![]() |
:24::24::24: ...
da , care e problema ? " sa se pocaiasca pe lumea aialalta " , ce e gresit in asta ? mai ales chestie de dogmatica ... acu sa nu crezi ca iti vorbesc suparat , nu , sunt chiar amuzat ... stiu ce vrei sa zici si ce anume te contrariaza , dar de aia ma si amuz , ca nu stii ca omu se poate pocai si pe cealalta lume ... eu te intreb : poate un om de pe cea lume sa devina din pacatos in sfant si sa se mantuiasca ? un ortodox de exemplu ? daca da cum poate asta fara pocainta ??? ca eu stiu ca fara pocainta nu ai cum sa indrepti in tine nici macar cel mai mic gand rau ... nu te contraria ! biserica intr-adevar zice ca pe cea lume nu exista pocainta , insa acest cuvant nu trebuie luat asa ad literam , ca daca ar fi asa , atunci saracii oameni ar fi total nedreptatiti , ca unii din cei care nu au auzit de ortodoxie pe asta lume ar fi foarte nedreptatiti ca din cauza asta ar trebui sa se duca pe cea lume in iad si nar mai scapa niciodata de acolo ... hahahaha ... asta nu e adevarat ... + ca si biserica recunoaste ca sufletele pe cea lume se mai indreapta , ba chiar pentru rugaciunile sfintilor si ale bisericii ... ei , explicatia e asta : pe cea lume exista pocainta , insa acolo pocainta e mult mai grea ; pentru ca , daca aici nu te-ai pociat tu avand si carti sfintie , si preoti , si biserica , si oameni care sa te sfatuiasca , apoi pe cea lume , unde nu mai ai nici carti nici biserica , nici oameni sa te sfatuiasca , nici preoti la care sa te potyi duce cand vrei tu , ca in iad nu exista nimic din acestea , ei , cum ai sa te pocaiesti in aceste conditii ??? de aia zice biserica ca pe cea lume nu mai este pocainta , nu ca nu ar mai fi propriu-zis , ci zice asa din cauza ca e muuuult mai greu sa se mai pocaiasca cineva dincolo ... aici ai toate sursele de informare si nu vrei sa te pocaiesti , apoi dincolo neavand nimic ai sa te pocaiesti ? cum ???!!! normal ca e mult mai greu sa te pocaiesti dincolo caci nu ami ai nici o sursa de informare ! insa la drept vorbind dincolo exista altceva : durere ... aici nu te doare cand pacatuiesti , insa dincolo te doare al dracului de tare orice gand pacatos , si atunci apare ceva nou : o maaaaare dorinta de pocainta la tot pacatosu !!! :24: insa biserica zice ca nu mai e pocainta ca sa ne sperie nitel si ca sa ne atraga atentia asupra unui maaare adevar : dincolo nu mai ai carti si preoti si biserica si oameni sa te sfatuiasca spre bine , nu mai ai nimic bun din care sa te poti inspira ... asta e marea dilema ... singura sansa pe cea lume este sa te rogi la sfinti sa te scoata din iad ; si la durerea ce ta ataca dintr-o data in iad , apoi normal ca iti vine o maaare pofta de rugaciune ... hahahhahaha ... insa celor pacatois le vine pe de alta parte destul de greu a se ruga ; mai ales ca si pe sfinti , cand ii ataca deznadejdea se observa ca abia abia , cu foarte mare greutate mai aveau puterea sa mai scoata un cuvintel de rugaciune ( vedem la sf siluan ) ... dapai unui pacatos plin de toti dracii si iadu , cum o sa se mai roage el in deznadejdea care il cuprinde acolo in iad , deznadejde de care nici macar cu imaginatia cea mai bogata nu ne putea face nici cea mai mica idee despre cat de mare e !!!!!! e fooooarte greu sa te mai mantuiesti pe cea lume , asta e adevarul ... fooooooooooooooooarte greu ... insa nu imposibil ... mai pune si ispitele din rugaciune : iti apare dracu in chip de Hristos si iti zice ca a venit sa te slaveze ? sfintii au cazut uneori in inselarea asta si s-au inchinat diavolului ! apoi , un pacatos , in iad nu are cu atata mai multe sanse sa faca pasu gresit spre asa ceva ? ba da ! deci , iata inca un mare obstacol in calea mantuirii de dincolo care ii apasa pe papatosii cei din iad ... si cate alte dracovenii nu ar mai fi in iad care nu ni le putem ni imagina si inchipui ... astea ar fi doar cateva ... deci in concluzie : pocainta exista si dincolo , insa e muuult mai grea si mai dureroasa ... muuult , incat biserica aproximeaza ca nu mai est epocainta dincolo ... asa vazut de sus , intr-adevar sansele is prea mici ca sa te mai pocaiesti dincolo ; insa , in adevar , se mai intampla sa mai fie scos si cate un suflet din iad , de sfintii din rai ... si cu rugaciunile celor de pe pamant care se roaga pentru morti ... |
" Te rog sa nu jignesti mai ales fara sa cunosti. Cati ortodocsi convertiti ai intalnit tu?
Eu nu mai citesc toate mesajele tale. Daca altii au rabdare.. Improsti cu noroi in fiecare. Imi pare rau, esti un exemplu graitor pentru ce ziceam la puntul 1. Nu stiu cum e trairea ta in rest si as dori sa o cred buna, dar la vorbe esti dur si faci rau. Sotul meu este ortodox trecut la ortodoxie de 20 de ani si este un om foarte credincios. Eu stau in occident. Dupa tine sunt casatorita cu un diavol si traiesc printre indraciti. Ai tot dreptul sa crezi asta dar ai putea sa te abtii sa o spui aici in public. " nu mai citi mesajele mele , nu ma supar ... :3: caderea ortodoxiei va veni tocmai din cauza ca am primit din occident tot felul de " convertiti " care nu sunt reali convertiti , ci doar aduc sminteala in biserica si slabesc rau de tot biserica ... apoi al doilea mare rau cu occidentul este ca episcopii nostri s-au format acolo , si asta a fost un dezastru pentru ortodoxie ... bun ... |
problema este ca nu ai sa poti sa nu mai citesti mesajele mele ca nu te lasa Dumnezeu ... :21: ... e amuzant ...
:103: ... mai vorbim ... |
Citat:
Mai bine ti-ar fi tie sa nu stii tainele astea si sa nu-l ispitesti pe Dumnezeu sa le afli pentru mandrie, decat sa le stii dar sa te crezi inteleptit si mai intelept decat ceea ce invata Sfanta Biserica. Ca si Arie zicea tot ceva de genul asta, ca expresia "Fiul lui Dumnezeu" nu trebuie luata chiar ad literam. Dar Dumnezeu a ascuns intelepciunea Sa de cei invatati si a dat-o celor prosti, celor multi, celor smeriti. Hristos a inviat, pace! |
nu iti mai raspund ...
nu mai am chef ... :26:... citeste la parintele sofronie saharov asta : ca sufletul dupa moarte daca vrea sa fie mantuit se poate mantui , chiar oricat de departe de Dumnezeu ar fi ... daca tu crezi ca un suflet se poate face bun fara sa isi schimbe rautatea in bunatate si minciuna in adevar , te priveste ; iar daca crezi ca se poate mantui chiar si un suflet rautacios si pacatos si eretic , ramanand in ereziile si pacatele lui , adica ca un astfel de suflet sa stea in rai alaturi de sfinti si asta nu ar fi nici o problema :13: , iar te priveste ! :103: ... nu mai am chef sa mai raspund la aceste probleme ... |
ce spune sf apostol pavel despre desfranati , criminali , uratori , necredinciosi , si ceilalti pacatosi ? se mantuiesc ?
|
Citat:
Cat despre te priveste, imi pare rau - de fapt bine - sa-ti aduc aminte cu smerenie ca mantuirea ta trece prin fratele tau, adica se realizeaza prin fratele tau, prin dragostea pe care i-o arati. In ultimul rand, nu uita frate ca nu te indreptezi daca ii judeci si osandesti pe fratii tai, ci daca le slujesti si te smeresti lor. Hristos a inviat intru smerenie! |
" Fapte, ca fara ele nu este pocainta "
talharul nu s-a pocait prin fapte ci numai cu gandul si s-a mantuit ... |
Citat:
38. Si deasupra Lui era scris cu litere grecesti, latinesti si evreiesti: Acesta este regele iudeilor. 39. Iar unul dintre facatorii de rele rastigniti, Il hulea zicand: Nu esti Tu Hristosul? Mantuieste-Te pe Tine Insuti si pe noi. 40. Si celalalt, raspunzand, il certa, zicand: Nu te temi tu de Dumnezeu, ca esti in aceeasi osanda? 41. Si noi pe drept, caci noi primim cele cuvenite dupa faptele noastre; Acesta insa n-a facut nici un rau. 42. Si zicea lui Iisus: Pomeneste-ma, Doamne, cand vei veni in imparatia Ta. 43. Si Iisus i-a zis: Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai. Nenumarate fapte bune ale talharului de pe cruce: - i-a luat apararea Mantuitorului la batjocura celuilalt - alta fapta: smerirea si acceptarea faptului ca moare pentru pacatele lui. - alta fapta: recunoasterea nevinovatiei Mantuitorului - pe care "dreptii" din sinedriu n-o recunosteau. - alta fapta: rugaciunea catre Mantuitorul sa-l pomeneasca in imparatia Sa Iata un citat de la Sfantul Apostol Iacob (cap 2): "14. Ce folos, fratii mei, daca zice cineva ca are credinta, iar fapte nu are? Oare credinta poate sa-l mantuiasca? ... 17. Asa si cu credinta: daca nu are fapte, e moarta in ea insasi. 18. Dar va zice cineva: Tu ai credinta, iar eu am fapte; arata-mi credinta ta fara fapte si eu iti voi arata, din faptele mele, credinta mea. 19. Tu crezi ca unul este Dumnezeu? Bine faci; dar si demonii cred si se cutremura. 20. Vrei insa sa intelegi, omule nesocotit, ca credinta fara de fapte moarta este? 21. Avraam, parintele nostru, au nu din fapte s-a indreptat, cand a pus pe Isaac, fiul sau, pe jertfelnic? 22. Vezi ca, credinta lucra impreuna cu faptele lui si din fapte credinta s-a desavarsit? 23. Si s-a implinit Scriptura care zice: "Si a crezut Avraam lui Dumnezeu si i s-a socotit lui ca dreptate" si "a fost numit prieten al lui Dumnezeu". 24. Vedeti dar ca din fapte este indreptat omul, iar nu numai din credinta. 25. La fel si Rahav, desfranata, au nu din fapte s-a indreptat cand a primit pe cei trimisi si i-a scos afara, pe alta cale? 26. Caci precum trupul fara suflet mort este, astfel si credinta fara de fapte, moarta este. " Este drept, exista rugaciuni pentru cei adormiti si pomeni - fapte bune in numele lor - tocmai pentru ca ei nu le mai pot face. Dar pentru cei care au murit nepocaiti, invrajbiti in pacat, Dumnezeu ne-a aratat prin marturiile sfintilor ca nu mai exista intoarcere, din cauza lor. Frate, sa nu te superi pe mine ca nu asta doresc, ci doresc sa intelegi ca, desi acum asa iti pare, lucrurile credintei nu sunt simple si trebuie cercetate in "duh si adevar", adica trebuie cautata intai smerenia lui Hristos, fara de care totul ramane litera, iar nu duh. Hristos a inviat! |
Citat:
Daca iti pasa sau nu este problema ta emanuel. Eu doar ti-am aratat si parerea unora mult mai in masura decat noi, sa vorbeasca . Atata tot! Zici ca e erezie..e optiunea ta. Doamne ajuta! Eu ma opresc aici si cu acest topic si cu acest forum. Tarziu e drept..dar am inteles ( in sfarsit!!) ca nu internetul este problema (cum am crezut la inceput..) ci efectiv nu dorim sa invatam (macar) sa ne respectam reciproc (macar) daca de iubit nu putem.. Nici macar iertati-ma nu pot scrie, desi simt atat de tare in inima nevoia sa o fac..dar... ma tem ca voi continua cearta pe tema fatarniciei..:2: Hristos a inviat! |
" Nenumarate fapte bune ale talharului de pe cruce:
- i-a luat apararea Mantuitorului la batjocura celuilalt - alta fapta: smerirea si acceptarea faptului ca moare pentru pacatele lui. - alta fapta: recunoasterea nevinovatiei Mantuitorului - pe care "dreptii" din sinedriu n-o recunosteau. - alta fapta: rugaciunea catre Mantuitorul sa-l pomeneasca in imparatia Sa " aceste fapte le poate face si un suflet in iad ... |
" Este drept, exista rugaciuni pentru cei adormiti si pomeni - fapte bune in numele lor - tocmai pentru ca ei nu le mai pot face. Dar pentru cei care au murit nepocaiti, invrajbiti in pacat, Dumnezeu ne-a aratat prin marturiile sfintilor ca nu mai exista intoarcere, din cauza lor.
" orice suflet se poate ruga in iad sa fie iertat , chiar si un fost ateu ... ca acolo e mai greu sa fii auzit ca aici pe pamant e una , dar asta nu inseamna ca nu poate sa fie mantuit oricine ... chiar si in oricat de mari pacate ai muri , pori sa fii mantuit , poti sa fii izbavit de pacatele alea ; caci mantuirea inseamna a te curata de pacate ... |
" Daca iti pasa sau nu este problema ta emanuel. Eu doar ti-am aratat si parerea unora mult mai in masura decat noi, sa vorbeasca . Atata tot! Zici ca e erezie..e optiunea ta.
Doamne ajuta! " cei mai in masura sa vorbeasca sunt sfintii parinti si de aceea eu ma ghidez numai dupa ce au invatat ei si nu neaparat dupa episcopi ... au existat mii de episcopi care au apostaziat , insa sfinti eretici nu au existat niciodata ... deci asta e diferenta dintre sfinti si episcopi ... deci recomandarea mea este sa nu mai citesti ce au scris ecumenistii pantru ca ei s-au contrazis cu sfintii parinti si caderea ecumenistilor in afara bisericii e numai o chestie de timp ... asa au facut mii de episcopi eretici care au dezertat de la ortodoxie de-a lungul istoriei , nu e o chestie noua asta ... asa va fi si acuma , in viitorul apropiat ... de aceea nu e bine sa ne luam dupa aia care sunt ecumenisti , deoarece calea lor nu duce nicidecum la mantuire ci la iad , iar caderea lor in afara bisericii e apropiata ... la fel zic si despre mirenii care invata tot felu de erezii ecumeniste , si ei tot pe calea lui veliar merg si nu are rost sa ne luam dupa ei ... |
Citat:
Atata mai vroiam sa adaug... |
Multumesc de sfat emanuel. Am un duhovnic, incerc sa ma tin cu tarie sub ascultarea lui. Uite ca nu am plecat..ca nu cumva sa te mahnesti (sau vreun frate/sora) ca plec din pricina ta ( sau a altcuiva). Eu nu sunt suparata pe nimeni, nici nu as putea fi! Inima nu ma lasa, chiar daca mintea mai cauta motiv de tristete..
Hristos a inviat! Ramanem prieteni? :6: |
Citat:
Hristos a inviat si pentru cei buni si pentru cei rai ca mine. |
poate nici locu meu nu e pe forumu asta : Il las pe Dumnezeu sa decida in problema asta ...
insa eu cu siguranta ca nu imi voi schimba felu de a gandi si de a ma exprima niciodata ... asa sunt eu mai aspru si cu asta basta ... si asa voi si ramane veci ... un lucru e clar : decat sa discut pe aici despre ce cultiv prin gradina ca nu cumva sa intru in conflict de pareri cu altii , mai bine nu mai discut nimic pe nici un forum ... eu daca discut , discut lucruri despre credinta ortodoxa , pe care le afirm cu fermitate si nu ma dau dupa parerea nimanui niciodata daca e in contradictie cu sfintii parinti ; asta e principiul meu de baza si nu se poate modifica de nimeni si nimic niciodata ... daca insa altii nu ma suporta nu au decat sa ma dea afara de pe forum si treaba lor ce o sa faca mai departe cu forumu lor ... din punctul meu de vedere insa un forum nu e garantia mantuirii deloc ... un forum poate sa se pretinda ortodox insa poate sa nu fie deloc asa in realitate ; el poate sa propovaduiasca o ortodoxie falsa in numele lui Dumnezeu ; dar degeaba : asta nu va ajuta pe nimeni la nici o mantuire ... ortodoxia se gaseste numai in cartile sfintilor parinti cu exactitate ; in rest , faca ce vrea fiecare ... |
Citat:
|
mersi very much ... :4::6:
|
Citat:
Nimeni nu trebuie sa paraseasca forumul,doar pentru ca are o discutie, si pareri diferite. :24: |
Citat:
Esti o persoana deosebita Jenica, nici prin gand sa nu-ti treaca sa pleci de pe acest forum.:1::11: Tu nu mahnesti niciodata pe nimeni aici(nu ca mine pacatoasa ca mahnesc pe toti)!!!!!!!!!:10: |
Nu cred ca pot sa fiu de accord cu tine
Citat:
In al doilea rind, si iarasi admitind ideea ta, nu te poti mintui de unul singur. Ai nevoie si de Har, ceea ce ma indoiesc ca ar curge si in iad. In al treilea rind, noi, oamenii nu sintem intregi decit in trup. Intr-alte cuvinte, nu sintem fiinte spirituale (ca si ingerii). Sintem completi doar cind sufletul se afla in trup. Asa ne va judeca si Dumnezeu ca sa intelegem in toata plinatatea fiintei noastre asa creata. Ne cistigam mintuirea ca si oameni si sintem judecati ca si oameni. Dumnezeu e drept si consistent in toate judecatile si faptele Sale. Dincolo de toate speculatiile logice si filozofice, din cite stiu eu, singura cale prin care un suflet poate fi scos din iad este prin rugaciunile celor vii. Probabil ca astfel de cazuri sint totusi rare. Cineva intr-atita plins de drept-credinciosi poate fi in iad numai din motive doar de Dumnezeu stiute. |
Citat:
Emanuel, eu as vrea sa stiu de unde sau mai bine zis care este sursa informatiei tale? Te intreb asta deoarece, tu afirmi ca inclusiv din iad se pot ruga si se pot mantui sufletele. Acuma, dupa cite stiu eu, pentru adormiti se fac pomeniri tocmai pentru faptul ca ei nu se mai pot ajuta, si de asta, noi cei vii ne rugam pentru ei. Deci este exact invers la ceea ce ai spus tu. Poti cita sursa informatiei tale, te rog? |
Citat:
Sa-mi fie cu iertare, dar cred ca este in inselare si in pericol mare. Cu fiece mesaj care nu-i pica bine se invartoseaza. Emanuel, nu cumva iti zici: "Sunt eu impotriva tuturor, ortodoxul de mine - ultimul ortodox - impotriva lumii?". Gresit zici, ca nu suntem impotriva ta. Vezi ca Hristos nu ne-a zis sa fim copii cu mintea, ci doar cu inocenta nepacatuirii. Cu dragostea lui Hristos si pentru rugaciunile multora din cei pe care i-ai amarat si jignit, sa speram ca vei ajunge peste cativa ani sa-ti mai pese suficient de mult de Biserica astfel incat sa mai recitesti mesajele astea. Sunt convins ca vor fi pricina de multa smerenie si pocainta. Iarta-ma frate, dar prea mult ii jignesti si ocarasti pe fratii tai pe care nici nu-i cunosti. Multi dintre ei se roaga pentru tine din dragostea lor. Cu asta am abandonat si eu threadul asta. |
" In primul rind, admitind ca ar fi asa, toate sufletele s-ar mantui. Nu-mi pot imagina ca ar putea fi unul chiar intr-atita de pervers incit sa prefere sa ramina acolo. Si-atunci care ar mai fi rostul vietii?
" pai e posibil ca toate sufletele sa se mantuiasca , avem noi ceva impotriva la asta ? eu unu m-as bucura enorm de asta , si cred ca oricine ... insa , poate sa exista si oameni care nu vor voi sa se mantuiasca si sa ramana in iad pe vesnicie ... iaca ca poate exista si una ca asta ! diavolul si dracii sunt niste exemple clare in acest sens : ei nu vor sa se pocaiasca chiar si daca infunda pentru asta chinurile iadului ; insa , par paisie a scris ca si daca diavolul s-ar pocai ar fi primit in rai ... deci posibilitatea e deschisa vesnic pentru orice suflet , oricine se poate pocai chiar si dincolo si sa se mantuiasca ... insa dincolo e mult mai greu sa te curatesti de pacate ca nu ai ajutor de la nimeni , decat de la rugaciunile sfintilor din cer ... "In al doilea rind, si iarasi admitind ideea ta, nu te poti mintui de unul singur. Ai nevoie si de Har, ceea ce ma indoiesc ca ar curge si in iad." da , ai nevoie si de har , insa harul exista si in iad , e prezent peste tot , pana si in fundul iadului ; ba mai mult : iadul nu este altceva decat tot harul lui Dumnezeu , insa e un har respins , nu acceptat ; in cealalta lume , nu mai este ca aici , acolo harul e ca lumina soarelui din aceasta lume , ca mancarea si bautura si ca aerul : acolo harul dumnezeiesc este atata de presant , incat daca il respingi ( din pricina patimilor acumulate ) te chinui ; acolo , fara har , e ca si cum ai trai aici pe pamant fara lumina complet , fara mancare , apa si aer : deci te-ai chinui si ai muri ... asa si dincolo , cine respinge harul e ca si mort , e un suflet mort si se chinuie ; iar harul , dincolo este atata de presant , incat daca il respingi te chinui , de aia sfintii parinti au definit iadul ca fiind biciul iubirii lui Dumnezeu : ei au zis ca iadul este iubirea lui Dumnezeu fata de pacatosi , iubire pe care ei o insa o resping ; ori , iubirea liu Dumnezeu e tocmai harul ... deci harul este prezent si in fundul iadului , ba mai mult , chinurile din iad sunt tocmai din pricina respingerii harului care este prezent in fundul iadului la fel de mult ca si in rai ... |
"Dincolo de toate speculatiile logice si filozofice, din cite stiu eu, singura cale prin care un suflet poate fi scos din iad este prin rugaciunile celor vii. Probabil ca astfel de cazuri sint totusi rare. Cineva intr-atita plins de drept-credinciosi poate fi in iad numai din motive doar de Dumnezeu stiute. "
se pot scoate sufletele si prin rugaciunile sfintilor din cer ; se zice intr-o carte ca Maica Domnului scoate intr-o zi mai multe suflete din iad decat toti sfintii la un loc ... |
pt emanuel
Uite Emanuel, ieri dimineata sa stii ca ma suparasesti tare, ca mi-ai jignit rudele si ne-ai facut eretice si demonice si pe mine, si pe jenica, si pe altii. Dar mi-a trecut, sa stii.
Vreau sa-ti mai spun cateva lucruri de principiu: Nu vrea nimeni sa pleci de pen forum, daca vorbesti civilizat si postezi mai ordonat. Tu te contrazici: La alte subiecte ai tot repetat si rasrepetat ca tu nu faci decat sa fii vocea pura a Parintilor, ca nu scoti nimic de la tine, de acceea detii adevarul suta la suta, si oricne interpreteaza este cu spirit eretic, personal, chiar demonic. Or tu ce faci aici, cu teoria pocaintei de dupa moarte? Scrii ca NU trebuie luata AD LITERAM afirmatia Bisericii ca nu se mai pot pocai sufletele, ci pot fi salvate numai cu rugaciunea noastra. Faci ca mine si ca unii teologi de care ziceam, care interpreteaza si ei spusele parintilor sizic uneori ca nu tebuie luate ad literam. De ce ar fi interpretarea ta mai legitima decat a unor mari teologi, care cunosc parintii mai bine ca tine? Cine ne spune cabnd trebuie sa ii luam ad literam si cand nu, dupa parerea ta? La fel, in topicul despre 'necuratia' femeii ai sustinut sus si tare o teorie (ca ciclul femeii este pacat si trebuie infrant si cum erau exact femeile in rai) bazandu-te pe interpretarea ta personala, nemaiauzita nicaieri, a unor pasaje destul de obscure ale unui singur sfant. Sa stii ca eu cred ca te paste si pe tine ce tot zici de noi ceilalti: erezia. Nu ai ajuns probabil deja la ea, nu zic, dar asa incepe: o parere personala sustinuta sus si tare impotruiva tuturor, impotriva inteligentei chiar, si fara discernamint destul. Deci fi atent. In curand o sa ne spui cum se petrec lucrurile EXACT si pe lumea cealalta, si aici in sufletul fiecaruia.. si mai stiu eu ce. Este periculos sa te pui singur imootriva tuturor. Nu suntem fiecare sf. Maxim Marturisitorul, un om de o rara credinta si inteligenta. Doamne ajuta! |
" Acuma, dupa cite stiu eu, pentru adormiti se fac pomeniri tocmai pentru faptul ca ei nu se mai pot ajuta, si de asta, noi cei vii ne rugam pentru ei.
" pai da : ei nu se mai pot ajuta singuri , din cauza ca nu mai pot sa se duca la biserica sa se spovedeasca , impartasaeasca , boteze etc ; ei nu mai pot citi cartile sfintilor parinti si NT care sunt absolut necesare pentru mantuire ... noi avem mereu sa recitim aceste carti , doar stii ; ei acolo nu mai au nici o carte ... in sensul asta ei nu se mai pot ajuta singuri ... insa ei se pot doar ruga : cine ii poate impiedica ? si apoi , odata ce biserica se roaga pentru ei , inseamna ca si ei se pot ruga singuri pentru ei insisi , numai ca rugaciunile bisericii sunt mult mai puternice , mult mai puternice , si de aia ei au nevoie de rugaciunile sfintilor si ale bisericii ... sf antonie a zis odata unui om ce ii cerea rugaciunile : nu ma pot ruga penrtu tine daca nu te rogi si tu insuti pentru tine ; la fel , sf apostol iacov , a zis ca pentru pacatul de moarte nu ne putem ruga ... e acelasi lucru : nu te poti ruga pentru un suflet care nu se roaga el insusi pentru sine ... deci , pentru ca biserica sa se poata ruga pentru cei adormiti e necesar ca si ei insisi sa se roage sa fie scapati din iad ... si chiar exista sfinti care au vorbit cu suflete din iad , suflete care se rugau pentru a fi scapate din chinuri ... chiar si in pilda Mantuitorului , vedem ca bogatul nemilostiv se ruga de sf Avraam sa fie scos din iad ... insa faptul ca a primit un raspuns negativ , se datoreaza ca pentru a scapa din iad este necesar ca mai intai sa te cureti total de pacate , iar asta este un proces foaret indelungat ... sf macarie cel mare cand se ruga pentru pagani ei simteau usurare de la chinurile iadului , insa nu scapau asa deodata de iad ... asta i-a spus-o capatana aia din desert sf macarie ... ori , a simti usurare inseamna ca se usureaza oleaca si sufletul de pacate , altfel nu ar fi putut acele suflete sa se usureze de chinuri daca nu ar fi fost si o curatire mica de pacate in acelasi timp ... dar procesul e indelungat , si de aia nu poate nimeni scapa de iad asa deodata ca s-a rugat un sfant pentru tine ... de aceea si insista biserica si spune ca sa ne pregatim de aici pentru mantuire , ca aici avem mult mai multe posibilitati de a ne curati de pacate , pe care dincolo nu le vom ami avea ... |
iar in cartea despre par sofronie saharov , scrisa de o uncenita de a lui , i-am uitat numele ei , a zis par sofronie : orice suflet poate fi scapat din iad daca doreste sa fie scapat ; astea sunt cuvintele parintelui nu ale mele ...
" Or tu ce faci aici, cu teoria pocaintei de dupa moarte? Scrii ca NU trebuie luata AD LITERAM afirmatia Bisericii ca nu se mai pot pocai sufletele, ci pot fi salvate numai cu rugaciunea noastra. Faci ca mine si ca unii teologi de care ziceam, care interpreteaza si ei spusele parintilor sizic uneori ca nu tebuie luate ad literam. De ce ar fi interpretarea ta mai legitima decat a unor mari teologi, care cunosc parintii mai bine ca tine? Cine ne spune cabnd trebuie sa ii luam ad literam si cand nu, dupa parerea ta? " am msi spus odata : exista unele texte care trebuie intr-adevar interpretate intr-un anumit sens ; insa interpretarea legitima a acelor texte nu a aparut acuma in secolul 20 la niste teologi formati la fac catolice sau sectare , si teologi care inventeaza din mintea lor ... nu , interpretarile , acolo unde este nevoie ( si in putine locuri este nevoie de interpretare a textului sfintilor , deoarece , in general sfintii au vorbit extrem de clar si nu au lasat loc de nici o intrepretare ) , deci interpretarile legitime ale textelor sfintilor se gasesc tot la sifinti ... caci nu exista text care sa necesite o interpretare si a carui interpretare sa nu poata fi gasita in mod clar la un alt sfant ; pentru ca acolo unde au aparut si texte ce necesitau precizari suplimentare si interpretari , alti sfintii au venit si au facut interpretarile necesare imediat ; si orice text are interpretarea necesara , si o are de sute de ani , nu a aparut interpretarea acuma la teologii astia inovatori ... deci , interpretarile textelor le luam tot de la sfinti , asa se face ; altfel ne facem noi insine inovatori de ortodoxie , adica facem greseala secarilor si catolicilor ... |
" a unor pasaje destul de obscure ale unui singur sfant.
" nu exista texte obscure la sfinti ... asta e hula ... |
Citat:
Sf. Maxium Marturisitorul a scris o carte 'De ambigua' in care explica, interpreteaza anumite scrieri dinaintea lui. Sfintii se pot interpreta si chiar trebuie sa fie intrepretati. Nu exista discurs explicit suta la suta, in afara de teoremele de matematica, asta o stie orice lingvist (iar eu sunt si lingvista). |
a spune despre sfintii ca sunt ambigui sau neclari e hula ...
|
Citat:
Singura țară Ortodoxă care mai practică astăzi cununia civilă și cea religioasă numai în cadrul Bisericii este Grecia . La greci, sunt foarte rare divorțurile, ca și căsătoria a doua și a treia, căci la ei nu se poate face nimic fără aprobarea Bisericii și a preoților de parohie , care combat divorțurile și neînțelegerile din familie. |
Citat:
am zis ca nu mai scriu pe threadu asta dar te apropii de foc prea tare si deja ai hainele in flacari. Ghici unde a studiat Parintele Staniloae in afara de Romania? Iata: Atena, Munchen, Paris, Berlin, Constantinopol. Asa ca mai termina cu prostiile astea cu facultati catolice si protestante si prostii. Daca ai fi citit cu adevarat din scrierile parintelui Staniloae, ai fi vazut ce inseamna minte luminata de Hristos. Parintele cita din Sfantul Grigorie dupa care era capabil sa dea un citat dintr-un catolic si apoi dintr-un teolog arab. Dar pe toate le trecea prin filtrul gandirii sale luminate de Dumnezeu. Ca asa sunt sfintii, gasesc bobul de adevar stralucind in marea de nisip si-l scot de acolo si ni-l arata. Lor nu le pasa de unde citeaza, ca astea sunt preconceptii omenesti. Cred ca parintele Staniloae ar fi citat si din abecedarul iudaic daca socotea ca se potriveste in expunerea lui. Asa ca nu mai fii asa grabit sa imparti lumea in rai si buni, in sfinti si pacatosi, in drepti si inselati. Ca iata ce zice Hristos: "Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si de cei priceputi si le-ai descoperit pruncilor" (Luca 10, 21). Adica le-a ascuns de cei ce se cred intelepti dar nu sunt, si le-a aratat celor ce se cred prosti, dar sunt inteleptiti de Duhul Sfant. Te rog eu din suflet, ca ni se termina rabdarea, smereste-te nu mai fi asa mandru, ca la multe pacate ne ispitesti, si "vai de cel prin care vine ispita". |
par dumitru staniloaie a fost o exceptie , deoarece el nu a fost ecumenist ci din contra ... a afirmat ca ecumenismul e produsul masoneriei ...
hahaha ... stiti unde am auzit io asta ? intr-un interviu inregistrat si difuzat la un post de radio ; ei , in interviul ala par staniloaie afirma ca masoneria e produsul masoneriei si e erezie ... |
Citat:
A fi ecumenist nu e egal cu a studia la o facultate, sau intr-o tara. De fapt nu are nicio legatura. Este adevarat ca exista azi un "duh ecumenist" de care trebuie sa ne ferim. Dar mai este un adevar care ne vizeaza si pe noi: facem teologie fara curatia inimii, ceea ce Sfantul Maxim numea "teologia diavolilor", teologie rationala, care nu vine din traire. Dar nu trebuie sa aruncam cu acuze, mai ales fara o cercetare, de genul: asta e ecumenist, ca a facut un masterat la paris. Ala e eretic, ca a studiat la Roma etc. Nu avem vreun exemplu de comportare din Sfintii Parinti care sa justifice un asemenea stil de "etichetare". Ma rog, m-am lungit. |
Citat:
|
Tot despre salvarea sufletului dupa moarte...
Citat:
Nu stiu daca comparatia pe care o faci cu diavolii e si corecta. Mai intii, diavolii nu sufera inca (ba as zice ca zburda bucurindu-se de libertate aprope deplina pina la sfirsitul lumii), apoi, ei sint finite spirituale (intregi), in timp ce sufletele celor morti sint incatusate, deja in suferinta, doar entitati spirituale, pentru ca omul nu e complet decit in trup. Nu cred ca ar putea exista un suflet care sa poata si sa nu vrea sa se scoata de acolo. Si de-aici ajungem din nou la apocastaza. De ce? Pentru ca asa ne convine sa-l intelegem pe Dumnezeu, numai Dragoste si Mila (uitind ca inseamna si Dreptate) … |
Citat:
Da, marii teologi asa sunt, ei stiu sa scoata de peste tot ce e bun, cu ne zice sfantul Pavel. De fapt eu in felul asta vad 'ecumenismul', nu cel care face compromisuri, ci cel adevarat. Daca esti sigur de credinta ta in Hristos, daca stii intr-adevar si cu mintea si cu inima, nu te poate afecta negativ sa ai relatii cu alte confesiuni, ba dimpotriva, inveti ce e bun de la ei, si le dai si lor ce ai mai bun. Este valabil intr-o masura si pentru noi astia mai micii de tot, ca mine. Cica prezenta ortodoxa la conciliul Vatican 2 a folosit mult la modificarea ecleziologiei lor catre una mai aproape de cea ortodoxa. Am zis CATRE. Mai raman inca multe de schimbat la ei... Insa noi, care ne laudam ca 'detinem' adevarul, ce facem cu el? Avem o ecleciologie sublima, dar lipseste cu desavarsire (in practica), vorba mlui Caragiale.. |
Citat:
|
| Ora este GMT +3. Ora este acum 11:40:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.