![]() |
Citat:
Citat:
|
Dragi forumisti, cred ca lumina sfanta nu e un subiect de negociere. Nu e important ca discutia sa continue, ci sa se termine, chiar si prin interventia adminului, daca altfel nu se poate. Pe un forum ortodox sa ne batem joc de lumina divina??? Pai ia spuneti unde s-a mai pomenit asa ceva?
Scrabble, s-ar putea sa te superi din nou si sa-mi trimiti si mesaje private. Te rog sa eviti blasfemiile, la adresa credintei mele. Daca ai fi avut putina decenta, te-ai fi retras elegant din aceasta discutie. Crestinii nu trebuie sa discute cu ereticii, caci aceasta este porunca bisericeasca. Punct. Voi posta aceste randuri pana cand te vei retrage din aceasta discutie. |
Citat:
Inteleg ca doriti sa faceti sa para ca si cum eu sunt cel care intretine aceasta discutie, dar este evident pentru oricine citeste ca eu nu fac altceva decat sa rapsund celor care ma interpeleaza. Va mai rog sa intelegeti ca prezenta mea pe acest forum nu este conditionata de antipatia pe care mi-o purtati. Daca crestinii nu trebuie sa discute cu "ereticii", de ce cititi ce am de spus, de ce cautati sa intrati in vorba cu mine? Iar eu nu sunt eretic. O erezie este pervertirea unei credinte existente, alterarea acesteia, introducerea de notiuni/ritualuri noi, schisma etc. Eu nu ma incadrez in aceasta definitie. Numai bine. |
Citat:
|
Hristos a Inviat!
Un profesor de Patrologie mi-a explicat la un moment dat o chestiune esentiala: si anume ca oamenii nu se inteleg cu adevarat decat atunci cand sunt in acelasi duh. De aceea nici scrierile Sfintilor Parinti nu le intelegem decat daca suntem in smerenie, in duhul in care au fost scrise. La fel, nici minunile nu le putem crede daca nu suntem smeriti ci mandri. Ca sa se implineasca astfel cuvintele lui Hristos: " De n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvant de dezvinovatire pentru pacatul lor ... De nu as fi facut intre ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a facut pacat nu ar avea; dar acum M-au si vazut si M-au urat si pe Mine si pe Tatal Meu. Dar (aceasta), ca sa se implineasca cuvantul cel scris in Legea lor: "M-au urat pe nedrept"." (Ioan 15, 22-25). De 2000 de ani nimic nu s-a schimbat. Iudeii cand au vazut ca Hristos l-a inviat pe Lazar, au vrut sa-i omoare pe amandoi, in loc sa creada ce au vazut. Sunt oameni orbiti care pur si simplu nu vor sa creada si asa inversunati sunt incat ii urasc pe cei ce cred. Cu adevarat nu s-a schimbat nimic, decat ca nu mai pot sa ne omoare direct. Daca ar putea, ne-ar strange de gat, numai sa nu ne mai auda vorbind de Hristos. Pana la urma convertirea ca si credinta e o lucrare dumnezeiasca. Vorbirea noastra ramane vorba goala daca nu e perceputa in duhul in care o spunem. Si este a lui Dumnezeu a face ca necredinciosii sa intre in duhul ortodoxiei, chiar si pentru o clipa. Dumnezeu sa ne intareasca pe toti! |
Citat:
O seara buna tuturor! Doamne ajuta! :) |
Daca negi existenta lui Dumnezeu nu poti vedea nici minune,nici Sfant,nici nu Il poti intalni vreodata,e logic.
|
Citat:
|
Citat:
Daca n-ar fi stiut viitorul, sunt de acord cu tine, ar fi fost mahnit sa constate ca pe zi ce trece sunt mai indepartat de cele sfinte, in drumul meu catre ateism. Dar Dumnezeu transcede timpul si spatiul, nu? Stie tot ce-a fost, ce este si ce va fi, e doar impresia mea ca aleg sa-l mahnesc, el stiind de la inceputurile timpului cum voi trai, ce voi gandi, cum voi muri. Eu functionez programat, ca toate lucrurile in univers, imi traiesc destinul. Cum poate fi suparat sau mahnit Dumnezeu pe mine daca sunt doar o piesa in creatia lui si el stie de la bun inceput cum va functiona angrenajul? Cred ca-i dai lui Dumnezeu niste caracteristici umane pe care nu are cum sa le aiba, pentru ca daca le-ar avea, i-ar fi negate anumite atribute dumnezeiesti. |
Citat:
|
Citat:
Insa nu are proprietatea asta pe care i-ai dat-o tu, de a se mahni, pentru ca daca ar fi capabil de mahnire sau intristare, Dumnezeu nu ar mai fi atoatestiutor, in consecinta nu s-ar mai incadra in definitia crestina a lui Dumnezeu. Rationamenul l-am expus deja in mesajul meu precedent. |
Nu exista destin. avem liberul arbitru.
Dumnezeu e atoatecunoscator, deci el pre-stie ce se va intampla, ce vom alege, chiar daca intotdeauna alegerea e a noastra. si mie mi se pare un pic greu de inteles, si de distins intre libera noastra alegere si cunoasterea lui Dumnezeu. am citit un articol foarte bun pe razbointrucuvant.ro pe aceasta tema dar nu il mai gasesc :( Scrabble, citeste Problemele vietii de Sf Ioan Gura de Aur! o sa ti se lamureasca multe.(nu degeaba se numeste sfantul Gura de Aur!) in orice caz, e pacat sa ramai cu inima plina de prejudecati legate de Dumnezeu si de ortodoxie. |
Citat:
|
Am fost si eu la Ierusalim zilele astea, si chiar daca nu am reusit sa intru in Biserica Sf. Mormant cand a venit lumina, am vorbit cu multi din cei care au fost inauntru, si pot sa spun cu siguranta ca minunea s-a intamplat si anul asta si a fost vazuta de multi.
Bogdan. |
Scrabble si cu alti atei incearca sa patrunda cu mintea lor caile Domnului. Este ca si cum i-ai da unei maimute sa rezolve o ecuatie de gradul 2. In neputinta lor de a gasi o explicatie logica, incearca sa adopte pozitia vulpii cand spune ca strugurii la care nu ajunge sunt acrii.
Aceasta atitudine se caracterizeaza in primul rand prin tragerea unor concluzii logice absolut omenesti, printr-o catalogare irefutabila si definitorie, precum si printr-o respingere absoluta a oricarei invataturi crestine. Cat de comun! Cat de simplu pentru ei! Dar, in acelasi timp foarte trist! Oameni cu mintea impietrita, pierduti ca niste corabii fara busola! Cred ca le stiu pe toate, si orice alt lucru ce nu se potriveste in catalogul lor este respins fara drept de apel. In loc sa incerce sa caute si explicatiile crestine ei se multumesc cu explicatiile lumesti. Halal, discernamant echilibrat! Dar, ce sa le ceri lor? Diavolul stie mai bine sa le intunece mintea spunandu-le ca totul depinde doar de ratiunea lor... Si raman asa in intuneric o eternitate! Cuviosul Paisie aghioritul in dragostea lui pentru toata faptura lui Dumnezeu, se ruga odata pentru diavol ca Dumnezeu sa-l mantuiasca si pe el. Iar, Dumnezeu i-a permis diavolului sa se arata cuviosului razand batjocoritor la rugaciunea acestuia. Concluzia este ca Dumnezeu vrea ca pana si diavolul sa se mantuiasca, dar diavolul nu vrea sa se pocaiasca! Totul este doar o chestiune de alegere! Chiar daca Dumnezeu este atotstiutor, El ne lasa sa alegem, pe cand diavolul ne inrobeste, asa cum esti si tu inrobit scrabble de mandria ta nemasurata! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
De ce nu o să-i dau pace lui scrabble :
Citat:
|
Citat:
Scrabble ,Dumnezeu este milos si ingaduitor fata de noi. Daca ar fi drept cu adevarat ne-ar pedepsi la fiecare rautate pe care o facem. Dar noi continuam sa traim ,sa fim sanatosi ,sa avem un servici cu care sa ne intretinem. Daca ai citi Noul Testament ai vedea ca mila lui Dumnezeu noi catre este infinita cu toate ca noi nu prea meritam. Tu ai impresia ca tot ceea ce ai detii prin propriile tale puteri. Dar la nastere tu ai primit niste calitati ,inteligenta ,sanatate ,o familie care sa te intretina la studii si ai reusit sa iti faci o cariera. Tu nu vrei sa vezi interventia lui Dumnezeu in viata ta ,dar ea exista. Gandeste-te la cei care au parte de piedici ,de greutati,necazuri . Tu vrei ca sa existe un Dumnezeu care sa raspunda la rau cu bine. Uite ca El raspunde cu bine ,dar nu la nesfarsit si asta o face pentru ajutorul celor asupriti sau nedreptatiti. Tu ai raspunde la rau cu bine? |
Asa se intampla cu cei care ies doar cu ratiunea in intampinarea Domnului. Nu pot sa cuprinda taina. Sa nu uitam ca Dumnezeu traieste pe doua registre: unul in Sine si unul in afara Sa. In Sine este nemiscat, in afara Sa este pe drum cu fiecare dintre noi spre Sine. Nu este cazul sa vorbesc aici despre fiinta si energiile necreate. Trebuie doar sa amintesc ca omul, ca sa dea marturie adevarata despre Dumnezeu trebuie sa-L traiasca, nu trebuie sa invete doar cateva definitii despre El. Pentru traire e nevoie de mai mult, de inima.
|
Citat:
|
Cat de frumos ati scris aici , Cristian si Costel. M-ati uns la inima, caci mi-ati adus aminte de Sfintii nostri, care intalnindu-l pe Dumnezeu in ceasul mortii doreau inca sa se mai smereasca: atat este desmerit Dumnezeu.
|
Poate ar trebui sa-i multumim lui scrabble...incercand sa-l lamurim scoatem de cele mai multe ori ce e mai bun si mai frumos din noi ,cu mici exceptii cand ne mai suparam...:1:
|
Citat:
|
Luminca Sfanta
Voi care nu credeti in Luminca Sfanta explicati de ce nu arde in primele secunde?
Uitati filmulete si poze: http://www.holyfire.org/eng/video.htm |
Citat:
|
Citat:
E clar acum? |
Citat:
Holy Fire = Focul Sfant( Sfanta Lumina) |
Citez dintr-o predica:
"Coborarea Duhului Sfant a fost implinirea spuselor Mantuitorului. O minune asemenatoare cu aceea din ziua Rusaliilor, cand S-a Pogorat Duhul Sfant in chip de limbi de foc, se face astazi la Ierusalim, in fiecare an, la Pasti. Multi crestini povestesc cu inflacarare din cele ce au vazut in Biserica Invierii, de Pasti. Acolo vine Sfanta Lumina de la Dumnezeu, in fiecare an. O lumina alba, frumoasa, care intai apare ca niste norisori albi si luminosi, timp de 10 minute, oricine poate tine in mana aceasta lumina, caci zece minute nu frige - o tin in mana, o baga in san, e o bucurie mare, pentru cei, care au apucat-o in mana, in acel timp. Oricine poate tine in mana acesta lumina si numai aceasta lumina lumineaza. Dupa zece minute apoi incepe sa si friga..." |
Citat:
Ar trebui sa ia foc instantaneu, exact cum spui si tu. Pe urma, acel foc nu arde doar la bun inceput..pe urma se comporta ca orice foc obisnuit. Daca tu vrei sa verifici personal, n-ai decat sa te duci acolo. Faptul ca tu si cei ca tine contesta autenticitatea a ceea ce s-a intamplat acolo, NU este un ARGUMENT. Asa cum si faptul ca focul se poate face cu chibrituri, iasca, lemne frecate, fosfor, etc. nu inseamna ca Dumnezeu n-a trimis foc din cer si a ars jertfa lui Ilie ci Ilie a facut el o "smekerie" si i-a pacalit pe preotii lui Baal. "2. Desigur, dar gresala dumneata e ca ai impresia ca eu, ca sceptic, trebuie sa demonstrez corectitudinea si seriozitatea controlorilor, cand, de fapt, cei care sustin inalta conduita morala a acestora trebuie sa faca dovada." De cei ai impresia ca vreun ortodox ar vrea sa te convinga pe tine ca acela este un miracol autentic? Miracolul este pentru cei dispusi sa creada. De altfel nimeni nu cred ca ti-a demonstrat tie ca Dumnezeu chiar s-a intrupat din fecioara acum 2000 ani si a murit pentru pacatele tale si a inviat, nu-i asa? Faptul ca exista versiuni alternative nu inseamna ca ceea ce scrie mai sus nu s-a intamplat si nu inseamna ca un credincios sau Dumnezeu e obligat sa te teleporteze in timp acum 2000 ani sa vezi tu personal cum stau lucrurile. Citat:
Si n-ar risca in fata opiniei publice sa fie acuzati de intoleranta religioasa si sa ofere o baza reala de data asta pentru antisemitism. Citat:
Orice minune poate fi contestata pana la urma, cel putin atat timp cat n-ai fost de fatza. Daca vrei intr-adevar sa-ti lamuresti problema ar trebui sa faci un drum pana acolo desi o sa fie cam greu sa fii in biserica Sf. Mormant.. |
Citat:
|
Iarasi cu riscul de a soca pe unii, as spune ca o preocupare exagerata cu lumina care apare la Sfantul mormant si aducerea ei in alte tari nu este sanatoasa. De ce?
In primul rand pentru ca minunile pot veni de la Dumnezeu, dar nu trebuie sa le punem in centru. Dumnezeu este discret. El sta la usa si bate. Sa fim si noi asa! In al doilea rand, eu cred ca in toata povestea asta este si pericol de un fel de monofizitism. Sa va dau un exemplu: o eleva de-a mea grecoaica mi-a spus ca la ei la biserica (o biserica ortodoxa din Bruxelles, cu enoriasi majoritar greci) la Paste lumina pe care o da preotul cand zice 'veniti sa luati lumina!' vine direct, cu avionul, de la Sfantul Mormant. Asta m-a mirat, si i-am zis ca nu mi se pare important de unde vine lumina de la lumanari in noaptea de Paste. Ea a fost socata si a zis: cum, lumina asta sfanta, de Paste, sa vina de la un banal chibrit?! Mie mi se pare ca e mare pericol aici, chiar un fel de pericol monofizit, care neaga sau minimalizeaza Intruparea. Daca e pe asa, o sa ajungem sa spunem ca faina si apa din care este facuta painea care serveste la Euharistie ar trebui sa cada din cer ca sa fie potrivite. Or cum se face acea paine? Cineva se duce la magazin ca toata lumea, cumpara faina, pe urma deschide banalul robinet ca toata lumea si face paine. Transfigurarea cotidianului, asta ni se cere noua crestinilor! Dumnezeu s-a intrupat, s-a facut om ca noi, si a sfintit toate cele omenesti. In al treilea rand, cred ca a pune prea mare accent pe acea lumina poate da in idolatrie. Ne gandim mai mult la ea decat la ce reprezinta - Invierea, Viata noua in Hristos. Vedem in acea lumina o manifestare directa a lui Dumnezeu, comparabila cu euharistia. (Atentie, Nu am zis ca nu e real focul ala, nu despre asta vorbesc eu aici!) |
AlinB, n-am sa-ti raspund in totalitate, pentru ca am mai raspuns la multe din ideile cu care ai venit tu atunci cand le-au enuntat altii. Nu strica sa citesti in totalitate discutia in care postezi, chiar daca e lunga. Dar am sa te lamuresc aici:
Citat:
Cand vii cu o astfel de afirmatie este de datoria ta sa demonstrezi spusele. Nu a celor care te contesta. Acum ai inteles cum sta treaba? Daca strig "Foc!" intr-o sala de cinema si nu se vede nici o flacara si nici nu miroase a fum, doi-trei vor iesi pe usa imediat, dar majoritatea vor astepta o confirmare vizuala sau olfactiva solida. E tot treaba lor sa demonstreze ca nu e nici un foc? Sau cel care striga trebuie sa-si si probeze afirmatiile? Responsabilitatea probarii afirmatiilor (cu atat mai mult in cazul afirmatiilor despre fenomene supranaturale) e o notiune de baza in argumentare... |
Uite, pentru documentare, un articol relevant de pe Wikipedia despre burden of proof (in engleza, in romana nu exista inca articolul). Pe scurt, cand sustii ceva despre cineva, se presupune ca ai pe ce sa te bazezi, asa ca e datoria ta sa arati acele dovezi pe care le ai. Daca n-ai nici o dovada se considera ca minti.
|
Asa ca cei care sustin ca focul de la Ierusalim e sfant si nu arde trebuie sa aduca dovezi in sprijinul afirmatiilor lor. Pana acum n-am vazut nimic relevant, in afara de cateva filmulete pe YouTube unde oamenii dau cu flacara pe fata. Nici unul din ei nu sta cu flacara pe loc, nici unul nu o tine macar cinci secunde nemiscata asupra fetei.
|
Nu stiu de ce ai impresia ca cineva ar avea obligatia sa te convinga de ceva dupa standardele impuse de tine.
Nici Dumnezeu nu e de parerea asta, noi de ce am fi? Cunoasterea este o problema personala in primul rand, iar daca tu ai ales ca a ta sa se limiteze la anumite lucruri, este problema ta si numai a ta.. |
Citat:
Citesc cateva pagini de la inceput si cateva de la sfarsit pe fiecare topic si cam atat desi probabil ar fi intr-adevar mai corect si eficient sa le citesc pe toate si desi bunavointa as avea, asa cum am spus timp nu. Definitia pe care o dai miracolului este din perspectiva ta asupra vietii crestine, si fiind cea a unuia care nu traieste aceasta viata este una exterioara si din acest motiv si incomplenta. Nu neg ca ea s-ar potrivi UNORA din cei care isi spun crestini, dar asta nu inseamna ca este definitia completa si atotcuprinzatoare a miracolului. Miracolul este o chestiune personala in primul rand si desi poti da MARTURIE despre el, cel care il asculta nu-l va percepe niciodata ca atare, la fel ca tine sau poate chiar deloc. Si cand spun "chestiune personala" ma refer la faptul ca nu are de a face doar cu lumea fizica, apropo de exemplul tau cu focul. Explicatii alternative se pot gasi oricand daca esti determinat sa fii sceptic pana la capat. Marturiile despre miracole pot convinge doar pe cei care au trait la randul lor un miracol la un moment dat si stiu ca astfel de lucruri SUNT POSIBILE. Si repet ce am scris si ultima data, nimeni nu are obligatia sa te convinga in acest sens, nici macar Dumnezeu. Asta nu inseamna ca daca vei cere cu adevarat de la Dumnezeu un semn, nu ti-l va da. Dar asta doar in anumite circumstante, cand intr-adevar vei avea nevoie de asa ceva. Deocamdata simti doar nevoia de a-i contrazice pe altii si a le oferi explicatii alternative pentru ca la randul tau le-ai gasit "interesante" la un moment dat si probabil mai "sigure" decat indoielile care le presupune, la prima vedere, credinta. |
Citat:
Daca lumea crestin ortodoxa este prea putin interesata sa fie luata in serios de sceptici ca mine, atunci aceste indoieli pe care le exprim nu muta nici un fir de par din loc. Ceea ce, evident, este fals, avand in vedere raspunsul aproape vioent pe care l-am primit in threadul asta doar pentru ca mi-am vociferat scepticismul. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:44:27. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.