Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Umanitare (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5050)
-   -   Camine de batrani sau ce facem cu parintii de care nu ne putem ingriji (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17967)

AlinB 07.09.2015 15:45:22

Pe calea plangerii penale exista mai multe sanse.

Altfel, peste tot, va fi acelasi raspuns: "nu sunt resurse". De ce? Pentru ca nu sunt obligati sa le aiba.

maria32 07.09.2015 15:52:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600064)
Pe calea plangerii penale exista mai multe sanse.

Altfel, peste tot, va fi acelasi raspuns: "nu sunt resurse". De ce? Pentru ca nu sunt obligati sa le aiba.

Nu prea inteleg ce anume ma sfatuiesti sa fac? Poti fi putin mai explicit te rog? Ce fel de plangere penala? impotriva cui?

AlinB 07.09.2015 15:56:44

Impotriva persoanei care va agreseaza.

Eu sunt convins ca nu boala psihica e de vina, ci asta e caracterul ei pentru care boala psihica este scuza ideala.

Legea este aceeasi pentru toti, indiferent ca e vorba de oameni cu discernamant dpdv legal sau fara.

In primul caz se ajunge la inchisoare, in al doilea la internarea psihiatrica.

maria32 07.09.2015 16:52:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600071)
Impotriva persoanei care va agreseaza.

Eu sunt convins ca nu boala psihica e de vina, ci asta e caracterul ei pentru care boala psihica este scuza ideala.

Legea este aceeasi pentru toti, indiferent ca e vorba de oameni cu discernamant dpdv legal sau fara.

In primul caz se ajunge la inchisoare, in al doilea la internarea psihiatrica.

Multumesc pentru lamurire Alin. Insa nu am de gand sa-mi dau propria mama in judecata indiferent cat de intolerabil ar fi comportamentul ei. Totusi este mama mea si este bolnava. Ma surprinde faptul ca te incumeti sa faci afirmatii de genul "sunt convins ca nu boala psihica este de vina, ci asta e caracterul ei". Vorbim totusi de mama mea, cred ca pot afirma ca o cunosc si stiu ce fel de caracter are. Mama mea este o persoana f inteligenta, foarte iubitoare, si doar boala o face sa se poarte asa cum se poarta. Nu a fost intotdeauna asa si, desi stiu ca nu sunt sperante sa mai redevina vreodata cum a fost nu as putea niciodata s-o dau in judecata. Imi asum responsabilitatea de a incerca sa am grija de ea, desi e f dificil dupa cum se vede, desi ma afecteaza si pe mine si familia mea, caut cu disperare solutii dar nu vad ce as rezolva cu plangerea penala. Inchisoare nu mi-as dori nici pentru cei mai mari dusmani daramite pentru cea care m-a nascut. Internare psihiatrica e altceva, am mai internat-o si sper sa mai reusesc s-o internez.
Prioritatea mea este gasirea unui loc in care sa poata sa traiasca in conditii decente, unde sa fie sub supraveghere medicala permanenta si sa nu-si faca rau ei insisi sau altora.

redemptor 08.09.2015 18:02:16

Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, până și bunicii mei sunt încă în putere, grijă de ei oricum voi avea, cât timp trăiesc asta e de datoria mea, dar nu vreau să mă gândesc că vor ajunge acolo.

AlinB 08.09.2015 18:06:22

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600079)
Vorbim totusi de mama mea, cred ca pot afirma ca o cunosc si stiu ce fel de caracter are. Mama mea este o persoana f inteligenta, foarte iubitoare, si doar boala o face sa se poarte asa cum se poarta.

Imi pare rau sa aud asta, dar din ce ai scris pana acum despre ea nu se intrevede deloc vreo latura pozitiva asa cum sustii.
Apropo, cat la suta din timp a manifestat-o in ultimii 3 ani sa zicem?

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600079)
Prioritatea mea este gasirea unui loc in care sa poata sa traiasca in conditii decente, unde sa fie sub supraveghere medicala permanenta si sa nu-si faca rau ei insisi sau altora.

Mai degraba a unui loc unde va fi sedata cvasi-permanent pentru a nu fi o problema pentru nimeni, inclusiv cei care o "ingrijesc".
Cam asta e realitatea.

maria32 09.09.2015 11:10:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600149)
Imi pare rau sa aud asta, dar din ce ai scris pana acum despre ea nu se intrevede deloc vreo latura pozitiva asa cum sustii.
Apropo, cat la suta din timp a manifestat-o in ultimii 3 ani sa zicem?

Mai degraba a unui loc unde va fi sedata cvasi-permanent pentru a nu fi o problema pentru nimeni, inclusiv cei care o "ingrijesc".
Cam asta e realitatea.

Alin, nu se pune problema de manifestarea caracterului cand e vorba de boala. Dar nici nu poti sa faci abstractie de felul de a fi al unui om atunci cand e bolnav. Adica un om bun si iubitor dar care nu se mai manifesta astfel din cauza unei boli trebuie sa fie respins, neiubit si dat in judecata? Scuza-ma ca-ti zic dar asta nu e gandire crestineasca. Hristos ne-a poruncit sa ne iubim si dusmanii si sa le facem bine daramite parintii care ne-au dat viata.

Exista alternativa unui loc unde sa fie supravegheata si sa-si ia tratamentul medicamentos + injectabil zilnic. Si nu mai e nevoie de sedare.

AlinB 09.09.2015 11:51:09

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600207)
Alin, nu se pune problema de manifestarea caracterului cand e vorba de boala. Dar nici nu poti sa faci abstractie de felul de a fi al unui om atunci cand e bolnav. Adica un om bun si iubitor dar care nu se mai manifesta astfel din cauza unei boli trebuie sa fie respins, neiubit si dat in judecata? Scuza-ma ca-ti zic dar asta nu e gandire crestineasca. Hristos ne-a poruncit sa ne iubim si dusmanii si sa le facem bine daramite parintii care ne-au dat viata.

Repet intrebarea la care ai ocolit raspunsul: cat timp in ultimii 3 ani (sa zicem) a fost acea persoana buna si iubitoare?

A doua la mana, nu respins si dat in judecata, ci respins si inchis intr-o institutie psihiatrica, nu asta vreti pana la urma?

Datul in judecata (a Statului in special, pentru ca nu ia masuri pentru astfel de cazuri) era doar o metoda prin care puteti obliga Statul sa va acorde dreptul asta, pentru ca altfel se pare ca nu se poate.

Citat:

Exista alternativa unui loc unde sa fie supravegheata si sa-si ia tratamentul medicamentos + injectabil zilnic. Si nu mai e nevoie de sedare.
Crede-ma ca stiu cel putin cat tine despre cum stau lucrurile cu cazuri de genul asta, nu e nevoie sa te ascunzi dupa deget.

In primul rand, or fi "persoane iubitoare" dar pline de nemultumiri, neimpliniri, frustrari care s-au acumulat si transformat in ura care arat timp cat le permite mentalul e tinuta in frau - nu sublimata prin iertare, ci doar tinuta in frau, clocotind - iar la un moment dat rupe barierele mintii si duce la manifestari care mai pot fi controlate doar medicamentos.

Cei din jur ori sunt indiferenti ori inconstienti (nu stiu cum sa procedeze) vizavi de problemele de ordin sufletesc care le are persoana respectiva, nu le intereseaza prea mult aspectele astea atat timp cat persoana in cauza e cat de cat cooperanta, doar atunci cand nu-si mai poate controla frustrarile si o ia razna devin brusc preocupate, dar nu de celalat ci de disconfortul care il provoaca.

In orice caz, si inainte sa se declanseze crizele, datorita problemelor sufletesti pe care le au (nu le numiti superficial "boala"!!!) sunt persoane cu care foarte greu te intelegi, deci e de inteles oarecum si distanta pe care o iau cei din jur, distanta care le sporeste si mai mult angoasele si ii impinge si mai aproape de crize, si tot asa, intr-un cerc vicios al distrugerii.

In ceea ce priveste "tratamentul" antipsihotic, psihic il transforma pe respectivul intr-o leguma si ii distruge atat sanatatea fizica cat si cea mentala, cel mai des provoaca sindrom extrapiramidal (tremuraturi, spasme, tensiune, agitatie, nervozitate etc) si depresie care impinge la sinucidere.

In mod normal se administreaza strict atunci cand se instaleaza episoadele maniacale, dar pentru asta trebuie o atenta observatie pentru care nimeni nu are timp, e mai usor sa i se administreze cvasi-permanent "tratamentul", cu forta sau pe ascuns.

E drept, de la o institutie privata poti astepta ceva mai multa responsabilitate, dar nu e obligatoriu sa se intample asta.

Pana la urma care e diferenta intre a fi internata cu forta printr-un ordin judecatoresc si internata prin persuasiune de rude de va declarati asa scandalizata?

Si daca tot veni vorba, ce va face sa credeti ca va accepta sa fie internata sau o data internata va fi de acord sa ramana acolo?
Atat timp cat legea e problematica la capitolul asta si nu o obliga sa ramana, poate sa plece oricand din institutia respectiva, sa vina acasa, sa dea chiriasii afara si etc.

maria32 09.09.2015 12:23:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600213)
Repet intrebarea la care ai ocolit raspunsul: cat timp in ultimii 3 ani (sa zicem) a fost acea persoana buna si iubitoare?

A doua la mana, nu respins si dat in judecata, ci respins si inchis intr-o institutie psihiatrica, nu asta vreti pana la urma?

Datul in judecata (a Statului in special, pentru ca nu ia masuri pentru astfel de cazuri) era doar o metoda prin care puteti obliga Statul sa va acorde dreptul asta, pentru ca altfel se pare ca nu se poate.

Crede-ma ca stiu cel putin cat tine despre cum stau lucrurile cu cazuri de genul asta, nu e nevoie sa te ascunzi dupa deget.

In primul rand, or fi "persoane iubitoare" dar pline de nemultumiri, neimpliniri, frustrari care s-au acumulat si transformat in ura care arat timp cat le permite mentalul e tinuta in frau - nu sublimata prin iertare, ci doar tinuta in frau, clocotind - iar la un moment dat rupe barierele mintii si duce la manifestari care mai pot fi controlate doar medicamentos.

Cei din jur ori sunt indiferenti ori inconstienti (nu stiu cum sa procedeze) vizavi de problemele de ordin sufletesc care le are persoana respectiva, nu le intereseaza prea mult aspectele astea atat timp cat persoana in cauza e cat de cat cooperanta, doar atunci cand nu-si mai poate controla frustrarile si o ia razna devin brusc preocupate, dar nu de celalat ci de disconfortul care il provoaca.

In orice caz, si inainte sa se declanseze crizele, datorita problemelor sufletesti pe care le au (nu le numiti superficial "boala"!!!) sunt persoane cu care foarte greu te intelegi, deci e de inteles oarecum si distanta pe care o iau cei din jur, distanta care le sporeste si mai mult angoasele si ii impinge si mai aproape de crize, si tot asa, intr-un cerc vicios al distrugerii.

In ceea ce priveste "tratamentul" antipsihotic, psihic il transforma pe respectivul intr-o leguma si ii distruge atat sanatatea fizica cat si cea mentala, cel mai des provoaca sindrom extrapiramidal (tremuraturi, spasme, tensiune, agitatie, nervozitate etc) si depresie care impinge la sinucidere.

In mod normal se administreaza strict atunci cand se instaleaza episoadele maniacale, dar pentru asta trebuie o atenta observatie pentru care nimeni nu are timp, e mai usor sa i se administreze cvasi-permanent "tratamentul", cu forta sau pe ascuns.

E drept, de la o institutie privata poti astepta ceva mai multa responsabilitate, dar nu e obligatoriu sa se intample asta.

Pana la urma care e diferenta intre a fi internata cu forta printr-un ordin judecatoresc si internata prin persuasiune de rude de va declarati asa scandalizata?

Si daca tot veni vorba, ce va face sa credeti ca va accepta sa fie internata sau o data internata va fi de acord sa ramana acolo?
Atat timp cat legea e problematica la capitolul asta si nu o obliga sa ramana, poate sa plece oricand din institutia respectiva, sa vina acasa, sa dea chiriasii afara si etc.

Am sa-ti raspuns la intrebare, niciodata. Totusi asta nu sterge cu buretele fiinta ei interioara si nici faptul ca m-a purtat in pantece 9 luni si m-a nascut (natural nu prin cezariana). Poate ptr altii acest lucru poate parea banal si nu i-ar atribui niciun merit. Eu dupa ce am trecut prin experienta de a fi mama nu pot sa nu apreciez asa ceva. Ar fi avut optiunea de a nu ma naste dar si-a asumat responsabilitatea de a ma naste (chiar daca nu si pe cea de a ma creste ea personal singura).
Despre internarea fortata prin decizie a statului. E vorba de locul in care ar fi internata. Conditiile din acele locuri unde statul trimite bolnavii psihici sunt absolut inumane. Nu as putea face asa ceva mamei mele.
Spre deosebire de asta, intr-un camin decent, unde ar fi tratata omeneste si ingrijita bine (nu doar medicamentele conteaza ci si o vorba buna a celor din jur) sansele sa se mentina pe linia de plutire sunt mult mai mari.
Intr-adevar nu as avea niciodata garantia ca nu va vrea acasa la ea, insa in viata exista f putine garantii, si daca nici nu incerci sa rezolvi ceva ce ne ramane de facut?

maria32 09.09.2015 12:33:57

Citat:

În prealabil postat de redemptor (Post 600146)
Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, până și bunicii mei sunt încă în putere, grijă de ei oricum voi avea, cât timp trăiesc asta e de datoria mea, dar nu vreau să mă gândesc că vor ajunge acolo.

Sa stii ca e bine totusi sa te gandesti ce optiuni ai in caz de ceva. Crezi ca vrea cineva sa se gandeasca vreodata ca va ajunge in situatia de a nu putea avea grija de parintii sau bunicii lui?
Iar datoria fata de ei asa este, o ai. Toti o avem. Dar o vom avea si fata de copiii nostri. Si din pacate, uneori trebuie sa prioritizezi ptr ca nu ai incotro.

AlinB 09.09.2015 13:33:36

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600214)
Am sa-ti raspuns la intrebare, niciodata.

Atunci sa mergem mai mult in timp, cu cati ani in urma ti-o amintitesti ca persoana aceea decenta, calduroasa, iubitoare de care vorbeati??

Citat:

Totusi asta nu sterge cu buretele fiinta ei interioara
Nu exista "fiinta interioara" si "fiinta exterioara".
Un om este definit de comportamentul sau.
Inteleg pe cei care se nasc intr-un anumit fel dar altfel..

Citat:

si nici faptul ca m-a purtat in pantece 9 luni si m-a nascut (natural nu prin cezariana). Poate ptr altii acest lucru poate parea banal si nu i-ar atribui niciun merit. Eu dupa ce am trecut prin experienta de a fi mama nu pot sa nu apreciez asa ceva. Ar fi avut optiunea de a nu ma naste dar si-a asumat responsabilitatea de a ma naste (chiar daca nu si pe cea de a ma creste ea personal singura).
Discutabil dar nu e subiectul topicului.

Citat:

Despre internarea fortata prin decizie a statului. E vorba de locul in care ar fi internata. Conditiile din acele locuri unde statul trimite bolnavii psihici sunt absolut inumane. Nu as putea face asa ceva mamei mele.
Si totusi ai apelat la Stat in acest sens si inca mai cauti o institutie de Stat care sa faca asta.

Citat:

Spre deosebire de asta, intr-un camin decent, unde ar fi tratata omeneste si ingrijita bine (nu doar medicamentele conteaza ci si o vorba buna a celor din jur) sansele sa se mentina pe linia de plutire sunt mult mai mari.
Chiar crezi ca exista bani, chiar si cu 2000ron pe luna sa li se acorde un ingrijitor cvasi-permanent sau sesiuni zilnice de terapie?

Citat:

Intr-adevar nu as avea niciodata garantia ca nu va vrea acasa la ea, insa in viata exista f putine garantii, si daca nici nu incerci sa rezolvi ceva ce ne ramane de facut?
Pai ai discutat acum chestiunea internarii? Este de acord?

Ioan_Cezar 10.09.2015 00:59:28

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600207)
Alin, nu se pune problema de manifestarea caracterului cand e vorba de boala.

Cu titlu de informație și atât:
a) o parte din bolile psihice sunt numite tocmai caracteropatii; adică boli la nivelul caracterului; schizofrenia nu este o astfel de boală (e psihoză, nu caracteropatie) dar manifestările ei sunt prezente în toată viața psihică, inclusiv la nivelul caracterului;
b) boala psihică majoră (psihoza/schizofrenia) afectează de obicei întreaga personalitate, atât latura subiectivă cât și comportamentul extern; caracterul este acea parte a personalității care se manifestă în mod specific în comportament în relațiile cu semenii.

Nu știu ce legătură au aceste lucruri cu mama dvs., precizez clar că nu insinuez nimic, am făcut precizarea doar pentru că mi-a atras atenția partea aceasta de dialog cu Alin. Cred că el v-a oferit o opinie plauzibilă, cel puțin la modul general în care se prezintă specificul tulburărilor psihice.
Sper că precizarea mea vă este de vreun folos.

ioana5760 10.09.2015 16:58:12

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 598533)

Imi pare rau sa aud ca situatia batranilor, a bolnavilor si, mai ales, a batranilor bolnavi a ramas la fel de dificila in Romania ca atunci cand am plecat in urma cu trei ani.

Din pacate asa e in tara, e o drama atat a batranilor bolnavi cat si a familiilor carora le apartin.
Si in spitale e aceeasi jale, ti se face lista sa cumperi perfuzor si ce medicamente trebuie puse in perfuzii etc. Si e un termen limita de spitalizare, dupa 2 saptamani sau 3, iti da bolnavul pachet acasa si nu conteaza ca el inca necesita spitalizare si nu e bine (situatia mea cu mama). Apoi te chinui acasa sa platesti o asistenta sa-i continui tratamentul si o femeie sa vina sa stea cat esti la serviciu. Iar sa gasesti o femeie pentru un bolnav adult e foarte greu ca nu vor, cand aud de batran bolnav, fug toti; un adult e greu de ingrijit si de suportat pentru ca e si dificil.

ioana5760 10.09.2015 17:00:06

Pentru maria32
Cate camere are mama dvs unde sta?

maria32 11.09.2015 01:03:45

Citat:

În prealabil postat de ioana5760 (Post 600362)
Pentru maria32
Cate camere are mama dvs unde sta?

are o garsoniera mica.

ioana5760 11.09.2015 14:12:32

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600395)
are o garsoniera mica.

Ma gandeam ca daca are 2 camere ar fi fost o varianta cu multe, multe compromisuri sa locuiti impreuna cu ea, sa o supravegheati, sa ii impuneti si sa ii urmariti tratamentul, alimentatia. Faptul ca vorbeste mult e tot de la boala. Stiu ca nu era un mediu sanatos pentru familia dvs. dar se facea ceva pentru ea.

AlinB 11.09.2015 14:16:10

Nu stii ce vorbesti...

Nu ii suporta vizita (de cate ori pe saptamana pentru cat timp??) Dar sa stea impreuna cu ea cineva??
In plus, se pare ca sunt mai toata ziua la lucru, abia au timp sa stea cu copilul, dar cu ea?

Si in plus, e usor sa dai vina pe boala pentru ceea ce se pare ca este un comportament definitoriu, chiar si in perioadele "bune".

maria32 11.09.2015 14:18:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600436)
Nu stii ce vorbesti...

Nu ii suporta vizita (de cate ori pe saptamana pentru cat timp??) Dar sa stea impreuna cu ea cineva??

Si in plus, e usor sa dai vina pe boala pentru ceea ce se pare ca este un comportament definitoriu, chiar si in perioadele "bune".

Daca era vorba doar de mine si de sotul meu poate am fi incercat orice varianta, dar, asa cum spunea si Alin mai sus, nu prea ne suporta nici cand mergem noi la ea, decat daca-i dam, aducem bani si ce mai solicita. Dar eu am si un copilas de 2 ani si 3 luni pe care nu-l pot supune convietuirii cu o persoana bolnava psihic si nicotinodependenta. Mama e mereu cu tigarea in mana si nu tine cont de faptul ca e un copil de fata.
Si da, Alin iarasi are dreptate, noi venim tarziu de la munca, ar fi tot singura toata ziua.

ioana5760 11.09.2015 14:44:18

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600437)
Daca era vorba doar de mine si de sotul meu poate am fi incercat orice varianta, dar, asa cum spunea si Alin mai sus, nu prea ne suporta nici cand mergem noi la ea, decat daca-i dam, aducem bani si ce mai solicita. Dar eu am si un copilas de 2 ani si 3 luni pe care nu-l pot supune convietuirii cu o persoana bolnava psihic si nicotinodependenta. Mama e mereu cu tigarea in mana si nu tine cont de faptul ca e un copil de fata.
Si da, Alin iarasi are dreptate, noi venim tarziu de la munca, ar fi tot singura toata ziua.

Scuze, am dat-o in bara, nu stiam toti parametrii problemei, nu stiam ca nu va suporta.

maria32 11.09.2015 15:02:46

Citat:

În prealabil postat de ioana5760 (Post 600439)
Scuze, am dat-o in bara, nu stiam toti parametrii problemei, nu stiam ca nu va suporta.

Nu-i suparare. Doar ca, iti dai seama ca daca as fi avut de ales nu as fi ales s-o indepartez de mine doar pentru ca e bolnava. Orice fel de alta boala ar fi fost probabil gestionata altfel, asta insa....

adelina02 14.09.2015 20:11:00

Maria, te inteleg foarte bine. Si bunica mea a avut o patologie psihiatrica, stiu ca va e greu cu ea. Nu cred ca exista institutii de stat, care sa o primeasca pe mama ta, la un pret bun si in acelasi timp sa aiba ingrijirea pe care o doresti tu. Cel mai probabil acolo va fi sedata ca sa stea ca o leguma si sa nu le faca probleme celor din personal. Si app de asta... banuiesc ca ai mers cu ea la psihiatru. De ce nu ii dai pastile ca sa o calmeze sau de ce nu schimbi tratamentul daca asta nu e bun?
Ea acum si mai ales in perioadele de criza nu are discernamant, de aceea trebuie sa te impui, dar in acelasi timp cu o oarecare iubire fata de ea, sa iti accepte deciziile si sa nu isi faca singura rau. Ai zis ca are tentative de suicid. Bun, incearca sa eviti obiectele, circumstantele cu ajutorul carora isi poate face rau, cum ar fi sa inchizi balconul, sa nu ii lasi pastile, cutite, etc.

Am observat si eu cu bunica faptul ca atunci cand se pierde influenta constientului, cade masca pe care omul incearca sa o creeze si sa o pastreze in fata altora si se dezvaluie adevaratul caracter. Nu vreau sa zic ca mama ta e rea, ci ca atunci cand spune ceva, isi da frau liber gandurilor sincer, nu mai exista acea cenzura care sa zica,, nu e bine, abtine-te", ,,nu spune asta ca pica urat".

Iar in legatura cu baiatul tau. Dumnezeu sa il ocroteasca si sa te ajute sa il cresti mare, sa isi faca un viitor si sa devina un om virtuos :). Cum la 2 + ani nu stie sa faca la olita? Invata-l, nu astepta ca dorinta asta sa vina prin voia lui. Copilul iti este si va fi asa cum il inveti. Nu il feri de colectivitate. Are nevoie sa isi formeze imunitate naturala prin contactul cu alti copii de varsta lui. Ce vrei, sa il ai bolnav mereu? Sa devina timid si retras? Cu cat amani momentul, cu atat va fi mai rau pt el. Nu iti arati iubirea fata de el daca il cocolosesti exagerat.
Si cu bona, de la anul îngerasul tau poate intra la gradinita. Ducandu-l acolo o sa cheltui mai putini bani, iar o parte din buget va putea fi redirectionata spre mama ta,sau de ce nu, chiar catre cel mic, care o sa aiba tot felul de nevoi pe masura ce va creste. Sunt gradinite de stat in Bucuresti la un pret mediu, cum ar fi nr 218, unde anul trecut pretul era de 12 lei pe zi. Asta inseamna cam 276 pe luna, la care adaugi alte cheltuieli pt cel mic, legate de gradinita, te duce la 400....mult mai ieftin comparativ cu bona.

maria32 15.09.2015 12:07:28

Citat:

În prealabil postat de adelina02 (Post 600665)
Maria, te inteleg foarte bine. Si bunica mea a avut o patologie psihiatrica, stiu ca va e greu cu ea. Nu cred ca exista institutii de stat, care sa o primeasca pe mama ta, la un pret bun si in acelasi timp sa aiba ingrijirea pe care o doresti tu. Cel mai probabil acolo va fi sedata ca sa stea ca o leguma si sa nu le faca probleme celor din personal. Si app de asta... banuiesc ca ai mers cu ea la psihiatru. De ce nu ii dai pastile ca sa o calmeze sau de ce nu schimbi tratamentul daca asta nu e bun?
Ea acum si mai ales in perioadele de criza nu are discernamant, de aceea trebuie sa te impui, dar in acelasi timp cu o oarecare iubire fata de ea, sa iti accepte deciziile si sa nu isi faca singura rau. Ai zis ca are tentative de suicid. Bun, incearca sa eviti obiectele, circumstantele cu ajutorul carora isi poate face rau, cum ar fi sa inchizi balconul, sa nu ii lasi pastile, cutite, etc.

Am observat si eu cu bunica faptul ca atunci cand se pierde influenta constientului, cade masca pe care omul incearca sa o creeze si sa o pastreze in fata altora si se dezvaluie adevaratul caracter. Nu vreau sa zic ca mama ta e rea, ci ca atunci cand spune ceva, isi da frau liber gandurilor sincer, nu mai exista acea cenzura care sa zica,, nu e bine, abtine-te", ,,nu spune asta ca pica urat".

Iar in legatura cu baiatul tau. Dumnezeu sa il ocroteasca si sa te ajute sa il cresti mare, sa isi faca un viitor si sa devina un om virtuos :). Cum la 2 + ani nu stie sa faca la olita? Invata-l, nu astepta ca dorinta asta sa vina prin voia lui. Copilul iti este si va fi asa cum il inveti. Nu il feri de colectivitate. Are nevoie sa isi formeze imunitate naturala prin contactul cu alti copii de varsta lui. Ce vrei, sa il ai bolnav mereu? Sa devina timid si retras? Cu cat amani momentul, cu atat va fi mai rau pt el. Nu iti arati iubirea fata de el daca il cocolosesti exagerat.
Si cu bona, de la anul îngerasul tau poate intra la gradinita. Ducandu-l acolo o sa cheltui mai putini bani, iar o parte din buget va putea fi redirectionata spre mama ta,sau de ce nu, chiar catre cel mic, care o sa aiba tot felul de nevoi pe masura ce va creste. Sunt gradinite de stat in Bucuresti la un pret mediu, cum ar fi nr 218, unde anul trecut pretul era de 12 lei pe zi. Asta inseamna cam 276 pe luna, la care adaugi alte cheltuieli pt cel mic, legate de gradinita, te duce la 400....mult mai ieftin comparativ cu bona.

Intr-adevar Adelina, nu exista unitati de stat unde sa existe conditii asa cum mi-as dori eu pentru mama. Din pacate, nici macar la cele private conditiile nu sunt asa cum ar trebui.
Am mers la f multi medici psihiatrii, a fost si internata, am incercat toate tratamentele cunoscute la ora actuala. Mai rau i-au facut.
Nu are cutite si nici pastile lasate la ea acasa, balconul e inchis (nu ca n-ar putea deschide geamul, ca doar n-o sa-i pun lacat la geam sa stea fara aer curat, mai ales ca fumeaza 2 pachete/zi.
Multumesc pentru urarile adresate fiului meu. Nu vreau sa intru in polemici dar studiile moderne arata ca varsta potrivita dpdv al dezvoltarii neuronale pentru ca un copil sa inceapa sa faca la olita este intre 2 ani jumate si trei ani. Oricum, la gradinita de stat nu-l primeste pana la 3 ani indiferent ca face sau nu la olita. Deci mai avem de asteptat pana in septembrie anul viitor, el urmand sa faca 3 ani in luna iunie.
Si nu-l cocolosesc deloc. insa boli la gradinita/cresa inseamna automat stat acasa cu el (ca nu-l primesc acolo bolnav) si care patron accepta sa-ti iei concediu din 2 in 2 sapt sa stai acasa cu copilul? Plus ca gradinitele de stat se inchid vara cate o luna. si nu mi s-ar aproba nici mie nici sotului atata concediu.
Nu as fi apelat la o bona daca aveam alternative viabile.

AlinB 15.09.2015 17:35:40

Aia cu "dpdv neurologic" nu poate face mai devreme de X la olita, e o abureala, nu exista masuratori exacte in acest sens.
Ba dimpotriva, s-a dovedit ca mergandu-se pe principiul asta, pot ajunge f. bine cu scutece si la 5-6 ani.

Si nu e musai sa aiba 3 ani fix sau peste, merge si cu cateva luni mai devreme, depinde de oameni, eu cred ca se gasesc si unii intelegatori.
Eu stiu unii car i-au dat la gradinita si mai devreme de 3 ani, si cu scutece si in cateva luni au facut si varsta si au scapat si de scutece desi binenteles, momente penibile din cauza scutecului, au mai fost.

Nu se imbolnaveste din 2 in 2 saptamani, decat poate la inceput, tocmai pentru ca a fost cocolosit si daca problema e tratata cum trebuie, cu repaos si simptomele (daca sunt prea agresive), nu cu tone de antibiotice inutile, se va intampla din ce in ce mai rar.

Si una e sa ai bona cateva zile pe luna si alta e sa o platesti luna de luna.

Corinusha 16.09.2015 08:30:43

Ca o completare la ce a zis Alin; se recomanda sa nu fie fortat copilul laolita; va face la olita cu siguranta cand va fi el, copilul, pregatit; fortat, se poate ajunge la fel de fel de probleme (eu una n-as risca cu copilul meu, chiar daca nu in toate cazurile se ajunge la probleme).
Copilului trebuie sa ii fie explicat rolul olitei si a toaletei, ar trebui sa ii vada pe parinti ca folosesc toaleta; stfel, sansele sunt mi mari ca el sa doreasca din proprie initiativa sa isi faca treburile "ca oamenii mari". Eu, de exemplu, de la scutece am trecut direct la toaleta pentru treaba nr. 2; nu am vrut olita si pace. Acceptam olita doar in cazul in care nu exista o toaleta in zona.
Una e sa iti ii explici copilului ceva, si cu totul alta e sa il dresezi. Iar la noi inca se practica dresatul copiilor de catre mult prea multi parinti.
Despre copii e mult de vorbit, experientele difera, copiii difera, mentalitatile difera. Pana i eu cu sotul avem o contradictie legata de alaptatul lui bebe, dar voi face cum voi simti eu (el e adeptul alaptatului la program, eu la cerere - asta daca voi avea norocul sa pot alapta/sa am lapte-).
La partea cu imbolnavitul, e exact cum zice Alin. Se va imbolnavi copilul la gradi/cresa o vreme, la inceput, insa daca ii dati antibiotice pentru orice orma usoara de raceala sau pentru viroze (unde antibioticul e dat degeaba-acesta doar scade imunitatea), normal ca se va raci non stop si va lua mult mai usor tot felul e boli de colectivitate.

AlinB 16.09.2015 10:49:03

Serios, ce probleme poate sa faca de la faptul ca e constrans sa renunte la scutece?
Chiar sunt curios ce ai face daca trece de 3 ani, merge la gradinita si nu vrea sa "inteleaga" ca nu trebuie sa mai faca pe el.

De la extrema lui "eu te-am facut, eu te omor" s-a ajuns in ziua de azi la o atitudine diametral opusa dar nuu mai putin vicioasa, gen sa nu existe nici un fel de constrangeri, ca daca ii explici "intelege el".

Cum sa inteleaga un copil ORICE daca nu are experienta a ceea ce ii explici?
Sigur, o parte din lucruri le va accepta din perspectiva autoritatii tale ca parinte dar numai atat timp cat nu exista un factor serios care sa le puna la incercare, in rest, exact ca si ADULTII, daca nu vor, nu le convine sa faca ceva, nu fac, chiar daca stiu ca ceva e RAU dar le place, fac.

Cati adulti oare nu fumeaza, desi STIU ca le afecteaza grav sanatatea? Ii poti lamuri cu vorba buna sa se lase? NU.
Si atunci de unde pretentii de genul asta la un copil?

maria32 16.09.2015 14:30:19

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600769)
Aia cu "dpdv neurologic" nu poate face mai devreme de X la olita, e o abureala, nu exista masuratori exacte in acest sens.
Ba dimpotriva, s-a dovedit ca mergandu-se pe principiul asta, pot ajunge f. bine cu scutece si la 5-6 ani.

Si nu e musai sa aiba 3 ani fix sau peste, merge si cu cateva luni mai devreme, depinde de oameni, eu cred ca se gasesc si unii intelegatori.
Eu stiu unii car i-au dat la gradinita si mai devreme de 3 ani, si cu scutece si in cateva luni au facut si varsta si au scapat si de scutece desi binenteles, momente penibile din cauza scutecului, au mai fost.

Nu se imbolnaveste din 2 in 2 saptamani, decat poate la inceput, tocmai pentru ca a fost cocolosit si daca problema e tratata cum trebuie, cu repaos si simptomele (daca sunt prea agresive), nu cu tone de antibiotice inutile, se va intampla din ce in ce mai rar.

Si una e sa ai bona cateva zile pe luna si alta e sa o platesti luna de luna.

Alin m-am documentat f mult pe acest subiect. depinde ce surse alegi sa crezi. Si nu mai vreau sa intru in polemici pe tema asta. Cred ca fiecare e liber sa-si forteze copilul sa faca la olita daca asa considera de cuviinta. Eu nu-mi fortez copilul sa faca nimic din ce nu vrea. Si am deja rezultate f bune cu metoda asta blanda de educatie.
Fiul colegei mele in primele 6 luni de cresa a stat 4 luni acasa racit. Si nu a fost deloc cocolosit. Nici al meu nu este. Si nu a luat niciodata antibiotic.
Si nu se baga nicio bona sa vina cateva zile pe luna. toate vor angajament permanent.
Iar la gradinita de stat cu pampers nu-l accepta. Din pacate lumea nu e intelegatoare. La toate cele 3 gradinite de langa casa am intrebat si am primit acelasi raspuns. Nu are doamna cine sa stea dupa el sa-i schimbe pampersii. Va dati seama ca daca am sta sa facem asta dupa fiecare copil nu am mai avea timp de altceva.

maria32 16.09.2015 14:33:29

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600832)
Serios, ce probleme poate sa faca de la faptul ca e constrans sa renunte la scutece?

enurezis nocturn pe la 10-11 ani.

Citat:

Chiar sunt curios ce ai face daca trece de 3 ani, merge la gradinita si nu vrea sa "inteleaga" ca nu trebuie sa mai faca pe el.

pai n-ai ce face ca nu ti-l primeste la gradi cu pampersi pe el. esti nevoit sa-l tii acasa te priveste cum. sau sa-l dai la particulara, daca ai bani.

Citat:

De la extrema lui "eu te-am facut, eu te omor" s-a ajuns in ziua de azi la o atitudine diametral opusa dar nuu mai putin vicioasa, gen sa nu existe nici un fel de constrangeri, ca daca ii explici "intelege el".

chiar intelege. demonstrat. la mine cel putin da roade. rabdare sa fie. si constrangeri exista, dar una e sa fie reguli si alta impunere de vointa a adultului asupra copilului ca si cum acesta nu e fiinta umana cu drepturi la fel ca ale tale.

Citat:

Cum sa inteleaga un copil ORICE daca nu are experienta a ceea ce ii explici?
Sigur, o parte din lucruri le va accepta din perspectiva autoritatii tale ca parinte dar numai atat timp cat nu exista un factor serios care sa le puna la incercare, in rest, exact ca si ADULTII, daca nu vor, nu le convine sa faca ceva, nu fac, chiar daca stiu ca ceva e RAU dar le place, fac.

Cati adulti oare nu fumeaza, desi STIU ca le afecteaza grav sanatatea? Ii poti lamuri cu vorba buna sa se lase? NU.
Si atunci de unde pretentii de genul asta la un copil?

oare de ce tu nu vrei sa intelegi desi ai putea s-o faci? :)
si cu asta inchei subiectul parenting aici ca nu e asta subiectul topicului.

maria32 16.09.2015 14:37:10

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 600823)
Ca o completare la ce a zis Alin; se recomanda sa nu fie fortat copilul laolita; va face la olita cu siguranta cand va fi el, copilul, pregatit; fortat, se poate ajunge la fel de fel de probleme (eu una n-as risca cu copilul meu, chiar daca nu in toate cazurile se ajunge la probleme).
Copilului trebuie sa ii fie explicat rolul olitei si a toaletei, ar trebui sa ii vada pe parinti ca folosesc toaleta; stfel, sansele sunt mi mari ca el sa doreasca din proprie initiativa sa isi faca treburile "ca oamenii mari". Eu, de exemplu, de la scutece am trecut direct la toaleta pentru treaba nr. 2; nu am vrut olita si pace. Acceptam olita doar in cazul in care nu exista o toaleta in zona.
Una e sa iti ii explici copilului ceva, si cu totul alta e sa il dresezi. Iar la noi inca se practica dresatul copiilor de catre mult prea multi parinti.
Despre copii e mult de vorbit, experientele difera, copiii difera, mentalitatile difera. Pana i eu cu sotul avem o contradictie legata de alaptatul lui bebe, dar voi face cum voi simti eu (el e adeptul alaptatului la program, eu la cerere - asta daca voi avea norocul sa pot alapta/sa am lapte-).
La partea cu imbolnavitul, e exact cum zice Alin. Se va imbolnavi copilul la gradi/cresa o vreme, la inceput, insa daca ii dati antibiotice pentru orice orma usoara de raceala sau pentru viroze (unde antibioticul e dat degeaba-acesta doar scade imunitatea), normal ca se va raci non stop si va lua mult mai usor tot felul e boli de colectivitate.

Corinusha mult succes cu alaptatul. La cerere e cea mai buna alegere,bebe stie cat si cand are nevoie.
cu olita sunt de acord cu tine.
si cu imbolnavirea asa este. singura problema care se pune este daca ai optiuni pentru zilele cand trebuie sa-l tii acasa bolnav. in niciun caz nu bagi antibiotice in el. Perioada de imbolnaviri dureaza in general cam 1 an indiferent de varsta de intrare in colectivitate. Dupa ce s-a format imunitatea e mai usor. Insa in acel an trebuie sa ai alternativa sa stea cineva acasa cu el cele cateva zile cand mai ia cate-o viroza si nu ti-l primesc la gradi/cresa.
eu nu am cine sa stea cu el. ce zicea alin cu bona part time e o utopie. la noi nu exista astfel de bone. oricum a mea nu accepta un astfel de program ca nu-i convine financiar.

adelina02 16.09.2015 14:46:01

Ei na, face probleme :)).
Un copil la 2-3 ani inca nu discerce ce e rau si ce e bun. Nu va avea initiativa proprie de a face la olita. Si nu zice nimeni sa il iei cu forta, ci se poate cu vorba buna, sub forma de joaca. De ce nu incerci sa te pui tu pe toaleta, iar el pe olita si sa ii explici ceea ce trebuie sa faca? Sau intra putin in lumea lui fantastica si pui jucariile, spunandu-i ca ele urineaza la olita si tendinta va fi sa le imite.... e o idee testata deja :). E nevoie si de putina implicare din partea parintilor...
Nu se poate merge pe principiul ,,lasa ca e mic, va intelege el". Il lasi acum, maine, poimaine si uite asa il scapi de sub control in viitor.

maria32 16.09.2015 14:55:27

Citat:

În prealabil postat de adelina02 (Post 600869)
Ei na, face probleme :)).
Un copil la 2-3 ani inca nu discerce ce e rau si ce e bun. Nu va avea initiativa proprie de a face la olita. Si nu zice nimeni sa il iei cu forta, ci se poate cu vorba buna, sub forma de joaca. De ce nu incerci sa te pui tu pe toaleta, iar el pe olita si sa ii explici ceea ce trebuie sa faca? Sau intra putin in lumea lui fantastica si pui jucariile, spunandu-i ca ele urineaza la olita si tendinta va fi sa le imite.... e o idee testata deja :). E nevoie si de putina implicare din partea parintilor...
Nu se poate merge pe principiul ,,lasa ca e mic, va intelege el". Il lasi acum, maine, poimaine si uite asa il scapi de sub control in viitor.

Poate invata daca-i explici. Pricep mult mai mult decat credem noi adultii.
Si de unde stii ca nu i-am explicat si nu m-am jucat cu el, am pus jucariile. Acum de cateva zile a inceput sa faca. Eu nu m-am plans aici ca nu face copilul meu la olita. Deocamdata nu face total, inca ii pun pampersi. Dar va invata. Insa oricum am spus, la gradi va putea merge abia in sept anul viitor. Ca face 3 ani in vara si gradinitele incep toamna.
Nu inteleg chestia cu scapatul de sub control... eu controlez copilul? Pai cine mi-a dat mie dreptul asta? Eu ca parinte am obligatia si datoria sa-l educ, sa-l indrum, sa-l ghidez, in niciun caz nu am vreun drept sa-l controlez.
Si ba da, se poate aplica cu f mare succes chiar principiul "va intelege", eu o fac zilnic si deja am rezultate f bune. De cand s-a nascut si l-am adus acasa am inceput sa-i vorbesc si sa-i explic tot si toate despre lumea inconjuratoare. Acum, la 2 ani, a inceput sa vorbeasca si zilnic ne surprinde aratandu-ne ca a priceput tot ce i-am explicat de cand avea doar cateva luni si pana acum. Dar i-am explicat, zilnic. mereu si mereu si cu rabdare. Ne urmarea cu privirea, puteai crede ca nu e atent uneori, ca nu pricepe. Ei bine pricepea, inmagazina informatia. iar acum o si aplica. Va fi la fel si cu olita. Cand va fi el pregatit sa renunte complet la pampersi va renunta. Ce zicea Alin mai sus cu copii care stau cu scutece pana pe la 5-6 ani sunt cazuri de disfunctionalitati fizice sau copii carora nu li s-a explicat probabil niciodata ca exista si alte alternative. Un copil sanatos fizic si psihic devine el singur curios sa incerce sa faca nevoile ca oamenii mari pe care-i imita in tot ce face.
Pe acelasi principiu sotul nu ma lasa sa-i pun lingurita in mana cand avea doar 6 luni sau sa-l las sa-si bage manuta in mancare ca se murdareste si nu stie el sa manance singur. Si intr-adevar nu stia. Baga lingurita si o scotea goala, o ducea la ureche in loc de gura. Dar am perseverat, i-am dat sansa sa invete. Acum stie sa manance si singur si doar cand vrea sa se simta iubit si ocrotit imi cere sa-i dau eu.

Corinusha 17.09.2015 08:24:18

Eu sunt de acord cu maria in tot ce a zis;

Nu stiu altii cum sunt, dar mie personal nu mi-a placut nicioata sa ma simt un robot sau o sluga, sa ma controleze cineva, sa mi se interzica lucruri banale si altele asemenea; in consecinta eu voi incerca pe cat posibil sa nu-l pun si pe copilul meu in situatia asta; eu am fost controlata si mi s-au interzis lucruri; ei bne; le-am facut pe ascuns, iar de vorbit cu ai meu nu am facut-o niciodata pentru ca nu am avut incredere in ei; eram convina ca inainte sa ma ajute, ma vor critica, imi or tine morala si ma vor pedepsi. Asa ca am preferat a imi rezolv singura problemele, chiar si cand era vorba ca mi-a fost pusa viata in pericol. Nu am zis parintilor nimic; m-am descurcat singura. Insa regret ca nu au fost acolo sa ma sustin si sa ma ajute, ca nu am putut vorbi nimic cu ei, ca sareau imediat cu morala si judecata; ca "ce ti tu? sti o copila; noi am trecut prin viata si tim mai bine".
Nu, nu...n-o sa repet istoria; n-o sa risc sa ajunga copiii mei ca abia sa astepte sa plece de-acasa, numai a nu le mai controlez viata si actiunile. Si, cum zice si mria, cine sunt eu sa controlez pe cineva? Mi-a dat cineva dreptul asta?!
Una e sa ii explic copilului ceva si sa ii ofer exemple si sa ii arat una-alta si alta e sa imi oblig copilul sa faca voia mea (doarpentru ca ii sunt parinte nu am dreptul asta).

Daca e sa mai discutam de parenting & stuff, rog deschiderea unui topic; aici suntem total pe langa.

AlinB 17.09.2015 10:47:08

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600865)
Alin m-am documentat f mult pe acest subiect. depinde ce surse alegi sa crezi. Si nu mai vreau sa intru in polemici pe tema asta. Cred ca fiecare e liber sa-si forteze copilul sa faca la olita daca asa considera de cuviinta. Eu nu-mi fortez copilul sa faca nimic din ce nu vrea. Si am deja rezultate f bune cu metoda asta blanda de educatie.
Fiul colegei mele in primele 6 luni de cresa a stat 4 luni acasa racit. Si nu a fost deloc cocolosit. Nici al meu nu este. Si nu a luat niciodata antibiotic.
Si nu se baga nicio bona sa vina cateva zile pe luna. toate vor angajament permanent.
Iar la gradinita de stat cu pampers nu-l accepta. Din pacate lumea nu e intelegatoare. La toate cele 3 gradinite de langa casa am intrebat si am primit acelasi raspuns. Nu are doamna cine sa stea dupa el sa-i schimbe pampersii. Va dati seama ca daca am sta sa facem asta dupa fiecare copil nu am mai avea timp de altceva.

Depinde de unde te-ai "documentat".

Sigur ca nu esti obligata sa-l fortezi la nimic.
Despre rezultatele unei metode de educatie, trebuie sa vorbesti mult mai tarziu, nu la nici 3 ani de zile cand inca nici nu a scos capul in societate.

Nu prea cred ca un copil poate sa fie racit 4 luni din 6.
Dar daca parintii au resurse si preferinte in acest sens, categoric ca pot sa-l tina acasa si pana la 6 ani, sub diverse pretexte.
Ba chiar si dupa, ca era un topic aici cu "scoala acasa" si alte povesti.

Ca sa descopere abia pestem vreo 18 ani ca e un inadaptat social.

AlinB 17.09.2015 10:49:54

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 600867)
enurezis nocturn pe la 10-11 ani.

Haha, hai sa fim seriosi.
Toti copiii pot trece prin episoade din astea si chiar mai devreme.
Un studiu de specialitate, nu din reviste pentru femei, poti sa citezi?

Ce lovitura lunga domnule, s-au gasit cauzele si la asta, nu stiau pe cine sa dea vina si s-a gasit, faptul ca au scapat de scutece inainte de 6 ani. Pentru ca acolo se poate ajunge fara nici un fel de constrangere, uite:

INCREDIBIL - Adolescentii englezi poarta scutece la scoala!
http://www.angliamea.ro/articole/sti...la_scoala.html

Citat:

Cum se poate intampla asa ceva intr-o societate civilizata? In urma unei anchete a celor de la Sky News, a iesit la iveala faptul ca sute de elevi perfect sanatosi din Marea Britanie, nu stiu sa foloseasca toaleta sau sa manance cu furculita si cutitul. Rezultatele obtinute in urma sondajului au socat intreaga lume.

Cercetarea celor de la Sky News a fost realizata cu ajutorul reprezentantilor de la Fundatia Nationala pentru Cercetare in Educatie. Acestia au intervievat sute de directori, profesori si invatatori din scoli renumite, care s-au intalnit in mod real cu astfel de cazuri.
Directorul adjunct al unei scoli vestite din Dover, doamna Anne-Marie Middleton, a declarat ca a intalnit cazuri in care chiar adolescenti de 14, 15 ani fara probleme medicale, aveau probleme in a folosi toaleta, cutitul si furculita.

La sondaj au participat 602 profesori de scoala primara, si 561 de profesori de scoala generala

Suprinzator, 1 din 10 directori de scoala au declarat ca in anul 2013, cel putin un elev cu varsta intre 5 si 7 ani a mers la scoala in scutece.
Mai mult de 1 din 20 de directori dintre cei intervievati, au declarat ca cel putin un elev cu varsta intre 7 si 11 ani a purtat scutece la scoala.
Se pare ca cei mai multi copii care ajung in astfel de situatii, provin din familii defavorizate sau din familii in care ambii parinti lucreaza foarte mult si nu se ocupa de problemele copiilor.

Situatia este ingrijoratoare si a devenit un fenomen in Marea Britanie.

Citat:

chiar intelege. demonstrat. la mine cel putin da roade. rabdare sa fie. si constrangeri exista, dar una e sa fie reguli si alta impunere de vointa a adultului asupra copilului ca si cum acesta nu e fiinta umana cu drepturi la fel ca ale tale.
Tu esti fiinta umana, da sau nu? Ai sau nu drepturi, da sau nu?
Constrangerile care le ai in viata cum sunt?

AlinB 17.09.2015 10:58:51

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 600904)
Eu sunt de acord cu maria in tot ce a zis;
Nu stiu altii cum sunt, dar mie personal nu mi-a placut nicioata sa ma simt un robot sau o sluga, sa ma controleze cineva, sa mi se interzica lucruri banale si altele asemenea; in consecinta eu voi incerca pe cat posibil sa nu-l pun si pe copilul meu in situatia asta; eu am fost controlata si mi s-au interzis lucruri; ei bne; le-am facut pe ascuns, iar de vorbit cu ai meu nu am facut-o niciodata pentru ca nu am avut incredere in ei; eram convina ca inainte sa ma ajute, ma vor critica, imi or tine morala si ma vor pedepsi.

Asta e doar cealalta extrema.
Si orice s-ar zice, o extrema nu e solutia pentru cealalta.

Sigur ca tu poti sa ii explici, dar s-ar putea sa nu vrea sa inteleaga sau sa se increada in explicatiile tale, atunci tu ce ai sa faci?

Daca iti ignora sfaturile si greseste, n-ai sa-l pedepsesti? N-ai sa ii aplici interdictii?

maria32 17.09.2015 11:20:44

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 600904)
Daca e sa mai discutam de parenting & stuff, rog deschiderea unui topic; aici suntem total pe langa.

de acord. chiar mi-as dori un topic despre tema parenting crestin - ortodox. Am niste carti f utile de recomandat.

maria32 17.09.2015 11:27:21

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600918)
Asta e doar cealalta extrema.
Si orice s-ar zice, o extrema nu e solutia pentru cealalta.

Sigur ca tu poti sa ii explici, dar s-ar putea sa nu vrea sa inteleaga sau sa se increada in explicatiile tale, atunci tu ce ai sa faci?

Daca iti ignora sfaturile si greseste, n-ai sa-l pedepsesti? N-ai sa ii aplici interdictii?

Daca-l pedepsesti sau ii aplici interdictii nu faci altceva decat sa-l indepartezi de tine, sa creasca crezand ca viata e grea, lumea urata si daca nici la parinti nu gaseste intelegere si acceptare ptr greseli unde gaseste?
Nu e vorba de extreme Alin. E vorba sa-i urmam Lui Hristos si in parenting ca si in toate. Domnul te pedepseste cand gresesti? Iti interzice? Duhovnicul asta face cu tine cand gresesti? Sau iti explica si te sfatuieste iar si iar si iar?
Cred ca tu confunzi parentingul fara pedepse si interdictii cu cel fara reguli. Ori nu e asa. Exista reguli si le explici, dar nu le impui. E o maaaare diferenta.
Copiii nu se nasc rai si rauvoitori. Nu exista ca nu vrea sa inteleaga, daca nu o face inseamna ca inca nu e pregatit pentru asta.
De cele mai multe ori parintii percep asa doar ptr ca ei nu au rabdare sa inteleaga ca cel mic nu e pregatit. De ex, problema cu pampersii? De ce ne straduim sa-i facem sa renunte la ei asa devreme? Ptr ca e un efort financiar ptr noi? De acord. Dar nu e vina copilului ca nu avem noi bani.
De ce sa invete sa se joace cuminte sau sa nu ne bata la cap sa ne jucam cu ei? E vina lui ca noi nu avem timp pentru ei? De ce sa nu ceara diverse? E vina lui ca noi nu le putem oferi? NU! Nu el a cerut sa fie adus pe lume si nu e vina lui ca tu esti obosit, stresat, ai alte probleme. El isi cere drepturile lui si e de datoria ta sa faci absolut orice sacrificiu ptr copilul pe care l-ai adus pe lume. Din momentul in care faci un copil trebuie sa-ti asumi ca viata nu va mai fi la fel si nu poti sa mai stai seara la seriale tv sau la jocuri pe calculator, nu-ti mai iei tie tot ce-ti doresti, nu iti mai faci programul cum vrei si-l supui pe copil la programul tau ci invers.

maria32 17.09.2015 11:31:50

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600917)
Haha, hai sa fim seriosi.
Toti copiii pot trece prin episoade din astea si chiar mai devreme.
Un studiu de specialitate, nu din reviste pentru femei, poti sa citezi?

Ce lovitura lunga domnule, s-au gasit cauzele si la asta, nu stiau pe cine sa dea vina si s-a gasit, faptul ca au scapat de scutece inainte de 6 ani. Pentru ca acolo se poate ajunge fara nici un fel de constrangere, uite:

INCREDIBIL - Adolescentii englezi poarta scutece la scoala!
http://www.angliamea.ro/articole/sti...la_scoala.html

Tu esti fiinta umana, da sau nu? Ai sau nu drepturi, da sau nu?
Constrangerile care le ai in viata cum sunt?

Ca se poate ajunge e una si ca se si ajunge e alta.
Chiar tu ai subliniat faptul ca acei copii din Marea Britanie provin din familii cu probleme sau ai caror parinti nu s-au ocupat de ei. Iar eu sustin exact contrariul, ca trebuie sa aloci cat mai mult timp copilului tau, sa te ocupi de el si sa-l inveti. Am si scris mai sus ca al meu stie deja sa manance singur si cu lingura si cu furculita. Cutit ce-i drept inca nu i-am dat. Urmeaza dupa 3 ani.
Nu am nevoie de studii sincer caci vad zilnic cate un nou pici care cere singur la olita, dupa ce a trecut de 2 ani. Avem vreo 15 prieteni mici de aceeasi varsta. Niciunul fortat sau pus pe olita mai devreme de 2 ani. In ultimele 2 luni, 5 dintre ei au cerut singuri olita. Ce zici de asta?

Da, sunt fiinta umana. Am drepturi. Constrangerile pe care le am in viata sunt ceva de care mi-as dori sa scap.

maria32 17.09.2015 11:36:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 600916)
Nu prea cred ca un copil poate sa fie racit 4 luni din 6.

Cum poti sa zici ca nu prea crezi cand eu am povestit despre un caz concret, copilul colegei mele de birou. Adica mint? sau cum?

delia31 20.09.2015 23:27:30

Pentru Maria32

Maria, ziceai ca ai cautat asezaminte, centre, spitale, azile, orice, pentru mama ta si totusi, n-ai gasit inca un loc unde s-o internezi. Nu stiu daca ai epuizat chiar toate variantele, s-ar putea ca instrumentul din linkul de mai jos sa te ajute. E vorba de o harta interactiva a tuturor centrelor si asezamintelor Bisericii Ortodoxe.

Un articol de pe active news da mai multe detalii despre asta.

http://www.activenews.ro/stiri-socia...-aflati-124799

"Patriarhia Română a lansat luni, 14 septembrie, harta interactivă a așezămintelor și locurilor unde Biserica Ortodoxă desfășoara activități sociale, filantropice sau medicale, pe teritoriul României și al Basarabiei, informează basilica.ro.

Noua secțiune, care poate fi accesată la adresa http://map.patriarhia.ro/, își propune "facilitarea accesului populației la toată gama de servicii sociale, medicale și programe filantropice destinate principalelor categorii de beneficiari aflați în dificultate: copii, vârstnici, bolnavi, șomeri, persoane cu dizabilități, familii aflate în situații de risc social", afirmă Părintele Cezar-Antonio Dumitrașcu, coonsilier Patriarhal în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Administrației Patriarhale.

De asemenea, utilizatorii au la dispoziție o hartă cu locațiile așezămintelor marcate pe baza coordonatelor GPS, pagini individuale de prezentare conținând date de contact, descriere și fotografii precum și facilități multiple de filtrare a informației în funcție de localizare la nivel de județ și eparhie, tip de activitate, categorii de beneficiari, denumire, arată sursa citată."

Sper sa fie de folos.

maria32 21.09.2015 01:01:19

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 601220)
Pentru Maria32

Maria, ziceai ca ai cautat asezaminte, centre, spitale, azile, orice, pentru mama ta si totusi, n-ai gasit inca un loc unde s-o internezi. Nu stiu daca ai epuizat chiar toate variantele, s-ar putea ca instrumentul din linkul de mai jos sa te ajute. E vorba de o harta interactiva a tuturor centrelor si asezamintelor Bisericii Ortodoxe.

Un articol de pe active news da mai multe detalii despre asta.

http://www.activenews.ro/stiri-socia...-aflati-124799

"Patriarhia Română a lansat luni, 14 septembrie, harta interactivă a așezămintelor și locurilor unde Biserica Ortodoxă desfășoara activități sociale, filantropice sau medicale, pe teritoriul României și al Basarabiei, informează basilica.ro.

Noua secțiune, care poate fi accesată la adresa http://map.patriarhia.ro/, își propune "facilitarea accesului populației la toată gama de servicii sociale, medicale și programe filantropice destinate principalelor categorii de beneficiari aflați în dificultate: copii, vârstnici, bolnavi, șomeri, persoane cu dizabilități, familii aflate în situații de risc social", afirmă Părintele Cezar-Antonio Dumitrașcu, coonsilier Patriarhal în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Administrației Patriarhale.

De asemenea, utilizatorii au la dispoziție o hartă cu locațiile așezămintelor marcate pe baza coordonatelor GPS, pagini individuale de prezentare conținând date de contact, descriere și fotografii precum și facilități multiple de filtrare a informației în funcție de localizare la nivel de județ și eparhie, tip de activitate, categorii de beneficiari, denumire, arată sursa citată."

Sper sa fie de folos.

Multumesc Delia. Insa se pare ca nu ai citit toate mesajele mele de la inceputul subiectului. Din pacate, m-am interesat deja si de ajutorul oferit de asezamintele aflate sub obladuirea bisericii. Ele nu sunt gratuite ci chiar f scumpe, comparabil cu caminele private. Iar cele f putine unde nu se cer oficial bani (ca neoficial se cer peste tot) nu au locuri si chiar daca ar avea, nu accepta persoane bolnave psihic. De parca bolnavii psihic nu sunt tot ai Lui Dumnezeu.
Asta este una dintre cele mai mari dezamagiri ale mele, sa aflu ca nu pot spera in niciun fel de ajutor din partea bisericii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:44:50.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.