![]() |
Citat:
|
Citat:
Insa am vorbit deja. Totul este in regula, doar ca acum nu prea am ce sa imi las. Mai am putina rabdare. Plus ca fiecare om trebuie sa caute sa placa lui Hristos, iar nu doar omului. Cand sotia e crestina si cuminte la minte, toate lucrurile merg de la sine, fiecare lucru aratandu'si in chip evident rostul sau cel bun. Din pacate, multi preoti nu isi pot lasa barba din cauza sotiilor. Cred ca este gresit a lipsi pe preot de barba, insa nu ma pronunt. Nu prea ma pricep la asta. P.S. Cand barba creste putin mai mult, devine mai moale si nu mai inteapa. |
Mie-mi pare ca barba da un aer mai masculin :)
Si mi se pare o aiureala sa nu poti barba pentru ca "nu te lasa" sotia. |
Citat:
Dar la fel e aiureala daca sotul isi lasa cioc datorita sotiei?:5: |
Cel mai bine e sa nu ne obligam unii pe altii la nimic :P
Eu am constatat ca-mi place mult facial hair la barbati abia cand sotul meu a inceput sa nu si-l mai rada, nu eu l-am impins la asta :) |
Citat:
Daca ar fi vrut insa sa isi lase barba, si daca as mai fi observat ca nici macar nu il avantajeaza...il obligam sa renunte la aceasta optiune cu siguranta.:107: Si eu sunt de parere ca in momentul in care ai o relatie stabila si tii cont de partener si de preferintele lui...nu mai umbli ca Robinson Crusoe decat daca e de acord si consoarta, pentru ca nu ne nastem balansandu-ne capul precum cateii aia decorativi " Da da da da da, dragul meu, ihm...tot ce vrei tu!":10: |
Din exces de comoditate am inceput sa imi rad barba o data pe luna (si mie imi creste repede, nu gluma!)...
De asemenea vreau sa imi las si parul sa creasca...E pacat sa-mi las parul lung? E semn de feminizare? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Intr-o dimineata eram in autobuz mergand spre universitate si intra un tip, in jur de 30 de ani, student si el cel mai probabil, imbracat intr-un kilt, fusta scotiana, dar nu in nu stiu ce culari, ci kaki. Si totusi ii statea extraordinar de bine, mie mi-a furat ochii. Nu arata deloc efeminat, dar nici dizgratios, ci, surprinzator, barbatesc, si parea ca se simte foarte confortabil. :D Se intampla in SUA. Ca sa vezi ca nu pantalonii il fac pe barbat, barbat, nici fusta pe femeie, femeie. |
Citat:
|
Citat:
Exista oameni care chiar imbracati asa cum "trebuie", tot arata ciudat...si nu iti poti da cu parerea prea bine asupra lor, asta e ideea! De exemplu, cum ti s-ar fi parut barbatii romani imbracati cu bundita, itari ( care sunt mulati) si cu camasa stil fustita pe strada...ar fi tocmai de moda veche, daaaaar??????:71: |
Citat:
|
Citat:
|
ESTE OBLIGATORIU CA FEMEILE SA AIBA CAPUL ACOPERIT IN BISERICA? Intreb pentru ca am frecventat mai multi ani o biserica, la catehizare si nici macar o data parintele nu a atras atentia asupra acestui fapt, de unde deduc logic ca nu e decat un obicei, nu obligatoriu. Ce parere aveti? Cum argumentati?
|
Citat:
|
eu am intrebat daca trebuie sa-mi pun ceva pe cam si mi s-a spus:numai daca doriti acest lucru.
|
Citat:
|
Citat:
|
Iarasi ati inceput subiectul asta? :71:
Asa e, daca chiar vrei sa fii cinstita pe subiectul asta trebuie sa porti ceva asemanator a ce poarta maicile de la manastire. Basmalutele, esarfutele, caciulitele, bentitele si restul sunt doar artificii ca sa te ascunzi pe dupa deget ca penticostalele. Si daca nu e un tulpan de genul pe care il poarta maicile, tot aia este daca nu porti nimic. Si pana la urma este un lucru atat de neinsemnat de care fac unii atata caz. Hilar este cand mai vezi cate una cu o batista pe cap. :24: Parca am fi la musulmani. |
Si ca sa nu ne mai invartim in cerc ....ce parere aveti despre parul tuns/scurt la femei? Sf Apostol Pavel spune ca este de rusine pentru o femeie sa aiba parul tuns, nu? Si atunci de ce multe femei, chiar si dintre cele mai cucernice si mai in varsta nu ezita sa poarte par scurt ...dar sustin basmaua cu entuziasm?
|
Hilar, nehilar, ia mergeti cu capul descoperit la manastirea Cernica si vedeti daca va primeste calugarul de serviciu pomelnicul! :68: Eu am patit-o cand aveam vreo 12-14 ani, cand am incasat o dojana zdravana de la parintele care miruia si de atunci stiu ca la manastirea Cernica se merge cu capul acoperit. Iar de cand am duhovnic, stiu ca asa se intra in toate bisericile ;).
|
Citat:
Si totusi -- de ce tabuul cu parul scurt la femei s-a cam evaporat, dar nu si cel cu baticul? |
Citat:
Asa ca nu s epoate lua ad literam. |
Citat:
"Iar orice femeie, care se roaga sau prooroceste, cu capul neacoperit, isi necinsteste capul; caci tot una e ca si cum ar fi rasa." I Cor, 11,5) Cat de putina e credinta noastra, o arata si faptul ca nesocotim lucruri spuse cu atata claritate in biblie. |
Citat:
Cat de putina este credinta calugarilor si cat nesocotesc ei lucruri spuse cu claritate in Biblie.. ;-) |
Preotii nu obliga la acoperirea capului. Unii spun chiar ca nu sta credinta in basma ci in suflet si eu zic la fel.
Important este sufletul. Degeaba pui basma, daca in suflet nu ai credinta. Fiecare cum simte si cum poate. Este o alta discutie fara raspuns final. Si e vorba de biserici de mir si nu de manastiri. Sa nu amestecam totusi. Si la tara mai merge totusi, dar la oras...ajungem la discutia cu suratele noastre invaluite din alta credinta. Cu lungimea parului: Toi calugarii poarta parul lung? Putin preoti poarta par lung si barba. Femeile cu parul scurt sau lung? Greu de spus. Mie personal nu-mi place parul prea scurt. Prefer o lungime moderata (pana la umeri, sau putin mai sus), sau lung. Parul scurt masculinizeaza. La barbati parul lung est de obicei cam neingrijit, sa ma scuzati. La fel ca si barba. Rar vezi un barbat cu plete frumoase, sanatoase si rar vezi unul cu barba ingrijita. Ma rog la calugari este scuza ca nu (trebuie sa)se preocupa(e) de exterior. |
Citat:
Si Anca, bun, vorbesti de femeia care "se roaga sau prooroceste..." dar parca tot Sf Apostol Pavel ne indeamna sa ne rugam neincetat. Deci vrei sa spui ca nici acest indemn al lui Pavel nici macar nu se incearca a fi indeplinit intocmai (fiindca daca isi propune sa se roage neincetat, atunci dupa citatul pe care l-ai dat tu, o femeie credincioasa trebuie sa isi acopere capul tot timpul...nu asa vine?) |
Citat:
|
Iata un fragment foarte interesant al Sf. Ioan Gura de Aur (pe care sper ca nu il contesta nimeni), referitor la plete si la acoperirea / descoperirea capului la femei si la barbati:
http://www.ioanguradeaur.ro/176/desp...bat-si-femeie/ Cat despre parul lung la calugari: Unii rockeri, atunci când sunt apostrofați pentru părul lung, răspund cu îndrăzneală: „Dar Hristos nu a avut părul lung? Oare călugării nu au părul lung? Oare nu au fost mulți sfinți care au avut părul lung (de pildă, Sf. Daniil Stâlpnicul purta părul asemănător cu un hippie: lung cu cărare pe mijloc; v. icoana sa)?”. Aparent un rocker nu s-ar diferenția din acest punct de vedere de un călugăr. Și totuși diferența este fundamentală. Înainte de toate trebuie spus că nici călugării și nici Domnul Hristos nu sunt potrivnici Sfântului Pavel în care grăia același Duh Sfânt și care spune că bărbatul „să nu poarte părul lung, ca femeile”. Călugării și Mântuitorul poartă părul lung tocmai ca expresie a neîngrijiri de cele ale lumii, îl lasă să crească tocmai pentru că sunt prea preocupați de cugetarea dumnezeieștilor taine și nu mai acordă nici o atenție celor din afară. Călugărul care a fugit în pustie era atât de desprins de lume, încât, după mărturiile din Pateric, abia se putea găsi la el vas pentru pâine și apă, de foarfecă ne mai putând fi vorba. De altfel, mulți călugări, din pricina nevoinței aspre, își pierdeau până și podoaba capilară și barba. Pentru ei părul lung nu este semnul sine qua non al călugăriei, ci o consecință firească.- de aici - http://laurentiudumitru.ro/blog/2007...ri-si-rockeri/ |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Multumesc, glykys, pentru raspunsul frumos dat mai sus ref. la parul calugarilor. |
Citat:
Interpretarea scripturii este treaba grea. Nu rezolvam nilic citand de ici si de colo. Trebuie sa vedem ansamblul. ...Da, iar pentru femeile care poarta par scurt poate este un semn de simplitate. Nu mai stai sa iti tot ingrijesti pletele, este mai simplu de intretinut. In cazul meu asa este, cel putin. |
Citat:
Asa ca sa nu amestecam lucrurile. Vezi, te contrazici: ori trebuie sa luam suta la suta ad literam cuvintele sfantului Pavel, ori nu. Si daca nu, asta nu e valabil numai pentru calugari. Simpla logica... trebuie sa recunosti. ;) |
Citat:
Da, dar eu am impresia ca Anca nici nu sustine parul lung la femei (ca despre asta era de fapt vorba, nu de calugari) -- cat de lung iti este parul Anca, btw? :D Si atunci, trag eu argumentul de par, daca semnificatia culturala, de altfel, a parului lung nu ni se pare chiar asa de cruciala, de ce totusi se tine cu dinti de basma care este crezuta de unii ca si quintesenta credintei unei femei? Si repet: Sf Ap Pavel spune sa ne rugam neincetat. Atunci, daca e sa luam totul litera cu litera, ar trebui capul acoperit TOT timpul, macar aratand incercarea de rugaciune continua, nu? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:23:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.