Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Atacurile din "interior" la adresa Bisericii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1785)

odin 01.06.2007 17:18:19

Citat:

În prealabil postat de Sylvie
Si pe mine,Odin,DE CE MA EVITI...:rolleyes::p?
Eu nu vorbesc CUM VRETI VOI...:dontgetit:???:p?

Consider ca nu ai nimic de zis, ca sa am la ce sa raspund...

dmb 01.06.2007 17:31:56

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism
Citat:

În prealabil postat de dmb
Pun si eu o intrebare prosteasca, sau chiar doua : ce credeti ca ne duce in iad mai repede (practic pe fiecare)ecumenismul sau pacatele proprii, rautatea, cuvintele grele?
Cam ce credeti ca sinteti capabili sa faceti ca sa va impotriviti ecumenismului (altceva decit rugaciunea)fara sa calcati canoane si fara sa va rupeti de biserica (daca se va ajunge acolo)?

MASURI ORTODOXE DE COMBATERE A EREZIEI ECUMENISTE
- rugaciuni pentru comunitate si ierarhie, pentru ca Dumnezeu sa le lumineze mintea si sa le dea curaj sa marturiseasca dreapta credinta ortodoxa;
- post;
- pastrarea cartilor de cult si a scrierilor duhovnicesti in editii autentice necenzurate;
- propovaduirea dreptei credinte din generatie in generatie;
- atentionarea tuturor fratilor ortodocsi cu privire la erezia ecumenista, care cuprinde tot mai multi clerici si ierarhi;
- sustinerea misiunii antiecumeniste prin raspandirea lucrarilor ortodoxe care combat erezia.

Deci ajungem la "lupta clasica" RUGACIUNEA si Postul!!! Ori astea in "stilul" in care se discuta aici nu-s deloc usor de facut!???
- pastrarea cartilor de cult si a scrierilor duhovnicesti in editii autentice Pai asta ar insemna sa fiim fiecare o biblioteca de manuscrise (lucru imposibil) si mai ales sa contrazicem preotul incontinuu ca el saracul daca-i tinar a invatat dupa manuale noi;)
- propovaduirea dreptei credinte din generatie in generatie; De catre cine? Se vede ca nu ai copii ca sa vezi cum este cind preotul spune/face una si tu esti nevoit sa-i spui la copil alta!!!!! In final in cel mai bun caz copilul e doar derutat in cel mai rau nu mai da doi bani pe credinta.
- atentionarea tuturor fratilor ortodocsi cu privire la erezia ecumenista, care cuprinde tot mai multi clerici si ierarhi; Si de ce ma rog frumos te-ar crede cineva pe tine/mine sau altul NEPREOTI si nu preotul?
- sustinerea misiunii antiecumeniste prin raspandirea lucrarilor ortodoxe care combat erezia. Care sint acelea? Cine decide care-i ortodox si care nu? Cine decide cind s-au admis compromisuri neortodoxe ce se pastreaza si care desii admise nu se pastreaza? Cine stie toata legislatia ca sa aiba o privire de ansamblu? Exemplu : pr. Paisie cinsidera schimbarea calendarului ca falsa dar a primit-o si o respecta ca sa se pastreze unitatea ortodoxiei cita mai este. Acum ce facem? Il consideram eretic? Consideram doar ce spune eretic si pe el sfint? Dar mai ales cine decide asta?

Este simplu sa urlam antiecumenism pe unde putem dar va intreb pe voi : sinteti atit de tari incit sa decideti singuri ce este ortodox si ce nu? Atit de tari sa schimbati greselile admise? Aveti curajul de a purta pacatele celor care se vor smintii? Si mai ales credeti ca puteti reusii sa schimbati ceva?
Situatia este fara iesire parerea mea si discutiile pe tema asta sint pierdere de vreme.Singurul care poate incetinii sau oprii procesul de unificare al bisericilor este Dumnezeu ...si aici doar rugaciunea si postul ajuta.
In biserica noastra sint greseli mult mai mici decit ecumenismul inteles prin contopire, si oameni mult mai putin importanti decit cei din ecumenism si totusi nu se poate face nimic!!!! Nimic! Traim sub dictatura majoritatii iar majoritatea o sa fie intotdeauna prostimea!

Mirean 02.06.2007 21:13:03

Citat:

În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Voi ori nu intelegeti,ori va faceti ca nu intelegeti.Adica vine un mason de grad inalt la TV si declara ca I.P.S.Daniel e mason si a fost instalat de masonerie,si voi nu,ca nu-i asa.O indracita ii spune ca va merge in fundul iadului,voi nu,ca nu-i asa.Ce dovezi mai vreti?Sa vina cu politia sa va ia la bataie?Aveti grija ce va doriti ca s-ar putea intampla.

Care mason, pritene? Pot pretinde si eu ca sunt medic si ca imi esti pacient la spitalul de nebuni, nu? Ar trebui sa demostrez asta, altfel ramane doar un neadevar, nu?

Mirean 02.06.2007 21:15:27

Citat:

Domnule pe vremea comunistilor era o sintagma la moda,cea cu "dusmanii poporului",nu conteaza care erau ei sau daca existau,ei erau dusmanii poporului si punct.Si voi la fel,nu poate sa spuna cineva ceva,pe buna dreptate,nu aiurea,impotriva unor ierarhi si a practicilor lor mai mult sau mai putin ortodoxe,ca gata,i se sare in cap,ca e eretic,schismatic,fanatic.Tine minte ca si patriarhul ecumenic a adus aceeasi acuzatie calugarilor din manastirea Esfigmenu,ca ar fi schismatici,ca vezi Doamne nu fac ascultare de planurile lui antiortodoxe.Raspunsul calugarilor a fost categoric,ca ei nu fac ascultare de lupi masoni deghizati in oite ortodoxe.Punct.Hristos nu e negociabil.

Pritene, promit sa iti dau dreptate in momentul in care aduci dovezi pentru afirmatiile tale!

Mirean 02.06.2007 21:18:16

Citat:

Eu as reformula putin titlul si as zice :cat de periculoasa este ascultarea fata de ierarhii ecumenisti si masoni ?

dat fiind ca este un forum initiat de mine, nu iti permit sa reformulezi titlul! este echivoc nick-ul tau! Oricum in afara de acel(e)asi copy/paste nu ai adus nici un fel de dovada in sprijinul a ceea ce sustii, ceea ce spune multe despre nivelul tau de intelegere a fenomenului!

Mirean 02.06.2007 21:19:32

Citat:

[size=4]Canonul 64 al Sfintilor Apostoli - Daca vreun cleric sau laic intra in sinagoga iudeilor sau a ereticilor ca sa se roage, sa se cateriseasca si sa se afuriseasca." [/size]

Asta ar trebui sa i se intample lui I.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolitul apostat al Banatului .

Prietene, vrei sa ne vorbesti despre contextul istoric al aparitiei canonului?

maria55 03.06.2007 08:31:08

Citat:

MASURI ORTODOXE DE COMBATERE A EREZIEI ECUMENISTE
- rugaciuni pentru comunitate si ierarhie, pentru ca Dumnezeu sa le lumineze mintea si sa le dea curaj sa marturiseasca dreapta credinta ortodoxa;
- post;
- pastrarea cartilor de cult si a scrierilor duhovnicesti in editii autentice necenzurate;
- propovaduirea dreptei credinte din generatie in generatie;
- atentionarea tuturor fratilor ortodocsi cu privire la erezia ecumenista, care cuprinde tot mai multi clerici si ierarhi;
- sustinerea misiunii antiecumeniste prin raspandirea lucrarilor ortodoxe care combat erezia.

Eu n-am nimic de comentat la acest mesaj :) !
Trebuie inteles cu inima , nu cu ochii .

Daca vrem sa contrazicem ,gasim oricand ceva :)
Mai insistati ,vedeti ca nu e asa complicat !

maria

ancah 03.06.2007 12:12:58

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

[size=4]Canonul 64 al Sfintilor Apostoli - Daca vreun cleric sau laic intra in sinagoga iudeilor sau a ereticilor ca sa se roage, sa se cateriseasca si sa se afuriseasca." [/size]

Asta ar trebui sa i se intample lui I.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolitul apostat al Banatului .

Prietene, vrei sa ne vorbesti despre contextul istoric al aparitiei canonului?

Totdeauna unitatea Bisericii merge dimpreuna cu unitatea de credinta si pururea învatatura Mintuitorului viaza în învatatura Apostolilor si a Sfintilor Parinti.
Niciodata întocmirile Bisericii nu vor fi perimate sau clasate drept ultra-rigoriste, niciodata Sinoadele ecumenice nu au contrazis sau exclus vreun canon formulat la Sinoadele anterioare, niciodata Sfinta Traditie nu va fi supusa revizuirii sau reînnoirii moderniste, niciodata nu ne vom aseza deasupra Bisericii prin împartasirea unor experiente personale ce contrazic experienta infailibila a Bisericii, niciodata nu vom reduce Biserica la vreo masura personala sau hotarire statala, caci atunci cind vom încuviinta cea mai mica dintre ereziile acestea atunci ne vom rupe de Trupul Bisericii si ne vom face hulitori ai Capului Ei, Mintuitorul si Domnul nostru Iisus Hristos.

MARIUS_DANIEL 03.06.2007 12:58:18

Citat:

Citat:

Voi ori nu intelegeti,ori va faceti ca nu intelegeti.Adica vine un mason de grad inalt la TV si declara ca I.P.S.Daniel e mason si a fost instalat de masonerie,si voi nu,ca nu-i asa.O indracita ii spune ca va merge in fundul iadului,voi nu,ca nu-i asa.Ce dovezi mai vreti?Sa vina cu politia sa va ia la bataie?Aveti grija ce va doriti ca s-ar putea intampla.

Care mason, pritene? Pot pretinde si eu ca sunt medic si ca imi esti pacient la spitalul de nebuni, nu? Ar trebui sa demostrez asta, altfel ramane doar un neadevar, nu?

Poate vrei sa faci o vizita pe la templul masonic,sa te "sfintesti" putin si sa gasesti dovada?Asta vrei?Ca vad ca tu nu crezi nimic,nici in fata faptului implinit.Daca tu nu crezi nimic,m-as mira sa crezi in Dumnezeu,pana la urma.

MARIUS_DANIEL 03.06.2007 13:15:32

Citat:

Citat:

Domnule pe vremea comunistilor era o sintagma la moda,cea cu "dusmanii poporului",nu conteaza care erau ei sau daca existau,ei erau dusmanii poporului si punct.Si voi la fel,nu poate sa spuna cineva ceva,pe buna dreptate,nu aiurea,impotriva unor ierarhi si a practicilor lor mai mult sau mai putin ortodoxe,ca gata,i se sare in cap,ca e eretic,schismatic,fanatic.Tine minte ca si patriarhul ecumenic a adus aceeasi acuzatie calugarilor din manastirea Esfigmenu,ca ar fi schismatici,ca vezi Doamne nu fac ascultare de planurile lui antiortodoxe.Raspunsul calugarilor a fost categoric,ca ei nu fac ascultare de lupi masoni deghizati in oite ortodoxe.Punct.Hristos nu e negociabil.

Pritene, promit sa iti dau dreptate in momentul in care aduci dovezi pentru afirmatiile tale!

GUVERNUL GREC INSTITUIE BLOCADA ASUPRA MANASTIRII ESFIGMENU

Au fost intrerupte liniile telefonice, oprite aprovizionarea cu alimente, medicamente si combustibil la manastirea veche de 1000 de ani

COMUNICAT DE PRESA

“Batalia noastra se da pentru dreptate si pentru adevaratul mod ortodox de a trai, pe care patriarhul incearca sa le reduca la tacere.” (Staretul Methodios)

Sf. Mt. Athos (24 octombrie) – La mai mult de 2 ani dupa ce a l-a ridicat, guvernul grec a instituit un si mai dur embargo asupra livrarilor esentiale vietii la Manastirea Esfigmenu (foto) din Sfantul Munte. Pe 12 octombrie, liniile telefonice au fost intrerupte, intr-o incercare de a amuti vocea monahilor si de a le taia comunicarea cu lumea. In aceeasi zi, vehicolul cu care se transportau la Manastire alimente, medicamente si combustibil pentru incalzire, din orasul vecin Karies, a fost confiscat.

Calugarii de la Esfigmenu, cea mai populata manastire din Sfantul Munte, dezaproba politica patriarhului ecumenic Bartholomeu al Constantinopolelui, si ca rezultat, sunt inca odata sub asediu. Patriarhul, obsedat sa striveasca vocile dizidente, a ordonat politiei grecesti sa instituie o blocada, sa infometeze calugarii pentru a-i face sa se supuna.

Din pacate, nu doar alimentele si medicamentele sunt cele de care patriarhul cauta sa ii lipseasca pe calugari. Intr-un gest insidios, Bartholomeu a facut presiuni asupra guvernului grec si a autoritatilor locale sa creeze o manastire-impostor cu acelasi nume, Esfigmenu, ca sa transfere intreaga proprietate, sa devieze corespondenta si transferurile bancare la noua sa creatie, in timp ce infometeaza adevarata Esfigmenu. Aceasta “replica” manastireasca violeaza Carta Muntelui Athos prin aceea ca staretul si noua obste nu intrunesc criteriile stabilite prin regulile vechi de secole ale Cartei.

“Calugarii nostri nu se mai pot ruga in pace daca nu accepta vederile politice si religioase ale patriarhului, care le tulbura constiinta. Patriarhul nu va admite nici un dialog,” afirma staretul Methodios (foto), ales conducator al manastirii. “Alegem sa devenim calugari ca sa ne izolam de caile lumii si de politica zilelor noastre; sa ne dedicam viata rugaciunii pentru mantuirea noastra si a umanitatii. Ce se intampla aici este infiorator. Este o privire necenzurata in mecanismele interioare ale ierarhiei bisericii moderne si in tacticile inconstiente, care violeaza insasi esenta crestinismului.”

Patriarhul reactioneaza sever impotriva oricui ridica obiectii la politica sa. Asemanator cu durele persecutii ale guvernului chinez asupra lui Dalai Lama si a Falun Gong, Batholomeu nu are toleranta pentru cei care nu promit supunere fata de agenda sa personala si care indraznesc sa ridice vocea. In timp ce patriarhul cauta intelegere si deschidere de la guvernul turc pentru a-si propaga invataturile sale proprii in Turcia majoritar musulmana, el nu tolereaza nici un dizident in conducerea bisericii sale ortodoxe.

Patriarhul a declarat recent pe calugari “schismatici” in incercarea de a-i evacua din manastire, casa lor. Calugarii, cetateni ai Uniunii Europene, au facut apel la ordinul de evacuare in fata Consiliului de Stat, instanta suprema a statului grec. Acesta a decis ca nu are jurisdictia sa decida daca Esfigmenu este schismatica, asa cum a acuzat patriarhul. Curtea a hotarat ca, sub constitutia Greciei, patriarhul are “autoritatea spirituala” asupra comunitatii monastice semi-autonome de la Muntele Athos si ca aceasta nu este subiect pentru asemenea hotarari judecatoresti. Totusi, ca cetatean turc, Bartholomeu nu are autoritate legala asupra peninsulei unde se afla Muntele Athos. Fiecare manastire este ea insasi o entitate separata.

Istoric al Manastirii Esfigmenu

Calugarii de la Esfigmenu traiesc o viata de liniste spirituala si monastica in traditia neintrerupta a ultimilor peste o mie de ani. Muntele Athos este centrul spiritual al Bisericii Ortodoxe, unde calugarii sunt considerati aparatori ai credintei. Manastirea Esfigmenu, infiintata in primul mileniu, a fost locul de staretie al Sfantului Grigore Palama (foto), si locul de unde Sfantul Antonie a plecat in Rusia pentru a pune bazele monasticismului ortodox. Pentru mai mult de o mie de ani Manastirea a fost un loc de rugaciune si pace pentru cei care alegeau chemarea vietii monahale. Izolarea si aspra frumusete naturala atrage pelerini si turisti deopotriva, care vin sa vada arta si arhitectura Imperiului Bizantin.

Biblioteca Manastirii gazduieste 372 de codice crestine in manuscrise originale si circa 8000 de carti, unele datand din secolul IV. Comoara mai include numeroase obiecte de cult precum icoane de mozaic din secolul XIII si moaste de sfinti.

Datorita faptului ca Muntele Athos este o regiune semi-autonoma a Greciei, puterea statului este reprezentata prin Ministerul Afacerilor Externe, condus de Petros Molyviatis. Sub autoritatea acestuia se afla structura de comanda care autorizeaza politia greaca sa puna sub embargo bunurile indispensabile vietii calugarilor.

Pentru mai multe informatii: www.esphigmenou.com

maria55 03.06.2007 19:26:53

Citat:

Maria, Hai sa-ti spun o poveste adevarata. Intr-un sat era un tinar care se considera fricos si prea putin barbat. Barbatii mergeau la vinatoare, se luptau cu ursul , intre ei, ridicau greutati enorme , faceau lucruri nemaipomenite in ochii lui....
A venit revolutia si era nevoie ca cineva sa duca alimente la spitalul din oras, unde oamenii imobilizati mureau de foame. In momentul acela tinarul a observat ca de pe o clipa eroii lui au devenit niste pitici care se ascundeau prin coltzuri ca sa nu trebuiasca sa-si riste viata. Ba unii au declarat fatisi ca le e frica...dupa ce ani intregi au fost "eroii" satului....
Nu stiu de ce dar mie bataismul asta pentru apararea ortodoxiei acum pe timp de pace ma duce tot timpul cu gindul la povestea de mai sus!:)
Si pentru ca eu nu-s curajos de loc ma rog lui Dumnezeu sa nu ma lase atunci cind se va alege, sa-mi dea putere sa gasesc drumul in intuneric, sa-mi arate ce-i de facut.
Vezi de aceea sint femeile de admirat in privinta credintei (desigur nu numai)pentru ca vorbesc f. putin de cum ar trebuii facut si fac f. mult practic!
De multe ori imi doresc sa ma fii nascut femeie!:rolleyes:

Draga dmb ,
am sa-ti spun si eu cateva cuvinte referitor la problema sesizata de tine .
Aspectul asta ne chinuie pe multi , multi ne intrebam cum va fi odata ......

Uite cum cred eu :
La un asfel de gand incerc sa descifrez din ce directie vine .De la Dumnezeu sau din alta parte ? Si cum ? Ma gandesc des la rezultat , in eventualitatea ca-l ascult .

Deci daca gandesc asa , ar trebui sa ma culc "pe o ureche" sa astept clipa cand asi putea actiona . Vrea asta Dumnezeu , vrea sa dorm de frica sa nu pic candva , nu ?

Atunci cum e ?
Pai e ispita ,cel rau ma "duce de nas" sa n-am nici un fel de activitate .

Cum argumentez ?

1 .Nu stiu niciodata cate zile mai am de trait , apuc eu o anumita clipa sau nu ?
Deci iata am dormit , a trecut timpul degeaba .

2. Si daca nu mai sant sa zicem in zile de activitate maxima , de pe urma lucrarii mele de acum poate s-au folosit altii ,care abia atunci fac contact ,sau atunci ii trezeste Dumnezeu . Deci n-am lucrat degeaba .

3.Si cea mai convingatoare dovata este marturisirea lui Iisus .
Ce spune ? zice catre apostoli : "v-am trimis sa secerati unde altii au semanat , nu voi ati lucrat , altii au lucrat "(din amintiri ).Eu cred ca nu mai e nevoie de comentar :)

Asa ca nu lasa pe maine ce poti face astazi .
Dar cu teama sfinta ca nu sant ale tale ci le-am primit , cum zice si Sf. Ap .Pavel (toate le-am primit ). S-avem nadejde !

Sa le fie de bine celor interesati !
maria

mirelat 04.06.2007 00:14:45

Citat:

Vezi de aceea sint femeile de admirat in privinta credintei (desigur nu numai) pentru ca vorbesc f. putin de cum ar trebui facut si fac f. mult practic!

foarte frumos spus...

Mirean 04.06.2007 08:21:55

Citat:

Citat:

Citat:

Poate vrei sa faci o vizita pe la templul masonic,sa te "sfintesti" putin si sa gasesti dovada?Asta vrei?Ca vad ca tu nu crezi nimic,nici in fata faptului implinit.Daca tu nu crezi nimic,m-as mira sa crezi in Dumnezeu,pana la urma.

Prietene, nu ai inteles...sau te faci ca nu intelegi! Ala de care zici tu ca e mason are o tactica similara clui utilizate de tine. Lumea trebuie sa il creda pe cuvant pentru ca el nu are nici un fel de dovada!

krabu 04.06.2007 10:16:59

Se zice ca in vremea de pe urma in Muntele Atos nu va mai putea sta nimeni. Atunci icoana Maici Domnului va pleca asa cum a venit acum 1000 de ani. Atunci dracii din acesti munti care acum sunt legati vor fi liberi. Nici un calugar nu va mai putea sta atunci sa se roage acolo.

Ceea ce facem si noi acum este doar sa ajutam vrajmasul. Unde este nadejdea in Dumnezeu? Cel ce zici despre IPS Daniel nu cumva il si judeci? Crezi in ce spune o indracita??? Nu stii ca prin indracita vorbeste satana? Nu stii ca nu trebuie sa asculti absolut nimic din ceea ce zice un indracit???

Unde este nadejdea in Dumnezeu? Nu trebuie noi oare drept credinciosii ca Dumnezeu are grija de toate? Poate este cazul sa marturisesti dreapta credinta. Si daca o vei marturisi atunci vei face ascultare. Si daca vei face ascultare vei citi rugaciunile tale si nu vei ridica nasul la cei superiori tie. (Asta daca nu cumva esti canonic superior IPS Daniel sau daca nu faci parte din stiu eu ce grupare paralela)

vsovi 04.06.2007 11:22:48

asha domnule Daniel, atzatza-ne cu ecumenismul si antiecumenismul... dar tzi-am spus ca sunt doua fatzete ale aceleiashi monezi... e treba ta incontinuare... oricum am descoperit de curand ca in timp ce noi ne luptam inchipuit pentru sau contra, se afla chiar si la noi, in propria ograda diferite chestiuni foarte grave... cam ce s-a proorocit ca se v-a intampla in vremurile din urma... doar ca nu sunt de luat in seama de nevinovate ce sunt la prima vedere... imi este frica tocmai ca am impresia ca ce mi se pare ca am descoperit este exact la ce se ashteptau parintzii ortodocshii mai de demult... si ce este cel mai ciudat este ca nu se poate lua chiar nici o masura... ca nu se poate lua... eu cel putzin mi-am dat seama ca daca se va lua vre-o masura va fi chiar poate mai grav... mult mai grav... deci ne ramane doar sa ne ajute Dumnezeu... ca nu-i ieshire desi pare a fi... Ce bine-ar fi sa ma inshel... Oricum nu exista nici o solutzie pentru a shtii cum sa se poata proceda.
???????????????

antiecumenism 04.06.2007 12:11:48

Citat:

În prealabil postat de odin
Sf. Apostol Pavel indeamna pe ascultatori zicand: "Ascultati pe invatatorii vostri si va supuneti lor, fiindca ei vegheaza pentru sufletele voastre, avand sa dea seama de ele" (Evrei XIII, 17).

Neascultarea fata de treptele ierarhice este condamnata de diferite canoane care prevad caterisire pentru episcopul care se dezbina de Sinod (canoanele 1-2 ale sinodului III ecumenic), anatema pentru preotii care se ridica impotriva episcopului (canonul 11 Cartagina) M, iar mireanul sa se afuriseasca.

In legatura cu ascultarea canonica, in canonul 39 apostolic se precizeaza: "Presbiterii si diaconii sa nu savarseasca nimic fara invoirea episcopului, caci el este cel caruia i s-a incredintat poporul Domnului si de la el se va cere socoteala pentru sufletele lor". Ca ascultare de autoritate este considerata si dispozitia canonului ,11 Cartagina, care condamna pe cei ce se ridica impotriva autoritatii bisericesti. Prin canonul 23 al sinodului IV se interzice plecarea monahilor sau clericilor in alta eparhie, fara aprobarile cuvenite. Iar canonul 33 apostolic proclama : "Nici unul dintre episcopii si presbiterii sau diaconii straini sa nu se primeasca fara scrisoare de recomandare si aducandu-le pe acestea sa se cerceteze si daca vor fi propovaduitori ai dreptei credinte sa se primeasca, iar de nu, dandu-li-se cele de trebuinta, sa nu-i primiti la impartasire, fiindca multe se fac prin amagire". Si canonul 57 al Sinodului de la Laodiceea atrage atentia "sa nu se faca nimic fara socotinta episcopului".

[size=4]Sfantul Ioan Gura de Aur :
"Daca episcopul sau clericul este viclean in chestiunile credintei, atunci fugi si leapada-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar si inger din cer de-ar fi. "
[/size]

[size=2]Sfantul Teodor Studitul :
"Atunci cand Credinta e primejduita, porunca Domnului este de a nu pastra tacere. Daca e vorba de Credinta, nimeni nu are dreptul sa zica: Dar cine sunt eu? Preot, oare? N-am nimic de-a face cu acestea. Sau un carmuitor? Nici acesta nu doreste sa aiba vreun amestec. Sau un sarac care de-abia isi castiga existenta? ... Nu am nici cadere, nici vreun interes in chestiunea asta. Daca voi veti tacea si veti ramane nepasatori, atunci pietrele vor striga, iar tu ramai tacut si dezinteresat?"
[size=4]Sinodul nu este aceasta: sa se intruneasca simplu ierarhi si preoti, chiar daca ar fi multi; ci sa se intruneasca in numele Domnului, spre pace si spre pazirea canoanelor... si nici unuia dintre ierarhi nu i s-a dat stapanirea de a incalca canoanele, fara numai sa le aplice si sa se alature celor predanisite, si sa urmeze pe Sfintii Parinti cei dinaintea noastra... Sf. loan Gura de Aur a spus deschis ca dusmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci si cei aflati in comuniune cu ei.[/size]"
Avem porunca de la insusi Apostolul Pavel ca, atunci cand cineva invata ori ne sileste sa facem orice alt lucru decat am primit si decat este scris de canoanele Sinoadelor ecumenice si locale, acela urmeaza a fi osandit, ca nefacand parte din clerul sfintit. Nici un sfant nu a incalcat legea lui Dumnezeu; dar nici nu s-ar fi putut numi sfant, daca ar fi calcat-o."
Si chiar daca am fi pacatosi in multe, totusi suntem ortodocsi si madulare ale Bisericii Universale, indepartandu-ne de orice erezie si urmand oricarui Sinod recunoscut ca ecumenic sau local. Si nu numai acestora, ci si hotararilor pe care le-au luat si le-au propovaduit Sinoadele. Nici nu este ortodox desavarsit, ci pe jumatate, cel care crede ca are dreapta credinta, dar nu se alatura dumnezeiestilor Canoane." (Migne, PG Epistola II, 81)
[/size]

[size=2]Din Synodiconul ortodoxiei:
"CEI CE NU INTELEG CORECT CUVINTELE SFINTILOR DASCALI AI BISERICII LUI DUMNEZEU, SI INCEARCA SA RASTALMACEASCA SI SA INTOARCA (INTELESUL) CELOR ZISE IN ACESTEA LIMPEDE SI LAMURIT PRIN HARUL SF. DUH, SA FIE ANATEMA"

"CEI CE RESPING ZICERILE SF. PARINTI, SI ANUME CELE PROFERATE INTRU APARAREA DOGMELOR CELOR DREPTE ALE BISERICII LUI DUMNEZEU DE CATRE ATANASIE, CHIRIL, AMBROZIE, DE DUMNEZEU GRAITORUL PREA SFANTUL PAPA AL ROMEI CELEI VECHI LEON, SI DE CEILALTI (TOTI), SI NU VOR SA PRIMEASCA (ÎNTOCMAI) ACTELE SINOADELOR ECUMENICE AL IV-LEA SI AL VI-LEA, SA FIE ANATEMA."

"TOTI ERETICII SA FIE ANATEMA" (Asta inseamna ca ereticii din toate timpurile nu numai din vremea sinoadelor; deci si ereticii ecumenisti cad sub anatema).
[/size]

antiecumenism 04.06.2007 12:34:12

[size=2]Se spunea pentru avva Agathon, ca s-au dus oarecari la dansul, auzind ca are dreapta si mare socoteala. Si vrand sa-l cerce de a sa manie, i-au zis lui : tu esti Agathon ? Am auzit pentru tine ca esti curvar si mandru. Iar el a zis : ei bine, asa este. Si i-au zis lui : tu esti Agathon barfitorul si clevetitorul? Iar el a zis: eu sunt. Au zis iarasi : TU ESTI AGATHON ERETICUL? LAR EL A RASPUNS: NU SUNT ERETIC. Si l-au rugat pe el, zicand: spune-ne noua, pentru ce atatea cate ti-am zis tie le-ai primit, iar cuvantul acesta nu l-ai suferit? Zis-a lor: cele dintai asupra mea le scriu, caci este spre folosul sufletului meu. [size=4]IAR CUVANTUL ACESTA ERETIC ESTE DESPARTIRE DE DUMNEZEU SI NU VOIESC SA MA DESPART DE DUMNEZEU. [/size]Iar aceia auzind, s-au minunat de dreapta lui socoteala si s-au dus ziditi, adica folositi."[/size]

[size=2]Sfanta Evanghelie dupa Matei
Lasatii pe ei; sunt calauze oarbe, orbilor; si DACA ORB PE ORB VA CALAUZI, AMANDOI VOR CADEA IN GROAPA. (15,14)

Episcopii,miropolitii si preotii care sunt ecumenisti,deci eretici,care sunt orbiti de intunericul acestei erezii (ecumenismul) ,in loc sa conduca turma(credinciosii) spre Dumnezeu ,spre lumina o conduc spre erezie,spre intuneric, spre despartirea de Dumnezeu.
[/size]

MARIUS_DANIEL 04.06.2007 12:36:28

Citat:

În prealabil postat de krabu
Se zice ca in vremea de pe urma in Muntele Atos nu va mai putea sta nimeni. Atunci icoana Maici Domnului va pleca asa cum a venit acum 1000 de ani. Atunci dracii din acesti munti care acum sunt legati vor fi liberi. Nici un calugar nu va mai putea sta atunci sa se roage acolo.

Ceea ce facem si noi acum este doar sa ajutam vrajmasul. Unde este nadejdea in Dumnezeu? Cel ce zici despre IPS Daniel nu cumva il si judeci? Crezi in ce spune o indracita??? Nu stii ca prin indracita vorbeste satana? Nu stii ca nu trebuie sa asculti absolut nimic din ceea ce zice un indracit???

Unde este nadejdea in Dumnezeu? Nu trebuie noi oare drept credinciosii ca Dumnezeu are grija de toate? Poate este cazul sa marturisesti dreapta credinta. Si daca o vei marturisi atunci vei face ascultare. Si daca vei face ascultare vei citi rugaciunile tale si nu vei ridica nasul la cei superiori tie. (Asta daca nu cumva esti canonic superior IPS Daniel sau daca nu faci parte din stiu eu ce grupare paralela)

Eu nu cred ca ajut deloc vrajmasul daca lupt impotriva acelora ce ii cauta in coarne(de aici si expresia).Cei care vor sa fie ascultati sa faca mai intai ascultare ei de Hristos si apoi sa ne ceara noua ascultare.Cu atat mai mult ca are o functie inalta,dar asta nu inseamna ascultare orbeasca.Iisus a avut o viata simpla pe pamant,fara nici o functie,dar cei ce l-au ascultat nu au facut-o pentru asta,ci pentru invatatura Lui si pentru ca au crezut in El.Daca cei din functii inalte cred ei ca pot sa dea ordine si sa ne dirijeze pe noi ca pe niste animale necuvantatoare si fara constiinta,se inseala.Bineintees ca cei ce se opun invataturii lor eretice vor fi prigoniti,dar asta ne-a spus-o si Mantuitorul.Cine va vrea sa-si salveze viata si-o va pierde.Deci sa murim pentru Hristos,daca e nevoie,macar atat sa faca niste pacatosi ca noi.

MARIUS_DANIEL 04.06.2007 13:20:40

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Prietene, nu ai inteles...sau te faci ca nu intelegi! Ala de care zici tu ca e mason are o tactica similara clui utilizate de tine. Lumea trebuie sa il creda pe cuvant pentru ca el nu are nici un fel de dovada!

Scrisoarea athonita impotriva tendintelor ecumeniste actuale din Biserica
Decembrie 2006

Sfintitilor Egumeni si Sfintitilor Proistameni ai celor Douăzeci Sfinte Mănăstiri din Sfânta Chinotită a Sfântului Munte al Athonului

Sfintiti Egumeni si Sfintiti Părinti, blagosloviti!

Dorim să ne arătam la această vreme adânca îngrijorare si tristete pentru tot ceea ce se petrece de ani buni cu Sfânta noastră Ortodoxie: lucruri care nimicesc învătăturilor Sfintilor Apostoli si ale Sfintilor Părinti si potrivnice tuturor sfintelor canoane statornicite de Sinoadele Ecumenice si locale. Ne întrebăm dacă s-a adunat cumva vreun sinod ecumenic care să desfiinteze canoanele ce opresc rugăciunea în comun cu ereticii, sau dacă cumva Papa s-a pocăit si s-a lepădat de ereziile Filioque-ului, primatului, infailibilitătii, azimilor, focului curătitor [purgatoriul, n.tr.], harului creat, a imaculatei conceptii a Preasfintei Născătoare-de-Dumnezeu, si atâtea altele, ce au fost în marea lor parte osândite si anatematizate de nenumărate ori de Sinoadele Ortodoxe si de toti Sfintii Părinti.

Cerul s-a mâniat si Sfintii Părintii s-au prea-întristat văzând si auzind cele petrecute în Fanar [1], de praznicul Sfântului Apostol Andrei, pe 30 Noiembrie, anul acesta [2006]: lucruri nemaiîntâlnite si nemaiauzite în două mii de ani de istorie a Bisericii: "Cumplita nesocotire a învătăturilor Părintilor, dispretuirea predaniilor apostolesti, aducerea noutătilor în biserici de către înnoitorii zilelor noastre", asa cum spune Sfântul Vasile cel Mare despre niste întâmplări asemănătoare din zilele sale.

Toate s-au petrecut, literalmente, cu susul în jos. În loc ca ereticul Papă să fie asezat în spate, asa cum vedem că sunt zugrăviti ereticii în icoanele Sfintelor Sinoade, si să fie îndepărtat de Dumnezeiasca Liturghie, asa cum cere porunca liturgică "Usile, usile, întru întelepciune să luăm aminte", noi l-am pus pe un tron înalt, pe care a sezut purtând omoforul; diaconii ortodocsi l-au cădit, iar Patriarhul a schimbat cu el sărutarea liturgică la "Să ne iubim unii pe altii"; apoi [Papa] a rostit, ca un proestos, "Tatăl nostru", în vreme ce grupul sfintitilor psalti i-a cântat "Întru multi ani" si un tropar anume alcătuit de un imnograf athonit - Doamne, miluieste! - dacă, bineînteles, acest lucru anuntat de ziaristi este adevărat [2]; i s-a îngăduit să dea adunării binecuvântarea sa, sau, mai curând, nebunia sa, cum spun sfintele canoane.

Am îngăduit Bisericii luptătoare de pe pământ să se despartă de Biserica biruitoare a Sfintilor din ceruri si să se unească cu bisericile si adunările viclenilor eretici. Am defăimat toti sfintii mucenici si mărturisitori ce au luptat până la sânge împotriva ereziilor, căci arătăm lupta, mucenicia si mărturisirea lor ca fiind nefolositoare si fără nici un rost. Oare fericitii Părinti ai Sfântului Munte ce au mucenicit sub [Patriarhul Ioan] Vekkos [3] pentru că nu au vrut să-l primească si să-l pomenească pe Papă la Liturghie nu plâng, văzându-ne că nu numai respingem pilda lor prin tăcerea noastră, ci facem chiar dimpotrivă? Pentru ce, dar, au mucenicit toti mucenicii de până acum, pentru ce au stat neclintiti mărturisitorii în credinta lor?

Cunoasteti, cinstiti părinti, mai bine decât noi, toate faptele, declaratiile si hotărârile antiortodoxe si hulitoare ale Patriarhului Ecumenic si ale altor întâi-stătători si episcopi, care propovăduiesc cu glas tare si vădit - cu capul descoperit - [4] primirea si învătătura panereziei ecumenismului, cea mai mare erezie ecleziologică din toate veacurile. Această învătătură eretică tăgăduieste unicitatea Uneia, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti Biserici si o pune pe acelasi plan cu ereziile, acceptând că tainele ereticilor au si împărtăsesc har sfintitor si mântuitor. În afară de recunoasterea botezului următorilor Papei si lutheranilor, [există relatări că] ne împărtăsim din acelasi potir cu monofizitii si, de multe ori, si cu papistii în Ciclade [5] si în diasporă.

Ne-am dat acum seama, cu mare tristete, că ocârmuirea duhovnicească a Sfântului Munte din ultimii ani nu a întâmpinat cu tărie si bărbătie mărturisitoare aceste semne vădite de apostazie, asa cum au făcut-o părintii athoniti de mai demult. Patriarhul a cumpănit răspunsurile noastre si, fiindcă au fost făcute fără tragere de inimă, iar de multe ori nici nu au existat, a purces fără vreo opreliste spre unirea cu Papa, care nu s-a pocăit si stăruieste în ereziile sale. Ne-a cumpănit, de asemenea, si a fost deosebit de bucuros cu prilejul ultimei sale vizite în Sfântul Munte, pentru că a izbutit să dea impresia că a venit să primească încuviintarea si binecuvântarea athonitilor pentru toate cele ce hotărâse să le facă cu Papa, câteva zile mai apoi.

Noi, smeritii ieromonahi si monahi, vă mărturisim că ne-am smintit de tăcerea si pasivitatea autoritătilor duhovnicesti ale Sfântului Munte, si, împreună cu noi, la fel au simtit credinciosii din Grecia si toti ortodocsii din lumea întreagă. Toti asteaptă să audă glasul Sfântului Munte.

De la voi, cei mai învătati si mai întelepti decât noi, am învătat că atunci când credinta este în primejdie, vom da socoteală dacă tăcem si dăm înapoi, după cum zice Sfântul Theodor Studitul. Monahul, îndeosebi, nu trebuie să îngăduie nici cea mai mică inovatie în privinta credintei, potrivit aceluiasi Sfânt Părinte, mare călăuzitor si organizator al vietii monahale, si Staret al nostru, al tuturor. El nu s-a temut de amenintările si prigoanele iconoclastilor, împărati si patriarhi, ci chiar în Constantinopol, între zidurile Sfintei si Marii Mănăstir a Studionului, a organizat o procesiune de mie de monahi purtând făclii si tinând în mâini sfintele icoane ce fuseseră interzise.

Sfintii Savva cel Sfintit si Theodosie Chinovitul, acesti mari îndrumători ai monahilor, au adunat la Ierusalim zece mii de monahi din Palestina, cu mult înainte, si au scăpat Ortodoxia de erezia monothelită.

Cine va scăpa astăzi Biserica de panerezia Ecumenismului si de înselarea Papismului? Scrisorile de protest trimise din vreme în vreme de Sfânta Chinotită nu au avut nici un rezultat.

Nu mai e vreme pentru cuvinte. E vremea să facem ceva.

Noi, neînvătatii si păcătosii, nu vrem să vă învătăm pe voi, nici să ne înfătisăm ca mărturisitori. Vrem doar să ne usurăm constiinta de monahi si de ortodocsi; vrem să-i cinstim pe sfintii mucenici si mărturisitori, îndeosebi pe cei muceniciti de Vekkos. Vrem să cinstim si să urmăm purtarea lor, nu să ne dăm înapoi si să punem mănăstirile si obstile noastre mai presus de neprihănirea credintei, mai presus de Dumnezeu si de adevăr.

Credem că după atâtea proteste si cereri scrise si prin viu grai, după atâtea retractări, schimbări de pozitie si compromisuri, singurul lucru care îi va bucura pe ortodocsi si îi va rusina pe rău-credinciosi este încetarea pomenirii numelui Patriarhului la slujbe [6], si nu numai aceasta, ci si încetarea pomenirii la toate slujbele a numelor tuturor episcopilor care-l încuviintează pe Patriarh sau rămân tăcuti, oriunde s-ar afla.

Adunati-vă laolaltă, sfintiti Părinti, monahi din toate mănăstirile, schiturile si chiliile, într-o adunare luptătoare a-tot-monahală - fie că sunteti în Sfântul Munte, fie în afara sa - si dărâmati stâlpii ereziei, papismului si ecumenismului. Duceti lupta cea bună a credintei. De nu o veti face, noi vom alege să facem cele plăcute lui Dumnezeu, nu cele plăcute oamenilor.

Dumnezeu să ne lumineze pe toti; Preasfânta Născătoare-de-Dumnezeu să acopere si să binecuvinteze Grădina ei, si să ocrotească Biserica Ortodoxă de cei ce o defaimă pe Maica Domnului si de ereticii ce luptă împotriva Sfintilor, precum si de păstorii slabi care lasă turma fără ocrotire înaintea năvălirilor lupilor.

În cele din urmă, cerându-vă blagoslovenia, încheiem cu cinstire,

Ieromonahul Efrem, fost egumen, Staret al Schitului Apostolului Andrei ["Serrai", Sfânta Mănăstire Vatopedi] si obstea dimpreună cu mine.
Gheronda Evstratie Ieromonahul, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Pimen Ieromonahul, Sfânta Mănăstire Zografu
Gheronda Vasilie Ieromonahul, Sfânta Mănăstire Zografu
Gheronda Vissarion Ieromonahul, Sfânta Mănăstire Zografu
Nicodim Monahul (Vilalis), Sfânta Chilie "a Întâmpinării" din Kapsala
Artemie Monahul, Mănăstirea Marea Lavră
Ilarion Ieromonahul, Mănăstirea Marea Lavră
Paisie Monahul, Mănăstirea Marea Lavră
Savva Monahul, Mănăstirea Marea Lavră
Hariton Ierodiaconul, Mănăstirea Marea Lavră
Hariton Monahul, Karulia, Mănăstirea Marea Lavră
Athanasie Monahul, Karulia, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Vlasie Monahul, Kserokalivo Viglas, Mănăstirea Marea Lavră
Acachie Monahul, Sfânta Kathisma a Sfintei Treimi (Kir Isaia), Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Isaia Monahul, Chilia Nasterii Născătoarei-de-Dumnezeu, Mănăstirea Marea Lavră
Heruvim Monahul, Sfântul lăcas al Arhanghelilor, Mănăstirea Marea Lavră
Damaschin Ieromonahul, Chilia Sfintei Treimi din Karies, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Nectarie Monahul, Chilia Sfintei Treimi din Karies, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Theolipt Monahul si părintii dimpreună cu dânsul, Chilia Sfântului Înainte-mergător, Schitul Sf. Anna, Mănăstirea Marea Lavră
Gavriil Ieromonahul, Sfânta Chilie a Sf. Gheorghe (Kartunatsion), Sfântul Schit al Sf. Anna, Mănăstirea Marea Lavră
Ieromonah Hrisostom Kartsonas, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Cosma Monahul, Sfânta Colibă a Sf. Dimitrie, Schitul Sfintei Anna, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Panteleimon Monahul, Sfânta Chilie a Sf. Panteleimon, Sfântul Schit al Sfintei Treimi, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Sofronie Monahul, Sfânta Colibă a Intrării Născătoarei-de-Dumnezeu, Sfântul Schit al Sfintei Treimi, Mănăstirea Marea Lavră
Parthenie Monahul, Sfânta Colibă a Intrării Născătoarei-de-Dumnezeu, Sfântul Schit al Sfintei Treimi, Mănăstirea Marea Lavră
Athanasie Monahul, din Vuleutiria, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Serafim Ieromonahul, Chilia Tuturor Sfintilor, Schitul Sfintei Anna, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Daniil Monahul, Sfânta Anna, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Gherasim Monahul, Sfânta Colibă a Sf. Gheorghe, Katunakia, Mănăstirea Marea Lavră
Gheronda Venedict Ieromonahul, Chilia Sf. Constantin si Elena, Mănăstirea Vatopedi
Paisie Monahul, Chilia Arhanghelilor (Savvaion), Karies, Mănăstirea Hilandar
Siluan Monahul, Sfânta Colibă a Sf. Nicolae, Nea Sketi, Mănăstirea Sf. Pavel
Gavriil Monahul, Chilia Kutlumusiu a Sf. Hristodul
Dosithei Monahul, Kathisma Mănăstirii Kutlumusiu
Gheronda Nectarie Monahul, Sfânta Colibă a Sfintei Treimi, Schit al Mănăstirii Kutlumusiu
Paisie Monahul, Chilia Sfintei Varvara, Mănăstirea Kutlumusiu
Gheronda Moisi Monahul, Chilia Sf. Ioan Gură-de-Aur, Schitul Sf. Panteleimon, Mănăstirea Kutlumusiu
Gheronda Avraam Ieromonahul, Sfânta Colibă a Sf. Gherasim Kefalinias, Schitul Sf. Panteleimon, Mănăstirea Kutlumusiu
Gheronda Spiridon Monahul, Chilia Sf. Nicolae, Mănăstirea Kutlumusiu
Theodul Monahul, fost la Mănăstirea Kutlumusiu
Gheronda Hrisostom Ieromonahul, Chilia Sf. Spiridon din Kerkira, Mănăstirea Kutlumusiu
Ilarion Monahul, Sfântul lăcas al Mănăstirii Dohiariu (regiunea Platon)
Gheronda Nicodim Monahul, Chilia Sf. Nectarie Kapsala, Mănăstirea Pantokrator
Gavriil Ieromonahul, Chilia Maicii Domnului "Degrab ascultătoarea", Mănăstirea Pantokrator
Isaac Monahul, Chilia Nasterii Maicii Domnului, Kapsala, Mănăstirea Pantokrator
Gheronda Athanasie Monahul, Chilia Sf. Athanasie, Mănăstirea Pantokrator
Gheronda Meletie Monahul, Nasterea Născătoarei-de-Dumnezey, Kapsala, Mănăstirea Pantokrator
Gheronda Grigorie Monahul, Chilia Sf. Nicolae, Kapsala, Mănăstirea Patokrator
Gheronda Onufrie Monahul, Chilia Adormirii Născătoarei-de-Dumnezeu, Karies
Gheronda Nicolae Monahul, Chilia Sf. Dimitrie, Karies
Ieromonahul Gavriil, Chilia Sfintilor Arhangheli (Komvologas), Karies

MARIUS_DANIEL 04.06.2007 13:21:50

Sunt de ajuns dovezile,sau mai vreti,domnule MIREAN?

MARIUS_DANIEL 04.06.2007 14:13:45

http://www.chiazna.com/paralela-ecumenist-habotnic.php

vsovi 04.06.2007 14:19:31

Ecumenismul si antiecumenismul sunt fatzetele aceleiashi monezi, se vede de la o poshta si ambele cheama la T-dreapta credintza... deci grija mare ca vine cecumeninatziunea si inroleaza si nimeni nu mai ... sa lupte ?!... dar lucrarile cele rele se afla deja la noi prin ograda, sper sa ma inshel, acashobirTa exista dar pare-se ca exista deja un rau si mai mare care ne bantuie si nu-l vede nimeni, umbla deja pe jos pe la noi si e foarte periculos, dar nu stiu cum sa-l arat, cum sa-l curmam, si nici nu-s foarte sigur, doar intuiesc ca e o nenorocire pregatita pt unii foarte nevinovatzi si nu se pot ferii de ea... sunt dusi direct in invatzatura ticaloasa si nici nu-i potzi face s-o lase ca nu pare nimic vinovat, nici nu e nimic de vina, dar e groaznica viatza lor si ce se va intampla cu ei nimeni nu stie, i-am vazut si m-am nelinishtit... Unii parintzi deshteptzi se vor deshtepta, altzii prea tarziu... iar pentru mine este mission imposible ca nu am cum sa ma amestec, ce sa le pot spune, oricum nu m-ar crede... si nici nu cred ca e ceva foarte rau ceea ce fac ei... nu-s chiar convis ca greshesc desi are acea nocivitate, poate ca se va rasfrange catre noi... nu o pot spune chiar daca ar fi bine s-o fac... vor detecta cu sigurantza parintzii dar nu stiu ce se va intampla ca nu pot fi oprite... iar daca spun ce si cum se va face tamtam si le voi da apa la moara... deci e najpa rau. Deci e ca un fel de pregatire pe care o vor incerca si strabate copiii dar in care cad doar parintzii si ambii nevinovatzi nu mai au cum sa... Sper sa bat campii ... sper :)

23 : - ???????????????

krabu 04.06.2007 14:58:19

Domnule Marius Daniel,

Lucrurile sunt simple si par complicate.
Daca sunteti mirean trebuie sa ascultati de preotul parohiei, episcopul locului si cam atat.
Daca sunteti calugar, desi ma indoiesc, ascultati direct de duhovnic si superior.

Asa ca daca sunteti din Moldova trebuie sa ascultati de IPS Daniel, din Tara Romaneasca de P.F. Teoctist daca sunteti din Ardeal de IPS Bartolomeu sau IPS Laurentiu etc. Daca sunteti din Athos lasati`i domne pe ei sa faca ce cred ei ca trebuie sa faca.

Imi pare asa de mult ca ne place sa ne balacim in ape tulburi ...

De cand si pana cand au ajuns mirenii sa ne dam cu parere ce trebuie sa faca BOR??? Am ajuns poate toti teologi? Sau am ajuns toti ca protestantii, protestand si spunand ca fiecare e mai aproape de "adevar". Insa adevarul acesta este stramb. Noi, mirenii nu avem nici un toiag de pastor. Asa ca sa stam cuminti si sa urmam pe adevaratul pastor, pe cel care il cunoastem: pe duhovnicul nostru, pe preotul de la parohie, pe episcopul locului, pe mitropolit, pe patriarh.

Restul este de la vicelanul vrajmas, tatal minciunii. Iar cei de la Muntele Athos, stiu ei bine ce fac. Dar fiecare cu crucea lui. Noi langa ai nostri, ei langa ai lor dar cu totii in aceeasi Liturghie.

odin 04.06.2007 15:35:24

`Daca cei din functii inalte cred ei ca pot sa dea ordine si sa ne dirijeze pe noi ca pe niste animale necuvantatoare si fara constiinta,se inseala.Bineintees ca cei ce se opun invataturii lor eretice vor fi prigoniti,dar asta ne-a spus-o si Mantuitorul.Cine va vrea sa-si salveze viata si-o va pierde.Deci sa murim pentru Hristos,daca e nevoie,macar atat sa faca niste pacatosi ca noi.`

Nu imi vine sa cred cat de rupti de realitate puteti fi... Marius, unde te crezi? In timpul iconoclasmului sau poate a lui Nero? Deschide, dom`ne ochii si vezi ce te inconjoara... Te-oi fi crezand vreun martir, ca esti luat in ras pe un forum....

Krabu, ai fost la obiect...

Mirean 04.06.2007 16:13:23

Krabu, frumos zis!

ancah 04.06.2007 18:05:08

Pe acest forum sunt tot felul de oameni, cu sau fara studii teologice. Comunicarea se face deci intre noi, astfel ca cel care nu stie sa afle de la cel care stie. Nu cred ca si-a propus cineva sa dea sfaturi lui P.F. Teoctist sau IPS Daniel,etc. Ideea este ca oamneii, care sunt interesati cat de cat, sa stie despre ce e vorba in acest ecumenism de care se tot discuta si care in forma lui actuala reprezinta EREZIA EREZILOR. Acest lucru este afirmat de cei care stiu, printre care Pr. Arsenie Papacioc.
Aparent exista si oameni, carora acest lucru le este indiferent... Pentru acestia ideea este ca Biserica Ortodocsii sa faca primul pas gresit, restul urmand de la sine.

calator 04.06.2007 18:46:28

ca sa fie o erezie trebuie sa promoveze o idee dogmatica diferita de invatatura, o parere separata, o teza teologica originala, neconforma liniei dogmatice impusa de conducerea oficiala a clerului

Hai sa analizam cateva erezii din istoria crestinismului :http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel48.htm si saidentificam care sunt caracteristicile unei erezii vom constata ca fiecare promoveaza o idee diferita de invatatura dogmatica (spre ex ca fiul este de o alta natura decat tatal)

nu sunt fan ecumenism dar vreau un argument concret. Ecumenismul este o erezie deoarece promoveaza ideea x si ideea x este contrara idee y care este conforma cu dogma/ invatatura pe care o cunoastem

ancah 04.06.2007 18:51:41

Citat:

În prealabil postat de calator
ca sa fie o erezie trebuie sa promoveze o idee dogmatica diferita de invatatura, o parere separata, o teza teologica originala, neconforma liniei dogmatice impusa de conducerea oficiala a clerului

Hai sa analizam cateva erezii din istoria crestinismului :http://www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel48.htm si saidentificam care sunt caracteristicile unei erezii vom constata ca fiecare promoveaza o idee diferita de invatatura dogmatica (spre ex ca fiul este de o alta natura decat tatal)

nu sunt fan ecumenism dar vreau un argument concret. Ecumenismul este o erezie deoarece promoveaza ideea x si ideea x este contrara idee y care este conforma cu dogma/ invatatura pe care o cunoastem

Presupun ca Pr. Arsenie Papacioc, ca sa enumar doar unul din cei care s-au manifestat impotriva ecumenismului actual, stie ce e aceea o erezie si in cunostinta de cauza s-a exprimat ca atare. Nu crezi, calator?

Grigorie 04.06.2007 19:16:28

Aceasta disputa intre oameni care sunt si unii si altii buni ortodocsi (fiecare in felul sau) nu mi se pare una fericita. Iar acuzele lansate cu prea multa usurinta, de asemenea nu fac cinste.

Ascultarea in Biserica este neconditionata? Viitorul Bisericii este doar in mana ierarhilor, restul credinciosilor fiind o turma muta?
Daca privim in istorie, lucrurile nu stau asa. Trupul viu al Bisericii, in totalitatea sa, este pastratorul adevarului. Ierarhii au nu numai drepturi, dar si indatoriri. Arhieria nu inseamna numai conducere, dar si slujire. Este adevarat ca in mod normal fiecare trebuie sa-si vada de rostul sau in Biserica, asa cum a randuit Dumnezeu, dar cand un madular nu-si mai indeplineste bine functia, aceasta e preluata de altele.

Va aduc aminte celor care vreti sa inchideti gura celorlalti cu "porunca ascultarii" ca in ortodoxie nu adevarul depinde de autoritate, ci autoritatea depinde adevar . Altfel am fi catolici, caci in catolicism adevarul (fie de credinta, fie moral, fie canonic) este ceea ce emite autoritatea investita de ei cu infailibilitate (papalitatea). Daca urmam aceeasi cale de a asculta orbeste de autoritate, ne vom transforma intr-un fel de catolici, nu neaparat cu aceeasi doctrina, dar cu aceeasi mentalitate. Astfel de tendinte manifesta in cadrul ortodoxiei, destul de evident, Patriarhia Ecumenica, al carei intaistatator se vrea a fi un fel de papa ortodox. Eu cred ca pentru binele ortodoxiei, oriunde se manifesta tendinte de a baga pumnul in gura celor care "misca in front" trebuie respinse. In ortodoxie, unitatea si ordinea liber consimtita s-a realizat prin marturisirea aceleiasi credinte, prin aceeasi traire duhovniceasca, prin respectarea canoanelor, prin continuitate. Duhul Sfant este cel care asigura unitatea si buna intelegere.

Bineinteles, nu inseamna ca oricine are un cuvant de zis are si dreptate. Nimeni nu vrea sa ne transformam in protestanti. Trist este (sau poate fi) altceva: cand se baga pumnul in gura celor care marturisesc cea mai curata credinta ortodoxa. De aici cred ca pleaca disputa de pe acest topic. N-a luat nimeni apararea nu stiu carei secte sau grupari anarhice din ortodoxie, Doamne fereste!

Ca sa conchid, ortodoxia prin aceasta se caracterizeaza: prin continuitatea credintei. In istorie s-a vazut ca cei care au respectat acest principiu au fost considerati adevaratii ortodocsi, chiar daca temporar au fost socotiti de mai-marii de atunci eretici, schismatici, neascultatori.
De ce spun toate acestea? In general, trebuie sa ascultam de mai-marii nostri ca se ne aflam in harul lui Dumnezeu. Daca insa acestia cad in greseli evidente, avem nu numai dreptul, ci datoria sa nu-i urmam.
Cum ne vom da seama? Vor fi oameni duhovnicesti carora le va vesti Dumnezeu intr-un fel sau altul. Nu e indicat s-o faca cineva dupa capul sau pentru ca risca sa produca neoranduiala.

Mi-as dori ca aceasta disputa neroditoare sa inceteze. Fiecare are dreptate in felul sau: este buna si vigilenta, dar si optimismul si increderea in ajutorul lui Dumnezeu. Pe Care sa-L rugam sa-i lumineze si sa intareasca credinta ierarhilor nostri ca sa ne putem duce aceasta viata in pace si sa dobandim Imparatia!

PS: Personal consider ca e nevoie de ceva vigilenta. Totusi, tonul folosit pe un site cum este www.eresulcatolic nu mi se pare deloc fericit. Nu slujeste scopului propus. Conteaza cum spui unele lucruri. Disperarea, exagerarile, speculatiile, tonul pesimist - toate induc o stare neplacuta celui care intra prima data pe acest site. Trebuie putintica diplomatie si mai multa iubire. Desi ne despart destule, catolicii apreciaza astazi valorile ortodoxe. In Occident multi se convertesc la ortodoxie. Cred ca trebuie mai mult optimism. Sa le prezentam o ortodoxie care sa emane mai multa noblete (asa cum si este), nu inchistare. Am avut ocazia sa discut cu catolici si unii din ei sunt destul de deschisi la minte.

krabu 04.06.2007 21:24:32

E adevarat ceea ce spui Grigorie.

Dar ...

Dar nu cumva avem doar pareri? Nu cumva mi se pare mie ca ecumensimul este ceva bun? Nu cumva i se pare lui ca ecumenismul este ceva rau?

Pai in momentul cand ti se pare, si fi convins ca ti se pare cata vreme nu esti un teolog (apropo si de Parintele Papacioc), faci ascultare. Cel peste tine este mai aproape de teologie decat esti tu. Si tot asa. Nu poti sa`mi spui ca IPS Daniel sau PF Teoctist si toti membri SF Sinod nu cunosc argumente teologice. Si ca un bun sinod sunt convins ca va lua cele mai bune decizii iar noi ca buni crestini le vom urma.

Prea am ajus sa`i tragem de maneca ca nu fac cum vrem noi mirenii.

Deci revin la ce zice Grigorie:
Nu suntem o turma cata vrem atunci cand stim ceva facem ca atare. Dar cand nu stii, atunci facem ascultare. Cand s`a trecut la calendarul nou nu s`a facut ascultare????

Pai si cand se va lua o decizie cu privire la ecumenism se va pune problema de ascultare. Ca nu ia decizie PF Teoctist singur sau IPS Daniel.

INSA!!!

Ceea ce vedem cu totii este ca media intra si se baga in biserica din ce in ce mai mult, starnind si smintind poporul. Ajungem toti sa credem in democratie mai mult decat in sucesiunea apostolica. Nu m`ar mira ca mergand pe curentul acesta sa impunem alegeri democratice in BOR!!!

calator 04.06.2007 21:40:39

ancah presupun ca IPS Daniel unul dintre cei care semanifesta pro ecumenism stie si el ce e aia o erezie nu? Eu nu stiu argumentele teologice ale ierarhilor care sunt pro si nici de natura duhovniceasca (relevata)pe care le au unii din marii duhovnici ai nostri ( ii consider pe Pr Papacios, Iustin de la Petru voda mari duhovnici)

Dar pentru mine argumentul ca asa a zis ierarhul x sau asa zice duhovnicul y nu este suficient (cel putin pentru a sustine o parere pro sau contra) Nu sunt neaparat un aparator al ecumenismului dar cand intalnesc o persoana care pana si prin nik este antiecumenism ma astept sa mi aduca nsite argumente solide prin care sa imi arate prin ce anume ecumenismul ar putea duce la alterarea/ schimbarea credintei. Sfintii parinti spun clar sa ne impotrivim ereziei, oricarei modificari de credinta insa nu am inteles ce modificare de credinta presupune miscarea ecumenica.

PS krabu felicitari pentru mesaj, pentru atitudine

ancah 04.06.2007 23:03:51

calator: "antiecumenism" a inteles o clipa inaintea noastra despre ce e vorba. Cine citeste postarile lui antiecumenism, va intelege si el, asa cum am inteles si eu. Drept sa-ti spun, m-am confruntat cu ceva ce e scris acolo in viata de zi cu zi si nu stiam ce sa fac. Mi se parea un lucru atat de monstruos, o amenintatere la adresa omenirii, pe care nu aveam cum s-o demonstrez, tinand de cele spirituale. Ei bine, citind aceste materiale, am inteles ca fenomenul e cunoscut si oarecum m-am linistit. Deci pentru mine nu e o vorba pe care o cred pentru ca o spune x sau y , ci e realitatea inconjuratoare. Si atunci cand il ascult pe Pr. Arsenie Papacioc, si in general sunt de acord cu ce spune caci vorbeste de la inima la inima, avand si experienta pomenita, atunci nu pot face altfel decat sa-l cred si in privinta ecumenismului, mai ales ca si eu gandesc la fel, bazandu-ma pe cele citite si vazute.
Acum la mine problema nu se mai pune daca ecumenismul e bun, stind ca nu este, ci cum sa-i ajut si pe altii sa inteleaga acest lucru.
Daca tu ai sti ca o fantana e otravita, nu te-ai alarma si ai face totul ca sa anunti pe toti care ar fi victime sigure din cauza ca nu stiu?
Citeste deci materialele, daca vrei sa-ti faci o parere. Mai este un topic despre ecumenism, in care a fost postat un material f important, dar din pacate a fost sters aproape in intregime.

mirelat 05.06.2007 05:43:49

Citat:

În prealabil postat de Grigorie
Aceasta disputa intre oameni care sunt si unii si altii buni ortodocsi (fiecare in felul sau) nu mi se pare una fericita.

Va aduc aminte celor care vreti sa inchideti gura celorlalti cu "porunca ascultarii" ca in ortodoxie nu adevarul depinde de autoritate, ci autoritatea depinde adevar .

Bineinteles, nu inseamna ca oricine are un cuvant de zis are si dreptate.

De ce spun toate acestea? In general, trebuie sa ascultam de mai-marii nostri ca sa ne aflam in harul lui Dumnezeu. Daca insa acestia cad in greseli evidente, avem nu numai dreptul, ci datoria sa nu-i urmam.

Cum ne vom da seama? Vor fi oameni duhovnicesti carora le va vesti Dumnezeu intr-un fel sau altul. Nu e indicat s-o faca cineva dupa capul sau pentru ca risca sa produca neoranduiala.

Mi-as dori ca aceasta disputa neroditoare sa inceteze.

foarte bine zis, dar cred ca multora le va trece pe langa urechi !

Sylvie 05.06.2007 12:45:28

Krabu,am ascultat de curand la o conferinta,unde erau invitati Staretul Manastirii Vatopedu,ca ei nu sunt in necunostinta de cauza cu astfel de lucruri grave.Sunt multi dintre Monahii de la Muntele Athos,care LUPTA impotriva ecumenismului,a insemnarii cu 666,etc.asa cum pot:prin carti,s.a.Trebuie sa-i ascultam...???!Nu...:)?

antiecumenism 05.06.2007 13:00:20

[size=2]Linkuri antiecumenism

1.http://www.voceabasarabiei.com/Ortodoxie/Invatatura_Ortodoxa_despre_Ecu/invatatura_ortodoxa_despre_ecu.html
2.http://www.sihastru.net/mirem/crez_orth/ecumenism.html
3.http://www.ortodoxie-ecumenism.com/
4.http://www.scribd.com/search?sortorder=views&query=tags%3Aerezie
5.http://www.credo.ro/crestin-ortodox/37/Ecumenism
6.http://www.sfaturiortodoxe.ro/singur-ortodoxia/cv_2_singur_ortodoxia.htm
7.http://www.dervent.ro/scrieri.php?cID=scrieri-art-cnfs&rID=scrieri-art-cnfs-ECUMENISMUL_CONCLUZIILE_CONFERINTEI_INTER_ORTODOXE _DE_LA_TESALO&show=true
8.http://www.ortodoxie.info/category/ecumenism/
9.http://arhiva-ortodoxa.com/mirem/crez_orth/ecumenism_sfp.html
10.http://www.razboiulnevazut.org/capitol.php?cap=1288
[/size]

maria55 05.06.2007 13:11:04

Citat:

În prealabil postat de odin
`Daca cei din functii inalte cred ei ca pot sa dea ordine si sa ne dirijeze pe noi ca pe niste animale .............

Sant si slujitori ai lui Dumnezeu care-si pleaca urechea si la unii ca noi .
Sa va dau un ex :
am fost odata la o manastire in postul Pastelui si cineva dintre noi a zis ca ar fi vrut sa dureze mai mult ,rugaciunea de seara , a fost cam scurta .
A fost o vorba banala eram multi si se parea ca nimeni nu a auzit .

Un an mai tirziu , persoana respectiva ducandu-se in acelasi loc ,mi-a povestit ca a facut bataturi ,credea ca nu se mai gata rugaciunea Sf. Efrem .
Si eu m-am mirat , ei au tras cu urechea la vorbele noastre :).

Ferice de cei Mari care se vad mici si-si pleaca urechea la tot omul simplu .
Duhul Sfant nu se sfieste sa vorbeasca prin cine vrea ,asta au stiut-o si ei calugarii .

M-am bucurat si am mult respect pentru ei, stiu ca sant si oameni intr-adevar smeriti , cu frica de Dumnezeu !

maria

Mirean 05.06.2007 13:34:42

Citat:

Prietene, in cazul in care nu ai aflat, traim in ROMANIA!!! Sau poate ar trebui sa cred in marturia unor calugari schismatici din Biserica Greciei?

Plus de asta, dovezile pe care tile-am cerut tin de afirmatiile la adresa ierarhilor ROMANI si nu ai adus nici una in sensul asta! Crezi ca daca plimbi o scrisoare cu copy/paste pe tot forumul devii credibil? Prietene, esti penibil!

calator 05.06.2007 15:33:40

Cand citesti despre o erezie nu scrie ca x este erezie fiindca asa au zis Sf Parinti sau cutare duhovnic. Ca sa fiu mai precisa -monarhianismul este o erezie care sustine o teza despre trinitate diferita de cea oferita de invatatura de credinta Astfel teza principala a monarhianismului este aceea ca divinitatea lui Hristos nu poate fi echivalata in nici o forma cu cea a Tatalui, deoarece acest fapt ar distruge monarhia, principiul unitatii lui Dumnezeu. Trinitatea di*vina este astfel respinsa. Prin urmare se schimba ceva.

ancah convinge-ma printr-un argument sintetic cu un exemplu concret de schimbare a invataturii ortodoxe ca urmare a implicarii Bisericii in miscarea ecumenica

O erezie promoveaza o idee noua, o sustine prin niste argumente/ texte biblice si este cat de cat organizata (are adepti, biserici etc)

Daca tot ati citit acele materiale pe care tot le dati copy faceti va rog o sinteza, identificati un exemplu E chiar asa greu???

MARIUS_DANIEL 05.06.2007 16:20:06

Citat:

Citat:

Prietene, in cazul in care nu ai aflat, traim in ROMANIA!!! Sau poate ar trebui sa cred in marturia unor calugari schismatici din Biserica Greciei?

Plus de asta, dovezile pe care tile-am cerut tin de afirmatiile la adresa ierarhilor ROMANI si nu ai adus nici una in sensul asta! Crezi ca daca plimbi o scrisoare cu copy/paste pe tot forumul devii credibil? Prietene, esti penibil!

Nu stiu cine e penibil,domnule,dar tu in mod cert esti pe dinafara ortodoxiei.Ce cauti pe forumul asta,sa iei apararea ereticilor?N-avem nevoie.Dar te avertizez ca la Judecata Hristos nu te va intreba daca ai facut ascultare de arhierei,ci daca ai facut ascultare de EL!Si cu asta consider ca nu mai am ce sa vorbesc cu tine,nu de alta dar ti-am zis ca am treburi mai importante decat asta,stii tu,cu aranjatul ciorapilor...

calator 05.06.2007 16:35:22

poti fi ortodox in afara bisericii? Cum faci ascultare de El daca nu esti capabil sa faci ascultare de ierarhi?

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:01:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.