Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Morala crestina vs morala atee (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6338)

AlinB 25.05.2009 13:47:50

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140295)
Dupa parerea mea, crestinismul, religia in general, nu are nici o baza in a-si asuma exclusivitatea in dreptul de a da legi morale.
Morala crestina nu e cu nimic mai presus de morala musulmana sau atee.
Toate sistemele morale sint in schimbare si reflecta viziunea despre lume a unui grup social.
Dar morala atee are un atu: poate fi un numitor comun pentru toate celelalte, in primul rind pentru ca aceasta se bazeaza pe cauzele naturale pentru care a aparut morala si altruismul reciproc.
Bineinteles, doar pentru religiile care isi doresc ca lucrurile sa mearga mai bine pe lumea aceasta.

Nici nu isi asuma vreo exclusivitate, realitatea arata ca exista nenumarate sisteme morale a caror existenta nu poate fi ignorata asa cum nu poti ignora faptul ca exista si oameni de culoare, de alte religii, atei, etc.

Sistemul "moral" ateu este doar un sistem printre altele cu justificarea lui, care dupa parerea mea este cam slaba si ipocrita.

"cauzele naturale pentru care a aparut morala" -> sunt curios care sunt astea din punct de vedere ateu.

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140304)
Ateismul nu are o morala dezinteresata. Morala ateista este bazata pe interesul citor mai multi, este bazata pe altruismul reciproc.
Eu pe tine te-am inteles ca ortodoxismul nu are un set de legi morale, dar nu cred ca parerea ta este impartasita de multi dintre ortodocsi.
Poate nu am inteles eu bine, dar ortodoxismul nu isi spune parerea despre avort, homosexualism, despre cum sa ne comportam in societate etc?

Interesul reciproc este "cauza naturala"? Ei bine, cine iti garanteaza tie ateului ca daca azi vei ajuta un alt ateu maine va face acest lucru?
Nimeni, deoarece acest cod moral are la baza o presupunere si nimic mai mult.
Si atunci de ce o faci? Pentru ca ti-e teama ca n-ai putea fi ajutat la randul tau cand ai nevoie?

Daca frica este baza sistemului moral ateu, trebuie sa recunosc ca este un sistem foarte amuzant si nu poate functiona decat cu fricosi, ceea ce sa recunoastem, nu se intampla intotdeuna sau mai bine zis nu se intampla mai deloc.

luchian 25.05.2009 13:48:18

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140797)
Dupa scopul in care sunt facute.
Fiecare are ideologia sa.

Binele ateu este de cele mai multe ori un moft sau facut din constrangere.

Nu sunt de acord cu tine.

Binele e o fapta universala si nu tine cont de orientarea religioasa. Daca un ateu salveaza un crestin de la moarte o face din constrangere sau il intreaba de ce religie e ?

topcat 25.05.2009 13:52:13

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140798)
Exemple de legi profund imorale....

Vorbesc in special de cele din VT.
Cum ar fi uciderea necircumcisilor, violarea femeilor triburilor cucerite si multe, multe altele

luchian 25.05.2009 13:57:16

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140804)
Cum ar fi uciderea necircumcisilor, violarea femeilor triburilor cucerite si multe, multe altele

Legile din VT erau 10 si cred ca le cunosti si tu.

Arata-mi concret de unde reies cele mentionate de tine.

sherlock_holmes 25.05.2009 14:00:26

Citat:

draga top_cat,

Daca vrei sa intelegi cite ceva legat de aceste intrebari,poti deschide acest link :

http://savatie.trei.ro/savatie/de_ce...na_duioasa.htm

AlinB 25.05.2009 14:05:18

Citat:

Cea cu "uciderea necircumcisilor" este o obsesie a ta, ignori contextul in care a fost data si este problema parintilor in sarcina caroa cadea respectarea acestei reguli.

Iar cu "violarea" inca mai astept exemple.

AlinB 25.05.2009 14:06:49

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140802)
Nu sunt de acord cu tine.

Binele e o fapta universala si nu tine cont de orientarea religioasa. Daca un ateu salveaza un crestin de la moarte o face din constrangere sau il intreaba de ce religie e ?

In cel mai bun caz, o face dintr-un instinct al binelui.
Crestinul stie ca acest instinct a fost pus in om de Dumnezeu, ateul nu are o explicatie pentru asa ceva, zice ca "pur si simplu asa i-a venit", invoca o lege a altruismului (vezi putin mai inainte) care de fapt n-are baze serioase sau cel putin in cazul asta nu e deloc fundamentata (individul renunta la propria siguranta pentru a salva pe altul, asa ceva este anti-darwinist) etc.

topcat 25.05.2009 14:14:05

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140801)
Nici nu isi asuma vreo exclusivitate, realitatea arata ca exista nenumarate sisteme morale a caror existenta nu poate fi ignorata asa cum nu poti ignora faptul ca exista si oameni de culoare, de alte religii, atei, etc.

Poate tu, nu
Dar, in general, recunoaste ca aproape toata lumea da ochii pe spate cind vorbeste de morala crestina

Citat:

Sistemul "moral" ateu este doar un sistem printre altele cu justificarea lui, care dupa parerea mea este cam slaba si ipocrita.

Ce ti se pare ipocrit?

Citat:

"cauzele naturale pentru care a aparut morala" -> sunt curios care sunt astea din punct de vedere ateu.

Am spus, morala a aparut ca rezultat al unui simplu argoritm care a dat rezultate mai bune

Citat:

Interesul reciproc este "cauza naturala"? Ei bine, cine iti garanteaza tie ateului ca daca azi vei ajuta un alt ateu maine va face acest lucru?
Nimeni, deoarece acest cod moral are la baza o presupunere si nimic mai mult.
Si atunci de ce o faci? Pentru ca ti-e teama ca n-ai putea fi ajutat la randul tau cand ai nevoie?

Nimeni, bineinteles. Asa cum nici organismelor ce au adoptat aceasta tactica nu le-a garantat nimeni sanse marite de supravietuire.
Deci nu o fac pentru ca mi-e teama ca nu voi fi ajutat, ci pentru ca e un algoritm extrem de simplu si cistigator.

Citat:

Daca frica este baza sistemului moral ateu, trebuie sa recunosc ca este un sistem foarte amuzant si nu poate functiona decat cu fricosi, ceea ce sa recunoastem, nu se intampla intotdeuna sau mai bine zis nu se intampla mai deloc.

Nu e vorba de frica, unde am vorbit eu de frica?
Baza sistemului moral ateu este un algoritm, aplicat cu succes de natura si in cazul organismelor simple. Nu spun ca sistemul trebuie mentinut la aceasta simpla regula, dar poate fi luata ca baza.

luchian 25.05.2009 14:16:02

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140810)
Crestinul stie ca acest instinct a fost pus in om de Dumnezeu, ateul nu are o explicatie pentru asa ceva, zice ca "pur si simplu asa i-a venit", invoca o lege a altruismului (vezi putin mai inainte) care de fapt n-are baze serioase sau cel putin in cazul asta nu e deloc fundamentata (individul renunta la propria siguranta pentru a salva pe altul, asa ceva este anti-darwinist) etc.

E treaba lui cum si-o explica si nu e corect sa judecam oamenii dupa filozofia lor, ci dupa roadele (faptele) lor.

AlinB 25.05.2009 14:24:16

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140816)
E treaba lui cum si-o explica si nu e corect sa judecam oamenii dupa filozofia lor, ci dupa roadele (faptele) lor.

Roadele se discuta in vesnicie nu in rezultate de moment.
Teologic vorbind, faptele facute fara credinta sunt cvasi-nule din perspectiva vesniciei.
Desi eu as indrazni sa sper pentru mantuirea unui ateu care isi risca viata pentru a o salva pe a altuia.

AlinB 25.05.2009 14:28:30

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140812)
Poate tu, nu
Dar, in general, recunoaste ca aproape toata lumea da ochii pe spate cind vorbeste de morala crestina

Nu stiu depre ce vorbesti.

Citat:

Ce ti se pare ipocrit?
"morala atee". Nu are baze decat intr-un

Citat:

Am spus, morala a aparut ca rezultat al unui simplu argoritm care a dat rezultate mai bune
Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.

Citat:

Nimeni, bineinteles. Asa cum nici organismelor ce au adoptat aceasta tactica nu le-a garantat nimeni sanse marite de supravietuire.
Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.

Citat:

Deci nu o fac pentru ca mi-e teama ca nu voi fi ajutat, ci pentru ca e un algoritm extrem de simplu si cistigator.
Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.

Citat:

Nu e vorba de frica, unde am vorbit eu de frica?
Baza sistemului moral ateu este un algoritm, aplicat cu succes de natura si in cazul organismelor simple. Nu spun ca sistemul trebuie mentinut la aceasta simpla regula, dar poate fi luata ca baza.
Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.

AlinB 25.05.2009 14:31:44

PS. Corectie mai sus:

"morala atee". Nu are baze. Si atat.
Ceea ce invoci tu ca algoritm altruist nu exista in natura.
Dimpotriva, dupa unii, egoismul este cel care sta la baza instinctului social (ca un ateu nu poate crede in altceva decat instincte).

Ia matale si citeste cartea colegului matale "agnostic" ( adica ateu), Richard Dawkins si pe urma mai vorbim.

http://www.librarie.net/carti/62624/...ichard-Dawkins

luchian 25.05.2009 14:33:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140821)
Roadele se discuta in vesnicie nu in rezultate de moment.
Teologic vorbind, faptele facute fara credinta sunt cvasi-nule din perspectiva vesniciei.
Desi eu as indrazni sa sper pentru mantuirea unui ateu care isi risca viata pentru a o salva pe a altuia.

Teologic vorbind, Judecata oamenilor se va face diferit fie ei crestini, atei etc

AlinB 25.05.2009 14:36:17

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140824)
Teologic vorbind, Judecata oamenilor se va face diferit fie ei crestini, atei etc

Normal ca diferit, fiecare om e diferit. Nici toti ateii nu sunt la fel.
Sunti cei care n-au cunoscut pe Dumnezeu pentru ca n-au putut sa-L cunoasca, altii care n-au vrut..

topcat 25.05.2009 14:50:21

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140805)
Legile din VT erau 10 si cred ca le cunosti si tu.

Arata-mi concret de unde reies cele mentionate de tine.

Alea erau ale lui Moise
Sa inteleg ca celalalte porunci ale lui Dzeu din VT sint doar halucinatii ale oamenilor?
De exemplu cele din Deuteronom 13

luchian 25.05.2009 15:13:38

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140838)
Alea erau ale lui Moise
Sa inteleg ca celalalte porunci ale lui Dzeu din VT sint doar halucinatii ale oamenilor?
De exemplu cele din Deuteronom 13

Atunci erau alte vremuri si nu trebuie luat tot ad literam. Erau vremuri cand se discuta cu sabia nu cu creionul si mai cred ca atunci omul nu era in stare sa iubeasca.

Cred ca si cainii pana sa fie complet domesticiti si-au mai mancat din stapani :)

topcat 25.05.2009 15:21:18

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140810)

nu este anti-darwinist, din contra, exista multiple exemple in natura de altruism reciproc

topcat 25.05.2009 15:30:06

Citat:

În prealabil postat de luchian (Post 140849)
Atunci erau alte vremuri si nu trebuie luat tot ad literam. Erau vremuri cand se discuta cu sabia nu cu creionul si mai cred ca atunci omul nu era in stare sa iubeasca.

Cred ca si cainii pana sa fie complet domesticiti si-au mai mancat din stapani :)

si? asta e un argument? vorbim de niste revelatii aici
sau nu?

topcat 25.05.2009 15:39:24

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140822)
Nu stiu depre ce vorbesti.

despre purecisme, care spun ca nu exista decit morala crestina
Citat:

"morala atee". Nu are baze

Are baze naturale
Citat:

Chiar nu vad algoritmul asta in lumea atee. De rezultate ce sa mai vorbim.

Uita-te in lumea animala, in lumea plantelor
Citat:

Serios? Care tactica care organisme. Exemple concrete.

Exemple sint cite doresti, am sa iti dau si eu cite doresti
Un exemplu din cel mai simplu este cooperarea dintre celule in organismul nostru. Altul este cooperarea mama-copil. Altul bacteriile din stomac si omul. Altul simbiotii. Altul florile si ginganiile sau pasarile. Altele zmeura si ursul. Sint nenumarate, bazate pe acelasi principiu.
Cred ca nu ai inteles ca acest comportament nu e constient, se bazeaza pe niste legi oarbe si supravietuirea cu succes mai mare a celor care il aplica
Citat:

Daca toata lumea l-ar practica da. Dar nu-l practica toata lumea.
Dimpotriva, majoritatea se pare ca nu vad nici un avantaj sa piarda ceva acum petru a fi rasplatiti probabil mai tarziu.
De altfel asta este si unul din reprosurile aduse credintei crestine, inteleasa rudimentar si primitiv astfel de catre ateu.

Intregul comportament uman se bazeaza pe aceasta regula. Trebuie doar sa largim cercul in care se aplica.
Citat:

Exemple, exemple..eu cred ca vorbesti pe langa.

Ti-am dat si pot sa iti mai dau cu miile

topcat 25.05.2009 15:44:52

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140808)
Cea cu "uciderea necircumcisilor" este o obsesie a ta, ignori contextul in care a fost data si este problema parintilor in sarcina caroa cadea respectarea acestei reguli.

Iar cu "violarea" inca mai astept exemple.

Deuteronom 20

[COLOR=#ccccaa]16[/COLOR][SIZE=1] Dar în cetățile popoarelor acestora, a căror țară ți-o dă ca moștenire Domnul, Dumnezeul tău, să nu lași cu viață nimic care suflă.
[/SIZE][COLOR=#ccccaa]17[/COLOR][SIZE=1] Ci să nimicești cu desăvârșire popoarele acelea, pe Hetiți, pe Amoriți, pe Canaaniți, pe Fereziți, pe Heviți, și Iebusiți, cum ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău[/SIZE]

Asta e o revelatie?

sia 25.05.2009 15:51:38

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140736)
Nu am nici o atitudine, nu inteleg despre ce vorbesti
Vrei sa zici ca daca stiai ca sint ateu dadeai alte raspunsuri?
Sau nu mai discutai deloc?

Bineinteles ca-ti dadeam aceleasi raspunsuri ..ideea e ca avem conceptii diametral opuse despre lume si viata si atat timp cat tu
nu-l accepti pe Dumnezeu ,caci te declari ateu, nu cred ca as reusi eu sa te conving .

Cine crede in Dumnezeu nu o face [COLOR=purple]doar[/COLOR] ptr ca ai garanteaza altcineva existenta Lui. Pot sa-ti garantez eu pana maine ...daca nu exista in tine aceasta chemare spre EL , daca nu vrei sa-i simti prezenta, daca mai rau ai negi existenta , degeaba vorbim.

La atitudinea asta ma refeream ..tu il negi pe Dumnezeu si vrei totusi sa vorbim despre EL..putem vorbi , nu-i bai , dar ma tem ca in contradictoriu deocamdata .
Cine stie daca tot stai pe forumul asta poate te vei intoarce acasa ,adica la Dumnezeu ..nu exclud aceasta posibilitate si chiar ati doresc asta..
Reiau ideea , poti sa ajungi sa crezi in Dumnezeu prin marturia altora care L-au cunoscut (proorocii ,apostolii ) dar asta se intampla cand ai incredere in marturia lor , cand Adevarul lor este si al tau..cand il accepti cu tot sufletul. Credinta pe asta se bazeaza pe incredere.

Ai intrebat ,, cum diferentiezi doua fapte bune, identice, facute de un ortodox si de un ateu .
Din punctul meu de vedere nu exista diferenta.

AlinB 25.05.2009 15:52:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140868)
Deuteronom 20

[COLOR=#ccccaa]16[/COLOR][SIZE=1] Dar în cetățile popoarelor acestora, a căror țară ți-o dă ca moștenire Domnul, Dumnezeul tău, să nu lași cu viață nimic care suflă.
[/SIZE][COLOR=#ccccaa]17[/COLOR][SIZE=1] Ci să nimicești cu desăvârșire popoarele acelea, pe Hetiți, pe Amoriți, pe Canaaniți, pe Fereziți, pe Heviți, și Iebusiți, cum ți-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău[/SIZE]

Asta e o revelatie?

Inca nu vad cuvantul "viol" ca despre asta vorbeai mai devreme.

topcat 25.05.2009 16:37:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140872)

http://www.infidels.org/library/mode.../atrocity.html
Te las sa te delectezi...

AlinB 25.05.2009 16:39:37

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140863)
despre purecisme, care spun ca nu exista decit morala crestina

Daca esti dragut sa te faci explicit, discutam, daca vorbesti de lucruri pe care doar tu le intelegi, atunci vorbeste cu tine si poate va lamuriti :)

Citat:

Are baze naturale

Uita-te in lumea animala, in lumea plantelor

Exemple sint cite doresti, am sa iti dau si eu cite doresti
Un exemplu din cel mai simplu este cooperarea dintre celule in organismul nostru.
Exemplu nepotrivit. La fel de bine puteai da exemplu de "cooperare" intre rotitele unui ceasornic.

Citat:

Altul este cooperarea mama-copil.
Serios? Unde este cooperarea? Un copil nu are optiuni pana la o anumita varsta si in general sunt limitate.
Mama in general este condusa de instinct (la nivelul cel mai de jos) sau dragoste (spiritual vorbind).

Citat:

Altul bacteriile din stomac si omul. Altul simbiotii. Altul florile si ginganiile sau pasarile. Altele zmeura si ursul. Sint nenumarate, bazate pe acelasi principiu.
Intr-un sens exemplele astea sunt bune, probabil la capitolul moralitate ateul se aseamana mai degraba cu o bacterie stomacala sau o zmeura, poate in unele cazuri mai evoluate cu ursul dar alea sunt rare. :24:

Citat:

Cred ca nu ai inteles ca acest comportament nu e constient, se bazeaza pe niste legi oarbe si supravietuirea cu succes mai mare a celor care il aplica.
Se bazeaza pe instinct in cazurile enumerate de tine mai sus sau pur si simplu intamplare (bacteriile utile se dezvolta acolo "by design" pana la urma) si cum spuneam, in cazul omului exista ceea ce se numeste "instinctul binelui" pus de Dumnezeu, dar faptul ca ar avea vreun efect pozitiv asupra ratei de "supravietuire cu succes" in cazul celor care il manifesta mai trebuie sa demonstrezi daca vrei sa-i sugerezi origini alternative celei mentionate de mine.

Citat:

Intregul comportament uman se bazeaza pe aceasta regula. Trebuie doar sa largim cercul in care se aplica.
Pai largeste-l dar cu o logica din care sa se vada ca este mai mult decat un crez. Pana acum ai reusit doar sa demonstrezi ca esti un om tare credincios, chiar daca dumnezeul tau se numeste "instinctul" :)

Eu unul cel putin nu vad in lumea de azi nici macar urma de instinct altruist pe care il predici matale, ci dimpotriva, iar asta explica de ce ateismul este o catastrofa ecologica in plan moral cu repercursiuni directe in plan social.

Citat:

Ti-am dat si pot sa iti mai dau cu miile
Da, dar sper sa fie ceva mai inspirate decat cele de sus.

topcat 25.05.2009 16:40:14

Citat:

În prealabil postat de sia (Post 140871)
Bineinteles ca-ti dadeam aceleasi raspunsuri ..ideea e ca avem conceptii diametral opuse despre lume si viata si atat timp cat tu
nu-l accepti pe Dumnezeu ,caci te declari ateu, nu cred ca as reusi eu sa te conving .

Cine crede in Dumnezeu nu o face [COLOR=purple]doar[/COLOR] ptr ca ai garanteaza altcineva existenta Lui. Pot sa-ti garantez eu pana maine ...daca nu exista in tine aceasta chemare spre EL , daca nu vrei sa-i simti prezenta, daca mai rau ai negi existenta , degeaba vorbim.

La atitudinea asta ma refeream ..tu il negi pe Dumnezeu si vrei totusi sa vorbim despre EL..putem vorbi , nu-i bai , dar ma tem ca in contradictoriu deocamdata .
Cine stie daca tot stai pe forumul asta poate te vei intoarce acasa ,adica la Dumnezeu ..nu exclud aceasta posibilitate si chiar ati doresc asta..
Reiau ideea , poti sa ajungi sa crezi in Dumnezeu prin marturia altora care L-au cunoscut (proorocii ,apostolii ) dar asta se intampla cand ai incredere in marturia lor , cand Adevarul lor este si al tau..cand il accepti cu tot sufletul. Credinta pe asta se bazeaza pe incredere.

Ai intrebat ,, cum diferentiezi doua fapte bune, identice, facute de un ortodox si de un ateu .
Din punctul meu de vedere nu exista diferenta.

Demersul meu e unul practic, incerc sa vad daca sistemele noastre morale se pot apropia, daca au ceva in comun.

AlinB 25.05.2009 16:43:58

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140893)
http://www.ateism.is.dumb.org
Te las sa te delectezi...

N-am gasit nicaieri unde Dumnezeu sa fi poruncit violul cum spui matale.

topcat 25.05.2009 16:46:01

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140872)

[SIZE=1] Dacă o fată fecioară este logodită, și o întâlnește un om în cetate și se culcă cu ea[/SIZE]
[SIZE=1] să-i aduceți pe amândoi la poarta cetății, să-i ucideți cu pietre, și să moară amândoi: fata, pentru că n-a țipat în cetate, și omul, pentru că a necinstit pe nevasta aproapelui său. Să curăți astfel răul din mijlocul tău.

[/SIZE][SIZE=1]Alte mizerii...
[/SIZE]

AlinB 25.05.2009 16:46:07

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140895)
Demersul meu e unul practic, incerc sa vad daca sistemele noastre morale se pot apropia, daca au ceva in comun.

Da, au. Credinta.
Noi credem ca exisa un "instinct" al binelui pus de Dumnezeu in om, tu crezi ca exista acest "instinct al binelui" dar are vreo legatura cu supravietuirea, e o chestiune evolutionista, ceea ce nu poti demonstra (in cazul omului), deci ramane un crez.

Cu atat mai mult cu cat chiar un ateu afirma exact opusul, ceea ce ofera omului mai multe sanse de supravietuire este gena egoismului..

Vezi ca-ti contrazici idolul.

topcat 25.05.2009 16:47:25

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140898)
N-am gasit nicaieri unde Dumnezeu sa fi poruncit violul cum spui matale.

[SIZE=1]Dacă un om întâlnește o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila și se culcă cu ea, și se întâmplă să fie prinși,[/SIZE]
[COLOR=#ccccaa]9[/COLOR][SIZE=1] omul care s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli din argint; și, pentru că a necinstit-o, s-o ia de nevastă, și nu va putea s-o gonească, toată viața lui.

[/SIZE][SIZE=2][SIZE=1]si violul legiferat :)[/SIZE]
[/SIZE]

AlinB 25.05.2009 16:47:53

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140899)
[SIZE=1] Dacă o fată fecioară este logodită, și o întâlnește un om în cetate și se culcă cu ea[/SIZE]
[SIZE=1] să-i aduceți pe amândoi la poarta cetății, să-i ucideți cu pietre, și să moară amândoi: fata, pentru că n-a țipat în cetate, și omul, pentru că a necinstit pe nevasta aproapelui său. Să curăți astfel răul din mijlocul tău.

[/SIZE][SIZE=1]Alte mizerii...
[/SIZE]

Pai mizerie este cee ce afirmi matale ca vad ca nu esti capabil sa recunosti nici macar o secunda ca ai batut campii la chestiuna cu "Dumnezeu a poruncit violul".

Ce faci domnu' ateu, derapeaza ratiunea?

AlinB 25.05.2009 16:49:19

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140901)
[SIZE=1]Dacă un om întâlnește o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila și se culcă cu ea, și se întâmplă să fie prinși,[/SIZE]
[COLOR=#ccccaa]9[/COLOR][SIZE=1] omul care s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli din argint; și, pentru că a necinstit-o, s-o ia de nevastă, și nu va putea s-o gonească, toată viața lui.

[/SIZE][SIZE=2][SIZE=1]si violul legiferat :)[/SIZE]
[/SIZE]

Legiferat? Vrei sa spui pedepsit, dar ma rog, ai dreptul la doza matale de subiectivism, esti incapabil sa-ti recunosti si cea mai mica greseala, de ce ne-am astepta sa recunosti alte lucruri?

topcat 25.05.2009 16:50:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140900)
Da, au. Credinta.
Noi credem ca exisa un "instinct" al binelui pus de Dumnezeu in om, tu crezi ca exista acest "instinct al binelui" dar are vreo legatura cu supravietuirea, e o chestiune evolutionista, ceea ce nu poti demonstra (in cazul omului), deci ramane un crez.

Cu atat mai mult cu cat chiar un ateu afirma exact opusul, ceea ce ofera omului mai multe sanse de supravietuire este gena egoismului..

iti explic ce e cu gena egoismului mai diseara

AlinB 25.05.2009 16:51:37

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140904)
iti explic ce e cu gena egoismului mai diseara

Succes la studiu :)

topcat 25.05.2009 16:52:09

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140903)
Legiferat? Vrei sa spui pedepsit, dar ma rog, ai dreptul la doza matale de subiectivism, esti incapabil sa-ti recunosti si cea mai mica greseala, de ce ne-am astepta sa recunosti alte lucruri?

in acelasi mod va "legiferati" revelatiile sfintilor parinti
doar ca unele va convin si altele nu
ti-as fi recunoscator sa imi arati unde gresesc

topcat 25.05.2009 16:52:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140905)
Succes la studiu :)

nu e vorba de studiu, dar plec la cumparaturi :)

ory 25.05.2009 16:55:51

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140895)

Da, in mod normal sistemele morale ar trebui, nu doar sa se apropie ci sa fie unele si aceleasi concepute de noi ca si oameni. Pana la urma suntem oameni, apoi ceea ce vrem sa devenim, sa credem ori sa infaptuim.
Din pacate insa, moralitatea, aceasta etica nu prea este inteleasa de credinta, ca facand obligatoriu parte din aceasta credinta, ci este sistematic departajata intr-un cadru ce se presupune a fi steril de invatatura ortodoxa.
Am trait peste doi ani de zile intr-o tara siatica, presupusa budista, dar proclamata de poporul acestuia, mai degraba ateista.Din pacate am invatat de la acesti oameni ca sistemul moral poate sa functioneze mai cu precadere atunci cand el nu este perturbat de sistemul spiritual. Astfel ca, ei stiu sigur ce au de facut pe premiza morala si a constiintei proprii, crestinii insa, de multe ori se debusoleaza in acest sens, si obosind de atata contradictie de sine si de atata teologie literara, nu mai tine cont de nici unul, astfel se ajunge la nepasare si, implicit la pacate.
Daca suntem crestini trebuie sa si dovedim aceasta, nu doar sa palavragim kilometri de invatatura mistica, in acelasi timp in care propriul popor exceleaza in avorturi, in infractionalitate, in nepasarea fata de sufletele celor din jur, al copiilor, in coruptie ...etc. Deci, nu suntem un popor cu o conduita moral-crestina, suntem doar un popor pretins crestin.
Trebuie sa avem o inima careia sa-i pese, in care sa salasluiasca aceasta credinta si aceasta divinitate, apoi o constiinta cu care sa imbratisam salasluirea din interior...si apoi ne vom numi crestini, ce nu se manifesta astfel se cheama demagogie si teorie fara viata.

AlinB 25.05.2009 16:57:46

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 140906)
in acelasi mod va "legiferati" revelatiile sfintilor parinti
doar ca unele va convin si altele nu
ti-as fi recunoscator sa imi arati unde gresesc

1. Nu stiu la ce te referi cu revelatiile.

2. Ai afirmati aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=123 ca in VT ar fi exista o lege a violarii femeilor din triburile cucerite.
Ti-am cerut o trimitere exacta si mi-ai dat numai aiureli atee fara nici o legatura cu afirmatia pe care ai facut-o.

AlinB 25.05.2009 17:07:57

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 140909)
Da, in mod normal sistemele morale ar trebui, nu doar sa se apropie ci sa fie unele si aceleasi concepute de noi ca si oameni. Pana la urma suntem oameni, apoi ceea ce vrem sa devenim, sa credem ori sa infaptuim.
Din pacate insa, moralitatea, aceasta etica nu prea este inteleasa de credinta, ca facand obligatoriu parte din aceasta credinta, ci este sistematic departajata intr-un cadru ce se presupune a fi steril de invatatura ortodoxa.

"departajata"? adica? :)

"Am trait peste doi ani de zile intr-o tara siatica, presupusa budista, dar proclamata de poporul acestuia, mai degraba ateista."

Pai era budista sau ateista pana la urma?

"Din pacate am invatat de la acesti oameni ca sistemul moral poate sa functioneze mai cu precadere atunci cand el nu este perturbat de sistemul spiritual. Astfel ca, ei stiu sigur ce au de facut pe premiza morala si a constiintei proprii, "

ce e aia" premiza morala si a constiintei proprii"?
Exista o definitie pe undeva?

Citat:

crestinii insa, de multe ori se debusoleaza in acest sens, si obosind de atata contradictie de sine si de atata teologie literara, nu mai tine cont de nici unul, astfel se ajunge la nepasare si, implicit la pacate.
Poate lucrurile sunt neclare si contradictorii pentru tine, pentru ca tii musai sa vezi contradictii chiar si acolo unde nu sunt, dar eu cred ca pentru un crestin care isi traieste credinta lucrurile sunt destul de clare.

Teoretic cel putin, pentru ca practic nimeni nu este infailibil si fara de pacat.

Decat cei care, binenteles, nu cred in existenta pacatului, dar asta nu-i face sfinti asa cum cei care nu cred in gravitatie nu pot sa se arunce de pe cladiri fara sa se zdrobeasca de pamant.

Citat:

Daca suntem crestini trebuie sa si dovedim aceasta, nu doar sa palavragim kilometri de invatatura mistica, in acelasi timp in care propriul popor exceleaza in avorturi, in infractionalitate, in nepasarea fata de sufletele celor din jur, al copiilor, in coruptie ...etc.
Matuirea este personala, nu colectiva.
Dovada credintei se face prin traire personala nu prin cat de crestine este tara in care traiesti.
Standardele impuse de tine sunt absurde si au ca scop precis culpabilizarea, impotriva oricarei ratiuni si a bunului simt.

Citat:

Deci, nu suntem un popor cu o conduita moral-crestina, suntem doar un popor pretins crestin.
Eu nu m-as hazarda sa afim nici una nici alta. Si in general cel care e preocupat mai mult de spiritualitatea celor din jur nu mai are timp pentru a asa.

Citat:

Trebuie sa avem o inima careia sa-i pese, in care sa salasluiasca aceasta credinta si aceasta divinitate, apoi o constiinta cu care sa imbratisam salasluirea din interior...si apoi ne vom numi crestini, ce nu se manifesta astfel se cheama demagogie si teorie fara viata.
Asa, si ce te face sa crezi ca tie ti-ar pasa mai mult decat altora care nu vad lucrurile ca tine si nu fac filosofia schimbarii altora in timp ce ei insisi nu sunt mai buni decat cei pe care ii judeca din prisma unui sistem de valori absurd?

Daca tu faci filosofia "pasatului" nu inseamna ca esti mai buna decat altii care vorbesc mai putin despre asta dar fac ceea ce cred ca este bine pentru ei si cei din jur? Adica tu ai impresia ca faci mai mult si chiar esti pe deasupra indreptatita sa atraga atentia altora in timp ce ceilalti, vezi Doamne sunt niste indiferenti si niste ipocriti?

"aceeasi divinitate", "salasluirea din interior"..astea de unde le-ai mai scos, dintr-o carte de formare persoanala "New Age"?

topcat 25.05.2009 19:51:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140910)
1. Nu stiu la ce te referi cu revelatiile.

2. Ai afirmati aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=123 ca in VT ar fi exista o lege a violarii femeilor din triburile cucerite.
Ti-am cerut o trimitere exacta si mi-ai dat numai aiureli atee fara nici o legatura cu afirmatia pe care ai facut-o.

[SIZE=6][COLOR=#cc0000]Numeri 31[/COLOR][/SIZE] [SIZE=1][/SIZE]

[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]1[/COLOR] Domnul a vorbit lui Moise și a zis:
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]2[/COLOR] „Răzbună pe copiii lui Israel împotriva Madianiților, apoi vei fi adăugat la poporul tău.”
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]3[/COLOR] Moise a vorbit poporului și a zis: „Înarmați dintre voi niște bărbați pentru oștire, și să meargă împotriva Madianului, ca să aducă la îndeplinire răzbunarea Domnului împotriva Madianului.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]4[/COLOR] Să trimiteți la oaste câte o mie de oameni de seminție, din toate semințiile lui Israel.”
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]5[/COLOR] Au luat dintre miile lui Israel câte o mie de oameni de seminție, adică douăsprezece mii de oameni înarmați pentru oaste.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]6[/COLOR] Moise a trimis la oaste pe acești o mie de oameni de seminție, și a trimis cu ei pe fiul preotului Eleazar, Fineas, care ducea uneltele sfinte și trâmbițele răsunătoare.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]7[/COLOR] Au înaintat împotriva Madianului, după porunca pe care o dăduse lui Moise Domnul; și au omorât pe toți bărbații.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]8[/COLOR] Împreună cu toți ceilalți, au omorât și pe împărații Madianului: Evi, Rechem, Țur, Hur și Reba, cei cinci împărați ai Madianului; au ucis cu sabia și pe Balaam, fiul lui Beor.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]9[/COLOR] Copiii lui Israel au luat prinse pe femeile Madianiților cu pruncii lor, și le-au jefuit toate vitele, toate turmele și toate bogățiile.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]10[/COLOR] Le-au ars toate cetățile pe care le locuiau și toate ocoalele lor.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]11[/COLOR] Au luat toată prada și toate jafurile de oameni și dobitoace;
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]12[/COLOR] și pe cei prinși, prada și jafurile, le-au adus lui Moise, preotului Eleazar, și adunării copiilor lui Israel, care erau tăbărâți în câmpia Moabului, lângă Iordan, în fața Ierihonului.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]13[/COLOR] Moise, preotul Eleazar, și toți mai marii adunării, le-au ieșit înainte, afară din tabără.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]14[/COLOR] Și Moise s-a mâniat pe căpeteniile oștirii, pe căpeteniile peste o mie și pe căpeteniile peste o sută, care se întorceau de la război.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]15[/COLOR] El le-a zis: „Cum? Ați lăsat cu viață pe toate femeile?
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]16[/COLOR] Iată, ele Sunt acelea cari, după cuvântul lui Balaam, au târât pe copiii lui Israel să păcătuiască împotriva Domnului, în fapta lui Peor; și atunci a izbucnit urgia în adunarea Domnului.
[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#ccccaa]17[/COLOR] Acum, deci, omorâți pe orice prunc de parte bărbătească, și omorâți pe orice femeie care a cunoscut pe un bărbat culcându-se cu el;
[/SIZE][SIZE=2][COLOR=#ccccaa]18[/COLOR] dar lăsați cu viață pentru voi toți pruncii de parte femeiască și pe toate fetele care n-au cunoscut împreunarea cu un bărbat.
[/SIZE]
[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2]Ma gindesc ca cu virginele, odata impartite la sfatul aceluiasi Dzeu, erau foarte bine tratate.[/SIZE]
[SIZE=2]Acelasi Dzeu care ii da lui Moise cele 10 porunci, il trimite pe acesta sa cucereasca un alt trib. Si nu oricum.[/SIZE]
Dupa cum se vede, oamenii erau ceva mai normali ca Moise, au incercat sa nu omoare decit barbatii. Insa Moise, mesagerul lui Dzeu, a calmat oamenii si i-a "invatat" cum se face. De fapt cum se transeaza lucrurile.
[SIZE=2][/SIZE]
[SIZE=2]Cum credeti ca puteti spune ca cele 10 porunci sint ok, dar sfaturile ce i le da Dzeu lui Moise pe urma nu mai sint ok.[/SIZE]
[SIZE=2]Justificarea cum ca "asa era vremea atunci" nu are nici o valoare, pentru ca Moise nu facea nimic de capul sau. Sau facea?
[/SIZE]

topcat 25.05.2009 20:11:35

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 140900)

Gena egoista nu are legatura de fapt cu ceea ce a vrut sa spuna Dawkins. E un termen nefericit, impus de editorii cartii.

Gena nu e egoista, pentru ca ea nu isi propune sa supravietuiasca sau sa aiba un scop, fie acesta chiar si de supravietuire.

Gena pare egoista vazuta dintr-o perspectiva pe care ti-o permite timpul. Noi vedem astazi doar gene care au supravietuit intr-un mod aparent egoist pur si simplu pentru ca doar ele au supravietuit. Discutam numai despre genele invingatoare.
Faptul ca o gena este "egoista" nu are legatura neaparata cu altruismul purtatorului.

Speciile care nu au grija de progeniturile lor au supravietuit datorita numarului mare de urmasi.
Speciile care fac mai putini pui supravietuiesc numai daca au grija de puii lor.
Speciile care fac putini pui si nu au avut grija de ei au disparut.

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:23:14.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.