Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Intrebari habarniste (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6120)

alinnasser2010 25.03.2010 19:46:25

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 131389)
1. Cum vine asta "a da slava sau marire lui Dumnezeu"? Inteleg sa-I multumesc, sa-L laud sau sa-I cer ceva, dar cum se potriveste aceasta slava sau marire sau binecuvantare sau glorie care pleaca de la noi spre El ca lauda adusa Lui?

2. Este "Aliluia" singurul cuvant pe care il stim ca apartinand limbii ingerilor?

Ingerii nu striga numai Aliluia Sf.Vasie cel mare in Liturghia sa vorbeste despre Heruvimi si Serafimi care canta cu neincetate graiuri fara de tacere "Sfan Sfan domnul Savaot ...",.Secuvine sa ii multumim lui Dumnezeu pentru toate,sa ne rugam Lui,sa ne inchinam,sa il binecuvantam,sa il slavim cu suflet smerit si cu inima infranta,cu credinta tare.Trebuie sa ii multmumim pentru ca fara de el nu am fi existat,trebuie sa il rugam pentru nevoile noastre,trebuie sa il slvim pentru ca este fara de pacat si drept.Cum?Rugandu-ne si mergend la Biserica....Incearca sa te uiti la filmulete cu aceasta tema si in saptamana Patimilor sa asculti cuvintele de invataura,astfel vei gasi raspunsul la intrebarea ta.

devorator 27.03.2010 14:14:47

Am si eu o intrebare.
Trebuie sa ne spovedim mereu la acelasi preot?

mirabela 27.03.2010 14:16:14

Roaga-te bunului Dumnezeu, sa-ti scoata in cale un duhovnic, si da, la el sa te spovedesti mereu.

Citat:

În prealabil postat de devorator (Post 228691)
Am si eu o intrebare.

Mihnea Dragomir 27.03.2010 14:27:32

Citat:

Am si eu o intrebare.

Nu. Spovada este validă dacă ne spovedim la oricare preot care face spovezi. Pe de altă parte, este preferabil pentru creșterea spirituală să ne spovedim mereu la același preot.

Iată un exemplu: O măsură a creșterii spirituale este să nu facem păcate de același fel. Dacă, să zicem, avem un păcat de natura invidiei (pizmei), facem spovadă bună și suntem absolviți, iar apoi, în decurs de una sau două luni facem din nou același păcat, pentru duhovnic este semn al lipsei de progres în Cristos. Dar, dacă ne spovedim mereu la alt preot, acela nu își va da seama de boala noastră, iar remediile recomandate nu vor avea aceeași eficiență ca în cazul în care ne spovedim la același preot.

E cam ca la doctor, ca să zic așa: nu e obligatoriu să avem același doctor de familie, dar e preferabil pentru sănătatea noastră. Are deja fișa cu accesul la istoricul nistru medical și știe spre ce fel de boli suntem predispuși.

devorator 27.03.2010 14:31:41

Am inteles, Mihnea Dragomir. Multumesc.

iustin10 27.03.2010 21:31:37

Citat:

Am si eu o intrebare.

Sa stii ca in ortodoxie e foarte important sa iti pasterzi duhovnicul.
Nici parintii nu ti-i poti schimba,la fel si duhovnicul ,care e si el un parinte duhovnicesc.
O sa observi astfel,de la o spovedanie la alta,cum creste legatura intre tine si acel preot ,chiar daca te duci rar.O sa observi la fel,si progresele care le faci,de la o spovedanie la alta.
Altfel,daca ii tot schimbi,nu se va acumula nimic.

Florin-Ionut 29.03.2010 11:40:53

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 228043)
Cine poate sa-mi recomande o traducere competenta a Bibliei, in versiunea ortodoxa?

Eu am folosit pana acum http://www.bibliaortodoxa.ro/ care s-a dovedit a fi plina de greseli (cel care o gazduieste nu se oboseste sa o corecteze desi i-am trimis cateva versete). Am mai gasit versiunea lui Anania, care are trimiteri si comentarii: http://www.dervent.ro/biblia.php - sper ca e mai buna.

Deci astept un raspuns de la cei care au folosit si studiat anumite traduceri online, nu de la cei care se gandesc acum sa caute pe Google...

Multumesc.

Nimeni?...

luminita- 29.03.2010 21:38:56

pe net nu cred ca ai sa gasesti....mai bine intreaba un preot sau la o manastire

Florin-Ionut 07.04.2010 17:27:39

19.

Fara sa va uitati pe Internet, stiti care sunt cei 12 Apostoli? Eu am luat o foaie de hartie si am scris doar 10... Am cautat apoi niste liste si inca nu mi-e clar care sunt cei 12, fiindca a iesit unul in plus. :)

Faceti exercitiul asta inainte sa-mi dati nota 3 la obiectul Cateheza.

glykys 07.04.2010 18:59:14

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 232188)
Fara sa va uitati pe Internet, stiti care sunt cei 12 Apostoli? Eu am luat o foaie de hartie si am scris doar 10... Am cautat apoi niste liste si inca nu mi-e clar care sunt cei 12, fiindca a iesit unul in plus. :)

Faceti exercitiul asta inainte sa-mi dati nota 3 la obiectul Cateheza.

Florin-Ionut, ia tu Biblia frumos in mana si uita-te care sunt cei 12 apostoli... :3: eu asa am facut cand am citit prima ta postare de pe threadul ala cu Sf. Ap. Luca, apoi am dat copy paste de pe net, unde scria acelasi lucru... ce Dumnezeu, rad unii si altii de noi. Uite, ma uit eu in biblia mea ortodoxa si iti spun sa verifici ca nu se contrazic in veci Matei, 10, 2-4, Luca, 3, 16-19, Luca, 6, 13-16! la Ioan nu i-am gasit pe toti... e de cautat. Vrei sa zici ca gresesc Evanghelistii si nu greseste Canonul acela apocrif?!
Pana sa postezi threadul ala, credeam si eu, ca o bagatoare in seama ce sunt, ca Luca si Marcu sunt printre cei 12... dar nu! Trebuie sa mai studiem...:25:

Florin-Ionut 07.04.2010 19:15:22

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 232245)
... ce Dumnezeu,

:23: :32:

Iaca nu mai pot eu ca rad altii, sa rada!

Ideea era ca nu numai eu sa invat cei care sunt Apostolii, ci si voi,cei care cititi posturile noi. O discutie e binevenita orisicand, nu?

glykys 07.04.2010 19:22:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 232247)
:23: :32:

Iaca nu mai pot eu ca rad altii, sa rada!

Ideea era ca nu numai eu sa invat cei care sunt Apostolii, ci si voi,cei care cititi posturile noi. O discutie e binevenita orisicand, nu?

Asa este, dar eu sunt sigura ca cei mai multi stiu. Eu, ca o bagatoare in seama ce sunt, nu stiam ca Luca si Marcu nu fac parte din cei 12... Te rog sa ma ierti daca te-am suparat!

Florin-Ionut 07.06.2010 15:27:30

20.

S-a schimbat cumva Heruvicul recent?!

Florin-Ionut 25.11.2010 10:23:43

21.

Stim ca duhovnicul este obligat sa pastreze secretul spovedaniei. Problema se pune: este obligat si cel care se marturiseste sa pastreze acest secret?

Conform Parintelui Constantin Coman, nici noi nu trebuie sa spunem altora aceste pacate, ca sa respectam taina spovedaniei.

Voi cum stiti? Avem marturii de la Sfintii Parinti in acest sens?

Fani71 25.11.2010 10:30:47

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 307612)
Stim ca duhovnicul este obligat sa pastreze secretul spovedaniei. Problema se pune: este obligat si cel care se marturiseste sa pastreze acest secret?

Conform Parintelui Constantin Coman, nici noi nu trebuie sa spunem altora aceste pacate, ca sa respectam taina spovedaniei.

Voi cum stiti? Avem marturii de la Sfintii Parinti in acest sens?

N-am mai auzit de asa ceva pana acum.
Banuiesc ca este mai degraba un sfat de a nu ne trambita pe toate drumurile calcaturile strambe. Discretia este intotdeauna buna in cele duhovnicesti.

Florin-Ionut 22.12.2010 10:28:27

22.

Dupa nastere, femeia nu are voie sa intre in biserica timp de 40 de zile? Daca da, unde scrie?

Fani71 23.12.2010 12:20:13

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 315522)
Dupa nastere, femeia nu are voie sa intre in biserica timp de 40 de zile? Daca da, unde scrie?

Nu stiu daca exista un canon, exista insa o traditie, care vine din Vechiul Testament: femeia era considerata impura 40 de zile din cauza varsarii de sange de la nastere.Dupa aia facea o jertfa la templu si se 'curatea' astfel.

Dupa parerea mea, ea nu are ce cauta in crestinism. Este rlegata de Legea veche,n ca toate ritualele de curatire si spalare ritualica. In Legea Noua ar trebui sa existe doar spalarea de pacate.

Florin-Ionut 23.12.2010 13:18:11

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 315756)
Nu stiu daca exista un canon, exista insa o traditie, care vine din Vechiul Testament: femeia era considerata impura 40 de zile din cauza varsarii de sange de la nastere.Dupa aia facea o jertfa la templu si se 'curatea' astfel.

Dupa parerea mea, ea nu are ce cauta in crestinism. Este rlegata de Legea veche,n ca toate ritualele de curatire si spalare ritualica. In Legea Noua ar trebui sa existe doar spalarea de pacate.

Asa gandesc si eu.

De aici vine alta intrebare: are voie femeia sa se impartaseasca imediat inainte de a naste, tinand cont de varsarea de sange?

disbel 23.12.2010 13:58:46

Din moment ce topicul este ”Întrebări habarniste”, să postez si eu o întrebare pusă de un creștin:

”Dacă pământul are 4miliarde de ani vechime atunci de ce în calendar scrie că suntem în anul 2010?”

Florin-Ionut 23.12.2010 14:14:30

Citat:

În prealabil postat de disbel (Post 315789)
Din moment ce topicul este ”Întrebări habarniste”, să postez si eu o întrebare pusă de un creștin:

”Dacă pământul are 4miliarde de ani vechime atunci de ce în calendar scrie că suntem în anul 2010?”

Pentru ca:

1. Anii s-au numarat mai intai de la alungarea protoparintilor din Rai;
2. Apoi s-a resetat contorul la nasterea Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Florin-Ionut 21.01.2011 11:10:55

23.

Cum sa inteleg expresia "sa se slaveasca pe pamant marea cuviinta a numelui Tau" ?

Cum adica sa se slaveasca marea cuviinta?

Florin-Ionut 16.02.2011 07:48:13

24.

De ce in Patericul Egiptean nu este mentionata niciunde Maica Domnului? Nici o rugaciune, nici o intamplare, chiar nimic despre ea?

Florin-Ionut 18.02.2011 14:30:58

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 338334)
De ce in Patericul Egiptean nu este mentionata niciunde Maica Domnului? Nici o rugaciune, nici o intamplare, chiar nimic despre ea?

Sa deschid un topic pentru clarificari?

glykys 18.02.2011 18:52:51

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 339160)

Florin-Ionut, Maica Domnului este mijlocitoare, ea duce rugaciunile noastre catre Dumnezeu. Parintii aceia din Pateric erau ca niste sfinti, aproape ca traiau in intimitatea lui Dumnezeu, poate ca de aceea nu aveau nevoie de mijlocire in relatia lor cu Acesta. Zic si eu...

Fani71 19.02.2011 14:35:04

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 339160)

Ar trebui cercetat daca patericul egiptean nu este scris sub influenta gandirii nestoriene.
Nu stiu, dar daca te intereseaza cerceteaza.

Florin-Ionut 24.04.2011 21:40:41

25.

A apărut anul acesta lumina nematerială la Ierusalim? Dacă da, ați găsit înregistrări video?

arwein 24.04.2011 21:50:14

http://www.youtube.com/watch?v=rX6Z3zCfxg8
Sunt trei parti
Mai erau niste inregistrari preluate de la o televiziune rusa pe Hotnews, dar cred ca le-au scos, ca nu le mai gasesc.
Bucurie si speranta!

florin.oltean75 24.04.2011 23:02:49

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 131389)
1. Cum vine asta "a da slava sau marire lui Dumnezeu"? Inteleg sa-I multumesc, sa-L laud sau sa-I cer ceva, dar cum se potriveste aceasta slava sau marire sau binecuvantare sau glorie care pleaca de la noi spre El ca lauda adusa Lui?

2. Este "Aliluia" singurul cuvant pe care il stim ca apartinand limbii ingerilor?

"a da slava sau marire lui Dumnezeu" inseamna sa-L laudam.

"Dam slava sau marire lui Dumnezeu" pentru a ne impartasi de focul dumnezeirii.

Prin lauda (una din faptele bune) dinstanta dintre noi si Dumnezeu se micsoreaza
iar inima se mareste si-l primeste intransa.

Lauda poate fi facuta orbeste sau intelegator.

Lauda oarba este cea care este spusa doar cu buzele,
dar mintea nu intelege si nu vede Slava dumnezeiasca.

Lauda intelegatoare este rezultatul cugetarii la calitatile Lui Dumnezeu.

Credinciosul este covarsit de Lumina dumnezeiasca, inima lui se umple de multa dulceata si cutremurare.

Aceasta revarsare de viata si dragoste asupra lui, aceasta uimire il umplu de lacrimi si recunostinta.

Limbajul ingerilor este infinit mai subtil si mai bogat decat limbajul grosier uman.

Pentru ca simtirile lor sunt mult mai rafinate, iar mintile lor foarte clare si pure.

Nu putem face comparatie cu limbajul uman.

Ingerii in cuvantul iubire au un intreg univers de trairi si intelegeri,
pe cand omul debea de-i simte suprafata.

glykys 24.04.2011 23:11:39

Citat:

În prealabil postat de arwein (Post 356197)
http://www.youtube.com/watch?v=rX6Z3zCfxg8
Sunt trei parti
Mai erau niste inregistrari preluate de la o televiziune rusa pe Hotnews, dar cred ca le-au scos, ca nu le mai gasesc.
Bucurie si speranta!

Minunat! Mi se pare ca lumina aceasta, de la Sfantul Mormant, are si o culoare diferita data de cea obtinuta pe cai firesti, e mai alba, mai stralucitoare...

Florin-Ionut 24.04.2011 23:17:42

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 356228)
Minunat! Mi se pare ca lumina aceasta, de la Sfantul Mormant, are si o culoare diferita data de cea obtinuta pe cai firesti, e mai alba, mai stralucitoare...

E nu am văzut în nici un clip din nici un an pe cineva să țină măcar 10 secunde mîna sau fața în flacăra arzînd, fără să miște flacăra. Aș merge acolo într-un an să fac un test pe propria piele, precum Toma...

glykys 24.04.2011 23:19:32

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 356230)
E nu am văzut în nici un clip din nici un an pe cineva să țină măcar 10 secunde mîna sau fața în flacăra arzînd, fără să miște flacăra. Aș merge acolo într-un an să fac un test pe propria piele, precum Toma...

E in partea a treia, pe la sfarsit.

cristiboss56 24.04.2011 23:20:49

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 356230)

Acum , daca nici asta nu crezi , cum poti fi sigur de cele nevazute ?

Florin-Ionut 22.06.2011 11:52:01

26.

Ce va fi după Judecata de Apoi cu persoanele afectate de dizabilități? Piticii, hidoșii, orbii, șchiopii, proștii, handicapații mintal șamd vor rămîne în continuare așa? Cum va fi trupul învierii lor?

N.Priceputu 22.06.2011 12:12:41

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 371083)
Ce va fi după Judecata de Apoi cu persoanele afectate de dizabilități? Piticii, hidoșii, orbii, șchiopii, proștii, handicapații mintal șamd vor rămîne în continuare așa? Cum va fi trupul învierii lor?

Părintele Galeriu era de acord cu unele experiențe povestite de cei ce trecuseră prin moarte clinică. Și vorbea de cazul unui ciung sau șchiop și al unui orb. La desprinderea sufletului de corp, primul se percepea întreg, iar cel din urmă vedea.
Prin urmare, trupul va fi restaurat, împreună cu sufletul. Nu vreau să spun că pe aceste experiențe se bazează concluzia, ci că ele confirmă ideea restaurării integrale.

Florin-Ionut 22.06.2011 14:06:34

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 371097)
Părintele Galeriu era de acord cu unele experiențe povestite de cei ce trecuseră prin moarte clinică. Și vorbea de cazul unui ciung sau șchiop și al unui orb. La desprinderea sufletului de corp, primul se percepea întreg, iar cel din urmă vedea.
Prin urmare, trupul va fi restaurat, împreună cu sufletul. Nu vreau să spun că pe aceste experiențe se bazează concluzia, ci că ele confirmă ideea restaurării integrale.

Cum să înțelegem deci cuvîntul Lui Hristos, care spune așa: "mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins."

N.Priceputu 22.06.2011 14:10:01

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 371143)
Cum să înțelegem deci cuvîntul Lui Hristos, care spune așa: "mai bine îți este să intri ciung în viață, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins."

Cred că duhovnicește, pentru că așa sunt înțelesurile învățăturilor Lui. Nu e vorba aici efectiv de mână, de ochi... Pentru că în realitate nu ele te bagă în păcat și, în consecință, în gheena, ci patima ta. Deci a-ți scoate ochiul ar însemna să renunți la vederea celor care te ispitesc, iar a-ți tăia piciorul cred că înseamnă să tai drumul care te duce spre pierzanie. Cred că așa au interpretat cei care s-au călugărit, rupând legăturile cu lumea.

Mihai36 22.06.2011 15:50:04

Slava in limba rusa inseamna cer, si noi avem expresia "a ridica in slava" si deasemena verbul "a slavi".
In final este tot o lauda prin care recunoastem puterea si marirea divina , o exprimare a recunostintei si a umilintei si chiar a nazuintei spirituale.
Este o vorbire elevata, daca nu chiar cea mai evlevata -cu atentia indreptata spre cele curate si sfinte care au puterea binecuvintatoare sa ne curete si mai mult atentia si constiinta.
Marire si preamarire ...Dumnezeu este in noi in masura binelui si calitatilor noastre, dorind marirea binelui suprem creste si binele in interior.
avind atentia spre TU Doamne nu mai este loc de EU (ego) pina acolo incit iti e rusine sa spui eu, -ca un fel de blasfemie- , din moment ce tot binele din noi este de la Dumnezeu, inclusiv identitatea noastra cea mai adinca este tot parte din Dumnezeu. acel eu nu mai are nici o valoare in comparatie cu autoritatea si prezenta lui Dumnezeu.

La fel cred si eu ca ingerii nu au comunicare prin cuvinte ci un fel de empatie intuitiva, asadar daca este vorba de o limba a ingerilor ea nu este pentru ei ci pentru noi. ca sa ne fie noua de folos prin focalizarea atentiei catre universul sfint.

Mihai36 22.06.2011 15:54:15

Dealtfel in Apocalipsa conducatorul unei biserici sau intreaga comunitate este numita inger: "Ingerului din Filadelfia sa ii spui.."
-ceea ce ar putea insemna ca atunci cind devenim desavirsiti si intram intre rindurile ingerilor vom fi si noi la rindul nostru ingeri.

Mihai36 22.06.2011 16:05:13

Referitor la orbul din nastere Iisus a intrebat Pentru ce patimeste acest om? pentru pacatele lui sau pentru ale parintilor? iar ucenicii nu au stiut sa raspunda ceea ce inseamna ca la fel de bine putea sa patimeasca si pentru ale parintilor si pentru ale lui din alta viata adica o ispsire pentru indreptare si iertare. Fiindca iertarea poate avea loc si partial, parte se iarta, parte se patimeste -mai mult sau mai putin dar exact cit e necesar.
In cazul altuia cu probleme spune ca nu este vina acelui om ci doar pentru ca sa se preamareasca Fiul. Adica ca sa fie prilej pentru o lucrare sfinta de izbavire- prin care El sa manifeste si sa-i fie recunscute puterile divine.

Guru inc. 22.06.2011 18:18:06

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 371143)

adica mai bine sa fi pagubit si sa ajungi in Rai decat sa pagubesti si sa ajungi in Iad.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:28:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.