![]() |
Citat:
Papa deci se impartaseste si nu este considerat infailibil in general, ci doar cand vorbeste ex cathedra, adica proclama o dogma. Cel mai frumos ar fi pt rezolvarea acestui diferend intre noi sa zica o zi ex cathedra ca nu mai e infailibil ex cathedra, si gata. :-) |
Citat:
|
Citat:
Functia papala a existat si in primul mileniu cand nu erau despartiti de noi si si atunci ei aveau alte idei depsre papalitate decat in orient, dar asta nu a ajuns pentru o schisma. Daca ar fi stat si ar fi discutat atunci, si ar fi comparat mai indeaproape parerile pe care le aveau si pe ce si le bazau, poate nu s-ar fi ajuns la schisma. BO spune si ea ca un episcop il reprezinta pe Hristos. Ceea ce nu putem noi accepta este ca un SINGUR episcop sa il reprezinte. Da, a spune ca papa este 'loctiilor al lui Hristos' este cam pompos si nu asa se spune in ortodoxie despre episcop. |
Citat:
|
Citat:
Eu nu am zis ca este corect acest titlu. Este pompos, dar reflecta totusi, deformat, ceva ce se zice si in ortodoxie, ca rice episcop (da, exact, fiecare episcop) il reprezinta pe Hristos. Fiecare biserica (fiecare episcopat) este Biserica deplina. (Bineinteles are nevoie de comuniunea cu celelalte) |
Citat:
Fani, in raspunsul tau cred ca reprezinti parerea catolica referitoare la papa. Nu cred ca s-a pus problema care dintre episcopi, respectiv papa, ar fi primul inter pares, ci care Biserica. Cel putin asa cred eu. Daca fiecare biserica este Biserica deplina, cum se face ca BC a numit intr-o scrisoare, in care isi precizau locul in lume, BO in rand cu celelalte Biserici nedepline, si anume Bisericile protestante si neoprotestante, nevazand nici deplinatatea, si nici egalitatea, ca situandu-se pe acelasi nivel, adica fiind pereche. BC s-a autodeclarat astfel ca fiind singura Biserica deplina; lucru la care ce-i drept au revenit cu rectificari ulterioare. |
Citat:
Ceea ce spun eu este pura perspectiva ortodoxa, pe care o gasesti in orice istorie a bisericii (ortodoxa). Nu vorbeam de cum ne privesc catolicii pe noi. S-a PUS problema care biserica (in sensul de biserica locala) are o pozitie privilegiata, adica, care dintre episcopi este primul dintre egali. Asta era Roma, episcopul Romei, pana la schisma. Dupa aia, Constantinopol. Cel putin oficial - Biserica din Rusia de ex. contesta acum asta. Din cate stiu eu BC considera totusi in documentul de care cred ca vorbesti (Dominus Iesus) Biserica ortodoxa (sau bisericile, spuneau ei acolo cred) ca 'biserici surori' dar neavand plinatatea comluniunii cu Bioserica (in sensul, la ei, de BC) fiind in schisma cu Roma. Nu am fost pusi pe acelasi plan cu bisericle protesdante. Dar in fine, suntem cam in afara subiectului. Cred ca uneori nu ne intelegem pentru ca eu cand spun un lucru, cateodata il dau doar ca informatie obiectiva, dar tu crezi ca daca il dau, si cred ca este adevarat. ;-) |
Citat:
Inainte de Intalnirea de la Sibiu 2007 a scris Papa o scrisoare, pe care o avem scrisa si pe un topic (din pacate topicul despre intalnirea ecumenica de la Sibiu nu se mai gaseste!) , deci se poate citi inca fiind o scrisoare oficiala, in care se declara ca apartinand singurei Biserici depline; punct de vedere care a fost apoi revizuit la cererea BO. Deci iata cum ne privesc cei, care vor sa ne unim cu ei: Biserica nedeplina. Daca nu vorbim despre acelasi document, nu stiu de ce ma contrazici; aici nu vorbim in principiu, ci am facut referirre la o scrisoare scrisa si publicata de Papa. Vorbim nu de teorie, ci de viata practica. Si acolo Biserica ortodoxa a fost numita in rand cu Bisericile protestante si neoprotestante. |
Citat:
Credeam ca punctul nostru de vedere ne reprezinta. Pe mine cel putin. Mai ales ca stiu acum ca vom da socoteala de fiecare cuvant de prisos. |
Citat:
Dar fiecare biserica locala este condusa de un episcop care o 'rezuma', intr-un fel. Episcopul face ca biserica sa fie biserica, el este garantul euharistiei, si al credintei, fara el nu se poate. Citat:
Da, intre timp este alt papa.. Dar la urma urmelor de ce sa ne suparam ca ei au zis ca sunt singura biserica deplina, asta zicem si noi despre ei! |
Citat:
(In caz ca nu am precizat destul de clar, greseala este a mea, dar nu a fost intentionata.) Nu am auzit de nimeni care sa nu faca asta! Si sfantul Pavel face asta in epistole. Sau in psalmi: "Zis-a nebunulm in iniùa lui: nu este Dumnezeu!' - asta inseamna ca David spune ca nu exista Dumnezeu?? |
Citat:
|
Citat:
|
Da, Fani, e bine sa ne exprimam clar.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:29:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.