Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Femeia in cadrul casatoriei ortodoxe, mai mult decat criteriul frumusetii fizice? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18603)

ioan67 07.09.2016 14:36:05

Iubirea s-a practicat si s-a talcuit de cand lumea. Cel mai bine au cantat-o poetii, din toate literaturile lumii si din toate epocile. Ca sa nu mai spun cum au scris si vorbit unii dintre ierarhii Bisericii, pe firul Cuvantului.
Acuma, ca tu simti nevoia sa privesti chioras la lucrurile astea, ce sa zic... Bine nu imi pare, ca vei fi suferind, poate. Ma tem insa ca nu mai suferi, de-o vreme... Ma tem ca te-ai obisnuit asa, ba chiar ca-ti place...

Florinvs 07.09.2016 14:36:15

Citat:

În prealabil postat de Roxia85 (Post 630265)
Nu ma refer la cei din viata de zi cu zi, desi sunt convinsa ca multi ar proceda la fel cu cei de pe forum. Vazusem un topic cu un sot care scria despre sotia lui ca este intr-o situatie mai delicata si pe deasupra mai astepta si un copil. Iar dragii forumisti au sariti in fel si chip sa ii zica sa o paraseasca pt ca e asa cum e si mai mult, sa avorteze copilul. :(

Acei indivizi care au putut da astfel de sfaturi, este clar ca nu stiu ce inseamna cu adevarat a-ti iubi sotia si a fi alaturi de ea, indiferent ce greutati, boli sau necazuri s-ar ivi in viata!

La bucurie si veselie este usor si ne pricepem cu totii, insa daca un barbat isi iubeste cu adevarat sotia se vede mai ales dupa cum se comporta si actioneaza in momentele dificile din viata.

AlinB 07.09.2016 14:37:43

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630279)
Sunt si atei care nu accepta avortul. Pozitia fata de acesta nu e doar atributul credinciosilor crestini. Si nu e fapt crestinesc sa te bati cu caramida in piept, mai voalat sau mai direct, ca esti, vai, credincios in vreme ce altii, sarmanii de ei, nu sunt...

"Exceptia confirma regula" - nu se poate ca sa nu fi auzit de zicala asta.
Intrebarea este daca o si pricepi.

Citat:

Recent am cunoscut un grup de familii in care exista unul sau chiar doi copii (astazi ei sunt de fapt adolescenti) cu sindrom Down. Desi cunosteau probabilitatea ca pruncul sa aiba sindrom Down, parintii nu au acceptat avortul. Au primit copilul asa cum este el, ca din Mana lui Dumnezeu.

Ei bine, unii dintre acesti parinti nu sunt credinciosi. Unul chiar scrie o carte in care arata de ce nu are nevoie sa fie "credincios" pentru a-si iubi singurul fiu - un adolescent cu sindrom Down.
Tocmai, cuvantul cheie este "probabilitatea" si inca o data, trimitere la zicala de mai sus (pentru necredinciosi).
Toata admiratia pentru ei, oricum.

Apropo, care carte?

AlinB 07.09.2016 14:41:50

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 630286)
Acei indivizi care au putut da astfel de sfaturi, este clar ca nu stiu ce inseamna cu adevarat a-ti iubi sotia si a fi alaturi de ea, indiferent ce greutati, boli sau necazuri s-ar ivi in viata!

La bucurie si veselie este usor si ne pricepem cu totii, insa daca un barbat isi iubeste cu adevarat sotia se vede mai ales dupa cum se comporta si actioneaza in momentele dificile din viata.

Hai sa fim seriosi de parca tu stii ce inseamna lucrurile astea.
Iti place sa vorbesti de ele asa, din teorie, ca o poveste frumoasa si logica, dar n-ai nici cea mai vaga idee despre care iti sunt limitele sau care pot fi limitele celuilalt.

De ce te mariti cu o femeie draguta si cu care poti relationa, aveti scopuri comune si nu cu una urata si enervanta care pur si simplu vrea o viata comoda pe banii tai?

Pentru ca iti place de ea si placerea asta o numesti "iubire".

Daca peste 20 ani va fi una urata si cicalitoare, fara mare interes pentru familie, copii si tot ce vrea de la tine sunt banii si iti face viata amara daca nu ii obtine, ce ai sa faci?

Pe ce baze mentii alegerea initiala? Ca aveti deja copii impreuna? Ca ti-e mai comod sa-ti cumperi linistea de la ea, decat sa faci o schimbare? Si la povestea asta ai sa-i spui tot "iubire" si combinatia asta nefericita "familie"?

ioan67 07.09.2016 14:42:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630284)
Limite care nu exista in programa oficiala fata de care multi si-au exprimat indoielile si tu i-ai atacat frenetic.

Orice programa scolara are niste delimitari. Ce-ar fi sa-ti vezi de meseria ta si sa nu te mai bagi unde esti habarnist?
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630284)
Daca prin educatie sexuala se intelege "celebrarea placerii" si "celebrarea perversiunii", pardon, a "diversitatii" ...da-mi voie sa ma indoiesc.

Nu am gasit nicaieri un document MEN in care sa fie ridicata in slavi perversiunea.
Astea sunt inchipuirile tale tendentioase care arata destul de clar ce fel de ochi ai.

Partea cu placerea da de furca, se pare, multora.... Intre placerea de care vorbeste Maxim Marturisitorul, in cadrul strict propus de el, si palavrele de pe aici despre placere, nu e nici o legatura.
Cand un psiholog vorbeste despre placere la copil, el are in vedere cu totul alt camp semantic/conceptual decat alde gura-casca. Mai bine puneti mana pe carte, baieti!

AlinB 07.09.2016 14:52:13

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630290)
Orice programa scolara are niste delimitari. Ce-ar fi sa-ti vezi de meseria ta si sa nu te mai bagi unde esti habarnist?

Ai fost invitat sa comentezi la obiect si ai preferat sa musti ca un sarpe veninos.
Ca si acum.

Citat:

Nu am gasit nicaieri un document MEN in care sa fie ridicata in slavi perversiunea.
Astea sunt inchipuirile tale tendentioase care arata destul de clar ce fel de ochi ai.
"Celebrarea diferentelor" (sexuale, desigur, si nu se refera la barbat/femeie) ce iti spune?
Cum se preda (dupa aceleasi norme UE) in tari ca Anglia, Suedia, etc. nu-ti spune nimic?

Ce ar trebui, sa apara un manual in romana unde sa-ti spuna alb pe negru aceleasi lucruri ca sa nu mai faci pe orbul?

Citat:

Partea cu placerea da de furca, se pare, multora.... Intre placerea de care vorbeste Maxim Marturisitorul, in cadrul strict propus de el, si palavrele de pe aici despre placere, nu e nici o legatura.
Cand un psiholog vorbeste despre placere la copil, el are in vedere cu totul alt camp semantic/conceptual decat alde gura-casca. Mai bine puneti mana pe carte, baieti!
Sau pune tu mana pe citate si defineste-ti pozitia, nu mai fa pe desteptul cand n-ai cu ce.

AlinB 07.09.2016 15:01:00

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630285)
Iubirea s-a practicat si s-a talcuit de cand lumea. Cel mai bine au cantat-o poetii, din toate literaturile lumii si din toate epocile. Ca sa nu mai spun cum au scris si vorbit unii dintre ierarhii Bisericii, pe firul Cuvantului.
Acuma, ca tu simti nevoia sa privesti chioras la lucrurile astea, ce sa zic... Bine nu imi pare, ca vei fi suferind, poate. Ma tem insa ca nu mai suferi, de-o vreme... Ma tem ca te-ai obisnuit asa, ba chiar ca-ti place...

Asa, asa, da-i cu "omul de paie", arata-ne cat de destept esti, daca atata poti..

Florinvs 07.09.2016 15:29:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630289)
Hai sa fim seriosi de parca tu stii ce inseamna lucrurile astea.
Iti place sa vorbesti de ele asa, din teorie, ca o poveste frumoasa si logica, dar n-ai nici cea mai vaga idee despre care iti sunt limitele sau care pot fi limitele celuilalt.

De ce te mariti cu o femeie draguta si cu care poti relationa, aveti scopuri comune si nu cu una urata si enervanta care pur si simplu vrea o viata comoda pe banii tai?

Pentru ca iti place de ea si placerea asta o numesti "iubire".

Daca peste 20 ani va fi una urata si cicalitoare, fara mare interes pentru familie, copii si tot ce vrea de la tine sunt banii si iti face viata amara daca nu ii obtine, ce ai sa faci?

Pe ce baze mentii alegerea initiala? Ca aveti deja copii impreuna? Ca ti-e mai comod sa-ti cumperi linistea de la ea, decat sa faci o schimbare? Si la povestea asta ai sa-i spui tot "iubire" si combinatia asta nefericita "familie"?

Fara a ma lauda si fara a aveea talent de prezicator, dar stiu despre ce vorbesc!
Si spun asta , deoarece stiu ce inseamna sa-ti iubesti sotia cu adevarat!

-Cu frumusetea fizica v-am explicat cum este!

-In cazul acelor oameni (ca sunt si barbati si femei), care se casatoresc in functie de averea sau posibilitatile financiare ale sotului sau a sotiei, este evident ca acei oameni gresesc, si nicioadata nu am fost, nu sunt si nu voi fi de acord cu asa ceva!

-Presupunerea dumneavoastra ca in timp unul din soti si-ar putea schimba caracterul, si sa devina asa cum spuneti dumneavoastra, este de genul zicalei daca va cadea drobul de sare!

Acuma nimeni nu are talente de mama Omida (daca dumneavoastra puteti prevedea ce va fi in viitor, atunci va rugam sa ne spuneti si noua), insa nu mi se pare normal a ezita a ne casatori cu o persoana iubita de sex opus, numai din cauza starii de teama ca nu stiu ce s-ar putea intampla in viitor.

Evident, este necesara o cunoastere inainte de casatorie, o perioada de a cunoaste omul respectiv, insa nici sa nu ne casatorim, de teama ca sotul sau sotia s-ar putea schimba (ca si caracter si mod de comportament) in viitor!

AlinB 07.09.2016 15:40:56

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 630295)
Si spun asta , deoarece stiu ce inseamna sa-ti iubesti sotia cu adevarat!

De unde stii, ai fost casatorit in alta viata cu o sotie care te-a inselat, dispretuit, etc. si totusi ai ramas langa ea, din "iubire"?

Citat:

-Cu frumusetea fizica v-am explicat cum este!
Da, stiu, trebuie sa fie "scanteia" ca sa se aprinda "motorul" (citat).
Dar nu ne-ai spus ce se intampla cand dispare scanteia, o sa ti se aprinda motorul dupa alta (fie ca si distractie, nu neparat relatie inlocuitoare) sau ai sa inghiti in sec pentru un principiu care acum o sa ti se para prea abstract?

Citat:

-In cazul acelor oameni (ca sunt si barbati si femei), care se casatoresc in functie de averea sau posibilitatile financiare ale sotului sau a sotiei, este evident ca acei oameni gresesc, si nicioadata nu am fost, nu sunt si nu voi fi de acord cu asa ceva!
Ca si cand ti-ar cere cineva parerea.
Evident ca viitoarea sotie foarte probabil itii va scana buzunarul, dar nu o sa-ti zica asta in fata, gen "nu e rau, dar m-as fi casatorit cu unul mai dotat financiar daca as fi avut cu ce sa-l impresionez".

Dar s-ar putea in schimb sa observi ca e mai "permeabila" si mai "permisiva" dupa un cadou mai consistent, ca i se pare normal sa platesti doar tu cheltuieli comune, si ai sa zici "ok, asa sunt femeile" si "bine ca am de unde".
Mai tarziu, ai sa intelegi ce inseamna asta si care sunt costurile reale.

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 630295)
-Presupunerea dumneavoastra ca in timp unul din soti si-ar putea schimba caracterul, si sa devina asa cum spuneti dumneavoastra, este de genul zicalei daca va cadea drobul de sare!

Analogie tampita, pentru ca in cazul drobului de sare evident, copilul putea fi luat de acolo si problema disparea, pentru asa ceva nu exista masuri adecvate.

Ce garantie ai ca celalat nu-si va schimba caracterul sau felul de a fi in rau, peste limitele tale de acceptabilitate ?

Daca pentru tine poti sa spui ca sigur nu va fi asa (desi tot din inconstienta) ai macar un minim control asupra situatiei.

In ceea ce il priveste pe celalat, n-ai de unde sa stii sau cum sa controlezi aspectul asta.

Oamenii nu de putine ori se plictisesc sau cum se zice "li se uraste cu binele" sau de ce nu, aspira "la mai bine" si daca mai au si un anturaj prost (care iarasi, nu-l poti controla) incep sa faca alegeri gresite.

Citat:

Acuma nimeni nu are talente de mama Omida (daca dumneavoastra puteti prevedea ce va fi in viitor, atunci va rugam sa ne spuneti si noua), insa nu mi se pare normal a ezita a ne casatori cu o persoana iubita de sex opus, numai din cauza starii de teama ca nu stiu ce s-ar putea intampla in viitor.
Evident, este necesara o cunoastere inainte de casatorie, o perioada de a cunoaste omul respectiv, insa nici sa nu ne casatorim, de teama ca sotul sau sotia s-ar putea schimba (ca si caracter si mod de comportament) in viitor!
Nu asta era ideea ci sa lasi deoparte discursurile delirante despre iubire care exclud tocmai posibilitatea asta vorbind de "la bine si la rau" ca si cand "raul" nu s-ar putea intampla niciodata.

Tocmai raspunsul tau arata ca de fapt si de drept nu esti dispus sa iei in calcul varianta nefericita si daca se intampla, ei bine..n-ai un raspuns pentru asa ceva decat probabil ceva gen "mi se pare normal ca doi oameni care nu se mai inteleg, sa se desparta".

Florinvs 07.09.2016 16:04:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630297)
De unde stii, ai fost casatorit in alta viata cu o sotie care te-a inselat, dispretuit, etc. si totusi ai ramas langa ea, din "iubire"?

Da, stiu, trebuie sa fie "scanteia" ca sa se aprinda "motorul" (citat).
Dar nu ne-ai spus ce se intampla cand dispare scanteia, o sa ti se aprinda motorul dupa alta (fie ca si distractie, nu neparat relatie inlocuitoare) sau ai sa inghiti in sec?

Ca si cand ti-ar cere cineva parerea.
Evident ca viitoarea sotie foarte probabil itii va scana buzunarul, dar nu o sa-ti zica asta in fata, gen "nu e rau, dar m-as fi casatorit cu unul mai dotat financiar daca as fi avut cu ce sa-l impresionez".

Dar s-ar putea in schimb sa observi ca e mai "permeabila" si mai "permisiva" dupa un cadou mai consistent, si ai sa zici "ok, asa sunt femeile" si "bine ca am de unde".
Mai tarziu, ai sa intelegi ce inseamna asta si care sunt costurile reale.

Analogie tampita, pentru ca in cazul drobului de sare evident, copilul putea fi luat de acolo si problema disparea, pentru asa ceva nu exista masuri adecvate.

Ce garantie ai ca celalat nu-si va schimba caracterul sau felul de a fi?

Daca pentru tine poti sa spui ca sigur nu vafi asa (desi tot din inconstienta) ai macar un minim control asupra situatiei.

In ceea ce il priveste pe celalat, n-ai de unde sa stii sau cum sa controlezi aspectul asta.
Oamenii nu de putine ori se plictisesc sau cum se zice "li se uraste cu binele" sau de ce nu, aspira "la mai bine" si daca mai au si un anturaj prost (care iarasi, nu-l poti controla) incep sa faca alegeri gresite.

Nu asta era ideea ci sa lasi deoparte discursurile delirante despre iubire care exclud tocmai posibilitatea asta vorbind de "la bine si la rau" ca si cand "raul" nu s-ar putea intampla niciodata.

Tocmai raspunsul tau arata ca de fapt si de drept nu esti dispus sa iei in calcul varianta asta si daca se intampla, ei bine..n-ai un raspuns pentru asa ceva decat ceva gen "mi se pare normal ca doi oameni care nu se mai inteleg, sa se desparta".

Vad ca este cazul sa va spun unele amanunte- se pare ca pricepti mai greu!

1. Sunt casatorit, si nu am mai fost casatorit anterior!

2. In legatura cu acele femei care-si aleg sotii in functie de situatia financiara, chiar daca nu le spun direct ca vor sa aibă suma x de bani, dar, prin comportamentul lor , arata ca isi aleg viitorul sotul in functie de cati bani are!

Orice barbat cat de cat inteligent isi va da seama ca are de-a face cu o astfel de femeie (când o femeie ajunsa la varsta matura nu vrea sa aibă un serviciu, sau nu poate spune clar ce fel de meserie i-ar place sa practice, când refuza -pe motive neintemeiate- sa se angajeze intr-un serviciu potrivit cu pregatirea ei profesionala, când i cere partenerului sa-i cumpere produse de lux, care nu sunt de stricta necesitate, când o intereseaza ce fel de masina are sau daca are masina partenerul, când i spune partenerului sa o duca in destinatii exotice de vacanta, etc), atunci este clar si evident ce vrea de fapt aceea femeie, de la viitorul sot.

3. Nimeni nu poate prevedea in viitor (sau poate unii care au capacitati paranormale), si nimeni nu poate cunoaste 100% un om!

Tot ce putem face ca oameni este sa incerc sa cunoastem cat mai bine persoana iubita, si noi insine sa ne pastram caracterul si comportamentul de la începutul casniciei toata viata!

4. In viata si mai ales in situatia economico-sociala de azi din Romania, sunt multe greutati, pot aparea necazuri, imbolnaviri, etc!

Insa important este ce simti pentru persoana de langa tine, daca o iubesti cu adevarat si din tot sufletul, si bineinteles ca aceasta iubire, incredere si respect reciproc sa fie reciproce.

5. Iar la întrebarea dumneavoastra- cum as proceda daca in casnicie vor aparea greutati, necazuri, imbolnaviri, neintelegeri, etc, va pot raspunde intr-un singur fel- si anume ca voi fi alaturi toata viata de sotia mea!

Mai clar de atata nu stiu cum sa va explic sau sa va spun.

AlinB 07.09.2016 16:23:36

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 630299)
Vad ca este cazul sa va spun unele amanunte- se pare ca pricepti mai greu!

1. Sunt casatorit, si nu am mai fost casatorit anterior!

De cat, de vreo 6 luni si stii deja cum vor merge lucrurile in urmatorii 20 ani?

Optimist sau inconstient?

Citat:

2. In legatura cu acele femei care-si aleg sotii in functie de situatia financiara, chiar daca nu le spun direct ca vor sa aibă suma x de bani, dar, prin comportamentul lor , arata ca isi aleg viitorul sotul in functie de cati bani are!
Orice barbat cat de cat inteligent isi va da seama ca are de-a face cu o astfel de femeie (când o femeie ajunsa la varsta matura nu vrea sa aibă un serviciu, sau nu poate spune clar ce fel de meserie i-ar place sa practice, când refuza -pe motive neintemeiate- sa se angajeze intr-un serviciu potrivit cu pregatirea ei profesionala, când i cere partenerului sa-i cumpere produse de lux, care nu sunt de stricta necesitate, când o intereseaza ce fel de masina are sau daca are masina partenerul, când i spune partenerului sa o duca in destinatii exotice de vacanta, etc), atunci este clar si evident ce vrea de fapt aceea femeie, de la viitorul sot.
Nu toate sunt atat de proaste incat sa dea cartile pe fata inainte de casatorie.

Plus, supraestimezi inteligenta barbatilor :))
Sau poate nu e vorba de inteligenta cat de sindromul "macho": docilitatea aparenta a femeii inainte de casatorie, o ia in mod prost ca o garantie a ascultarii de o viata.

Citat:

3. Nimeni nu poate prevedea in viitor (sau poate unii care au capacitati paranormale), si nimeni nu poate cunoaste 100% un om!
Tot ce putem face ca oameni este sa incerc sa cunoastem cat mai bine persoana iubita, si noi insine sa ne pastram caracterul si comportamentul de la începutul casniciei toata viata!
De acord, nu se stie, dar ti-am propus un exercitiu: " si daca.."?

Se vede ca refuzi cu incapatanare sa predai tema.

Citat:

4. In viata si mai ales in situatia economico-sociala de azi din Romania, sunt multe greutati, pot aparea necazuri, imbolnaviri, etc!
Insa important este ce simti pentru persoana de langa tine, daca o iubesti cu adevarat si din tot sufletul, si bineinteles ca aceasta iubire, incredere si respect reciproc sa fie reciproce.
Desigur ca nu despre cazurile de genul asta vorbeam dar na, e greu sa te concentrezi pe subiect..

Citat:

5. Iar la întrebarea dumneavoastra- cum as proceda daca in casnicie vor aparea greutati, necazuri, imbolnaviri, neintelegeri, etc, va pot raspunde intr-un singur fel- si anume ca voi fi alaturi toata viata de sotia mea!

Mai clar de atata nu stiu cum sa va explic sau sa va spun.
Hai sa ramanem la partea cu neintelegerile.

Ea vrea altceva, gen..sa aiba o slujba relativ comoda dar mediocru platita iar tu daca se poate sa-ti mai iei doua ca sa faci fata pretentiilor ei financiare.

Ocazional, un flirt sau ceva mai mult cu cine ii vine la indemana, dar nimic serios ca sa-ti dea tie papucii, cel putin nu in viitorul apropiat iar tu trebuie sa inchizi ochii la chestia asta ca de cerut scuze, categoric nu o va face.

In cazul in care refuzi sa-i satisfaci pretentiile, nu-ti va reprosa asta in mod direct dar iti va face viata de zi cu zi un iad cu diverse maruntisuri, crize aberante de gelozie, iti va inventa defecte ridicole si te va barfi la toti cunoscutii/prietenele, te va desconsidera cu fiecare ocazie, totul aparent fara legatura cu doleanatele ei reale.

Ce faci in cazul asta? Iti cumperi linistea sperand la un discount eventual si vei numi asta "iubire"?

Florinvs 07.09.2016 22:16:39

legat de "exercitiul" propus de dumneavoastra! Ati pus intrebarea "Si daca ?!"

Probabil intrebarea completa era "Si daca ar aparea neintelegeri, certuri, etc in casnicie ?!"

Atunci cred ca solutia este ca toate neintelegerile sa fie discutate cu calm, rezolvate si gasita o solutie! Nu exista om perfecta, nu exista casnicie perfecta, cu toti avem calitatile si defectele noastre (de asta suntem oameni), dar, cand iubesti pe cineva cu adevarat, vei depasi impreuna toate neintelegerile care pot aparea!

Legat de femeile care ar cauta slujbe mai comode!

Fiecare meserie are si o parte frumoasa (cand o faci din placere), dar si o parte mai grea, de munca, efort si concentrare!
Ori pentru un om (indiferent ca este barbat sau femeie) , care face o meserie din placere, toate greutatile , efortul si concentrarea necesare in orice meserie, trec usor, daca faci aceea meserie din placere!

Sa luam un exemplu aleatoriu- meseria de impiegat de miscare la CFR (Ca sunt si multe femei care fac aceasta meserie).
Da- e placut si frumos cand porti uniforma CFR-ului cu cascheta rosie si petlitele rosii la gat!
Dar cand trebuie sa stai concentrat la indicatiile de pe luminoschema, la pozitia fiecarui macaz, semnal luminos si sectiune izolata in parte, si sa efectuiezi un parcurs de primire sau expediere pentru un tren din statie, constient fiind de faptul ca o singura apasare gresita a unui buton poate provoca accidente grave, cu morti si raniti, atunci intervine partea de efort si concentrare.

Si asa este in toate meseriile- conteaza sa faci aceea meserie cu placere!

ioan67 07.09.2016 23:04:05

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630283)
Sa-ti aduc aminte ca sexualitatea nu e condamnata ci proasta ei folosire.
Esti fix Demetrius, doar ca la polul opus.

Din pacate, doar unii condamna "proasta folosire". In istoria crestinismului sunt prea multe voci care eticheteaza sexualitatea ca "rea" (probabil e vorba aici despre o degenerare a spiritului monastic, o proasta receptare si traire a acestuia). Si multi asazis credinciosi au si astazi aceeasi pozitie, n-ai constatat? Iar daca asa stau lucrurile, de ce sa nu le spunem pe nume?

*
Cat priveste pe colegul Demetrius....:) Mie imi e simpatic omul, desi nu sunt de acord cu pozitia lui. Dar il admir, printre altele, intrucat are o pozitie ferma, fara compromisuri - sau asa imi pare ca se straduieste sa aiba. Iar asta e de laudat, ca fapt in sine.

Pe de alta parte, nu pot fi de acord cu Demetrius atunci cand el sustine ca Domnul binecuvinteaza doar monahismul/celibatul. Ii reamintesc si cu acest prilej ca Domnul a binecuvantat Nunta din Cana, ca a binecuvantat pruncii (rodul casatoriei, nu ai monahismului), ca a asezat Biserica intocmai ca pe o Familie (si cand se adreseaza Mariei si lui Ioan de pe Cruce, si atunci cand vorbeste despre fratii Sai etc.).
Iar Apostolul Pavel recomanda casatoria ca pe o solutie, nu ca pe o cadere sau dezicere de Dumnezeu.

Atat cei necasatoriti (monahi, celibi) cat si cei casatoriti (printre care se numara si preoti, sfinti) pot lucra despatimirea si toate celelalte lucruri mantuitoare. Aceasta si nu alta e pozitia Bisericii, o stim cu totii daca voim sa fim prietenii adevarului. Deci care ar mai fi obiectul observatiei tale, acum?

ioan67 07.09.2016 23:18:53

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630291)
"Celebrarea diferentelor" (sexuale, desigur, si nu se refera la barbat/femeie) ce iti spune?
Cum se preda (dupa aceleasi norme UE) in tari ca Anglia, Suedia, etc. nu-ti spune nimic?

Alin, desi e posibil sa ma insel, eu cred ca tu cunosti cel putin la fel de bine ca mine cum e cu "importul" de norme si reguli UE in Romania. E valabil si in invatamant: se preiau unele tendinte sau orientari, se preiau si unele tehnici etc. dar romanul le face pe toate romaneste....:) Cred ca esti de acord cu asta, o arata practica de peste tot pe la noi.

Ca urmare, chiar daca o fi vreo deschidere formala spre unele practici si idei din Vest, la noi se intampla alte lucruri: facem cum stim, cum am mostenit si cum ne taie capul. Esti de acord?

*
Din Anglia si din alte tari ne-au venit multe programe si in educatie si in sanatate si chiar in viata de credinta. O vreme au facut ceva valuri, apoi au fost asimilate.
Un exemplu este modul in care se face la noi psihoterapie si consiliere. Daca lucrezi in oarece contact cu domeniul asta, ai sesizat probabil ca una te invata trainerii din alte tari si alta esti silit sa practici la intalnirea cu romanul concret, cel in carne si oase. Noi, mioriticii balcanici, le stim pe ale noastre! E o inertie teribila pe plaiurile mioritice in a invata patternuri noi de a gandi, simti si actiona. Iar asta e pe undeva lucru bun. S-a scris mult pe acest subiect, s-au acumulat multe date si observatii, sunt publicatii periodice pe aceste teme.

In concluzie, dincolo de cateva forme teribiliste care pot aparea in declaratiile oficiale ale unor institutii (de ochii finantatorilor, desigur), in practica se va face totul romaneste: la mica intelegere, dupa pohtele noastre traditionale iar nu dupa ale altora.

Stai bland, nu vom fi mai curvari sau mai ticalosi decat stramosii nostri! Nu din cauza Vestului, in orice caz!
Caderea sau ridicarea unei Natii se face prin mecanisme mult mai subtile si mai viguroase decat se falfaie prin presa vremii. Nu cainii din jurul ursului ii aduc moartea, ci viermii lui launtrici sau sarpele tinut cu dinadinsul la san. Problema, asadar, cred ca e in alta parte iar zgomotul din jurul educatiei sexuale imi pare unul superficial si fals.

AlinB 07.09.2016 23:27:35

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 630335)
legat de "exercitiul" propus de dumneavoastra! Ati pus intrebarea "Si daca ?!"

Probabil intrebarea completa era "Si daca ar aparea neintelegeri, certuri, etc in casnicie ?!"

Atunci cred ca solutia este ca toate neintelegerile sa fie discutate cu calm, rezolvate si gasita o solutie! Nu exista om perfecta, nu exista casnicie perfecta, cu toti avem calitatile si defectele noastre (de asta suntem oameni), dar, cand iubesti pe cineva cu adevarat, vei depasi impreuna toate neintelegerile care pot aparea!

Teoretic. Si pratic? Cand discutiile nu rezolva nimic si interesele raman divergente?

Ar fi o surpriza pentru tine sa descoperi ca oamenii nu se "iubesc cu adevarat" si ca de fapt fiecare urmeaza niste interese?

AlinB 07.09.2016 23:29:28

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630337)
Din pacate, doar unii condamna "proasta folosire". In istoria crestinismului sunt prea multe voci care eticheteaza sexualitatea ca "rea" (probabil e vorba aici despre o degenerare a spiritului monastic, o proasta receptare si traire a acestuia). Si multi asazis credinciosi au si astazi aceeasi pozitie, n-ai constatat? Iar daca asa stau lucrurile, de ce sa nu le spunem pe nume?

Exemple concrete te rog.

Citat:

Cat priveste pe colegul Demetrius....:) Mie imi e simpatic omul, desi nu sunt de acord cu pozitia lui. Dar il admir, printre altele, intrucat are o pozitie ferma, fara compromisuri - sau asa imi pare ca se straduieste sa aiba. Iar asta e de laudat, ca fapt in sine.
Si lucruri rele se pot face cu nevointa buna, dar nu inseamna ca sunt mai putin rele.

Citat:

Pe de alta parte, nu pot fi de acord cu Demetrius atunci cand el sustine ca Domnul binecuvinteaza doar monahismul/celibatul. Ii reamintesc si cu acest prilej ca Domnul a binecuvantat Nunta din Cana, ca a binecuvantat pruncii (rodul casatoriei, nu ai monahismului), ca a asezat Biserica intocmai ca pe o Familie (si cand se adreseaza Mariei si lui Ioan de pe Cruce, si atunci cand vorbeste despre fratii Sai etc.).
Iar Apostolul Pavel recomanda casatoria ca pe o solutie, nu ca pe o cadere sau dezicere de Dumnezeu.

Atat cei necasatoriti (monahi, celibi) cat si cei casatoriti (printre care se numara si preoti, sfinti) pot lucra despatimirea si toate celelalte lucruri mantuitoare. Aceasta si nu alta e pozitia Bisericii, o stim cu totii daca voim sa fim prietenii adevarului. Deci care ar mai fi obiectul observatiei tale, acum?
Nu o sa-ti dea dreptate.

ioan67 08.09.2016 06:48:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630346)
Exemple concrete te rog.

Esti liber in alta parte.

ioan67 08.09.2016 06:51:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630345)
Ar fi o surpriza pentru tine sa descoperi ca oamenii nu se "iubesc cu adevarat" si ca de fapt fiecare urmeaza niste interese?

Esti cu adevarat bolnav, amice!

AlinB 08.09.2016 09:01:09

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630352)
Esti liber in alta parte.

Atunci nu mai fa pe desteptul cu lucruri care nu le cunosti decat din manualele de propaganda neo-comunist-sexoloaga.

AlinB 08.09.2016 09:33:23

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630353)
Esti cu adevarat bolnav, amice!

Amice, poet al iubirii nemuritoare, matale esti demonstratia perfecta ca de la teorie la practica e o cale atat de lunga, ca nici 5 banari n-au fost suficiente ca sa inveti macar politetea elementara, ca de iubire e clar ca n-are sens nici macar sa discuti.

AlinB 08.09.2016 09:39:57

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 630340)
Alin, desi e posibil sa ma insel, eu cred ca tu cunosti cel putin la fel de bine ca mine cum e cu "importul" de norme si reguli UE in Romania. E valabil si in invatamant: se preiau unele tendinte sau orientari, se preiau si unele tehnici etc. dar romanul le face pe toate romaneste....:) Cred ca esti de acord cu asta, o arata practica de peste tot pe la noi.

Descrierea explicita a actului sexual pentru copii de clasa a IV-a ti se pare o chestie romanesc-benefica?

Citat:

Ca urmare, chiar daca o fi vreo deschidere formala spre unele practici si idei din Vest, la noi se intampla alte lucruri: facem cum stim, cum am mostenit si cum ne taie capul. Esti de acord?
Nu si daca nu se va opune rezistenta.
Cum a fost si cu icoanele in scoli si cu ora de religie.

Daca ne-am fi lasat pe mana bunilor nostri "educatori", nu ar mai fi existat nici una nici alta.

Citat:

Stai bland, nu vom fi mai curvari sau mai ticalosi decat stramosii nostri! Nu din cauza Vestului, in orice caz!
"Never say never".
Da' cei 50 ani de comunism cum i-ai descrie pentru sanatatea duhovniceasca a romanului?
Benefici? Neutri?

Cand e vorba de credinta, oricat am fi de idealisti, factorul social nu trebuie neglijat.

Citat:

Caderea sau ridicarea unei Natii se face prin mecanisme mult mai subtile si mai viguroase decat se falfaie prin presa vremii. Nu cainii din jurul ursului ii aduc moartea, ci viermii lui launtrici sau sarpele tinut cu dinadinsul la san. Problema, asadar, cred ca e in alta parte iar zgomotul din jurul educatiei sexuale imi pare unul superficial si fals.
Viermii aia oare cum se nasc? Nu in urma unei infestari? Sursa infestarii care o fi, oare?

Nu ti se pare ciudat faptul ca exista un ipozit cam pe orice viciu (baut, fumat) dar nici unul pe pornografie, pornografia nici macar nu e conceputa ca viciu - si totusi insistam sa dam vina pe lipsa de educatie si ortodoxia obtuza fata de "iubirea trupeasca".

Florinvs 08.09.2016 12:28:03

Intradevar, CNA-ul ar trebui sa interzica oricarui post de televiziune sa difuzeze filme pornografice, iar posturile tv sau distribuitorii de televiziune prin cablul care ar difuza filme pornografice sa li se aplice aspre sanctiuni, mergând pana la retragerea licentei de emisie!

Daca toata lumea e de acord ca pornografia este nociva pentru societate si pentru om, de ce nu se iau masuri legale impotriva acesteia (intrebare este retorica- raspunsul il stim cred).

Florinvs 08.09.2016 12:33:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630345)
Teoretic. Si pratic? Cand discutiile nu rezolva nimic si interesele raman divergente?

Domnule, nu le pot sti pe toate! Daca, daca, daca s-ar intampla...............

Dar totusi refuz sa cred ca absolut toti oamenii se casatoresc numai din interes material, sau de promovare sociala, sau de avere, de imagine publica, etc!

Din fericire exista- si am prieteni care sunt casatoriti- destui oameni care se casatoresc pur si simplu din iubire, din cauza faptului ca sunt fericiti sa fie impreuna cu aceea persoana toata viata!

ioan67 08.09.2016 17:19:56

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630358)
Amice, poet al iubirii nemuritoare, matale esti demonstratia perfecta ca de la teorie la practica e o cale atat de lunga, ca nici 5 banari n-au fost suficiente ca sa inveti macar politetea elementara, ca de iubire e clar ca n-are sens nici macar sa discuti.

Politetea elementara o exersez cand si cum imi place. Si mai ales cu cine imi place.
Cu unul ca tine, care varsa si caca tot ce-i sfant, aleg sa nu fiu politicos intotdeauna.
Esti doar bolnav la inimioara, amice, si mai esti si nesimtit de meserie. Asta-i tot.

Mihnea Dragomir 08.09.2016 18:58:56

Mai terminati, nenica, dureaza de zile intregi izmeneala asta, ca ridicare de poale nu-mi vine sa spun intre barbati adevarati! Incetati, facand astfel un cadou Maicii Domnului de aniversarea ei. Amintiti-va de indemnul Apostolului din Efeseni 4: 26,27 si amanati continuarea dialogului pe maine, dupa rugaciunea de dimineata.

ioan67 08.09.2016 20:22:20

Ca bine zici.
In ce ma priveste, imi cer iertare.

DragosP 08.09.2016 20:27:00

Eu te iert, da' să fie ultima dată.

AlinB 08.09.2016 23:25:39

Tare asta :)))))

Mai nene Dragomire, cand luasi diploma de arbitru pe forumul ortodox, bre?

Yasmina 08.09.2016 23:28:07

Forumul asta este ca un sat fara caini;admini absenti, lipsa de moderatori care sa managerieze subiectele ,sa stearga comentariile care sunt offtopic...
Daca userii nu au bunul simt sa observe ca deja au cazut in ridicol,macar sa-i corecteze careva,de pe laturi.

Caci ma indoiesc ca celelelate sute de useri activi vor neaparat sa urmareasca discutiile pline de orgolii prostesti ,continuate zile in sir.
Nu sunt ziditoare pt nimeni,sunt chiar smintitoare.

Yasmina 08.09.2016 23:35:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630401)
Tare asta :)))))

Mai nene Dragomire, cand luasi diploma de arbitru pe forumul ortodox, bre?

trebuie s-o dispute cu mine :)

ioan67 09.09.2016 01:08:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 630359)
Descrierea explicita a actului sexual pentru copii de clasa a IV-a ti se pare o chestie romanesc-benefica?

Depinde cine si cum descrie. Conteaza si cui, intr-adevar.
Dar daca lucrul asta e delicat, mai degraba sa ne gandim cum sa il facem, decat sa il ascundem sub pres. Pentru ca in timp ce noi ne aratam pudici cu subiectul, iata ca altii il ofera copiilor nostri direct sub ochi! Ce vrei sa faci cu un copil care vede peste tot pornografie? Sa ii spui ca nu exista?.... Eu zic ca e mai folositor sa il ajuti sa inteleaga ce vede si cum trebe cugetate chestiile astea. Altfel o ia razna, precum lesne se poate constata mai peste tot... Ia mergi in scoli, ca mine, si lamureste-te! Sa te vad atunci daca iti mai vine sa taci.

Citat:

Da' cei 50 ani de comunism cum i-ai descrie pentru sanatatea duhovniceasca a romanului?
Benefici? Neutri?

Cunosti prea bine opinia mea asupra comunismului. Repet: a fost un dezastru. Dar ramane de pricepit, totusi: de ce oare l-a ingaduit Dumnezeu?.......

Citat:

Cand e vorba de credinta, oricat am fi de idealisti, factorul social nu trebuie neglijat.

Sunt de acord. Si nu e vorba de idealism, ci de natura insasi a credintei - este relationala!

*
Cat priveste "iubirea trupeasca", cum scrii tu, eu nu am pledat niciodata pentru aceasta. Nu gasesc o valoare in sine in ea, ci adeseori o cadere. Iubirea nu poate fi (exclusiv) trupeasca, desi uneori se face si prin mijlocirea trupului. Suntem oameni vii, avem si corp!
Uite ca exemplu: cand iti exprimi iubirea fata de Dumnezeu folosesti si trupul. Inchinarea se face si cu bratele, de pilda. Rugaciunea implica si miscarile fonatorii etc.

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:23:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.