Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Ucraina vs Rusia 2022 (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19695)

RappY 25.03.2024 13:48:06

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 676760)
nu mă preocupă modul în care Rusia își pune problema.

Atunci nu ai cum să judeci aceste lucruri fără părtinire, dacă nu te interesează perspectiva celuilalt.

Citat:

Eu ridic însă niște chestiuni de principiu
Corect, de principiu ale gândirii liberale, care este o simplă ideologie ca oricare altă. Ești îndreptățit să ai principiile tale, dar obiectez împotriva angrenării religiei (Ortodoxiei) pentru a-ți apăra convingerile („distincția între victimă și agresor este de bun-simț, iar dacă ești al lui Hristos reperele sunt clare”).

Citat:

și mă întreb de ce Rusia ar avea mai multe drepturi decât Ucraina, în speță la a nu avea vecini ostili. Se pare că vorbim despre dreptul celui puternic, în timp ce Ucrainei i se neagă chiar dreptul la existență.
Ai pus o întrebare bună și ai răspuns-o la fel de bine.

Citat:

Este o disproporție majoră în felul în care sunt tratate cele două țări în discursul prorus.
Da, pentru că, după cum am zis, discursul prorus se bazează pe principii geopolitice „realiste” care este o perspectivă diferită față de cea occidentală.

Acestea sunt lucruri agnostice Ortodoxiei, ambele ideologii („realistă” sau „liberală”) fiind ideologii seculare. Problema mea, după cum am zis dar reiterez, este încercarea (de oricare parte) de a justifica intervenție militară (de orice fel) ca fiind cea corectă dpdv Ortodoxiei. Ortodoxia ne spune să ne rugăm și să căutăm mântuire, nu se pronunța asupra acestor aspecte geopolitice.

catalin2 25.03.2024 21:46:20

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676685)
Păi ar fi pierdut și mai multe teritorii pe termen lung finlandezii și au decis că e suficient să piardă Karelia decât să fie masacrați, ruși se pun greu în mișcare, se organizează greu, dar când găsesc cheia victoriei - vin tăvălug.

Si tocmai vorbeam ca rusii n-au prea batut pe nimeni in ultimii 200 de ani. Care cheia victoriei si care tavalug? I-au batut si cecenii, care erau doar cativa. Rusii i-au invadat pe finlandezi atunci cand au invadat si Basarabia, Stalin vrand sa recapete teritoriile imeriului tarist. Nu cred ca te-ai uitat la cifre, rusii au atacat cu 425-760 de mii de soldati, 126-167 de mii au murit, iar 188-207 mii au fost raniti, in timp ce la finlandezi au murit 25 de mii si au avut 43 mii de raniti. Le-au injumatatit rusilor armata, au trebuit sa aduca intariri ca nu mai faceau fata. Le-au distrus jumatate din tancuri, desi finalndezii aveau doar 32 de tancuri, in timp ce sovieticii ajusesera la 6500 de tancuri. A fost o infrangere clara, dar finlandezii au cerut pacea pentru ca rusii nu ar fi renuntat si aveau mult mai multi oameni decat finlandezii, chiar daca s-ar fi pastrat numarul urias de pierderi de la rusi.
Citat:

Nici nu mai știm care e nr real al populației ucrainiene și câți nu sunt amestecuri, că și dacă ai rude români care se rușinează de originea lor nu ești ucrainean de fapt, ești un fugar care se reneagă pe sine.

Odata cu aparitia analizelor genetice se cunosc componentele genetice ale popoarelor. De exemplu, analizele genetice de la noi au aratat ca avem un procent foarte mic de la romani sau popoarele migratoare, aproape nesemnificativ. Chiar si maghiarii au un procent de pana la 3% de gene de la vechii maghiri, restul de urmasi ai populatiilor care erau aici inainte de invazia triburilor maghiare. Iar la noi maghiarii din Transilvania sunt romani maghiarizati de-a lungul veacurilor. Componenta genetica a romanilor e formata din 30% gene de la vechii europeni, 50% gene de la populatiile migratoare din Asia Mica, ce au adus agricultura, iar 20% sunt gene de la indoeuropeni, ce au invadat Europa din zona Rusiei.
Citat:

Foarte bine că i-au bătut pe turci și i-au scos de aici, păcat că nu i-au scos și din Adrianopole, din Kosovo, din Albania, din Bosnia și de peste tot până în Anatolia trebuia un cordon sanitar.

Am văzut că unii români au ajuns ofițeri în armata rusă pe vremea țarilor, de ce crezi tu că au trimis tezaurul la ruși, dacă nu se înțelegeau casele regale.

Tu nu intelegi ca rusii au vrut sa ne ocupe de tot, ei nu voiau doar sa ne elibereze de turci, ci sa ne invadeze ei. Erau mai rai ca turcii, asa cum habsburgii au fost mai rai ca turcii in Transilvania.
In primul razboi mondial romanii erau aliati cu rusii, pentru ca Romania a intrat in razboi de partea Antantei. Au dus tezautul la rusi pentru ca era singurul loc unde il puteau duce, initial au vrut sa il trimita la Londra, dar era prea periculos.

Iorest 25.03.2024 22:41:49

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 676773)
Si tocmai vorbeam ca rusii n-au prea batut pe nimeni in ultimii 200 de ani. Care cheia victoriei si care tavalug? I-au batut si cecenii, care erau doar cativa.

I-au bătut cecenii până au luat măsuri, așa îmi aduc aminte că și la războiul din Georgia au avut pierderi considerabile, până au învățat războiul cu drone și după aia a fost.

Nu înțeleg dacă dai un pumn primul și fugi sau lovești un bărbat sub centură și fugi asta se cheamă că ai câștigat.
Războiul nu durează o zi, iar țările tari rezistă tocmai la uzură, cine câștigă războiul de uzură câștigă de fapt nu cine reușește să smulgă victorii de etapă.

Citat:

Rusii i-au invadat pe finlandezi atunci cand au invadat si Basarabia, Stalin vrand sa recapete teritoriile imeriului tarist. Nu cred ca te-ai uitat la cifre, rusii au atacat cu 425-760 de mii de soldati, 126-167 de mii au murit, iar 188-207 mii au fost raniti, in timp ce la finlandezi au murit 25 de mii si au avut 43 mii de raniti. Le-au injumatatit rusilor armata, au trebuit sa aduca intariri ca nu mai faceau fata. Le-au distrus jumatate din tancuri, desi finalndezii aveau doar 32 de tancuri, in timp ce sovieticii ajusesera la 6500 de tancuri.

Aveau tancuri nemodernizate, abia după ce au furat tehnică militară de la nemți, s-au perfecționat.
Totuși războiul nu a fost în câmp deschis ci în zonă montană cu stâncării, e un alt tip de război, nu te poți desfășura.
Asta arată cât de slabi ca să nu zic altfel au fost Carol al 2, PNL și PNȚCD, actorii trădării naționale care nu s-au luptat pt Basarabia și Bucovina de Nord.

Citat:

A fost o infrangere clara, dar finlandezii au cerut pacea pentru ca rusii nu ar fi renuntat si aveau mult mai multi oameni decat finlandezii, chiar daca s-ar fi pastrat numarul urias de pierderi de la rusi.

Păi tocmai asta arată că rușii mergeau spre o victorie a la Pyrrhus, cu mari pierderi, dar ar fi smuls și mai mult din Finlanda, era mai primejdios pt ei pe termen lung, au epuizat majoritatea forțelor și au cerut pacea.

Citat:

Tu nu intelegi ca rusii au vrut sa ne ocupe de tot, ei nu voiau doar sa ne elibereze de turci, ci sa ne invadeze ei. Erau mai rai ca turcii, asa cum habsburgii au fost mai rai ca turcii in Transilvania.

Nu erau mai răi ca turcii, nimic nu e mai rău decât să ți se impună un Dumnezeu străin și o credință care a masacrat ortodoxia în Asia Mică și Grecia, rușii au fost răi și cu Dimitrie Cantemir de e recunoscut cu mari contribuții în cultura lor.

Citat:

In primul razboi mondial romanii erau aliati cu rusii, pentru ca Romania a intrat in razboi de partea Antantei. Au dus tezautul la rusi pentru ca era singurul loc unde il puteau duce, initial au vrut sa il trimita la Londra, dar era prea periculos.

Toată lumea-i înjură pe ruși că nu dau înapoi tezaurul dar nimeni nu se întreabă cât de tâmpiți au fost cei din casa regală și din partidele istorice să trimită tezaurul tocmai către un stat cu care au fost relații complicate pt provinciile aparținând de Moldova.

CristianR 28.03.2024 12:00:16

Citat:

În prealabil postat de RappY (Post 676761)
Atunci nu ai cum să judeci aceste lucruri fără părtinire, dacă nu te interesează perspectiva celuilalt.

Tocmai de aceea mi-am declinat postura de judecător. Însă dacă unul din vecinii mei își va agresa și ucide un alt vecin, nu mă voi întreba ce motive are, pentru că oricare ar fi acelea, crima nu poate fi justificată.

Citat:

Corect, de principiu ale gândirii liberale, care este o simplă ideologie ca oricare altă. Ești îndreptățit să ai principiile tale, dar obiectez împotriva angrenării religiei (Ortodoxiei) pentru a-ți apăra convingerile („distincția între victimă și agresor este de bun-simț, iar dacă ești al lui Hristos reperele sunt clare”).
Mă bazez pe principii ale gândirii creștine, evanghelice, care presupun că sunt împărtășite de toți cei care ne dăm cu părerea pe acest forum în calitate de creștini. Punctele mele de vedere le exprim în dialog cu voi, frați de credință, nu cu Putin. Dacă noi împărtășim aceleași valori, ar trebui să ajungem la opinii asemănătoare.

Citat:

Acestea sunt lucruri agnostice Ortodoxiei, ambele ideologii („realistă” sau „liberală”) fiind ideologii seculare. Problema mea, după cum am zis dar reiterez, este încercarea (de oricare parte) de a justifica intervenție militară (de orice fel) ca fiind cea corectă dpdv Ortodoxiei. Ortodoxia ne spune să ne rugăm și să căutăm mântuire, nu se pronunța asupra acestor aspecte geopolitice.
Într-adevăr, Biserica - mai puțin cea Rusă, din nefericire - nu poate justifica nicio intervenție militară atâta vreme cât nu uită de Hristos care ne-a invitat să ne ținem săbiile în teacă. Dar poate - și trebuie - să se exprime cu privire la oprirea războiului, a agresiunilor de orice fel, pentru că este, prin definiție, făcătoare de pace și datoare să fie de partea celor oprimați, prin 'armele' specifice ei - cuvântul și rugăciunea.

RappY 28.03.2024 12:11:55

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 676866)
Tocmai de aceea mi-am declinat postura de judecător. Însă dacă unul din vecinii mei își va agresa și ucide un alt vecin, nu mă voi întreba ce motive are, pentru că oricare ar fi acelea, crima nu poate fi justificată.

Dacă ai folosi această gândire simplistă în timpurile antice ai spune că invaziile asupra Israelului încurajate de Dumnezeu sunt anti-creștine și anti-evanghelice.

Citat:

Mă bazez pe principii ale gândirii creștine, evanghelice
Care sunt principiile creștine care spun că o invazie este mereu greșită? Vechiul Testament arată contrariul. De unde știi tu care e voia lui Dumnezeu, te crezi Dumnezeu să stabilești toate care-s bune și rele în lume?

Citat:

Într-adevăr, Biserica - mai puțin cea Rusă, din nefericire - nu poate justifica nicio intervenție militară atâta vreme cât nu uită de Hristos care ne-a invitat să ne ținem săbiile în teacă.
Cum adică mai puțin cea rusă? Biserica e trupul lui Hristos, nu Kiril. S-a pronunțat vreun sinod pentru război sau de ce încerci să desparți trupul lui Hristos cu declarații schismatice?

Citat:

Dar poate - și trebuie - să se exprime cu privire la oprirea războiului, a agresiunilor de orice fel
De unde știi tu ce „trebuie” să facă Biserica, nu crezi că-ți cam atribui multe funcții aici să explici tu ce trebuie să facă Biserica? Cine ești tu să dictezi Bisericii ce să facă?

Citat:

pentru că este, prin definiție, făcătoare de pace și datoare să fie de partea celor oprimați, prin 'armele' specifice ei - cuvântul și rugăciunea.
Pacea nu se face doar prin oprirea unui război, se poate să oprești un război și să ducă la și mai puțină pace, și mai mult război în viitorul apropiat. Tu nu ai de unde să știi lucrurile astea, de ce nu-ți vezi de mântuirea ta în loc să zici tu Bisericii ce trebuie să facă? Cine te crezi?

CristianR 28.03.2024 12:36:50

Nu eu, ci Hristos îi spune Bisericii ce are de făcut. El este singurul reper valabil, care L-a făcut cunoscut pe Dumnezeu într-un mod diferit decât era în Vechiul Testament.

Dacă rămânem la VT, Îl ignorăm pe Hristos, care a venit cu Noul Legământ și cu porunca de a-i iubi pe toți ceilalți, așa cum El însuși a făcut și face. E o noutate absolută, o schimbare radicală de paradigmă, care tocmai din această cauză, a noutății, a fost respinsă de evreii care trăiau după vechea paradigmă a răsplătirii răului cu rău. N-au putut să-L primească, drept care L-au răstignit.

Să nu ne întoarcem la Vechiul Testament ca să nu ne asemănăm cu musulmanii, care doar pe acesta îl cunosc, motiv pentru care proclamă Jihadul!

RappY 28.03.2024 12:46:31

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 676870)
Nu eu, ci Hristos îi spune Bisericii ce are de făcut.

Unde a spus Hristos Bisericii Ruse ce are de făcut? Tu ai spus asta.

Citat:

Dacă rămânem la VT, Îl ignorăm pe Hristos
Tu ignori VT.

Citat:

Să nu ne întoarcem la Vechiul Testament ca să nu ne asemănăm cu musulmanii, care doar pe acesta îl cunosc, motiv pentru care proclamă Jihadul!
N-avem cum să ne întoarcem de vreme ce nu l-am părăsit niciodată, e in Biblie și a fost mereu.

Tu nu vezi că nu faci o distincție între principiile liberale și creștinism? Că ți-ai făcut religie din liberalism? Că vii și dai cu pietre zicând că Rusia folosește Evanghelia să justifice războiul, când de fapt tu ești singurul care încearcă să-și promoveze viclean înțelegerea geopolitică ca fiind cea susținută de Evanghelie? Tu nu vezi că rătăcești, că încerci să folosești cuvinte dulci în scopuri mârșave, să-ți susții înțelegerea a ce se petrece ca fiind singura aprobată de Hristos? Că te folosești de numele lui Hristos pentru a susține principii politice? Tu nu vezi că te auto-îndumnezeiești fără să-ți dai seama ce zici? Ți-am spus, vezi-ți de mântuirea ta mai bine.

Adr.iu91 28.03.2024 17:13:37

Citat:

Nu erau mai răi ca turcii, nimic nu e mai rău decât să ți se impună un Dumnezeu străin și o credință care a masacrat ortodoxia în Asia Mică și Grecia, rușii au fost răi și cu Dimitrie Cantemir de e recunoscut cu mari contribuții în cultura lor.

Toată lumea-i înjură pe ruși că nu dau înapoi tezaurul dar nimeni nu se întreabă cât de tâmpiți au fost cei din casa regală și din partidele istorice să trimită tezaurul tocmai către un stat cu care au fost relații complicate pt provinciile aparținând de Moldova.

Nu stiu de ce au cerut asa ceva tezaur, cand e conflictul care este. Cred ca mai mult Europa vroia sa vada reactia Rusiei la asemenea cerere.

Ca dovada ca rusii sunt rai si neincredere: Am un bunic din partea lui maica-mea care inca mai traieste, mai are un pic si face 90 de ani. A trait perioada celui de-al doilea razboi mondial.

Rusii au intrat peste casa lor in cartierul Medeea (din Constanta), si pur si simplu i-au dat afara. Bunica-meu a stat cu parintii lui, si fratii/surorile lui intr-un beci. Acolo au locuit pana cand rusii au plecat. Le luau pasarile, mancarea, abia daca le ajungea lor, ii tratau ca pe niste porci. Din ce am aflat nu s-a ajuns la violuri, ca tot timpul sub ocupatia casei lor, au fost bombardamente in zona si aia aveau "treaba".

Americanii veneau cu avioanele din Turcia sa bombardeze trenurile de marfa (ale rusilor) care se duceau spre Rusia, in portul Constanta, dar astia dadeau drumu la bombe de dinainte sa ajunga in port. Exista o cale ferata care ducea din Medeea direct in port, si au bombardat-o si pe asta, dar mai tarziu a fost desfiintata.

Iar ei locuind in beci, a trebuit sa supravietuiasca bombelor, chiar imi povestea cum o bomba a cazut la 20 de metrii de casa lor. Foarte aproape, deci era un cosmar.

Va dati seama deci: si rusii care le-au luat casa, pe nedrept sa stea ei sa locuiasca acolo, plus bombardamentele indurate, noroc ca nu au primit o bomba direct in ei, altfel nimeni nu mai exista si nici eu. Mi-a si zis bunica-miu sa va fereasca Dumnezeu, sa vina un razboi ca generatia voastra nu stie ce sa faca.

Nu am stat sa citesc toate mesajele doar de aici recent, si vroiam sa va zic, cine vrea sa glorifice Rusia, nu o mai faceti.

Kiril a reusit sa faca ce nu face alt patriarh: Marea Schisma dintre Ortodoxi. Nici Patriarhia din Istanbul, nici Patriarhia Romana, nici cei din Grecia nu au sustinut vreodata razboiul, Kiril a fost singurul care sustine razboiul cu Putin pe motiv ca "nazistii/satanisti din vest vin sa le ia teritoriile, si ca LGBT a luat amploare"....de parca LGBT nu exista in Rusia, hai sa fim seriosi. Sunt multi si acolo, dar nu ies pe strazi, sunt ascunsi. Nu e motiv de cruciada.

Deci avem schisma dintre catolici si ortodoxi in 1054, si schisma dintre ortodoxi si ortodoxi in anul 2022 d.Hr. Pai este normal asa ceva?

cozia 28.03.2024 17:53:07

Citat:

În prealabil postat de Nietzsche (Post 676874)
Noul testament este războiul Nazarineanului contra personalității omului, este cerința de a renunța la tot ce îți clădește personalitatea, de la mândrie, vanitate, la instinctul de proprietate și apartenența la moștenire. E o distrugere totala a ceea ce are omul în conștientul sau ca I se cuvine, o eliberare totala de materialism însă deopotriva eliberarea de glorificarea propriului sine.

Impresionant! Intradevar aceasta este Calea!
Ma intereseaza foarte mult sa mai conversam si sa dezvoltam intr-un grup acest subiect.

Iorest 28.03.2024 22:48:57

Citat:

În prealabil postat de Adr.iu91 (Post 676876)
Kiril a reusit sa faca ce nu face alt patriarh: Marea Schisma dintre Ortodoxi. Nici Patriarhia din Istanbul, nici Patriarhia Romana, nici cei din Grecia nu au sustinut vreodata razboiul, Kiril a fost singurul care sustine razboiul cu Putin pe motiv ca "nazistii/satanisti din vest vin sa le ia teritoriile, si ca LGBT a luat amploare"....de parca LGBT nu exista in Rusia, hai sa fim seriosi. Sunt multi si acolo, dar nu ies pe strazi, sunt ascunsi. Nu e motiv de cruciada.

Deci avem schisma dintre catolici si ortodoxi in 1054, si schisma dintre ortodoxi si ortodoxi in anul 2022 d.Hr. Pai este normal asa ceva?

Rușii au fost tari întodeauna pe chestiuni de credință, uită-te că nu au schimbat calendarul,când patriarhul ecumenic și mason a decis asta pt Grecia, iar la ei făceau presiuni autoritățile comuniste și atee să se treacă pe nou.

Deci dintodeauna a fost schismă între Patriarhul Ecumenic care are maxim câțiva mii de credincioși într-o țară cu zeci de milioane de musulmani și Imperiul Rus.

Patriarhul Ecumenic e șantajabil și la cheremul celor care-i asigura securitatea în Turcia, nu se bazează pe forța unui imperiu ca și Kiril.

Rușii gândesc ca un imperiu, pe când grecii au nevoie de armata rusă ca să restabilească măreția lor din timpuri bizantine.

Până și la Sinodul din Creta rușii s-au opus, cine știe dacă nu era un punct de echilibru în est, azi era deja unirea cu Papa dar ca supuși ai Papei.

Adr.iu91 29.03.2024 16:11:10

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676882)

Până și la Sinodul din Creta rușii s-au opus, cine știe dacă nu era un punct de echilibru în est, azi era deja unirea cu Papa dar ca supuși ai Papei.

Chiar vroiam sa zic si asta. Catolicii cand au vazut ce se intampla, ne mustrau, ca ia uite ortodoxii se razboiesc intre ei, daca erau uniti cu noi ca in 1054, nu mai era razboi :)))), stii vorbe din astea baga si ei sa aiba ce sa zica.

Da adevarat ce ai zis.

catalin2 29.03.2024 21:29:42

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676774)
I-au bătut cecenii până au luat măsuri, așa îmi aduc aminte că și la războiul din Georgia au avut pierderi considerabile, până au învățat războiul cu drone și după aia a fost.

Nu au luat masuri, primul razboi s-a incheiat cu 3 ani inainte sa inceapa al doilea. Au fost niste atentate la Moscova si au fost invinuiti cecenii pentru elem Putin a folosit asta ca un pretext sa atace Cecenia. Ulterior cercetarile au aratat ca era implicat serviciul de securitate rus si Putin. O jurnalista care a cercetat implicarea securitatii si a lui Putin a sfarsit impuscata in cap.
Citat:

Aveau tancuri nemodernizate, abia după ce au furat tehnică militară de la nemți, s-au perfecționat.
Totuși războiul nu a fost în câmp deschis ci în zonă montană cu stâncării, e un alt tip de război, nu te poți desfășura.
Asta arată cât de slabi ca să nu zic altfel au fost Carol al 2, PNL și PNȚCD, actorii trădării naționale care nu s-au luptat pt Basarabia și Bucovina de Nord.

Finlandezii nu aveau deloc tancuri. Cred ca ai nostri nu se asteptau sa fie asa slabi rusii, de fapt nu se astepta nimeni. Si cand au invadat nemtii, acestia castigau usor si luau o gramada de prizonieri. Cand nemtii au ajuns langa Moscova ploile au facut drumurile impracticabile, iar cand au putut inainta a venit un ger cu care nemtii nu erau obisnuiti. Stalin a avut timp sa aduca soldati din Siberia, care aparau granita de invazia Japoniei si au putut sa-i respinga pe nemtii, desi rusii au pierdut aproape toti soldatii.
Citat:

Nu ti-am zis ca in secolul XIX cel mai mare genocid l-au facut rusii? Erau mai rai, chiar si cu ai lor, citeste de ce Ivan cel Groaznic si-a capatat numele asta. Rusia era la inceput o mica probincie din jurul Moscovei de azi, toate teritoriile le-au luat prin lupte si masacre. Dimitrie Cantemir a luptat alaturi de rusi impotriva turcilor, sperand sa capete independenta. Doar ca rusii au fost invinsi, iar Tarile Romane au primit domnii fanariote. Cactemir a fugit in Rusia, fiul lui este intemeietorul clasicismului rus si a fost primul poet modern rus. Asta era cu 100 de ani inainte sa fure Basarania. Erau prieteni cu noi doar in interesul lor, cand au ajuns cu granita langa noi au luat tot ce puteau lua.
Citat:

Si aici ii scoti pe rusi si ii acuzi pe romani. Am explicat ca au luat cea mai buna decizie in acel moment. Se asteptau ca germanii sa ocupe toata tara si sa ia si tezaurul, iar singurul loc unde il puteau duce era Rusia, eram inconjurati de tarile vrajmase. Rusia era singura tara aliata vecina, nu stiau ca o sa vina comunistii la putere in scurt timp.

Iorest 29.03.2024 22:41:42

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 676907)
Nu au luat masuri, primul razboi s-a incheiat cu 3 ani inainte sa inceapa al doilea. Au fost niste atentate la Moscova si au fost invinuiti cecenii pentru elem Putin a folosit asta ca un pretext sa atace Cecenia. Ulterior cercetarile au aratat ca era implicat serviciul de securitate rus si Putin. O jurnalista care a cercetat implicarea securitatii si a lui Putin a sfarsit impuscata in cap.

Rușii au început să radă orașele din Cecenia cum se întâmplă în Ucraina, cu tactica asta va cădea și Harkovul și orice oraș, e clasica din al doilea război mondial, apărătorii se mută pe zone tot mai înalte să aibă avantaj până pierd.

Elțîn i-a încredințat lui Putin sarcinile de conducere după ce i-a predat ștafeta, era limpede că se va apuca de ele în ordinea priorităților.

Citat:

Finlandezii nu aveau deloc tancuri. Cred ca ai nostri nu se asteptau sa fie asa slabi rusii, de fapt nu se astepta nimeni. Si cand au invadat nemtii, acestia castigau usor si luau o gramada de prizonieri. Cand nemtii au ajuns langa Moscova ploile au facut drumurile impracticabile, iar cand au putut inainta a venit un ger cu care nemtii nu erau obisnuiti. Stalin a avut timp sa aduca soldati din Siberia, care aparau granita de invazia Japoniei si au putut sa-i respinga pe nemtii, desi rusii au pierdut aproape toti soldatii.

Am spus că rușii aveau tancuri slabe, până au pus mâna pe tehnică militară nemțească din estul Germaniei, dacă reușeau să cucerească toată Germania ar fi fost și mai puternici, ei i-au ajutat pe Occidentali să ia Vestul Germaniei purtând greul.

Stalin a acceptat să piardă teritorii ca să-și adune efectivele prin retrageri calculate, era normal că rușii se vor tot retrage până când regrupați vor irumpe din nou.

Scria într-o memorialistică de război că trăgeau germanii ca disperații, se strica țeava mitralierei și rușii atacau valuri valuri, cineva tot îți tăia capul cu sabia dacă ți s-ar fi înroșit țeava armei de la atâta muniție trasă.

Citat:

Dimitrie Cantemir a luptat alaturi de rusi impotriva turcilor, sperand sa capete independenta. Doar ca rusii au fost invinsi, iar Tarile Romane au primit domnii fanariote. Cactemir a fugit in Rusia, fiul lui este intemeietorul clasicismului rus si a fost primul poet modern rus. Asta era cu 100 de ani inainte sa fure Basarania. Erau prieteni cu noi doar in interesul lor, cand au ajuns cu granita langa noi au luat tot ce puteau lua.

Dimitrie Cantemir e dovada că i-ar fi integrat pe români în cultura lor, nu i-ar fi stârpit, probabil că am fi învățat rusa nu engleza sau turca în evul mediu, dar tot era la fel ca azi.

Citat:

Si aici ii scoti pe rusi si ii acuzi pe romani. Am explicat ca au luat cea mai buna decizie in acel moment. Se asteptau ca germanii sa ocupe toata tara si sa ia si tezaurul, iar singurul loc unde il puteau duce era Rusia, eram inconjurati de tarile vrajmase. Rusia era singura tara aliata vecina, nu stiau ca o sa vina comunistii la putere in scurt timp.

Nu-i scot pe ruși, dar trebuie să fii visceral tâmpit să trimiți tezaurul la ruși dacă știi că ai avut diferende cu ei, asta arată ce jeguri erau casa regală și partidele istorice.

Probabil că dacă piteau tezaurul prin munți, în zone diferite în zeci de locuri, tot erau șanse să scăpăm cu mai multe artefacte decât să ne trezim cu nimic.

cozia 29.03.2024 23:15:27

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676914)
Nu-i scot pe ruși, dar trebuie să fii visceral tâmpit să trimiți tezaurul la ruși dacă știi că ai avut diferende cu ei, asta arată ce jeguri erau casa regală și partidele istorice.

Probabil că dacă piteau tezaurul prin munți, în zone diferite în zeci de locuri, tot erau șanse să scăpăm cu mai multe artefacte decât să ne trezim cu nimic.

Nu cred ca l-ar fi trimis la curtea tarista daca ar fi existat cel mai mic dubiu legat de siguranta pastrarii sale acolo. Ideea isterica pierduta de foarte multi de sub control ca suita regala era plina de "jeguri" este, stii si tu, rezultatul propagandei si falsificarea intentionata a istoriei legate de relatiile bune de familie si prietenie cu vecinii rasariteni,da, atat cit au fost, si da, complicindu-se in momentul cind Leninsi socialismul a preluat comanda acolo.

Si mai este ceva.
Oare tezaur in zilele noastre nu inseamna si resursele tarii care le pierdem sistematic de 34 de ani? si care se scurg printre degete catre occident?
Padurile(un singur exemplu din sute) nu-s tezaur?
Cum de nu face nimeni git si nu se tavaleste nimeni pe jos in istericale?
Ah, pentru ca nu se duc spre est ci spre vest, de aia, si evident ca propaganda merge pe burta!

Iorest 29.03.2024 23:38:29

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 676916)
Nu cred ca l-ar fi trimis la curtea tarista daca ar fi existat cel mai mic dubiu legat de siguranta pastrarii sale acolo. Ideea isterica pierduta de foarte multi de sub control ca suita regala era plina de "jeguri" este, stii si tu, rezultatul propagandei si falsificarea intentionata a istoriei legate de relatiile bune de familie si prietenie cu vecinii rasariteni,da, atat cit au fost, si da, complicindu-se in momentul cind Leninsi socialismul a preluat comanda acolo.

Casa Regală a României nu prezintă garanții de încredere, regele Mihai e singurul suveran decorat de ruși, Carol al 2-lea a tăiat și spânzurat opoziția din țară, dar nu a fost în stare să se lupte pt Basarabia și Bucovina de Nord.
Ferdinand a distrus greco-catolicismul prin concordatul de la Vatican care a tăiat mult din autonomia primară a lor, și ne-a aruncat în haosul schimbării calendarului.

Regina Maria - Missy era adeptă a cultului Bahai.

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 676916)
Oare tezaur in zilele noastre nu inseamna si resursele tarii care le pierdem sistematic de 34 de ani? si care se scurg printre degete catre occident?
Padurile(un singur exemplu din sute) nu-s tezaur?
Cum de nu face nimeni git si nu se tavaleste nimeni pe jos in istericale?
Ah, pentru ca nu se duc spre est ci spre vest, de aia, si evident ca propaganda merge pe burta!

Din păcate pierdem cuprul către turci, terenurile mănoase către arabi, olandezi, italieni, distribuția electrică către italieni, rafinării date către Kaz Munai Gas șamd.
ARO a fost pus pe butuci la insistențele rușilor, ca să nu avem industrie de apărare, rușii l-au pus pe Iliescu șamd.

Deci e rău când țara nu se apără, nu are anticorpi.

cozia 30.03.2024 03:22:40

Citat:

În prealabil postat de Adr.iu91 (Post 676876)
Va dati seama deci: si rusii care le-au luat casa, pe nedrept sa stea ei sa locuiasca acolo,

Kiril a reusit sa faca ce nu face alt patriarh: Marea Schisma dintre Ortodoxi. ... schisma dintre ortodoxi si ortodoxi in anul 2022 d.Hr. Pai este normal asa ceva?

Imi cer iertare ca ma bag in discutie si poate sunt singurul confuz in privinta asta.
Nu, personal nu reusesc sa-mi dau seama.
Noi am fost crescuti cu filmele americane, ca de exemplu cel despre vikingi. Unde la un moment dat gasesc o cale maritima si se duc cu miile peste englezi cu omor, jafuri si violuri, dupa care, pe scurt, englezii reusesc sa se reorganizeze si ii casapesc ei la randul lor pe vikingi.
Oare au facut-o pe nedrept?
Legile razboiului sunt destul de clare.
Cind ca tara te aliezi cu unii si faci prapad pina laStalingrad, cind se intoarce roata, oare logic te astepti ca cei carora le-ai ars casele si le-ai distrus toata economia, ai omorat 80% din barbati, sa vina sa te mangiie pe crestet si sa-ti multumeasca? Sau cum?
Poate consideri ca Constanta ar fi trebuit scoasa din ecuatie?
Toti am avut rude care au suferit...

2. Schisma
Te arunci prea usor cu termeni istorici.
Ce se intimpla acum este doar ceva temporar care se va lamuri pe masura ce trece timpul. Ce vedem acum aduce mai mult a urecheala intre neamuri proaste decit "schisma"

cozia 30.03.2024 03:45:45

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676917)
ARO a fost pus pe butuci la insistențele rușilor, ca să nu avem industrie de apărare,

Eu am o mica problema cu generalizarile :)))
Poate vrei sa zici: la insistentele oligarhilor care au jefuit totul in calea lor si au trimis banii in vest. 99.9% din saracimea lor habar nu au despre asta.

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676917)
rușii l-au pus pe Iliescu șamd.

Aici la fel, este clanul lui Gorby-Eltin cu oligarhii occidentalizati care s-au inteles in 1989 la Malta cu SUA sa canceleze proiectul urss. Aia l-au pus nu poporul rus:))

Iorest 01.04.2024 02:01:35

https://www.activenews.ro/stiri/Arma...le-NATO-188459

Interesant, val de demisii din armata română,

Criza de militari din Armata Română este mult mai gravă decât se credea. Chiar MApN atrage atenția că, în ultimii ani, demisiile au atins un nivel fără precedent, iar numărul candidaților în școlile de profil s-a redus cu 60% numai anul trecut. Dacă la acestea adăugăm și pensionările, tabloul deficitului este unul alarmant. În disperare de cauză, ministerul vrea acum să școlească rapid soldații profesioniști, dar și rezerviștii voluntari, pentru a-i transforma în subofițeri, în speranța că se va opri valul de plecări din sistem. Condiția pusă este un contract semnat cu MApN pe 8 ani.

Cu toată relaxarea condițiilor de angajare ca soldat profesionist în MApN, războiul de la graniță și salariile absolut umilitoare au făcut ca recrutările ministerului, desfășurate pe toate canalele, să fie un eșec total. Rămas fără opțiuni, pentru a păstra și puținii angajați pe care îi mai are, ministerul a cerut Guvernului să aprobe un act normativ prin care soldații, dar și rezerviștii voluntari să poată fi școliți rapid și transformați în subofițeri. Însă, este puțin probabil ca această măsură să aibă vreun succes, dat fiind că există o condiție greu de digerat: contract cu MApN pe 8 ani. Dovadă că lucrurile stau chiar mai grav decât se credea este recunoașterea de către conducerea MApN a situației dezastruoase din sistem, de unde se pleacă într-un ritm alert.

” Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, iar în anul 2023 numărul demisiilor s-a menținut, în continuare, la cote crescute față de anii anteriori pandemiei”, susține ministerul. Faptul că cifra demisiilor pentru 2023 nu a fost făcută public denotă că aceasta este mult mai mare decât în anii anteriori.

________

E clar că oamenii care se pricep cât de cât la război, știu ce presupune o confruntare directă cu armata rusă, și propaganda de tip alianța atlantică ocupă Rusia într-o lună e doar o chestiune aruncată pt o infuzie cu moral a celor din țările cuprinse în cadrul alianței, nu e realitate.

Oamenii din sistem care pleacă știu de ce o fac, e fain să iei purcoiul de bani și să te umpli de distincții militare care se traduc în bani cât mai mulți, pe timp de pace, dar în război e altceva.

cozia 01.04.2024 06:21:12

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 676938)
Oamenii din sistem care pleacă știu de ce o fac, e fain să iei purcoiul de bani și să te umpli de distincții militare care se traduc în bani cât mai mulți, pe timp de pace, dar în război e altceva.

Stii cine n-o sa plece? Aia care mai au citiva ani pina la 45:)) si intra pe pensii speciale.:)) Daca celor in virf le vine vre-o idee sa legisleze o penalizare(modificare a formulei de pensionare) cu reduceri a pensiei de 75-80% pe cei care demisioneaza cind patria ii cheama ii linisteste instantaneu si raman pe pozitii fiind astfel capabili sa formeze unitati serioase posibil de zeci de mii poate sute de mii in combinatie cu contractori.

RappY 04.04.2024 16:45:31

Citat:

Arhimandritul Zaharia Zacharou a fost întrebat referitore la situația actuală din lume: Ce ar trebui să avem în vedere și să facem în situația politică actuală?

Părintele a răspuns: „Nu știm totul despre conflictele acestei lumi și nici nu este necesar să știm. Ne rugăm doar cu o inimă plină de compasiune pentru pacea lumii și pentru toți. Nu luăm partea unora, pentru că fiecare parte va fi responsabilă pentru crime și nu vrem să participăm la aceste crime și să fim condamnați.

Dacă ne rugăm pentru cei care greșesc mai mult, ei bine, îndeplinim porunca de a iubi chiar și pe vrăjmași. Și dacă ne rugăm pentru cei care au mai mult dreptate, facem bine. Prin urmare, nu putem greși dacă ne rugăm ca Dumnezeu să-i salveze pe toți și să dea pace lumii.

În special pentru noi, preoți și călugări, este foarte important să nu fim deloc părtași politic, pentru că noi oferim jertfa noastră lui Dumnezeu, Sfânta Liturghie, pentru întreaga lume; iar dacă suntem pentru unii și împotriva altora, sacrificiul nostru este anulat. Cred că atunci când există un război, cel mai bine este să nu judeci, ci să ai milă și să te rogi ca Domnul să-i scutească pe toți de suferință.

Dacă Liturghia mea trebuie să aibă vreo valoare, nimeni nu ar trebui să lipsească din inima mea când stau înaintea altarului lui Dumnezeu și Îi spun: „Ale Tale dintru ale Tale, Ție Iti aducem de toate si pentru toate!”

CristianR 04.04.2024 18:40:16

Cuvântul părintelui Zacharou este - cum altfel - înțelept și aducător de pace sufletească. Într-adevăr, un preot - mai ales, dar orice creștin - trebuie să-i poarte în inimă pe toți, să se roage pentru toți, după cum Hristos Se jertfește pentru toți - și păcătoși, și sfinți.

Ceea ce nu înseamnă că nu face distincție între unii și ceilalți, căci într-o rugăciune de dimineață se spune "Care pe cei drepți îi iubești și pe cei păcătoși îi miluiești". Știm că pentru păcătoși a venit Domnul, îi iubește și îi iartă - dacă și ei doresc asta -, dar le spune să nu mai păcătuiască și tuturor ne cere să fim sfinți precum Tatăl.

De aceea este foarte important să facem distincții clare, ca să putem identifica păcatul și să-l dezavuăm. Pe el, nu pe cel care-l comite - fie el rus sau ucrainean ("Urăște păcatul, dar iubește-l pe păcătos!"). Aceștia au nevoie de rugăciunile noastre, într-adevăr.

Iorest 04.04.2024 22:18:43

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 676985)
Ceea ce nu înseamnă că nu face distincție între unii și ceilalți, căci într-o rugăciune de dimineață se spune "Care pe cei drepți îi iubești și pe cei păcătoși îi miluiești". Știm că pentru păcătoși a venit Domnul, îi iubește și îi iartă - dacă și ei doresc asta -, dar le spune să nu mai păcătuiască și tuturor ne cere să fim sfinți precum Tatăl.

De aceea este foarte important să facem distincții clare, ca să putem identifica păcatul și să-l dezavuăm. Pe el, nu pe cel care-l comite - fie el rus sau ucrainean ("Urăște păcatul, dar iubește-l pe păcătos!"). Aceștia au nevoie de rugăciunile noastre, într-adevăr.

Și care ar fi drepții în treaba asta, că niciunii nu sunt, dacă analizezi situația până și Papa Francisc a cerut să se încheie pacea și Zelenski i-a dat cu flit.

Uită-te peste declarația de avere a lui Zelenski și dezvăluirile din presă ce proprietăți are prin Italia și vezi și tu, trage concluziile, există un interes să nu se încheie pace și să se guverneze în Ukr cu legea marțială care taie orice drept civil, la nivel discreționar.

CristianR 05.04.2024 09:32:08

Nu cred că avem drepți (în sens biblic) în situația de față, dar sigur avem păcătoși, pentru că să te duci cu război asupra fratelui tău, să-l ucizi, să-l silești să trăiască după cum vrei tu, refuzându-i dreptul la liberă alegere - ce poate fi dacă nu un mare păcat?

Nu-i absurd să ceri încetarea războiului de la cel agresat, în loc să-i spui agresorului să se oprească?

Iar creștinul care vrea să facă pace între doi vecini care se ceartă, bat, omoară, are datoria nu doar să se roage așteptând ca Dumnezeu să rezolve situația, ci și să intervină, în primul rând prin cuvânt, care poate fi purtător de puteri dumnezeiești, pentru că poate lumina conștiințe ajutându-le să discearnă între bine și rău, poate aduce dreptate, poate mângâia.

De aceea și tot ce spunem inclusiv în acest spațiu contează, suntem și noi parte a acestui război și ne împovărăm cu păcate dacă susținem crima.

P.S. La scară mică, situația ar putea fi rezumată în felul următor (în viziunea mea): Avem doi vecini, frați. Cel mai tânăr, moștenind de la părinți o bucată de pământ vrea să-și facă o casă și să se însoare cu o fată din alt sat, pe care o iubește, dar care este de alt neam. Fratele cel mare, mult mai înstărit și mai puternic, i-a pus în vedere să ia o fată din sat, din neamul lor (ca averea să rămână în familie), amenințându-l chiar cu moartea iar ulterior trecând la fapte. Împreună cu fiii lui, deja mari, i-a distrus gardul, dependințele, facilitățile, asupra casei aruncă cu bolovani spărgându-i acoperișul și ferestrele. Tânărul ripostează, atât cât poate.

Vă întreb ce trebuie să facem noi, ca vecini și creștini?

Demetrius 05.04.2024 21:11:30

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 676995)
...

P.S. La scară mică, situația ar putea fi rezumată în felul următor (în viziunea mea): Avem doi vecini, frați. Cel mai tânăr, moștenind de la părinți o bucată de pământ vrea să-și facă o casă și să se însoare cu o fată din alt sat, pe care o iubește, dar care este de alt neam. Fratele cel mare, mult mai înstărit și mai puternic, i-a pus în vedere să ia o fată din sat, din neamul lor (ca averea să rămână în familie), amenințându-l chiar cu moartea iar ulterior trecând la fapte. Împreună cu fiii lui, deja mari, i-a distrus gardul, dependințele, facilitățile, asupra casei aruncă cu bolovani spărgându-i acoperișul și ferestrele. Tânărul ripostează, atât cât poate.

De ce nu spui că fata aceea de alt neam pe care o iubește a câștigat (cu barbă?) Euroviziunea? Sau nu știai?

P.S. În jargonul străzii ”barbă” se traduce cu minciună.

RappY 05.04.2024 21:17:35

Citat:

Nu a explicat arhimandritul Zaharia Zacharou deja?

Citat:

Ne rugăm doar cu o inimă plină de compasiune pentru pacea lumii și pentru toți. Nu luăm partea unora (...) atunci când există un război, cel mai bine este să nu judeci, ci să ai milă și să te rogi ca Domnul să-i scutească pe toți de suferință (...)
Mai departe fiecare înțelege ce vrea și cât poate.

cozia 06.04.2024 00:23:05

Citat:

Iar creștinul care vrea să facă pace între doi vecini care se ceartă, bat, omoară, are datoria nu doar să se roage așteptând ca Dumnezeu să rezolve situația, ci și să intervină, în primul rând prin cuvânt, care poate fi purtător de puteri dumnezeiești, pentru că poate lumina conștiințe(...)

Neamul cu care s-a inhaitat fratele cel mic nu numai ca nu reactioneaza la Cuvant ci si scuipa in pamant cind aude de numele Mantuitorului crestinilor, considerandu-l cu totii o injuratura, si aia strigata cu aplomb. Deci, fratioare... treaba cu impaciuirea celor doi este cam naspa. Nu se intrevede nimic bun in viitorul apropiat ci dinpacate o extindere in ambele directii din ce se aude.

Ce facem noi crestinii in cazul asta?
Pai cind vedem asemenea reactii ar trebui sa cadem serios pe ganduri.

Aminteste-ti in WW2 cind indiferent de cit se rugau familiile satesti de Hristiani sa fie lasati in pace, nemtii(tot cica crestini) continuau fara sa clipeasca ca pe banda sa-i inghesuie in biserici si sa-i incinereze ca drept fiinte inferioare lor(ca asa au fost programati sa gandeasca) cu preoti, preotese si cu iconostase cu tot. Asa s-au dus la Domnul milioane de "vecini". Dumnezeu sa-i aibe in grija Lui!

Iorest 06.04.2024 08:19:06

Citat:

De aceea și tot ce spunem inclusiv în acest spațiu contează, suntem și noi parte a acestui război și ne împovărăm cu păcate dacă susținem crima.

Deja suntem parte a războiului, ni se crește datoria publică pt cheltuieli pe efortul de război dat Ukr dar mascat în inflație.

Ți-am mai explicat că și din prețul la litrul de benzină la pompă, o parte se duce spre mașinăria de război energofagă din Ukr.

Toate blindatele și dotările donate fără niciun ramburs ulterior, ne împovărează pe noi și ne scad nouă capacitatea de apărare în caz de ceva.

Toate eforturile de reconstrucție ulterioare ale Ukr vor fi suportate din bugetele țărilor U.E., toate cerealele Ukr care falimentează agricultorii români și văduvesc cu miliarde de euro bugetul de stat le tragem ca țară.

Suntem solidari în războiul unor profitori care au tras și de pe ruși când au putut și de la UE, același joc duplicitar pe care-l vedem și la baronii din Republica Moldova care în funcție de context sunt ba unioniști ba joacă în tabăra cealaltă, important e să vină banii, gazul rusesc ieftin și contractele economice avantajoase.

Citat:

Nu prea are nicio treabă cu realitatea parabola, în acest război e vorba de oligarhii care aveau armate private și care se văd dați afară din bazinul minier și productiv Donbas, care pierd comerțul din Marea Azov și industria siderurgică de acolo șamd.

E vorba de Zelenski care a prosperat în baza legii marțiale și care poate n-ar ai fi președinte în lipsa pericolului extern și poate i s-ar deschide și cercetare judiciară pt ce a făcut, de aceea l-a și demis pe un general care avea cotă mai mare de popularitate ca și el.

Ukr era îndatorată pe la tot felul de bancheri, nu mai era suverană de mult, aceștia fiindcă își văd pierdută influența ar arunca în luptă ca și carne de tun și țări ca Ro, numai să recâștige.

Pentru ei e vorba doar de resurse, nu de popor.

CristianR 06.04.2024 08:31:26

Bun, deci dacă fratele cel mic aș fi chiar eu iar voi vecinii, Demetrius s-ar gândește că logodnica mea are barbă (fără să-mi argumenteze cu citate din NT dacă în situația asta crima este acceptabilă), Rappy se închide în propria-i casă rugându-se ca Dumnezeu să facă ceva (bănuiesc că nu-l are la inimă pe N. Steinhardt), iar Cozzia meditează profund...
Nu pot decât să sper că am alți vecini, care la nevoie ar aplica mai practic învățătura lui Hristos. Sau doar să fie mai umani (în sensul bun al cuvântului).

Iorest 06.04.2024 08:43:59

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 677011)
Bun, deci dacă fratele cel mic aș fi chiar eu iar voi vecinii, Demetrius s-ar gândește că logodnica mea are barbă (fără să-mi argumenteze cu citate din NT dacă în situația asta crima este acceptabilă), Rappy se închide în propria-i casă rugându-se ca Dumnezeu să facă ceva (bănuiesc că nu-l are la inimă pe N. Steinhardt), iar Cozzia meditează profund...
Nu pot decât să sper că am alți vecini, care la nevoie ar aplica mai practic învățătura lui Hristos. Sau doar să fie mai umani (în sensul bun al cuvântului).

Frăția ta nu are cum să fie în situația asta, fiindcă tu nu ești profitor, nu ai tras de pe două regimuri, nu te-ai ținut cu fundul între două luntri cum se zice, nu ai promis loialitate unei părți în timp ce virai spre alta.

Ca să faci așa trebuie să ai o anumită lipsă de omenie și caracter pe care la puține popoare le-am văzut, pt noi trebuia să fie un semnal de alarmă când Ukr ne distrugeau Delta, îi ajutau pe ruși la războiul din Transnitria, când persecutau minoritatea etnică din Bucovina și ștergeau rădăcinile istorice românești.
Când falimentau piața cu cereale sub standardele U.E. care sunt și pericol de îmbolnăvire dacă sunt contaminate sau radioactive, sau cu fertilizatori puși în exces.

Dacă nici asta nu te-a convins, vei fi cobai și carne de tun în războiul altora care te-au folosit și își bat joc de români, nu am ce să-ți fac, auto-iluzionarea cu motivații moralizatoare nu ține loc de realitate.

RappY 06.04.2024 09:26:34

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 677011)
Rappy se închide în propria-i casă rugându-se ca Dumnezeu să facă ceva (...) Sau doar să fie mai umani (în sensul bun al cuvântului).

Biserica română și altele au ajutat constant ucrainenii și material și spiritual. Aici nu e vorba de ajutor în teorie ci în practică, s-au donat bani adevărați nu metaforici, nu ai de unde să știi tu ce a făcut fiecare când tu înțelegi realitatea prin povești de adormit copiii. Tu încerci să-ți justifici activismul politic printr-o înțelegere simplistă a Evangheliei, prin „parabole” absurde, prin interpretări reducționiste, etc. Ți-am zis, fiecare înțelege ce înțelege până la urmă.

CristianR 06.04.2024 10:17:18

@Iorest: Parabola mea nu are pretenția de a reflecta întreaga realitate. Este o simplificare cu scopul de a merge la esență, la principii.

Argumentația ta împotriva Ucrainei este departe de a fi infailibilă, fiind foarte partizană. N-am timp de o polemică amplă, am observat că deții informații vaste la subiect, însă argumentația nu este solidă, erorile de judecată nu sunt greu de identificat. Spre exemplu, luând doar câteva dintre ultimele tale afirmații:

1) Nu-i vorba despre Zelenski (a cărui avere este măcar transparentă și justificată), ci despre ucraineni - ei sunt cei care doresc o viață mai bună, iar pentru libertatea lor de a alege își dau viața. Sigur că nu toți gândesc așa, însă dacă ar lupta doar de frica legii marțiale, n-ar fi rezistat atâta vreme. Se vede că-și doresc foarte mult victoria/ libertatea.

2) Când ucrainenii i-au ajutat pe ruși în Transnistria, nu cumva regimul politic era unul filorus, respectiv cel pe care l-au schimbat ucrainenii la Maidan?

3) Despre otrăvirea legumelor de către agricultorii români ce părere ai?

4) Persecutarea minorităților s-a întâmplat peste tot în lume, inclusiv noi procedând așa în istorie. Numai legile UE ne împiedică să o mai facem.

@RappY: Simplificarea servește clarității, iar o parabolă este bună dacă reușește să rezume esența unor fapte pe care vrea să le reflecte. N-am pretenția că a mea este foarte reușită, cu siguranță este criticabilă. Dar scopul ei a fost nu să-mi exprim eu modul în care înțeleg principiile creștine - am făcut-o de mai multe ori -, ci ca să le aflu pe ale voastre.

Iorest 06.04.2024 19:02:52

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 677014)
1) Nu-i vorba despre Zelenski (a cărui avere este măcar transparentă și justificată), ci despre ucraineni - ei sunt cei care doresc o viață mai bună, iar pentru libertatea lor de a alege își dau viața. Sigur că nu toți gândesc așa, însă dacă ar lupta doar de frica legii marțiale, n-ar fi rezistat atâta vreme. Se vede că-și doresc foarte mult victoria/ libertatea.

Cum să nu fie, specula din ajutoare de război, redirijarea unor fonduri în conturile care trebuie, niciunele nu ajută poporul ucrainean.
Din câte înțeleg cei mai deștepți ucraineni sunt cei care au fugit de război să-și salveze pielea și integritatea fizică și psihică, și-au dat seama că nu e războiul lor ci e războiul păpușarilor împotriva Fed Ruse.

Cei care au fugit sunt mai liberi în gândire decât străinii care mor voluntari degeaba înrolându-se să-i îmbogățească pe profitorii de regim.

A declarat și palatul de pe lacul Como: https://evz.ro/www-vila-din-italia-a...t-o-avere.html

Citat:

2) Când ucrainenii i-au ajutat pe ruși în Transnistria, nu cumva regimul politic era unul filorus, respectiv cel pe care l-au schimbat ucrainenii la Maidan?

Asta arată starea lor de spirit, ar merge cu rușii la furt și prădat din teritoriile altora, dar când se înfruptă rușii din teritoriul lor urlă din toți bojocii.

Citat:

3) Despre otrăvirea legumelor de către agricultorii români ce părere ai?

Am o părere proastă, dar nu poți să falimentezi agricultorii români ca să salvezi mahării cerealelor din Ukr,

https://r3media.ro/fermierii-polonez...ie-in-ucraina/

https://r3media.ro/piata-cerealelor-...raina-in-2023/

Citat:

4) Persecutarea minorităților s-a întâmplat peste tot în lume, inclusiv noi procedând așa în istorie. Numai legile UE ne împiedică să o mai facem.

Urainenii nu trebuie să fie ajutați de UE până când nu dau drepturi ca în U.E. minorităților etnice, e logic nu ?

Citat:

@RappY: Simplificarea servește clarității, iar o parabolă este bună dacă reușește să rezume esența unor fapte pe care vrea să le reflecte. N-am pretenția că a mea este foarte reușită, cu siguranță este criticabilă. Dar scopul ei a fost nu să-mi exprim eu modul în care înțeleg principiile creștine - am făcut-o de mai multe ori -, ci ca să le aflu pe ale voastre.

Era simpăticuță parabola, dar nu era reală, de fapt ucrainenii au existat în formula asta teritorială din darul tătucilor urss iar infrastructura s-a construit din jaf de război de la noi și de la alții.
Când și-a retras Rusia darul, industria, fabricile, resursele, accesul la marea neagră, s-a văzut adevărata forță a Ukr, ei ăștia sunt cei care erau fără nimic de la UE și SUA.

catalin2 06.04.2024 19:19:30

Citat:

Rușii au început să radă orașele din Cecenia cum se întâmplă în Ucraina, cu tactica asta va cădea și Harkovul și orice oraș, e clasica din al doilea război mondial, apărătorii se mută pe zone tot mai înalte să aibă avantaj până pierd.

Bine ca nu ne raportam la tactica din antichitate sau a mongolilor, care omorau toata populatia unui oras. Rusii ii omoara chiar pe rusii din Ucraina, pe care pretind ca s-au dus sa-i apere. In acele orase e un procent mai mare de rusi. Deci sunt pretexte false.
Citat:

Am spus că rușii aveau tancuri slabe, până au pus mâna pe tehnică militară nemțească din estul Germaniei, dacă reușeau să cucerească toată Germania ar fi fost și mai puternici, ei i-au ajutat pe Occidentali să ia Vestul Germaniei purtând greul.

Stalin a acceptat să piardă teritorii ca să-și adune efectivele prin retrageri calculate, era normal că rușii se vor tot retrage până când regrupați vor irumpe din nou.

Nu au acceptat sa piarda teritorii si sau retras. Nemtii luau milioane de soldati prizonieri, ii incercuiau si se predau, nu mai aveau ce sa faca. De caeea nu mai aveau rusii armata si au trebuit sa aduca rezervele din Siberia. Rusii au fost ajutati cu tancuri si echpament militar de britanici si americani, le livrau tot ce aveau nevoie. Tancul folosit de sovietici in al doilea razboi mondial a inceput sa fie produs inainte de intrarea in razboi, deci nu au luat informatiile de la nemti.
Citat:

Dimitrie Cantemir e dovada că i-ar fi integrat pe români în cultura lor, nu i-ar fi stârpit, probabil că am fi învățat rusa nu engleza sau turca în evul mediu, dar tot era la fel ca azi.

Asta am si spus, ca voiau sa-i rusifice si pe cei din Moldova. Sau cum le faceau ucrainenilor, dupa ce i-au ocupat limba ucraineana a fost interzisa, nu mai aveau voie sa o foloseasca deloc.
Citat:

Nu inetelegi ca nu aveau unde sa trimita tezaurul a fost unica si ultima alternativa. Altfel l-ar fi luat nemtii, daca ar fi ocupat si Moldova. Nimeni nu ascude tezaurul in munti, ca Decebal, in primul rand imediat se afla unde este, la fel cum l-au gasit imediat si pe cel al lui Decebal. Rusii erau aliatii nostri in primulr azboi, luptam alaturi de ei in Moldova.

Iorest 06.04.2024 19:40:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 677029)
Bine ca nu ne raportam la tactica din antichitate sau a mongolilor, care omorau toata populatia unui oras. Rusii ii omoara chiar pe rusii din Ucraina, pe care pretind ca s-au dus sa-i apere. In acele orase e un procent mai mare de rusi. Deci sunt pretexte false.

Vezi că și în Siria și în Iraq a fost aceeași tactică, în războiul modern armata apărătoare folosește avantaje strategice până e împinsă afară dintr-un obiectiv sau perimetru.
Civilii se cam retrag din treatrele de operațiuni sau sunt evacuați forțat.

Citat:

Nu au acceptat sa piarda teritorii si sau retras. Nemtii luau milioane de soldati prizonieri, ii incercuiau si se predau, nu mai aveau ce sa faca. De caeea nu mai aveau rusii armata si au trebuit sa aduca rezervele din Siberia.

Faptul că rușii au rezerve în Siberia nu înseamnă că armata a fost distrusă ci că s-a tot regrupat până a fost mai suplă, nu înțeleg de ce se tot marșează pe ideea că dacă au pierdut bătălii locale, au pierdut războiul, serios așa se numără.

Dacă unul dă un pumn și fuge, a câștigat după tine că a atacat prin surprindere și primul.

Citat:

Rusii au fost ajutati cu tancuri si echpament militar de britanici si americani, le livrau tot ce aveau nevoie. Tancul folosit de sovietici in al doilea razboi mondial a inceput sa fie produs inainte de intrarea in razboi, deci nu au luat informatiile de la nemti.

Au furat fabrici cu totul și tehnică de la nemți, inclusiv savanți cu care și-au perfecționat armele, inclusiv Kalașnikovul are la bază o armă produsă de nemți spre final.
N-au reușit să preia totul fiindcă din Vest au racolat americanii prin operațiunea paperclip, dar dacă luau toată Germania erau și mai tari în tehnică.

Ce aveau ei primele tancuri, nealtoite cu învățăturile din știința germană erau prea slabe la început pt războiul cu finlandezii.

Citat:

Asta am si spus, ca voiau sa-i rusifice si pe cei din Moldova. Sau cum le faceau ucrainenilor, dupa ce i-au ocupat limba ucraineana a fost interzisa, nu mai aveau voie sa o foloseasca deloc.

Ucraineana e considerată o limbă arhaică și netehnică.

Citat:

Nu inetelegi ca nu aveau unde sa trimita tezaurul a fost unica si ultima alternativa. Altfel l-ar fi luat nemtii, daca ar fi ocupat si Moldova. Nimeni nu ascude tezaurul in munti, ca Decebal, in primul rand imediat se afla unde este, la fel cum l-au gasit imediat si pe cel al lui Decebal. Rusii erau aliatii nostri in primulr azboi, luptam alaturi de ei in Moldova.

Iarăși scuzi casa regală, se putea ascunde tezaurul în Moldova dar și prin diferite zone, se găsea greu și nu se găsea tot, sunt idioți cei care au făcut asta să-l dea la ruși și punct.
La Decebal s-a aflat că au existat trădători.

Buncărul secret din Valea Prahovei: proiectul ascuns al Băncii Naționale a României.
https://prahovaexpress.ro/buncarul-s...le-a-romaniei/

Iorest 09.04.2024 00:01:57

Apicultorii români critică importul masiv de miere din Ucraina: Îi salvăm pe ei, ne distrugem noi!

Crescătorii de albine din România critică decizia autorităților de a importa cantități uriașe de miere din Ucraina, președintele asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea avertizând că se va intra în colaps dacă se va continua în același ritm, în contextul în care asistăm la importuri masive de miere, de multe ori necontrolată, și la prețuri extrem de scăzute față de costurile apicultorilor români.

„Consumul de miere a scăzut nu numai în România, a scăzut și în Germania și în Ungaria, deci este o pierdere pe această piață la nivel european și chiar global. Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa, din cauza invaziei de produse de miere, în mod deosebit din Ucraina, de multe ori miere necontrolată, o miere la care nici vameșii nu-i cunosc trasabilitatea. În prezent se face orice pentru Ucraina, dar mai puțin pentru români. Nu e corect ce se întâmplă în Ucraina, cu tot regretul o spun, dar nu putem să ne distrugem anumite sectoare pentru a menține activitatea în altă țară vecină. Trebuie să vorbim de trasabilitate, trebuie să vorbim și de calitate și de factorul melifer. Am înțeles că ei folosesc culturi modificate genetic, ceea ce Europa nu permite. Adică nouă ne este interzis, dar pentru ei se poate orice. Această inechitate sigur că ne va duce la un colaps și nu numai în apicultură, dacă se va continua în același ritm”, a declarat președintele ACA, conform Realitatea financiară.

cozia 09.04.2024 00:54:19

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 677075)
Solicitarea pentru miere a scăzut în Europa, din cauza invaziei de produse de miere

Președintele ACA debiteaza prostii. Solicitarea pentru miere a scazut pe motiv de:
- Consum redus in general din cauza abundentei nonstop de dulciuri si bauturi racoritoare carbogazoase
- Contrafacere
Lumea-i superinformata referitor la produsele de miere cu adaosuri de zahar si fructoza din comert care fac mai mult rau decit bine.
Din contra, cu cit este mai ieftina in comert cu atit mai mult va fi ocolita.

Miere 100% gasesti numai de la prieteni si rude.

Iorest 09.04.2024 07:46:43

Citat:

În prealabil postat de cozia (Post 677078)
Președintele ACA debiteaza prostii. Solicitarea pentru miere a scazut pe motiv de:
- Consum redus in general din cauza abundentei nonstop de dulciuri si bauturi racoritoare carbogazoase
- Contrafacere
Lumea-i superinformata referitor la produsele de miere cu adaosuri de zahar si fructoza din comert care fac mai mult rau decit bine.
Din contra, cu cit este mai ieftina in comert cu atit mai mult va fi ocolita.

Miere 100% gasesti numai de la prieteni si rude.

Nu cred că bate câmpii zice același lucru că fiind contrafăcută, din culturi modificate genetic, fără trasabilitate și inundând piața duce la scăderea cererii pt miere făcută în gospodărie.

cozia 09.04.2024 18:29:29

Da draga, iar aia romaneasca, din piata, de pe trotuare, de pe rafturi la Kaufland este fix la fel. Mananci fructoza. Singura care cica ar fi mai greu de contrafacut este cea de rapita zaharisita, dar nu sunt sigur nici de aia.
...numai de la prieteni buni!

catalin2 09.04.2024 21:33:04

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 677031)
Vezi că și în Siria și în Iraq a fost aceeași tactică, în războiul modern armata apărătoare folosește avantaje strategice până e împinsă afară dintr-un obiectiv sau perimetru.
Civilii se cam retrag din treatrele de operațiuni sau sunt evacuați forțat.

Rusii ataca deliberat civilii din orase care nu sunt teatre de operatiuni. Sunt crime de razboi, nu tactici de lupta. In Siria tot rusi au intervenit, se spune ca dupa ce au intervenit rusii a crescut foarte mult procentul civililor ucisi.
Citat:

Faptul că rușii au rezerve în Siberia nu înseamnă că armata a fost distrusă ci că s-a tot regrupat până a fost mai suplă, nu înțeleg de ce se tot marșează pe ideea că dacă au pierdut bătălii locale, au pierdut războiul, serios așa se numără.

Unde s-au regrupat daca erau milioane de soldati rusi prizonieri in lagarele germane? Citeste cum atacau germanii la inceput. Ii incercuiau pe rusi si sute de mii se soldati trebuiau sa se predea. la fel era in fiecare lupta, ajunsese sa fie aproape toata armata rusa prizoniera la nemti. Trupele din Siberia aparau granita de invazia japoneza, dupa ce aceastia intrasera in China. Nu se retrasesra acolo, erau inainte sa invadeze nemtii.
Citat:

Au furat fabrici cu totul și tehnică de la nemți, inclusiv savanți cu care și-au perfecționat armele, inclusiv Kalașnikovul are la bază o armă produsă de nemți spre final.
N-au reușit să preia totul fiindcă din Vest au racolat americanii prin operațiunea paperclip, dar dacă luau toată Germania erau și mai tari în tehnică.

Asta a fost dupa razboi. Au furat si de la noi fabrici, de exemplu intreprinderea de avioane de la Brasov.
Citat:

Ce aveau ei primele tancuri, nealtoite cu învățăturile din știința germană erau prea slabe la început pt războiul cu finlandezii.

Nu intelegi ca si-au facut tancuri noi inainte sa intre germanii? Pe alea le-au folosit tot razboiul, dar aveau o industrie slaba si aveau prea putien la inceput.
Citat:

Ucraineana e considerată o limbă arhaică și netehnică.

Iar citezi din propaganda rusa. Ucraineana este la fel ca orice limba slava, ca poloneza, ceha, bulgara. Mie limba rusa mi se pare printre cele mai urate din lume, niciodata nu mi-a placut.
Citat:

Iarăși scuzi casa regală, se putea ascunde tezaurul în Moldova dar și prin diferite zone, se găsea greu și nu se găsea tot, sunt idioți cei care au făcut asta să-l dea la ruși și punct.
La Decebal s-a aflat că au existat trădători.
Buncărul secret din Valea Prahovei: proiectul ascuns al Băncii Naționale a României.

Nu se putea ascunde in Moldova pentru ca tocmai asta era problema, ca nemtii vor ocupa in scurt timp si Moldova. Si cum crezi ca s-ar si pastrat un asemenea secret? nici macar nu aveau timp sa ajunga nemtii sa-l ia, ca il luau romanii in cateva ore. Unele morminte ale faraonilor erau furate imediat ce erau ingropati, chiar de cei ce il ingropasera.

Iorest 09.04.2024 23:18:01

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 677098)
Nu se putea ascunde in Moldova pentru ca tocmai asta era problema, ca nemtii vor ocupa in scurt timp si Moldova. Si cum crezi ca s-ar si pastrat un asemenea secret? nici macar nu aveau timp sa ajunga nemtii sa-l ia, ca il luau romanii in cateva ore. Unele morminte ale faraonilor erau furate imediat ce erau ingropati, chiar de cei ce il ingropasera.

Lasă că mai bine au dat-o la ruși cu care au fost diferende pe tema Moldovei din timpul Țarilor, nu i-a acuzat nimeni de trădare pt asta dar ni se țin teorii despre cum ne-au furat rușii tezaurul.
Mă mir că nimeni în istorie nu și-a pus problema ce guvern de tâmpiți a fost să ducă tezaurul la ruși.

Citat:

Rusii ataca deliberat civilii din orase care nu sunt teatre de operatiuni. Sunt crime de razboi, nu tactici de lupta. In Siria tot rusi au intervenit, se spune ca dupa ce au intervenit rusii a crescut foarte mult procentul civililor ucisi.

N-au o precizie așa bună bombele cu ghidaj, au o marjă de eroare, am văzut și în Donețk civili cu mațele împrăștiate de bombardament ucrainean, ăla era mai crâncen.

Citat:

Unde s-au regrupat daca erau milioane de soldati rusi prizonieri in lagarele germane? Citeste cum atacau germanii la inceput. Ii incercuiau pe rusi si sute de mii se soldati trebuiau sa se predea. la fel era in fiecare lupta, ajunsese sa fie aproape toata armata rusa prizoniera la nemti. Trupele din Siberia aparau granita de invazia japoneza, dupa ce aceastia intrasera in China. Nu se retrasesra acolo, erau inainte sa invadeze nemtii.

O parte s-au retras deliberat au minat anumite zone, au aruncat în aer infrastructură critică, feroviară, poduri, Stalin nu se aștepta să fie atacat de Hitler de aceia i-a ordonat lui Jukov să retragă militarii de la granița de vest.

Citat:

Nu intelegi ca si-au facut tancuri noi inainte sa intre germanii? Pe alea le-au folosit tot razboiul, dar aveau o industrie slaba si aveau prea putien la inceput.

Eu spun că după ce au învățat de la germani au produs tancuri și arme mai bune și în prezent tancul Leopard 2 e considerat de ruși cel care le dă cel mai mult de furcă, la manevrabilitate, rată de foc, protecția echipajului să nu se autodetoneze muniția de la lovitură directă.

Citat:

Iar citezi din propaganda rusa. Ucraineana este la fel ca orice limba slava, ca poloneza, ceha, bulgara. Mie limba rusa mi se pare printre cele mai urate din lume, niciodata nu mi-a placut.

Ucraineana chiar e o limbă depășită cu rusa deschizi uși în Est și chiar și în Asia, e și o limbă tehnică deopotrivă că a înglobat descoperirile lumii ruse, e și o limbă în care poți citi cultură una e să-l citești pe Dostoievski la origini, altceva e să îl preiei tradus.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:42:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.