire sa bea in sanatatea armatei "eliberatoare". Ceea ce au si facut, caci se stie ca oricine i se opunea, isi semna condamnarea la moarte.
http://filmehd.net/stalin-1992-film-gratis-online.html Sper sa mearga.

Mihnea Dragomir 22.05.2013 21:55:54

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 519784)
Ar trebui sa cercetam mai bine istoria. Romanii s-au luptat, ca Romania sa cada de partea cealalta a zidului de fier... dar altfel a decis Stalin, care si-a impus punctul de vedere in fata lui Churchill:

Dar atunci apare o intrebare, doamna Anca. De ce romanii de astazi nu se mai lupta sa cada de partea cealalta a zidului de fier ? Ca parca tot spre Moscova trag, si tot spre Istanbul. Din mijlocul tarii si pana la Cram e mai mare distanta ca pana la Berlin. Si nu e Beciul mai departe decat Tarigradul. Nu mai exista zidul de fier? Este bine mersi, tot acolo, doar ca e un zid de mentalitate.

Miha-anca 22.05.2013 22:07:55

Domnule Mihnea, zidul a cazut. Romanii au acum o singura problema: imbogatirea cu orice pret, de parca ar fi intrat zilele in sac, cum se spune.
Dar de ce spuneti, ca trag spre Moscova sau Istanbul? Eu vad ca sunt si din cei, care trag spre Franta... si nu numai.

cezar_ioan 23.05.2013 00:36:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 519752)
Dimpotriva, se pare ca Adam si Eva au primit indicatia de a fi vegani..

Asta a fost în Rai, frate. Înainte de cădere...
Cât privește Biserica, de când mă știu nu am auzit nici o predică în care vreun preot să îndemne la veganism. Ci doar la post. Însă, desigur, veganii au biserica lor (perdantă, evident)...

P.S. Să nu mi se spună că monahii postitori sunt vegani (lucru complet fals, întrucât monahul e monah iar veganul e vegan, dincolo de orice asemănare formală privind hrana, uneori), pentru că am alergie mare la confundarea binelui cu răului, a frumosului cu urâtul ș.a.m.d. În genere, la nediferențierea dintre Dumnezeu și mamona.

Miha-anca 23.05.2013 01:50:24

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 519819)
Asta a fost în Rai, frate. Înainte de cădere...
Cât privește Biserica, de când mă știu nu am auzit nici o predică în care vreun preot să îndemne la veganism. Ci doar la post. Însă, desigur, veganii au biserica lor (perdantă, evident)...

P.S. Să nu mi se spună că monahii postitori sunt vegani (lucru complet fals, întrucât monahul e monah iar veganul e vegan, dincolo de orice asemănare formală privind hrana, uneori), pentru că am alergie mare la confundarea binelui cu răului, a frumosului cu urâtul ș.a.m.d. În genere, la nediferențierea dintre Dumnezeu și mamona.

Totusi... cei ajunsi la ultima treapta a rugaciunii, se hranesc numai cu seminte, nuci, alune...
Dar te-ai intrebat, frate, de ce in manastiri nu se mananca carne?

Am citit in Pateric despre un sfant, care in vreme de post, pentru ca si in rest nu manca decat de post, nu se mai aseza la masa, ci manca in picioare.

Iar Sf. Seraphim de Sarov manca iarna o planta, pe care o aduna si o usca in timpul verii, iar iarna o punea de cu seara la inmuiat, dupa care bea apa rezultata si manca frunzele inmuiate. Si spunea ca sunt bune. Oare carei Biserici apartinea acest ''vegan''? Bisericii Ortodoxe.
Vietile sfintilor ne dezvaluiesc multe amanunte de acest gen.
Si inca ceva: post fara rugaciune nu are nici o valoare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:23:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.