Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Cinstea baticului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2653)

vsovi 10.12.2007 09:38:31

purtand semn de cinstire, al capului ei care este barbatul... pentru ingeri:)

erzbet 10.12.2007 16:02:10

Mi-a venit in minte o conexiune destul de amuzanta.
Deci capul femeii este barbatul. buuuun.
Femeia trebuie sa isi acopere capul in biserica pentru a arata smerenie

Silogism: Barbatul trebuie sa fie acoprit(cu un cearsaf, perdea eventual) in biserica pentru a fii smerit.

OvidiuO 11.12.2007 19:00:43

"Ce parere aveti despre fetele care poarta batic?"

"Sa stiti ca unii ridiculizeaza lucrul acestea. Am fost la Moscova la un simpozion. Gramada de oameni acolo, 5000 de oameni. Era drept in Kremlin, acolo unde faceau comunistii sedintele lor. Si s-o facut simpozionul Patriarhiei...episcopi, si calugari, vreo 5000 erau. Si vine vorba, cineva din sala intreaba, exact asa, cu un biletel...Il primeste un mitropolit foarte vestit. Si erau in sala si femei cu capul foarte acoperit. Erau si cu capul descoperit. ATunci, o dat un raspuns cam asa: "Da, sunt unii inapoiati care considera ca a purta batic este mare evlavie." Se poate spune si asa, dar in clipa in care in sala erau si femei cu batic...El o fi vrut sa le mangaie pe cele imbrobodite, dar le-o scuipat pe celelalte. Pe cand ele erau cele pe care le lauda Sfantul Apostol Pavel. Intelegeti? Daca cineva are puterea asta, daca cineva se angajeaza in viata crestina si este un apostol al lui Hristos, o mironosita poate, bine este, si este de lauda si de admirat. Daca cineva crede ca inca nu-i timpul: sau isi tulbura parintii sau pe altcineva, uneori e mai bine sa nu il poarte. Pentru ca noi avem imparatese care purtau fel si fel de zorzoane, nu? Dar scopul femeii, de a face un lucru sau altul...asta conteaza. Sunt (tinere) care intra in conflict cu parintii pe un amanunt din asta, si efectiv pe urma nu li se mai poate spune nimic despre Dumnezeu, ca ii spun: "Stiu eu, vrei sa ma imbrobodesti ca pe tine. " Pentru ca in capul tuturor Dumnezeu si Biserica este un mare "nu se poate"! Trebuie sa ne dezbaram de acest mare "nu se poate". Asa ca noi, uneori nu stim apostolia pe care o duce fiecare dintre femei. "

("Curaj si Libertate in Ortodoxie" - Pr. Savatie Bastovoi)

mirelat 12.12.2007 05:21:48

foarte bun cuvant al parintelui Savatie Bastovoi... ma duce cu gandul la cartea sa Dragostea care ne sminteste

alynnna 15.01.2008 11:44:14

Tertullian, “Despre idolatrie si alte scrieri morale”, Editura Amarcord, Timisoara,2001, p. 128-138(selectiuni)
“… Căci păcătuiesc în fața Lui cele care își împovărează tenul cu farduri, își murdăresc obrajii cu roșu, își mânjesc ochii cu negru. Acelora le displace ,de bună seamă, opera plămădită de Dumnezeu; [ele] Îl învinovățesc și-L blamează în ele însele pe Creatorul tuturor. Hulesc, într-adevăr, ori de câte ori își adaugă [ceva frumuseții], mai ales când aceste adăugiri sunt împrumutate de la un creator potrivnic, adică de la diavolul. Căci, cine să le îndemne să-și preschimbe trupul, dacă nu cel care prin răutate a desfigurat și spiritul umană El, fără îndoială, a ticluit asemenea născociri pentru a întoarce - într-o oarecare măsură - împotriva noastră mâna lui Dumnezeu.
Cee ce se ivește natural este opera lui Dumnezeu. Ce e creat artificial este însă lucrarea diavolului. A adăuga creației divine artificiile Satanei este asemenea unei crime! Slujitorii noștri nu împrumută nimic de la dușmanii lor; soldații nu râvnesc nimic de la dușmanul căpeteniei lor. Căci a cere potrivnicului Celui în a cărui mână te afli ceva pentru folosul tău este o nelegiuire. Va fi ajutat creștinul de cel rău? Nu știu dacă [atunci] și-ar mai păstra acest nume. Căci [el] va aparține aceluia după ale cărui învățături dorește a fi instruit. Într-adevăr, cât de străin este față de învățăturile și mărturisirile voastre, cât de nedemn pentru numele de Creștin, a purta un chip cosmetizat pentru toate femeile cărora simplitatea le este indicată, a minți în privința înfățișării pentru cele cărora nu le este permis [să mintă nici măcar] în vorbire, a râvni la ceea ce nu le-a fost dat pentru cele cărora abținerea de la bunul altuia le este recomandată, a comite înșelătorie în privința aspectului fizic pentru cele care au grija curățeniei morale! Credeți-mă, voi, cele binecuvântate, în ce chip veți păzi voi preceptele lui Dumnezeu, dacă nu respectați însușirile Lui în voi?
… Domnul spune: “Care din voi poate să facă părul negru din alb sau alb din negru?” Ele Îl contrazic pe Dumnezeu: “Iată, zic ele, în loc de alb sau negru, noi îl facem blond, mai potrivit șarmului”. Chit că și negru din alb se străduiesc să și-l facă cele care regretă că au trăit până la bătrânețe! Oh, ce nechibzuință! Vârsta invocată cu rugăminți începe să roșească: este comisă o înșelătorie. Se suspină după tinerețea în vremea căreia păcătuiam; prilejul [manifestării] seriozității este irosit. Departe să fie de fiicele înțelepciunii atare nechibzuință! Bătrânețea cu cât se străduiește mai mult să se ascundă, [cu atât] mai mult se va trăda.

… Oh, dacă eu, nenorocitul de mine, aș putea ridica în acea măreață zi a triumfului creștin măcar capul…Voi vedea [atunci] dacă reînviați cu alb de plumb și fard roșu și șofran* și în acea aureolă din jurul capului, dacă, astfel fardate, îngerii vă înalță la nori întru întâmpinarea lui Cristos [în cer].

Dacă acum sunt [considerate] bune și venind de la Dumnezeu [ artificiile acestea], atunci de asemenea se vor uni cu trupurile reînviate și vor cunoaște [în ele] locul lor. Dar nu pot renaște decât trupul și sufletul, libere și curate. Condamnate sunt, așadar, cele care nu renasc în trup și suflet, fiindcă nu sunt de la Dumnezeu. Astăzi abțineți-vă de la cele condamnate: așa să vă vadă pe voi Dumnezeu astăzi, la fel cum vă va vedea atunci.

… Ei bine, arătați-vă voi atunci, încărcate de pomezile și podoabele profeților și apostolilor,
luând albul strălucitor din sinceritate,
roșul din pudoare,
înzestrate în ceea ce privește ochii cu sfială și
în ceea ce privește gura cu tăcere,
oferind auzului cuvântul lui Dumnezeu,
adăugând umerilor voștri jugul lui Cristos.
Capul plecați-l în fața soților voștri și veți fi destul de împodobite;
mâinile ocupați-vi-le cu lucratul lânii, picioarele țineți-vi-le acasă și veți plăcea mai mult decât [împodobite] în aur.
Îmbrăcați-vă voi în haina de mătase a onestității, în veșmântul din pânză de in al purității, în purpura pudorii. Astfel gătite Îl veți avea ca iubit pe Dumnezeu.”* cerussa, purpurisso, crocco = ” cu alb de plumb și fard roșu și șofran. ” Curtezana Philematia, din “Casa cu stafii” a lui Plaut, la rândul ei solicita pentru a-și îmbogăți toaleta cerussa, purpurissum și melinum, “sulimanul alb”, “cel roșu” și “altfel de suliman” (Mostellaria, V, 258, 261, 264)

“Tertullian vorbește ca un modern: elocvența sa este luată din sfera adevărurilor eterne. O parte din pledoaria sa în sprijinul religiei ar putea sluji și astăzi aceeași cauză” CHATEAUBRIAND - Le Genie du Christianisme

anita 15.01.2008 12:28:29

Noesis:"De fapt purtarea baticului poate fi un motiv de mandrie: vai port batic si acum sunt crestina adevarata, smerita si asculatoare."

Nu a zis par.Paisie Aghioratul ca traim vremuri in care pacatul a devenit o virtute si virtutea un pacat?
Eu nu spun ca e pacat sa nu poti batic dar nici sa afirmam ca cele care poarta batic sunt prefacute. Si de ce sa afirmam asta ,ca sa justificam nepurtarea baticului ,esarfei ,palarie ,etc. in biserica ?
In fata cui sa ne aratam crestine ?Dumnezeu stie mai bine ce e in sufletul nostru ,mai bine decat noi care cateodata nici nu stim ca am gresit.

GEORGIANA22 16.01.2008 20:25:40

EU IARNA PORT CACIULA , MA GANDESC CA N-ARE IMPORTANTA ATATA TIMP CA AM CAPUL ACOPERIT.

quasar 16.01.2008 21:45:23

Apropos de impodobit.Imi aduc aminte ca citisem intr-o carte despre un monah ,cred ca P Iacov Tzalikis care a vazut-o o data pe M Domnului si despre care spunea ca era impodobita cu o coroana cu pietre scumpe...sau alte referiri spun despre un brau impodobit cu pietre scumpe sau o mantie nu stiu cum(ma refer la vedenii ce au avut loc in cadrul ortodoxiei).Aici ce mai putem spune??

alynnna 17.01.2008 16:35:55

E mai usor sa facem o gramada de pacate, apoi sa venim la Hristos si sa Ii reprosam pe ton umil;) Nu pot face acestea in ziua de azi. Sunt alte timpuri, sau poate ca doar unii sunt nascuti asa (predestinati) sa se mantuiasca:cool:

anita 17.01.2008 17:17:19

Citat:

În prealabil postat de alynnna
E mai usor sa facem o gramada de pacate, apoi sa venim la Hristos si sa Ii reprosam pe ton umil;) Nu pot face acestea in ziua de azi. Sunt alte timpuri, sau poate ca doar unii sunt nascuti asa (predestinati) sa se mantuiasca:cool:

Nu ,sa nu gandesti asa ,Dumnezeu ne cheama pe toti la nunta ,dar trebuie sa avem haine de nunta ,sa avem sufletul pregatit.
Iisus Hristos cand a venit ,a zis ,"Am venit ca nici unul din astia mici sa nu se piarda" El ne vrea pe toti in rai.
Dar mai zice "Imparatia cerurilor se ia prin nevointa si cei ce se silesc pun mina pe ea"
Am citat din memorie.
Deci trebuie sa ne silim ,sa ne rugam chiar si atunci cand nu avem chef ,sa mergem la biserica ,mai ales la Sf.Liturghie chiar daca nu ne place ,caci Dumnezeu vede efortul nostru si cu timpul ne vom schimba.

moro.d 17.01.2008 22:46:59

Citat:

De fapt purtarea baticului poate fi un motiv de mandrie: vai port batic si acum sunt crestina adevarata, smerita si asculatoare
Dumnezeu stie ca din fariseismul nostru putem trece la o adevarata sinceritate si smerenie.

Citat:

pai exact asta e explicatia data in Biblie..

stiti... e greu de inteles acest subiect si v-as spune si eu ceva ce v-ar scandaliza; dar va spun si-am sa va explic.
credeti si nu cercetati!
si mie mi s-a parut aberanta replica pana in momentul in kre i-am auzit explicatia... sper sa intelegeti si voi.
cei care aveti copii marisori sau ati cunoscut macar un copil la varsta "de ce" (3,4,5,6,7... ani) stiti cate intrebari pun...asa.. la nesfarsit... intrebari care noua ni se par prostesti, dar ei chiar nu le inteleg... si le raspundeti la o intrebare, doua, trei... zece, dar la un moment dat, vazand ca nu va inteleg deloc, le spuneti "asteapta sa cresti; cand vei fi mai mare vei intelege".
asa suntem si noi. mici. foarte mici. suntem abia la inceputurile noastre de crestini.
daca vrem sa cercetam.. o putem face, nu ne opreste nimeni... dar trebuie sa intelegem ca unele chestii ne depasesc si numai in anumite conditii le putem pricepe.

monica73 03.03.2008 14:22:29

Citat:

În prealabil postat de jenica
Nu Marta, nu te iubeste mai putin dar se bucura cand te vede cu batic:) Faceti cum simtiti, cum va odihniti sufleteste.:rolleyes: Am postat aceasta povestioara pentru ca mi-a placut fff mult, nicidecum ca eu as avea aceasta Virtute!:)
Va rog totusi, sa incercam sa nu afirmam ca NU este bun ceea ce noi Nu putem face, din pricina firii noastre.
cu drag jenica:)

multe lucruri bune nu le putem face din pricina firii noastre pacatoase!!!!
in ziua de azi oamenii pun accent mai mult pe felul cum merg imbracati la biserica,pe cat lumanari trebuie sa aprinda,ce sa manance si ce nu,crezand ca toate acestea sunt de folos sufletului.eu cred ca la judecata de apoi Dumnezeu o sa e intrebe despre faptele noastre ,daca i-am hranit pe cei flamanzi,daca i-am imbracat pe cei goi,daca am avut grija de orfani,daca i-am adapostit pe cei far de adapost,....nu cred ca o sa ne intrebe ,sau o sa ne judece ca nu am purtat baticul in biserica.macar sa facem noi zi de zi fapte bune ,sa ne gandim la cei ce au nevoie de ajutor si sa dam mai putina importanta diferitelor traditii populare.cine poarta batic sa-l poarte,cine nu ,nu suntem noi in masura sa judecam,nu cunoastm noi ce fel de persoana este aceea de sub batic si cea care nu are batic.

anita 03.03.2008 15:07:17

Citat:

În prealabil postat de monica73
[
multe lucruri bune nu le putem face din pricina firii noastre pacatoase!!!!
in ziua de azi oamenii pun accent mai mult pe felul cum merg imbracati la biserica,pe cat lumanari trebuie sa aprinda,ce sa manance si ce nu,crezand ca toate acestea sunt de folos sufletului.

Pot spune ca este important sa nu il suparam pe Domnul.Cand spun ca oamenii pun accent pe una sau alta ,ma gandesc ca ma port ca sa le fiu pe plac oamenilor.
Dar cine sa ma judece pe mine ,sau chiar daca sunt acelea care ma judeca ,eu nu am de unde sa stiu caci nu vorbesc cu nimeni.Cred ca mai degraba ne judeca lumea pt.ca mergem la biserica ,sau ca ne rugam.
Si imbracamintea la biserica isi are rostul ei ,dupa mai multi ani de mers la biserica nu pot purta mai stiu eu ce haine ,fuste scurte ,sau postul ma ajuta sa ma rog mai bine ,sa ma infranez.
E evident ca o fusta pina in pamint nu te face mai credincioasa.

alynnna 03.03.2008 16:19:15

Povestea baticului hmmm :| cea care straneste atatea si atatea controverse. Scurt si clar! Baticul trebuie pus din ascultare fata de porunca Domnului! Ca voi nu sunteti de acord si ii toti gasiti indeletniciri plastice:D e problema fiecaruia. Baticul dupa parerea unora este semn de slabiciune sau mai rau de inapoiere:| Ferice de femeia sau fecioara ce isi acopera cu capul cu cinste. Ferice de femeia sau fecioara ce leapada toata fandoseala acestei lumi ca pe niste lucruri nefolositoare. Un chip nemachiat si acoperit nu inseamna neaparat inapoiere sau neglijenta asa cum vad ca scriti unele din domniile vostre. Curatia si simplitatea arata buna oranduiala a sufletului.
"Va veni vremea cand toata lumea va sa inebuneasca iar de va fi unul care nu va inebuni se vor ridica asupra lui spunand ca nebun este pentru ca nu este asemenea lor."
Sf Antonie cel Mare:)

anita 04.03.2008 10:25:41

Preotul spune ca femeia trebuie sa aiba capul acoperit.Deci ascult de preot .
Cat despre ce gandesc sau fac unii sau altii ,e bine sa ne cercetam pe noi ,sa vedem ce izvoraste din gandurile noastre ,caci de multe ori aceste ganduri sunt vrednice de osanda.

quasar 04.03.2008 11:59:30

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
Citat:

De fapt purtarea baticului poate fi un motiv de mandrie: vai port batic si acum sunt crestina adevarata, smerita si asculatoare
Dumnezeu stie ca din fariseismul nostru putem trece la o adevarata sinceritate si smerenie.

Citat:

pai exact asta e explicatia data in Biblie..

stiti... e greu de inteles acest subiect si v-as spune si eu ceva ce v-ar scandaliza; dar va spun si-am sa va explic.
credeti si nu cercetati!
si mie mi s-a parut aberanta replica pana in momentul in kre i-am auzit explicatia... sper sa intelegeti si voi.
cei care aveti copii marisori sau ati cunoscut macar un copil la varsta "de ce" (3,4,5,6,7... ani) stiti cate intrebari pun...asa.. la nesfarsit... intrebari care noua ni se par prostesti, dar ei chiar nu le inteleg... si le raspundeti la o intrebare, doua, trei... zece, dar la un moment dat, vazand ca nu va inteleg deloc, le spuneti "asteapta sa cresti; cand vei fi mai mare vei intelege".
asa suntem si noi. mici. foarte mici. suntem abia la inceputurile noastre de crestini.
daca vrem sa cercetam.. o putem face, nu ne opreste nimeni... dar trebuie sa intelegem ca unele chestii ne depasesc si numai in anumite conditii le putem pricepe.

Practi unde apare in Biblie crede si nu cerceta.eu stiam ca nu e in Biblie...ca e ceva inventat de comunisti in ideea ca uite ce va invata religia,sa credeti fara a cerceta...
si am postat ceva mai sus...in legatura cu M Domnului vazuta de diversi Sfinti Impodobita...cum comentati asta?...

monica73 04.03.2008 12:14:42

Citat:

În prealabil postat de anita
Preotul spune ca femeia trebuie sa aiba capul acoperit.Deci ascult de preot .
Cat despre ce gandesc sau fac unii sau altii ,e bine sa ne cercetam pe noi ,sa vedem ce izvoraste din gandurile noastre ,caci de multe ori aceste ganduri sunt vrednice de osanda.

bine grait,anita!!

monica73 04.03.2008 12:53:58

cat despre 'cinstirea baticului',hm!...eu nu cinstesc baticul,baticul este o carpa ,un material,eu cinstesc actul in sine ,acela de a-ti acoperi parul care poate fi o ispita.insa am vazut fete care vin la biserica cu capul acoperit ,dar imbracate cu blugi stramti care le scot formele in evidenta,iar daca mai si ingenucheaza l-i se vad chilotii tanga sau jumatate de fund.acum-a ma intreb si eu,...mai are vreun rost saracul batic care acopera capul???:rolleyes:

vsovi 04.03.2008 13:45:46

Iata din Cuvantul Lui Dumnezeu de prin 62 dar valabil si pentru noi:

"...Din lene izvorasc multe pacate. Poruncesc fiilor Mei sa lucreze cu credinta,
ca vor lua plata de la Dumnezeu aceasta este porunca Mea: sa nu fie între voi nici ura, nici vorba proasta, nici glume rusinoase, caci nu se cuvin crestinului. Sa nu fiti înfruntatori, nici rapitori, nici curvari, nici betivi, nici mandri, nici rai, nici lacomi, nici dusmanosi, nici pizmuitori, nici lenesi, nici hulitori, nici laudarosi, caci crestini ca acestia nu vor mosteni împaratia cea pregatita de Dumnezeu. Va poruncesc voua, crestinilor, sa fiti placuti la cuvinte,
ca totdeauna cuvantul vostru sa fie placut si dres cu sare, ca sa dea mare dar celor ce asculta. Luati seama la toate cuvintele pe care le vorbiti, ca sa nu fiti oameni care seamana semanatura în vant, caci cuvintele rele strica si cuvintele bune.
Va spun, voua, femeilor crestine, sa va purtati cu îmbracaminte cuviincioasa, cu sfiala fireasca, cu mintea întreaga, nu cum se poarta femeile Gomorei si Sodomei, nu cu împletituri de aur pe par, nu cu flori în par, nu cu cercei, nu cu margele, nu cu inele, nu cu bratari, nu cu scartaietori la picioare, nu cu pungile pe mana, nici cu haine de lux, ci cu fapte bune, asa cum se cuvine femeilor crestine sa fie cu teama de Dumnezeu. Crestinul care-si îmbraca femeia în lux, îi scoate marfa de calitate lui satana, si mai tarziu o va pierde..."

shi mai spunea pe undeva despre femeile care-shi reteaza parul cum ca in parul acelora sunt mii de draci, ca mai bine ar fi pentru ele sa fie rase... shi ca rugandu-se descoperite rade dracul de ele ca-shi necinstesc chipul sau capul lor in fatza lui Dumnezeu... nu mai shtiu exact cum a zis shi este scris. ???:(

anita 04.03.2008 14:47:05

Citat:

cat despre 'cinstirea baticului',hm!...eu nu cinstesc baticul,baticul este o carpa ,un material,eu cinstesc actul in sine ,acela de a-ti acoperi parul care poate fi o ispita.insa am vazut fete care vin la biserica cu capul acoperit ,dar imbracate cu blugi stramti care le scot formele in evidenta,iar daca mai si ingenucheaza l-i se vad chilotii tanga sau jumatate de fund.acum-a ma intreb si eu,...mai are vreun rost saracul batic care acopera capul???:rolleyes:

Parintele Arsenie Boca spunea ca mai mare osanda este pentru femeia care vine la biserica in pantaloni decat cu capul descoperit.
Fetele alea sunt tinere ,poate in timp se vor schimba.Sunt multe ,foarte multe care nu vin deloc.
Stiu pe cineva ,o domnita care venea vopsita blond,cu claie mare de par ,statea pe un scaunel,nu ingenunchea ,nici in picioare nu statea ,dar iti lua ochii ,era stridenta.
Cu timpul ,nu stiu din ce motiv, vine cu capul acoperit si sta in genunchi cand e cazul.
In fiecare din noi zace un posibil mantuit.

alynnna 06.03.2008 11:09:52

Nimeni nu cauta adevarul acolo unde l-a asezat Dumnezeu, ci in propriile lor sofisticarii.

Pr.Arsenie Boca :)

cristiboss56 06.03.2008 20:47:22

Citat:

Nu obiectul in sine il cinstesti, aici este metaforic , in a cinsti baticul. Respectarea oranduielii este in fapt . Cat despre cele ce ispitesc, pacatul este al lor si fiecare vom da socoteala intr un fel sau altul de vorbele, gandurile si faptele noastre.

moro.d 07.03.2008 16:50:16

Citat:

În prealabil postat de quasar
Practi unde apare in Biblie crede si nu cerceta.eu stiam ca nu e in Biblie...ca e ceva inventat de comunisti in ideea ca uite ce va invata religia,sa credeti fara a cerceta...

scuze, acum ti-am vazut postarea.

dar cine a zis ca scrie in Biblie? sau cine a zis ca e absolut necesar sa scrie si in Biblie? ???

C-tin 07.03.2008 17:15:47

Daca imi permiteti fetelor, sa ma introduc si eu pe acest topic cu o definitie...:)

Toate obiectele cu care ne inconjuram, sa le folosim (ori sa nu le folosim) in asa fel incat sa nu ne ispitim/smintim nici pe noi dar nici pe cei din jur!

Iar cu ocazia Primaverii, va dorsc sa aveti si-n Suflet vesnic Primavara...!

veilur 08.03.2008 21:15:04

Nu prea am citit mult din acest topic, dar ma intreb si eu: oare noi(baietii si barbatii) nu stim sa ne pazim privirea ochilor? Dam repede vina pe femei, dar ia sa ne gandim si la ce cauta privirea noastra! Un credincios traitor nu ar fi afectat de aceste particularitati ale baticului si ale blugului stramt pe picior si alte cele, pentru ca privirea lui nu cauta ispite, iar daca vede intimplator, nu se invoieste cu imaginea vazuta. Dar cine sa puna in practica aceasta traire? Ca noi suntem buni numai de teorie, ca la practica suntem prafff si pulbere in vant ???

cristiboss56 09.03.2008 19:48:52

Prin insasi cadere noastra in pacat, firea noastra-i pacatoasa , iar atunci cand putem aduce elemente intru ajutorul nesimintirii noastre , nu stiu cu ce ar fi rau. Lupta noastra continuua cu patima si cu ispitele din jur ce ne dau tarcoale la tot pasul, ar fi Stefane praf si pulbere de nu am fi intariti de crediinta noastra ortodoxa, am fi niste simple epave in deriva, ori nu asta vrem.

mirelat 10.03.2008 06:24:55

Citat:

În prealabil postat de veilur
Un credincios traitor [...] daca vede intimplator, nu se invoieste cu imaginea vazuta.

da, ai pus punctul pe "i".

veilur 12.03.2008 11:10:26

Mirela, stii ca teoretic e usoooooooooor, dar la practica sunt lucru slab, dau randament prost si imi este foarte greu sa imi pazesc ochii astia de toata desfatarea asta desfranata! Si pana la urma ispitele exterioare le pot alunga pana la urma, dar ispitele din minte sunt cele mai parsive, ca doar ce vine dinauntru nostru e cel mai greu de oprit, trezindu-ma uneori ca ravnesc la pacat, adica imi doresc sa pacatuiesc din nou. Acestor dorinte le rezist cel mai greu ???

cristiboss56 12.03.2008 12:40:31

Citat:

În prealabil postat de veilur
Mirela, stii ca teoretic e usoooooooooor, dar la practica sunt lucru slab, dau randament prost si imi este foarte greu sa imi pazesc ochii astia de toata desfatarea asta desfranata! Si pana la urma ispitele exterioare le pot alunga pana la urma, dar ispitele din minte sunt cele mai parsive, ca doar ce vine dinauntru nostru e cel mai greu de oprit, trezindu-ma uneori ca ravnesc la pacat, adica imi doresc sa pacatuiesc din nou. Acestor dorinte le rezist cel mai greu ???

Interiorul Stefane e alimentat de cele percepute din afara, de ispitele din exterior , din jurul nostru. Crezi tu in Athos femeia a fost oprita a veni degeaba ? Calugarii de acolo au vrut a opri si cea mai mica forma de ispita, fie ea si cu privirea, cu cele ale gandului. Asa ca Mirela draga punctul pe i nu rezolva problema insasi si cat se poate de reala. Au fost ispititi Monahii, dar noi mirenii !

mirelat 12.03.2008 19:09:22

primul pas ca sa depasesti o problema este s-o recunosti, de asta e bine cand se pune punctul pe "i". sa va dau un exemplu, pe mine ma cam deranja o doamna blonda care venea la biserica, cam tarziu in general, imbracata/aranjata uneori cam strident dupa gustul meu, ciorapi tip plasa, parfum, etc.; se ducea in fata la icoane sa se inchine, nu conta ca era tarziu si slujba incepuse de mult.. apoi venea undeva in fata mea, destul de aproape, si printre altele canta si ea ce cantau cei de la strana, dar in timpul asta se tot legana. eh, f. tare imi distragea atentia aceasta doamna, asa ca m-am hotarat ca de cate ori o vad ca intra in biserica sa nu ma mai uit deloc la ea, in general priveam in pamant si nu ma mai deranja.

alynnna 13.03.2008 11:31:14

Citat:

În prealabil postat de mirelat
sa va dau un exemplu, pe mine ma cam deranja o doamna blonda care venea la biserica, cam tarziu in general, imbracata/aranjata uneori cam strident dupa gustul meu, ciorapi tip plasa, parfum, etc.; se ducea in fata la icoane sa se inchine, nu conta ca era tarziu si slujba incepuse de mult.. apoi venea undeva in fata mea, destul de aproape, si printre altele canta si ea ce cantau cei de la strana, dar in timpul asta se tot legana. eh, f. tare imi distragea atentia aceasta doamna, asa ca m-am hotarat ca de cate ori o vad ca intra in biserica sa nu ma mai uit deloc la ea, in general priveam in pamant si nu ma mai deranja.

O pilda demna de urmat! Felicitari mirelat!:rolleyes:

mirelat 14.03.2008 01:45:00

merci, dar nu s-a vrut deloc o pilda, ci doar un banal exemplu concret.

ancah 29.04.2008 13:44:49

Citat:

În prealabil postat de Marta
... dar ma deranjeaza cand se vorbeste de frumusetea interioara a celor care poarta batic, pe care nu o contest, dar deja am impresia ca se judeca un om dupa haina.

Judecata de care vorbesti, Marta, este de la oameni si nu are nici o importanta.
Cand o femeie isi acopera capul, cu batic sau palarie (ca o solutie pentru cele care nu vor sa-si puna batic), face acest lucru pentru Dumnezeu, la indemnul Apostolului Pavel, care spune ca femeia trebuie sa isi acopere capul cand se roaga, deci si in biserica. Dar si in acest caz actioneaza liberul arbitru, pentru cele care nu vor sa-si acopere capul. Ma intreb insa cat e de intelept sa NU facem ceea ce scrie negru pe alb in biblie?!? De cand am inteles acest lucru, imi acopar capul la rugaciune. Si asta, pentru ca asa imi dicteaza constiinta.

01.05.2008 22:18:32

Citat:

În prealabil postat de ancah
De cand am inteles acest lucru, imi acopar capul la rugaciune. Si asta, pentru ca asa imi dicteaza constiinta.

Foarte frumos anca.:)

iana 01.05.2008 22:49:10

Poate ca de aceea trebuie sa poarte femeile capul acoperit pt ca au mintea mai imprastiata, sincer sentimentul asta il am cand sunt fara batic in biserica, ne mai tempereaza un pic, ne face sa fim mai smerite, dar nu trebuie sa le batem la cap pe cele care-l nu-l pun, ideea e sa vina din interior ca altfel e doar "ca sa fim in rand cu lumea".

E_my 01.05.2008 23:06:18

Am 23 de ani si de o luna port batic in biserica. M-a convins faptul ca mi-a spus mama sa port batic la rugaciune :rolleyes:..si m-am mai documentat.

Argumentul meu de a nu purta era ca nu smintesc alte persoane pt ca parul meu este rar si nu iese in evidenta. Pana cand m-am trezit in timpul slujbei ca ma uitam insistent la o femeie care era in fata mea si care avea un par rar si neingrijit.

Atunci mi-am spus ca urat, frumos, tot atrage atentia altor persoane si mai bine sa il acopar.

Acum cred ca atrag atentia pt ca port o esarfa neagra cu care acopar tot parul si sigur asta iese in evidenta, mai ales ca acum cu atat mai mult se uita lumea la mine in biserica.

Dar macar stiu ca nu mai este vina mea ca smintesc, eu fac ceea ce trebuie:)

Femeile stiu ca trebuie sa poarte " ceva " pe cap, motiv pentru care le vezi la biserica cu parul lung, despletit,dar avand intr-adevar pe cap o banda de material sau o esarfa pusa sa le tina bretonul, sau coafat in sus si pus deasupra batic, de zici ca ai un extraterestru in fata, atragand atentia.[si nu sunt exemple rar intalnite]. S-a inteles gresit toata povestea baticului si in loc sa il purtam cu smerenie, ne mandrim.Cum ar spune parintele meu duhovnic, ne mandrim cu smerenia..

Doamne ajuta!

Dia20_diana 01.05.2008 23:43:57

am purtat si o data la o slujba batic pe cap si am fost intrebata daca nu cumva sunt de la tara ;), iar un alt coleg mi-a spus ca este mai mult traditie, decat regula bisericeasca, de asemenea in noaptea invierii am vrut sa port unul, dar mama a zis ca nu merge asa cu mine pe strada si ca mai bine sa-mi pun glugla pe cap...pana acum nu am primit decat descurajari

ancah 02.05.2008 08:17:29

Iata, draga Dia, incurajarea venind de la Sf. Apostol Pavel:
"13. Judecati in voi insiva: Este, oare, cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?
14. Nu va invata oare insasi firea ca necinste este pentru un barbat sa-si lase parul lung?
15. Si ca pentru o femeie, daca isi lasa parul lung, este cinste? Caci parul i-a fost dat ca acoperamant.
16. Iar daca se pare cuiva ca aici poate sa ne gaseasca pricina, un astfel de obicei (ca femeile sa se roage cu capul descoperit) noi nu avem, nici Bisericile lui Dumnezeu.

Noesis 02.05.2008 09:09:38

Si daca o femeie are parul scurt?

ancah 02.05.2008 09:12:11

Cu atat mai bine si-l poate ascunde sub batic sau palarie, daca doreste acest lucru.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:04:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.