Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Oare trebuie sa ne spalam? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6092)

andreicozia 04.05.2009 20:29:20

Doamne, ce s-ar mai clarifica relatiile intre noi pe aici daca ne-am putea privi direct in ochi.

cristiboss56 04.05.2009 20:43:57

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 133431)
Doamne, ce s-ar mai clarifica relatiile intre noi pe aici daca ne-am putea privi direct in ochi.

[COLOR=Red]Eu personal am reusit cu cativa prieteni de pe acest forum A fost o experienta extrem de placuta. Pe mine ma gasiti la Biserica Sfantul Mercurie, in pagina personala , deschisa tuturor , fara restrictii. Cel ce nu se ascunde, va privi totdeauna direct in ochi.:30::6:[/COLOR]

zoridezi 04.05.2009 21:02:35

:) cristiboss56, stiai ca smileyul :30: inseamna loser ? oricum ai fost simpatic :71:
Si apropo de privire, eu ma ascund cel mai bine atunci cand privesc pe cineva direct in ochi numai ca dupa un timp ma bufneste rasul.. nu pot sa mint :)

cristiboss56 04.05.2009 21:06:49

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 133439)
:) cristiboss56, stiai ca smileyul :30: inseamna loser ? oricum ai fost simpatic :71:
Si apropo de privire, eu ma ascund cel mai bine atunci cand privesc pe cineva direct in ochi numai ca dupa un timp ma bufneste rasul.. nu pot sa mint :)

Păi vezi ! . . .

zoridezi 04.05.2009 21:09:58

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 133442)
Păi vezi ! . . .

Eu vad si totusi sunt oarba :5:

cristiboss56 04.05.2009 21:16:05

Citat:

În prealabil postat de zoridezi (Post 133444)
Eu vad si totusi sunt oarba :5:

Pentru moment sau dacă nu cel ce chiar nu vede, Dumnezeu i-a dat un talant ce altcineva nu-l are. Asta cu siguranță !

Mihailc 04.05.2009 22:44:00

Citat:

De ce ? Iese fum, scântei și face Bumm ? Apăi , să nu facem discriminări . Nu prea sunt benefice !
Nu-i vorba de discriminari ci de o realitate pe care si străbunii noștrii o gestionau foarte bine. Femeile se ceartă tot ele se împacă cu pupături și îmbrățișări la final.

[/quote]Mihailc - m-ai facut sa rad...:21::53:
De ce ti-e frica?:21:
Pai femeia reprezinta frumosul si partea cea sensibila a barbatului, daca nu ma insel. S-a schimbat ceva intre timp?:21:[/quote]

Nu mi-e frică decât de gura femeii când e în stare de "conflict" cu altă femeie sau cu terți. "Suava" sonoritate a "gâlcevilor muierești" se poate ghici până și din text și trebuie să recunoașteți că genul ăsta muzical nu-i de recomandat și altora. Partea cu "frumosul si partea cea sensibila a barbatului" rămâne valabilă și în timpul războiului și după.

mirelat 05.05.2009 04:10:33

Citat:

În prealabil postat de sherlock_holmes (Post 133260)
"Un pas mic pentru Mirela, dar un salt urias pentru umanitate!"

ha ha, da adopt tehnica pasilor mici, desi nu sunt deloc liberala!! aviz amatorilor de judecati precipitate. :))

mirelat 05.05.2009 04:20:23

Citat:

În prealabil postat de ClaudiuT (Post 133357)
Dupa agitatia de pe acest topic care m-a scos din normal, sincer am si eu nevoie mare de relaxare... cu siguranta eu am fost acela care v-am incordat si pe voi si vreau sa-mi cer iertare de la toti ..... dar dupa cum spune banateanul: cand ii musai ii musai.

Har si Pace de la Domnul!

ma bucur ca te-ai mai linistit si eu una nu sunt suparata, cum am mai spus. dar adevarul este ca n-am inteles ce te-ai ambalat asa tare, mai ales ca esti nou-nout pe forum.

mirelat 05.05.2009 07:14:39

Citat:

În prealabil postat de eduardd (Post 133308)
unii useri, ma indeamna tot mai mult sa iau o pazua de forum din nou..

ai dreptate, jenica. si pe mine ma cam bate gandul sa ma las de lecturarea acestui forum, si sa ma apuc mai bine de citit Morometii. pentru revenire.

dar pentru ca sunt cativa aici, mai ales barbati, care au intr-adevar postari de exceptie, facute cu cap, dar si cu traire sufleteasca, inca n-am ajuns la aceasta "solutie finala".

ory 05.05.2009 10:01:09

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 133431)

Da,am vedea clar cine si cum se spala,cine si cum priveste,cine si cum iubeste,doar cu un miros,cu o privire,cu o imbratisare....si,fara CUVINTE!

andreicozia 20.10.2009 22:52:26

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 133554)
Da,am vedea clar cine si cum se spala,cine si cum priveste,cine si cum iubeste,doar cu un miros,cu o privire,cu o imbratisare....si,fara CUVINTE!

Multi se pare ca s-au intilnit deja si in cele mai multe cazuri sunt oameni blinzi si iubitori nu cum apar aici pe forum :))

georgedar 26.10.2009 08:41:00

Trebuie sa ne spalam! Scrie si in biblie si e si common sense after all.

glykys 26.10.2009 15:31:45

ce topic amuzant!:)))))) si nu am citit decat primele doua pagini! In evul mediu murdaria era in floare si mirosul ingrozitor. acelor oameni le era frica sa se spele, deoarece, ziceau ei, apa ii va imbolnavi, va intra prin gaurile corpului, pe care le va umple de microbi :)))).

cristiboss56 26.10.2009 18:11:23

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 176215)
ce topic amuzant!:)))))) si nu am citit decat primele doua pagini! In evul mediu murdaria era in floare si mirosul ingrozitor. acelor oameni le era frica sa se spele, deoarece, ziceau ei, apa ii va imbolnavi, va intra prin gaurile corpului, pe care le va umple de microbi :)))).

Prostia, ignoranța , pot fi amuzante, dar până la un anumit punct . . . Nu ?
:106:

glykys 26.10.2009 18:51:46

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 176251)
Prostia, ignoranța , pot fi amuzante, dar până la un anumit punct . . . Nu ?
:106:

Iertare... am avut un curs despre asta la master si ne-am amuzat teribil. Asa era in epoca respectiva, ei nu se socoteau nici prosti, nici ignoranti, dar nici nespalati, culmea!

crestinOrtodoxa 04.09.2010 02:23:36

"stai asa ca nu-i asa"

Stiu ca suna foarte ciudat sa nu te speli. Si ne spalam, normal. Nici eu n-as putea sa stau fara sa ma spal, as mirosi ca un sconcs si m-as simti ca un ghem de transpiratie ulei si jeg...

In "Paza celor cinci simturi" de Sf.Nicodim Aghioritul spune multe chestii... cel putin ciudate pt mine. O sa enumar cateva dintre ele, ca sa va faceti o idee cam in ce termeni trateaza cartea problemele simturilor:

-la paza auzului spune ca n-ai voie sa detii animale de companie. De la canari/pisici/caini, orice. Pt ca sunetul lor (muzica?) te face sa le indragesti peste masura. Si sa iubesti oamenii mai putin. (da exemple...)
"arhiereul, preotul si tot clerul nu se cuvine a hrani pasari si caini". Dar se refera si la mireni.
Asta imi aduce aminte de niste fete de pe un forum, care cautau ajutor disperate- aveau nevoie de cineva sa se duca sa salveze un caine din curtea unei manastiri de calugari. Se ratacise pe acolo, si era intr-o situatie foarte dificila. Fusese legat cu sarma, si scapase. Sarma ori s-a strans in jurul gatului din cauza ca a tras, ori ii fusese pusa de cand era mic si carnea crescuse efectiv pe langa sarma si rana- pt ca avea sarma incarnata. Adica avea carnea din jurul gatului taiata si in ea sarma. Nici un "cuvios" din manastire nu s-a indurat sa-l ajute. Asta e "bunatatea" si "milostivirea" fatza de o suferintza asa crunta?... Nu mai zic nimic.

-e interzis sa canti (voce/instrumente) cu alt scop decat cel de a canta cantece bisericesti.

-la pazirea mirosului- sa nu folosesti parfum.Nici produse parfumate, nici pt baie, nici pt aromoterapie (in scopuri medicale) Ok, poate e de inteles asta. Dar ce facem cu detergentii parfumati pe care-i avem in zilele noastre. Deodorante gasesti si de-alea fara parfum, dar in general e cam inevitabil, cam toate au un miros de ceva parfum... Apoi da citat din Proorocul Isaia, cum le blestema pe femeile care folosesc miresme. "...si in locul mirosului cel frumos va fi praf, si in loc de brau te vei incinge cu funie, si te vei imbraca cu sac, iar fiul tau cel prea frumos pe care il iubesti de sabie va cadea"... Apoi spune cum s-a pedepsit Sfantul Arsenie cel Mare pt pacatul de a folosi miresme...

-paza pipairii--- SA NU TE SCARPINI in primul rand! Si cand te duci la wc ca faci cat mai repede toata "operatiunea" si sa fii cat de acoperit poti. Trebuie sa-ti fie rusine de tine si cand esti singur, sa-ti amintesti ca Sf. Inger Pazitor te vede si sa te rusinezi.
Sa nu stai picior peste picior, sa nu te atingi cu mainile pe corp nici cand dormi. Da citate din Ioan Scararul aici, si din Grigorie luminatorul Nyssei.

-sa nu dormi in pat comod! Pat de scandura si dormi direct pe scadura. Sau pe jos, pe patura, sau direct pe jos, oricum numai comod sa nu fie. Spune ca proorocul David cand spune "cu lacrimile mele asternutul meu voi uda", asternut inseamna de fapt scaun, "cravaat"un fel de sofa mai mica ce e folosita ca scaun. Un pat moale si comod indeamna la somn, lenevire si pacate. (Aici... nu stiu ce sa zic. Poate e putintel exagerat, dar si parintele Cleopa da exemple de-astea, de calugari cu har care dormeau numai incomod. In sicriu, pe scaun -cand adormea cadea, se trezea si ala era tot somnul, trecea iar la rugaciune-, sau sprijinit de perete, etc. implineu cuvantul "privegheati si va rugati")

Acum urmeaza partea cu spalatul. As reda cuvant cu cuvant, dar e prea mult de scris. :)

Sub tot acest simt (pipairea) intra si spalatul.
Ce-i drept nu se refera la mireni, spune clar doar de preoti si arhierei. Dar face referire ceva mai incolo si de mama unui episcop (care chiar daca ar fi fost calugarita atunci, daca ii era mama, o fi fost si ea mireana vreodata), care ii dadea exemplu fiului ei si il certa ca se "ingrijeste atata" ca se spalase pe fata si pe picioare dupa o zi foarte calda.

"Sub tot acest simt intra si spalarea capului si a picioarelor, despre care ai auzit si mai sus la preasfintita intre monahii mama a lui Iuvin cat sunt de daunatoare trupului celui tanar.De aceea citim in Pateric ca mult parinti veneau la nevoia de a trece rauri, dar se rusinau nu sa se spele- ci numai sa-si dezgoleasca picioarele si erau rapiti de dumnezeiestul Inger si intr-o clipa se aflau pe celalalt mal. Departarea de scaldatoare este un lucru barbatesc- asa invata Sfantul Diadoh, episcopul Foticeei, care zice <A te abtine de la acesta (scaldatoare) este si barbateste si mai cu seama firesc celui cumpatat.Pt ca astfel nici o imbaiere care aduce desfatare nu va molesi (cu sensul de a slabi corpul ca postul si rugaciunea?) trupul nostru si nici nu va readuce in minte pe Adam in rusinoasa goliciune, incat sa ne ingrijoram sa ne acoperim si noi goliciunea rusinii. ..."

In note mai scrie si de Cuviosul Petru ca vrand s-o treaca pe maica-sa un rau (pe pietre, ca doar nu se uda, nu?...) nu a indraznit sa faca asta cu mainile goale, si si le-a acoperit cu o petica intai. Asta tot despre pacatul pipairii.

Mai spune ca pana si paganul Pitagora se rusina de el insusi, pt ca avea macar constiinta dreapta si rusine. Si daca acest pagan se rusina de el insusi cand era singur, cu-atat mai mult se cade sa o facem noi crestinii, care avem Dumnezeu si Inger Pazitor.

Vasile cel Mare spunea ca trebuie sa ne rusinam de noi insine sand suntem singuri, pt ca este usor sa cadem in pacat asa. Ni se cultiva ideea ca e normal si nu e pacat, ca nimeni nu a pacatuit din asta, dar nu avem cum sa stim in ce pacate au cazut cei ce zic ca nu e pacat, pt ca spun asta. Spune ca chiar daca prin absurd ar exista om sa nu fie stapanit de patimi trupesti, tot cu greu l-ar convinge ca neavand rusine fata de el insusi n-a cazut in pacat si spre ganduri necurate.

Si despre hainele groase spune ca ar fi oarecum pacat, nu direct dar:

"Asa talcuieste Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu despre hainele de piele-pielea omului- ale lui Adam :<Cu hainele de piele se imbraca, adica poate cu trupul cel mai grosier,muritor si smerit." Prin urmare, oamenii care se imbraca gros si in haine moi se impotrivesc cusaturii dumnezeiesti si inteleptei imbracaminti ce exista deja tocmai ca sa ne smerim. De aici tragem concluzia ca hainele nu trebuie sa ne protejeze de frig/ploaie, si doar sa ne acopere.

Somnul dulce spune ca vine de la ostenelile din timpul zilei, si ca si pe o piatra de te culci iti este suficient.

Spre sfarsitul capitolului revine la scaldatoare si da cateva exemple biblice si din viata unor drepti de cadere in pacate grele si destramarea familiilor, caderea regatelor din cauza ca respectivii au facut baie- s-au desfatat in scaldatoare.

La un moment dat parca chiar da ca argument faptul ca Iisus nu s-a spalat niciodata complet. Deci cel mai probabil daca spune undeva in Biblie de curatenie NU e vb de curatenie trupeasca, iar "spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi" poate se refera doar la suflet.

____

Acum... fiecare crede ce vrea- dar "teoria" uite, spune ca NU e bine sa te speli. Si asta o spune nu oricine, si Sf. Nicodim Aghioritul.

____

Ostasul 04.09.2010 21:56:26

spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi" poate se refera doar la suflet.

Sa ne spalam si la propriu, dar si la modul figurat- de pacate.

Iubirea 06.09.2010 02:29:12

Scria cineva pe aici ca au existat sfinti care nu se spalau si miroseau fff frumos...

Da....asa este...motiv pentru care ar trebui sa ne punem intrebarea de unde vine necesitatea spalarii??? Din faptul ca acest corp uman elimina toxinele acumulate din alimentatie. Cu cat alimentatia este mai nociva cu atat transpiratia, urina sunt mai urat mirositoare, motiv pentru care este absolut indicat sa ne spalam.
Insa cu cat alimentatia noastra este mai sanatoasa, mai usoara si mai imputinata, in organism sunt diminuate sau chiar anulate toxinele, motiv pentru care se diminueaza si nevoia de spalare.

Faceti o experienta de acest gen si veti simti in propriul organism schimbarea.

Fani71 06.09.2010 10:54:04

Citat:

În prealabil postat de crestinOrtodoxa (Post 285252)
"stai asa ca nu-i asa"

Stiu ca suna foarte ciudat sa nu te speli. Si ne spalam, normal. Nici eu n-as putea sa stau fara sa ma spal, as mirosi ca un sconcs si m-as simti ca un ghem de transpiratie ulei si jeg...

In "Paza celor cinci simturi" de Sf.Nicodim Aghioritul spune multe chestii... cel putin ciudate pt mine. O sa enumar cateva dintre ele, ca sa va faceti o idee cam in ce termeni trateaza cartea problemele simturilor:

-la paza auzului spune ca n-ai voie sa detii animale de companie. De la canari/pisici/caini, orice. Pt ca sunetul lor (muzica?) te face sa le indragesti peste masura. Si sa iubesti oamenii mai putin. (da exemple...)
"arhiereul, preotul si tot clerul nu se cuvine a hrani pasari si caini". Dar se refera si la mireni.
Asta imi aduce aminte de niste fete de pe un forum, care cautau ajutor disperate- aveau nevoie de cineva sa se duca sa salveze un caine din curtea unei manastiri de calugari. Se ratacise pe acolo, si era intr-o situatie foarte dificila. Fusese legat cu sarma, si scapase. Sarma ori s-a strans in jurul gatului din cauza ca a tras, ori ii fusese pusa de cand era mic si carnea crescuse efectiv pe langa sarma si rana- pt ca avea sarma incarnata. Adica avea carnea din jurul gatului taiata si in ea sarma. Nici un "cuvios" din manastire nu s-a indurat sa-l ajute. Asta e "bunatatea" si "milostivirea" fatza de o suferintza asa crunta?... Nu mai zic nimic.

-e interzis sa canti (voce/instrumente) cu alt scop decat cel de a canta cantece bisericesti.

-la pazirea mirosului- sa nu folosesti parfum.Nici produse parfumate, nici pt baie, nici pt aromoterapie (in scopuri medicale) Ok, poate e de inteles asta. Dar ce facem cu detergentii parfumati pe care-i avem in zilele noastre. Deodorante gasesti si de-alea fara parfum, dar in general e cam inevitabil, cam toate au un miros de ceva parfum... Apoi da citat din Proorocul Isaia, cum le blestema pe femeile care folosesc miresme. "...si in locul mirosului cel frumos va fi praf, si in loc de brau te vei incinge cu funie, si te vei imbraca cu sac, iar fiul tau cel prea frumos pe care il iubesti de sabie va cadea"... Apoi spune cum s-a pedepsit Sfantul Arsenie cel Mare pt pacatul de a folosi miresme...

-paza pipairii--- SA NU TE SCARPINI in primul rand! Si cand te duci la wc ca faci cat mai repede toata "operatiunea" si sa fii cat de acoperit poti. Trebuie sa-ti fie rusine de tine si cand esti singur, sa-ti amintesti ca Sf. Inger Pazitor te vede si sa te rusinezi.
Sa nu stai picior peste picior, sa nu te atingi cu mainile pe corp nici cand dormi. Da citate din Ioan Scararul aici, si din Grigorie luminatorul Nyssei.

-sa nu dormi in pat comod! Pat de scandura si dormi direct pe scadura. Sau pe jos, pe patura, sau direct pe jos, oricum numai comod sa nu fie. Spune ca proorocul David cand spune "cu lacrimile mele asternutul meu voi uda", asternut inseamna de fapt scaun, "cravaat"un fel de sofa mai mica ce e folosita ca scaun. Un pat moale si comod indeamna la somn, lenevire si pacate. (Aici... nu stiu ce sa zic. Poate e putintel exagerat, dar si parintele Cleopa da exemple de-astea, de calugari cu har care dormeau numai incomod. In sicriu, pe scaun -cand adormea cadea, se trezea si ala era tot somnul, trecea iar la rugaciune-, sau sprijinit de perete, etc. implineu cuvantul "privegheati si va rugati")

Acum urmeaza partea cu spalatul. As reda cuvant cu cuvant, dar e prea mult de scris. :)

Ce-i drept nu se refera la mireni, spune clar doar de preoti si arhierei. Dar face referire ceva mai incolo si de mama unui episcop (care chiar daca ar fi fost calugarita atunci, daca ii era mama, o fi fost si ea mireana vreodata), care ii dadea exemplu fiului ei si il certa ca se "ingrijeste atata" ca se spalase pe fata si pe picioare dupa o zi foarte calda.

"Sub tot acest simt intra si spalarea capului si a picioarelor, despre care ai auzit si mai sus la preasfintita intre monahii mama a lui Iuvin cat sunt de daunatoare trupului celui tanar.De aceea citim in Pateric ca mult parinti veneau la nevoia de a trece rauri, dar se rusinau nu sa se spele- ci numai sa-si dezgoleasca picioarele si erau rapiti de dumnezeiestul Inger si intr-o clipa se aflau pe celalalt mal. Departarea de scaldatoare este un lucru barbatesc- asa invata Sfantul Diadoh, episcopul Foticeei, care zice <A te abtine de la acesta (scaldatoare) este si barbateste si mai cu seama firesc celui cumpatat.Pt ca astfel nici o imbaiere care aduce desfatare nu va molesi (cu sensul de a slabi corpul ca postul si rugaciunea?) trupul nostru si nici nu va readuce in minte pe Adam in rusinoasa goliciune, incat sa ne ingrijoram sa ne acoperim si noi goliciunea rusinii. ..."

In note mai scrie si de Cuviosul Petru ca vrand s-o treaca pe maica-sa un rau (pe pietre, ca doar nu se uda, nu?...) nu a indraznit sa faca asta cu mainile goale, si si le-a acoperit cu o petica intai. Asta tot despre pacatul pipairii.

Mai spune ca pana si paganul Pitagora se rusina de el insusi, pt ca avea macar constiinta dreapta si rusine. Si daca acest pagan se rusina de el insusi cand era singur, cu-atat mai mult se cade sa o facem noi crestinii, care avem Dumnezeu si Inger Pazitor.

Vasile cel Mare spunea ca trebuie sa ne rusinam de noi insine sand suntem singuri, pt ca este usor sa cadem in pacat asa. Ni se cultiva ideea ca e normal si nu e pacat, ca nimeni nu a pacatuit din asta, dar nu avem cum sa stim in ce pacate au cazut cei ce zic ca nu e pacat, pt ca spun asta. Spune ca chiar daca prin absurd ar exista om sa nu fie stapanit de patimi trupesti, tot cu greu l-ar convinge ca neavand rusine fata de el insusi n-a cazut in pacat si spre ganduri necurate.

"Asa talcuieste Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu despre hainele de piele-pielea omului- ale lui Adam :<Cu hainele de piele se imbraca, adica poate cu trupul cel mai grosier,muritor si smerit." Prin urmare, oamenii care se imbraca gros si in haine moi se impotrivesc cusaturii dumnezeiesti si inteleptei imbracaminti ce exista deja tocmai ca sa ne smerim. De aici tragem concluzia ca hainele nu trebuie sa ne protejeze de frig/ploaie, si doar sa ne acopere.

Somnul dulce spune ca vine de la ostenelile din timpul zilei, si ca si pe o piatra de te culci iti este suficient.

Spre sfarsitul capitolului revine la scaldatoare si da cateva exemple biblice si din viata unor drepti de cadere in pacate grele si destramarea familiilor, caderea regatelor din cauza ca respectivii au facut baie- s-au desfatat in scaldatoare.

La un moment dat parca chiar da ca argument faptul ca Iisus nu s-a spalat niciodata complet. Deci cel mai probabil daca spune undeva in Biblie de curatenie NU e vb de curatenie trupeasca, iar "spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi" poate se refera doar la suflet.

____

Acum... fiecare crede ce vrea- dar "teoria" uite, spune ca NU e bine sa te speli. Si asta o spune nu oricine, si Sf. Nicodim Aghioritul.

____

Toate astea dovedesc ca si sfintilor li se intampla sa o ia aiurea pe coclauri ! sa exagereze si sa se ocupe cu nimicuri.
;-)
Sau cine stie, depinde de cui se adreseaza. Unor calugari din acea epoca, poate; calugarii au mai multe ispite.

Sa nu vina nimeni sa imi spuna acum ca este pacat sa faci dus si sa te scarpini cand te pisca tantarii.
Sau sa canti un cantecel de leagan nereligios copilului, de exemplu. Nani nani puiu maiii, vaaai, ce pacat!

IonelS 06.09.2010 11:04:25

Mizeria fizica este de la Diavol, adica complacerea in in mizerie, in conditiile in care te poti spala, chiar si cu un pretext de text "mistic".
Mai este cazul sfintilor , care ajung la situatia de nu mai fi nevoie sa se spele..Cica mizeria este transformata harul divin intr-un praf care se scutura...si sunt insotiti tot timpul de un miros specific, placut...
Concluzia: hai sa ne spalam !

mihailt 06.09.2010 11:40:28

Citat:

"stai asa ca nu-i asa"

____

____

Mai soro daca ar fi sa ne luam dupa ce postezi fratia ta aci parintele Cleopa pacatuia ca purta un cojoc de lana de oaie gros.Si nu numai parintele Cleopa ci mai multi parinti.
E pacat sa umbli cu imbracaminte groasa da nu cumva astea o fi lasata de Dumnezeu?
Ca doar au fost atati Sfinti bineplacuti lui Dumnezeu care aveau cojoace.
Ca doar e normal ca trebuie sa ai grija de trup sa nu se imbolnaveasca trupul fiind templul Duhului Sfant.
E adevarat ca nu aveau haine placute la pipait acesti sfinti.
Vedem ca si Sfantul Antonie cel Mare avea cojoc .
http://www.crestinortodox.ro/calenda...are-98788.html

Traditie1 06.09.2010 18:31:19

Citat:

"stai asa ca nu-i asa"

____

____

Cred că este o exagerare. Scopul vieții ascetice este roada lăuntrică. Dacă acordăm atâta atenție aspectelor exterioare, vom ajunge să neglijăm viața lăuntrică, rugăciunea neîncetată.

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 285842)
Scria cineva pe aici ca au existat sfinti care nu se spalau si miroseau fff frumos...

Da....asa este...motiv pentru care ar trebui sa ne punem intrebarea de unde vine necesitatea spalarii??? Din faptul ca acest corp uman elimina toxinele acumulate din alimentatie. Cu cat alimentatia este mai nociva cu atat transpiratia, urina sunt mai urat mirositoare, motiv pentru care este absolut indicat sa ne spalam.
Insa cu cat alimentatia noastra este mai sanatoasa, mai usoara si mai imputinata, in organism sunt diminuate sau chiar anulate toxinele, motiv pentru care se diminueaza si nevoia de spalare.

Faceti o experienta de acest gen si veti simti in propriul organism schimbarea.

Eu nu m-am spălat cu anii (o perioadă nu am făcut duș decât o dată la câțiva ani) și nu pot să zic că miroseam, dar schimbam hainele des. Era din ascultare. Nici acum nu fac baie decât rar (vara fac doar din pricină că nu suport transpirația iar toamna, primăvara și iarna fac o dată la câteva luni). Vara pot să port mai mult timp hainele decât alții fiindcă transpirația nu e atât de puternic mirositoare.

Datorită faptului că nu mănânc nici un produs animal sau grăsime vegetală, toxinele din corp s-au eliminat de mulți ani, corpul funcționează mai bine și transpirația e mai puțin neplăcută (nu mănânc nici sare), picioarele nu mai miros (fiindcă s-a îmbunătățit circulația) dar doar atât, nu pot să zic că celelalte excreții nu miros la fel de urât ca înainte.

Cred însă că mirosurile respingătoare vin de la necurățenie spirituală. Un om prefăcut sau hoț, pofticios (poate de aceea miros urât excrementele) cred că miroase urât.

Rodica50 06.09.2010 19:35:31

Comentarii de prisos! Trebuie sa ne spalam si casa si trupul si sufletul!

Iubirea 07.09.2010 23:59:05

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 286116)
Comentarii de prisos! Trebuie sa ne spalam si casa si trupul si sufletul!

Cine spune asta?
Si daca ar fi trebuit sa fie asa, atunci unii sfinti nu mai sunt sfinti pentru ca nu s-au spalat...

Sau unii nu mai sunt sfinti pentru ca s-au spalat?
Sau un om obisnuit nu poate avea sansa mantuirii pentru ca nu se spala...sau pentru ca se spala prea mult...

Comentariile nu sunt de prisos, sunt pareri la un subiect, destul de interesant pentru ca este vorba de corpul nostru in care salasluieste un suflet si acest suflet este suflarea directa de viata a lui Dumnezeu, este chipul lui Dumnezeu in trup...astfel cum sa il pastram curat? prin rugaciune sau prin apa cu sapun sau prin amandoua? este impediment vreuna din aceste variante in calea mantuirii si a sfinteniei?

Parerea mea este ca NU...

Rodica50 08.09.2010 09:32:48

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 286558)
Cine spune asta?
Si daca ar fi trebuit sa fie asa, atunci unii sfinti nu mai sunt sfinti pentru ca nu s-au spalat...

Sau un om obisnuit nu poate avea sansa mantuirii pentru ca nu se spala...sau pentru ca se spala prea mult...

Comentariile nu sunt de prisos, sunt pareri la un subiect, destul de interesant pentru ca este vorba de corpul nostru in care salasluieste un suflet si acest suflet este suflarea directa de viata a lui Dumnezeu, este chipul lui Dumnezeu in trup...astfel cum sa il pastram curat? prin rugaciune sau prin apa cu sapun sau prin amandoua? este impediment vreuna din aceste variante in calea mantuirii si a sfinteniei?

Igiena e o problema de bun simt, de respect pentru tine si pentru cei din jur.Oare sa nu mai curatam Bisericile? Daca sunt nelamuriri, sa intrebam duhovnicul! Eu cred ca Sfintii aveau grija de igiena proprie. Chiar Mantuitorul aminteste despre acest aspect, cand vorbeste despre post.Sunt si alte exemple...

andreicozia 08.09.2010 16:30:48

Citat:

În prealabil postat de Rodica50 (Post 286606)
Igiena e o problema de bun simt, de respect pentru tine si pentru cei din jur.Oare sa nu mai curatam Bisericile? Daca sunt nelamuriri, sa intrebam duhovnicul! Eu cred ca Sfintii aveau grija de igiena proprie. Chiar Mantuitorul aminteste despre acest aspect, cand vorbeste despre post.Sunt si alte exemple...

Mintuitorul s-o fi spalat vreodata... cu apa?( in afara de picioare care faceau parte din ritualul iudaic si mai tirziu musulman)
SIngura interactiune a Lui cu apa a fost cind a calcat pe apa, deci nu s-ar fi putut spala in lac deoarece nu-l atingea apa.
Deci ca urmare daca sa zicem ar si sarit cu ucenicii din barca in lac sa faca o baie ca tot omul sa intelegem ca El s-ar fi lovit.

IonelS 08.09.2010 17:03:35

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 286558)
Cine spune asta?

Hm! Ma repet ! Sfintii nu prea se mai spalau pt ca Harul Divin ii curata efectiv de orice fel de mizerie fizica, inclusiv erau parfumati ...Am inteles ca mizeria se transforma intr-un praf...

Dar mai intai faceti-va voi sfinti si abia apoi nu va mai spalati.., daca nu vreti sa mirositi ca un ciorap cu "iz" de sfinti !

Rodica50 08.09.2010 20:06:31

Citat:

Daca totusi cineva este contrariat cu privire la aceasta problema, are libertatea sa nu se spele.

Iubirea 08.09.2010 21:48:24

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 286761)
Hm! Ma repet ! Sfintii nu prea se mai spalau pt ca Harul Divin ii curata efectiv de orice fel de mizerie fizica, inclusiv erau parfumati ...Am inteles ca mizeria se transforma intr-un praf...

Dar mai intai faceti-va voi sfinti si abia apoi nu va mai spalati.., daca nu vreti sa mirositi ca un ciorap cu "iz" de sfinti !

Devreme ce n-ai inteles ce am vrut sa scriu, nu vad de ce trebuie sa te repeti...ca si cum eu te-am intrebat de ce nu se spalau sfintii ca habar nu am si tu saracul te repeti sa ma lamuresti :)))))

Iubirea 08.09.2010 21:57:44

Citat:

Rodica eu sunt de acord cu tine, nu contest ce spui, mai ales ca am alergie la mirosul de transpiratie, de usturoi si bautura care se emana in mijloacele de transport in comun din Romania...

Problema spalatului care este ridicata in acest topic, zic eu ca este mult mai profunda...si de ex. ce ne facem cu ascetii din zilele noastre care nu se spala (nu-i mai iau in calcul pe cei din vechime)...inseamna ca nu au bun simt???
...si crede-ma ca igiena proprie este ultimul lucru de care au ei grija...au multe alte lucruri mai importante de facut decat igiena proprie...

Ostasul 08.09.2010 22:04:03

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 286861)
Rodica eu sunt de acord cu tine, nu contest ce spui, mai ales ca am alergie la mirosul de transpiratie, de usturoi si bautura care se emana in mijloacele de transport in comun din Romania...

Problema spalatului care este ridicata in acest topic, zic eu ca este mult mai profunda...si de ex. ce ne facem cu ascetii din zilele noastre care nu se spala (nu-i mai iau in calcul pe cei din vechime)...inseamna ca nu au bun simt???
...si crede-ma ca igiena proprie este ultimul lucru de care au ei grija...au multe alte lucruri mai importante de facut decat igiena proprie...

cu aproximatie" ...tu cand postesti spala fata ta si capul tau il unge..."

Noua, celor din orasul nostru ne-a lipsit apa calda cateva zile si am fost disperati...

Iubirea 08.09.2010 22:11:36

Citat:

În prealabil postat de Ostasul (Post 286867)
cu aproximatie" ...tu cand postesti spala fata ta si capul tau il unge..."

Noua, celor din orasul nostru ne-a lipsit apa calda cateva zile si am fost disperati...

Pentru noi , oamenii de rand care suntem plini de pacate, imbuibati de mancare si "bunataturi" este absolut necesara igiena corporala...daca nu ne-am ingriji de acest aspect cu siguranta in jurul nostru s-ar crea mult spatiu liber :)))
Desigur ca acest aspect este valabil doar pentru cei ce constientizeaza importanta igienei...ca mai sunt si din ceilalti, care din pacate nu sunt putini deloc.

I.Calin 08.09.2010 22:34:52

Nu știu ce să mai înțeleg. Am tot citit toate postările din topicul ăsta și nu pricep și pace. Ce treabă are spălatul cu credința? Păi, dacă spălarea are ca scop curățirea fizică a trupului și nu provocarea de senzații tari, ce trebuie să facem? Restul înțelesurilor duhovnicești ale spălării corpului îmi scapă. Să stăm plini de jeg așteptând ce? Sau există vreo legătură între spălat și mântuire?
Doamne iartă-mă, 16 pagini despre spălat?!?! Să mă simt un mare păcătos și un înstrăinat de cele sfinte că mă spăl de câte ori simt nevoia și în funcție de anotimp, de două - trei - patru - cinci ori pe zi?

Iubirea 08.09.2010 22:50:44

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 286879)
Nu știu ce să mai înțeleg. Am tot citit toate postările din topicul ăsta și nu pricep și pace. Ce treabă are spălatul cu credința? Păi, dacă spălarea are ca scop curățirea fizică a trupului și nu provocarea de senzații tari, ce trebuie să facem? Restul înțelesurilor duhovnicești ale spălării corpului îmi scapă. Să stăm plini de jeg așteptând ce? Sau există vreo legătură între spălat și mântuire?
Doamne iartă-mă, 16 pagini despre spălat?!?! Să mă simt un mare păcătos și un înstrăinat de cele sfinte că mă spăl de câte ori simt nevoia și în funcție de anotimp, de două - trei - patru - cinci ori pe zi?

Nici nu stiu daca trebuie inteles ceva...tu fa asa cum iti dicteaza constiinta, asa cum simti...ca nu spalatul sau nespalatul te mantuiesc...ci doar te inalta sau te coboara in ochii celor din jur.

Si acum mi-am adus aminte o intamplare interesanta legata de miros...era pe vremea cand eram in manastire. La un moment dat intr-o luna noiembrie-decembrie a venit la manastire un tanar care parea sa aibe probleme psihice si asta datorita vorbelor lui si comportamentului ciudat (realitatea era insa alta cu el)...stareta nu a vrut sa-l gazduiasca asa ca el, fara sa stie nimeni s-a culcat in grajdul cu vaci. A doua zi dimineata la ora 6 a inceput slujba, in biserica era cald si intuneric, doar luminile de la candele erau aprinse, maicile stateau linistite la slujba...dintr-o data biserrica s-a umplut de miros de balegar si urina incat maicile au iesit afara, au deschis gemuri, usi, suduiau si incercau sa-l dea afara pe tanarul care statea in genunchi in pronaos...eu nu m-am miscat de la strana si atat am auzit ca a spus tanarul comparativ cu maicile care nu mai taceau si uitasera ca era slujba: "Daca nu suportati acest miros, cum oare veti suporta mirosul iadului?"

IonelS 08.09.2010 23:20:33

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 286855)
Devreme ce n-ai inteles ce am vrut sa scriu, nu vad de ce trebuie sa te repeti...ca si cum eu te-am intrebat de ce nu se spalau sfintii ca habar nu am si tu saracul te repeti sa ma lamuresti :)))))

Este simplu, nu pretentios ceea ce scri: dupa ce ne-ai invitat pe vreo doua topicuri sa emigram in masa , acum vrei sa nu ne spalam !
Incepi chiar sa devi interesanta d.p.d.v psihologic ! Da-i inainte ! Uite asa invata romanul !

Iubirea 08.09.2010 23:33:43

Citat:

În prealabil postat de IonelS (Post 286895)
Este simplu, nu pretentios ceea ce scri: dupa ce ne-ai invitat pe vreo doua topicuri sa emigram in masa , acum vrei sa nu ne spalam !
Incepi chiar sa devi interesanta d.p.d.v psihologic ! Da-i inainte ! Uite asa invata romanul !

Cu scuzele de rigoare...dar de la un roman ca tine nici nu am pretentie sa inteleaga altceva din postarile mele, probabil ca este mai simplu sa citesti si sa nu gandesti...dar bine ca macar citesti. :))))))

Doriana 08.09.2010 23:44:22

Citat:

În prealabil postat de Iubirea (Post 286884)
"Daca nu suportati acest miros, cum oare veti suporta mirosul iadului?"

Foarte intelept...Oricui ii place curatenia, dar unii isi fac idol din ea calcand peste suflete de dragul ei...peste suflete pe care Dumnezeu le iubeste si a murit pentru ele.

cristina2012 09.09.2010 00:05:40

Este nevoie sa ne spalam pentru igiena noastra, ca sa nu ne imbolnavim si este nevoie sa ne spalam din bun-simt pentru a nu-i deranja pe ceilalti. NU cred ca e cazul sa ne gandim sa-i calim pe ceilalti cu duhoarea noastra, justificand asta cu mirosul iadului. Cine nu vrea sa se desfateze si sa se moleseasca in baie, nu-i nevoie sa stea in jacuzzi si spuma parfumata, poate face dusuri scurte, eventual reci, se poate spala intr-un lighean, se poate sterge cu prosop ud pe tot corpul, poate arunca cu galeata apa rece pe el, asa cum faceau toti oamenii simpli, lipsiti de confortul cazilor de baie.

Cei care traiau acum 1000 de ani, cand nu exista poluarea aceasta, poate isi mai permiteau sa nu se spele, dar in cazul nostru, mai ales al celor care locuim in orase mari e nebunie curata. Chiar daca ni se pare ca transpiratia nu mai miroase asa urat datorita alimentatiei vegetariene, bio, posturilor, etc, trebuie sa tinem seama de praful, murdaria si microbii care sunt in aer si se aseaza pe noi. Iar cand ni se pare ca nu mirosim, e mai bine sa cerem parerea cuiva din jurul nostru, noi ne obisnuim cu mirosul propriu, dar ce folos avem sa-i facem pe ceilalti sa sufere.

Ati observat ca la munte transpiratia nu miroase urat, chiar in cazul celor carora transpiratie le miroase de regula urat si chiar daca depun eforturi mari si transpira mult?

Daniel777 09.09.2010 00:24:09

Problema asta cu spalatul este una adanca,eu o inteleg si cred ca nu o pot explica destul de bine pe acest topic.
Insa este clar ca ,pentru a ajunge la o asa masura,iti trebuie o inalta viata duhovniceasca,care nu se atinge decat in pustietate sau in calugarie.

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:40:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.