![]() |
Citat:
Se pare ca ai mare dreptate, frate Mihaile, in ce priveste atitudinea unor sectanti care crezandu-se mantuiti in credinta lor de import din S.U.A. incearca cu o insistenta demna de o cauza mai buna sa ne impuna ideea ca nu numai la noi, Ortodoocsii, exista mantuire, ci si in sectele lor. Au un comportament tipic de fanatici religiosi. Doamne ajuta! |
Citat:
Mai am si arsa sursa: unii din elevii mei de aici (armeni) mi-au zis ca le-au spus unii adventisti care veneau la usa sa incerce sa-i converteasca. Daca nu oi confunda eu. In caz ca esti adventist: Nu sunt de acord ce zice razvan m. Este alegerea ta si calea ta, si nu are dreptul nimeni sa te insulte pentru ea. Din cate inteleg te-am suparat foarte tare, sau poate am inteles gresit, daca citezi fraza cu paranoiacii care repeta la infinit aceleasi lucruri. Nu am vrut sa supar pe nimeni, dar poate am scris cam mult, ce-i drept. Nu mi s-a parut ca ma repet, dar cine stie? deci, te rog sa ma ierti daca te-am suparat. Mi se pare ca pe forumul asta sunt cam multe insulte si cuvinte grele aruncate in toate partile pentru un sit crestin.. Nu ar fi bine sa discutam mai cu calm? |
Domnule Litanu
Imi cer scuze daca pun o intrebare indiscreta,sunteti cumva cintaret de muzica crestina?
|
Citat:
Dar scuza-ma, Razvan, ca iti zic: tu ce comportament crezi ca ai cand insulti lumea si spui sus si tare ca toti vor se parli in iad in afara de noi, ortodocsii? |
Razvan face bine ca ne aminteste ca Ortodoxia reprezinta dreapta credinta, iar celelalte culte sunt eretice (inclusiv catolicismul). asta nu e o jignire la adresa nimanui. nu are nici o legatura cu optiunea personala a fiecaruia. dar, daca suntem ortodocsi, nu putem crede altfel.
de ce va inselati crezand ca asta e o forma de ura fata de oamenii de alta credinta? ortodoxia ne invata iubirea, este definitia fundamentala. iubirea si nejudecarea, intelese deplin, asa cum ni le arata Mantuitorul nostru. |
Citat:
Ai dreptate Monica, asta este ortodoxismul:predica iubirea de aproapele, deci nu putem jigni pe nimeni. Pentru ca este teza pe care ortodoxismul o predica toata ziua. Iar cine face si aduce jigniri la adresa altor religii, n este ortodox, asta este mai mult decit clar. Doamne ajuta! |
Monica catolicismul e una dintre cele mai mari religii nu e cult sau secta.Parerea mea de ortodox este ca trebuie sa lasam la aprecierea altora,chiar a lui Dumnezeu problema cu dreapta credinta.
|
Citat:
|
Citat:
Sunt adventist. Unul dintre "punctele de atractie", pentru mine,la cultul adventist a fost respectul pentru credinciosii din alte confesiuni si convingerea ca poporul lui Dumnezeu este format din toti cei ce-L cauta cu inima sincera. Am "umblat" pe la mai multe confesiuni religioase. Era suficient sa aud propozitii de genul "numai la noi este mantuire", ca sa spun, la randul meu "la revedere". Si sunt destui care cred ca numai ei vor fi mantuiti. Mi-as dori, sa am discutii , in care sa ne expunem ideile (sunt cateva persoane cu care am putut discuta in felul acesta). Eu respect pe fiecare, chiar daca nu sunt de aceeasi parere cu el. Domnul sa va aiba in paza. |
Citat:
Ma bucura faptul ca ai cautat (ceva) pe la mai multe confesiuni religioase. Dar ceea ce ai cautat e ceva ce cauta sufletul tau (pacea) sau cautai tu ca individ un loc in care sa fii respectat, ascultat, un loc in care sa nu fii judecat? Pentru ca daca nu ai cautat cu sufletul, s-ar putea sa ai o surpriza mai tarziu, pentru ca atunci cand cauti alinare langa oameni devii cam dependent de ei. Ti-am spus acestea uitandu-ma pe ce criterii ai facut alegerea si mai gandeste-te la un lucru: Daca parintii tai mai spun uneori lucruri cu care tu nu esti de acord, sau poate nu le intelegi la momentul acela, asta nu inseamna ca iti alegi alti parinti care sa fie de acord cu tine. Numai bine! |
"Filioque" nu este oare hula impotriva Duhului Sfant ?
Citat:
Frate bmd, Iata un fragment din scrisoarea Sfantului Fotie Cel Mare, patriarhul Constantinopolului, scrisa pe la anii 883 despre spurcata dogma latineasca "Filioque", din care iti vei putea da seama si tu cum ca catolicii hulesc prin dogmele lor false de credinta pe Duhul Sfant, A Treia Persoana a Dumnezeirii, ceea ce, dupa cum ai precizat si fratia ta, este pacat de neiertat: Citatul: Citat:
|
Scrisoarea respectiva a fost trimisa de catre Sfantul Fotie Cel Mare, patriarhul Constantinopolului, la anul 883 d. Hr. Prea Sfintitului Arhiepiscop si Mitropolit de Aquileea, de asemenea Ortodox.
|
Citat:
Daca nu am insel, prin anii 1850 existau adventistii celei de-a doua veniri (din care s-au desprins martorii lui Iehova). |
Citat:
Citat:
ma gandeam ca ar trebui sa stii parerea lui. |
Citat:
Am cautat raspunsuri la niste intrebari (cine suntem? de unde venim? incotro mergem? care este rostul nostru? etc). Am gasit ceva cat de cat multumitor in scrierile orientale. Dar, cand am luat contact cu Sfanta Scriptura, practic am fost coplesit. Aceasta Carte a avut un impact puternic asupra gandirii si vietii mele. Am inceput sa caut biserica, care respecta cel mai fidel Cuvantul lui Dumnezeu. La un moment dat am ajuns intr-un soi de deznadejde. Nici una din bisericile prin care umblasem nu respecta indeajuns Cuvantul lui Dumnezeu. Imi ziceam in gluma ca voi infinta eu "biserica lui Vasile"(numele meu), care va respecta intru-totul Sfanta Scriptura. Practic, hotarasem sa merg la o biserica (nu prea avea importanta care), sa fac un botez la maturitate (simteam o nevoie stringenta sa fac un legamant personal cu Domnul), si apoi sa-mi vad de treaba mea, nefacand parte din nici o biserica. Dumnezeul Scripturii imi era indeajuns. In clipele acelea m-am rugat mult Domnului sa ma calauzeasca. Intr-o seara am receptionat un post de radio religios. Se vorbea foarte limpede, practic si frumos, ca dupa Sfanta Scriptura. Numai ca cei care vorbeau la acel posta de radio nu-si declinau identitatea. Cu greu am reusit sa aflu cine sunt, din ce grupare religioasa fac parte. Le-am vizitat biserica si acolo am ramas. Cred ca am gasit biserica pe care o cautam. Vorbeati ceva de oameni. Nu am primit nimic din ce aminteati din partea lor. M-am lovit de raceala tinerilor din aceasta biserica (nu in toate se petrece acest lucru). Cautam prietenia lor si nu puteam sa ma lipesc de ei. Erau cu facultati, aveau pregatire superioara (vorbeau limbi straine, cantau la mai multe instrumente muzicale,etc.) si nu eram de categoria lor. Si altele. Pot spune, ca in mare parte oamenii m-au dezamagit. Eu am cautam Adevarul, nu m-am uitam la fata oamenilor. |
Citat:
Deci ai citit Sfanta Scriptura si dupa aceeia ai incercat sa cauti biserica potrivita? Uneori in viata e bine sa incerci sa razbati acolo unde este mai greu, doar ca sa-ti demonstrezi ca poti si ca evoluezi. Cand vrei sa izbutesti intr-o tara straina , mai intai inveti limba. Mai am cateva intrebari: Cunosti Adevarul? L-ai gasit? Tu respecti cuvantul lui Dumnezeu? Am receptionat si eu acel radio si nu am ramas la el... |
Citat:
Adevarul il descopar, in continuare. Cat despre Cuvantul lui Dumnezeu, vreau sa fie norma de viata a mea si a familiei mele. |
Citat:
Intre credinta in jertfa mantuitoare a Domnului Iisus Hristos si faptele credintei este o stransa legatura. Nu exista credinta fara fapte si nici fapte fara credinta. "Aici este rabdarea sfintilor care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus"(Apocalipsa 14:12). Multi uita partea cu "poruncile lui Dumnezeu". |
Citat:
- "Odata ce ai fost mantuit nu mai trebuie sa faci nimc"(spuneti dvs.). Vreau sa fac o corectura: o data ce stii ca esti mantuit, nu poti sa nu faci nimic. Credinta adevarata se vede in dragostea pentru Dumnezeu si pentru semeni. Iar dragostea pentru Dumnezeu se vede in pazirea poruncilor Lui. Prin credinta suntem mantuiti, prin faptele credintei sunte judecati. "Iata, Eu vin curand si rasplata Mea este cu Mine ca sa dau fiecaruia dupa fapta lui"(Apocalipsa 22:12). - Sa nu confundam credinta cu acceptarea la nivel mental a jertfei Domnului Iisus Hristos. Credinta sau harul lui Dumnezeu sunt transformatoare si active. - Raspuns la o alta postare: am intrat si eu intr-o biserica de pocaiti. Sunt adventist. Imi pare rau ca nu-mi puteti raspunde. Vad ca ati fost banat. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori. |
Dar, ma rog, ce s-a intamplat pe aici?
Un mic cutremur prin care domnul admin' a cenzurat total circa 17-18 mesaje? Ce aveau deosebit aceste mesaje incat au meritat a fi cenzurate? |
Citat:
Cred ca administratorul a exagerat banandu-l pe AmonAmarth. Nu mi s-a parut de loc sa incalce regulile forumului, cel putin nici pe departe cat altii, asa cum scrisesem. |
Dragă Fani, AmonAmarth s-a inregistrat de (cel puțin) șase ori pe acest forum. Într-o singură seară s-a inregistrat de patru ori. În seara respectivă a încărcat forumul cu tot felul de filmulețe de propagandă sectară culese de pe youtube. Tu probabil nu cunoști aceste aspecte și ne acuzi pe unii din noi de orecari lipsuri dar el (sau ea) a dat dovadă de multă nesimțire în repetate rânduri. Tu dacă ești dată pe ușă-afară de undeva, fie și în mod abuziv, ce faci? Intri pe fereastră?
|
Citat:
Nu stiam lucrurile astea. Intre timp m-a lamurit si administratorul. Dar eu cred ca ar trebui ca unora dintre noi, ortodocsii, care sunt nepoliticosi si jignitori, sa li se dea macar cate un avertisment si daca persista, sa fie banati. Poate ca se si face asta deja! Nici noi nu avem dreptul sa ii facem pe ceilalti (de altfel, nici pe noi intre noi!) cu ou si cu otet numai pentru ca suntem pe situl nostru ortodox. Daca vine un neortodox la noi acasa avem dretul sa-i dam suturi in fund numai pentru ca e de alta parere ca noi? Nu ar cere oare legea ospitalitatii sa fim macar politicosi? Hm, dragi forumisti? |
Citat:
Sincer nu cred ca exista sau a existat vreodata om pe pamint care s inteleaga cu mintea lui marginita DUMNEZEIREA. Numai Dumnezeu poate intelege asa ceva! Ca atare sint convins ca ce intelegem noi oamenii si realitatea sint doua lucruri distincte. Sint convins ca Tainele Dumnezeirii nici marilor Sfinti nu le-au fost toate dezlegate si n-ar fi fost oricum capabili sa le cuprinda. Nici nu era/este nevoie! Ajunge sa te apropii de Lumina Iubirii Dumnezeiesti ca sa intelegi ca de fapt restul nici nu te mai intereseaza. Dar a spune ce spune islamul nu mai este o gresala din neputinta intelegerii celor Dumnezeiesti ci efectiv este o intentie draceasca de a face o punte de legatura intre Iisus (care ne-a dat mesajul Tatalui gresit-dupa parerea lor) si Mohamed care a venit cu "adevarata informare" In alta ordine de idei: cei care judeca administratorul acestui Site va rog sa va faceti un forum (indiferent de tema) si sa vedeti mai intii cita munca si timp este nevoie sa nu o ia respectivul forum razna! Si daca la inceput o sa purtati discutii cu "vinovatii" dupa o vreme (functie de numarul userilor) o sa ajungeti la singura concluzie la care au ajuns tot cei care au un Site cu forum de discutii: stergerea mesajelor fara comentarii este solutia cea mai eficienta si cu cel mai putin efort! |
Nu că n-aș fi de acord cu tine dar trebuie ținut cont de unele aspecte din tipologia sectară înainte să ne manifestăm dragostea necondiționată de aproapele:
- sectarii când se comportă față de noi ca niște misionari față de un trib din Indonezia. Adică ei vor să ne evanghelizeze de parcă cunoașterea Evangheliei e monopol protestant și neoprotestant. - sectarii sunt victimele unei ideologii religioase care înseamnă că orice iese din limitele respectivei ideologii este apriori fals fapt care face imposibil dialogul cu ei. O bună comunicare nu se poate stabili între oameni liberi mental și prizonierii unei ideologii, deci e pierdere de vreme să tot reluăm la infinit argumente care pe orice om întreg la minte l-ar pune cel puțin pe gânduri. Poate le rezervăm un loc pe forum unde să discute între ei (acolo să vedeți certuri, de exemplu între un baptist și un adventist), pentru că ne e destul de clar din experiențele anterioare că asemenea discuții n-au niciun folos. Cei care au întrebări în privința credinței pot găsi destule argumente care să-i întărească din cele ce s-au discutat deja. |
Citat:
Oare noi ortodocsii nu ne purtam uneori ca sectantii, vrand sa le dam lectii tuturor celorlalti crstini, de parca ei sunt chiar eretici si indraciti in afara oricarei cunoasteri? Asta nu este de loc off topic sau o paranteza, de altfel. Am scris si mai sus ca de aia nu-mi place antiecumenismul. Dacai scoatem din unele discursuri 'ortodox' si dogma ortodoxa' ar putea fi si un discurs sectant asa cum il descrii tu! |
Păi uite o expresie a libertății. E evident că nu suntem la fel și nici n-aș prea dori (părere personală) o unitate a ortodocșilor de pe acest forum prin uniformizare de cazarmă. Să nu ne mirăm că printre noi se găsesc și oameni preocupați de afirmarea credinței prin evidențierea diferenței specifice indiferent dacă e cazul sau nu, alții prin asemănări mai mult sau mai puțin forțate; antiecumeniști radicali cu ecumeniști mai timizi (probabil din cauza radicalismului celorlalți), opinii echilibrate cu poziții ultraortodoxe etc etc. Avem de toate așa că nu au dreptate cei care ne ceartă că suntem doar într-un fel sau într-un alt fel. Unitatea aia idilică, o vom recupera-o, prin mila Domnului, în eshaton, până atunci trebuie să ne vedem unii pe alții ca pe niște copii aflați mereu în creștere și în situația de a învăța ceva. Copiii se mai ceartă între ei pentru a regăsi savoarea reîmpăcării și pentru a elibera energia negativă acumulată. Dacă animozitatea nu lasă urme prea adânci, primim și descărcarea nervilor ca pe o metodă de vindecare de un rău pe care nu-l mai putem controla cu mijloace duhovnicești.
|
Citat:
|
Citat:
"Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant nefolositor, pe care-l vor fi rostit. Caci din cuvintele tale vei fi scos fara vina, si din cuvintele tale vei fi osandit."(Spune Mantuitorul in Matei 12:36,37). Nu este corect sa ne justificam exprimarile rautacioase dand vina pe incapacitatea "mijloacelor duhovnicesti". Este mai bine sa ne recunoastem slabiciunea, in fata Lui Dumnezeu, si sa cerem iertare si putere de indreptare. Le vom primi pe amandoua. |
Vașinec, nu-i corect să judeci oamenii după criterii abstracte. Eu vorbeam de o anume îngăduință și am făcut referire la situații concrete. Sunt sigur că majoritatea dintre cei care s-au mai răstit pe-aici nu au avut intenția să fie "răi" ci să apere ceva. "Mijloacele duhovnicești" nu se capătă peste noapte în afara cazurilor în care vorbim de autosugestie sau un efort al voinței, ambele lipsite de suport ontologic și inconsistente în timp.
Asprimea nu e sinonimă cu răutatea. Voi aveți o concepție legalistă despre viață în genere și nu mă mir că folosești versete în același fel cum se folosește codul penal, adică nu faci ceva pentru că scrie acolo să nu faci și dacă faci o să fi pedepsit. Unii dintre noi, ortodocșii de rând, suntem conștienți că adevărata viață duhovnicească e o luptă în care sunt iminente și înfrângerile. Imi aduc aminte de fratele acela din Pateric care-l întreabă pe bătrân: ce să fac dacă am căzut în păcat? "Te ridici și mergi mai departe". "Și dacă o să cad iar?". "Te ridici și mergi mai departe". "Și toate astea până când?". "Până la moarte". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ortodoxia este Calea spre Adevar. Fiti smeriti, si Adevarul va fi revelat prin bunavointa Domnului, fara sa studiati nici o carte ori sa stiti a scrie.
|
Citat:
|
Citat:
Poate pe undeva denota exasperare dar si o incalcare flagranda si mai ales inutila a etichetei. |
Citat:
"Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine."(Ioan 5:39) |
Nu mi-a cerut nimeni să intru pe un forum și să port o discuție cu cineva. Am făcut-o pentru că mă simt liber. Cam așa e și cu evaluările. Nu-ți pot promite că nu-mi voi exprima anumite observații atunci când va fi cazul chiar dacă ele vor apărea neconforme cu un anume pietism formal.
Dar dacă veni vorba... nici d-ta n-ai fost solicitat să ne înveți pe noi catehismul adventist și totuși o faci. Ce zici, asta intră în categoria "frumos și creștinește"? |
"Si îndelunga-rabdare a Domnului nostru socotiti-o drept mântuire, precum v-a scris si iubitul nostru frate Pavel dupa întelepciunea data lui,
Cum vorbeste despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înteles, pe care cei nestiutori si neîntariti le rastalmacesc, ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare. Deci voi, iubitilor, cunoscând acestea de mai înainte, paziti-va, ca nu cumva, lasându-va târâti de ratacirea celor fara de lege, sa cadeti din întarirea voastra, Ci cresteti în har si în cunoasterea Domnului nostru si Mântuitorului Iisus Hristos. A Lui este slava, acum si în ziua veacului! Amin." (2Petru 3:16-18). "In zilele noastre se vad multi calatori la iad cu Scriptura in mana." (par. Arsenie Boca) |
Citat:
2. pai am vazut ortodocsi si pe forumuri protestante si nici acolo nu le-a cerut nimeni sa ii invete ceva si totusi o fac. Ceea ce cred ca e un lucru bun acolo iar daca ar fi fost considerat rau aici, ar fi fost dati afara. Insa daca asta e politica casei, trebuie sa o respecti fara a supara pe nimeni, nu crezi? "Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului" ( Matei 5:22). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:30:45. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.