![]() |
Citat:
Si eu am probleme cu racelile mereu,dar este adevarat ca nu am mai mancat de multisor ardei iuti cu paine si ulei. Apoi si hreanul este bun pentru infectiile respiratorii.Acum o saptamana ,m-am pricopsit cu o tuse bronsica si stresandu-ma ca iar o sa sfarsesc la doctor cu antibiotice si o factura astronomica,am pus niste pasta de hrean la incalzit,am turnat o lingurita de spirt,l-am batut bine si l-am pus pe piept.Apoi pe pasta am asezat un celofan,peste celofan un prosop si m-am bagat in pat. Dupa 15 min ma cam ardea pielea,dar suportabil.Cred ca am stat vreo 2-3 cu pasta de hrean pana cand am dat-o jos. Dupa acest tratament,tusea a disparut. |
Citat:
Nu am vazut pe nimeni sa moara de foame in post ,ba chiar am impresia ca se mananca mai bine-de aici si sentimentul pe care il am ca nu simt ca postesc. Cum mai vine si asta? Pur si simplu,ma bucura zarzavaturile si le mananc cu pofta,de aceea ma simt putin vinovata. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Oricum interesanta si reteta ta. |
Citat:
Daca manaci morcovul intreg, inseamna ca nu ai nici o pretentie de la mancarea pe care o manaci. Bine si asa. Mie imi place, ca mancarea sa aiba gust si sa fie si aspectuoasa. Chestie de obisnuinta. Citat:
Iar in uz íntern: fiarta de doua ori si cu putina sare pentu cardiaci si in dizenterii. Medicul olandez Rembert Dodens (medica al imparatilor germani Maximilian II-lea si al lui Rudolf): "Zeama verzii inmoaie pantecele si te scoate afara. Ea curata vechile ulcere. Sucul de varza, amestecat cu miere, da un sirop care lecuieste raguseala si tusea." Dr. Gaspard Bauhin (1550-1624): "Varza modifica si curata; posedao actiune binefacatoare asupra tremuraturilor membrelor. Usor fiarta si luata ca o ciorba, te destinde. Fiarta indelung, te intareste. Ea este deopotriva diuretica. Bandajarea cu frunzele ei este indicata impotriva gutei". Nicolas Alexandre (1654-1728): "Laxativ la prima foertura, varza devine astringenta dupa aceea. Varza rosie este indicata in tuberculoza si in pleurezii. Pe cale bucala se da si in caz de astm. Saramura verzelor murate este indicata in arsuri. Samanta, remediu contra viermisorilor." In lucrarea sa "Compendiul plantelor uzuale" (1782), dr. Chonnel recomanda supa de varza in care s-a adaugat miere alba , tutror "pulmonarilor". Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici. Cele de mai sus sunt din cartea Dr. Jean Valnet "Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale". Cartea a fost editata in 1987, dar merita sa fie reeditata. Nimic din ce a creat Dumnezeu nu este nefolositor! Citat:
Sa-ti scriu si despre morcov? Uite, morcovul este tonic, remineralizant, antianemic, intareste imunitatea naturala, este mare prieten al intestinului, antiputrid si cicatrizant intestinal si gastric, depurativ, fluidifiant biliar, pectoral, diuretic, vermifug, cicatrizant al ranilor. Morcovul, ca si celelalte legume si fructe, face parte din "Farmacia " Domnului! |
Citat:
|
despre varza
Confirm ce a scris Anca.
Daca un aliment nu are proteine, nu inseamna ca este 'nul ca aliment' si ca nu este hranitor. Pe langa aspectele medixamentoase (pot adauga ca este si anticancerigena), varza este f bogata in fibre. Si in sensul asta este hranitoare: iti pune stomacul la lucru si uita de foame. Este bineinteles valabil pt majoritatea legumelor. Este bine pt sanatate sa mancam in general mai multe legume decat alte alimente. Pentru cei carora le place sa gateasca, va recomand in post supa de ceapa eventual cu ceva linte pt. proteine. Este f buna - si ieftina. |
Mancare gustoasa in post.
Acum cativa ani, am fost la o conferinta tinuta de un parinte monah de la Valea Plopului. si ne zice, printre multe altele ca lui i se par atat de gustosi si atat de mult ii plac cartofii prajiti sau copti, cu mujdei de usturoi, incat in timpul postului nu mananca asa ceva desi sunt de post... Spunea ca mancarea gustoasa, savuroasa, chiar vegetala fiind, nu prea este de post pentru ca bucura simtul gustativ si da o satisfactie, pur si simplu pacatoasa.
Ne invata ca in timpul postului ar trebui sa ne infranam de la toate placerile, chiar si de la cele gustative. Uitati ce zice Avva Dorotei desre lacomia gatului (lemarghie): ...sa nu caute hrana pentru îndulcirea gâtlejului si sa nu se îngreuieze cu satul mâncarii si al bauturii, ci sa manânce numai cât sa-si tina viata. Caci sunt doua feluri de lacomii: una, când cineva cauta sa aiba întotdeauna numai bucate bune, adica cu gust dulce si placut, însa nu manânca mult. Unii ca acestia, când manânca o bucata dulce dupa pofta lor, o mesteca multa vreme în gura, ca sa prelungeasca gustul si dulceata ei. Aceasta se numeste lemarghie, adica lacomia gâtului. Altul este luptat de mâncare multa, nu cauta bucate bune, nici nu-i pasa de placere, ci într-un fel le socoteste ori bune ori rele; numai multe sa fie ca sa-si umple stomacul si sa-si umple pântecele. Aceasta se numeste gastrimarghie, adica lacomia pântecelui. De acestea trebuie sa fugim cu toata luarea aminte daca vrem sa ne curatim de pacatele noastre. |
Cred ca sensul postului nu este neaparat de a nu mai simti placere cand mancam. O fi pentru unii, nu zic, daca sunt incercati tare de ispita asta.
Cred ca mancarea de post poate fi buna. In post, trebuie sa ne amintim mai mult de multumirea pe care i-o dam lui Dumnezeu pentru lucrurile bune pe care ni le da, totcam ca lipsindu-ne de unele, le apreciem mai bine pe celelalte. Nu stiu daca ati observat ca in post ni se afineaza simtul gustativ, parca simtim mai bine gustul unor mancaruri simple, pe care, atunci cand mancam greu (gras, cu carne etc) nu le prea simtim. Nu e mai bine decat sa evitam sa mancam o mancare de post care ne place, sa o mancam multumind lui Dumnezeu? Si mai este si aspectul cantitatii. Ar trebui sa mancam mai putin in post.. Cel putin asa vad eu lucrurile. |
|
Citat:
Mai este un aspect subiectiv: unii postesc mai usor, altii mult mai greu. Pentru unii este mult mai usor sa nu manance carne de ex. decat pt altii. Oare cineva care este anorexic si si-a pierdut orice placere sau gust pentru mancare din motive psihologice, are mai multe sanse sa se sfinteasca si sa se roage decat cineva care mananca in mod normal? Si as mai adauga ceva: recititi ce scrie sf. Pavel in Romani 14, 1-10. De acolo reiese ca nu intotdeauna cei care nu postesc sunt cei mai impatimiti.. |
Citat:
Anorexicii,in marea lor majoritate sunt obsedati de trup,de imaginea lor.Altii sunt depresivi. Discutia isi are rostul in masura in care renuntam la placerile trupesti(care uneori ne domina judecata si menirea)din dragoste pt Domnul si nu daca ajungem in conditii similare dar lipsite de semnificatie religioasa. De exemplu daca o persoana tine cura de slabire:mananca mai putin cantitativ sau mananca cruditati nu inseamna nimic,este doar o persoana care tine regim,avand cu totul alte motivatii. |
Citat:
Insa nici atunci nu inseamna ca retinerea de la mancare 'din dragoste pentru Dumnezeu' ne aduce in proportie directa o mai mare induhovnicire. Nu cred ca este adevarat pentru toata lumea. Poate ajuta, este un mijloc, dar nu neaparat valabil pentru toti. Asta spune si sfantul Pavel: unul poate si 'manca pentru Domnul'. (vezi Rom 14). Un exemplu: cineva care traieste in conditii precare, ca sa ajute sa zicem emigrantii sau refugiatii. Nu poate tine seama de regulile postului, mananca ce i se da, imparte cu ceilalti ce este. Despre el sau ea s-ar putea spune ca 'daca mananca, pentru Domnul mananca'. |
Citat:
In alta ordine de idei,si eu mi-am pus problema bucatelor de post pe care le mananc cu pofta,nemaifacand diferenta intre perioadele de post(si in afara postului eu sunt vegana). Din perspectiva mea,postul ar trebui sa fie mai auster,sa ajunga sa ne limiteze serios partea trupeasca,viscerala. Dar cum ai spus si tu ,aceasta poate fi problema unuia care recunoaste ca are o problema legata de apetit sau o obsesie pt mancare. Iar eu nu-s chiar departe de aceste aspecte ...(deci in mare parte vorbesc in numele meu). |
Citat:
Uneori daca ne gandim prea mult la acest aspect mai rau facem, poate. Si mie mi se parea ca austeritatea cat mai mare este buna. De ex. sa mananci doar spre seara, etc. Dar eu de exemplu de cand am o viata mai obositoare, cu copii, si de cand am mai imbatranit (ca totusi, una este la 20, 3à de ani, alta la 40), de exemplu nu mai pot sa renunt la ulei. Pur si simplu ma slabeste prea tare si nu ma mai simt bine, or asta nu cred ca ajuta la rugaciune si la practicarea altor lucruri importante, cum ar fi rabdarea,.. Cred ca masura fiecaruia este diferita. De aceea nu am fost foarte de acord cu ce pare sa reiasa din acel articol. |
Citat:
Nu să ne pierdem în filozofări sterile care pot sminti la o adică pe cineva. |
Citat:
|
Citat:
Anca: sigur ca trebuie sa multumim mereu. Dar ideea e ca postul ne ajuta sa ne amintim de asta. Sau asa ar trebui... |
Citat:
Postul este un exercitiu de înfrânare a poftelor trupului si totodată de întărire a vointei. Postul are 2 fete: postul sufletesc(spiritual) si postul trupesc(de mâncare). -Postul sufletesc este abtinerea de la gânduri, vorbe si fapte rele. Pe cât posibil, în această perioadă trebuie să inlocuim obisnuintele noastre cele rele cu unele bune si plăcute lui Dumnezeu cum ar fi rugăciunea, mersul la biserică si faptele de într-ajutorare a semenilor nostri aflati în nevoi. -Postul trupesc înseamnă abtinerea de la mâncarea asa-zisă “de dulce” Vorbim tot timpul de IUBIREA aproapelui, vorbim de acceptarea cu bucurie a SUFERINTELOR, vorbim de atatea jertfe in numele lui Hristos greu de infaptuit... Si ma gandesc ca daca nu putem (sau nu vrem) sa ne abtinem pe o perioada scurta de timp la A MANCA ceva bun, ceea ce este cel mai usor lucru de facut, atunci cum mai pretindem ca IUBIM (chiar si pe dusmani), cum sa mai pretindem sa ducem SUFERINTA cu bucurie si fara carteala ? Postul trupesc, adica la mancare este CEA MAI USOARA JERTFA pe care ne-o cere Hristos si, iata n-o putem face. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Totusi, de tipul ala suspect de cancer la plamani, care s-a vindecat cu ardei iuti... Pai nu si-a distrus stomacul? Ce treaba mai avea mancarea din intestine cu plamanii? Citat:
|
Citat:
Ceea ce realizeaza ardeiul iute este accelerarea circulatiei,obtinandu-se cu asta oxigenarea si hranirea celulelor. Pt persoane care nu fac miscare sau cu predispozitie genetica a proastei circulatii,alimentele vasodilatatoare sunt o solutie. Apoi nu stiu daca respectivul a avut cancer sau o alta afectiune. Alimentele iuti nu sunt contraindicate decat persoanelor care au un ulcer sau o gastrita activa. Eu mananc foarte mult ardei iute si nu am dureri sau reflux de acid gastric. Aveam reflux cand consumam carne sau prajeli. Practic mananc ardei iuti cu paine si nu am nimic,ba parca ma simt mai bine cu stomacul decat inainte cand aveam tot felul de probleme. Deci... |
Mi-a placut foarte mult ce a spus Parintele Pustnic Gherasim din Muntele Athos,intr-un videoclip postat de Miha-Anca pe un alt topic:
"Cine posteste ramane usor si cu aripi.Zboara.Se duce in Rai. Dar cine n-are post,n-are nimica.Saracie mare...de fapte bune." |
Citat:
|
1 atașament(e)
Curaj,Raoul! Mananca niste ardei,uite ca in poza alaturata :))
|
Citat:
Si ridichile rosii ("propriu-zise") pot fi deseori iuti. Nu mai vorbesc de gogosari... |
Măcar o speli? :39:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cat sa inmoi o bucata de paine. |
Citat:
Daca n-are cin'sa-ti gateasca... roaga-L pe Doamne-Doamne sa-ti dea o sotie cat mai curand. Am glumit. Sau ia-ti o carte de bucate mai bine (again! ). Nu te complica. Incearca sa faci niste combinatii simple : carbohidrat *orez, paste, cartofi + prot. vegetala - poate fi si din conserva sau congelat - ciuperci, linte, mazare + ceva leguma (morcov, telina, spanac, conopida, brocoli, sfecla rosie). Morcovul, telina, marul le poti pune crude (rase), sa faci un fel de salata la care adaugi fie carbohidratul (ores, pasta) fie proteinele (ciuperci, fasole, linte, mazare) etc. Nu amesteca prea multe legume/fructe sa nu te apuce burta. Nu uita de masline, nuci, seminte. In loc de pate vegetal dimineata poti incerca pate de masline dc gasesti mai ieftin pe undeva sau f bun dc iti place unt de arahide - vezi ca e la oferta la Lidl cu 10 lei borcanul. Iar seara tarziu daca tot te mai doare stomacul nu-ti recomand cartofi prajiti. Si nici cruditati (mere), mai bine un ceai cu paine prajita inainte de culcare (si cateva masline fac bine la stomac). Cat despre "placerea gustului"... asta intotdeauna am avut-o si probabil o voi avea mereu... chiar si in posturi, desi stiu ca nu e bine. Uneori mananc sau ma gandesc la mancare cu mai multa pofta decat in restul timpului. Cand posteam doar 1-2 saptamani la sfarsitul posturilor aveam o gramada de idei si n-aveam timp sa le fac pe toate. Intre noi fie vorba nici acum nu prea am. Azi de ex. am mancat doua supe rolton si o placinta cu ciuperci (facuta de mama). Iar prima saptamana m-am luptat cu o supa pasata de linte si o salata de sfecla cu morcovi, telina si fasole boabe, si nu mai stiu ce, parca niste vinete prajite. Sapt. asta mi-am facut orez cu legume dar mi s-a cam luat de el, si putina ciulama de ciuperci. Si idei inca as mai avea ... PS : Raoul: daca ajungi la Lidl, gasesti acolo niste fulgi de ovaz buni la vreo 3, 5 lei si niste sucuri la cutie sau sticla ("semi" -naturale) dar acceptabile la pret, si un lapte de soia de asemeni acceptabil, daca iti place. Dimineata poti sa-ti faci un shake -Yasmina m-a invatat - God bless her - cu fulgi de ovaz, banana, unt de arahide si lapte de soia sau suc de fructe. |
Citat:
|
Citat:
Insa ceea ce ma tem ca voi constata pe propria piele e ca postul nu e un concurs de "master-chef". Ma tem ca ceea ce fac eu si probabil si altii e tot o forma de desfrau : gatitul compulsiv. Asa cum e si mancatul compulsiv. Bine, pe de alta parte, gatitul e o forma de manifestare a creativitatii. Insa la mine a ajuns un prilej de maxima bucurie cand raman singura acasa si pot sa-mi pun in practica fanteziile culinare. Din pacate insa rezultatele nu sunt intotdeauna satisfacatoare nici macar pt mine. Ba uneori sunt chiar dezastruoase, si chiar distructive cateodata, as putea spune. Doamne, ce bine ar fi sa am alt hobby sau chiar obsesia aceea pe care o au alte femei, aceea de a face curatenie compulsiv, de exemplu. Cred ca atunci ar fi multa lume multumita, desi si asa se pot intampla distrugeri. Ps : tin sa va reamintesc ca nu prea se poate face mai nimic de mancare (exceptand, poate supele instant) fara sa faci galagie, mizerie, mirosuri, caldura aburi etc. Poate doar "rabdari prajite". Pofta buna! |
Citat:
P. S. Eu pot tine usor postul; am de unde cheltui enorm(in termeni de "avere" lipidica :)) ), slava Panaghiei, dar problema este cu gurmandismul. Adica mi'am facut o arta din a gati si o placere imensa din a manca. Sincer, pot minca si doar citeva masline pe zi, dar...cu o voluptate imensa: nu ca post, nu ca renuntare. Asta a propos si de ce zicea sora Yasmina despre diferenta dintre vegan practicant si postitor, diferenta care sa evidentieze postul; eu inteleg foarte bine. |
Citat:
Citat:
Cu postul m-am linistit, slava Domnului. Nu mai am probleme. Beau ceai Kamboucha, mananc mere, rodie, am cumparat si morcovi, usturoi (cativa catei sau chiar o capatana in fiecare zi), mi-am facut si cartofi prajiti, am mai mancat paste (am din Italia o gramada), iau si vitamine efervescente, eugenii, napolitane, covrigi, cafele etc. Nu mananc mare lucru daca stau sa ma gandesc, dar sincer nici nu am slabit, si asta ma bucura. Plus ca acum vineri, sambata, duminica voi manca si conserve de peste (cum am facut si weekend-ul trecut), astfel mai simplificandu-se putin lucrurile. Citat:
|
Citat:
Este foarte greu sa gasesti ceva de post pt micul dejun(adica care sa se gaseasca si in canoanele postului,sa nu fie substitut). Spre norocul meu,nu plec dimineata la slujba decat 2 zile/sapt,in celelalte zile ducandu-ma dupa-amiaza-insa atunci cand lucrez dimineata si nu mananc nimic,am doar cafea ,simt ca lesin.Cateodata,imi mai calc pe inima si-mi fac un shake cu banane,dar stiu ca nu prea este in regula cu postul... In fine,reteta este simpla: -o cana lapte de soia/migdale/orez/cocos -o lingura de unt de arahide/migdale/cacao/cocos -1 banana mare(sau 2 mai mici) -optional alte fructe,cum ar fi fructele de padure(probabil congelate in Romania). Se pun toate ingredientele in blender(banana taiata felii)si se proceseaza pana amestecul devine omogen.Pentru cresterea imunitatii se adauga o bucata decojita de radacina de ginseng. Asta este varianta de iarna;vara si toamna se pot face o multime de variante cu alte fructe proaspete,desigur.Afine,capsuni,zmeura,pepene,cire se... - |
Fallen,este o placere deosebita ca ti-am putut fi de folos catusi de putin:103:
In alta ordine de idei,renunta la prajeli si la alimente procesate,pt a scapa de arsuri.Observa daca nu chiar ceapa sau usturoiul nu te suporta :) Arsurile nu sunt de la"mancarea de post";ba din contra,legumele si fructele daca sunt consumate cat mai simplu,negatite ore intregi in grasimi si rantasuri,nu provoaca arsuri fiind alcaline. Problemele vin de la felul in care le gatim. "vinete prajite"ai spus?sunt foarte toxice prajite,ideal ar fi sa le coci si sa scurgi zeama pe care o lasa. Eu vorbesc din experienta,caci am avut toate afectiunile gastrointestinale posibile:gastrita,ulcer,colita,colon iritabil,intoxicatii,etc. |
Citat:
|
Citat:
Da fara ginseng,daca nu te preocupa imunitatea,desi este de dorit mai ales acum cu schimbarea anotimpului :) Cana sa fie mare,ca de cafea=250 -300 ml. Pai daca nu suporti pe cel de arahide de nu folosesti de migdale care nu este atat de sarat ?Sau cocos,care este foarte fin? In fine,daca nu suporti acele unturi fa shake-ul numai cu lapte si banane,desi idea era sa te hraneasca,sa-ti tina de foame(grasimea vegetala din nuci). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:31:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.