Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Diavolul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17121)

oaie_cugetatoare 06.04.2014 17:06:30

Citat:

ma simt diavolul, desi, am descoperit ca vreau sa fiu cu Dumnezeu.
Diavolul nu vrea sa fie cu Dumnezeu, diavolul vrea sa fie CA Dumnezeu.
Iar din momment ce vrei sa fi CA Dumnezeu, automat vrei ca tu insuti
sa fii Dumnezeu, ori porunca I spune clar:
"Eu sunt Dumnezeu Tau, sa nu ai alti Dumnezei in afara de Mine"

Citat:

Astfel, ajung la problema libertatii absolute, care este total diferita de libertatea crestina,
Libertatea absoluta reprezinta legea liberului arbitru.Dumnezeu i-a dat omului acest drept
inca din Rai, cand i-a lasat lui Adam dreptul de alege sa manance sau sa nu manance din "pomul cunasterii binelui si raului"
Dumnezeul crestinilor este Dumnezeul lui Adam, Avraam, Noe, Moise, David, Solomon care a lasat liberul arbitru.

Liberul arbitru reprezinta libertatea absoluta, adica posibilitatea de a cunoaste adevarul absolut ca sa poti discerene
binele si raul, si pe baza acestui discernamant sa poti lua deciziile corecte in cunostiinta de cauza.

Ori adevarul absolut inseamna cunoasterea lui Dumnezeu, deoarece El reprezinta adevarul absolut,acelasi Dumnezeu care a dat legea liberului arbitru, adica Dumnezeu crestinilor.

Deoarece Dumnezeu poate fi cunoscut doar prin cale duhovniceasca(in Spirit) si Dumnezeu este adevarul absolut
dar in acelasi timp este si Dumnezeul crestinilor, rezulta ca libertatea absoluta=legea liberului arbitru=libertatea crestina.

Citat:

Asta a facut Lucifer, devenind astfel diavolul cu d mic
Lucifer, a cazut din Rai datorita mandriei si geloziei.
Lucifer a fost ispitit de puterea Lui Dumnezeu si de faptul ca descoperise
ca mai exista Cineva in chip tainic, care era si mai mare decat el si anume "taina cea din veac ascunsa si de ingeri nestiuta"
care este Dumnezeu Fiul.Si atunci din gelozie si fiind mandru Lucifer a facut
revolta in Rai, astfel incalcand legea liberului arbitru pt ceilalti ingeri, prin manipulare si minciuna.
(atunci cand cineva vrea sa te determine sa faci ce vrea el, folosindu-se de manipulare si minciuna
acel cineva iti incalca legea liberului arbitru, deoarce alegerea pe care o faci nu este una libera
ci este o alegere conditionata si influentata, adica manipulata).

Citat:

prin experienta rugaciunii si postului si infranarii si ascultarii, care mi-au dat o dulceata infinit mai consistenta decat orice altceva, dar atat de contestabila de semenii mei, de cei din jurul meu, de putinta mea de a le demonstra ca am un comportament de urmat.
Tu nu trebuie sa le demonstrezi semenilor tai nimic.Fiecare este responsabil de
modul cum traieste.Tu nu trebuie sa judeci pe nimeni.Judecata este doar a lui Dumnezeu.
"Nu judecati, ca sa nu fiti judecati".
Nu trebuie sa te rogi de dragul de a demonstra altora ca se poate,
Nu trebuie sa tii post de dragul de a demonstra altora ca se poate,
Nu trebuie sa te infranezi de dragul de a demonstra altora ca se poate,
Nu trebuie sa faci ascultare de dragul de a demonstra altora ca se poate.

Nu ai voie sa impui altora cum sa-si traiasca viata, caci asta inseamna sa violezi
legea liberului arbitru.

Atunci cand te rogi, fa-o cu inima smerita si in dragoste pentru Hristos, nu pentru lume.
Atunci cand postesti, fa-o cu inima smerita si in dragoste pentru Hristos, nu pentru lume.
Atunci cand faci infranare, fa-o cu inima smerita si in dragoste pentru Hristos, nu pentru lume.
Atunci cand faci ascultare, fa-o cu inima smerita si in dragoste pentru Hristos, nu pentru lume.
Iar daca toate acestea le vei face in dragostea pentru Hristos, atunci le vei face cu bucurie.
Cine il iubeste pe Hristos, isi iubeste aproapele.

Iar Iisus Hristos din iubire pentru oameni a luat pacatele acestora asupra sa
si s-a rastignit spre ieratarea lor.Adica Iisus s-a jertifit ca si cei care
inca nu s-au nascut la vreama respectiva,dar si cei care se vor naste dupa, sa aiba dreptul la mantuire,
inclusiv si aceeia care ii sunt potrivnici.
Cine nu-si iubeste aproapele, nu-l iubeste pe Hristos. Cine se roaga pentru
Hristos dar nu-si iubeste aproapele, atunci nu se roaga pentru Hristos caci scris
este: "Fiecare pom se cunoaste dupa roadele lui"

Sa nu cazi in pacatul de a judeca lumea, doar ca acestea este diferita si nu-ti urmeaza exemplu.
Si nici sa nu te mahnesti din aceasta cauza, caci scris este ca judecata neamurilor apartine
Fiul Omului.

Citat:

Asta e inceputul razboiului religios: as putea sa ma sacrific pentru toti viitorii oameni credinciosi
Dumnezeu nu cere de la oameni sacrifici umane.Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului ci indreptarea sa.

Citat:

si sa ii omor pe cei ce dau de mancare la drac.
Dumnezeu nu doreste moartea omului, ci indreptarea sa.
Cel ce ridica sabia, de sabia va pierii.
Cel ce iubeste pe Hristos, nu-si poate ucide aproapele,caci judecata este a Domnului
iar viata si moartea tot a Domnului este de dat, caci numai Domnul este cel care da viata si numai Domnul
are voie sa o ia, atunci cand Domnul considera de cuviinta.
Cine nu respecta vointa Domnnului si legile Domnului atunci antihrist este.

Citat:

Voi fi, astfel, un nou Hitler, cu Intifada in mana, numai ca eu voi face un bine omenirii, eliminand pe cei ce dau de mancare la drac, inclinand astfel balanta in favoarea credinciosilor.
Nope, vei fi un nou legheon,care nici nu va trece prin vamile vazduhului ci se va duce direct in Iad,
la stapanul sau, pe care cu adevarat l-a slujit, dar n-a stiut tot timpul.

Citat:

Adevarat, pretul va fi posibilitatea celor ce dadeau de mancare la drac de a se mai mantui: poate s-ar fi razgandit, de-a lungul vietii lor, dar iata, acum nu mai pot face asta, caci i-am omorat eu.
Numai Dumnezeu are dreptul de a oferi sau nu posibiliati de mantuire.A te interpune
in planurile lui Dumnezeu, inseamna a te crede ca esti CA Dumnezeu, ori Dumnezeu
este unul singur, ceilalti dumnezei nu sunt decat fructe ale pomului minciunii,
iar tatal minciunii este diavolul.

Sa nu te superi pe mine dar ai grija ca aluneci incet pe panta fanatismului religios.

Am observat in unele fragmente din cele ce ai scris(in postul anterior)
niste simptome ale cazului cand diavolul te lucreaza prin evlavie
(ispita diavolului cu cele de-a dreapta).Iata cum se manifesta aceasta:

"Dacă, de exemplu, ne luptăm cu diavolii și nu cedăm ispitelor lor, ei își schimbă metodele și ne atacă cu cele de-a dreapta, cu mândria. Astfel, îți va șopti la ureche: "Bravo! Ești un luptător virtuos. Meriți laude!" Este însă glasul diavolilor, care sunt învățătorii îngâmfării.

Dar această metodă poate fi utilizată și în alt mod: Diavolul vine și sădește în om dispoziția pentru o râvnă foarte mare, adică ne îndeamnă să ne nevoim, spre cele ce depășesc puterea noastră (post peste măsură, somn puțin, priveghere de toată noaptea…). Sfântul Ioan Scărarul ne lămurește: "De multe ori scopul vrăjmașilor nostri este să ne îndemne la cele mai presus de puterea noastră, ca, descurajându-ne (sau îmbolnăvindu-ne), să lepădăm și cele după putere și să prilejuim râsul cel mai mare al vrăjmașilor noștri". Sfinții părinți ne învață că tot ceea ce este peste puterea noastră este de la diavoli. De exemplu, dacă ținem post aspru, fără binecuvântarea duhovnicului, ne putem îmbolnăvi cu trupul și nu mai putem munci pentru fapta bună creștină, necesară mântuirii noastre.

Pentru toate lucrurile este un timp, iar drumul virtuților are și el anumite legi. Diavolul ne îndeamnă să le călcăm, să urmăm, adică, cele mai presus de puterile noastre. Iar rezultatele? Nereușind, ne îmbolnăvim, deznădăjduim, scade râvna spre virtute și în cel mai rău caz ne putem îmbolnăvi psihic.

Alt mod în care se manifestă ispita diavolului de-a dreapta este lepădarea dojanei. Vrajmașul nostru ne laudă pentru izbânzile noastre; ne înalță pe culmile mândriei și ne arată pe ceilalți oameni neînsemnați, păcătoși și proști. Fariseul din noi va cugeta: "eu nu sunt ca ceilalți oameni: răpitori, nedrepți, adulteri…" (Lc. 18,11). Și astfel se întâmplă ceea ce spune Sfântul Ioan Scărarul: "Dracii ne silesc fie să păcătuim, fie, dacă nu păcătuim, să judecăm pe cei ce păcătuiesc, pentm ca prin lucrul cel de-al doilea să pătăm pe cel dintâi".

Prin judecarea aproapelui nostru ne îndepărtăm de Dumnezeu și pierdem astfel plata pentru virtuțile pe care le avem. Aceste viclenii ale diavolilor sunt arme redutabile împotriva crestinilor si a celor ce sporesc duhovniceste. Pe acestia, diavolul îi prinde în mrejele sale, fie prin mândrie, fie prin judecarea aproapelui. Cu adevărat, vrăjmaș înfricoșător este diavolul.

Să stăm bine! Să stăm cu frică, să luăm aminte!"

Demetrius 07.04.2014 06:45:26

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 555048)
chiar crezi ca exista (sau va exista vreodata) vreo fiinta in universul cuantic (universul fizic) si subcuantic (lumea spirituala) care sa-l inteleaga si sa-l cunoasca suta la suta pe Dumnezeu? In acel moment Dumnezeu nu ar mai fi Dumnezeu, ar avea pe cineva egal cu el, practic ar fi 2 Dumnezei, ceea ce nu este posibil si nu va fi vreodata

Da, cred că există și vor exista.
N-ar fi 2 Dumnezei, ci ar fi comuniune prin desăvârșire într-Același Unul Dumnezeu.
Desăvârșirea anulează personalitatea individuală; desăvârșit înseamnă perfect și nu pot exista două perfecțiuni, ci Una și Aceeași.

48. Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.(Mt5,48)

Oricine se desăvârșește devine frate cu Hristos, deci Fiu al lui Dumnezeu.

3. Și dacă Mă voi duce și vă voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu.(In14,3)
Unde e Hristos dacă nu în Unul Dumnezeu?

stefan florin 07.04.2014 09:36:35

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 555668)
Da, cred că există și vor exista.
N-ar fi 2 Dumnezei, ci ar fi comuniune prin desăvârșire într-Același Unul Dumnezeu.
Desăvârșirea anulează personalitatea individuală; desăvârșit înseamnă perfect și nu pot exista două perfecțiuni, ci Una și Aceeași.

48. Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.(Mt5,48)

Oricine se desăvârșește devine frate cu Hristos, deci Fiu al lui Dumnezeu.

Lucifer a fost cel mai puternic inger creeat vreodata de Dumnezeu. Nici macar el, nu a reusit sa-l inteleaga si sa-l cunoasca, suta la suta, pe Dumnezeu. Daca esti desavarsit si devii fiu al lui Dumnezeu, inseamna neaparat ca-l vei cunoaste suta la suta pe Dumnezeu? Un semizeu, poate devii, dar un zeu niciodata

Citat:

. Și dacă Mă voi duce și vă voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu.(In14,3)
Citat:

Unde e Hristos dacă nu în Unul Dumnezeu?
amice, Hristos nu e Dumnezeu adevarat?Nu e a Doua Persoana a Sf. Treimi? Am negat eu cumva acest lucru?
ps: in acest verset,Hristos se referea la faptul ca apostolii vor fi impreuna cu El in paradis (Rai), nu ca toti vor vor fi ca El dumnezei sau ca apostolii se vor integra in dumnezeire asemenea celor din MISA

catalois 07.04.2014 19:42:24

Citat:

Nope, vei fi un nou legheon,care nici nu va trece prin vamile vazduhului ci se va duce direct in Iad,
la stapanul sau, pe care cu adevarat l-a slujit, dar n-a stiut tot timpul.

Sa nu te superi pe mine dar ai grija ca aluneci incet pe panta fanatismului religios.
Nici vorba sa ma supar, dar cred ca nu m-am facut inteles: nici prin cap nu-mi trece sa ma apuc sa macelaresc oameni, era doar o extrapolare a ideii ca cei pacatosi il hranesc pe diavol, acesta prinzand, astfel, puteri. In aceasta logica unii pot gandi ca l-ar slabi pe diavol daca ar elimina pe cei ce-l hranesc.

catalois 07.04.2014 20:01:52

Citat:

În prealabil postat de lavinia40 (Post 555517)
Mate, fizica..si romana...

Stimata doamna, ati putea sa va vedeti de barnele proprii, nu de paiele mele. Nu eu am inceput sa intep oamenii pe forum cu acuzatii scoase din neant (deoarece atata vreme cat nu argumentati, sunt din neant). Va indemn sa deschideti un topic despre membrii care nu stiu matematica, fizica si sunt agramati. Nu ati dorit nici macar o secunda sa imi raspundeti ca sa ma luminati, ci ati dorit doar sa ma trimiteti la colt.
Dar acum ati reusit! Fix la subiectul topicului: nou venitii in credinta nu stiu limba Romana!
Va multumesc! Sunteti aproape superba!

Mult succes in judecarea oamenilor...

Annyta 07.04.2014 20:08:03

Citat:

În prealabil postat de catalois (Post 555782)
Fix la subiectul topicului: nou venitii in credinta nu stiu limba Romana!

Oare vă referiți la mesajele mele de primire ale unui alt nou venit? :-)

oaie_cugetatoare 07.04.2014 20:19:52

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 555784)
Oare vă referiți la mesajele mele de primire ale unui alt nou venit? :-)

Nu...nicidecum

catalois 08.04.2014 23:07:13

Va rog nu va abateti de la topic pentru atat de putin lucru.
Iata o mostra din topicul "perle de la copii" :Chiar dacă în vis îl întrebăm pe îngerul nostru cum este în Rai, el nu ne spune, pentru că
dacă ne spune, atunci noi vrem repede să murim.
SORIN ȘTEFAN TRANDAFIRESCU, clasa a III-a, 9 ani și 3 luni.
Ceea ce a zis Sorin Stefan, este ca orizontul evenimentelor de la o gaura neagra: incoprehensibil. Sa inteleg ca dupa ce mor NU mai pot face nimic pentru mantuirea sufletului meu, e de nepriceput.
Mai vreau o sansa.
Si mai vreau o sansa.
Si mai vreau o sansa.
Si mai vreau o sansa.
...
Si mai vreau o sansa.

Faptul ca sansele mele se limiteaza la aceasta viata, despre care sunt invatat ca trebuie sa o neg la maxim in manifestari si sa o pretuiesc la maxim in unicitate, este chiar incoprehensibil: ca sa imi traiesc viata trebuie sa fac lucruri care ma pot abate de la scopul pentru care imi traiesc viata. Si nu trebuie sa ma abat de la acest scop.
Vad 2 drumuri: sa mor inainte de 7 ani, inainte sa pot pacatui cu adevarat ( si aici este o discutie ingrozitoare despre viata copilului meu) sau, sa ma duc in pustie (ceea ce nu pare pe masura puterilor mele).
Calea de mijloc, crestinul care se duce la Liturghie si se spovedeste si impartaseste, pare un compromis pe care l-a facut Dumnezeu cu alcatuirea pe care EL insusi a facut-o cand a dat omul in lume: a dat omului acelasi sistem reproducator ca si vacilor, acelasi sistem circulator ca si porcilor, acelasi sistem neural ca si maimutelor, acelasi dor de a trai si de a perpetua ca si amoebelor.
Toate astea nu se potrivesc cu Ortodoxia. Se potrivesc cu Iisus Hristos in masura in care nu le contrazice si nici nu le afirma: pur si simplu nu le atinge, ca si cum nu ar fi. Dar sunt. Si sunt contradictorii.
Eu cum fac ordine in dezordinea din mine?

Annyta 09.04.2014 06:18:59

Citat:

În prealabil postat de catalois (Post 555942)
Eu cum fac ordine in dezordinea din mine?

Dacă într-adevăr vrei să faci ordine... fă tot posibilul să pui capăt acestor gânduri și raționamente. Roagă-te, în schimb, fie și numai pentru a-ți abate mintea de la gânduri. Tatăl nostru, un Doamne miluiește...

Spovedește-te și fă ce-ți zice părintele. Măcar încearcă.

Georgi_85 09.04.2014 09:07:32

Intrebare off topic

Buna ziua, ar putea va rog sa imi spuna cineva cum pot sterge contul de pe acest site? Am gasit optiunea de editare cont, schimbare parola, etc, dar pe cea ce stergere cont nu. Multumesc in avans pentru ajutat.

Annyta 09.04.2014 09:10:07

Citat:

În prealabil postat de Georgi_85 (Post 555956)
Buna ziua, ar putea va rog sa imi spuna cineva cum pot sterge contul de pe acest site? Am gasit optiunea de editare cont, schimbare parola, etc, dar pe cea ce stergere cont nu. Multumesc in avans pentru ajutat.

Trebuie să scrii un mesaj admin-ului.

catalois 16.05.2014 22:28:26

Concluzie intemediara

Cu cat mai mult vrei sa cresti, cu atat mai mult esti supus caderii, in caderi din ce in ce mai stupide.

Ingerul Pazitor, nu are rabdare infinita, ci calibrata pe lungimea vietii tale: in primii ani ai vietii te inpunge fin, spre sfarsit te impunge mai abitir. Impungerea este chemarea catre Domnul, orice ar insemna asta pentru oricine.

Diavolul te impunge mai abitir in prima parte a vietii si mai slab pe masura ce devii mai crestin: in prima parte, tentativele de corupere sunt grosiere si in a doua parte sunt rafinate, rafinand ce A RAMAS din prima parte.

In prima parte a vietii, suntem diavolul, contestand realitatea, incercand sa o imbunatatim, crezand ca am fi putut crea o realitate mai buna.
Ingerul Pazitor pierde majoritatea luptelor din prima parte a vietii, datorita respectarii Liberului Arbitru.

Parcursul vietii descris mai sus, duce la concluzia ca Dumnezeu ALEGE oameni care NU vor mai repeta contestarea diavolului: ca Dumnezeu stie mai bine CUM trebuie alcatuita Lumea. Ceilalti oameni se duc in Iad.

Treaba noastra aici, in lume, pare sa fie sa dovedim ca nu IL vom trada/contesta niciodata, pe Dumnezeu. Niciodata nu vom deveni Lucifer (asta ii este numele).
Ei bine, daca zic bine, cum pot dovedi ca Sunt NElucifer? Adica, ca nu sunt Lucifer?
Ramane doar sa INDUR orice ar fi in viata, sa NU CONTEST ca ar fi rau ce MI se intampla in viata. Adica sa fiu calugar.
Intre ''sa INDUR'' si "sa NU CONTEST", se strecoara, parsiv, " DE CE ? " trebuie indurat? In afara situatiei in care sunt calugar.

Mai exista si situatia in care sunt o babutza dintr-un sat oarecare.. Numai ca nu sunt acea babutza, si nici nu o inteleg: nici pe ea, nici pe Dumnezeu, care o alege pe ea sa vina in rai. Chiar va fi acea babutza de necorupt?! Sau vor fi babutze care vor ajunge in Iad?

Mihnea Dragomir 09.06.2014 09:45:01

Citat:

În prealabil postat de catalois (Post 559281)
Cu cat mai mult vrei sa cresti, cu atat mai mult esti supus caderii, in caderi din ce in ce mai stupide.

Ingerul Pazitor, nu are rabdare infinita, ci calibrata pe lungimea vietii tale: in primii ani ai vietii te inpunge fin, spre sfarsit te impunge mai abitir. Impungerea este chemarea catre Domnul, orice ar insemna asta pentru oricine.

Diavolul te impunge mai abitir in prima parte a vietii si mai slab pe masura ce devii mai crestin: in prima parte, tentativele de corupere sunt grosiere si in a doua parte sunt rafinate, rafinand ce A RAMAS din prima parte.

Impungerea mai tare sau mai fina, atat din partea puterilor ceresti, cat si a celor inamice, nu cred a tine de varsta omului, ci de starea sa la un moment dat, in cadrul suisului ori coborasului lui. Asta e splendid in crestinism. Fericiti sunt cei convertiti de la varsta tineretii! Precum Sf Apostol Ioan. Eu fac parte dintre convertitii mai tomnatici si pot, impreuna cu Sf Augustin, sa spun "tarziu te-am iubit, Doamne!". La orice varsta poti auzi chemarea lui Dumnezeu, caci El te cheama mereu. Desi este cu mult mai greu, se poate sa te convertesti chiar si la adanci batraneti. Dolores Ibarurri, alias Passionaria, este primul exemplu care imi vine in minte. Aceasta fiinta-simbol al Spaniei marxiste a repetat, doar ca la o varsa mult mai inaintata, drumul Damascului, incetand de a mai da cu piciorul in tepuse dupa ce a contribuit la uciderea a mii si mii de preoti si credinciosi: e una dintre cele mai interesante convertiri dovedind ca, in orice epoca, Dumnezeu isi face vas ales din cine te astepti mai putin.

Citat:

In prima parte a vietii, suntem diavolul, contestand realitatea, incercand sa o imbunatatim, crezand ca am fi putut crea o realitate mai buna.
Asa este. Adolescenta e prin natura ei o varsta a rebeliunii. Acest impuls poate fi folosit intr-un sens bun ori intr-un sens rau. Ceea ce eu, ca atatia adolescenti, nu am inteles la vremea respectiva este ca Domnul ne cheama la lupta, dar ca aceasta lupta nu poate incepe altfel decat cu noi insine. Cum sa schimb lumea, daca eu nu ma schimb ? Cum sa fie lumea mai frumoasa, daca eu nu ma ingrijesc de mine insumi, daca merg mai des la fitness decat la biserica, daca mananc mai mult proteine decat citesc carti ?

Citat:

Ei bine, daca zic bine, cum pot dovedi ca Sunt NElucifer? Adica, ca nu sunt Lucifer?
Facand nu cum a facut el, ci cum a facut majoritatea ingerilor: cei care au ramas. Lucifer a spus "Nu voi sluji!" (Non serviam!). Noi trebuie sa-I dovedim Domnului ca Ii suntem buni slujitori. Altfel, pentru ce am merita rasplata ?

Citat:

Ramane doar sa INDUR orice ar fi in viata, sa NU CONTEST ca ar fi rau ce MI se intampla in viata. Adica sa fiu calugar.
Ma gandesc la Iov. Numai ca el nu a fost calugar. Prin urmare, nu e necesar sa fiu calugar.

Citat:

Intre ''sa INDUR'' si "sa NU CONTEST", se strecoara, parsiv, " DE CE ? " trebuie indurat?
Fiindca unui tanar bogat, care respecta Legea inca din anii sai fragezi, Domnul i-a spus: "Ia crucea TA si urmeaza-Ma".

Citat:

Mai exista si situatia in care sunt o babutza dintr-un sat oarecare.. Numai ca nu sunt acea babutza, si nici nu o inteleg: nici pe ea, nici pe Dumnezeu, care o alege pe ea sa vina in rai. Chiar va fi acea babutza de necorupt?! Sau vor fi babutze care vor ajunge in Iad?
Ohoho, cate babute din sate oarecare ajung in iad! Si toate care ajung in iad isi dau imediat seama cat de usor ar fi fost sa ajunga in rai. Asta e un factor suplimentar care le chinuie acolo. Cand nu iei un examen de netrecut, iti spui ca asta e. Cand iti dai seama ca l-ai fi putut lua facand doar un mic efort, cand realizezi ca ai avut tot ce trebuia ca sa il iei, si timp, si logistica, si infrastuctura, si exemple, abia atunci iti vine sa te dai cu capul de pereti.

Lucian494 09.06.2014 10:30:05

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 553551)
pai...nu poti sa nu pacatuiesti.... orice ai face, tot pactuiesti intr-un fe au altul, mai mult sau mai putin. Asa ca...practic, toti ne inepartam de Dumnezeu pactuind; chiar si daca ne spovedim, tot repetam pacate...

Se zice, ca, atunci cand mergi la spovedit trebuie sa te caiesti e pacate si oarecum sapromiti ca nu le mai faci; asta inseamna oarecum ca, daca repetam pacatul, ceea ce se intampla tuturor (ma refer aici la pacate mai mici, nu crime si altele asemenea) inseamna ca minti oarecum la spovdanie, eea ce duce tot la indepartarea de Dumnzeu.
Daca nu am mai repeta pactele, am deveni, in timp destul de scurt, ca Iisus, fara pacate, ceea ce e imposibil.

Ceea ce vreau să spun că Înaintea lui Dumnezeu nu sunt păcate mai mici sau mai mari, orice fărădelege este păcat înaintea lui Dumnezeu asta bineînțeles dacă mai țineți cele 10 porunci pentru că de curînd am citit într-un thread un comment de genul ”Daca nu ai aflat, Vechiul Testament era pentru evrei,”.
Nu cred că minți la spovedanie, uite ce cred eu și aș vrea să-ți spun lucrul ăsta citînd din 2 Petru 2 20 și 22 ”În adevăr, dacă, dupăce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoașterea Domnului și Mîntuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăș și sunt biruiți de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decît cea dintîi.” și acum versetul 22 ”Cu ei s-a întîmplat ce spune zicala adevărată: Cînele s-ă întors la ce vărsase și scroafa spălată s-a întors să se tăvălească iarăș în mocirlă.”

AlinB 09.06.2014 10:36:52

Citat:

În prealabil postat de Lucian494 (Post 561786)
Ceea ce vreau să spun că Înaintea lui Dumnezeu nu sunt păcate mai mici sau mai mari, orice fărădelege este păcat înaintea lui Dumnezeu

Deci pentru tine, ori ca furi un creion ori ca omori un om, e tot una.
Incerci sa faci pe virtuosul, dar ce faci de fapt, este sa reduci omorul la furtul unui creion.
Si pocainta voastra "intra la apa" la fel.

Sunteti practic asasini ai constiintei, un exemplu tipic de ce setarismul nu mantuieste, ci pierde suflete.

Citat:

asta bineînțeles dacă mai țineți cele 10 porunci pentru că de curînd am citit într-un thread un comment de genul ”Daca nu ai aflat, Vechiul Testament era pentru evrei,”.
Depinde ce iei din VT. Daca incepi cu sabatul si carnea de porc, atunci da, alea erau (si sunt) pentru evrei.

Lucian494 09.06.2014 10:45:29

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 561787)
Deci pentru tine, ori ca furi un creion ori ca omori un om, e tot una.
Incerci sa faci pe virtuosul, dar ce faci de fapt, este sa reduci omorul la furtul unui creion.
Si pocainta voastra "intra la apa" la fel.

Sunteti practic asasini ai constiintei, un exemplu tipic de ce setarismul nu mantuieste, ci pierde suflete.

Depinde ce iei din VT. Daca incepi cu sabatul si carnea de porc, atunci da, alea erau (si sunt) pentru evrei.

Da e tot păcat, furatul unui creion este hoție deci păcat, la fel și crima tot păcat. Acu să vedem hoție PĂCAT crimă PĂCAT. Măi sincer să fiu nu văd diferența și unul și altul e tot PĂCAT. Acu să te întreb eu frumușel, nu ucizi oameni, dar ești hoț ia spune-mi tu mie acu la judecată ce vei zice?...Doamne am furat și eu cîteva lucruri mărunte, n-am omorît nici un om...Și răspunsul lui Dumnezeu va fi Pleacă din Fața Mea tu care lucrezi fărădelegea.

AlinB 09.06.2014 10:53:41

Citat:

În prealabil postat de Lucian494 (Post 561789)
Da e tot păcat, furatul unui creion este hoție deci păcat, la fel și crima tot păcat. Acu să vedem hoție PĂCAT crimă PĂCAT. Măi sincer să fiu nu văd diferența și unul și altul e tot PĂCAT. Acu să te întreb eu frumușel, nu ucizi oameni, dar ești hoț ia spune-mi tu mie acu la judecată ce vei zice?...Doamne am furat și eu cîteva lucruri mărunte, n-am omorît nici un om...Și răspunsul lui Dumnezeu va fi Pleacă din Fața Mea tu care lucrezi fărădelegea.

Uite dovada ca nu stii Scriptura si te-ai lasat dus de nas de invataturi viclene care incearca sa asasineze constiinta:

Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan
cap. 5

16. Dacă vede cineva pe fratele său păcătuind - păcat nu de moarte - să se roage, și Dumnezeu va da viață acelui frate, anume celor ce nu păcătuiesc de moarte. Este și păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela.
17. Orice nedreptate este păcat, dar este și păcat care nu e de moarte.

Lucian494 09.06.2014 11:13:04

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 561791)
Uite dovada ca nu stii Scriptura si te-ai lasat dus de nas de invataturi viclene care incearca sa asasineze constiinta:

Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan
cap. 5

16. Dacă vede cineva pe fratele său păcătuind - păcat nu de moarte - să se roage, și Dumnezeu va da viață acelui frate, anume celor ce nu păcătuiesc de moarte. Este și păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela.
17. Orice nedreptate este păcat, dar este și păcat care nu e de moarte.

N-ai idee ce bucurie mi-ai face dacă ai citi Biblia și te-ai ruga Domnului să o înțelegi în Adevăr.

”16. Daca vede cineva pe fratele sau savarsind un pacat care nu duce la moarte, sa se roage; si Dumnezeu ii va da viata, pentru cei ce n-au savarsit un pacat care duce la moarte. Este un pacat care duce la moarte; nu-i zic sa se roage pentru pacatul acela.

17. Orice nelegiuire este pacat; dar este un pacat care nu duce la moarte.

18. Stim ca oricine este nascut din Dumnezeu nu pacatuieste, ci Cel nascut din Dumnezeu il pazeste, si cel rau nu se atinge de el.”

Acu să vedem ce spune Hristos despre aceste lucruri.

”30. Cine nu este cu Mine este impotriva Mea, si cine nu strange cu Mine risipeste.

31. De aceea va spun: orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata.

32. Oricine va vorbi impotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor.”

Da este clar de ce Ioan ne-a spus să nu ne rugăm pentru cei ce comit SINGURUL PĂCAT DE MOARTE. Te rog Citește Scripturile.

Patrie si Credinta 09.06.2014 19:38:13

Citat:

În prealabil postat de Lucian494 (Post 561789)

Atunci insasi ideea de mantuire este cel mai abominal si malefic lucru ce se putea intampla vreodata.

catalois 17.06.2014 22:22:51

Chichitze avocatzesti

Desigur, litera legii este subiectul principal al Dogmaticii.

Consider ca referirile la litera legii pe care o stim sunt chichite avocatesti.

Asadar sa nu ne pierdem in amanunte contabile/avocatesti, vorba lui Steinhard.

De asemenea, consider ca Domnul a avut/are/va avea motive intemeiate sa nu lase nici macar o mica urma scrisa a vointei Lui. (Important de stiut: care au fost/sunt/vor fi aceste motive?)
Repet: consider ca raspunsul la intrebarea: '' De ce NU a lasat Domnul nimic scris, ci totul vorbit si transmis prin vorba (nu cuvant) din om in om?'', este extrem de important.

Dumnezeu este foarte, foarte, foarte straniu. Extrem de straniu. Este atlfel decat noi, oamenii ( gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre), cei ce suntem alcatuiti dupa chipul si asemanarea Lui. Noi ne nastem cu o perceptie rupta de perceptia crestina. Ne nastem gresit. Si Dumnezeu vrea sa avem o perceptie corecta: adica sa obtinem perceptia corecta, drumul drept, din informatii la fel de evazive ca si informatiile care ne duc pe un drum gresit.

Mai mult: Dumnezeu ne si condamna pentru alegerea facuta in necunostinta de cauza. Nu stim nimic, trebuie sa alegem pe baza a ceea ce credem ca stim, alegem o directie, sau ne lasam sa fim alesi pe o directie, apoi ne ducem in cel mai rau loc/timp posibil: in iad, unde locul este rau si timpul infinit. Si condamnarea asta la infinitul rau se petrece pentru cativa ani amarati, traiti in lume. Desigur, poti castiga si infinitul bun, dar mi se pare cam ca la loto: multi baga bani ca sa castie putini.

Pe bune acum: Dumnezeu, care este infinit de mare si de longeviv si de inteligent, chiar se pune la mintea noastra? Chiar ne condamna pentru vesnicie la ceva ce nu putem gusta in viata noastra de cateva zeci de ani?

Desigur, ne plangem ca viata este scurta, dar ne plangem, de asemenea, ca nu stim ce sa facem ca sa nu ne plictisim, ceea ce ne duce la a inventa metode de a ne ''pierde timpul'', de a ne ''omori timpul'', de a ne ''distra'', adica de a ne distrage de la realitate. Daca masori timpul in care ne plictisim ( cautand metode de a umple acest timp) si il raportezi la durata vietii, desigur, vei obtine un rezultat supraunitar: ai avut timp destul. Dumnezeu are dreptate: viata nu este scurta.

Dar, revin: de ce viata este scurta fatza de un Dumnezeu evaziv?

Cred ca ar trbui sa existe un topic de axiomatica si un topic de prolegomene, care sa se ocupe de astfel de intrebari si framantari.

Repet: am vazut pe propria piele ce insemna sa te rogi, am simit atingerea Duhului Sfant, tanjesc dupa acele clipe si aceste intrebari ma bantuie mai mult decat pot controla.

Repet, de asemenea: duhovnicul meu (foarte greu de prins, de altfel), mi-a zis sa iau lucrurile asa cum sunt, fara sa le analizez.

catalois 17.06.2014 22:47:43

Asa este. Adolescenta e prin natura ei o varsta a rebeliunii. Acest impuls poate fi folosit intr-un sens bun ori intr-un sens rau.

Sens? Lasa ca este vorba despre bun si rau, dar ce insemna sens? Inseamna directia dintre origine si final? Inseamna scop?

Ceea ce eu, ca atatia adolescenti, nu am inteles la vremea respectiva este ca Domnul ne cheama la lupta.

Lupta contra cui? Exista o lupta in existenta in care omul are un rol? Acest rol este statistic? Adica este important cati oameni castiga, fata de cati oameni pierd, sau doar cati oameni castiga?

Lucifer a spus "Nu voi sluji!" (Non serviam!). Noi trebuie sa-I dovedim Domnului ca Ii suntem buni slujitori. Altfel, pentru ce am merita rasplata ?

Deci trebuie sa murim cu taria de a nu ceda lui Lucifer?

Ma gandesc la Iov. Numai ca el nu a fost calugar. Prin urmare, nu e necesar sa fiu calugar.

Iov a facut in timpul vietii ceea ce trebuie sa facem noi dupa: sa nu IL contestam pe Dumnezeu in nici o situatie.

Ohoho, cate babute din sate oarecare ajung in iad!

Jenant: babutele nu au nici un reper corect pentru nivelul si anturajul lor. Ele stiu doar ce au invatat de la parinti ( in primul rand) si de la preoti (in l 2-lea rand). Ele isi vad de viata lor, care este cuprinsa in gospodarie timp de 6 zil;e pe saptamana si Duminica, ziua in care se duc gatite la biserica, pentru ca asa au mostenit de la mamele si bunicile lor. Nu din credinta. Nu pentru razboiul care se duce in ceruri. N-au nici o treaba cu asta.

Si toate care ajung in iad isi dau imediat seama cat de usor ar fi fost sa ajunga in rai.

Asta chiar este jenant!

Asta e un factor suplimentar care le chinuie acolo. Cand nu iei un examen de netrecut, iti spui ca asta e. Cand iti dai seama ca l-ai fi putut lua facand doar un mic efort, cand realizezi ca ai avut tot ce trebuia ca sa il iei, si timp, si logistica, si infrastuctura, si exemple, abia atunci iti vine sa te dai cu capul de pereti.

Si mai jenant: adica eu macar m-am intrebat ce vrea Dumnezeu de la mine, dar babutzele respective nu s-au untrebat nimic toata viata lor...[/quote]

Yasmina 17.06.2014 23:09:50

Citat:

În prealabil postat de catalois (Post 562729)
Asa este. Adolescenta e prin natura ei o varsta a rebeliunii. Acest impuls poate fi folosit intr-un sens bun ori intr-un sens rau.

Sens? Lasa ca este vorba despre bun si rau, dar ce insemna sens? Inseamna directia dintre origine si final? Inseamna scop?

Ceea ce eu, ca atatia adolescenti, nu am inteles la vremea respectiva este ca Domnul ne cheama la lupta.

Lupta contra cui? Exista o lupta in existenta in care omul are un rol? Acest rol este statistic? Adica este important cati oameni castiga, fata de cati oameni pierd, sau doar cati oameni castiga?

Lucifer a spus "Nu voi sluji!" (Non serviam!). Noi trebuie sa-I dovedim Domnului ca Ii suntem buni slujitori. Altfel, pentru ce am merita rasplata ?

Deci trebuie sa murim cu taria de a nu ceda lui Lucifer?

Iov a facut in timpul vietii ceea ce trebuie sa facem noi dupa: sa nu IL contestam pe Dumnezeu in nici o situatie.

Ohoho, cate babute din sate oarecare ajung in iad!

Jenant: babutele nu au nici un reper corect pentru nivelul si anturajul lor. Ele stiu doar ce au invatat de la parinti ( in primul rand) si de la preoti (in l 2-lea rand). Ele isi vad de viata lor, care este cuprinsa in gospodarie timp de 6 zil;e pe saptamana si Duminica, ziua in care se duc gatite la biserica, pentru ca asa au mostenit de la mamele si bunicile lor. Nu din credinta. Nu pentru razboiul care se duce in ceruri. N-au nici o treaba cu asta.

Si toate care ajung in iad isi dau imediat seama cat de usor ar fi fost sa ajunga in rai.

Asta chiar este jenant!

Asta e un factor suplimentar care le chinuie acolo. Cand nu iei un examen de netrecut, iti spui ca asta e. Cand iti dai seama ca l-ai fi putut lua facand doar un mic efort, cand realizezi ca ai avut tot ce trebuia ca sa il iei, si timp, si logistica, si infrastuctura, si exemple, abia atunci iti vine sa te dai cu capul de pereti.

Si mai jenant: adica eu macar m-am intrebat ce vrea Dumnezeu de la mine, dar babutzele respective nu s-au untrebat nimic toata viata lor...

[/quote]

Este cu atat mai jenant cu cat doresti sa-ti iei ca etalon de comparatie niste biete babute!
Credinta este o afacere proprie,intre tine si Dumnezeu!
Nu trebuie sa-i judeci pe alti dupa aspecte evidente,vezi-ti de ale tale!
Sunt destule babute care ajung in rai,dupa ce au stat in ascultare toate viata si s-au mantuit prin casatorie si nastere de prunci(si viata aspra de la sat).
Noi sa fim sanatosi si sa dam roade!

Parascheva16 18.06.2014 14:54:13

Da' de unde stim noi ce au in inima lor acele babute? De cand stim noi cine merge in Rai si iad? Babutele alea au trait sub comunism. Nu era ilegal sa mergi la Biserica, dar nu gaseai carti, preotii nu puteau face catehizare calumea etc.

Teodosie 23.06.2014 00:48:40

Orice faptura a fost creata cu liber arbitru si fiind creat nu este desavrsit ca Dumnezeu deci poate gresi ceea ce s-a si intamplat si cu oaemnii si cu ingerii.Dar Domnul inainte de a crea totul stiind neputinta fapturilor avea planuit sa se uneasca cu creatia sa si sa o desavarseasca(mantuiasca) .Hristos le impaca si le aseaza pe toate .

leonte 25.06.2014 21:02:09

Citat:

În prealabil postat de Teodosie (Post 563079)
Orice faptura a fost creata cu liber arbitru si fiind creat nu este desavrsit ca Dumnezeu deci poate gresi ceea ce s-a si intamplat si cu oaemnii si cu ingerii.Dar Domnul inainte de a crea totul stiind neputinta fapturilor avea planuit sa se uneasca cu creatia sa si sa o desavarseasca(mantuiasca) .Hristos le impaca si le aseaza pe toate .

Cei care ma cunosc, stiu despre mine ca nu sunt un ateu. Dar citind mesajul tau de mai sus, in felul in care il inteleg, nu pot sa nu ma intreb: Nu cumva Dumnezeu este un NEBUN?

Sa te apuci sa creezi o specie de vietuitoare care vor calca in picioare tot ceea ce Tu ai creat, vor otravi apele si aerul, vor nimici specii de animale si de plante, vor defrisa paduri ca sa toarne asfalt, vor lepada copii in tomberoane, vor viola, vor rapi fete si baieti tineri pe care ii vor exploata, vor lega oameni in sclavie pe care ii for tortura si ii vor folosi dupa bunul plac. Iar la urma, cand Te vei infatisa lor ca sa le spui cat de mult ii iubesti, Te vor scuipa, spundu-Ti ca ai demon. Deci cum sa creezi o asemenea monstruozitate, stiind dinainte ce are sa se intample? Singurul raspuns este ca numai UN nebun ar crea o forta care sa provoace asemnea dezastre.

Ar mai fi si varianta in care aceasta viziune teologica este falsa, iar lucrurile stau cu totul altfel.

catalois 25.06.2014 22:58:31

Este cu atat mai jenant cu cat doresti sa-ti iei ca etalon de comparatie niste biete babute!
Credinta este o afacere proprie,intre tine si Dumnezeu!
Nu trebuie sa-i judeci pe alti dupa aspecte evidente,vezi-ti de ale tale!
Sunt destule babute care ajung in rai,dupa ce au stat in ascultare toate viata si s-au mantuit prin casatorie si nastere de prunci(si viata aspra de la sat).
Noi sa fim sanatosi si sa dam roade![/quote]

Nu estej enant sa-mi iau ca reper babutzele.. Parintzi diversi au facut asta. Acolo, este o adancime despre care vreau sa vorbesc. Nu cu sentinte destepte, ci cu credinta asa cum este EA.

catalois 25.06.2014 23:04:28

Citat:

În prealabil postat de Parascheva16 (Post 562779)
Da' de unde stim noi ce au in inima lor acele babute? De cand stim noi cine merge in Rai si iad? Babutele alea au trait sub comunism. Nu era ilegal sa mergi la Biserica, dar nu gaseai carti, preotii nu puteau face catehizare calumea etc.

Ceea ce te chemi ca fiind a 16-pea parascheva! Comunismul a generat forme de rezistentza prin credintza mai mari decat tribulatiile tale care nu duc nicaieri, ci doar repeta shabloane. Nu cred ca-mi poti raspunde la intrebari, asadar, retrage-te.

catalois 25.06.2014 23:33:50

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 563319)
Cei care ma cunosc, stiu despre mine ca nu sunt un ateu. Dar citind mesajul tau de mai sus, in felul in care il inteleg, nu pot sa nu ma intreb: Nu cumva Dumnezeu este un NEBUN?

Sa te apuci sa creezi o specie de vietuitoare care vor calca in picioare tot ceea ce Tu ai creat, vor otravi apele si aerul, vor nimici specii de animale si de plante, vor defrisa paduri ca sa toarne asfalt, vor lepada copii in tomberoane, vor viola, vor rapi fete si baieti tineri pe care ii vor exploata, vor lega oameni in sclavie pe care ii for tortura si ii vor folosi dupa bunul plac. Iar la urma, cand Te vei infatisa lor ca sa le spui cat de mult ii iubesti, Te vor scuipa, spundu-Ti ca ai demon. Deci cum sa creezi o asemenea monstruozitate, stiind dinainte ce are sa se intample? Singurul raspuns este ca numai UN nebun ar crea o forta care sa provoace asemnea dezastre.

Ar mai fi si varianta in care aceasta viziune teologica este falsa, iar lucrurile stau cu totul altfel.

Cred ca stau cu totul altfel: ce stii despre structura nucleului atomului? Dincolo de neutroni si protoni, intervin nucleonii, adica niste chestii care alcatuiesc nucleul oricarui atom. Acestia nu sunt simpli, ci compusi din alte entitati care nu mai sunt particule, ci stringuri, adica niste corzi ca de chitara, care vibreaza pe diferite lungimi de unda, producand, astfel, (cu ajutorul Bossonului Higgs), masa. Acesti nucleoni NU se atrag intre ei GRAVITATIONAL. Dar, grupati in atomi, SE ATRAG GRAVITATIONAL. Oamenii nu stiu de ce se intampla asta, se tot mira si tot inventeaza chestii care sa explice asta.
Una dintre explicatii este ca acei nucleoni, implica existenta a 9 sau 12 dimensiuni, in functie de matematicianul care a calculat.
Faptul ca noi incercam sa traim doar in 3+1 dimensiuni, poate explica ''nebunia'' lui Dumnezeu: nu EL este nebun, ci noi limitati.
De ce suntem noi limitati? Eee, de-abia acum incepe Dumnezeu sa para Nebun, pentru noi. De aici am pornit eu discutia, ceea ce tu nu ai prins...

catalois 25.06.2014 23:45:04

Dumnezeu cel ''Nebun''.

Postarile mele se afla in Dogmatica, deoarece vreau sa aflu raspunsuri dogmatice la tulburarile mele.
Altminteri, se vor fi aflat in alte posturi.
Serafim Rose este deja depasit in raspunsurile sale.
In afara de raspunsul dat de duhovnicul meu, ''Ia lucrurile asa cum sunt'', mai aveti si alte raspunsuri dogmatice?
Este important pentru mine, deoarece recidivez in a ignora rugaciunea, imi este dor de dulceata care urmeaza rugaciunii si nu gasesc finalitate in orice as investi.

tabitha 26.06.2014 07:46:29

Mda, ce ar mai fi de comentat în afară de faptul că nu îți asculți duhovnicul - cu buna știință - el care probabil îți știe măsura mai bine ca oricare altul. Consecințele neascultării ți le-ai evaluat și singur, și cu toate astea tot nu știi ce ce trebuie să îndrepți... ah, și vezi cere-i scuze colegei Parascheva16, că ai fost cam dus de val.

PS: vezi să nu cazi și în păcatul împotriva Duhului Sfânt, care nu se iartă în veac !

leonte 26.06.2014 08:01:58

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 563335)
Mda, ce ar mai fi de comentat în afară de faptul că nu îți asculți duhovnicul - cu buna știință - el care probabil îți știe măsura mai bine ca oricare altul. Consecințele neascultării ți le-ai evaluat și singur, și cu toate astea tot nu știi ce ce trebuie să îndrepți... ah, și vezi cere-i scuze colegei Parascheva16, că ai fost cam dus de val.

PS: vezi să nu cazi și în păcatul împotriva Duhului Sfânt, care nu se iartă în veac !

Draga mea colega. Cu tine personal nu am nimic, si probabil ca esti un om social bun, dar ma indoiesc profund ca ai inteles ceva din taina jertfei de pe Golgota.
Ce intelegi prin pacatul impotriva Duhului Sfant? Si ce intelegi prin faptul ca nu se iarta?

oaie_cugetatoare 26.06.2014 09:00:09

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 563336)
dar ma indoiesc profund ca ai inteles ceva din taina jertfei de pe Golgota.

Dar dumneata ce ai inteles, domnul viitor (posibil) masterand la teologie ?

Mihnea Dragomir 26.06.2014 10:30:16

Citat:

În prealabil postat de catalois (Post 563331)
Postarile mele se afla in Dogmatica, deoarece vreau sa aflu raspunsuri dogmatice la tulburarile mele.

Cheia dogmatica a raspunsului la problema (problemele) ce va framanta sta in doctrina despre libertate, valabila nu numai pentru om, ci pentru toate creaturile inteligente.

Va sfatuiesc sa incepeti prin citirea chestiunilor 63 si 64 din Partea Intai a Sumei Teologice a Sf Thomas Aquinas. Exista cel putin o traducere romaneasca: aparuta la Editura Stiintifica in 1997. Gratis si online, gasiti numai in limbi de circulatie internationala, precum engleza, aici:
http://home.newadvent.org/summa/1063.htm

Dupa ce cititi felul cum dezvolta Doctorul Angelic cele doua chestiuni, daca sunt nelamuriri, sa incercam sa ne dumirim impreuna.

In Cristos, Domnul nostru.

leonte 26.06.2014 11:59:15

Citat:

În prealabil postat de oaie_cugetatoare (Post 563338)
Dar dumneata ce ai inteles, domnul viitor (posibil) masterand la teologie ?

Am avunt instinctul sa nu raspund la aceasta provocare de 2 lei, dar am reflectat un pic si am ajuns la concluzia ca poate raspunsul meu va fi de folos altcuiva (nicidecum tie celui ce ai lansat "intrebarea").

In jertfa de pe Golgota am vazut ratiunea triumfand peste partea poftitoare, caci zice sf. Nichita in filocalia VI: chipul lui Dumnezeu in om este puterea cugetatoare (ratiunea).

tabitha 26.06.2014 15:56:23

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 563336)
.... ma indoiesc profund ca ai inteles ceva din taina jertfei de pe Golgota.
Ce intelegi prin pacatul impotriva Duhului Sfant? Si ce intelegi prin faptul ca nu se iarta?

Pai in conditiile astea nu vad ce sens are sa ma intrebati.
Asa ca va las placerea sa va documentati singur.
Dar sincer, ca teolog cu acte ce sunteti, ma mir ca nu ati auzit de asa ceva.
Poate va luati tema ca subiect la Master..

oaie_cugetatoare 26.06.2014 16:39:32

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 563350)
In jertfa de pe Golgota am vazut ratiunea triumfand peste partea poftitoare, caci zice sf. Nichita in filocalia VI: chipul lui Dumnezeu in om este puterea cugetatoare (ratiunea).

Dar ratiunea nu tine de minte ?Nu cu mintea rationezi ? Deci cum poate
partea rationala din om sa triumfeze peste partea poftitoare ?
Insa Sf Nichita are dreptate.Intrebare de examen, dl teolog:
Cum jusitifici acest paradox ?
(Hai, sa-ti vad rotitle gandirii cum se invart).
:D

ioana3 26.06.2014 16:44:25

Problema cunoasterii lui Dumnezeu a framantat pe multi sfinti parinti. Dati o cautare pe net, si veti gasi raspunsuri mai profunde decat pe un forum in care fiecare il face pe Dumnezeu dupa cum ii vine la gura.
Voiam numai sa va amintesc despre zbuciumul Fer. Augustin in dorinta sa de a-L cunoaste: mergand pe o plaja a intalnit un copil care ducea apa din mare intr-o groapa pe care o facuse in nisip. L-a intrebat ce face si copilul i-a raspuns ca vrea sa mute marea in groapa lui. Atunci a inteles Fer. Augustin, ca mintea omeneasca, atat de limitata, nu poate sa-L cuprinda (intelege) pe Creator.
Iar despre cunoasterea lui Dumnezeu, Sf. Marcu Ascetul spune in "Despre legea duhovniceasca" in cap.190: 'Domnul este ascuns in poruncile Sale. Si cei ce-l cauta pe El, Il gasesc pe masura implinirii lor.' vezi Filocalia I.

leonte 26.06.2014 17:11:43

Citat:

În prealabil postat de mirela.t (Post 563368)
Pai in conditiile astea nu vad ce sens are sa ma intrebati.
Asa ca va las placerea sa va documentati singur.
Dar sincer, ca teolog cu acte ce sunteti, ma mir ca nu ati auzit de asa ceva.
Poate va luati tema ca subiect la Master..

Nu sunt teolog nici cu acte nici fara. Abia incerc sa imi fac dosarul de inscriere. Sunt un ticalos ca si tine, care fac umbra pamantului.
Nu stiu de unde ai dedus ca nu am auzit despre pacatul respectiv. Eu doar am intrebat ce anume intelegi tu ca se intampla in timpul acestui pacat si cum se manifesta acea "neiertare". Adica ma interesa parerea ta, nu un raspuns teologic, academic.

Tot in contextul parerii personale m-am exprimat si eu cand am afirmat ca nu ai inteles taine Jertfei. Este parerea pe care mi s-a format citindu-ti cateva din postarile tale. Pe mine asa m-a dus mintea sa deduc. Daca e gresit, cu siguranta urmatoarele tale raspunsuri imi vor schimba parerea.

leonte 26.06.2014 17:16:53

Citat:

În prealabil postat de oaie_cugetatoare (Post 563372)
Dar ratiunea nu tine de minte ?Nu cu mintea rationezi ? Deci cum poate
partea rationala din om sa triumfeze peste partea poftitoare ?
Insa Sf Nichita are dreptate.Intrebare de examen, dl teolog:
Cum jusitifici acest paradox ?
(Hai, sa-ti vad rotitle gandirii cum se invart).
:D

mie nu mi se invarte nici o rotita, a gandiri, ci doar cele ale memoriei. Daca imi aduc aminte despre o afirmatie a unui sfant cuvios, care sa se potriveasca intrebarilor tale, o voi scrie. Pareri personale imi permit sa am despre cele vremelnice, despre oameni, despre fenomene meteo, despre conduite sociale. Cand vine vorba despre cautarea lui Dumnezeu, ma feresc de toate parerile personale, chiar si de ale mele.

insa inainte de a-mi pune eu rotitele in miscare, poate ar trebui sa recistesti mesajul meu, pentru cai postat ceva anapoda, care imi pare ca nu are legatura cu referirile mele.

oaie_cugetatoare 26.06.2014 17:49:27

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 563377)
insa inainte de a-mi pune eu rotitele in miscare, poate ar trebui sa recistesti mesajul meu, pentru cai postat ceva anapoda, care imi pare ca nu are legatura cu referirile mele.

Hai sa te scot din bezna:
In primul rand, ratiunea inseamna cunoastere.Omul poate cunoaste prin intermediul intelectului si atunci avem cunoasterea rationala.
Insa omul poate cunoaste prin intermediul sufletului si atunci avem cunoastearea spirituala.
Cunoasterea rationala determinta aparitia proceselor de logica.
Cunoasterea spirituala determina apartia proceselor sentimentale, dintre care amintim iubirea.

Asadar:
forma suprema de cunoastere rationala o reprezinta analiza corecta a realitatii inconjuratoare
forma suprema de cunostere spirituala o reprezinta iubirea de oameni.

Pe Golgota, avem de a face cu triumful ratiunii sub forma de iubire de oameni(supremum al cunoasterii spirituale)
iar cand Sf Nichita se refera la puterea cugetatoare, se refera la forma maxima de cunoastere spirituala care
este asa cum am mai spus, iubirea de oameni.

Ideea era sa-ti dai seama de urmatoarele:
ratiune=cunoastere => via intelect =>cunoastere rationala = gandirea mintii = minte
ratiune=cunoastere => via suflet =>cunoastere spirituala = gandirea sufletului = inima

Ca sa comunici cu Dumnezeu trebuie ca, virgula, cunoasterea spirituala sa controleze
cunoasterea rationala, adica inima sa stapaneasca poftele mintii, iar asta se face
prin rugaciune, care inseamna coborarea mintii in inima.

Sfatul 1:nu mai subestima mirenii si sa nu-ti faci impresia ca apartii vreunei "caste-superioare" prin simplu fapt ca doresti sa urmezi studii teologice.

Sfatul2: poti sa stii pe dinafara toate volumele de filocalie, daca atunci cand dai o bucata de paine unui sarman
nu simti o bucurie pana la lacrimi, le stii degeaba.Absolut degeaba.Pierzi timpul degeaba.Absolut degeaba, domnu...teolog in devenire.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:52:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.