Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   dragostea exagerata pentru animale de companie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2287)

costel 30.07.2009 15:25:37

Ma uit in jur si vad mai multi caini decat copii. Si nu ies pe strada dupa ora 22.00, sa cred ca pruncii sunt la culcare. Dar ce sa facem, e mai comod sa cresti un caine, decat un copil.

Marius22 30.07.2009 15:32:17

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 157159)
Nu sunt impotriva lor, dar nici sa le ridicam atat de mult in slavi, incat sa credem ca pot inlocui un copil.

Sunt de aceeasi parere, Costel! Animalele sunt minunate si multa bucurie aflam prin ele. Insa nu exista grad de comparatie aceasta bucurie si cea primita printr-o persoana.

Iubirea, mai bine spus, afectiunea pentru un animal la un anumit moment atinge un maxim si stagneaza. Iubirea pentru o persoana e fara de margini. Ma adancesc mai mult si mai mult prin iubire in cunoasterea tainei celui de langa mine. Adevarata relatie precum si adevarata iubire sunt posibile numai intre persoane.

melb26 30.07.2009 15:33:46

Iubesc animamalele in sensul ca , imi este mila de ele, le hranesc, nu am lovit in viata mea un animal si nu sunt de acord cu cei ce le chinuiesc si am suferit enorm cand am vazut un animalut batut, insa nu sunt de acord cu ele in casa, cel putin la apartament. Sotul meu in schimb e innebunit dupa ele ar fi in stare sa le ia acasa pe toate, orice maidanez i se pare frumos, se opreste din drum si vb cu el...

Nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa de cate ori am intrat intr-o casa cu un animalut, mirosul te izbeste de la usa, nu te poti aseza nicaieri fara sa te umpli de par pe haine.

Este adevarat ca ma deranjeaza cand ies din scara blocului si ma izbesc de privelistea mizeriei de pisica(a vecinei de la trei).
Insa asa cum oamenii nu-si educa copii sa puna un ambalaj la cos, ce sa mai zici de faptul ca in putinul spatiu verde de pe langa blocuri isi scot catelul sa-si faca nevoile si daca nu esti atent pe unde mergi te paste ''norocul''...

Inca o chestie legata de dragostea exagerata fata de animale, o vecina din bloc cu mama mea si-a adus un maidanez la usa, nu zic cata mizerie face, latrat in puterea noptii in scara, ce sa mai zici sa treaca un copil pe acolo.
La fel alta vecina nu merge cu catelul nici macar in fata blocului, ci ii da drumul direct pe scara si isi face novoile, deci va inchipuiti ce priveliste...
Eu zic ca e foarte important pt. ce cresc si pretind ca iubesc un aminal sa-si asume sa faca curatenie in urma lui.

Dar inainte pisicile mai prindeau si soareci, acum sunt satule de whiskas si alte alea...

heaven 30.07.2009 16:00:34

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 157168)
Ma uit in jur si vad mai multi caini decat copii. Si nu ies pe strada dupa ora 22.00, sa cred ca pruncii sunt la culcare. Dar ce sa facem, e mai comod sa cresti un caine, decat un copil.

Vezi mai multi caini cu stapan decat copii?Ma indoiesc!
Ce vezi tu sunt cainii nimanui,cainii aruncati pe strazi din neglijenta oamenilor si a caror soarta nu este deloc una fericita.
Vorbiti de parca existenta animalelor este cauza pentru care anumite anomalii se petrec in jurul nostru,ceea ce este cum nu se poate mai eronat!
Sa ne uita mai bine la lipsa credintei,iubirii fata de aproape,la faptul ca traim in era materialismului si decadentei,o era a haosului dirijat din umbra si datorita acestor factori a ajuns omenirea intr-un anumit stadiu si cu reale handicapuri emotionale,nu datorita animalelor,dragii mei!
Sa ne pastram putin simtul realitatii si echilibrului interior...

emanouela 30.07.2009 16:00:59

am avut o pisica 12 ani, am un caine de 9 si in curand voi avea un copil....eu zic ca totul se rezuma la mentalitatea fiecaruia si la educatie. niciodata nu am interzis unui copil sa imi mangaie cainele, chiar daca e foarte independent de felul lui si nu sta, intotdeauna l=am tinut.
niciodata nu a mirosit in casa, si nici nu miroase si ma repet.....e vb de educatia fiecaruia, de respectul pe care il are in primul rand pt el si dupa pt cei din jur.
faza cu punguta si matruica....eu am sa va zic o chestie, stau in capitala europei unde chestia ar trebui sa se practice plus ca pungutele se distribuie gratuit, dar credeti=ma ca e un paradox......mai degraba miroase si risti sa calci aici decat in romania unde e plin de maidanezi.
se dezbate un sub care e universal valabil....nu numai in rom oamenii au animale, nu numai in rom li se pun hainute, nu numai in rom li se iau bijuterii sau lasa mosteniri....a avea un animal nu e de condamnat, a nu avea grija de el da, asta e de condamnat. celelelte caderi in extrema ala unora....sunt lipsa de ocupatie, lipsa de cui da afectiunea, extravaganta si altea alea...

costel 30.07.2009 16:04:08

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 157186)
Vezi mai multi caini cu stapan decat copii?Ma indoiesc!
Ce vezi tu sunt cainii nimanui,cainii aruncati pe strazi din neglijenta oamenilor si a caror soarta nu este deloc una fericita.

Nu sunt cainii nimanui, sunt cainii cuiva. Au nume, lesa, zgarda, botnita...

emanouela 30.07.2009 16:12:11

aici totusi ce e deranjant?????? ca unii oaemeni au animale de companie si nu au copii???? da e problema noastra?????? fiecare cu prioritatile lui in viata dragii mei. nu puteti voi spune ciu sa faca copii si cui nu. fiecare isi stie limitele......voi pe ale voastre, ei pe ale lor. eu as propune alt topic.....nu ma ambalez eu sa il deschid ca nu prea mai stau pe net din cauza apropierii termenului nasterii....BATAIA RUPTA DIN RAI.....asta as dezbate eu, nu ca X are caine sau pisica

casandrasa 30.07.2009 18:46:48

Am doua pisici in casa ,si nu miroase absolut deloc!Bine,sunt si castrate.Curatenia tine de igiena fiecaruia.Probabil in casele in care miroase ar mirosi si fara animale.Pisicile mele sunt mai curate decat mine,in sensul ca eu mai intru incaltata in casa dupa ce-am calcat prin toti....si microbii,si am mainile pline de microbi de la cine-stie-ce ating eu pe-afara,bani,bare de autobuz,etc,de aceea nici nu pun mana pe ele inainte sa ma spal pe maini,nu vreau sa le murdaresc eu!
Si cainii care fac in scara blocului ,se scapa tot din vina stapanilor care nu-i scot la timp si nu se mai pot tine,dupa cum stiti nici-un caine nu face in casa.

''Dragostea dumnezeiasca le instiinteaza si pe animale,care il simt pe omul care le iubeste.''
''Sarmanele animale il au pe om ca dumnezeu al lor.Asa cum noi cerem ajutor de la Dumnezeu,tot astfel si acestea cer ajutor de la om''.
''La coliba mea vin toate animalele....Toate se satura de revarsarea dragostei mele....si astfel,toti impreuna ...laudam,binecuvantam si ne inchinam Domnului''.
Paisie Aghioritul,''Patimi si virtuti'',''Dragoste pentru intreaga zidire''

tigerAvalo9 31.07.2009 01:24:52

Ce fac rau in chestia ca imi iubesc papagalul si hamsterul?:9::21:Uneori cand nu gasesti afectiune din partea celor dragi sau te simti singur te poti orienta spre un prieten adevarat ,animalul, in general vorbesc...

mirelat 01.08.2009 05:11:11

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 157169)
Iubirea, mai bine spus, afectiunea pentru un animal la un anumit moment atinge un maxim si stagneaza. Iubirea pentru o persoana e fara de margini.

interesanta afirmatia asta cu stagnarea iubirii. de unde ideea asta?

eu cred ca iubirea nu poate stagna decat daca sufletul din care izvoraste este in stagnare. si nu are neaparata legatura cu animalele.

Traditie1 01.08.2009 08:35:14

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 157561)
interesanta afirmatia asta cu stagnarea iubirii. de unde ideea asta?

eu cred ca iubirea nu poate stagna decat daca sufletul din care izvoraste este in stagnare. si nu are neaparata legatura cu animalele.

Cred ca vroia sa spuna ca dragostea fata de un animal nu poate fi fara sfarsit, asa cum e dragostea fata de o persoana. Animalul e doar pamant, dupa ce moare inceteaza sa existe.

metanoia2 01.08.2009 09:22:45

Animalele isi au locul in curte.Am vazut animale puse la loc mai de cinste decat oamenii deoarece ele, chipurile, nu fac nici un rau pe cand oamenii pot fi foarte rai. Eu spun ca e o conceptie gresita. A-i da pisicii sa manance numai pui proaspat si gatit, si doar delicatese mi se pare nebunie, deoarece sunt o multime de oameni care doar la sarbatori isi pot gati un pui.
Pe langa asta a prefera un animal unui copil e o jignire adusa lui Dumnezeu care ne-a dat copii sa semene cu chipul sau nu cu al unui caine sau pisici sau....purcel, sarpe etc.Oamenii care iubesc animalele intr-atat spun ca copilul poate sa te paraseasca cand e mare iar animalul te iubeste toata viata lui.Dar atat cerem noi? numai atat? Se poate compara ganguritul copilasului cu mieunatul pisicii? Sau copilul care iti spune "te iubesc mami pentru ca esti asa buna cu mine" cu pisica, care ti se freaca de picioare sau cu cainele care da recunoscator din coada.Daca nu i-ai hrani si vecinul le-ar oferi el mancarea, animalul s-ar duce acolo unde e hranit.Normal ca te iubeste daca ii arati dragoste.Si copiii sunt la fel.
Cine nu puteti avea copii, lasati cainii si pisicile hoinare (caci si pe pasarile cerului le hraneste Dumnezeu) si cautati copii singuri, copii care stau in geam si asteapta poate vine un tati sau o mami pentru ei intr-o zi.Invatati-i credinta de mici ca sa nu va temeti ca va vor face rau cand cresc, deoarece si copilul nascut de tine iti poate face rau cand e mare daca nu stie frica de Dumnezeu.Nu va temeti sa adoptati copii, temeti-va numai de Dumnezeu, si de felul in care el va va judeca pentru copiii singuri la care nu v-ati gandit si pentru pisica cu burta plina care sta comod pe fotoliu.
Exista bineinteles si animale foarte recunoscatoare cum e leul sfantului Gherasim, dar dragostea exagerata aratata animalelor e o mare greseala.
E de ajuns ca atunci cand cobori din bloc sa-i dai pisicutei hoinare ceva ce ti-a ramas de la masa, sau sa-i faci un mic adapost langa bloc, nu trebuie sa il duci sus si sa-l iubesti mai mult decat pe un copil sau sa doarma in patul tau.

sophia 01.08.2009 12:00:38

@Metanoia - te rog sa nu judeci oamenii si mai ales nu in acest fel gresit.

1. Ba da, se poate compara iubirea de animale si cea pentru om/copii.
Si da, exista atatea cazuri cand omul iti face rau si nu este recunoscator, dar animalul crescut si iubit nu-ti face asta niciodata. Omul poate face mult rau si daca il iubesti si esti bun cu el si-l ajuti.
2. Nu este vorba a inlocui prin animal un om (partenere, copil etc.). Da, exista cazurile in care un om este singur, nu poate avea copii si atunci isi ia un animal si il iubeste.
Poti insa avea si unul si altul(si copii, si sot si animale in casa) si in acea familie sa existe o mare iubire pentru toata lumea, oameni si animale. Ce este rau in asta?
3. Te rog sa nu vorbesti despre adoptia unui copil daca nu esti informata in prealabil.
Multi se reped sa puna aceasta placa: nu poti avea copil, adopta. Usor de spus.
Exista niste legi si o birocratie aspra pentru adoptia unui copil. Unora chiar le este interzis sa adopte, pentru ca au vreo boala, sau pur si simplu pentru ca traiesc in afara tarii.
Nu mai vorbesc de conditii si de...costuri.
Un animal costa mult mai putin, te duci si il iei.
4. Copiii sunt o problema tot mai mare din cauza ca educatia lor este gresit inteleasa si confundata cu libertinismul. In ziua de azi exista reguli care te impiedica la a educa un copil asa cum trebuie. Are voie sa faca ce vrea el si daca esti mai sever in educatie, ti-l ia. Si atunci copii apuca pe cai gresite si scapati din mana ti se urca si in cap, sau ajung sa faca lucruri oribile.
In plus la un copil n-ai niciodata garantia ca-ti va ramane aproape. Un conflict, o neintelegere, sau o oferta tentanta, si l-ai pierdut (fie ca nu mai vrea sa stie de tine, sau te raneste ca sa nu-l mai vrei tu sa-l vezi, sau pleca departe in alte tari si mai vine cand isi aduce aminte/poate).
Una nimal nu te paraseste niciodata, nici la mormant. Vine si sta acolo cu tine, pana moare si el.
5. Copii adoptati - este o problema f.delicata. Ei sunt copii cu traume (mai ales daca nu-i iei de bebelusi), unewori cu boli si handicapuri. Si mai ales nu stii cum evolueaza, pentru ca exista gene, asemanari cu parinti pe care nici nu-i cunoastem, si mai exista si "sangele apa nu se face". La o adica, mai ales la pubertate, dupa ce afla ca este adoptat, la orice vorba auzi "tu nu esti mama/tatal mea/meu, nu ai dreptul, si te mai si parasesc.
Nu-i asa usor: ma duc sa adopt un copil. Azi am duc si maine il am acasa. Si il iei pentru o viata, bun sau rau (ca n-ai voie nici sa-l alegi sau sa-l vezi in prealabil de multe ori), nu poti sa-l dai inapoi.

Eu mi-am pus toate aceste probleme.

Si inca o data - sa nu le amestecam. Fiecare fiinta cu dragostea ei.Poti iubi si avea si oameni si animale si plante in jurul tau. Nu se exclud unul pe altul. Poti fi singur si sa iubesti si sa nu poti avea om.
Poti iubi si un animal (pe care l-ai avut o vreme)pana la moarte, indiferent de omenii dragi din jurul tau.
Singurul lucru: moderatia in toate.

laraG 01.08.2009 12:22:39

Subscriu la cele relatate de tine, draga Sophia.Iubirea din sufletul nostru, al oamenilor, este inepuizabila si cu multe valente.Trebuie numai sa o descoperim, sa ne o manifestam pentru orice fiinta-creatie a lui Dumnezeu.

melb26 01.08.2009 12:50:52

Un animalut poate uneori sa aline singuratea, si poate ca unii dintre noi doar asa au parte de putina dragoste neconditionata.
Cand se exagereaza cu dragostea fata de copii efectele nu intarzie sa apara, la fel si cu posesorii de patrupede.
Atata timp cat se pastreaza un echilibru e ok.

Si vorba Sofiei ''...Nu se exclud unul pe altul...Singurul lucru: moderatia in toate.''

Traditie1 01.08.2009 14:02:46

Folosirea animalelor de companie este un pacat fiindca ele, asa cum le spune si numele, încearca sa înlocuiasca compania umana. Toti cei care folosesc animale de companie cred ca ele au suflet, daca ar crede ca animalele sunt obiecte neînsufletite ar renunta la compania lor.

Iar un om care crede ca animalele au suflet face o confuzie periculoasa, aceasta credinta gresita îl împiedica sa vada valoarea si demnitatea fiintei umane si sensul chemarii dumnezeiesti.

Poruncile lui Dumnezeu, însumate în porunca iubirii lui Dumnezeu din toate puterile si în cea a iubirii aproapelui ca pe noi însine (atentie la diferenta, nu ni se cere sa iubim pe aproapele din toate puterile nici pe Dumnezeu ca pe noi însine), urmaresc tocmai sa ne modeleze pentru a atinge chipul omului dinainte de veacuri, planul pentru care Dumnezeu a hotarât crearea sa si a lumii.

CHiar daca singuratatea e dureroasa, e preferabila celor ce nu au pe nimeni deoarece prezenta animalelor de companie are un efect dezumanizant asupra proprietarilor lor.

Faptul ca animalul se comporta cu credinciosie nu e pentru ca ar fi bun ci Dumnezeu a rânduit ca unele animale sa fie astfel, probabil pentru a arata ca nu toata natura a devenit dusmana omului dupa caderea în pacat a stramosului Adam.

Apoi, cei care cresc animale de companie sunt de obicei oameni cu alimentatie carnivora si prin asta dovedesc ca nu e vorba de mila fata de animale la ei ci doar de interese.

zoridezi 01.08.2009 15:13:32

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 157616)
Folosirea animalelor de companie este un pacat fiindca ele, asa cum le spune si numele, încearca sa înlocuiasca compania umana. Toti cei care folosesc animale de companie cred ca ele au suflet, daca ar crede ca animalele sunt obiecte neînsufletite ar renunta la compania lor.

Traditie1, animalele au suflet, Sf. Antonie cel Mare spune asta. Nu zic ca nu ai dreptate cu restul, normal ca mai important este sa ne iubim aproapele, dar nici sa indragim un animal nu cred ca e pacat. De fapt de ce ar fi pacat sa iubesti creatia lui Dumnezeu?
Eu am vazut ca pana si Parintele Iustin Parvu are un motan birmanez. De asemenea, Parintele Paisie parca se 'imprietenise' cu o broasca... le-o fi scapat lor din vedere amanuntul asta? Eu nu prea cred...

Traditie1 01.08.2009 16:08:11

Sufletul este persoana iar animalele nu sunt persoane. Persoana este chipul lui Dumnezeu în om, ratiunea, simtirea, vointa.

Eu am scrisorile Sf. Antonie (în engleza) si nu exista acel pasaj care se refera la animale. Citatul a aparut într-o lucrare publicata la Sibiu în 1947, banuiesc ca e din alte lucrari atribuite sfântului, lucrari pe care exegetii le considera ca neapartinând în realitate lui Antonie. Diferenta între cele sapte scrisori autentice si aceasta lucrare e mare, primele sunt profunde, ultima e puerila (vedeti linkul).

Nici un sfânt nu a avut animale de companie. Sf. Gherasim a crescut un leu salbatic, dar asta a fost din iconomia lui Dumnezeu, sa arate ca El supune animalele celor ce se supun Lui.

Credinta ca animalele au suflet e moderna, e un fenomen al omului alienat de viata citadina. La tara oamenii sufera mai putin de aceasta confuzie.

zoridezi 01.08.2009 16:49:49

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 157633)
Sufletul este persoana iar animalele nu sunt persoane. Persoana este chipul lui Dumnezeu în om, ratiunea, simtirea, vointa.

30. Iar tuturor fiarelor pământului și tuturor păsărilor cerului și tuturor vietăților ce se mișcă pe pământ, care au în ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Și a fost așa. (Facerea 1)

7. Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie. (Facerea 2)

Intrebare: la ce se refera "suflare de viata"?

zoridezi 01.08.2009 17:09:15

Si Sfantul Serafim de Sarov spune ca animalele au suflet si duh, numai ca ele nu pot avea Duhul Sfant, singurul care il face pe om diferit de animale:
"Sfantul Duh e Cel care L-a inaltat pe Adam la demnitatea dumnezeiasca. Desi desavarsit, el a fost facut si superior celorlalte fapturi ale Domnului, ca o incununare a zidirii pe pamant; el ar fi fost ca toate celelalte fapturi, care desi au un trup, suflet si duh, fiecare dupa felul sau, nu au pe Sfantul Duh intr-insele. "
http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm

Ce zici Traditie1? O fi si lucrarea asta modificata sau e parerea autentica a Sfantului?

Traditie1 01.08.2009 17:35:04

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 157640)
Si Sfantul Serafim de Sarov spune ca animalele au suflet si duh, numai ca ele nu pot avea Duhul Sfant, singurul care il face pe om diferit de animale:
"Sfantul Duh e Cel care L-a inaltat pe Adam la demnitatea dumnezeiasca. Desi desavarsit, el a fost facut si superior celorlalte fapturi ale Domnului, ca o incununare a zidirii pe pamant; el ar fi fost ca toate celelalte fapturi, care desi au un trup, suflet si duh, fiecare dupa felul sau, nu au pe Sfantul Duh intr-insele. "
http://saraca.orthodoxphotos.com/bib...ea_duhului.htm

Ce zici Traditie1? O fi si lucrarea asta modificata sau e parerea autentica a Sfantului?

E evident gresit ce spune Sf. Serafim. Daca animalele ar avea suflet ar fi un pacat uciderea lor. Ori Mântuitorul a mâncat peste, sfintii Apostoli au hotarât ca nu este pacat sa manânci carne etc.

Citezi din Facere dar uiti ca în Facere se spune ca doar omul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu.

Apoi, ce întelegi tu prin suflet? Consideri ca animalele au ratiune?

zoridezi 01.08.2009 18:17:47

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 157643)
E evident gresit ce spune Sf. Serafim. Daca animalele ar avea suflet ar fi un pacat uciderea lor. Ori Mântuitorul a mâncat peste, sfintii Apostoli au hotarât ca nu este pacat sa manânci carne etc.

Mi se pare cam ciudat ca un Sfant sa greseasca...
App, inainte de caderea in pacat, lui Adam si Eva li s-a spus sa manance din samanta pamantului si din rodul pomilor, nu carne de animal (Facerea 1:29)
Presupun ca din cauza caderii in pacat li s-a permis asta... sau??
Citat:

Citezi din Facere dar uiti ca în Facere se spune ca doar omul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu.
Nu am uitat, eu doar te-am intrebat ce inseamna 'suflare de viata'?
Citat:

Apoi, ce întelegi tu prin suflet? Consideri ca animalele au ratiune?
Mai Traditie1, imi pui niste intrebari la care mi-e foarte greu sa iti raspund. Noi nici nu stim cum arata sufletul, nu stim multe care tin de lumea nevazuta... practic mi se pare imposibil sa dai o definitie a sufletului.
Cat despre ratiune, eu nu cred ca aceasta este prezenta la animale... ele au doar simtire si instincte.
Tu vad ca esti mai documentata, spune-mi te rog frumos, ce intelegi tu prin suflet si duh? Care-i diferenta dintre acestea doua? Animalele de ce au "suflare de viata"?
Sa nu crezi ca te intreb cu rautate sau de dragul contrazicerii... vreau doar sa inteleg de unde siguranta asta ca animalele n-au suflet... Iarta-ma daca te-am suparat :2:

Traditie1 01.08.2009 18:43:33

Citat:

Mi se pare cam ciudat ca un Sfant sa greseasca...
App, inainte de caderea in pacat, lui Adam si Eva li s-a spus sa manance din samanta pamantului si din rodul pomilor, nu carne de animal (Facerea 1:29)
Presupun ca din cauza caderii in pacat li s-a permis asta... sau??
Deci Mântuitorul a gresit mâncând peste?

Citat:

Nu am uitat, eu doar te-am intrebat ce inseamna 'suflare de viata'?
Ca si în limba româna (cuvîntul suflet), e vorba de asocierea rasuflarii cu viata.

Citat:

Mai Traditie1, imi pui niste intrebari la care mi-e foarte greu sa iti raspund. Noi nici nu stim cum arata sufletul, nu stim multe care tin de lumea nevazuta... practic mi se pare imposibil sa dai o definitie a sufletului.
Cat despre ratiune, eu nu cred ca aceasta este prezenta la animale... ele au doar simtire si instincte.
Tu vad ca esti mai documentata, spune-mi te rog frumos, ce intelegi tu prin suflet si duh? Care-i diferenta dintre acestea doua? Animalele de ce au "suflare de viata"?
Sa nu crezi ca te intreb cu rautate sau de dragul contrazicerii... vreau doar sa inteleg de unde siguranta asta ca animalele n-au suflet... Iarta-ma daca te-am suparat
Ti-am spus, sufletul este persoana. Sufletul este nemuritor. Nu poti sa spui omul are suflet fiindca sufletul este chiar omul, constiinta, memoria sa. Duh, suflet si spirit înseamna acelasi lucru. În limba greaca la suflet se spune psyche, însemnând spirit.

Daca animalele nu au ratiune (si nu au) nu pot avea nici viata constienta, deci sunt doar niste obiecte.

zoridezi 01.08.2009 19:00:00

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 157655)
Deci Mântuitorul a gresit mâncând peste?

Bineinteles ca nu! O fi vreun motiv pentru care omului i s-a permis sa manance carnea de animale...
Citat:

Ca si în limba româna (cuvîntul suflet), e vorba de asocierea rasuflarii cu viata.
Daca inseamna suflet, ce concluzie pot sa trag de aici? Nu ca animalele au suflet?
"....și tuturor păsărilor cerului și tuturor vietăților ce se mișcă pe pământ, care au în ele suflare de viată"
Citat:

Ti-am spus, sufletul este persoana. Sufletul este nemuritor. Nu poti sa spui omul are suflet fiindca sufletul este chiar omul, constiinta, memoria sa.
Pai si animalele nu au memorie? Faptul ca acestea viseaza, nu inseamna ca au memorie?
Citat:

Daca animalele nu au ratiune (si nu au) nu pot avea nici viata constienta, deci sunt doar niste obiecte.
Animalele nu au cum sa fie obiecte pentru ca se misca si fara sa aiba baterii :D Si au memorie, si sentimente... cata grija are o pasare de puii ei, si cata lipsa de responsabilitate poate avea o femeie care-si avorteaza copilul...

casandrasa 01.08.2009 19:06:30

METANOIA2
''A-i da pisicii sa manance numai pui proaspat si gatit, si doar delicatese mi se pare nebunie, deoarece sunt o multime de oameni care doar la sarbatori isi pot gati un pui.
Pe langa asta a prefera un animal unui copil e o jignire adusa lui Dumnezeu care ne-a dat copii sa semene cu chipul sau nu cu al unui caine sau pisici sau....purcel, sarpe etc.
Cine nu puteti avea copii, lasati cainii si pisicile hoinare (caci si pe pasarile cerului le hraneste Dumnezeu) si cautati copii singuri, copii care stau in geam si asteapta poate vine un tati sau o mami pentru ei intr-o zi.Nu va temeti sa adoptati copii, temeti-va numai de Dumnezeu, si de felul in care el va va judeca pentru copiii singuri la care nu v-ati gandit si pentru pisica cu burta plina care sta comod pe fotoliu.''

De unde gandirea asta atat de limitata ca poti iubi ORI copiii ORI animalele?!Dragostea este nemarginita!!!Poti iubi intreaga zidire a lui Dumnezeu!
Dupa cum te exprimi,cei care isi pot gati pui doar de sarbatori ar trebui hraniti de ceilalti???!!!Sunt oameni care dintr-o ''bucata de paine,hranesc un om si-un caine....cainele il recunoaste,omul nu il mai cunoaste.''

De unde vehementa asta impotriva celor care nu adopta copii???!!!De ce nu-i condamni pe cei care i-au abandonat??!!
De ce-as adopta un copil,ca sa ma trezesc cu un topor in cap dupa nu-stiu-cata vreme?Vezi cate se intampla?Nu as adopta un copil atata timp cat nu ii cunosc parintii!!!Sunt adepta teoriei criminalului innascut,conform lui Lombrosso!Si,daca nu-mi permit sa cresc un copil de ce l-as adopta?Ma limitez la o pisica!!!

zoridezi 01.08.2009 19:17:25

Citat:

În prealabil postat de casandrasa (Post 157659)
De unde vehementa asta impotriva celor care nu adopta copii???!!!De ce nu-i condamni pe cei care i-au abandonat??!!
De ce-as adopta un copil,ca sa ma trezesc cu un topor in cap dupa nu-stiu-cata vreme?Vezi cate se intampla?Nu as adopta un copil atata timp cat nu ii cunosc parintii!!!Sunt adepta teoriei criminalului innascut,conform lui Lombrosso!Si,daca nu-mi permit sa cresc un copil de ce l-as adopta?Ma limitez la o pisica!!!

Mai bine iti cumperi o pisica de jucarie, n-auzi ca animalul e obiect? :D
Macar aia nu are nevoie de mancare :))

casandrasa 01.08.2009 21:21:43

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 157662)
Mai bine iti cumperi o pisica de jucarie, n-auzi ca animalul e obiect? :D
Macar aia nu are nevoie de mancare :))

Sau....ar mai fi o varianta:sa adopt o droaie de puradei tuciurii si sa-i hranesc cu whiskas si pedigee junior!
Am ajuns sa comparam adoptia unui copil,cu tot ce implica acest lucru,grija si educatia pe care trebuie sa i-o oferim cu o coaja de paine pe care-o aruncam unui animal amarat!

zoridezi 01.08.2009 22:17:42

Citat:

În prealabil postat de casandrasa (Post 157679)
Sau....ar mai fi o varianta:sa adopt o droaie de puradei tuciurii si sa-i hranesc cu whiskas si pedigee junior!
Am ajuns sa comparam adoptia unui copil,cu tot ce implica acest lucru,grija si educatia pe care trebuie sa i-o oferim cu o coaja de paine pe care-o aruncam unui animal amarat!

Ehe, draga casandrasa, de-ar fi numai asta pacatul nostru, bine-ar fi :36:
Eu cred ca pana si chinuirea unui animal nu va scapa de judecata lui Dumnezeu, deoarece si animalul are simtire, nu este ca o piatra in care dai cu sutul. Apoi sa ma ierte Traditie1, dar mi se pare o exagerare foarte mare sa considere ca animalul este un obiect. Daca e atat de paguboasa intretinerea si iubirea fata de un animal, ma intreb de ce mai stau unii pe calculator? Am ajuns sa desconsideram creatia lui Dumnezeu sub pretextul ca ne pierdem banii hranind un biet animal, dar in schimb sa nu vedem nici o problema in a plati internetul...

casandrasa 01.08.2009 22:57:29

''Omul duhovnicesc isi daruieste dragostea mai intai lui Dumnezeu,apoi oamenilor,iar preaplinul dragostei lui il daruieste animalelor.'Aceasta dragoste dumnezeiasca le instiinteaza si pe animale,care il simt pe omul care le iubeste si sufera pentru ele.Atunci ele se apropie de om fara teama.Chiar si animalele salbatice pot deosebi pe un om care le iubeste de un vanator care vrea sa le omoare''.
''Noi nici-o saptamana nu am putea sa facem ascultarea pe care ele o fac fata de om.Daca le dam de mancare bine,daca nu,raman flamande.Daca nu fac ceea ce le spune stapanul lor sunt lovite.Si cata osteneala fac ,fara sa astepte vreo rasplata!Pe cand noi putem castiga raiul si cu un singur ''Doamne miluieste!''Asadar ne-au intrecut si in neagoniseala,si in rabdare si in ascultare!''

Cum se poate spune ca animalele nu au suflet???Pana si florile au suflet!Plang si tipa cand sunt taiate.Doar aparent indura in tacere toate chinurile.Si se avertizeaza intre ele cand apare un pericol.E dovedit stiintific,dar n-are rost sa ne mai intindem.Deci cum ar putea animalele sa nu aibe suflet?!

Stiti... :71: nu platesc internetul ,am sistem wireless si imi vine semnal de la vecini :71: ,si cu banii ''salvati'' mai cumpar niste paine,si pentru oamenii amarati si pentru animale. :11:

mirelat 01.08.2009 23:12:27

Citat:

În prealabil postat de casandrasa (Post 157698)
Stiti... :71: nu platesc internetul ,am sistem wireless si imi vine semnal de la vecini :71: ,si cu banii ''salvati'' mai cumpar niste paine,si pentru oamenii amarati si pentru animale. :11:

totusi, vecinii stiu, adica o faci cu acordul lor? daca nu, parerea mea este ca nu-i frumos sa furi internet de la ei si nu-i o scuza ca asa salvezi bani ca sa dai la altii.

casandrasa 01.08.2009 23:27:53

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 157700)
totusi, vecinii stiu, adica o faci cu acordul lor? daca nu, parerea mea este ca nu-i frumos sa furi internet de la ei si nu-i o scuza ca asa salvezi bani ca sa dai la altii.

Daaaaaa!!!!!Adica le-am spus!Se stie!Nu mi-am pus internet deoarece nu locuiesc aici tot timpul.Si cand deschid leptop-ul imi apare o lista intreaga de retele necodate,fara password...se conecteaza automat! Nu ''fur''. :13: Ba chiar o vecina mi-a dat password-ul ei in cazul in care nu am semnal automat.Am zis asa sub forma de gluma.... :13:

mirelat 01.08.2009 23:33:55

ok, asa mai merge. :103:

casandrasa 01.08.2009 23:40:04

Da!!!Ideea era ca daca tot mi-a picat asa un ''cadou neasteptat'',macar cu banii pe care i-am scutit sa fac ceva folositor,eu oricum nu m-as fi bucurat de ei!Asta am vrut sa spun!Am spus-o sub forma de gluma si datorita contextului anterior! :25:

Florin-Ionut 01.08.2009 23:54:09

Am gasit acum un an un pui de porumbel, l-am crescut si dupa vreo jumatate de an i-am facut cel mai de pret cadou pe care-l poate primi: LIBERTATEA. Raspunsul lui consta in vizitele aproape zilnice pe care ni le face, spre mirarea vecinilor. Si-a gasit recent si pereche si vin impreuna sa manance sau pur si simplu de dragul de a sta pe pervazul nostru.

Eu nu-i inteleg pe cei care tin inchisi in casa (apartament) caini, pisici, papagali, testoase samd.

LapetiteMoc 02.08.2009 01:39:54

Testoasa

A propos de testoase... Am avut, pe la inceputurile carierei didactice, o clasa a III-a, parca. Predam acolo limba franceza. Un baietel nu putea veni la scoala fara testoasa lui. O asezam frumos pe catedra si am transformat-o repede in material didactic. "La tortue" avea dedicate cele mai frumusele ganduri de-ale copiilor, stia sa se prezinte in franceza, era cuminte, stia sa numere frumos etc... O adevarata placere pentru toti, iar lectiile mergeau struna.

Anca-Miha 02.08.2009 03:17:45

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 157700)

Ba, cred ca e o scuza f buna, caci exista in Pateric o apoftegma pe aceasta tema... cu un hot , care e dat ca exemplu de urmat unui avva. Si asta pentru ca hotul daruise unei femei nevoiase tot ce furase, nepastrand nimic pentru el.

mirelat 02.08.2009 06:12:48

da aici citatul, sa vedem contextul.

sper sa nu faci apologia machiavelismului !

metanoia2 05.08.2009 08:52:12

Dragii mei nu am spus nicaieri ca nu trebuie iubite animalele in rand cu toata creatia lui Dumnezeu dar am spus ca a-i compara cu iubirea pe care ti-o poate da un copil, sau a creste un animal cand ai putea avea un copil e o adevarata exagerare si nebunie. Normal ca iubim toate animalele si toata plantele si ne bucuram de ele, nici nu se pune problema asta, pentru ca e imposibil sa nu iubim ceea ce a creat Dumnezeu,( si nu sunt nicidecum obiecte), DAR EU MA REFEREAM LA EXAGERARI. Sa nu uitam ca exista multi oameni si intre cunoscutii mei care NU VOR sa aiba copii ci vor o cariera si sunt foarte fericiti si multumiti ca au o pisica , un purcel sau mai stie ce care ii asteapta acasa. Si acestuia ii asigura tot comfortul pe care ar trebui sa-l aiba un copil.E o exagerare,nu?
Si imi mentin punctul de vedere:daca iti pui nadejdea in Dumnezeu si cresti copilul in credinta adica impartasit des, participare la Sfanta Liturghie in fiecare duminica, apoi un duhovnic bun cand mai creste, te rogi mult pentru el, Dumnezeu vede dragostea ta si orice gene ar avea il face bun. Poate si dintre noi, fara sa stim am avut intre stramosii nostri pe cineva criminal, si copilul nostru mosteneste aceasta gena. Solutia e intotdeauna aceeasi: te arunci in fata dragostei nemarginite a lui Dumnezeu si nu ai de ce sa te temi.Am cunoscum o multime de oameni care au crescut copii adoptati si acestia sunt acum la fel de recunoscatori ca si propriul lor copil, si cunosc si pe cineva care are probleme din cauza aceasta dar nu prea da pe la Biserica.
Nu vreau sa judec pe nimeni, ma iertati daca v-am jignit pe cineva, mi-am exprimat un punct de vedere pe care mi l-am format vazand toate circumstantele descrise aici: oameni cu copii adoptati, oameni cu iubire exagerata fata de animale, oameni care trateaza animalele asa cum am mostenit si eu de la bunicii mei de la tara care aveau o viziune foarte "sanatoasa" asupra animalelor(adica cainele, pisica, orice animal e iubit, hranit cu o portie zilnica "cat ramane de la masa stapanului", fara a cumpara ceva anume pentru a-l rasfata.
Are tot spatiul necesar si nu raceste niciodata daca doarme afara in cusca). Si daca stau sa ma gandesc la toate manastirile din tara la care am fost animalele sunt tratate in acelasi fel.
Cititi-i pe Sfintii Parinti si edificati-va cu pareri avizate asupra acestei probleme.
Nu am vrut sa starnesc ironii, deoarece ironia nu e tocmai ortodoxa, nici polemici, mi-am spus poate cam dur punctul de vedere.
Ma iertati!

emanouela 06.08.2009 09:48:53

metanoia, ma repet, fiecare cu prioritatile lui in viata! oricum ceea ce zici tu e putin cam too much, a cumpara o conserva sau un os pt caine sau pisica, a-i face un locusor in casa ta unde sa doarma nu e delok exagerat...a-i lasa mosteniri, a-i cumpara nu stiu ce zgarda cu diamante....asta da, e exagerare. ai si generalizat putin, nu toti ce avem animal de companie ne revarsam toata dragostea asupra lui...eu cred ca majoritatea au o gandire sanatoasa si fac diferenta intre a iubi un om, copil si a iubi un animal. eu am un caine, tin la el, dar imi iubesc sotul si bebe care urmeaza sa se nasca si ca mine sunt multiiiii, crede-ma. exagerat vezi tu in a tine un animalut in casa pt ca nu ai avut niciodata

metanoia2 06.08.2009 09:52:24

Am avut o testoasa.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:21:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.